Birčević i Štimac rasturili Nemačku u Hamburgu

Košarkaška reprezentacija Srbije ubedljivo je pobedila Nemačku u trećem meču "Superkupa" u Hamburgu sa 87:56 (27:17, 17:17, 19:6, 24:16).

MLJIzvor: B92
Podeli
StarSport
StarSport

Sastavi:

Srbija: M. Mačvan, B. Bogdanović, N. Kalinić, V. Lučić, D. Milosavljević, S. Birčević, V. Štimac, V. Micić, M. Gudurić, S. Jović, O. Kuzmić, B. Marjanović. Selektor: Aleksandar Đorđević.

Nemačka: M.Lo, L.Štajger, A.Vargas, B.Doret, D.Šreder, I.Akpinar, D.Bartel, J.Tieman, P.Hekman, A.King, I.Hartenštajn. Selektor: Kris Fleming

Izabranici Aleksandra Đorđevića su protiv Nemaca ostvarili i ukupno šestu pobedu na pripremama za Evrobasket koji počinje za jedanaest dana i osvojili turnir u Hamburgu.

Dominantne partije su odigrali Vladimir Štimac i Stefan Birčević. Birčević je imao 21 poen i četiri skoka, a Štimac 20 poena i šest skokova. Birčević je imao i dve asistencije, a Štimac jednu.

Njih dvojica su u ovoj utakmici potpuno ukrali šou svim igračima na parketu, a pratili su ih još Milan Mačvan sa 12 i Ognjen Kuzmić sa 10 poena. U dresu Nemačke je očekivano najbolji bio Denis Šreder sa 16 poena, dva skoka i šest asistencija, ali je plej Atlante imao i pet izgubljenih lopti.

Koliko su Birčević i Štimac bili dominantni pokazuje prva četvrtina u kojoj se sve do 20. poena naše selekcije poen ostalih igrača Srbije mogao gledati kao 'incident'. Njih dvojica su podelili po deset poena od prvih 20 Srbije, a prvi koji je prekinuo Birčević-Štimac šou je bio Ognjen Kuzmić posle osam minuta igre za 22:14!

Srbija je već tada izgledala na terenu bolje nego protiv Rusa, ali je istini za volju naspram sebe imala i slabijeg protivnika u čiju je igru unosio energiju jedino Šreder.

On je u više navrata demonstrirao koliko ume da bude opasan i brz na prodoru, ali kada su naši igrači počeli da zatvaraju reket iskaču na povratne pasove i udvajaju visoke igrače i Šrederu je ponestajalo opcija pa je rastao broj njegovih izgubljenih lopti.

Paralelno je rasla i prednost Srbije koja je na kraju prve četvrtine imala plus od deset poena, ali već na kraju treće 23 poena viška. Bilo je situacija u kojima su 'Orlovi' bili nesigurni i gubili lopte zbog nepotrebnih dodavanja kada je trebalo da rešavaju akcije, ali su generalno odigrali dobro i zasluženo slavili protiv Nemaca sa 31 poenom razlike što je posle pobede nad Grčkom najubedljivija pobeda do sada.

Do sada su na pripremama bili bolji od univerzitetske selekcije, Crne Gore, Grčke, Poljske i Rusije, koja će biti i direktan protivnik Srbije u grupi na Evrobasketu.

Poznato je da Srbija ne igra u najjačem sastavu, ali su 'Orlovi' do sada i bez Teodosića, Nedovića, Raduljice i Simonovića pokazivali zavidan nivo kvaliteta u igri kada igraju maksimalno angažovano kao što je to bio slučaj protiv Grka.

Kada se to ne dešava, onda se branimo i napadamo u 'talasima' praveći serije kao protiv Rusa. Oni su bili dobra provera jer su ekipa sa NBA pedigreom, ali se od meča sa Nemačkom svakako očekivalo više.

Srbiji sada sledi put u Atinu na "Akropolis kup" od 22. do 25. avgusta gde će igrati protiv Grčke, Italije i Gruzije.

Starsport
Starsport

10' Akpinar pogađa za dva poena, a potom i Gudurić trojkom stavlja tačku na ovu utakmicu u kojoj je Srbija igrala bolje, ali i Nemačka znatno lošije od jučerašnjeg protivnika Srbije. Konačan rezultat je 87:56 za Srbiju koja je osvojila Superkup u Hamburgu.

9' Nije dugo potrajala najveća prednost Srbije, jer je Gudurić pogodio novu trojku za Srbiju i 82:51. Šesnaesti poen je ubacio Šreder, a Micić ubacio prve poene, što je posle bacanja Hartenštajna svelo razliku na ravno 30 poena.

8' Birčeviiiiiić! Krilni centar trojkom pogađa svoj 21. poen i Srbija ima novu najveću prednost 28 poena, 79:51.

7' Milosavljević pogađa trojku, a uslugu da mu asistira uzvratio mu je Mačvan, a posle pogotka Ismeta Akpinara, Srbija ima 76:51.

6' Prekombinovali su srpski igrači pa je izgubljena lopta jer je Štimac bio tri sekunde u reketu, a Gudurić nije šutirao na koš već je pokušao da doda do Mačvana.

5' Mačvan skoro da ne može da promaši trojku na ovom turniru. Nova trojka Mačvana posle asistencije Milosavljevića. Nemačka izgleda jako loše.

3' Bogdanović nije ostao dužan plejmejkeru Nemačke, jer već u sledećem napadu pogađa sa poludistance, a potom Štimac pod košem vraća malopređašnjih +23, 70:47.

2' Šreder unosi veliku energiju u napad Nemačke. Pogađa trojku, krade loptu Bogdanoviću, a kada su mu sudije svirale faul, Nemac se iznervirao. Već u sledećem napadu opet krade loptu beku Srbije i polaže u kontri za 66:47.

1' Gudurić pogađa sa iste pozicije, levog boka treći pokušaj za tri poena, a u timu Nemačke je ponovo Denis Šreder.

III četvrtina

StarSport
StarSport

10' Kao da ne ide dovoljno loše, jedino se Hartenštajn bori kod Nemaca, ali pored Kuzmića nema prolaza. Posle njegovog pormašaja, Mačvan pogađa u narednom napadu i Srbija u poslednju deonicu ulazi rezultatom 63:40.

9' Kuzmić hvata tri ofanzivna skoka u dva napada! U oba napada Kuzmić posle promašaja Gudurića poentira i donosi +21 za Srbiju.

8' Nemci smanjuju preko Hartenštajna čije je zakucavanje faulom osujetio Milan Mačvan.

7' Mačvan u stilu Novickog do plus 20 za Srbiju, 57:37! Bartel smanjuje na minus 18 na niskom postu posle lepog horoga o tablu.

6' Srpski košarkaši uglavnom udvajaju nemačke, što u poslednjih nekoliko minuta rezultira ili koracima, ili izgubljenim loptama Nemačke.

5' Šreder zaustavljen, Srbija povećava prednost. Nova najveća prednost posle asistencije Bogdanovića za Kuzmića u reketu iznosi 18 poena, 55:37.

4' Faul u napadu Lučića, a potom i Štimca u odbrani na ulasku u četvrti minut treće deonice. Zatvoren reket ne dozvoljava ni Šrederu da se razmaše. Bogdanović ga juri oko bloka Hartenštajna kome plej Atlante uručuje loptu, a Hartenštajn u prodoru promašuje. Lučić je u međuvremenu pogodio dva slobodna bacanja za novu najveću prednost Srbije 53:37.

3' Birčević nastavlja da dominira na početku treće četvrtine! Pronalazi Štimca ispod koša a ovaj pogađa uz faul za najveću prednost Srbije 51:37 do sada.

2' Birčević skače u napadu i iznuđuje faul, pogađa oba slobodna bacanja.

1' Na početku drugog poluvremena, Nemci pogađaju trojku, Štajger je ostao sam i pogodio.

II četvrtina

StarSport
StarSport

10' Najlepši potez na utakmici izveo je Bartel, roling kojim okreće svog čuvara pa zakucavanje. Bogdanoviću možda ne ide šut, ali kao i protiv Rusa odigrava prava dodavanja kada treba. Tako je uradio i za Vladimira Štimca koga Nemci nikako da zaustave. Srpski centar polaže za konačan rezultat u prvom poluvremenu 44:34.

9' Bogdanović posle nekoliko promašaja pogađa prvi put. Ušao je u igru na mesto pleja i dobrim prodorom poentirao pored Šredera za 42:32.

8' Bartel pogađa za dva i smanjuje na osam razlike, a Aleksandar Đorđević traži tajm aut jer je 'namirisao' pad u igri svoje ekipe.

7' Štajger i Hartenštajn kombinuju, Hartenštajn pokušava fejdavej kao Dirk Novicki, promašuje, ali Micić to u napadu Srbije ne koristi. Micić deluje kao da nema sigurnosti i da ne zna šta tačno u kom trenutku da uradi. Tako je Birčevića doveo u nezgodnu situaciju da mora da šutira trojku jednom rukom iz okreta koju je Birčević promašio.

6' Sjajna kombinacija Micić, Štimac, Birčević, Nemci nisu znali šta ih je snašlo, a Birčević je dao koš, nakon čega posle promašaja Micića iz odbojke vraća plus 10 za Srbiju, 40:30.

5' Štimac pogađa i trojke! Loš napad Srbije koja je ostala bez rešenja pa je centar uputio šut za tri i pogodio, dok je na drugoj strani trojku anulirao Šreder za 36:30.

4' Trojka Doreta vraća Nemce na ispod deset razlike zaostatka. Jedan loš napad Srbije, nesporstka Kalinića, ali i spavanje u odbrani Micića donose Nemcima preko Maudo Loa koš za 33:27.

3' Dve dobre akcije Srbije, prvo kombinacija za Kuzmića u reketu, a onda i lep prodor Lučića do tri metra od koša za plus 12 Srbije 33:21. Na drugoj strani nova izgubljena lopta Šredera.

2' Šreder je povukao kontru posle izgubljene lopte Srbije i Nemačka je poentirala za 29:21. Koliko je dobro što igra zavisi od njega, toliko to može da bude i loše kada Srbija igra dobru timsku odbranu, što je pokazala na izmaku drugog minuta druge četvrtine. Šreder je prošao po čeonoj liniji, zavukao se potom ispod koša, ali nije uspeo da doda loptu Hekmanu jer je bacio nekoliko metara iznad njega.

1' U igru se vratio Šreder i odmah prošao do koša i položio. Usledila je i jedna izgubljena lopta za njega, ali se vidi koliko već u uvodnom minutu druge četvrtine Šreder ubrzava igru Nemačke.

I četvrtina

StarSport
StarSport

10' Dobra odbrana Srbije u napadu, ali čvršća nego protiv Rusa u odbrani zbog koje King ne koristi pas Loa za trojku iz ćoška, pa Srbija na kraju prve četvrtine ima deset poena prednosti.

9' Lo pogađa trojku i smanjuje na 22:17, ali odmah vraća Mačvan uzvraća trojkom, koji potom nastavlja da dominira na ovom turniru. Gde je stao protiv Rusa, sjajni krilni centar nastavio je proitv Nemaca pogotkom uz faul za prvu dvocifrenu prednost Srbije 27:17.

8' Štimac posle odlične ofanzivne partije odlazi na odmor, a na terenu ga menja Ognjen Kuzmić koji posle faula u napadu Loa koristi oba slobodna bacanja za 22:14. On je prvi igrač koji je dao koš, a da nije Birčević ili Štimac koji imajiu po deset poena.

7' Štimac nije iskoristio priliku da poveća svoj košgeterski saldo jer je posle dobrog ubacivanja blizu koša dobio pas i iznudio faul.

6' Trojka Birčevića koji nastavlja Birčević-Štimac šou! Srbija vodi 19:13, a Štimac posle slobodnih bacanja povećava na 20:13, ali Hartenštajn smanjuje na 20:14. Srbija je u napadu koji je prethodio bacanjima Hartenštajna odlično na niskom postu zatvorila Bartela koji je umalo izgubio loptu. Nemci su međutim uhvatili ofanzivni skok i iznudili faul.

5' Birčević utrčava u reket i pogađa lako polaganje, Micić i Milosavljević do sada imaju po tri asistencije, a od njihovih dodavanja profitiraju Birčević i Štimac. Centar srpske reprezentacije je od uvodnih 16 poena, postigao 9.

4' Akpinar ostaje sam na šutu i izjednačava na 9:9, na drugoj strani poentira Štimac. Štimac je posle kritika koje je doživeo u finišu meča sa Rusijom zaigrao bolje protiv Nemaca.

3' Prve varnice na terenu. Nad Štimcem nije dosuđen čist faul Šredera koji posle promašaja srpskog centra pod košem vuče kontru. Njega je izgurao Vladimir Lučić, Šreder je pao, a našem igraču je dosuđen faul. Šreder je krenuo prema Lučiću ali se sve brzo završilo.

2' Šreder već na početku pokazuje koliko je opasan igrač. Odličan prodor i polaganje sa leve strane i koš uz faul za izjednačenje 7:7.

1' Dobra kombinacija za Birčevića koji ostaje sam na trojci za prve poene Srbije. Nemci uzvraćaju preko Timana, a potom Štimac vezuje dva koša za 7:4. Na početku meča je za Denisa Šredera zadužen Dragan Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.