EL: Zvezda bez preokreta, peti poraz u nizu

Crvena zvezda poražena u Beogradskoj areni od Baskonije u meču devetog kola Evrolige – 85:81 (22:17, 25:21, 17:19, 21:24).

Izvor: B92
Podeli
StarSport
StarSport

Evroliga – deveto kolo:

Žalgiris – Efes 91:83
Bamberg – Valensija 83:82
Armani – Olimpijakos 85:86
Barselona – Makabi 89:67

Crvena zvezda – Baskonija 81:85

petak:
18.45 Fenerbahče – Himki
20.00 PAO – Real Madrid
20.45 Unikaha – CSKA

Crveno-beli su gubili većim delom susreta, na kraju su ipak i uspeli da se vrate, čak i da povedu, ali ne i da kompletiraju preokret.

Predvođeni sjajnim Matijasom Lesorom stigli su i prestigli goste iz Španije na nešto manje od dva minuta pre kraja susreta, ali je onda usledio novi veliki pad u igri na oba kraja terena, pa je peti uzastopni poraz pred nešto više od 5.000 gledalaca bio neizbežan.

Domaće je poraza pre svega koštala loša igra u odbrani, koja je dolazila uvek kada su uspevali da se približe rezultatski, kao i veliki broj primljenih poena iz drugog plana.

Zvezdu je predvodio veoma dobri Lesor sa 19 poena (7/11 za dva i četiri uhvaćene lopte, dok je Ognjen Dobrić ima 17 poena (6/8 za dva, 1/4 za tri) i po dva skoka i ukradene lopte.

euroleague.net
euroleague.net

Dvocifren je bio samo još Džejms Feldin sa 10 poena i šest asistencija, Milko Bjelica dodao je devet, uz šest skokova, a podbacio je Tejlor Ročesti sa svega četiri poena, bez pogođene trojke (0/6).

S druge strane, najzaslužniji za trijumf Baskonije, kojoj je ovo četvrti trijumf u poslednjih pet mečeva, bio je Johanes Vojtman sa 17 poena, Janis Tima zabeležio je 15, Met Džening 13, a Rodrig Buboa 13.

Zvezdi je ovo sedmi poraz i nalazi se na poslednjem, šesnaestom mestu, dok je Baskonija deseta sa četiri trijumfa i pet poraza.

Crveno-beli u narednoj rundi elitnog takmičenja, prvog decembra, gostuje Realu u Madridu, dok Baskonija dan ranije čeka Fenerbahče.

StarSport
StarSport

KRAJ – Sjajnom kretnjom u odbrani Zvezda dovodi goste u situaciju da za tri sekunde moraju da upute šut, zbog čega Martines reaguej tajm-autom. Nažalost, Šengelija pogaša i stavlja tačku na ovaj meč – 81:85.

10' – Fenomenalni Dobrić nastavio je da igra partiju karijere pogodivši prvu trojku, ali i Tima pogađa na drugoj strani iz izuzetno teške pozicije, preko ruke (78:81). Alimpijević se odlučio da spusti loptu na Lesora, koji pogađa samo jedno bacanje. Uspela je Zvezda potom da se odbrani, ali ne i da poentira posle prodora Dobrića, na minut pre kraja (79:81). Zakasnila je rampa Lesora, za nove poene Vojtmana, pa Bjelica pogađa posle minuta odmora i lepe akcije – 81:83.

8' – Nastavila je Zvezda sa agresivnim pristupom u odbrani, odbila je dva napada u nizu, ali Lesor iz okreta, odnosno Bjelica šutem za tri, ne uspevaju da uvećaju vođstvo, što sada kažnjavaju Džening trojkom i Vojtman laganim zakucavanjem – 75:78.

6' – Upravo je snažni Francuz bio najzaslužniji za, ispostaviće se, konačni povratak Zvezde. Vezao je osam poena, pogodivši oba dodatna slobodna bacanja za prvo izjednačenje posle drugo vremena, da bi Davidovac potom, takođe sa linije, doneo vođstvo ekipi Dušana Alimpijevića – 75:73.

4' – Baskonija je i dalje pronalazila način da stigne do poena, ali se crveno-beli nikako nisu predavali i uspevali su i dalje da drže priključak, preko agilnog Matijasa Lesora – 69:73.

2' – Na startu poslednji deset minuta igre, Feldin odgovara na dvojku Vojtmana, a isto u sledećem napadu čini i Dejan Davidovac, posle koša Bobue van linije 6,75 – 63:69.

