"Ponadao sam se protiv SAD"

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dejan Tomašević ocenio je da je meč sa Grčkom bio presudan za uspeh na Mundobasketu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Bivši reprezentativac istakao je da će srebrna medalja imati ogroman uticaj na košarku u Srbiji.

"Najbitnija je bila utakmica sa Grcima, znali smo da idemo kući ako to izgubimo. Posle te pobede celoj ekipi je pao veliki kamen sa leđa. U svakom narednom meču bili su sve opušteniji i spremniji", rekao je Tomašević.

Srbija je Grčku savladala u osmini finala, a potom su usledile i pobede nad Brazilom i Francuskom. U finalnom meču Srbija je izgubila od SAD sa 129:92, a Tomašević je priznao da se u jednom trenutku ponadao senzaciji.

"Amerikanci su drugi nivo u odnosu na sve ostale. To finale je bila velika škola za nas. Priznajem, u jednom trenutku sam pomislio da možemo da ih dobijemo. Ipak, zaboravili smo da imaju mnogo, možda ne poznatih, ali kvalitetnih igrača i odličan stručni štab koji im nije dozvolio da se opuste. Pored toga, imali su neverovatan šut za tri poena i nije bilo šanse da ih pobedimo", naveo je on.

Tomašević je rekao da je medalja došla kao velika satisfakcija ovoj generaciji igrača, koja je poslednjih godina imala nešto lošije rezultate.

"Momci su svih tih godina odvajali svoje vreme za pripreme reprezentacije i sada im se vratilo. To je podstrek i za sve ljude koji rade i vole košarku, a ne vide se u medijima, kao i za decu koja treniraju ovaj sport. Još tokom SP su mi se javili prijatelji koji drže škole košarke i rekli mi da je povećan upis dece", istakao je potpredsednik KSS.

Tomašević je naveo da je selektor Aleksandar Đorđević značajno uticao na pobednički mentalitet igrača.

"Nemerljiv je uticaj i doprinos selektora Đorđevića ovoj medalji. On je kao igrač bio lider i preneo je sada to na reprezentativce. Doneo im je samopouzdanje i veru, a skinuo je sa njih pritisak jer nije zahtevao neke specijalne rezultate", kazao je on.

Potpredsednik KSS je dodao da je verovao u uspeh, ali da je važno što su igrači na SP razmišljali samo od utakmice do utakmice i nisu se razmetali izjavama.

Tomašević je rekao i da je dobro što će ova generacija igrača uglavnom ostati na okupu i narednih godina.

"Sledeće godine nas čeka EP, možemo da udjemo u borbu za medalje i plasman na OI, iako će biti teško. Mislim da je sam plasman na OI ravan medalji sa EP. Očekujem da će, osim Krstića, svi ostali biti tu, uz još neke koji su sada bili povređeni i novajlije. Nadam se da će Đorđević nastaviti sa ovakvim radom", poručio je on.

Tomašević je podsetio i da je nacionalni tim tokom priprema imao dosta problema sa povredama igrača i otkazima, što daje dodatnu težinu srebrnoj medalji.

On je kao igrač reprezentacije osvojio dve titule svetskog prvaka i tri trofeja evropskog šampiona, uz srebro na olimpijskim igrama.

"Srećan sam što sam bio deo te generacije koja je često imala priliku da bude na balkonu. I sada sam momcima rekao da sam srećan zbog njih i da su zaslužili medalju. Nisu ni svesni šta su uradili za sebe i ceo narod. Ova medalja imaće nemerljiv uticaj na srpsku košarku koja se našla u teškom periodu", izjavio je Tomašević.

On je rekao i da je najbolji dokaz da srpska liga ima kvalitet, činjenica da su čak šestorica reprezentativaca sa SP igrala Superligu prošle sezone.

"Borimo se da stvorimo uslove za igrače. Primer trojice momaka iz Radničkog je pokazao da imamo kvalitet, samo je pitanje da li ćemo da ulažemo u nekog srpskog ili američkog i francuskog košarkaša", naveo je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.