ABA: Partizan bez preokreta, Cedevita bliža finalu

Ekipa Partizana poražena je od Cedevtie u Zagrebu u prvom meču prvog polufinalnog para plej-ofa ABA lige – 83:76 (54:35)

Izvor: B92
Podeli
Cedevita/Marin Sušić
Cedevita/Marin Sušić

Osim poraza, stručni štab i navijače Partizana zabrinula je i povreda Uroša Lukovića, koji je već u prvom minutu morao van parketa, pošto nije mogao da stane na nogu, pa su ga saigrači ubrzo odveli u svlačionicu.

Crno-beli su očajno otvorili susret, domaćin je na drugoj strani sve pogađao, pa je ubrzo stvorio veliku prednost.

Tim Aleksandra Džikića primio je čak 54 poena za 20 minuta igre, za minus 19 na poluvremenu. Upkos tome, uspeo je Partizan da se vrati u samom finišu susreta, ali ne i da stigne do velikog preokreta.

Posle trojke Stefana Birčevića bilo je samo pet razlike za Cedevitu, na manje od dva minuta do kraja, ali je nedugo zatim Filip Krušlin učinio isto na drugoj strani, pre nego što su njegovi saigrači potvrdili vođstvo u seriji sa linije za slobodna bacanja.

Cedevitu je do pobede predvodio Džon Šurna sa 15 poena i šest skokova, dok je Miro Bilan postigao 14, uz devet uhvaćenih lopti.

Cedevita/Marin Sušić
Cedevita/Marin Sušić

U ekipi Partizana istakao se Vilijam Hečer sa 18 poena i sedam asistencija, dok je Novica Veličković ubacio 13, uz osam skokova, a Džamont Gordon dodao je 11.

Revanš susret na programu je za sedam dana u Beogradu.

U drugoj polufinalnoj utakmici u nedelju od 19 časova, prvoplasirana ekipa ligaškog dela i aktuelni šampion – Crvena zvezda dočekuje Budućnost.

Plasman u finale obezbediće ekipe koje prve stignu do dva trijumfa.

Cedevita/Marin Sušić
Cedevita/Marin Sušić

Spomenuti Luković i Gordon našli su se u startnoj postavi crno-belih, ali je Luković, koga je mučuila upala uha, morao brzo napolje zbog problema s desnom nogom. Partizan je jako konfuzno počeo deul u Zagrebu, nije ga služio šut i birao je loša rešenja u napadu. Cedevita je to kaznila, pa je posle četiri minuta košarke stvorili prvu osetniju prednost – 10:2.

Nastavili su se problemi gostiju, Aleksandar Džikić je u međuvremenu zaradio i tehničku grešku zbog protesta, domaćin je nastavio da uvećava prednost, ali upravo je ta tehnička probudila igrače Partizana. Zaigrali su nešto brže, Đorđe Majstorović, Vanja Marinković i Gordon upisali su prve poena, da bi se posle trojke Novice Veličkovića crno-beli u potpunosti vratili – 15:11.

Međutim, Cedevita je ponovo uspostavila svoj ritam, pa se ubrzo vratila na osam poena prednosti, posle dvojke Tonija Katića. Odgovorio je Adin Vrabac trojkom iz kornera, ali je isto učinio i Džon Šurna na drugoj strani, posle divne finte. Na ulasku u poslendji minut prve deonice Frenk Robinson upisao je svoj prvi pogodak, a to je ujedno bio i poslednji koš – 25:17.

Cedevita/Marin Sušić
Cedevita/Marin Sušić

Osim lošijeg početka, daleko veći problem za Partizan bila je povreda Uroša Lukovića, koji nije mogao da stane na povređenu nogu, pa je uz pomoć ljudi iz stručnog štaba morao da bude otpraćen u svlačionicu. Crno-beli su daleko bolje počeli drugi period, da bi posle dvojke Veličkovića, odnosno trojke Branislava Ratkovice Mršić morao da traži prvi tajm-aut – 29:25.

Ali, gosti iz Beograda su ponovo potpuno stali, i dalje ih nije služio šut, dok je Cedevita nastavila da pogađa gotovo sve. Blistao je Šurna, koji je već sredinom druge četvrtine stigao do 13 poena, a odlično su ga pratili I Katić i Rajan Botrajt. Domaćin je pri tom i nastavio odlično da zatvara sve prilaze svom košu i ekspresno je stigao do značajne dvocifrene prednost – 43:27.

Ništa se nije promenilo ni u preostalih nekoliko minuta prvog poluvremena. Crno-beli su pogodili samo dve trojke iz 17 pokušaja, naspram četiri pogotka iz 12 pokušaja Cedevite, koja je izvela i 20 slobodnih bacanja. Samo su dva promašili, a pogodili su u 12 od 15 dvojki, pa i ne čudi da su za dvadeset minuta košarke ubacili čak 54 poena, za maksimalnih +19 – 54:35.

Cedevita/Marin Sušić
Cedevita/Marin Sušić

Nastavila je Cedevita sa sjajnim procentima šuta na startu drugog poluvremenu, pa je uskoro povećala prednost i na više od dvadeset poena. Ipak, isto su počeli da čine i crno-beli – ubacivši tri trojke za nešto manje od dva minuta igre, čime su već nadmašili svoj učinak van linije 6,75 u prvom poluvremenu, ujedno napravivši seriju od 12.0 – 58:46.

Posle novog tajm-auta trenera domaćih, Veličković nastavlja seriju svog tima pogotkom za dva, što prekida Miro Bilan na drugoj strani, ali je bilo evidentno da je šut Cedevite stao. Domaći su i sve više grešili, a Partizan je nastavio da smanjuje zaostatak. Probudio se Vil Hečer, sa sedam poena za kratko vreme, i vratio goste na samo sedam poena minusa – 60:53.

Do ulaska u odlučujućih deset mintua igre, Partizan je uspeo da zadrži 'pristojan' zaostatak, istakao se Stefan Birčević sa dve blokade pri šutu protivnika za tri poena, ali se stiče utisak da su mogli dodatno da se primaknu. Birčević je napravio faul u napadu, Ratkovica potom i korake, pa su Zagrepčani na odmor ipak otišli sa dvocifrenom prednošću – 70:59.

Cedevita/Marin Sušić
Cedevita/Marin Sušić

Poslednja četvrtina počela je pogocima Robinsona sa linije bacanja i dobrom odbranom crno-belih, da bi zatim precizan bio Katić. Igralo se u tim trenucima tvrdo i čvrsto na obe strane, pa smo u narednih 120 sekundi videli samo jedan pogodak za Partizan i nešto veći broj grešaka na obe strane – 72:63.

Nijedna od dveju ekipa nije uspela da izađe iz kontra ritma – promašivali su otvorene trojke, zicere, ulaze, gubili su lopte, pa je gotovo četiri minuta na semaforu stajao rezultat 72:63. Post napokon prekida Bila posle tajm-auta, divnim pogotkom posle igre leđima i fejdaveja. Odmah je odgovorio Hečer na drugoj strani, pre nego što je Vrabac iznudio dva bacanja i jednom pogodio, na tri minuta do kraja – 74:66.

Crno-beli su bolje iskoristili celu situaciji i strpljivom igrom u potpunosti se vratili u meč. Birčević je pogodio za tri i primakao Partizan na samo pet poena zaostatka, da bi potom Botrajt i Hečer bili stoprocentni s penala. Za razliku od njih dvojice, Tomas je imao polovičan učinak, usledio je promašaj Hečera pri šutu za tri, što kažnjava Krušlin tek drugom trojkom Cedevite u drugom poluvremenu za novih +9 (80:71). Gosti su ostali bez snage, a domaći rutinski priveli meč kraju za vođstvo u polufinalnoj seriji – 83:76.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.