Svetske zvezde na Igrama Komonvelta

Igre Komonvelta, jedno od najvećih sportskih takmičenja na svetu, počinju u sredu u Glazgovu.

Izvor: B92, BBC Škotska
Podeli

Na dvadesetom izdanju Igara učestvovaće 4500 sportista iz 71 reprezentacije, koji će se takmičiti u 18 sportova.

Glazgov je prvi put organizator takmičenja pokrenutog 1930, Za medalje će se boriti svetske sportske zvezde, među kojima su Jusein Bolt, Mo Fara, Šeli-En Frejzer-Prajs, Bredli Vigins.

Prethodne Igre organizovane u Delhiju pre 4 godine prošle su prilično lose, uz mali broj gledalaca. U Glazgovu očekuju da povrate poljuljani ugled takmičenja.

Ser Kris Hoj, šestostruki olimpijski pobednik i dvostruki šampion Komonvelta u biciklizmu očekuje spektakl.

Ovo će biti najveće i najbolje Igre Komonvelta koje su ikad održane. Već godinu i po smo spremni i svi jedva čekamo da počne“.

Optimista je i gradonačelnik Majkl Kavana.

Ceo grad željno iščekuje takmičenje, to se svuda oseća. Otvaranje će biti jedinstveno i uvesti nas na pravi način u celo takmičenje“.

Optimizam je zasnovan na sećanju na uspeh londonskih OI pretprošle godine, kao i tome što je 2.3 miliona zahteva za ulaznice poslato kada je prvi paket od milion pušten u prodaju. Pristupačne cene karata u odnosu na ostale sportske događaje u Britaniji su doprinele velikom interesovanju.

Organizacija takmičenja koštala je 401 milion funti, od čega je većina uložena u infrastrukturu.

Igre će propustiti neki od velikana, kao Johan Blejk, Dvejn Čejmbers, Džesika Enis-Hil i Mark Kavendiš, a Bolt je najavio da će trčati samo štafetu, zbog lakše povrede.

Ipak, dovoljno olimpijskih pobednika i svetskih prvaka biće u Glazgovu, što će obezbediti vrhunsko takmičenje.

Jednu od bizarnijih priča predstavlja nastup Lija Jona, reprezentativca Svete Jelene u badmintonu. Ostrvo u južnom Atlantiku na kojem je poslednje godine proveo Napoleon dobiće aerodrom tek za dve godine, pa je momak morao da putuje brodom do Kejptauna.

Još pokušavam da vratim noge u normalno stanje, posle toliko vremena na brodu, lelujam se dok hodam po kopnu“, kaže Jon. „Nisam uzeo reket u ruke za dve nedelje, od kako sam napustio ostrvo“.

Takmičiće se i vrhunski paraolimpijci, njih oko 300, koji će se boriti za zlato u 5 sportova (22 discipline). Još od 2002. paraolimpijci su u istom timu ostalim sportistima, što igre komonvelta čini prvim inkluzivnim međunarodnim takmičenjem.

Prve igre Komonvelta održane su 1930. u Hamiltonu (Ontario, Kanada), a 400 sportista iz 11 zemalja borilo se za medalje u 6 sportova (59 disciplina). Ovo su šeste Igre na britanskom tlu, ali s obzirom na to da se nacije unutar UK takmiče odvojeno, Škoti i Englezi su ugostili takmičenje po dvaput, a Vels jednom. Australija i Kanada bili su domaćini po 4 puta, Novi Zeland 3, indija, Malezija i Jamajka po jednom.

U Glazgovu će biti podeljena 3000. Zlatna medalja u istoriji tog takmičenja. Za sada daleko je najuspešnija Australija, koja ima 804 zlata i ukupno 2080 odličja. „Kenguri“ su bili najuspešniji na prethodnih 6 takmičenja i ukupno 12 puta, Englezi 6 puta (poslednji put u Edinburgu 1986), a Kanađani kao domaćini u Edmontonu 1978.

Engleska je druga sa neobično uravnoteženim učinkom: 611 zlatnih, 612 srebrnih, 613 bronzanih medalja. Treći su Kanađani sa 437 zlata i ukupno 1392 medalje, još tri tima imaju preko 100 zlata, a još 10 preko 100 medalja (niko osim vodećeg trojca nema ni 150 zlata, ni 600 medalja). Medalje je osvojilo ukupno 56 selekcija.

Posebno mesto zauzima selekcija Naurua, ostrvceta od 21 kvadratnog kilometra sa 10 hiljada stanovnika, koje je svetska sila u dizanju tegova. Taj sport doneo im je 10 zlata i ukupno 28 medalja na igrama Komonvelta, a prvog i najsupešnijeg predstavnika (na IK od 1990, a na OI od 1996; 7 zlatnih i 5 srebrnih medalja na IK i jedno srebro na SP) Markusa Stivena učinio je toliko popularnim da je 2007. postao predsednik najmanje svetske republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.