Zvezda za 15 minuta do trijumfa u Stožicama

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su i 11. pobedu u ABA ligi, pošto su rezultatom 67:85 savladali Olimpiju u Ljubljani.

SMIzvor: B92
Podeli
Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer
Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer

Domaćin je u jednom čudnom meču držao priključak do sredine treće četvrtine, ali su ’crveno-beli’ tada prelomili susret i zadržali maksimalan učinak.

S druge strane, Olimpija se pomakla sa poslednjeg mesta i sada se nalazi ispred Karpoša, sa tri trijumfa i sedam poraza.

Prvo poluvreme obilovalo je greškama i promašajima, Slovenci su u jednom trenutku i preokrenuli, a aktuelni šampion Jadranske lige održavao je rezultat zahvaljujući Stefanu Joviću i Ognjenu Kuzmiću.

Sredinom treće četvrtine Gudurić i Simonović su trojkama započeli seriju, pa je Zvezda vrlo brzo otišla na 15+ i potom rutinski završila meč u Stožicama.

Najefikasniji je upravo bio Kuzmić sa 20 poena i 9 skokova, Jović je dodao 15 uz 6 asistencija, dok je Gudurić završio meč sa 14 poena, bez promašaja za dva.

U poraženom sastavu najbolji je bio Džeferson sa 18 poena i 5 uhvaćenih lopti, a po 12 su postigli Janković i Oliver.

U 12. kolu Zvezda će u ponedeljak, 5. decembra igrati u Beogradu protiv FMP, a Olimpija će dva dana ranije igrati u Zagrebu duel sa Cedevitom.

Tok meča:

Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer
Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer

Zvezda je na početku meča pokušavala da forsira Kuzmića pod košem, centar je pogodio na asistenciju Jovića, da bi plejmejker potom ubacio trojku. U međuvremenu Džeferson je uzvratio van linije 6,75, pre nego što su gosti pojačali odbranu.

Imali su dve-tri oduzete lopte koje su proizvele kontre i polukontre, zbog čega su pri svakom faulu išli na liniju bacanja. Precizni su bili Jović i Lazić, pre nego što je Mesiček smanjio na 10:12.

U igru su sredinom prve četvrtine ušli Simonović i Gudurić, što se odmah osetilo u rezultatu. U napadu obe ekipe lopta je išla dobro, obojica igrača Zvezde pogodila su po trojku, pre nego što je Džeferson na fantastičan način završio prvu četvrtinu – 24:28.

Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer
Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer

Druga deonica počela je teškim promašajem Mulalića, pre nego što je jedan navijač morao da bude udaljen iz partera zbog verbalnih prozivki. Gudurić i Oliver su razmenili po koš, a onda je Simonović ukrao loptu Oliveru i asistirao Voltersu. Ipak, na drugoj strani trojku je pogodio Pelko za 29:32.

Domaći tim uspevao je da zadrži minus on 4-5 poena, kada je Pelkovu seriju nastavio Džeferson. Tri puta je bio precizan sa linije slobodnih bacanja i Olimpija je preokrenula na 37:36. Međutim, čim je američki bek seo na klupu, situacija je mogla da se promeni.

Jović je ponovo pogodio trojku, ali su ’crveno-beli’ individualnim greškama propustili priliku da se odlepe. Volters je napravio dve greške, Mesiček je to kaznio i opet doneo egal – 41:41.

Slovenački tim loše je odigrao poslednji napad, što su gosti kaznili – brzu kontru polaganjem je završio Jović za konačnih 41:43 na poluvremenu.

Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer
Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer

Baš kao u prvom, sa greškama se nastavilo i u drugom poluvremenu, što je na trenutak prekinuo Oliver trojkom sa više od osam metara. S druge strane, Jović je bio najraspoloženiji kod gostiju, pa je njegovi šutem sa distance Zvezda otišla na 46:51.

Džeferson je već sredinom treće deonice iznudio četvrtu ličnu grešku Čarlsa Dženkinsa, sva četiri je napravio na istom igraču, a nije postigao nijedan poen od početka susreta.

Momci u zelenim dresovima držali su priključak od samog početka, ali nikako nisu mogli da naprave seriju, najviše zbog sjajne saradnje Jović-Kuzmić. Visoki centar vratio je jedno polaganje pleja u koš za novih pet razlike – 52:57.

Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer
Photo: Olimpija Ljubljana/Ales Fevzer

Samo se čekao trenutak kada će se igrači Dejana Radonjića odlepiti – Lazić je iz prvog šuta iz igre ubacio za tri, isto je u sledećem napadu učinio Simonović, za najvećih +10.

Seriju su produžili do rezultata 53:66, Oliver je trojkom smanjio, ali je Kuzmić lagano položio za 56:68 pred poslednji period.

Kuzmić je dominirao pod obručima, a kada su se razigrali i ostali igrači, prednost beogradske ekipe je samo rasla. Dangubić je pogodio trojku, Gudurić je lako probio po čeonoj liniji i već je bilo 59:75.

Volter, Simonović, Dangubić i Gudurić su nastavili da održavaju visoku prednost, a Janković je sa linije za slobodna bacanja postavio konačnih 67:85.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.