Francuz oko sveta rekordnom brzinom

Mesec dana pošto je krenuo da obori rekord u solo jedrenju oko sveta, Fransoa Gabar do Rta Horn stiže s dva dana prednosti nad prethodnim rekorderom.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA/CAROLINE BLUMBERG
EPA/CAROLINE BLUMBERG

Talentovani jedriličar opravdava svoju reputaciju i u svom prvom napadu na svetski rekord velikim trimaranom "Masif" (Macif), do sada je plovio gotovo bez greške.

Do danas je plovio brzinom koja ga, po računici, vodi ka mitskom rekordu: samo 29 dana, tri sata 15 minuta, što je više od dva dana bolje od rekordnog vremena koje je u solo plovidbi do te tačke 2016. godine postigao njegov zemljak, Francuz Toma Kovil (31 dan 11 sati 30 minuta) i pobednik trke "Vande Glob" 2013. Uprkos ovom impresivnom vođstvu, Gabara ništa ne prepušta slučaju jer je posle Rta Horn, u plovidbi uz Atlantik, sve u igri. Trebaće mu i sreće da se obori rekord od 49 dana i tri sata Kovila iz 2016. godine.

"U plovidni uz Atlantik se obično uspevali propada. Fransoa može da padne u period kada nema vetra sa Azora", analizira za AFP ruter Kristian Dumar.

"Može ići brže i op'loviti svet za 45 dana, ali može biti 50 ili 55 dana, nema sve karte u ruci. Teško je shvaitit kako će sve proći do kraja, kada se isplovi iz Brazila", rekao je on.

Gabar je 4. novembra krenuo iz francuske luke Uesan da pokuša da obori rekord koji je Kovil (na brodu "Sodebo") u petom pokušaju postavio 25. decembra 2016. (49 dana tri sata četiri minuta). Svega godinu posle podviga Kovila, 34-godišnji talentovani jedrilišar Gabar, može psotići veliki uspeh. Njegova prednost najpre potiče zbog izuzetno povoljnih meteoroloških prilika na početku, a potom i zbog mirne plovidbe niz Atlantik, što mu je omogućilo odlično vreme do Rta Horn.

On je zadržao svoj brod na impresivnoj prosečnoj brzini (više od 32 čvora, ili 60 km/h).

Pored najnovijeg rekorda, do Rta Horn, on je postavio rekord prevaljivanjem najveće udaljenosti jedrenjem za 24 sata (851 milja ili 1.576 km), zatim plovidbe do Rta Dobre nade (11 dana 20 sati 10 minuta) i do Rta egij (11 dana 22 sata 20 minuta). Prolazno vreme kod Rta Luvin je takođe poboljšao (19 dana 14 sati 10 minuta).

"Brzo sam išao kroz Južni Atlantik, to mi je dozvolilo da steknem prednost. A postigao sam to i zbog izuzetnih uslova", rekao je Gabar tokom predaha pre oplovljavanja Rta Horn.

Gabart odlično upravlja svojim brodom koji je i mnogo brži od Kovilovog, starog 10 godina. Maksi-trimaran "Masif" je porinut u leto 2015. godine.

"Fransoa radi odlčno", kaže Loik Pejron. "Ima brod koji je sam projektovao, impresivne meteorološke prilike na Atlantiku i malo sreće. On ima opštu inteligenciju, on je potpuni mornar".

Gabaru sada preostaje manje od 20 dana da izvde podvig (mora stići pre 23. decembra u 12:09 po francuskom vremenu / 11:09 GMT). A pri plovidbi uz Atlantik, ka severu, sreća je najvažniji faktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.