EL: Teo i CSKA bez krune, Olimpijakos u finalu!

Ekipa Olimpijakosa eliminisala je aktuelnog prvaka Evrope moskovski CSKA u prvom polufinalu Fajnal-fora u Istanbulu – 82:78 (33:40)!

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Evroliga – Fajnal-for:

CSKA – Olimpijakos 78:82
20:30 Fenerbahče – Real

nedelja:
17:00 Za treće mesto
20:00 Finale

Od 20.30 na programu je drugo polufinale između Fenerbahčea i madridskog Reala, veliko finale igra se u nedelju od 20.00, a meč za treće mesto tri časa ranije.

Pirejci su ponovo bili kobni po 'Armejce', koji su bili bolji rival i imali prednost tokom većeg dela meča, ali se ponovo kao ključna pokazala glavna karakteristika grčkog sastava – timska igra i upornost.

Ekipa Dimitrisa Itudisa je bolje počela, predvođena raspoloženim Milošem Teodosićem, a na ruku joj je išao i nešto slabiji šut rivala u prvom poluvremenu.

Olimpijakos je već u uvodnih dvadeset minuta košarke u dva navrata uspeo da nadoknadi osetan zaostatak, da bi na poluvreme otišao sa sedam poena zaostatka.

Vasilis Spanulis i drugovi nastavili su u istom ritmu, pojačali su pritisak u odbrani i zaigrali za nijansu agresivnije, ali su Moskovljani i dalje pronalazili načine da odbiju njihove nalete.

Međutim, kada je CSKA počeo da se muči u fazi napada – fantastični Spanulis preuzeo je odgovornost u svoje ruke i prvom trojkom, iz šestog pokušaja, doneo prvu prednost Oliju na 75 sekundi do kraja (74:73).

Posle koša Kema Birča, usledila je četvrta trojka Teodosića za povratak CSKA, ipak – samo nekoliko sekundi kasnije Erik Grin odgovara istom merom, a kapiten reprezentacije Srbije onda pogađa samo jedan penal, dok potom ne uspeva još jednom da bude precizan van linije 6,75 – posle dobre timske odbrane, na osam sekundi do kraja.

EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA

CSKA: De Kolo 16, Teodosić 23, Ogastin 6, Fridzon, Džekson 12, Antonov, Frilend, Voroncevič, Higins 6, Hrijapa 3, Kurbanov 2, Hajns 8.

Olimpijakos: Grin 8, Birč 4, Jang, Tolopulos, Papapetru 3, Spanulis 14 (6 as), Vejters, Agravanis 8 (7 sk), Milutinov 5, Printezis 14 (7 sk), Papanikolau 14 (9 sk), Mancaris 12 (6 sk)

Spanulis takođe pogađa samo jedno bacanje, ali se ispostavilo da je to bilo dovoljno da zadrži perfektan učinak u polufinalima elitnog takmilčenja, u šestoj borbi za novo veliko finale i šansu da klubu donose četvrtu, a sebi treću, titulu prvaka Evrope!

Ujedno, Olimpijakos je nastavio da bude nerešiva enigma za CSKA, kada su dueli na Fajnal-forovima Evrolige u pitanju – pošto su 2012. bili bolji u finalu, a 2013. i 2015. godine u polufinalu.

U timu Janisa Sfaropulosa imao je tri igrača sa po 14 poena – Spanulisa (3/4 za dva, 1/6 za tri), Kostasa Papanikolaua (1/5 za dva, 4/7 za tri) i Jorgosa Printezisa (2/8 za dva, 1/2 za tri).

Grci su pogodili 14 od 33 pokušaja za tri poena, a mora se istaći i učinak Vangelisa Mancarisa sa 12 poena (0/3 za dva, 4/9 za tri), odnosno Erika Grina sa osam, pre svega zbog dve trojke u ključnim trenucima. Nikola Milutinov ubacio je pet poena, uz dva skoka i dve asistencije za 13 minuta na parketu.

S druge strane, Moskovljanima nije pomogla ni odlična Teova partija – koji je za nešto manje od 22 minuta ubacio 23 poena (2/5 za dva, 4/8 za tri, 7/9 bacanja), uz dva skoka, ali i samo jednu asistenciju.

Nando de Kolo dodao je 16 poena i tri asistencije, a dvocifren učinak imao je još Aron Džekson sa 12.

Kompletnu najavu Fajnal-fora pročitajte u našoj rubrici teme – "Bogdan i Kalina napadaju Teov tron".

Getty Images
Getty Images

Evroliga – polufinale:

CSKA – Olimpijakos 78:82 (18:12, 22:21, 24:27, 14:22)

Hala: Sinan Erden Dom

Gledalaca: 13.697

Arbitri: Jeresuelo (Španija), Javor (Slovenija), Lotermozer (Nemačka)

'Armejci' su stigli do lopte na uvodnom podbacivanju što im je omogućilo nešto bolji početak, Nando de Kolo je bio precizan za dva, potom je Aron Džekson pogodio za tri, dok je u prvih 120 sekundi samo Nikola Milutinov uspeo da poentirao, posle dodavanja Vasilisa Spanulisa – 7:2.

Usledili su pogoci Jorgosa Printezisa, odnosno De Koloa, a bivši centar Partizana nastavio je pomaže svojoj ekipi veoma dobrim rolama u odbrani, pošto nisu pogodili prva tri šuta za tri poena iz otvorenih pozicija. Posle nekoliko konfuznih napada, Spanulis iznuđuje i pogađa oba slobodna bacanja, posle čega Mancaris promašuje i treći svoj šut van linije 6,75, ali sve to ispravlja Kostas Papanikolau za prvi preokret – 7:9.

