Hečer vratio seriju u Zagreb!

Košarkaši Partizana savladali su Cedevitu 74:73 (20:13, 19:21, 17:17, 18:22), košem Vila Hečera u poslednjim trenucima za "majstoricu" u polufinalu ABA lige.

A. KovačevićIzvor: B92
Podeli
Foto: ABA/KK Partizan NIS
Foto: ABA/KK Partizan NIS

Crno-beli su vodili tokom većeg dela drugog meča polufinala regionalnog takmičenja, početkom drugog poluvremena stigao do dvocifrene razlike, održavao +5 do poslednjeg minuta, kada Boutrajt serijom trojki kažnjava greške i preokreće na 73:72.

Međutim, Hečer dobija loptu u poslednjem napadu, Aleksandar Džikić mu je "nacrtao" napad za pobedu, a Amerikanac sjajno vara svog čuvara Krušlina, a onda skok-šutem sa "penala" pogađa za radost 6.500 "grobara" u Pioniru.

Posle dobrog starta Cedevite nošene raspoloženim Bilanom (8:6), Partizan ulazi u sjajnu šutersku seriju i preokreće rezultat za 20:13 posle prvog perioda. Održavali su crno-beli stečenu prednost do poluvremena, da bi na startu drugog serijom trojki stigli do 44:34.

Međutim, Zagrepčani odgovaraju istom merom i se brzo vraćaju u egal, ali šut sa distance, pre svega preko Birčevića, održavali su Partizan na +5 do same završnice meča.

Kada je Marinković pogodio prvu trojku na meču, posle koje je Birčević bio polovičan sa penala za 70:65, izgledalo je da je sve rešeno, ali crno-beli prave neke neshvatljive greške, ključnu Gordon, što Boutrajt koristi i sa dve trojke dovodi Cedevitu na korak od finala, ali njegov zemljak Hečer po ko zna koji put ove sezone spasava dan Partizanu.

Foto: ABA/KK Partizan NIS
Foto: ABA/KK Partizan NIS

Hečer je meč završio sa 23 poena (4/7 dva, 4/8 tri) uz četiri asistencije, a najbolje ga je pratio Birčević sa 18 poena (4/6 dva, 3/6 tri) i 11 skokova. Veličković je dodao osam poena uz deset uhvaćenih lopti.

Cedevitu je nosio Boutrajt sa 25 poena (3/3 dva, 5/9 tri), ali je izgubio i šest lopti, 16 je dodao Bilan uz deset skokova, dok je deset ubacio Šurna.

Odlučujući, treći duel na programu je 1. aprila u Zagrebu u "Domu sportova". U drugoj polufinalnoj seriji Zvezda u drugom meču gostuje Budućnosti u utorak. Slavila je 82.67 u prvom duelu u Pioniru.

Tok meča:

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Košarkaši Cedevite bolje otvaraju meč i preko raspoloženog Bilana kontrolišu rezultat, ali Luković i Birčević održavaju Partizan u egalu u prvih pet minuta meča (8:8). U međuvremenu su se probudili "Grobari", na čijim krilima crno-beli preuzimaju kontrolu meča, te dobrim šutem nadograđuju odličnu odbranu za seriju 8:0 i preokret rezultata (16:10). Dobro je šut služio Partizan i do kraja perioda (8/11 za dva), koji je koristio brojke greške gostiju (šest), te posle prvih deset minuta vodio 20:13.

Šurna i Džejms smanjuju zaostatak Cedevite na startu drugog kvartala, ali Vrabac i Hečer sprečavaju veći nalet gostiju, pa trener Cedevite Veljko Mršić odmah traži tajm-aut (24:18). To je donelo rezultat, jer je stao šut crno-bele, dok su Šurna i Džejms pogodili po trojku s druge strane, pa Zagrepčani prilaze na samo poen zaostatka (25:24).

Usledio je i tajm-aut Džikića, koji takođe donosi preokret na terenu, jer ovaj put crno-beli počinju da pogađaju trojke, te koševima Birčevića i Hečera vraćaju prednost (36:29). Gosti odgovaraju istom merom, Boutrajt i Krušlin nastavljaju dalekomentnu kanonadu, ali Birčević pogađa svoju treću, jednu ubacuje i Hečer, pa Partizan ostaje na +5 posle prvog poluvremena 39:34.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Crno-beli sjajno otvaraju drugo poluvremen, poenima Birčevića, Hečera i Lukovića prvi put stižu do dvocifrene prednosti (44:34). Međutim, Cedevita se lako i brzo vraća u egal, nakon što je Bilan prekinuo seriju Partizana, Boutrajt i Šurna pogađaju nove trojke (45:42).

Partizan uspeva da spreči potpuni preokret u Pioniru, Andrić novom trojkom ostavlja domaćina u prednosti, ali Begić i Bilan ne dozvoljavaju crno-belima da se opet "odlepe" (49:48). U samoj završnici Partizan dobrom odbranom i poenima Veličkovića uspeva da se vrati na razliku kojom je i otvorio treći period, pa je u poslednji kvartal ušao sa 56:51.

Koprivica održava Partizan na +5 na startu poslednje deonice meča, nakon čega Hečer "veže" dve trojke, ali Boutrajt uzvraća jednom i sprečava domaćina da poveća razliku (64:59). Naredna tri minuta nije bilo poena, da bi Tomas sa četiri u nizu doveo Cedevitu na pola koša zaostatka, pred poslednja dva minuta.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Usledili su poeni Veličkovića i Bilana, nakon čega Marinković pogađa trojku, a Birčević sa penala vraća crno-bele na +5, pred poslednji minut. Usledio je tajm-aut Cedevite, Butrajt sa penala smanjuje zaostatak, a potom kažnjava katastrofalnu grešku Gordona i trojkom donosi izjednačenje (70:70), pred poslednjih 40 sekundi.

Hečer odgovara zemljaku i vraća Partizan u blagu prednost, ali Boutrajt nastavlja da dominira sa distance, sjajnom promenom izbacuje Birčevića, da onda pogađa novu trojku za preokret na 73:72, pred poslednjih sedam sekundi. Džikić je na tajm-autu ogranizvao napad za pobedu, Hečer sjajno "izbacuje" Krušlina i fedj-avejom donosi slavlje crno-belima 74:73!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.