Kolaković: Jedina ispravna odluka

Dosadašnji selektor srpskih odbojkaša Igor Kolaković rekao je da je podnošenje ostavke za njega bilo moralni čin i da je to učinio u pravom trenutku.

JTIzvor: B92
Podeli

Kolaković je ostavku podneo posle neuspeha na Svetskom prvenstvu u Poljskoj, na kojem je naša reprezentacija eliminisana u drugoj fazi i zauzela je deveto mesto u generalnom plasmanu.

Posle velikih očekivanja ljubitelja odbojke, svih nas u Savezu i mojih, koja su bila velika, i onog što smo ostvarili, navelo mi je na odluku koja je teška, iz emotivnog razloga, zbog vremena i onoga doživljenog u reprezentaciji, ali mislim da je ispravna, jer ja treba da preuzmem odgovornost za loš rezultat i u u narednom periodu neko drugi pokuša da izvuče maksimum iz ovih momaka, koji tek treba da potvrde svoj potencijal. Oni su mladi i neiskusni za prevelika dela, ali verujem da slede dobri rezultati za reprezentaciju i mislim da je ovo dobro i za njih i za igrače”, rekao je Kolaković.

Iskusni stručnjak je naglasio da zna da ima podršku čelnika Odbojkaškog saveza Srbije, ali da smatra da je bilo pravo vreme za rastanak.

Do sada sam imao veliku podršku u Savezu, na čelu sa gospodinom Boričićem, iako je i bilo rezultata kojima nismo bili zadovoljni. Tako bi bilo i sada, ali ja nisam želeo da ovako nastavimo dalje, jer treba imati meru i mislim da je ovo pravi trenutak i jedini ispravan. Moja ostavka je moralan čin”, istakao je Kolaković.

Kao razlog neuspeha na planetarnom šampionatu Kolaković je istakao da je želeo da rizikuje, ali se to nije isplatilo.

Video sam neku svoju ideju u kojoj sam narušio neke stvari i tu mislim na koncepciju, da ne ispadne da je bilo nekih trzavica u timu. Naprotiv, ti momci su uradili sve što je bilo do njih. Hteo sam da rizikujem, da se borimo za nešto više, ali nam je to donelo deveto mesto. Nisam prepoznao ekipu koju bih voleo, iako smo dobijali neke utakmice, nije bilo ushićenja u njegovim očima, kao što je bilo ranije. I to me je porazilo”, naglasio je sada već bivši selektor.

Kolaković se osvrnuo na osam godina koje je proveo na mestu selektora.

Svaka bajka ima svoj kraj i jako sam ponosan na taj period. Bilo je takmičenja kada se mnogo očekivalo i kada smo pravili rezultate, i kada se nije očekivalo, pa smo imali rezultate. Sada je došlo vreme kada se očekivalo, posle prošlogodišnje bronze, ali se ispostavilo da su tri evropske ekipe koje su tada bile iza nas, sada ispred, a mi smo ostali deveti”, rekao je Kolaković,

Uložio sam kompletnog sebe, sve svoje mogućnosti i strpljenje, koje je bilo najvrednije, svu toleranciju, da se igrači osećaju kao osobe koje vrede, a onda i kao igrače. Trudio sam se da ti odnosi budu najbolji mogući i tako se ponekad opredeljivao na sastav, možda sam i pravio greške, ali su rezultati bili u našim očekivanjima. Ali, došao sam do tačke kada nisam opravdao svoja očekivanja po pitanju rezultata”.

Što se tiče dalje budućnosti naše odbojke, Kolaković kaže da je ona svetla.

Ovo je sjajna generacija, srpska odbojka ima perpektivu, imaju svoj razvojni put, iskreno se nadam da će sledeći trener uneti svoju kreativnost i pečat i da će iskoristiti njihov talenat i da ih usmeri na pravi put. Neće biti lako, zbog očekivanja, ali ovi momci imaju kapacitet da to nose. Iskreno ću biti uz njih jer oni to zaslužuju”, rekao je Kolaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.