Srpkinje ostale bez odbrane trona, Letonija u 1/4f

Košarkašice Srbije ispale se u osmini finala Evropskog prvenstva u Češkoj pošto su poražene od Letonije rezultatom 70:75.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

EP 2017, osmina finala:
Srbija – Letonija 70:75 (12:24, 20:10, 19:19, 19:22).
Pobednik na Španiju
Italija – Mađarska 49:48
Pobednik na Belgiju
Ukrajina – Slovačka 68:82
Pobednik na Francusku
Rusija – Grčka 58:62
Pobednik na Tursku

Letonke su od samog starta zadavale problema našoj ekipi koja nije imala rešenja za sjajan napad protivnika i posle deset minuta igre stekle dvocifrenu prednost – 24:12.

Izabranice Srevana Karadžića proradila se u drugom kvartalu i na krilima Jelene Milovanović i Ane Dabović, do odlaska na odmor, prišle na rezultatski zaostatak od samo dva boda – 32:34.

Milovanovićeva je dvadesetak sekundi pre velikog odmora imala priliku da donese Srbiji izjednačenje, ali nije bila precizna.

Ono što što njoj nije pošlo za rukom jeste Tini Jovanović na početku treće četvrtine koja je sa tri poena donela prednost Srbiji (35:34).

Letonke su u nastavku te deonice ponovo stekle prednost, ali Tamara Radočaj sa nekoliko važnih poena u njenom finišu nije dozvolila protivnicima da se "odlepe".

Međutim, posle tri i po minuta igre u četvrtoj četvrtini Letonija je ponovo stigla do plus deset (55:65). Srbija je uspela da pridje na dva poena zaostatka, ali je to bilo sve što su i aktuelne šampionke Evrope uradile.

Selekciju Letonije su do pobede predvodile Kristine Vitola sa 19 poena i Anete Stinberga sa 18.

U reovima Srbije najbolja je bila Tamara Radočaj sa 14 poena, Jelena Milovanović je ubacila poen manje, a Sonja Petrović je meč završila sa deset poena.

Letonke će u četvrtfinalu igrati protiv Španije, a aktuelne šampionke Evrope su takmičenje završile sa samo jednom pobedom i tri poraza.

I četvrtina

EPA/MARTIN DIVISEK
EPA/MARTIN DIVISEK

Osmina finala: Srbija- Letonija

Srbija: Dabović, N. Jovanović, Krnjić, Milovanović, Petrović, Čađo, Crvendakić, T. Jovanović, Mandić, Radočaj, Škorić, Stanković.

Letonija: Strautman, Babkina, Basko-Melnbarde, Putnina, Stajnberga, Brumermane, Drajmane, Krastina, Jakobson, Vitola, Laksa, Kreslina

Tok meča:

1’ Prve poene upisale su Letonke, da bi prvi napad odmah iskoristile Srpkinje -2:2.

2’ peh za Letoniju, najbolja igračica Babkina zbog povrede je morala na klupu.

3’ Loša igra naše ekipe, dozvolile su da protivnice naprave seriju od 6:0 i posle tri minuta igre imaju prednost od 8:2.

4’ Posle nekoliko minuta bez koša, izabranice Stevana Karadžića povećavaju prednost. Precizna sa linije slobodnih bacanja bila je Nevena Jovanović 4:12.

6’ Konačno su se Srpkinje probudile, Nevena jovanović vezala je svoj četvrti poen 6:12.

7’ Sjajna igra Stajnbergove koja ne maši, pa Letonija na tro minuta igre ima veliku prednost – 8:21. Uz loš napad, brinu i tri faula Jelene Milovanović
9' Nastavljena je nepovezana igra naše reprezentacije koja nikako da pronađe rešenje za sjajan napad reprezentacije Letonije.

10' Poenima Nevene Jovanović sa linije slobodnih bacanja, reprezentacija Srbije uspela je malo da smanji rezultatsku prednost Letonki, koje posle prve četvrtine vode sa 12 poena prednosti - 24:12.

II četvrtina

Foto/KSS
Foto/KSS

11' U prvom minutu drugog kvartala, Srbija je promašila zicer, a na drugoj strani protivnice su nastavile da ubacuju poene i da povećavaju razliku - 12:27.

13' Konačno i trojka za Srbiju, precizna je bila Saša Čađo za seriju Srbije -19:27.

16' Tu seriju prekida Laksa, da bi na krilima Jelene Milovanović Srbija smanjila prednost na pet poena zaostatka 28:33.

19' Ana Dabović je pogodila za dva i Srpkinje sada imaju samo dva boda manje od protivnice 32:34.

20' Puleni Stevana Karadžića mnogo su bolje odigrale ovu četvrtine, ali su propustile poslednji napad za izjednačenje pa posle prvog dela meča uspele su da od -12 poene razlike smanje prednost rivalki na samo dva poena - 32:34 (poluvreme).

III četvrtina

EPA/MARTIN DIVISEK
EPA/MARTIN DIVISEK

23' Odličan početak trećeg kvartala za Srbiju. Tina Jovanović je izjednačila, a Jelena Milovanović trojkom donosi prvo vođstvo - 37:34.

25' Letonke su vezale dve trojke i ponovo vraćaju rezultatsku prednost, pa srpski selektor je morao da zatraži tajm-aut 41:44.

27' Odličan napad Srbijei dobar prodor Nevene Jovanović - 43:44

28' Usledila je mini serija Letonki koje imaju pet poena prednoti – 43:48

29’ Radočaj pogađa trojku, pa poentira šutom od tablu za novo izjednačenje –48:48

30' Još jednom sjajna Radočaj pogađa sa distance za 51:49, ali Letonija uspeva da do kraja treće četvrtine ponovo dođe do vođstva – 51:53 (3/4).

IV četvrtina

EPA/MARTIN DIVISEK
EPA/MARTIN DIVISEK

32’ Letonke otvaraju mnogo bolje ovu četvrtinu, Lakse sa sedam metara pogađa trojku za 53:58.

33’ Četvrti poen Vitole koja muči odbranu naše ekipe.

34’ Ista koošarkašica sada pogađa trojku i Letonija ima veliku prednost, ponovo dvocifrenu – 55:65

35’ Veoma važnu trojku pogodila je Crvendakić za 60:65, a prethodno je odlična u odbrani bila Škorić

37’ Nevena Jovanović je uspela da pogodi samo jedno bacanje, ali je Sonja Petrović pogodila za seriju od 8:0 i neizvesnost u finišu – 63:65

38' Milovanović je bila neprecizna sa niskog posta. Novi koš Letonki (63:69), a Ana Dabović održava Srbiju u životu novom trojkom za 66:69.

39' Dabović je opet probala za tri, ali nije uspela. Krastina je pogodila trojku za 66:72.

40' Jelena Milovanović je bila precizna sa linije penala za novu nadu Srbije –68:72. Srpkinje su se odbranile, ali je Maji Škorić ispala lopta i nismo prešli polovinu terena za propisanih osam sekundi.

40' Stajnberg je pogodila oba slobodna bacanja i Srbija je ostala bez odbrane trona i poražena je u osmini finala rezultatom 70:75.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu