Kako su srpski sportisti govorili o bombardovanju

Na današnji dan 1999. godine počeli su vazdušni napadi NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Izvor: B92
Podeli
Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

18 godina od početka NATO bombardovanja Jugoslavije

Napadi započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i prema procenama različitih izvora u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

U bombardovanju koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

U vreme najteže situacije srpski sportisti molili su da se rat prekine, a mnogi od njih izašli su mnogo jači i ostvarili zavidne karijere – jedan od njih je najbolji teniser Novak Đoković.

“Kada je NATO uništavao moju zemlju bez pravnog osnova 1999. godine bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način. I evo me danas. To uništavanje me nije uništilo, niti moj narod. Nije nam slomljen duh. I dalje smo radosni uprkos problemima. To je pobeda”, rekao je Đoković jednom prilikom.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Postoji priča da je Saša Ćuričić, poznatiji kao Đani, koji je u to vreme nastupao za Kristal Palas, odveden direktno sa stadiona u policijsku stanicu jer je apelovao na sve ljude koje poznaje da se suprotstave NATO agresiji.

On je više puta isticao da je osetio “dno života”.

“Znate, mi smo u Srbiji odrastali u teškim, okrutnim uslovima. To je najvažniji faktor koji morate da znate da biste razumeli naš životni put. Sankcije, rat, bombardovanje, ekonomska kriza... Zbog svega toga sam morao da propustim mnoge juniorske turnire jer moji roditelji nisu imali novca... Ali, ta iskustva su nas oblikovala. Verujem da zbog toga više cenimo ono što imamo. Krenuli smo sa dna. Posledice tog vremena, nevolje tog vremena, duboko su usađene u nas”.

Kaže da je iz svih tih problema izašao jači, i da mu to i danas pomaže da ide napred.

“Ta teška vremena su me učinila snažnijim. Da se razumemo, nisam nepobediv. Imam slabosti, a ponekad se i ne ponašam pristojno na terenu. Onda i zamolim za oproštaj ovaj univerzum, jer i ja sam čovek sa slabostima. Ego vas ponekad kontroliše.... Osećam da postoji još uvek ogroman prostor za napredak. Ne pričam o forhendima i bekhendima. Pričam o napretku mene kao ličnosti. To je uzbudljivo saznanje”.

Vladan Lukić je u to vreme nosio dres francuskog Meca, ali je raskinuo ugovor sa klubom i vratio se u Srbiju, kako bi pomogao svojim sugrađanima.

“Kada budem bio u Srbiji, radiću sve što i moji sugrađani. Biću na raspolaganju vladi i radiću šta mi kažu. Srbija nije agresor, već žrtva i nikada ne sme da bude okupirana. Niko neće menjati granice protiv naše volje”, rekao je Lukić za “L’Ekip”.

Nije samo Novak bio taj koji je kritikovao tadašnju situaciju – najglasniji su bili Predrag Mijatović, Saša Đorđević, Siniša Mihajlović, Saša Danilović, Saša Ćurčić, Dragan Stojković Piksi…

“Igraju se rata, kao da samo pritiskaju tastere na džojstiku Plejstejšna. Ne mogu da nosim dres Real Madrida, a znam da mi roditelji spavaju u garaži”, rekao je Mijatović jednom prilikom.

U to vreme se oglasio i Predrag Danilović.

“Veoma je teško biti srpski sportista u svetu u kojem dešavanja diktira Amerika, u kojem istorija i tradicija nemaju pravo značenje, ali sam izuzetno ponosan što sam Srbin. Obraćam se svim košarkaškim institucijama i snažnim zemljama koje su sebe branile tokom istorije i ništa nisu želele da imaju što im ne pripada. Sada Amerikanci i Albanci žele nešto što im ne pripada”, naveo je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.