Počinje EP, mogu li odbojkaši kao odbojkašice?

Utakmica između Srbije i Slovačke u Busto Arziciju od 17.30 jedna je od onih koja će označiti početak Evropskog prvenstva za odbojkaše u Italiji i Bugarskoj.

JTIzvor: B92
Podeli

Najbolje odbojkaše ‘Starog kontinenta’ ugostiće Torino i Busto Arzicio u Italiji, odnosno Varna i Sofija u Bugarskoj.

Takmičenje je podeljeno tako da će prva faza, osmina finala i četvrtfinale biti podeljeni između dve zemlje, a poprište borbe za medalje biće Sofija.

Reprezentacija Srbije igraće u grupi D sa Slovačkom, Finskom i Rusijom, koja brani titulu evropskog šampiona. Rusi su ujedno najtrofejnija reprezentacija sa 13 zlata, tri srebra i pet bronzi.

Reprezentacija naše zemlje upisala je ukupno deset medalja – dve zlatne, jednu srebrnu i sedam bronzanih. ‘Plava četa’ sa poslednjeg šampionata brani bronzu, a poslednju titulu evropskog šampiona osvojila je pre četiri godine, u Beču.

Pred put u Italiju, srpski odbojkaši nisu želeli da obećavaju, već su istakli da će dati sve od sebe. Kapiten Dragan Stanković veruje da je tim koji predvodi mentalno spreman za uspeh, posle srebra u Svetskoj ligi.

Iskreno, verujem da možemo do medalje. U odnosu na neka ranija prvenstva, pred koja sam bio rezervisan, uvek sam bio neodlučan u predviđanjima, ovoga puta možemo da prođemo do same završnice. Za razliku od prethodnih godina, kada smo uvek igrali po sistemu toplo-hladno, ako nam ne krene dobro na utakmica, gubili bismo je, sada smo pokazali da se nikada ne predajemo. Čak i da ako smo u nokdaunu, znamo da izvučemo ono najbolje iz sebe, damo svoj maksimum i to nam se isplatilo. Ova ekipa poseduje igrački kvalitet, to je nesporno, ali je izrasla mentalno u pravu ekipu i može da se nosi sa pritiskom“, rekao je Stanković za B92.

Srpski odbojkaši prvu utakmicu igraju od 17.30 sa Slovačkom, sa Fincima ih duel očekuje u subotu od 15 časova, a sa Rusima u nedelju od 18 časova. Prvoplasirane ekipe iz sve četiri grupe će se direktno plasirati u četvrtfinale, a za preostala četiri mesta će se boriti reprezentacije koje osvoje drugi i treće mesto.

U grupi A, u Sofiji, igraće Bugarska, Nemačka, Češka i Holandija. Grupu B, koja će se igrati u Torinu, činiće Italija, Francuska, Hrvatska i Estonija, a u grupi C, u Varni, naći će se Poljska, Belgija, Belorusija i Slovenija.

Na našem sajtu možete da pročitate i intervju sa Draganom Stankovićem.

Raspored srpskih odbojkaša na Evropskom prvenstvu:
petak, 9. oktobar: Srbija - Slovačka 17.30
subota, 10. oktobar: Srbija - Finska 15.00
nedelja, 11. oktobar: Srbija - Rusija 18.00
utorak, 13. oktobar: osmina finala (u slučaju drugog ili trećeg mesta u grupi)
sreda, 14. oktobar: četvrtfinale
subota, 17. oktobar: polufinale
nedelja, 18. oktobar: finale/utakmica za treće mesto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.