Kup Koraća – opterećenje za velike, šansa za male

Tradicionalno sredina februara rezervisana je za Kup Radivoja Koraća, borba za prvi trofej u sezoni koja predstavlja posebnu tačku u košarkaškoj sezoni.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: KSS
Foto: KSS

Od osnivanja Kupa Koraća u sezoni 2002/2003 po pet trofeja su osvojili Partizan i Crvena zvezda, pa ćemo ove godine najverovatnije dobiti najtrofejniji tim takmičenja.

Nakon nekoliko sezona u znaku crno-belihm poslednjih godina su dominirali crveno-beli, ali je osmogodišnji trijumfalni niz "večitih" rivala prošle sezone prekinuo Mega Leks.

To je pokazalo suštinu ovog takmičenja u kojem i "mali" klubovi imaju veliku šansu da se istaknu, pre svega što favoriti sve češće potcenjuju Kup Koraća i neretko odmaraju tokom vikenda svoje ključne igrače.

Borba za Žućkovu "levice" polako postaje za njih opterećenje tokom već naporne sezone, pa Kup Koraća iz godine u godinu gubi na svom značaju. Ipak, svi vole trofeje, pa nema sumnje da ni ovaj put neće izostati zanimljivi dueli u Nišu.

Četvrtak:
17:00 FMP – Spartak
19:30 Zvezda – Vršac

Petak:
17:00 Mega Leks – Dinamik
19:30 Partizan – Dunav

Polufinala: subota 17 i 21h
Finale: nedelja 21h

A osim ABA ligaša, ove godine će se na turniru u Nišu naći još Spartak iz Subotice, potomak nekadašnjeg Hemofarma ekipa Vršca, novo ime na srpskom košarkaškom nebu KK Dinamik na čelu sa Miroslavom "Mutom" Nikolićem, te najneočekivanije ime Dunav Stari Banovci, debitant.

Žreb je odlučio da su u jednoj polovini kostura Zvezda i njoj bliski FMP, a u drugoj Partizan i Mega.

Turnir će otvoriti duel FMP-a i Spartaka od 17 časova. Ekipa iz Železnika se trenutno bori za opstanak u ABA ligi, ima devet pobeda iz 23 utakmice, dok je njihov rival iz Subotice trenutno četvrti u Košarkaškoj ligi Srbije sa 11/6.

Glavni aduti Subotičana su plejmejker Svetozar Popović koji prosečno beleži 13,8 poena uz 5,4 asistencije, te krilni centar Nebojša Jovišić sa prosekom od 9,6 poena i 5,7 skokova.

Dva i po sata kasnije na parket izlaze igrači Zvezde, koji su posle impresivnog januara u poslednje vreme nešto češće gubili, ali su bez sumnje glavni favoriti turnira. Njima će prva prepreka biti ekipa Vršca, jedan od lidera KLS. Bek Miloš Dimić sa prosekom od 14,6 poena i 2,3 asistencije je glavni aduti ovog sastava.

U petak program otvara duel Mege i Dinamika koji najviše zavisi od veterana Stefana Nađfejija i mladog beka Andreje Stevanovića koji prosečno postiže skoro 18 poena po utakmici, a poslednji meč četvrtfinala je duel Partizana i pomenutog debitanta Dunava.

Ekipu iz Starih Banovaca ove sezone predvode Lazar Zoričić sa prosekom od 15 poena i 8,4 skoka po utakmici, Nemanja Nenadić i Vuk Malidžan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.