Sportski savez Beograda:Na terenu 25.000 školaraca

Sportski savez Beograda poslednjih godina veliku pažnju posvećuje školskom sportu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: promo Sportski savez Beograda
Foto: promo Sportski savez Beograda

Svesni problema koji se javljaju kod školske dece usled nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću, čelnici Sportskog saveza Beograda rešili su da vrate nekadašnji sjaj školskim sportskim takmičenjima i na taj način stimulišu školarce da se u što većoj meri uključe u sportske aktivnosti.

Inicijativa se i te kako isplatila:

- Takmičenja se organizuju u devet sportova: plivanju, streljaštvu, gimnastici, atletici, stonom tenisu, fudbalu, košarci, odbojci i rukometu, a za najmlađe priređujemo male olimpijske igre - počinje priču Jovan Koprivica koji je nedavno imenovan za generalnog sekretara Sportskog saveza Beograda i dodaje:

- Takmičenja se organizuju u muškoj i ženskoj konkurenciji i to u tri kategorije. U prvoj kategoriji su đaci petog i šestog razreda, u drugoj učenici sedmog i osmog, a u trećoj kategoriji su srednjoškolci. Za decu od prvog do četvrtog razreda organizuju se male olimpijske igre koje praktično predstavljaju testove spretnosti na specijalno kreiranim poligonima - objašnjava Koprivica.

Istraživanja koja je svojevremeno sproveo Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke kazuju da je procenat gojazne dece u konstantnom porastu, a u porastu je i broj dece koje imaju problema sa kičmom i vidom. Akcije koje u okviru školskog sporta sprovodi Sportski savez Beograda ipak ulivaju nadu u optimizam:

- Prošle godine imali smo porast od čak 40 odsto u broju školske dece koja su na nivou 17 beogradskih opština učestvovala u nekom od sportskih takmičenja. Ove godine je taj broj povećan za još 20 procenata, što dovodi do podatka da je preko 25.000 školaraca iz preko 350 škola uzelo učešće u našim akcijama. Ovako značajan porast došao je kao posledica velikog angažovanja i inicijative koju su uložili gradski menadžer Goran Vesić, doskorašnji gradski sekretar za omladinu i sport Slavko Gak i Zoran Jovanović koji je do mog imenovanja bio na funkciji generalnog sekretara Sportskog saveza Beograda. Oni su prepoznali značaj organizovanja ovakvih manifestacija i u velikoj meri doprineli da grad Beograd iz godine u godinu obezbeđuje sve više novca za fizičku kulturu mladih.

Foto: promo Sportski savez Beograda
Foto: promo Sportski savez Beograda

Koprivica je posebno naglasio da su za sve nastavnike i profesore fizičke kulture obezbeđene novčane nagrade za svaku utakmicu, da je školama obezbeđen prevoz na sve mečeve i takmičenja van njihove opštine, a za finalne dane takmičenja obezbeđuje se sportska oprema.

- Želja nam je da u narednom periodu još više povećamo broj učesnika i da kroz popularne sportove dalje stimulišemo decu da budu fizički aktivnija. Pokušavamo da nađemo što je moguće više partnere, kompanija koje prepoznaju značaj svega ovog što radimo za budućnost naše decu i koje su spremne da ulažu kako bismo školama omogućili što više sportskih rekvizita, renoviranje fiskulturnih sala i što više slobodnih termina za bavljenje sportom. Suvišno je i isticati značaj toga.

Prvo naredno veliko takmičenje zakazano je za petak, 21. april kada će biti održano gradsko finale u rukometu:

- Čelnici gradske uprave su nam mnogo pomogli da ovo takmičenje bude organizovano u maloj dvorani Beogradske arene, a velike su šanse da će se tu odigravati i sva buduća finala u svim takmičenjima. Promoteri finala školskog prvenstva u rukometu biće selektori naše muške i ženske reprezentacije Jovica Cvetković i Ljuba Obradović kojima dugujemo veliku zahvalnost jer će svojim prisustvom uveličati ovaj događaj, a najuspešnijima će i dodeliti medalje. Prema najavama, među gostima bi trebalo da bude i gradonačelnik Siniša Mali. Prošle godine smo u Šumicama na fudbalskom finalu imali preko 2.000 dece na tribinama, a na košarkaškom finalu u hali "Ranko Žeravica" više od 2.500 mališana. To je pokazatelj da su deca željna ovakvih manifestacija, a na nama je da stvorimo sve neophodne uslove da se ta takmičenja još više razvijaju i dobiju na značaju - zaključio je Koprivica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.