Derbi bez ritma, Zvezda opet bolja od Partizana!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan rezultatom 85:74 u ’večitom derbiju’ koji je obeležio drugo kolo Košarkaške Superlige.

ĐNIzvor: B92
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

Košarkaška liga Srbije:
utorak:
Crvena zvezda – Partizan 85:74 (23:16, 19:22, 23:18, 20:18)
sreda:
19.00 Dinamik – Spartak
19.30 Borac – Mega Leks
21.00 Vršac – FMP

tabela:
1. Crvena zvezda 2/0
2. Partizan 1/1
3. FMP 1/0
4. Borac 1/0
5. Vršac 0/1
6. Dinamik 0/1
7. Mega Leks 0/1
8. Spartak 0/1

U hali ’Aleksandar Nikolić’ viđen je poprilično loš i nervozan meč, bez mnogo ritma i sa previše faulova, a u toj situaciji bolje su se snašli ’crveno-beli’.

Sudijska trojka konstantno je seckala je igru, ali je domaćin ipak imao više raspoloženih igrača i došao do trećeg trijumfa u četvrtom ovosezonskom duelu sa najvećim rivalom.

Izabranici Dejana Radonjića mnogo bolje su otvorili duel – napravili su seriju 12:0 i odbranom potpuno razoružali večitog rivala. Ipak, već od trećeg-četvrtog minuta nekakvog ritma i nije bilo jer je sudijska trojka svirala mnogo faulova.

Čak 31 lična greška dosuđena je u prvih 20 minuta, a Partizan je, najviše zahvaljujući Novici Veličkoviću, Urošu Lukoviću i Branislavu Ratkovici stigao do egala. Zvezdini košarkaši očajno su šutirali slobodna bacanja i to ih je koštalo većeg vođstva.

Odlučujući period susreta bio je kraj trećeg kvartala – Dženkins, koji je šutirao veoma loše, vezao je nekoliko dobrih napada, u protivničkoj ekipi jedini raspoloženi bio je Uroš Luković i Zvezda je vratila dvocifrenu prednost.

Starsportphoto
Starsportphoto

U prvih pet minuta poslednje deonice aktuelni srpski i regionalni šampion otišao je na maksimalnih +15, Partizan je imao još jedan nalet, ali nije bilo ni vremena ni snage za preokret.

Spomenuti Mitrović odigrao je možda i najbolju partiju ove sezone i postigao 17 poena (4-4 za dva, 2-2 za tri, 3-4 penali), uz po 4 skoka i asistencije. Njega je ispratio Čarls Dženkins koji je dao dva poena manje, od toga čak 13 u drugom poluvremenu, ali i 9 uspešnih dodavanja. Ognjen Kuzmić dodao je 14 poena, dva više od Milka Bjelice, dok je Nejt Volters stao na 10.

S druge strane, Luković je predvodio ’crno-bele’ sa 17 poena i 6 skokova, poen manje i jednu uhvaćenu loptu manje od centra imao je Birčević, a Veličković je dodao 13 poena i imao 8 skokova. Dvocifren je još bio Vanja Marinković sa 11 poena.

Posle ovog susreta Zvezda ima maksimalnih 2-2, dok je Partizan zabeležio po poraz i pobedu.

U ekipi Dejana Radonjića ponovo nije bilo Stefana Jovića koji je počeo individualno da trenira, dok je neposredno pred zagrevanje duel dobio zanimljivu uvertiru.

Trener Partizana Aleksandar Džikić našalio se sa Nemanjom Dangubićem i pokazao da vlada odlična atmosfera između dva najveća srpska kluba.

U sledećem kolu ’crveno-beli’ gostuju FMP, dok ’crno-beli’ dočekuju Dinamik.

