Iscrpljena Zvezda poražena u Barseloni

Crvena zvezda poražena je na gostovanju Barseloni u okviru 28. kola Evrolige – 67:54 (32:29).

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Evroliga – 28.kolo:

Uniks –CSKA 74:85
Darušafaka
– Galatasaraj 73:67
Olimpijakos – Real Madrid 73:79
Barselona – Crvena zvezda 67:54

četvrtak:
Efes – Fenerbahče 80:77
Makabi – Žalgiris 77:93
Milano – Bamberg 76:84
Baskonija – Panatinaikos 63:72

Srpski i regionalni šampion bio je u zaostatku tokom većeg dela meča, imao je velike probleme u fazi napada, a bilo je evidentno da su crveno-beli iscrpljeni – pošto su samo tri dana ranije igrali produžetak sa Olimpijakosom.

Pored svega toga, tim sa Malog Kalemegdana nije služio šut, posebno za tri poena (5/29), dok je domaćin pogodio 12 puta iz 26 pokušaja van linije 6,75.

Zvezdu u utorak očekuje drugi meč polufinalne serije ABA lige protiv Budućnosti u Podgorici, posle trijumfa u prvom susretu, a sledećeg petka u Beograd, u okviru elitnog takmičenja, stiže Uniks iz Kazanja.

Momci Dejana Radonjića na dve runde pre kraja regularnog dela zauzimaju osmo mesto sa učinkom od 15 pobeda i 13 poraza , sa slavljem više od Darušafake s kojom će igrati u poslednjem kolu.

euroleague.net
euroleague.net

U međuvremenu, turski tim gostovaće Bambergu, a prednost Darušafake jeste i činjenica da je trijumfovala u prvom meču u Beogradu.

Zvezda nije imala dvocifrenog pojedinca u svojim redovima – Čarls Dženkins, Luka Mitrović i Nejt Volters ubacili su po osam poena, a Branko Lazić i Marko Simonović dodali su po sedam.

Dobra vest bila je da se Stefan Jović našao u startnoj petorci Beograđana, ali je posle dve asistencije i svega tri minuta na parketu izašao iz igre i nije se vraćao.

S druge strane, 'Blaugranu' je do 11. trijumfa predvodio Stratos Perperoglu sa 18 poena i pet skokova, Peteri Koponen upisao je 13, a Aleksandar Vezenkov osam poena.

StarSport
StarSport

Utakmica je počela maestralnom asistencijom Jovića za Luku Mitrovića, a Zvezda i u Kataloniji ima podršku svojih navijača. Imali su crveno-beli priliku da uvećaju svoje vođstvo, ali je Musa Dianj sjajno zalepio Kuzmića. Usledile su dve trojke – Tajrisa Rajsa i Aleksandara Vezenkova – kao i dvojka Breda Olesona za bolji početak domaćina – 8:2.

Seriju rivala seče Čarls Dženkins, posle nove asistencije Jovića, da bi prvu trojku za goste, sa svog mesta iz kornera, pogodio Branko Lazić. Zvezda je u međuvremenu odigrala dve dobre odbrane, pre nego što je Branko Lazić odlično ukrao loptu Rajsu, a Mitrović, posle ofanzivnog skoka, donosi novi preokret – 8:9.

Period bolje igru gostiju seče Vezenkov novi pogotkom za tri, Dianj vezuje dva bacanja, dok Zvezda nastavlja previše da okleva prilikom zicera. Međutim, Dženkins požrtvovanom intervencijom diže ekipu, Lazić poentira posle specijala iz auta, a Mitrović iz rolinga izjednačava rezultat (13:13).

U preostalih 120 sekundi igre u prvoj deonici videli smo sigurnu realizaciju četiri penala od strane Peterija Koponena, odnosno trojku i dvojku Nejta Voltersa za minimalnu prednost Zvezde posle deset minuta košarke – 17:18.

