KRK: Zvezda izbegla senzaciju, Borac pao tek u produžetku!

Crvena zvezda izbegla je senzaciju i posle produžetka savladala čačanski Borac u četvrtini finala Triglav osiguranje Kupa Radivoja Koraća – 85:79!

Izvor: B92
Podeli
StarSport
StarSport

Kup Radivoja Koraća:

FMP – Metalac 101:68
Crvena zvezda – Borac 85:79 (15:14, 21:16, 12:16, 23:25, 14:8)

petak:
17.00 Mega – Dinamik
19.30 Partizan – Zlatibor

subota:
17.00 FMP – Crvena zvezda
21.00 pobednici mečeva od petka

nedelja:
21.00 Finale

Član Druge ABA lige imao je priliku da priredi prvorazredno iznenađenje u niškom Čairu, mučio je srpskog i regionalnog šampiona tokom većeg dela meča, ali je Predrag Prlja promašio oba slobodna bacanja na sedam sekundi do kraja regularnog toka (71:71).

Crveno-beli su to surovo kaznili u dodatnih pet minuta i preko Milka Bjelice, Tejlora Ročestija i Džejmsa Feldina ipak zadržali šansu da odbrane trofej osvojen prošle godine na istom mestu.

Ekipa Dušana Alimpijevića vodila je od samog starta, na odmor je otišla sa šest poena prednost, ali su momci Raška Bojica, pre svega zahvaljujući odličnom šutu za tri poena, svaki put uspevali da uzvrate velikom favoritu.

Prednjačili su Ilija Đoković i Marko Dimić, dok Beograđani na drugoj strani nisu mogli ništa da pogode van linije 6,76, a imali su ogromnih problema i da bilo kako završe napade.

Imali su Čačani na ulasku u poslednja dva minuta igre i sedam poena prednost, ali ni to nije bilo dovoljno da se porazi Zvezda, pa ni trojka Nikole Todorovića na 51 sekundu do kraja (67:71).

StarSport
StarSport

Crvena zvezda: Kešelj 3, Dangubić 12, Davidovac 3, Lazić 0, Dobrić 5, Feldin 15, Ročesti 15, Omić 10, Lesor 11, Enis 0, Bjelica 11

Borac Čačak: Popović 2, Đoković 18, Pešaković 12, Balaban 8, Prlja 2, Dimić 14, Stojadinović 6, Todorović 7, Čarapić 5, Marinović 5

Nemanja Dangubić uzvraća istom merom na drugoj strani, a onda hvata i ofanzivni skok u sledećem napadu posle čega biva fauliran. Međutim, pogađa samo jedan penal, ali Prlja ne uspeva ni to, a kazna stiže već na startu produžetka, što je bilo previše za ispražnjene igrače Borca.

Najefikasniji u redovima pobednika bili su Džejms Feldin i Tejlor Ročesti sa po 15 poena, s tim da je plejmejker Zvezde imao i šest asistencija. Nemanja Dangubić dodao je 12 i četiri uhvaćene lopte, Milko Bjelica i Matijas Lesor po 11, uz deset skokova Francuza, a istakao se još i Alen Omić sa 10 poena.

Kod Borca je najefikasniji bio Đoković sa 18 poena, Dimić je ubacio 14 i uhvatio šest lopti, dok je dvocifren učinak imao još Nikola Pešaković sa 12.

Na otvaranju završnog turnira, prvi je do polufinala stigao FMP iz Železnika deklasiravši Metalac iz Valjeva 101:68, pa će se za veliko finale boriti upravo sa Zvezdom.

U petak su na programu preostala dva četvrtfinalna para Mega Bemaks – Dinamik, odnosno Partizan – Zlatibor.

Produžetak:

StarSport
StarSport

Kraj – Pokušali su Čačani i po poslednji put da uzvrate, ali to zaista nije bilo realno pošto je bilo evidentno da su se ispraznili posle, po njih, tragičnog kraja regularnog toka, a tačku na sjajan meč stavljaju Ročesti i Feldin za ostanak Crvene zvezde u borbi za odbranu trofeja – 85:79!

Za razliku od odlučujućeg trenutka, Prlja na startu dodatnih pet minuta rutinski realizuje dva penala, ali se onda Zvezda budi i u potpunosti preuzima kontrolu.

Bjelica beleži još jedan ofanzivni skok, odnosno uspešno rešava i dodatno bacanje, Davidovac pogađa jedan od dva penala, ali sledi trojka Feldina kao možda i ključni momenat na meču, na nešto više od dva i po minuta do kraja – 78:73.

IV četvrtina:

StarSport
StarSport

Produžetak – Očekivalo se da neće biti faula, to je i bio plan Alimpijevića, ali Davidovac to kao da nije čuo, pa je priliku da postane junak imao Predrag Prlja, međutim promašio je oba bacanja i Zvezda je nekako uspela da stigne do dodatnih pet minuta – 71:71!

Kulminacija u Čairu dostigla je vrhunac u završnih 30 sekundi kada Todorović i Dangubić razmenjuju trojke, da bi zatim krilo Zvezde uhvatilo promašaj Ročestija za tri i izborilo se za faul, ali pogađa samo jedno za izjednačenje (70:70).

Mogao je tim iz Čačka i definitivno da obezbedi senzaciju na ulasku u poslednja dva minuta igre, ali onda Todorović pravi dva faula u napadu zaredom, što Ročesti kaznjava trojkom posle bloka, da bi Lesor, posle faula Đokovića u borbi za loptu, sa dva pogotka sa linije najavio pravu dramu u poslednjih 70 sekundi igre – 67:68.

StarSport
StarSport

8' – Posle novog tajm-auta Alimpijevića Bjelica odlazi na liniju za slobodna bacanja i pogađa oba puta, ali neverovatni Ilija Đoković nastavlja paljbu van linije 6,75. Posle penala Feldina Borac ne uspeva da realizuje napad, međutim Davidovac ne pogađa usamljen iz kornera, a ni Bjelica posle skoka u napadu – 62:68.

6' – Lesor polovičnim učinkom sa penala vraća Zvezdu na poen zaostatka, ali Stojadinović upisuje novu trojku već u sledećem napadu. Feldin se potom izborio za nova dva slobodna bacanja i bio uspešan, ali Dimić i Đoković, još jednom trojkom i dvojkom, nastavljaju da kažnjavaju svaki propust u igri protivnika – 58:65.

3' – Marko Stojadinović trojkom na početku četvrte četvrtine nastavlja seriju Čačana, a onda Omić na drugoj strani 'izmišlja' 2+1 posle ofanzivnog skoka za nastavak rezultatske klacklaice. Ipak, crveno-beli i dalje ništa nisu mogli da iskreiraju u napadu, da bi iznervirani Alimpijević, posle pogodaka Balabana i Pešakovića, zatražio novi tajm-aut – 51:55.

III četvrtina:

StarSport
StarSport

30' – Uroš Čarapić na ulasku u poslednja tri minuta trojkom najavljuje novi nalet svog tima, dok je tim iz Beograda kao glavni problem imao veoma loš šut za tri poena, pogodivši svega četiri puta iz 21 pokušaja. Borac to nastavlja da koristi i u poslednji deset minuta igre ulazi sa samo dva poena zaostatka – 48:46.

26' – Kao i u dobrom delu prvog poluvremena, opet je usledio period igre koji su obeležile greške na obe strane, uz nekoliko promašaja iz potpuno otvorenih pozicija ili iz samog reketa, ali se Zvezda ipak bolje snašla u takvim okolnostima uspela da napravi seriju 7:0 za novu osetniju prednost – 46:39.

23' – Balaban postiže prve poene u nastavku, Ročesti odmah odgovara trojkom, ali Balaban vezuje još jedan pogodak, da bi posle trojke Miloš Dimića Borac ponovo prišao na svega koš zaostatka. I Dimić pogađa još jednom u nizu i donosi svom timu izjednačenje, a novo mučenje svog tima prekida Lesor posle ofanzivnog skoka. Nisu crveno-beli mogli nikako da zadrže momentum, odnosno da pokušaju da već sada slome rivala, koji im je pravio velike probleme defanzivnom u svakom reketu, odnosno brzom tranzicijom i šutevima za tri – 41:39.

II četvrtina:

StarSport
StarSport

Poluvreme – Delovalo je da ovoga puta član ABA lige II neće uspeti da uzvrati, pošto je posle četiri uzastopna poena Alena Omića Zvezda imala i dvocifrenu prednost, ali Ilija Đoković trojkom četiri sekunde pre kraja ipak koliko-toliko vraća svoju ekipu pred drugi deo meča – 36:30.

16' – Međutim, sve se promenilo u samo dva napada jer je Nikola Pešaković pogodio dva šuta za tri poena u ranom napadu za novi preokret. Mini seriju Čačana zaustavlja Lesor, ali ne pogađa i dodatno slobodno bacanje. Nije bio Dušan Alimpijević, trener crveno-belih, zadovoljan učinkom gotovo cele petorke, pa je posle niza izmena i pojačanog intenziteta u odbrani Zvezda stigla do nove najveće prednosti – 29:22.

13' – Već na početku druge deonice Zvezda je uspela u svojoj nameri da napravi prvu osetniju razliku. Feldin pogađa oba bacanja, Lesor rutinski završava kontru, a greške igrača Borca ne uspeva do kraja da kazni Branko Lazić, pošto je promašio relativno otvorenu trojku – 19:14.

I četvrtina:

StarSport
StarSport

10' – Usledio je period od gotovo dva minuta bez poena, ali onda Marko Marinović upisuje pet vezanih poena, a Nemanja Todorović poenima posle ofanzivnog skoka donosi preokret. Ipak, da Zvezda na prvi veći odmor ode s prednošću pobrinuo se Džejms Feldin u poslednjem napadu u prvih deset minuta košarke – 15:14.

6' – Čačani su nastavili da odgovaraju na svaki poen rivala, pre nego što je Dobrić pogodio svoju prvu trojku i doneo svom timu četiri poena prednosti – 11:7.

3' – Ročeti upisuje prve poene na meču, ali Borac odgovara preko Đokića, odnosno Balabana, da bi prednost na stranu crveno-belih vratio Ognjen Dobrić polaganjem – 6:5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.