Pobeda Srbije pred Evrobasket

Košarkaši Srbije pobedili su Sloveniju posle produžetka 95:88 u poslednjoj pripremnoj utakmici za Evrobasket.

SOIzvor: B92
Podeli

Bilo je nekoliko preokreta pred punom halom Borik u Banjaluci, a bolje su počeli Slovenci, koji su u prvom poluvremenu imali i 14 poena prednost (41:27). Međutim, malo-pomalo Srbija je smanjivala zaostatak, da bi posle trojke krajem treće četvrtine prvi put povela na meču (65:62).

Nedović, Teodosić i Bjelica doneli su Srbiji +9 početkom poslednjeg perioda i činilo se da će naši privesti meč kraju bez većih problema, ali se Slovenija sa Blažičem na čelu vraća u igru i čak dolazi u vođstvo (79:78).

Na kraju je Slovenija imala i šut za pobedu, promašio ga je Zagorac, a u dodatnih pet minuta Srbija je bila mnogo bolja – čvrsta odbrana, uz dobru rolu Ercega i Milosavljevića, da bi tačku na ’i’ stavio Bjelica trojkom.

Prvi meč na EP Srbija igra petog septembra od 18 časova sa Španijom.

SRBIJA: Teodosić 20, Simonović 2, Bogdanović 2, Bjelica 18, Kalinić, Milosavljević 2, Raduljica 16, Erceg 11, Štimac, Nedović 14, Dangubić, Kuzmić 10, Milutinov.
SLOVENIJA: Joksimović 6, Rupnik 2, Prepelič 12, Blažič 19, Nikolić, Z. Dragić 13, Zupan 3, Balažič 3, Zagorac 10, Dimec 1, Omić 12, Klobučar 6.

Tok meča:

Šansu u prvoj petorci dobio je Dangubić, uz Teodosića, Milosavljevića, Bjelicu i Kuzmića. U prvoj četvrtini Slovenci su bili izuzetno precizni u šutu za tri poena, pre svih Klobučar sa dva pogotka, a sredinom prve deonice bilo je 17:9 za Sloveniju, posle čega je Đorđević tražio tajm aut.

Teodosić je držao Srbiju u igri sa sedam poena, ali nije imao podršku, pa je Slovenija posle prvih deset minuta vodila sa 22:15.

Prepelič je pogodio trojku iz ćoška za prvu dvocifrenu prednost Slovenije, naši nisu delovali baš najbolje, a posle četiri uzastopna poena Omića bilo je 31:17.

Srbija je pronašla ritam u napadu – Bogdanović je jednom pogodio posle prodora, drugi put je asistirao Bjelici, a posle polaganja upravo Bjelice ’Orlovi’ su smanjili na -8 (33:25) i naterali Zdovca da zatraži tajm aut.

Tada se i zakuvalo malo na terenu, Kaliniću je dosuđena već četvrta lična greška, a selektor Đorđević burno je protestovao i dobio je tehničku grešku. Nisu se Slovenci dodatno odlepili, ali to je zaustavilo nalet Srbije i rival je održavao prednost.

Nedović je pogodio trojku iz ugla za sedam poena zaostatka, ali u narednom napadu izgubio loptu, Blažič je vezao četiri poena, pa je Đorđević zatražio tajm aut.

Sve do same završnice drugog perioda Slovenija je čuvala višak, a onda je Teodosić vezao četiri poena. Srbija je zaigrala čvršće u odbrani, a posle pogodaka Nedovića sa penala zaostatak je posle 20 minuta smanjen na četiri poena – 42:38.

Posle nešto slabijeg početka poluvremena, razigrali su se Teodosić i Raduljica – igra dva na dva, zatim pogodak Raduljice igrom leđima ka košu, a zatim i prodor Teodosića smanjili su zaostatak Srbije.

Pogotkom Bjelice uz faul Srbija je potpuno uhvatila priključak (52:52), ali je na drugoj strani odgovorio Prepelič trojkom uz faul.

U igru je ušao i Kuzmić, nastavio je sa dobrom igrom iz prvog poluvremena, prevashodno u skoku, a Srbija je sve vreme disala za vrat protivnicima. Konačno, u poslednjem minutu treće četvrtine, Srbija je povela – Teodosić je bio polovično precizan sa penala za 62:62, ali je posle ofanzivnog skoka Erceg ubacio trojku za oduševljenje na tribinama.

Tim Aleksandra Đorđevića nastavio je sa sjajnom igrom – Nedović je ubacio trojku, Teodosić je pogodio iz vrlo teške pozicije, a posle zakucavanja Bjelice posle ofanzivnog skoka bilo je 73:64.

Slovenci su se tada probudili, trojkama Zagorca i Dragića hvataju priključak (75:73), ali činilo se posle namerne greške na Raduljici da će Srbija ipak uspeti da sačuva prednost.

Međutim, Dragić je pogodio uz faul, a posle trojke Blažiča Slovenija je povela 79:78. Naši su bili sigurni sa penala, Raduljica i Teodosić pogodili su po dva puta za vođstvo 82:79, ali je Blažič pogodio trojku iz izuzetno teške pozicije za 82:82, da bi zakucavanjem Omića Slovenija ponovo povela.

Naši nisu paničili, Erceg je poentirao na asistenciju Kalinića za 84:84. Na drugoj strani Zagorac je promašio trojku, potom je Srbija organizovala smušen napad, a Zagorac je u poslednjoj sekundi promašio još jednu trojku, pa se ušlo u produžetak.

Srbija je bolje počela dodatnih pet minuta, presvashodno u odbrani, a na drugoj strani Erceg je pogodio penale, da bi potom asistirao za Milosavljevića i vođstvo 90:84.

Slovenci su olakšali posao našima lošim izvođenjem penala, a Bjelica je trojkom definitivno rešio pitanje pobednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.