Boston odustao od Igra 2024.

Grad Boston zvanično se povukao iz trke za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine.

AKIzvor: B92 SAD
Podeli

Boston je bio američki kandidat za ove Igre, ali je u ponedeljak najavio povlačenje učešća u kandidaturi iz finansijskih razloga.

Gradonačelnik Bostona Marti Volš nije bio spreman da potpiše ugovor o kandidaturi bez tačne procene finansijskog aspekta celog procesa.

"Ne mogu da izložim poreske obveznike riziku. Odbijam da našu budućnost stavim pod hipoteku. Ne mogu to da uradim bez osiguranja da će grad i stanovnici biti zaštićeni", rekao je Volš.

Ono što je udaljilo Boston od kandidature je konstantan rast troškova organizacije Igara poslednjih godina. Igre u Pekingu 2008. su koštale 43 milijarde dolara, a Zimske u Sočiju prošle godine čak 51 milijardu.

Međutim, Boston ne bi bio izložen tolikom trošku jer već ima objekte koji su spremni da budu domaćini takmičenjima, što je bio slučaj i sa Londonom koga su na kraju Igre koštale "samo" 14 milijardi dolara.

Tim koji je pokušao da dovede Igre u Boston je tvrdio da bi domaćinstvo koštalo grad manje od 5 milijardi dolara, te da bi omogućio više od 5.000 radnih mesta. Ali, kandidaturu je podržavalo tek 36% stanovnika Bostona.

Ovaj grad je u unutrašnjoj američkoj kandidaturi za domaćina dobio više glasova od Los Anđelesa, San Franciska i Vašingtona.

Američki olimpijski komitet ima vremena do sredine septembra da predloži alternativnog kandidata, što će najverovatnije biti Los Anđeles.

Pored Bostona, četiri grada su odustala od borbe za Zimske igre 2022. godine, pa su trenutno jedini kandidati Kazahstan i Kina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.