Nastavilo se sa 'muškom' igrom i u preostalih četiri minuta prvog kvartala, kada se na terenu po prvi put našao i kapiten Srbije Miloš Teodosić. Teo nije igrao niti trenirao još od poslednjeg meča Top 8 faze protiv Baskonije, pre nešto manje od mesec dana, ali mu to zasada ne odmaže. Promašio je prvu trojku, ali je onda fauliran pri sledećem pokušaju, pa prva tri poena upisuje sa 'crte'. Već u sledećem napadu bio je siguran i za dva, u međuvremenu su i Džekson i De Kolo bili perfektni posle faulova, što je bilo dovoljno da CSKA na prvi veći odmor ode sa šest poena viška – 18:12.

EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA

Milošu Teodosiću ovo je čak osmi fajnal-for elitnog takmičenja u karijeri, a prvu titulu osvojio je prošle godine.

Janis Spiropulos pokušao je nešto nižom i bržom postavom da odgovori na startu drugog perioda, što mu je i uspelo preko Printezisa i rezerviste Kema Birča, ali je novi pokušaj preokreta sprečio rezervista iz redova rivala Džejms Ogastin, koji je poentirao dva puta uzastopno posle ofanzivnih skokova – 22:17.

Olimpijakos ni posle petnaest minuta košarke nije uspeo da pronađe ritam u šutu za tri poena, ali ni CSKA nije to maksimalno kaznio. Ponovo smo gledali nekoliko 'praznih' minuta sa faulovima u napadu i izgubljenim loptama na obe strane, pre nego što je Viktor Hrjapa posle TV tajm-auta vratio svojoj ekipi maksimalnih šest poena prednost – 26:20.

Moskovljani su preuzeli kontrolu u finišu prvog poluvremena, i predvođeni raspoloženim Teodosićem stvorili dvocifrenu prednost. Neverovatni Srbin nastavio je da igra sjajno – pogodio je nove dve trojke (3/4) kao i još jedno bacanje, a ispratio ga je Kajl Hajc za +13 (40:37). Na poslednju Teovu trojku istom merom odgovorio je Vangelis Mancaris, a Dimitros Agravanis učinio je isto uz zvuk sirene za kakav-takav povratak grčkog predstavnika – 40:33.

EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA

CSKA je posle 30 minuta košarke pogodio 5 od 13 trojki, dok je Olimpijakos bio još uspešniji – 11/24.

Oli je i u drugo poluvreme ušao na sličan način kao i u drugu četvrtinu – brzo, tvrdo i snažno, a još jednom je prve poene za tim iz Pireja postigao Milutinov. Odgovorio je De Kolo sa linije za slobodna bacanja, pre nego što je Papanikolau bio precizan za tri, a Printezis iz penala za -4 – 44:40.

Međutim, iako je Papanikolau pogodio i svoj treći, od ukupno četiri, šut za tri CSKA je još jedom uspeo da zadrži nalet protivnika i sačuva prednost na svojoj strani. Džekson je zadržao stoprocentan učinak pri šutu za tri (2/2) za svoj osmi poen, da bi posle dva penala Hajnca razlika ponovo bila ista kao na poluvremenu – 53:46.

Nastavilo je sve da se odvija po istom 'receptu', CSKA je ponovo ekspresno stvorio dvocifrenu prednost (57:46), ali je grčki tim još jednom odgovorio, u svom stilu. Fenomenalni Papanikolau pogodio je novu trojku, potom je bio precizan i za dva, pre nego što je Agravanis takođe bio precizan za tri. Prednost 'Armejaca' se još brže istopila, pa je Oli u odlučujućih deset minuta ušao sa samo četiri poena minusa – posle nove dve trojke, ovoga puta Agravanisa i Mancarisa – 64:60.

Getty Images
Getty Images

Na krilima nove kasne trojke, Agravanis je nastavio da pravi velike probleme čuvarima, koji su ga, posle gotovo dva minuta igre bez poena, faulirali na novom šutu za tri, posle čega pogađa dva od tri bacanja. Polovičan učinak posle faula na drugoj strani imao je Hrjapa, da bi Spanulis primakao neumorni Olimpijakos na samo poen zaostatka – 65:64.

Ipak, ni ovoga puta Oli nije mogao do totalno preokreta, pošto je ponovo Ogastin brzo vratio +5 na stranu svog tima. Barem je tako delovalo, ali onda Grci napokon uspevaju da stignu do izjednačenja. Erik Grin pogađa za tri, Spanulis za dva i Olimpijakos stiže do izjednačenja (69:69). Na tri i po minuta do kraja, Spanulis odgovara Džeksonu još boljim polaganjem za najavu totalne drame, bez koje ne može da prođe nijedan duel dva tima u poslednjoj deceniji – 71:71.

Itudisova ekipa je nastavila da se muči u fazi napada, pa je do poena i dalje dolazila iz penala. S druge strane, Spanulis je u potpunosti preuzeo odgovornost kada je najvažnije i svojom prvom trojkom, iz šestog pokušaja, doneo prvo vođstvo Olimpijakosu na meču (73:74).

Drama je na ulasku u poslednji minut dostizala vrhunac, pošto je Teodosić na elej-ap Birča odgovorio trojkom, ali je isto na drugoj strani učinio i Grin, na 40 sekundi do kraja, pa je klupa CSKA morala da reaguje (76:79). Olimpijakos se odlučio da odmah pravi faul nad Teom, koji pogađa samo jedno bacanje, ali je naš reprezentativac, posle dobre timske odbrane, prerano šutnuo za tri. Spanulis je pogodio jedno bacanje, isti učinak imao je i Džekson, ali njegovi saigrači nisu mogli do lopte, pa se Olimpijakos plasirao u novo veliko finale – 78:82!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.