Partizan uz dosta muke posle drame dobio Olimpiju!

Košarkaši Partizana pobedili su Olimpiju 86:85 u petom kolu Jadranske lige, posle mnogo drame i produžetka u hali "Aleksandar Nikolić".

MNIzvor: B92
Podeli
Starsport
Starsport

Ekipa Alekandra Džikića do trijumfa je došla posle produžetka, posle 40 minuta rezultat je bio 75:75. Crno-beli su zadržali maksimalan učinak, a Olimpija je pretrpela treći poraz.

Partizan je odigrao veoma loš meč, šutirao je očajno za tri poena (9/37), uz slab procenat sa linije penala (17/30) i 14 izgubljenih lopti.

Crno-beli su gotovo tokom cele utakmice imali mali rezultatski deficit, da bi tek sredinom četvrte deonice stigli do izjednačenja, kao i u poslednjem minutu, ali su serijom grešaka propustili šansu da preokrenu.

Majstorović je u finišu regularnog dela sa slobodnih bacanja propustio da donese pobedu svojoj ekipi, a ključnu trojku u produžetku postigao je Marinković sedam sekundi pre kraja, posle čega Olimpija preko Džefersona, a potom i Olivera nije uspela da iskoristi napad za trijumf.

Hečer je bio najbolji pojedinac u Partizanu sa 20 poena (5/5 za dva, 3/10 za tri, 1/1 slobodna bacanja), uz četiri asistencije. Veličković je imao 13 poena (2/3 za dva, 0/6 za tri, 9/12 slobodna bacanja), a Marinković ga je pratio sa 12, uz šest uhvaćenih lopti.

Starsport
Starsport

U redovima Olimpije briljirao je Janković sa 21 poenom (8/14 za dva, 5/7 slobodna bacanja) i 12 sklokova, a gotovo nezaustavljiv bio je Džeferson sa 18 poena i pet uhvaćenih lopti. Hrovat je meč završio sa 12 poena, 11 je imao Oliver, a jedan manje Mulalić.

I košarkaši Partizana su, poput fudbalera u subotu, izašli u majicama sa likom ubijenog Aleksandra Stankovića. Stanković, koji je imao nadimak Sale Mutavi, ubijen je u četvrtak uveče u Beogradu, a bio je jedan od vođa navijača crno-belih. Na majicama je uz lik pomenutog Stankovića stajalo i "Dobro pamtim sve“, a utakmica je započela minutom ćutanja, dok je jedan deo hale kratko zviždao, a sa njima su želeli da se obračunaju "Grobari" koji su došli do njihove tribine, ali su sprečeni veći incidenti.

Utakmici je prisustvovao i nemački fudbaler Bastijan Švajnštajger, kom je uručen dres sa njegovim prezimenom i brojem 31.

Tok meča:

Starsport
Starsport

Izjednačena prva četvrtina u Pioniru, Olimpija je na početku imala sedam poena prednosti (9:2), ali su crno-beli napravili seriju 12:2 i preokrenuli rezultat.

Partizan je nekoliko minuta održavao prednost, ali potom nije iskoristio par napada, pa Janković donosi izjednačenje Olimpiji, da bi potom povisio na 22:20 na kraju prvog dela igre.

Na početku druge četvrtine Partizanu prednost vraća Vrabac trojkom, da bi nekoliko trenutaka kasnije promašio oba slobodna bacanja. Njegovu grešku ispravlja Birčević i postiže poene. Olimpija je ubrzo odgovorila, vratila vođstvo i otišla na plus pet.

Ekipa Aleksandra Džikića pravi mini-seriju i smanjuje na 40:39. Ipak gosti na odmor odlaze sa minimalnom prednošću – 42:41.

Starsport
Starsport

Partizan je očajno šutirao za tri poena, do sada je pogodio samo tri puta iz čak 18 pokušaja. Crno-beli se nisu istakli ni sa slobodnih bacanja, šest puta su bili precizni iz 13 šuteva.

Na drugoj strani nezaustavljiv je bio Džeferson, postigao je tri trojke iz pet pokušaja. On je uz Mulalića bio i jedan od najzaslužnijih za seriju Olimpije 11:0, koja odlazi na plus sedam 55:48. Tri izgubljene lopte iz tri napada za Olimpiju posle tajm auta, a Marinković prekida seriju promašaja svog tima i smanjuje na 55:53.

Partizan je faulovima olakšao slovenačkom timu da poveća razliku, s obrzirom da gosti nisu uspevali da postignu poene iz igre, to su činili sa slobodnih bacanja, pa su se ponovo „odlepili“ na 53:59. Janković je briljirao u redovima tima iz Ljubljane.

Ipak, samo nekoliko sekundi trebalo je Partizanu da se približi na minus dva. Prvo je svoju treću trojku na meču pogodio Hečer, da bi Majstorović potom ukrao loptu i postigao poene - 60:58. Usledio je odgovor Jankovića koji pogađa koš uz faul, za svoj 21. poen. Posle treće četvrtine Olimpija vodi 63:58.

Starsport
Starsport

Skoro tri minuta nije viđen pogodak u poslednjoj četvrtini, a prve je postigao Andrić sa linije 6,75 za minus dva 63:61. Olimpija je igrala bezidejno, međutim ekipa Aleksandra Džikića to ne koristi za sada.

Slovenački tim do sada je imao 19 izgubljenih lopti, a izjednačenje Partizanu doneo je Novica Veličković sa slobodnih bacanja – 63:63. Olimpija ni posle pet minuta igre u poslednjoj četvrtini ne postiže poene.

Olimpija vodi u poslednjoj četvrtini, iako je do dva i po minuta pre kraja postigla samo sedam poena. Kada je Hečer imao priliku da smanji zaostatak, promašio je za tri poena, ali je odlični Džeferson odmah reagovao i pogodio za tri na drugoj strani za 70:65. Posle tajm auta Ratkovica postiže trojku i to su ujedno njegovi prvi poeni iz igre.

Veličković potom na polovini terena pravi nepotreban faul. Dva slobodna bacanja imao je Džeferson i oba puta bio je siguran za 72:68. Pošto je Majstorović imao polovičan učinak sa penala, Veličković u skoku još jednom pravi faul, a Oliver je na drugoj strani takođe pogodio samo jedan penal.

Starsport
Starsport

Usledila je dramatična završnica, Hečer posle prodora postiže važne poene u isteku napada, a pola minuta pre kraja meča. Na drugoj strani odgovorio je Džeferson za 75:73, a onda je Hečer lepo pronašao Majsotorovića koji postiže poene uz faul za 75:75.

Međutim on je sa dodatnog slobodnog bacanja bio neprecizan, jedva dobacivši do obruča, a košarkaši Olimpije nekoliko stotinki pre kraja promašuju sa celog terena, pa će se igrati produžetak.

U produžetku su se ekipe smenjivale u vođstvu, petnaestak sekundi pre kraja Olimpija je imala plus dva posle odlične akcije u kojoj je Milošević lepo video Hrovata koji se iskrao ispod koša. Partizan je još jednom morao da juri produžetak ili pobedu. Marinković je postigao važnu trojku za 86:85 sedam sekundi pre kraja.

Poslednji napad imala je Olimpija, ali nije uspela preko Džefersona, a potom i Olivera da dođe do pobede, pa je Partizan slavio rezultatom 86:85.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.