GSW najjači, od Srba Bjelica najbliži da ga ugrozi

Desetak dana pre početka predsezone u NBA izašla su predviđanja favorita za titulu i prsten.

MLJIzvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

Glavni favoriti su Golden Stejt Voriorsi kojima košarkaški indeks snage ekipa ESPN daje najviše šanse da ponove uspeh iz juna ove godine i osvoje prsten.

Voriorsi su sačuvali prošlosezonski tim, tu su Kevin Durent i Stef Kari, Klej Tompson i Drejmond Grin pa se "Ratnicima" daje 57.9 odsto šanse da osvoje trofej Lerija O'Brajena.

Prošle godine imali su oko pet odsto manje šansi. Da se opet nađu u finalu? Dve trećine odnosno 67 procenata, toliko je košarkaški indeks naklonjen aktuelnim šampionima NBA lige.

Ovaj indeks uzima u obzir odbranu, napad i skupa jedno i drugo. Pravi se procena dobijenih i izgubljenih utakmica na osnovu snage dva tima, mesta gde igraju, razlike između rostera... Sezona se simulira 10.000 puta i onda se dobijaju projekcije za narednu sezonu i plejof.

Getty Images
Getty Images

Od Voriorsa se očekuju 63 pobede, a šanse da će biti prvi na Zapadu su čak devet od deset.

Za najvećeg izazivača važe Boston Seltiksi kojima se predviđaju 54 pobede u sezoni, po pobeda manje se očekuje od Hjustona i San Antonija, a Klivlendu se projektuje 51.8 pobeda.

Gde je tu srpska kolonija u NBA?

Getty Images
Getty Images

Najbliži su na sedmom mestu Minesota Timbervulvsi Nemanje Bjelice. Od tima u usponu koji predvodi Karl Entoni Tauns se očekuje da ostvari oko 48 pobeda. Tu su i Džimi Batler i Endrju Vigins pa je Minesota stvorila kvalitetan tim koji može i više od toga ako se uklopi dobro.

Ispod je na 11. mestu Denver Nikole Jokića sa 45.5 pobeda, Klipersi Miloša Teodosića su 13. sa tek polovičnim brojem pobeda i poraza.

Detroit Pistonsima, za koje igra Boban Marjanović se daje ispod polovičan skor pobeda i poraza, 38.6 pobeda i 43.4 poraza u svim simulacijama pa je Detroit na 19. mestu.

Bogdan Bogdanović će najviše od srpskih igrača morati da se preznoji ako bude želeo da napravi pometnju u zapadnoj konferenciji. Njegovi Sakramento Kingsi su pri dnu, na 27. mestu što se pansi tiče jer se "Kraljevima" predviđa svega 30 pobeda u dolazećoj sezoni.

Golden Stejt Voriorsi i Klivlend Kavalirsi su do sada igrali tri uzastopna finala. Dva su dobili "Ratnici", jedno Lebron i Kajri onim magičnim šutem u sedmoj utakmici finala. Šanse da se ovo finale ponovi su svega 17.5 procenata.

Možda baš neki od timova u kojima igraju srpski igrači može da se umeša u ovu statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 21 sledeca idi na stranu