Čavić Felpsu: Tvoj oporavak je naučna fantastika

Milorad Čavić javno se obratio Majklu Felpsu nakon što je Amerikanac rekao da nikad nije učestvovao u trci u kojoj su svi takmičari bili "čisti".

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Osvajač 23 olimpijske zlatne medalje je pozvao američke zakonodavce da "poguraju" reforme svetskog antidoping programa.

"Zašto tražiš reformu sada kada si se penzionisao, a nikad ranije nisi podržavao krvne pasoše", upitao je Čavić Felpsa u pismu preko Tvitera.

"Doping je uvek bio problem, a sada je još gore. Ne znam šta da kažem svom sinu, niti bih želeo da moj sin bude upola dobar kao ja s obzirom da znam šta ga čeka u budućnosti. Ljude testiraju, neke više od drugih. Mogu da se setim samo da je Lens Armstrong tri puta testiran u jednom danu, ali nikad nije pao na testu. Ali to nije ni problem. Trenutno ne možemo da otkrijemo nove susptance i napredne metode dopinga", istakao je nekadašnji srpski plivač.

Čavić je bio Felpsov najveći rival u trci na 100 metara leptir, a vrhunac rivaliteta dostigli su u finalu trke na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, kada je Amerikanac stigao do zlata iako je izgledalo da je Srbin prvi dotakao ivicu bazena.

"Ne kažem da si varao, postepeno si napredovao tokom karijere, ali tvoja brzina oporavka ne može da se poredi sa naučnom fantastikom. Svi bismo želeli da razumemo to. U svakom slučaju, nadam se da ćeš ustrajati, jer će jednog dana možda naši sinovi postati profesionalci, a ja bih voleo da mislim da si napravio razliku", dodao je Čavić.

Felps će svedočiti pred Predstavničkom domom američkog parlamenta na saslušanju povodom unapređenja antidoping mera. Američka vlada namerava da dodatno sponzoriše Svetsku antidoping agenciju (WADA).

"Tokom karijere sam sumnjao da neki sportisti varaju, a u nekim slučajevima su te sumnje bile potvrđene. S obzirom na sve testove koje smo drugi i ja prolazili, uvek mi je bilo teško da to shvatim. Mislim da nisam učestvovao na međunarodnom takmičenju na kojem su svi u bazenu bili "čisti", rekao je Felps.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.