Srbi dominiraju u plej-ofu Evrolige

Posle prve dve runde plej-ofa Evrolige Srbi dominiraju u statističkim kategorijama, pre svega zahvaljujući Bogdanu Bogdanoviću koji je bio MVP u oba kola.

L.Č.Izvor: B92 Evropa
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Možda nema naših timova u završnici najjačeg evropskog takmičenja, ali su se srpski internacionalci pobrinuli da nas košarkaška Evropa ne zaboravi.

Ako se pogleda pet najznačajnih statističkih kategorija posle dve odigrane runde, evidentno je da Srbi vladaju na "Starom kontinentu".

Krenimo od indeksa korisnosti, tu je logično Bogdan Bogdanović ubedljivo prvi sa indeksom 35, čime je postao prvi igrač koji je u dva uzastopna meča imao PIR (Indeks uspešnosti) preko 30. U oba susreta u OAKA Areni u toj koloni pored Bogdanovićevog imena pisalo je +35.

Indeks:
Bogdan Bogdanović 35.0
Ekpe Judo 23.5
Gustavo Ajon 22.5
Tejlor Hanikat 22.0
Serhio Ljulj 21.0

U poenima takođe dominira bivši igrač Partizana sa prosekom od 24 po meču, a u prvih pet nalazi se još jedan srpski reprezentativac, u pitanju je Miloš Teodosić.

Poeni:
Bogdan Bogdanović 24.0
Serhio Ljulj 22.5
Bred Vonamejker 21.0
Miloš Teodosić 19.0
Majk Džejms 18.0

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kralj asistencija je naravno kapiten Srbije Miloš Teodosić koji prvo mesto deli sa Vasilisom Spanulisom iz Olimpijakosa, obojica imaju 6,5 asistencija po utakmici.
Na ovoj listi Bogdan je osmi sa deset uspešnih dodavanja na dva susreta.

Asistencije:
Miloš Teodosić 6.5
Vasilis Spanulis 6.5
Kostas Slukas 6.0
Džejson Grejndžer 6.0
Serhio Ljulj 6.0

Ono gde se sigurno nije očekivao u samom vrhu svakako je broj blokada po utakmici, ali je bek Fenerbahčea i tu sjajan, nalazi se odmah iza saigrača Ekpea Judoa.

Blokade:
Ekpe Judo 3.0
Bogdan Bogdanović 2.0
Nikola Milutinov 1.5
Entoni Rendolf 1.5
Aleks Kirk 1.5

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

U skoku dominira krilo Efesa Tajler Hanikat sa 9,5 uhvaćenih lopti po meču, Bogdanović je sa prosekom od 6,5 skoka i ovde u prvih pet.

Skokovi:
Tejlor Hanikat 9.5
Jorgos Printezis 8.5
Ante Žižic 7.0
Johanes Fogtman 7.0
Bogdan Bogdanović 6.5

Od utorka se nastavlja takmičenje u Evroligi, u prvim mečevima treće runde plej-ofa Fenerbahče dočekuje Panatinaikos, dok CSKA gostuje ekipi Baskonije.
I ruski i turski tim imaju vođstvo od 2-0 posle prva dva meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.