Umalo postao kuvar, sada ga draftovali Sparsi

Priča 29. pika sa ovogodišnjeg drafta Derika Vajta je zaista neverovatna, a lep kraj su režirali u taboru "Ludog Srbina" Grega Popovića.

MLJIzvor: B92
Podeli
Getty images
Getty images

Vajt je izabran u prvoj rundi ovogodišnjeg drafta, a pre samo nekoliko godina jedini koledž koji mu je nudio stipendiju bio je "Džonson end Vejls", poznat po programima za kulinarstvo.

Nijedan koledž prve divizije nije mu nudio stipendiju jer je bio previše "mali" za pojam košarkaša.

Osim ako niste Ajzea Tomas koji se tek sada potpuno pokazao u NBA ligi, onda verovatno ne razumete šta znači kada za uslove američke košarke imate 178 centimetara i 77 kilograma koliko je Vajt imao tokom pohađanja "Ledžend" srednje škole.

Vajt (23) nije bio siguran pre nekoliko godina da li da upiše koledž koji je proizvodio više kuvara nego košarkaša jer je hteo da "kuva" na košarkaškom terenu. Imao je još jednu manju ponudu koledža iz Vajominga u koji nije hteo da ide.

Jedina podrška mu je bio otac koji je njegovu biografiju poslao na adrese 25 koledža druge divizije. Ili mu nisu odgovorili, ili je odgovor uvek bio isti.

"Nebitno na koliko smo adresa slali mejlove i snimke i sa koliko smo trenera pričali uvek su pričali da je previše sitan za igrača koji bi da igra u Diviziji 1 ili Diviziji 2. Slušali smo istu stvar iznova i iznova", rekao je Derikov otac Ričard.

Samo dva meseca pre kraja srednje škole razmišljao je da odustane od košarke i posveti se nečemu drugom kada ga je "pogledala sreća" jer ga je posmatrao Džef Kalver, trener koji je i pre toga pokušao da ga dovede na "Džonson end Vejls".

Kalver je ovog puta prešao na "Univerzitet Kolorado" u Kolorado Springsu, koledž druge divizije i kontaktirao Vajta. Vajt je 2012. došao, igrao par godina i u međuvremenu izrastao do 195,5 centimetara. Postao je zvezda ekipe u poslednjoj godini se prebacio na "Bolder" gde je odigrao jednu sezonu i našao se u društvu momaka kao što su Lonzo Bol, Markel Fulc, Kajl Kuzma, Lauri Markanen i Dilon Bruks.

Osim toga, bio je imenovan i u najbolji defanzivni tim lige. Juna ove godine je izabran sa 29. mesta na NBA draftu i odmah po izboru pozvao ga je Greg Popović da mu na startu da smernice o daljoj saradnji.

Priča Derika Vajta na startu pomalo podseća na priču Džonatona Simonsa koji je poslednjih 150 dolara uložio u pokušaj da se košarkaški nametne i uspeo je u tome. sada je potpisao milionski ugovor, a tek ćemo da vidimo koliko visoko može da ide klinac koga su u startu svi otpisivali jer je bio "mali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 29 sledeca idi na stranu