Zvezda trojkama razbila Zadar u gostima

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Zadar u dvorani "Krešimir Ćosić" sa 88:76 u devetom kolu ABA lige.

MLJIzvor: B92
Podeli
StarSport
StarSport

Sastavi ekipa:

Zadar: Nouls, Bašić, Ivanov, Kraljević, Jelenković, Krajina, Bostik, Vuković, Brzoja, Špralja, Božić. Trener: Aramis Naglić

Crvena zvezda: Kešelj, Radičević, Dangubić, Lazić, Antić, Dobrić, Feldin, Apić, Ročesti, Lesor, Jovanović, Bjelica. Trener: Dušan Alimpijević

Hala: Krešimir Ćosić

Sudije: Matej Boltauzer, Matej Špendl, Dragan Porobić

Zvezda je do pobede došla neverovatnom trećom četvrtinom u kojoj je rasturila Zadar sa 29:9 pa kasniji pad u četvrtoj četvrtini nije ugrozio pobedu crveno-belih.

Oni su uspeli da se oporave od teških evroligaških poraza u Evroligi od CSKA i Olimpijakosa i nastavili su poteru za podgoričkom Budućnosti u regionalnom takmičenju.

Da nije bilo Milka Bjelice i Branka Lazića u nastavku, igrači Zvezde su vrlo lako mogli pognute glave da izađu iz dvorane Krešimir Ćosić i zapute se kao Beogradu poraženi.

Bjelica je bio je najbolji strelac u obe ekipe sa 20 poena uz odličan šut za tri poena 4/5 (ukupno 5/10 iz igre), a pratio ga je Tejlor Ročesti sa 14, te Feldin sa 13 i Dobrić sa 10.

Međutim, možda i pet najvažnijih poena je postigao Branko Lazić od ukupno 10 koliko je ubacio Zvezdin kapiten. On je nakon lošeg prvog poluvremena u kome je Zvezda izgubila mnogo lopti uz Bjelicu podigao svoju ekipu u dve vezane akcije. Prvo je dao trojku, a već u sledećoj ukrao loptu i položio u koš.

Uz pogotke Bjelice i Ročestija, Zvezda je napravila neverovatnu seriju od 17:0, a treću deonicu je posle minusa na poluvremenu (45:42) završila u velikom plusu.

Zadru nije pomoglo 17 poena Noulsa i 14 Bostika, a dvocifreni su još bili Brzoja sa 12 i Špralja sa 10 koševa.

Mada Zadar nije uspeo da pogodi koš u prva tri, četiri minuta poslednje četvrtine, opao je tempo Zvezdine igre što je domaćin iskoristio. Serijom 10:0 za nepuna dva minuta je smanjio razliku, išao i do 78:70, ali su se crveno-beli malo trgli i uspeli da sačuvaju prednost i pobede.

IV četvrtina

40' KRAJ. Zvezda je odbila napad Zadra i uz nekoliko ofanzivnih skokova završila meč dvocifrenom razlikom 88:76.

39' Nova trojka za Zvezdu i još jednom Ročesti , 86:72.

38' Trojka Bjelice! Bjelica pogađa kada treba i vraća Zvezdi dvocifrenu prednost (11/23 trojke). Pogađa i Dobrić, ubacuje svoj 11. poen, a crveno-beli vode +13, 83:80.

37' Krajina pogađa uz faul, a Brzoju faulira Ročesti nakon greške Lesora koji nije uspeo da izvede loptu. Zadar se opasno približio 78:70.

36' RočestiiiiiiI! Trojkom Zvezdin organizator igre prekida seriju Zadra, ali pogađa i Bostik za dva 78:66.

35' Pogađa i Nouls uz malo sreće jer se lopta odbila visoko iznad obruča, ali se vratila u koš. Nouls fauliran, pogađa penale, a Zadar posle njegove trojke pravi seriju 10:0, 75:64.

34' Četiri minuta su bila potrebna Zadranima da poentiraju u poslednjoj četvrtini. Brzoja je istrčao kontru i uz faul i dodatno bacanje smanjio na 75:57.

33' Dva pogotka Lesora za povećanje prednosti Zvezde, a na drugoj strani promašaji u nizu Ivanova, Špralje, Bostika...

III četvrtina

StarSport
StarSport

30' Očajno dodavanje Špralje i nesporazum sa saigračima kažnjava Tejlor Ročesti trojkom, a Zvezda povećava prednost 68:52, ali Bostik iznuđuje faul i pogađa slobodna bacanja. Odlična kombinacija Lesora, Jovanovića i Dangubića zatvara treću deonicu sa 29:9, odnosno 71:54.

28' Dangubić petlja sa loptom, buni se klupa Zadrana pa dobija tehničku grešku, a Dangubić pogađa slobodno bacanje. Usledila su dva promašaja Zvezde i jedan Božića, 65:52.

27' Ivanov prekida seriju pogotkom za dva, ali onda i Ročesti pogađa trojku i Zvezda brzo gradi prednost koju Brzoja smanjuje za jedan poen sa linije penala, 64:52.

26' Serija Zvezde 17:0! Bjelica pogađa dve trojke, Lazić jednu, a onda Lazić krade loptu i pogađa u kontri za 61:49!

25' Trojka Bjelice! Zvezda uspeva da izjednači 49:49, a Aramis Naglić mora da traži tajm-aut.

24' Zvezda ne može da pogodi gotovo ništa, ali ne može ni Zadar. Dok crveno-beli uglavnom šutiraju sa poludistance, Zadar gađa trojke, 49:46.

22' Lesor na niskom postu iz okreta pogađa za dva, ali Džošua Bostik iz ugla daje trojku za svoju ekipu, 48:44. U međuvremenu, promašuju Ročesti i Feldin.

II četvrtina

StarSport
StarSport

20' Dve greške Feldina, jedna izgubljena lopta i Zadar lako iz dva poseda vraća +5. Na drugoj strani je kroz reket prohujao Radičević i smanjio do poluvremena na 45:42.

19' Nouls sa linije penala i Krajina iz odbojke pogađaju za prednost Zadra od tri poena, ali Bjelica uzvraća sjajnim prodorom i zakucavanjem, 41:40 za Zadar.

18' Antić promašuje trojke, Dobrić pogađa za dva, ali pogađa trojku daje i Bašić, 38:38.

17' Trojka Milka Bjelice! Odlično je prošao Antić, odigrao povratnu loptu za Bjelicu koji iz ćoška pogađa trojku za prvo vođstvo Zvezde od početka utakmice, 35:34.

15' Uzvraća dvojkom Špralja, usledili su pogoci Ročestija i Bostika, ali je Ročesti vrlo brzo izgubio i treću loptu pa je Zadar poveo 34:32.

14' Dangubić pogađa trojku za izjednačenje, 30:30!

13' Odličan Dobrić, trojka i pogodak za dva drže Zvezdu u igri, 30:27.

11' Špralja pogađa novu trojku, ali na drugoj strani dobru tranziciju igra Ognjen Dobrić i pogađa posle prodora. Lesor u narednom napadu košem sa linije za slobodna bacanja smanjuje na -4, 26:22.

I četvrtina

StarSport
StarSport

10' Dva slobodna bacanja daje Milko Bjelica, a onda blokira Božića i u narednom napadu iznuđuje faul pa ponovo sa linije penala postavlja konačan rezultat prve četvrtine 23:19 za Zadar.

9' Pogađa i Bostić za tri poena. Zadar uvećava prednost 21:15, za sada šutiraju trojke tri od sedam

8' Špralja pogađa od table trojku, na drugoj strani promašuje Jovanović, 18:15.

7' Feldin dobrim prodorom i sa linije za slobodna bacanja pogađa i drži Zvezdu u igri, ali njegova ekipa je izgubila čak četiri lopte do sada, 15:15.

5' Nouls asistira za Brzoju, a Brzoja poentira pod obručem. Zvezda teško čuva svoj reket i uz trojku Lazića gubi sa 15:11.

4' Krajina i Božić lepo "zidaju" pod košem Zvezde i pogađaju, ali više problema pravi Preston Nouls koji u dva navrata dobro prolazi kroz reket i polaže. Na drugoj strani dobar Džejms Feldin, 13:11.

2' Utakmicu poenima otvara Matijas Lesor, posle dobre kombinacije ostaje sam pod košem i lagano pogađa, ali Zadar prvo trojkom, a onda i nakon nesportske lične greške Feldina preokreće na 5:2. Feldin potom istrčava kontru, biva fauliran i sa penala smanjuje na 5:4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.