Bivši igrači Zvezde, Demarkus Nelson i Omar Kuk (StarSport)
Bivši igrači Zvezde, Demarkus Nelson i Omar Kuk (StarSport)

10' – Jedino je Dobrić bio konstantan kada su crveno-beli u pitanju, ali to svakako nije bilo dovoljno za totalni povratak u meč. Štaviše, igra Zvezde u odbrani potpuno je zatajila, a Baskonija to surovo kaznila polaganjem Grejndžera i trojkom Rodriga Bobue. Za kraj treće četvrtine, kao i pred poluvreme, Lesor zakucava, ali ovoga puta uz faul, i vraća svoj tim još jednom u život – 57:64.

8' – Veliki problem za Zvezdu bila je slabija igra Ročestija nego inače, a Alimpijević dugo na teren nije vraćao ni Feldina u igru. Vezane promašaje, ovoga puta, kažnjava Rinalds Malmanis trojkom – 50:59.

6' – Usledio je novi pad u igri oba tima, sa nekoliko lakih pogodaka na obe strane, ali je Baskonija i dalje bila ta koja je ljubomorno čuvala prednost stečenu još u prvom poluvremenu – 50:56.

4' – Isto što važi za Gruzijca može se reći i za Dobrića, koji pogađa za dva, pa i za tri poena, a onda i posle kontre uz faul, za svoja nova tri, odnosno 12 poena ukupno. U sledećem napadu, posle nove dobre odbrane, i Janković pogađa za tri, na šta trener gostiju reaguje minutom odmora – 48:52.

2' – Šengelija je nastavio da pogađa i na startu trećeg kvartala, sada su odgovorili Dobrić i Janković, ali je Tima zatim pogodio svoju drugu trojku na meču, za novu dvocifrenu prednost gostiju – 42:52.

StarSport
StarSport

POLUVREME – Veoma loš period igre svog tima prekida Lesor svojim petim poenom, Zvezda je potom odigrala dobro u odbrani, ali Ročesti nije uspeo to da kruniše trojkom. Vojtman pogađa jedno bacanje posle faula Bjelice, a Lesor zakucavanjem spušta razliku pred drugih 20 minuta košarke – 38:47.

8' – Međutim, ponovo je srpski šampion stao iz neobjašnjivog razloga, birali su veoma loša rešenja u napadu, a Baskonija je iz izgrađenih pozicija nastavila da uvećava vođstvo, koje je ekspresno postalo dvocifreno – 32:46.

6' – Feldin vezuje pet poena, najpre trojkom, a zatim i polaganjem posle prodora, da bi raspoloženi Janković primakao crveno-bele na samo koš zaostatka – 32:34.

4' – Jovanović je skokom u napadu i borbenim pristupom uneo potrebnu energiju u igru domaćina na šta se nadovezao Dobrić sa dve dvojke, ali je španski tim i ovoga puta imao odgovor i uspeo da odbije nalet Zvezde, pre svega zahvaljujući Šengeliji koji već ima 12 poena – 29:34.

2' – Ritam nije bio ništa sporiji ni na startu druge deonice, Šengelija i Jovanović prvi su poentirali, da bi potom videli uzastopne pogotke Vojtmana, odnosno Feldina – 24:26.

B92/PT
B92/PT

10' – U poslednjem minutu, Ognjen Dobrić pogađa uz faul i potom uspešno realizuje penal, ali Zvezda ne uspeva da odbrani poslednji napad i Johanes Vojtman se po prvi put upisuje među strelce – 17:22.

8' – Alimpijević je prvi put morao da reaguje tajm-autom jer je njegova ekipa bez potrebe brzala i prodavala lopte, da bi nalet rivala, posle nove dvojke Šengelije, na kratko zaustavili Nikola Jovanović i Ročesti. Međutim, Marselinjo Uertas ostaje sâm i pogađa laganu trojku – 14:20.

6' – Usledio je period sa nešto više promašaja i grešaka na obe strane, a Baskonija je bila ta koja se bolje snašla i uspela da preuzme kontrolu, odnosno da pogocima Time sa penala i razigranog Tornika Šengelije da stvori prvo veće vođstvo – 10:15.

4' – Od starta se igralo u visokom ritmu, sa nešto više kontakta na obe strane, a nastavili smo da gledamo rezultatsku klackalicu. Džejms Feldin pogodio je oba bacanja, uzvratio je Met Džening, pa je još jednom pogodio Milko Bjelica, uz faul za novo vođstvo Zvezde – 9:7.

2' – Zvezda je meč otvorila dvojkama Milka Bjelice i Matijasa Lesora, da bi gosti uzvratili trojkom Janisa Time i Vinsenta Poirea za prvi preokret – 4:5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.