Bolan poraz Zvezde posle produžetka!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa sa 66:64 posle produžetka, u utakmici 27. kola Evrolige.

ĐNIzvor: B92
Podeli
Starsportphoto
Starsportphoto

Evroliga, 27. kolo:
sreda:
CSKA Moskva – Darušafaka 95:85
Crvena zvezda – Olimpijakos 64:66
Galatasaraj – Uniks Kazanj 75:67
21.00 Real Madrid – Barselona
utorak:
Fenerbahče – Makabi 79:81
Žalgiris Kaunas – Anadolu Efes 68:76

Bamberg – Baskonija 71:96
Panatinaikos – Armani Milano 74:61

Odlučujuće poene postigao je Jorgos Printezis tri sekunde pre kraja, kada je kao protiv CSKA pre nekoliko godina, flouterom postavio konačan rezultat.

U poslednjim trenucima pokušao je Čarls Dženkins sa pola terena, ali nije bio precizan.

Napadu u kojem je asistirao Grin prethodila je neobična situacija – posle prodora na dvadesetak sekundi do kraja, Marku Guduriću je ispala lopta, on je uspeo da se snađe, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak.

Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad koji je, ispostaviće se, bio odlučujući.

Beogradski ’crveno-beli’ su uspeli da nadoknade minus od 13 poena sa poluvremena, stignu nadomak herojskog preokreta, ali nisu uspeli i sada moraju da ostvare dve pobede kako bi bili sigurni učesnik Top 8 faze.

Screenshot (euroleague.net)
Screenshot (euroleague.net)

Radonjić: Falila nam pametnija rešenja u produžetku

VIDEO: Printezis rastužio Arenu kao nekad CSKA

Grčki navijači u Areni, a 'Delije' zovu na Spartak

Izabranici Dejana Radonjića zauzimaju osmu poziciju sa 15 pobeda i 12 poraza, dok je na devetoj poziciji Darušafaka sa skorom 13-14. Srpski i turski klub sastaće se u poslednjem kolu kada bi moglo da se odlučuje ko će u narednu fazu takmičenja.

Isti učinak, ali i bolji međusobni skor od Zvezde ima Efes, dok su ispred Panatinaikos i Baskonija sa 16 trijumfa i 11 poraza.

Izabranici Dejana Radonjića odigrali su očajno prvo poluvreme u kojem su ubacili samo 17 poena i nisu imali nikakva rešenja u napadu. Gubili su mnogo lopti, promašili sve šuteve van linije 6,75 i na poluvreme otišli sa 13 poena minusa.

Međutim, na parket su se vratili u drugačijem raspoloženju i već na startu počeli da tope prednost rivala. Spustili su se na -4, Olimpijakos je odbio prvi nalet i ponovo došao do dvocifrenog viška, ali je potom krenula fantastična serija trojki – redom su pogađali Gudurić (prva trojka), Simonović i Dangubić, za potpuni preokret pred poslednju deonicu.

Serija je nastavljena na 18:0, Olimpijakos skoro osam minuta nije pogodio koš, kada je na scenu stupio Dimitris Agravanis. Pogodio je dve vezane trojke, potom 2+1 i ekspresno vratio svoj tim.

Starsportphoto
Starsportphoto

Dženkins je pogodio važne poene, potom i Gudurić trojku, ali je Printezis nekoliko sekundi kasnije vratio i doneo produžetak. Mogao je bek domaćina da reši meč u regularnom toku polaganjem, ali je dodatnih pet minuta odlučivalo.

Gotovo čitav produžetak protekao je u izvođenju slobodnih bacanja, do poslednjeg minuta kada je sve rešeno.

Na dvadesetak sekundi do kraja dogodila se neobična situacija posle prodora Gudurića. Činilo je da je uspeo da se snađe kada mu je lopta ispala, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak. Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad.

Najefikasniji u redovima Zvezde bio je spomenuti Gudurić sa 14 poena, Čarls Dženkins je dodao poen manje, Marko Simonović je postigao devet, a Ognjen Kuzmić osam.

U ekipi Olimpijakosa najbolji je bio Kostas Papanikolau sa 17 poena, Dimitris Agravanis je dodao 16 uz spomenutu rolu u poslednjoj četvrtini, a heroj Printezis je stao na 15. Srpski košarkaš Nikola Milutinov se nije upisao u strelce.

Crvena zvezda u narednom kolu, u petak, gostuje Barseloni, dok Olimpijakos dočekuje Real Madrid.

Tok meča:

Starsportphoto
Starsportphoto

Startna petorka Zvezde: Dženkins, Gudurić, Dangubić, Mitrović i Kuzmić
Startna petorka Olimpijakosa: Grin, Mancaris, Papanikolau, Printezis i Milutinov

Prvi napad na utakmici imali su gosti i Papanikolau je lako poentirao, ali je na drugoj strani uzvratio Dženkins posle solo prodora. ’Crveno-beli’ iz Beograda su igrali dobru odbranu, Olimpijakos je teško stizao do koša, ali je Printezis pogodio van linije 6,75. Američki bek je pogodio sa distance, da bi Dangubić sjajnim zakucavanjem i lice čuvara podigao Arenu na noge – 6:5.

Igrači Janisa Sferopulosa bili su šuterski rasploženi – Papanikolau je ubacio novu trojku, potom je poentirao i Grin, da bi Mitrović sa bacanja prekinuo mini seriju gostiju, ali je bio polovičan.

Aktuelni srpski i regionalni šampion imao je mnogo problema u napadu, Kuzmić i Lazić izgubili su loptu, pa je posle trojke Mancarisa i polaganja Grina bilo 7:15. Posle nekoliko loših napada i atmosfera na tribinama je pala, a do kraja četvrine pogodili su Grin i Kuzmić za 9:17 nakon prve deonice.

Starsportphoto
Starsportphoto

Drugu četvrtinu Simonović je otvorio promašajem posle ulaza, ali Zvezda odigrala dobru odbranu i Papanikolau je na isteku napada promašio za tri. Ipak, Olimpijakos je igrao jednako snažno u defanzivi i terao domaće igrače na greške. Prve poene posle ukradene lopte i kontre zabeležio je Branko Lazić, ali je sada Voters odgovorio.

Smušenu igru rivala potpuno su koristili košarkaši grčkog šampiona, pa su posle koša Agravanisa prvi put došli do dvocifrene razlike – 11:21. U sledećem napadu Nejt Volters je bacio balon u aut, a Agravanis kaznio trojkom za +13.

Povratak Dženkinsa na parket razmrdao je ’crveno-bele’, ali i dalje nisu uspevali da počnu da pogađaju u napadu. Marko Gudurić je promašio tri šuta za tri poena, dok je Birč nekako ubacio loptu u koš preko Tompsona za 13:26.

Kuzmić je uspeo da promaši zakucavanje, da bi tek Dženkins uspeo da stigne do koša, na dva i po minuta do poluvremena. Grci su počeli da promašuju u finišu drugog dela igre, a Zvezda konačno uspela da poveže nekoliko dobrih napada. Ipak, taj period je bio kratak – Gudurić je na očajan način završio poslednji napad, da bi Olimpijakos postigao lake poene preko Papanikolaua za 17:30 posle prvih 20 minuta.

Starsportphoto
Starsportphoto

Treći kvartal počeo je važnim pogotkom Kuzmića iz reketa, ali je ponovo Printezis u poslednjoj sekundi uspeo da realizuje napad. Centar Zvezde je uz tri ofanzivna skoka nekako pronašao put do obruča, prethodno je poluhorog ubacio Simonović i Zvezda je smanjila na jednocifren zaostatak.

U strelce se upisao Nejt Volters, čime je nastavljena serija srpskog kluba, a dobra odbrana je omogućila ekspresan povratak na 28:32.

Navijači na tribinama su se probudili, ali ih je utišao Papanikolau drugom trojkom. U sledećem napadu Kuzmiću je ispala lopta pre laganog polaganja, a Lazić napravio svoj treći faul na meču. Printezis je položio u kontri za 28:37.

Domaći igrači vratili su se u ono raspoloženje iz prvog poluvremena, pa je uprkos lošim napadačkim rešenjima, Olimpijakos držao +10. Volters je u dva minuta napravio dva faula, a Gudurić je konačno pogodio trojku. Usledila je trojka Simonovića, pa i Dangubića za 41:42.

Nastavila se fenomenalna serija Zvezde – Simonović je probio i položio za vođstvo pred poslednjih 10 minuta, rezultatom 43:42.

Starsportphoto
Starsportphoto

Sve ono što nije ulazilo u prvih 20 minuta, sada je počelo, da bi Gudurić četvrtu četvrtinu otvorio važnom trojkom iz teške pozicije. Olimpijakos dva minuta nije uspeo da dođe do koša, igra grčkog šampiona je počela da se raspada, čemu svedoče i dva vezana faula u napadu.

S druge strane, raspoloženje u redovima srpskog šampiona je raslo iz sekunde u sekundu – Gudurić je preuzeo odgovornost i dobro se snašao posle auta, a ispratio ga je Milko Bjelica novim poenima iz reketa za 50:42.

Kao Gudurić na jednoj, Dimitris Agravanis preuzeo je odgovornost na drugoj strani, pošto njegovi saigrači nisu uspevali da pogode ništa. Vezao je dve teške trojke, u međuvremenu je Dženkins odgovorio, pa je Zvezda u poslednja četiri minuta ušla sa prednošću od pet poena.

Opet je Agravanis probio, pogodio uz faul Simonovića i nakon uspešno izvedenog slobodnog bacanja rezultat je bio 53:51 za Zvezdu.

Usledio je veoma važan period utakmice u kojem su Milutinov na jednoj i Lazić na drugoj strani promašili po dva slobodna bacanja. To nije učinio Agravanis, koji je bio precizan za izjednačenje, ali je Dženkins u sledećem napadu pogodio za 55:53.

Starsportphoto
Starsportphoto

Dramu u Areni nastavio je Papanikolau sa linije bacanja, potom je Gudurić pogodio izuzetno tešku trojku, ali je istom merom uzvratio Printezis na drugoj strani. Kod rezultata 58:58 bek Zvezde je imao polaganje za pobedu, nije pogodio, a u poslednjem napadu Mancaris je promašio šut van linije 6,75, pa se otišlo u produžetak – 58:58.

Važnost trenutka u kojem se nalaze uticao je da se igrači oba tima pomalo stegnu – Olimpijakos je sve napade igrao za Printezisa koji je promašio tri od četiri bacanja, dok je na drugoj strani Gudurić pogodio tri od četiri.

Veći deo od dodatnih pet minuta protekao je u izvođenju slobodnih bacanja. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a pošto je Dion Tompson bio polovičan, u poslednji minut se ušlo nerešenim rezultatom (64:64).

Na dvadesetak sekundi do kraja dogodila se neobična situacija posle prodora Gudurića. Činilo je da je uspeo da se snađe kada mu je lopta ispala, ali je sudija Javor više od minuta gledao ponovljeni snimak. Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad.

Ispostavilo se da je to bio odlučujući trenutak jer je u sledećem napadu Oly stigao do trijumfa. Grin je uspeo da pobegne Laziću, prosledi loptu do Printezisa, koji u svom stilu, kao nekoliko puta u prošlosti, pogađa flouter za konačnih 66:64.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu