Pre 25 godina je nastao pravi "Drim tim"

Majkl Džordan, Medžik Džonson, Dejvid Robinson, Leri Bird, Karl Meloun su i pojedinačno bili opaki igrači. Pre tačno 25 godina su postali deo pravog Drim tima.

Izvor: B92
Podeli
Getty images
Getty images

Ekipa koja u svakom obliku i na papiru izgleda zastrašujuće, krcata prstenovima. Svi oni su igrali za Sjedinjene Države i niko nije mogao da se suprotstavi.

A sve je počelo u Barseloni 1992. godine na Olimpijskim igrama protiv Angole. Čak i bez Ajzee Tomasa koji je izostavljen iz ekipe zbog netrpeljivosti sa Džordanom, sastav je bio neverovatan.

Angola je izgubila sa 116:48, a put do poraza su osim pobrojanih zvezda trasirali još i Džon Stokton, Klajd Dreksler, Čarls Barkli, Patrik Juing, Skoti Pipen, Kris Malin i Kristijan Lejtner.

Sa klupe ih je predvodio legendarni, sada pokojni Čak Dejli. Majk Kšiševski, Pi Džej Karlesimo i Leni Vilkens su bili pomoćnici. Kšiševski će kasnije početi da dominira i kao selektor, sa uvek moćnim timovima iz 2008, 2012, 2016. godine.

Međutim, uprkos zvezdama poput Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, Džejmsa Hardena, Stefa Karija i drugih, malo će ljudi reći da je ti novi Drim timovi bolji od onog starog.

Getty images
Getty images

Bilo da je zbog Medžika i njegovih "šoutajm" sposobnosti, neverovatne atletike Robinsona, letenja Džordana, pregleda Stoktona, Drim tim je američkoj košarci privukao mnoštvo novih fanova sa svih meridijana.

Kada je reč o američkim igračima, jedan od onih na koje je presudno uticala ta ekipa bio je i niko drugi do Kobi Brajant.

"Sećam se svega u vezi sa Drim timom. Imao sam 13 godina, bio sam u važnom periodu svog razvoja i gledao sam apsolutno svaku utakmicu".

Dok je stigla do finala u Barseloni, protivnicima su se već "tresle noge" kada bi im izašli na parket. U finalu su im se suprotstavili Hrvati sa Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočom, Dinom Rađom, Velimirom Perasovićem i drugima.

Možda je košarkaški "Mocart" sa 24 poena i bio najefikasniji na meču sa poenom više od Dina Rađe i dva poena ispred Majkla Džordana, ali je Drim tim slavio sa 117:85.

Godinama kasnije, na Balkanu i dalje ostaje pod znakom pitanja, da li je reprezentacija Jugoslavije u punoj snazi i sastavu mogla da se suprotstavi originalnom Drim timu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 29 sledeca idi na stranu