Voriorsi posle 40 godina u finalu!

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa plasirali su se u veliko finale NBA lige, pošto u finalu zapadne konferencije nadigrali Hjuston Rokitse sa 4-1 u seriji.

ĐNIzvor: B92 SAD
Podeli

Voriorsi su u petom meču lako slavili na svom parketu sa 104:90 i tako se plasirali u prvo finale od 1975. godine kada su poslednji put bili šampioni.

Izabranici Stiva Kera će se za prsten u najjačoj ligi sveta boriti sa Klivlend Kavalirsima koji su počistili Atlanta Hokse, a ta serija počinje četvrtog juna.

Momci iz Ouklenda sada imaju priliku da na najbolji način završe fenomenalnu sezonu u kojoj su oborili rekord sa 67 pobeda u regularnom delu sezone. Pre Hjustona, ekipa predvođena MVP-ijem Stefom Karijem u plej-ofu je eliminisala Nju Orleans Pelikanse i Memfis Grizlise.

Kari je i ovoga puta bio najbolji pojedinac meča, iako je u prethodnom doživeo stravičan pad i blagu kontuziju glave. Plejmejker je meč završio sa 26 poena (7-21 iz igre, 3-11 za tri), uz 8 skokova, 6 asistencija i 5 ukradenih lopti.

„Zašto da mi ne budemo šampioni? Obala San Franciska čekala je ovo 40 godina, mislim da je vreme“, rekao je Kari dok je primao pehar za šampiona Zapada, i to iz ruku Alvina Etlsa čoveka koji ih je 1975. doveo do jedinog prstena.

Hjuston je bolje otvorio meč i imao vođstvo na kraju prve deonice, ali su domaćini preokrenuli u drugom delu i do kraja održavali stečenu prednost. U poslednjoj četvrtini zadesio ih je novi peh, pošto je prema prvim informacijama Klej Tompson zadobio potres mozga, nakon sudara sa Trevorom Arizom. Tompson je izašao sa parketa, ali se nekoliko minuta kasnije vratio sa nekoliko šavova na desnom uhu.

Tompson je meč završio sa 20 poena, a odličan je bio i Herison Barns sa četiri poena više i 7 uhvaćenih lopti. Endru Bogut se nije upisao, ali je zabeležio 14 skokova, jedan više od Grina.

Razlog novog poraza Hjustona leži u očajnoj partiji prve zvezde Džejmsa Hardena, koji je ostvario negativni rekord karijere sa čak 13 izgubljenih lopti. Harden je pogodio samo dva šuta iz 11 pokušaja iz igra (0-3 za tri), završivši meč sa 14 poena i 6 skokova. Prva brada NBA lige od 14 poena 10 je dala sa linije za slobodna bacanja, pa sa takvim učinkom Rokitsi nisu imali nikakve šanse.

„Pokušavao sam da učinim malo više nego što treba, gubio sam lopte i davao im lake poene iz tranzicije. Ovo nije način na koji smo želeli da završimo jer je bila veoma dobra sezona za nas. Sledeće godine želimo da uradimo bolje i uradićemo“, rekao je razočarani Harden.

Najbolji u gostujućoj ekipi bio je centar Dvajt Hauard sa 18 poena i 16 skokova, dok su dvocifreni još bili Kori Bruer (16), Trevor Ariza (15) i Džoš Smit (11).

Sada je na redu veliko finale u koje će biti okršaj dvojice najboljih igrača lige – Stefona Karija i Lebrona Džejmsa.

U regularnoj sezoni Voriorsi i Kavalirsi su igrali dva puta, svako je slavio pred svojim navijačima, ali su u Kaliforniji gosti bili bez Lebrona. On je u meču u Ohaju krajem februara ubacio Voriorsima 42 poena.

Prednost domaćeg terena ima Golden Stejt, serija počinje 4. juna u Ouklendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Harden kao Kari, samo ne važi

Nedavno je Stefan Kari iz Golden Stejt Voriorsa pogodio neverovatan šut u duelu sa Mamfis Grizlisima sa svoje trojke, a nešto slično izveo je i Džejms Harden.

NBA utorak 26.05. 15:09 Komentara: 3
prethodna strana 1 / 20 sledeca idi na stranu