Druga četvrtina počela je teškim promašajem Milka Bjelice za tri i lošim dodavanjem Marka Gudurića, što Koponen kažnjava trojkom. da bi domaći u narednih 60 sekundi vezali četiri promašaja van linije 6,75. Ponovo su crveno-beli ušli u 'žutu' minutu, ali Barsa ni ovoga puta, na sreću, nije to značajno kaznila – 22:20.

Nastavila je Radonjićeva ekipa da se muči u napadu, ali to nije moglo da se vidi u rezutlatu. Posle pogotka Kuzmića ponovo je razlika bila 'na jedan posed', da bi posle trojke Stratosa Perperoglua Nemanja Dangubić izborio i pogodio oba slobodna bacanja – 27:24.

Prvi veći problem za crveno-bele. osim sve očiglednijeg umora, bila je i treća lična greška Dangubića, koja je bila dosta diskutabilna, a na sve to nadovezala se greška u koracima Dženkinsa, pa još jedna izgubljena lopta i lagano polaganje Rajsa.

Radonjić je odlučio da pokuša nešto da promeni tajm-autom, i uspeo je – raspoloženi Volters još jednom je poenitrao, a Marko Simonović svojom prvom trojkom ekspresno vratio svoj tim. Istovremeno, arbitri su nastavili da sviraju svaki kontakt, pa je konačan rezulta prvog poluvremena postavio Huan Karlos Navaro sa 'crte' – 32:29.

Zvezda je nastavila da se muči u fazi napada i na startu drugog poluvremena, a ni Dion Tompson nije uspeo da iskoristi oba slobodna bacanja posle nesportskog faula. Iako je posle pogotka Dženkinsa gost prišao na samo tri poena zaostatka, previše praznih napada dovelo je do toga da Barselona gotovo ni iz čega stigne do dvocifrene prednosti – 42:31.

Dodatni problem za Zvezdu, osim toga što se Jović nije vraćao u igru od starta meča, jesu i samo tri pogotka za tri iz 18 pokušaja. Nešto duži period bez poena crveno-belih prekida Volters polovičnim učinkom s linije penala, a zatim pravi grešku i nesportski faul za produbljivanje krize svog tima – 47:34.

Barselona je uskoro pogodila svoju osmu i devetu trojku, nastavivši tako da drži procente šuta na izuzetno visokom nivou, dok je Zvezda na drugoj strani i dalje teškom mukom dolazila do poena. Simonović je upisao dvojku i oba puta bio siguran prilikom bacanja, da bi, posle dobre odbrane, Dženkins odlično položio. U poslednjem minutu trećeg kvartala, Dangubić napokon pogađa za tri i uz dve dobre odbrane Zvezda zadržava šansu da ipak napravi preokret i upiše i možda najvažniji trijumf u sezoni – 52:43.

Posle promašaja na obe strane, Mitrović poenira, ali Zvezda onda propušta priliku da dodatno smanji zaostatak i potpuno se vrati u susret, a Barselona ni ovoga puta ne propušta priliku da to kazni i sa dve nove trojke odlazi ponovo na dvocifreni višak. Radonjić je pokušao nešto da promeni tajm-autom, ali ni to nije donelo boljitak – 58:45.

Posle više od dva minuta bez poena, Lazić prekida post gostiju, a to kao da je pokrenulo celu ekipu. U sledećem napadu upisuje se i Gudurić, a Dženkins posle ukradene lopte beleži svoj osmi poen i sada Barckos reaguje tajm-autom. Nastavila je Zvezda sa dobrom odbranom, ali još jednom olako propuštaju priliku za povratak – 58:51.

Sudije su nastavile da drže zanimljiv 'kriterijum', pa tako nisu svirale čist faul Olesona pre nego što je poentirao, ali sve to anulira probuđeni Gudurić pogotkom za tri. Međutim, Perperoglu prekida mini-seriju protivnika, da bi sve bilo gotovo posle nove trojke Koponena – 67:54.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.