Srbija ponovo pobedila Francusku

Košarkaši Srbije pobedili su Francusku 94:88 u drugom pripremnom meču pred kvalifikacije za Rio u Kombank areni.

MNIzvor: B92
Podeli
Starsport
Starsport

Orlovi su slavili tek posle produžetka, jer je posle 40 minuta rezultat bio 81:81. Ovo je bila druga utakmica dve selekcije, prethodno su izabranici Saše Đorđevića slavili u Bersiju 79:77.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Miroslav Raduljica sa 17 poena, Nemanja Nedović ubacio je 16, 13 je dodao Bogdanović, a po 10 su zabeležili Teodosić i Jokić.

Na drugoj strani najbolji je bio De Kolo sa 16 poena, Lovernj ga je pratio sa 14, dok je dvocifren bio još Parker sa 12 poena.

U Areni je viđen izjednačen meč, nijedna ekipa nije stekla osetniju prednost, a u prvom poluvremenu akcije su obilovale promašajima sa distance. Francuska je uglavnom imala blago vođstvo, a trojkama Bogdanovića i Nedovića i serijom 12:0 Srbija je stekla klučnu prednost u trećoj četvrtini. Francuska je uspela da se vrati i izbori produžetak, da bi u poslednjem napadu Marković promašio šut za pobedu.

Srbija je dodatnih pet minuta počela serijom 9:0, poenima Bogdanovića, Jokića i Nedovića, i tako povela sa 89:81, što se ispostavilo kao previsoka prednost za Francuze.

Poslednju proveru pred start kvalifikacionog turnira "Orlovi" će imati u utorak protiv selekcije Grčke (20.15).

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Riju počinje 4. jula, kada se Srbija sastaje sa Portorikom, dok će 6. jula protivnik Srbije biti Angola. Polufinala su zakazana za 8. jul, dok se finalna utakmica igra 9. jula. Na Olimpijske igre će se kvalifikovati samo pobednik turnira.

Starsport
Starsport

Tok meča:

Francuska je prva povela poenima Ažinse, De Koloa i Parkera, u timu Srbije u listu strelaca su se upisali Raduljica i Birčević – 5:7. Mali broj poena i dosta promašaja na obe strane viđeno je u prvom periodu igre, i srpski i francuski igrači bili su sigurni u skoku pod svojim koševima, a gosti na prvi odmor odlaze s poenom prednosti - 14:15.

Raduljica je nastavio da predvodi Srbiju na startu druge četvrtine, kada je domaći tim stigao i do prvog vođstva na meču – 17:16.

Ažinsa je bio najraspoloženiji u suprotnom timu, Francuska nije dopustila Srbiji da posle plus tri (23:20) stekne osetniju prednost, pa su gosti serijom 4:0 nakratko preuzeli vođstvo. Odgovor je odmah imao Teodosić, uvežbanom akcijom za svoje prve poene na meču - 25:24.

Rezultatska klackalica u finišu poluvremena, u sterlce se upisao i Simonović posle dodavanja bez gledanja Raduljice, a Lovernj je imao odgovor na drugoj strani – 31:32. Posle Birčevića, drugu trojku za Srbiju postigao je Kalinić, a uz zvuk sirene zakucao je Kaudi na dodavanje De Koloa. Posle prvog poluvremena rezultat je 34:36.

Starsport
Starsport

Srbija je imala problema sa linije za slobodna bacanja i u terćoj četvrtini, Raduljica je najefikasniji u srpskom timu, a trojkom se u strelce upisao i Bogdanović.

Tokom ovog perioda igre Francuzi su održavali blagu prednost, a to zahvaljujući Dijau, De Kolou i Parkeru. Oba tima se muče prilikom pokušaja za tri poena. Srbija je do sada pogodila tri iz 15 pokušaja, a Francuska jednu manje iz 11.

Iako Srbija nije bila efikasna, Francuska to nije iskoristila da poveća prednost. Nedović je pogodio „dva plus jedan“, a to odmah anulira Moerman za novih plus pet 53:55. U finišu četvrtine tim Saše Đorđevića potpuno je uhvatila priključak i smanjila na samo minus jedan – 57:58.

Ipak, brzim poenima u nastavku gosti dolaze na maksimalnih plus šest preko Ažinse i Pijetrusa (58:64). Nedović se pridružio Raduljici sa dvocifrenim učinkom, trojkom na isteku jednog napada 61:64.

Kada je Teodosić pogodio trojku za izjendačenje - 64:64, generalno tiha publika u Areni konačno se probudila, da bi se atmosfera dodatno zagrejala trojkom Bogdanovića za vođstvo posle dužeg vremena 67:64. Serija Srbije je nastavljena, Bogdanović je ukrao loptu i postigao pogodak uz faul, a postigao je dodatno slobodno bacanje - 70:64.

Lovernj je prekinuo seriju Srbije 12:0, svojim 14. poenom na meču. Trojkama Parkera na drugoj strani Francuska se potpuno vraća u meč. U poslenji minut ušlo se nerešenim rezultatom 81:81. Parker je promašio za svoj tim, a zatim je Marković mogao da donese pobedu Srbiji, ali je bio neprecizan, pa će se igrati produižetak.

Starsport
Starsport

Srbija je produžetak otvorila trojkom Bogdanovića i poenima Nedovića, odnosno Jokića sa slobodnih bacanja 87:81. Napadi Francuske su stali, a Nedović je nastavio sa odličnom igrom i posle osvojene lopte, novim poenima uvećao prednost svog tima - 89:81. To je bila neodstižna prednost za Francuze i Srbija je upisala pobedu rezultatom - 94:88.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.