Tok meča:

Starsportphoto
Starsportphoto

Košarkaška liga Srbije:
Crvena zvezda – Partizan 85:74 (23:16, 19:22, 23:18, 20:18)
hala Aleksandar Nikolić
sudije: Milija Vojinović, Aleksandar Glišić, Uroš Nikolić
broj gledalaca: 5.000
Strelci: Mitrović 17, Dženkins 15, Kuzmić 14, Bjelica 12 – Luković 17, Birčević 16, Veličković 13, Marinković 11

Posle podbacivanja, Partizan je dobio prvi napad, ali je Birčević promašio trojku sa osam metara, da bi Kuzmić u sledećem lako poentirao pod košem. Centar Crvene zvezde skinuo je potom loptu sa obruča Lukoviću, a onda iskoristio lepu asistenciju Mitrovića. ’Crno-beli’ su još jednom promašili sa poludistance, Dženkins je istrčao kontru i položio za 6:0 na početku utakmice.

Igrači Dejana Radonjića sjajno su igrali u defanzivi, ukrali su tri lopte u uvodnim delovima susreta, a Dangubić je trojkom nastavio seriju. Isti igrač je još jednom bio sjajan u odbrani, krenuo u kontru, pre nego što je Gordon napravio nesportsku ličnu. Ipak, Dangubić je pogodio jedno bacanje, a onda i napravio faul u napadu.

Već na startu meča bačena je petarda ispred klupe Partizana i meč je nakratko prekinut.

Tek posle više od četiri minuta momci u crnim dresovima su poentirali preko Lukovića, koji je zakucao uz faul. Iskoristio je slobodno bacanje, ali je na drugoj strani Mitrović ponovo lepo pronašao Kuzmića – 14:3.

Starsportphoto
Starsportphoto

Prva četvrtina obilovala je ličnim greškama, Dangubić i Mitrović su za pet minuta napravili po dve, a Zvezda je imala problema sa linije penala. Veličković se pridružio jedinom strelcu Lukoviću, da bi centar Partizana zakucao na asistenciju Ratkovice. Odgovorio je Dangubić i iz reketa poentirao za 18:9.

Zvezdin napadački ritam malo je opao krajem prve deonice, ali ’crno-beli’ nisu uspevali to preterano da kazne – Marinković je pogodio trojku, ali je Vrabac promašio oba slobodna bacanja. Prethodno je Dangubić napravio treći faul i poništio sve ono dobro što je uradio od početka.

Ekipa Aleksandra Džikića se malo-pomalo vraćala, na ruku im je išlo što Dženkins nije namestio ruku na startu, pa je preko Ratkovice prišao na dva poseda – 20:16.

Nova slobodna bacanja, ovoga puta Milka Bjelice, značila su da su obe ekipe zbirno 19 puta išle na liniju penala, a centar Zvezde je odbio napad rivala u finišu. Pogodio je jedno, da bi posle greške Vrapca iskoristio dodavanje Dženkinsa i pogodio za 23:16 na kraju prvih 10 minuta.

Starsportphoto
Starsportphoto

Finiš druge deonice obeležilo je uvredljivo navijanje navijača Partizana upućeno Vesni Čović, supruzi predsednika Crvene zvezde Nebojše Čovića.

Trener Aleksandar Džikić apelovao je na pristalice gostujućeg tima da prekinu sa uvredljivim parolama, ali su oni odgovorili još glasnijim pevanjem.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine otvorio je drugi deo kao što je završio prvi – greškom i promašenim penalima. To je kaznio Bjelica koji je vratio +10, ali je Ratkovica brzo stigao do protivničkog koša i poentirao.

Tada je na scenu stupio Novica Veličković koji je raspalio navijače trčeći do klupe, posle čega je realizovao dva slobodna bacanja. Simonović je napravio faul u napadu, da bi Novica lako probio pored Mitrovića i vratio svoj tim u igru – 26:24.

Sudijski kriterijum bio je takav da su domaćini na ovom susretu već posle tri minuta izašli iz bonusa. U dva uzastopna navrata ’crveno-beli’ su pravili faulove u napadu, posle čega se trener Radonjić mnogo iznervirao.

Starsportphoto
Starsportphoto

Dobio je tehničku grešku, potom je tehničku dobio i Lazić, što je njegova treća na utakmici.

