Birčević obradovao "grobare" u poslednjoj sekundi!

Košem Stefana Birčevića u poslednjoj sekundi košarkaši Partizana savladali su Ludvigsburg 65:64, na debiju u FIBA Ligi šampiona.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: ABA/Partizan NIS
Foto: ABA/Partizan NIS

Nemački tim je imao dva slobodna bacanja pri vođstvo 64:63 na 12 sekundi pre kraja, ali je Amerikanac Ves Vošpun promašio oba, nakon čega je Birčević uhvatio loptu, predao je Hečeru, on u uglu proigrao usamljenog Ratkovicu, koji umesto šuta za tri hladnokrvnu pronalazi Birčevića u reketu, a ovaj pre sirene pogađa za pobedu.

Povezane vesti:
* Poraz Mege na debiju u Ligi šampiona
* FIBA LŠ: Dabl-dabl Štimca na premijeri takmičenja
* Milojević: Nismo bili na nivou Avelina

Partizan je odigrao sa mnogo oscilacija u Nemačkoj, gubio je i vodio sa 11 poena razlike, "prodao" više od 20 lopti, ali je uspeo da zabeleži šestu uzastopnu pobedu u oktobru.

Tim Aleksandra Džikića je očajno počeo meč, gubio je 13:2 i prvi koš iz igre postigao tek u sedmom minutu meča, ali je već do kraja prvog perioda preokrenuo serijom 16:3. U nastavku meča crno-beli su pre svega jakom odbranom diktirali ritam, a nemoć domaćina u napadu su kažnjavali eksplozivnim napadima.

Serijom Birčevića stižu do dvocifrene prednsoti sredinom trećeg perioda (46:35), ali potom ulaze u krizu. Ludvigsburg smanjuje na -6 pred poslednji period, u kojem su se crno-beli ispromašivali i poputno pali u odbrani, pa domaćin stiže do preokreta na 61:60, dva i po minuta pre kraja.

Birčević tada pogađa važnu trojku, nakon čega Partizan ne uspeva da kazni promašaj domaćina, Gonsalvez uzvraća sa 6,75m nakon čega greši Ratkovica, da bi 12 sekundi pre kraja Vošpun iznudio dva slobodna bacanja. Umesto da overi pobedu, on promašuje oba, nakon čega je usledila opisana akcija crno-belih za veliku pobedu na povratku u Evropu.

Najefikasniji u redovima Partizana bio je junak Birčević sa 15 poena uz 5 skokova, 11 je dodao Vil Hečer, ali je izgubio pet lopti, dok je dvocifren bio još samo Branislav Ratkovica sa 10 poena uz 5 asistencija.

Martin je predvodio Ludvigsburg sa 14 poena i 4 skokova, po 12 su dodali tragičar Vošpun i Gonzalves, dok je 10 uz 9 skokova ubacio Tieman.

U ostalim mečevima Grupe E u utorak su slavili AEK, Bešiktaš i Dinamo Sasari, a crno-beli u sledećem kolu gostuju u Istanbulu 26. oktobra.

Tok meča:

FIBA LŠ, prvo kolo:
Mornar – Ostende 74:72
Oradea – Pinar Karšijaka 56:69
Kataja – Makabi Rišon 60:68
Rosa Radom – PAOK 93:85 pp
Himik Južnji – Saratov 77:80
Ušak – Neptunas 65:67
Le Man – Venecija 68:49
Ventspils – Oldenburg 76:77
Ludvigsburg – Partizan 65:65
Vareze – Lion 83:82

Utorak:
Monako – Frankfurt 65:47
Dinamo – Zjelona Gora 74:70
Šarlroa – Bešiktaš 75:92
Domžale – Aris 54:62
AEK – Solnok 92:49
Baken Bers – Nimburk 57:75
Cibona – Tenerife 57:85
Juventus – Strazbur 91:83
Mega Leks – Avelino 70:84
Ironi Naharija – Banvit 70:83

Partizan je vrlo loše otvorio meč, promašaji, izgubljene lopte, faulovi su doveli do toga da je prve poene za crno-bele postigao Majstorović polovičnim učinkom sa "penala" tek na isteku trećeg minuta igre, što je domaćin iskoristio te serijom trojki poveo 11:1. Nastavili su crno-beli sa greškama i u narednih nekoliko minuta, ali je Džikićev tajm-aut ipak urodio plodom. Promena sistema odbrane doprinela je sigurnosti i u napadu, pa Partizan nakon deficita 13:2 pronalazi sjajan ritam. Raspucali su se Ratkovica, Hečer, Marinković, te uz podršku igrača iz reketa napravili seriju 16:3 za preokret na 18:16 posle prvog perioda.

Početak drugog poluvremena obeležile su greške oba tima, ali je Partizan uspeo da zadrži kontrolu i diktira tempo. Domaćina nakon tri trojke s početka meča više nije služio spoljni šut, pa crno-beli odličnu odbranu novom trojkom Hečera pretvaraju u maksimalnih osam poena prednosti sredinom četvrtine (29:21). Tada domaći igrači uspevaju konačno da pogode novu trojku, pa brzo stižu do egala (29:29), ali Partizan novim košem Marinkovića van linije 6,75 dobija prvo poluvreme 32:30.

Nakon mirnog otvaranja drugog poluvremena i nekoliko grešaka oba tima, usledio je furiozan period crno-belih sredinom treće četvrtine. Snažna odbrana je razbijala napade Ludvigsburga, dominirao je Luković sa dve rampe, a u napadu se raspucao Birčević, te sa pet poena pokrenuo seriju 11:2 za prvu dvocifrenu prednost 46:35. Nemci su uspeli da "obuzdaju" raspoložene crno-bele u završnici perioda, ali ne i da se opet vrate u egal, novim koševima Birčevića te poenima sa penala Partizan ulazi u poslednji period sa prednošću 52:46.

Partizan se oslanjao na odbranu i u odlučujućih deset minuta, nije tako lako stizao do poena kao u prethodnom, ali je uspevao da održava prednost. Ludvigsburg je uspeo da se primakne na 50:54, ali Marinković pogađa važnu trojku, nakon čega Majstorović i Robinson odgovaraju na poene domaćina (60:55). Međutim, Džikić uspeva da iščupa svoj tim iz krize, redaju se promašaji, dok s druge strane pogađaju Koton, Vošpun i Martin pa Nemci preokreću na 61:60. Usledila je trojka Birčevića, ali ona ne "podiže" crno-bele, uzvraća Gonzalves, nakon čega Džikićev tim reaguje bezidejno u napadu, ali Vošpun promašuje oba penala, a posle sjajne akcije u poslednjoj sekundi Birčević donosi pobedu Partizanu 65:64!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.