Plaza: Je l' ti igraš poker ili odbranu, momče?

Trener Unikahe i osvajač Evrokupa, Đoan Plaza dao je zanimljiv primer šta se dešava kada odbrana "spava".

MLJIzvor: B92
Podeli
Foto B92/MLJ
Foto B92/MLJ

Plaza je držao predavanja o odbrani i korišćenju blokova u napadu u okviru "Beogradske košarkaške klinike" koju je organizovalo Udruženje košarkaških trenera Srbije u SC Šumice.

Sa trenerom Nemanje Nedovića i Dejana Muslija su imali priliku da treniraju mladi igrači iz KK Žarkovo.

Plaza je pokušavao da objasni igračima kako da čuvaju i protivnika, ali i njegovu liniju dodavanja kada se brane unutar linije 6,75. U situacijama kada neko od momaka zakasni, Plasa je imao zanimljivo pitanje za košarkaše.

"Je l' ti igraš poker? Zašto onda ne pokušavaš da mi oduzmeš loptu, ja držim loptu?", rekao je u šali Plaza. Španski trener je potom objasnio i kako loša komunikacija i preuzimanja u odbrani mogu da budu pogubni.

Upitao je publiku: "Ko je najbolji šuter u Evropi? Bogdanović? Da, Bogdanović, slažem se.. On ovakve stvari kažnjava".

"U odbrani morate da budete povezani, imali vi tri momka, četiri ili pet momaka, ako je jedan 'lenj' ispaštaćete zbog toga kao ekipa", objasnio je Plaza.

On je dodao i da je odbrana jednako važna koliko i napad, te da protivniku nikada ne treba davati lake poene.

"Moj problem je što sam glupi romantik. Ne volim flopove i da 'varam' faulovima, da ih zloupotrebljavam i slično, ali isto tako ne volim ni da dajem protivniku lake poene. Ključ je odigrati dobru odbranu bez faula", zaključio je španski stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.