Grbović: Partizanu preti nestanak

Goran Grbović tvrdi da je KK Partizan na ivici bankrota, da mu preti nestanak.

Izvor: B92, Sport
Podeli

Bivši prvak Evrope je u velikim finansijskim dugovima, a zbog nemogućnosti da se izbori sa problemima ostavku je podneo predsednik Predrag Danilović.

"Teško mi je pao odlazak Predraga Danilovića, ali Partizan ide u susret još većem iskušenju. Klubu realno preti bankrot i, ako se nešto ne uradi ili desi u narednih pet, šest dana, biće kasno i za sponzore, izbor predsednika", rekao je Grbović "za Sport".

Posle povlačenja Predraga Danilovića, formirana je takozvana Radna komisija, koja će predsedavati klubom do sazivanja nove Izborne skupštine.

"Moraju ekspresno do pravog rešenja, inače odosmo u bankrot, pa neće više ni biti važno ko je predsednik, a trener. Ma, prestaćemo da postojimo u osnovnom obliku, kako je klub poznat od formiranja 1945. A to bi značilo gubljenje originalnosti. Mi posle možemo da pravimo na takvim "ruševinama" novi klub, ali to neće biti onaj stari KK Partizan. Ne znam kako će ta formirana radna grupa sa se izbori sa problemima, jer je potrebno ekstra brzo i kvalitetno rešenje", nema dilemu Grbović.

Grbović tvrdi da Partizan svakog trenutka može bili blokiran zbog dugovanja bivšim igračima i državi.

"Više nisu primarni sponzori u predstojećem kratkom intervalu, jer nemamo više od pet, šest dana, već dinamika prispeća obaveza. Od latentne opasnosti zbog poreske rate, koja može da blokira klupski račun, a brzo moglu da uslede i problemi sa BAT-om. Svi bivši igrači koji su tužili klub zbog dugovanja, kovertirali su menice i svaki čas mogu da ih "puste". Znam da je Dule Kecman nešto isplaćen, a ostali, pa dug prema treneru Vujoševiću", ističe Grbović.

"Sa Vujoševićem, ili bez njega"

Partizan je do pre nekoliko godina dominirao regionalnom košarkom, igrao Fajnal-for Evrolige, a sada je na ivici provalije.

"KK partizan mora da se otvori prema realnosti, pa i politici, ne sme da bude zatvoren (sistem), izložen riziku, pretnjama, nikada bliže ivici provalije. Imamo nekontrolisane dugove, a u sportu nema prošlosti, samo sadašnjost i budućnost. Zato, da pustimo bogatu klupsku istoriju, ne niz vodu, ali zna se gde joj je mesto, u vitrinama. Mora da se živi po principima surove ekonomije. A po trenutnom finansijskom stanju u klubu, nismo imali uspešan i pametan Upravni odbor, neophodne su pod hitno promene. A Partizan je jedino važan, niko od nas nije veći od kluba, šta god da je bilo ko od nas u nekom trenutku uradio, svi možemo da odemo. Zna se ko jedini ostaje - klub, a u velikoj je opasnosti", bez uvijanja kaže Grbović.

"Nije potrebno u ovom trenutku da se bavimo gde su otišle pare od prodaje igrača, jer je mnogo važnije šta će biti sa klubom. Mora da se zna šta je primarno, a šta sekundarno. Mi, jednostavno, više nemamo vremena. Potrebno je osoba, ili osobe, dovoljno hrabre, mudre i sa dovoljno ljubavi prema Partizanu, da se krene novim putem. Da li će to biti sa Duletom Vujoševićem, koji trenutno "matematički", nema ugovor i nije trener, ili bez njega, stvar je nove postave, to je već deo i nove strategije. Ali, da tapkamo u mestu, to je već veliki luksuz, vreme suti", dodaje Grbović.

Poslednjih godina trener Duško Vujošević je za probleme u klubu uglavnom optuživao spoljne faktore, pre svega državne čelnike.

"Sve ono što je Danilović rekao na Skupštini, a glavno i ponovio u susretu sa medijima, teško sam podneo. Jer, sve je istina, ali nije lako podneti kada od njega čuješ da ne može više da pomogne, da ide i zbog narušenih odnosa, zloupotreba kluba kao političkog subjekta. Bio je to čin velikog čoveka, ali treba to izdržati. Nije valjalo što smo zatvoreni za javnost, takvi smo i dalje. A imali smo šansu pre pet godina da bude drugačije, ali je ispuštena. Onda je pre tri godine počela "politička katedra". Pa, ne možeš da prozivaš državu, a Partizan je državni klub. Ali, Dule (Vujošević) je takav, tako funkcioniše. Kriv je Upravni odbor što mu je dozvolio", zaključio je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.