Bertomeu: Nagradićemo Partizan ako ostanu na istom putu, ABA liga će uvek imati predstavnika

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da će Partizan u budućnosti biti nagrađen i da će ABA liga uvek imati predstavnika u elitnom takmičenju.

SNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/David Aguilar
EPA-EFE/David Aguilar

Bertomeu tvrdi da proširenje Evrolige nije bilo planirano.

"Ne. To nije bilo razmatrano. Kada se sezona prekine, ne možeš nikoga da proglasiš šampionom niti iko ispada. Niko nije dobio nagradu, niti je iko kažnjen. Jednostavno je sezona prekinuta zbog svih pomenutih okolnosti. U sportskom smislu bi bila loša odluka da dođe do proširenja jer bi dodatno zakomplikovala kaledar za sledeću sezonu. U svakom pogledu bi bilo pogrešno proširivati takmičenje u ovakvoj situaciji", rekao je Bertomeu za Maksbet.

Partizan je iza sebe ostavio jako dobru sezonu i u Evrokupu i u ABA ligi, a Bertomeu smatra da treba da ostane na putu ka svom cilju i da će biti nagrađen.

"Nisu klubovi krivi za okolnosti koje su se dogodile i samim tim im ne možemo uskraćivati prava. Ko bi mogao da garantuje da bi Partizan ili Virtus izborili plasman u Evroligu. Nema kriterijuma po kojim bi izabrali Partizan da igra Evroligu naredne sezone jer nije bilo mogućnosti da biramo nekoga ko ne bi bio šampion na terenu. Ne postoji tim u Evrokupu koji ima većih p krugu od osam timova, svi oni su imali podjednake šanse da se bore za titulu. Kada se sezona završila, oduzeta im je ta prilika da se bor.. Verujem da je veoma jasno da je Partizan u poslednje dve godine radio ozbiljan posao. Novi predsednik Partizana mi je objasnio da je njegov plan ispunjava i razumem frustraciju koju mogu da imaju, kako klub, tako i navijači jer je sezona bila odlična, ali zbog već pomenutih okolnosti ne mogu da ostvare zacrtane ciljeve. Ipak, mislim da taj isti osećaj imaju i navijači Anadolu Efesa. Ako se Partizan ne odvoji od zacrtanog puta Evrolige, siguran sam da će doći do nagrade".

Što se tiče ABA lige, ona će uvek imati svog predstavnika u Evroligi, Bertomeu tvrdi da nikada neće dozvoliti da ga izgube.

"Oduvek smo bili jasni. Ne možemo biti bez predstavnika regiona koji je proizveo toliko talenata. To je za naš fundamentalni region. Svaki region ima svoje karakteristike, a ovaj region poseduje veliku strast prema košarci i zato ćemo uvek imati jednog predstavnika ovog regiona. To je problem koji se ne dešava samo u Jadranskoj ligi. Slično je i u Nemačkoj. Uslovi učešća u Evroligi su sve strožili, jer želimo takmičenje na najvišem nivou. To je prirodni proces. Neki klubovi u Grčkoj, Španiji i Italiji vide da ne mogu da ispune naše uslove. Moramo da budemo selektivni. Kvalitet nije igrati dobru košarku samo jedne sezone. Kvalitet je dobro organizovani klub koji ima kontinuitet. Koji ima strategiju na duže staze. Pričaću na primeru Španije. Tu postoje klubovi koji znaju da Evroliga nije za njih jer nisu u stanju da dostignu potrebne uslove. Ipak, ono što želim da još jednom naglasim, ABA liga će uvek imati predsavnika. Nikada neću dozvoliti da ABA liga ostane bez predstavnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.