Navijači su svoje nezadovoljstvo iskazali bacanjem upaljačana parket, Birčević je realizovao dva slobodna bacanja, a Luković u sledećem napadu zakucao za 28:28.

Iako nisu blistali u napadu, igrači Zvezde ponovo su uspeli da vrate vođstvo, najviše zahvaljujući očajnoj igri rivala. ’Crno-beli’ su birali veoma loša rešenja (šut Gordona sa 10 metara), što je iskoristio Mitrović i dvema trojkama doneo 36:30.

Ipak, istom merom uzvratili su Marinković i Veličković, za novo izjednačenje u hali ’Aleksandar Nikolić’.

Kapiten Mitrović bio je najraspoloženiji kod domaćina, još jednom je vratio prednost Zvezdi, da bi posle pogodaka Bjelice sa penala ’crveno-beli’ otišli na odmor sa vođstvom od 42:38.

Starsportphoto
Starsportphoto

Posle petnastominutne pauze Mitrović je nastavio gde je stao – sjajan prodor i pogodak u poslednjoj sekundi, ali je odgovorio Luković sa dva zakucavanja. Kod drugog je na ’poster’ stavio kapitena Zvezda, posle čega je burno reagovao i vređao Mitrovića.

Dobio je tehničku grešku i Gudurić i Kuzmić su to realizovali, ali je centar Partizana nastavio sa poenima iz reketa.

Nešto brži ritam više je odgovarao Crvenoj zvezdi – Dangubić je probio po čeonoj liniji i položio, gosti su promašili dva šuta za tri poena, da bi Kuzmić lepo našao Gudurića za 53:44.

Imali su domaći košarkaši šansu da ponovo odu na dvocifrenu razliku, nisu je iskoristili, a veoma važnu trojku pogodio je Birčević. Usledilo je zakucavanje Majstorovića i Partizan je prišao na -6. Ipak, Dženkins je konačno pogodio van linije 6,75, Lazić je jednim bacanjem doneo 59:49.

Nekako se osetilo da su ovo trenuci u kojima se lomi meč, Zvezda je čuvala prednost, a Džamont Gordon je tri minuta pre kraja trećeg kvartala isključen zbog pet ličnih grešaka.

Marinković je nastavio mini seriju trojkom sa devet metara, ali je Dženkins pogodio karakterističan šut sa distance za 65:56 pred poslednjih 10 minuta u hali 'Aleksandar Nikolić'.

Starsportphoto
Starsportphoto

’Delije’ su odgovorile protivničkim navijačima i krenule sa vređanjem Veličkovića, a početkom četvrte četvrtine Partizan je doživeo peh jer je Hečer nezgodno doskočio. Ostao je na parketu i uhvatio se za skočni zglob, ali se brzo pridigao i nastavio susret.

U redovima Partizana odgovornost je preuzeo kapiten Veličković, ali je Zvezda bila nešto raznovrsnija u napadu – Bjelica, pa Mitrović za 69:58.

Luka je nastavio sa sjajnom napadačkom igrom, postigao je 16. poen i postao najefikasniji, ali važnije za njegov tim jeste da je sredinom poslednje deonice imao maksimalnih +15.

Dženkins je nastavio sa mnogo boljom partijom u drugom poluvremenu, ali su ’crno-beli’ odgovorili mini serijom i preko Birčevića i Vrapca stigli do 73:64. Volters je promašio sa distance, ali je Luković napravio grešku pri skoku i dao novi napad protivnicima. Kazna je ekspresno stigla – novi ofanzivni skok Mitrovića i laki poeni sa linije za slobodna bacanja.

U tim trenucima, osim napetosti na terenu (sukob Andrića i Lazića), ona se osećala i na tribinama, pa je ušao kordon policije pored terena.

Birčević i Andrić vezali su dve veoma teške i važne trojke, ali je na drugoj strani odgovarao Dženkins, koji je stigao do 15 poena. Uključio se i Volters, pogodio za 80:72 i tu je definitivno prelomljena utakmica. Simonović je trojkom stavio tačku na meč, a konačan rezultat glasi 85:74.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu