Veslači ciljaju medalje na EP u Račicama

Evropsko prvenstvo u veslanju počinje u petak u češkim Račicama, a boje srpskog tima braniće sedmorica reprezentativaca u tri discipline.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Veslački savez Srbije
Foto: Veslački savez Srbije

Srbiju će u Račicama, gde učestvuju 532 posade iz 34 zemlje, predstavljati Marko Marjanović (skif), Nenad Beđik i Miloš Vasić (dvojac bez kormilara), kao i Aleksandar Beđik, Igor Lučić, Igor Đerić i Damjan Lazić (četverac bez kormilara).

Skifista Marko Marjanović, oduševio je pre tri nedelje na Svetskom kupu u Beogradu osvajanjem bronzanog odličja, a i sada naglašava da nema opterećenje.

Marko Marjanović (Miljan Lakić/VSS)
Marko Marjanović (Miljan Lakić/VSS)

"Sa optimizmom očekujem start šampionata u Račicama. Ulazim bez bilo kakvog opterećenja, jedini cilj je da izveslam dobre trke, za sekundu-dve brže nego u Beogradu. Ukoliko uspem u tome mislim da ću biti na dobrom putu da se plasiram u finale. Na Svetskom kupu sam pokazao da mogu da se trkam sa nekim od trenutno najboljih skifista na planeti, što mi je mnogo značilo na polju samopouzdanja i stabilnosti", rekao je Marjanović, koji sedmi put nastupa na kontinentalnom šampionatu, a prvi u skifu.

Štroker dvojca bez kormilara Nenad Beđik u Češkoj juri četvrtu evropsku medalju, posle zlata i dve bronze, i ističe da je cilj najsjajnije odličje.

N. Beđik, Vasić (Miljan Lakić/VSS)
N. Beđik, Vasić (Miljan Lakić/VSS)

"Maksimalno smo spremni i silno motivisani da napadnemo evropski tron u Račicama, iako smo svesni da će put do njega biti veoma težak. Konkurencija je respektabilna i svaka trka mora da se vesla maksimalno od početka do kraja. Najveći rivali biće nam Britanci Davson i Rositer, jedini čamac od koga smo poraženi na Svetskom kupu u Beogradu. Napredovali smo u tehničkom smislu od tada i mislim da smo dobili dve sekunde koje su nam nedostajale na Adi Ciganliji", naveo je Beđik.

Svi članovi srpskog četverca bez kormilara debituju na evropskim prvenstvima za seniore.

A. Beđik, Lučić, Đerić, Lazić (Miljan Lakić/VSS)
A. Beđik, Lučić, Đerić, Lazić (Miljan Lakić/VSS)

"Odlično smo radili posle Svetskog kupa u Beogradu, uključujući i na završnim priremama na Bledu. Presrećni smo što ćemo biti deo ovako velikog veslačkog dogadjaja koji će nam mnogo značiti na polju iskustva, kako u ovoj, tako i u godinama koje slede", rekao je Đerić.

U petak od 8.30 počinju kvalifikacije na Evropskom prvenstvu, u popodnevnim sati su trke repesaža, u subotu se veslaju polufinala, a u nedelju finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.