Nesuđeni reprezentativac Srbije MVP U20 Evrobasketa VIDEO

Mladi košarkaš Makabija Deni Avdija proglašen je za najkorisnijeg igrača U20 Evropskog prvenstva.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Deni, sin legende Crvene zvezde i jugoslovenske košarke Zufera, prosečno je beležio 18,4 poena uz 8,3 skokova, 5,3 asistencija, 2,4 blokada i 2,1 ukradenih lopti po meču.

Avdija je predvodio Izrael do odbrane titule prvaka "Starog kontinenta" sa 23 poena, 7 asistencija, 5 skokova i 3 blokade u finalu protiv Španije.

Deni je rođen u Izraelu, gde je njegov otac igrao osam godina nakon odlaska iz Crvene zvezde u kojoj je proveo 11 godina i bio kapiten tima.

Njegov otac Zufer je etnički Goranac sa Kosova, rođen je u Prištini, a bio je član reprezentacije Jugoslavije koja je 1982. godine osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Kolumbiji.

Mlađi Avdija ima 18 godina, od početka karijere je član Makabija sa kojim ima dve titule šampiona Izraela i jedan Kup, a ovo mu je drugo evropsko zlato sa U20 reprezentacijom.

Bio je u planovima Košarkaškog saveza Srbije i selektora Aleksandra Đorđevića, ali je morao da izabere reprezentaciju Izraela kako ne bi išao tri godine u vojsku i tako ugrozio profesionalnu karijeru.

U međuvremenu, U20 selekcija Srbije, tim koji je sa klupe predvodio Oliver Popović, postala je prva u istoriji naše košarke koja je ispala u B diviziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu