Novak Đoković

Novak i Rafael: Prvi pogled ka Parizu

Jedan je superioran tokom celog dosadašnjeg dela sezone, drugi je još u potrazi za svojom igrom. Jedan je nekoliko najvažnijih mečeva dobio zahvaljujući šampionskoj ’glavi’, drugi je priznao da se muči sa samopouzdanjem u ključnim trenucima. Jedan je fenomenalan teniser na zemljanoj podlozi, ali drugi ipak s razlogom nosi titulu Kralja Šljake. Novak Đoković – Rafael Nadal, gde smo sada, na nešto više od mesec dana do početka Rolan Garosa?

Saša Ozmo
Pošaljite komentar
  1. Дилане Дог,
    добра ти је опаска о срећи. Ослања се на ону чувену: "срећа не долази сама, њу ваља и заслужити", али заиста је тако. Оно што разликује Федерера, Надала и сада Ђоковића од осталих јесте то што потоњи чекају грешку противника да би победили, док прва тројица тада ризикују. За укус њихових навијача некад и превише, али и Нолетове дупле грешке на сет лопту или меч лопту противника, као и Федерерови промашаји или сад Надалови, резултат су, како је Озмо приметио након Индијан Велса - менталитета шампиона, јер овај увек жели да се он пита, да он одлучује, да од њега зависи исход меча, а не да допусти ривалу и најмању наду да може да се разигра. Јер, тако нешто шампиони тј. људи који верују да су бољи не дозвољавају, спречава их у томе њихов менталитет. Новак је ту врсту психе коначно стекао. Људи се чуде како то он слама ривала у одлучујућем сету након што је претходни изгубио, али одговор се ту негде крије: он је изгубио сет, међутим не и веру у победу. Ниједног тренутка. Онај меч на Ролан Гаросу 2013. није Ђоковић испустио зато што се упецао у мрежу, него зато што је чекао да Надал грешкама оде у пораз, а овај то није урадио. Заиграо је на све или ништа и почео да погађа. Разиграо се, и ту је био крај. Ја сам барем то тако видео. Сад је Федерера и Надала помало тужно гледати, то су људи са шампионском главом, али не и ногама. Ризикују, али све мање погађају у таквим ситуацијама. Све мање имају среће. Џаба Рафи огромни Шатрије, кад не може да трчи по њему као пре.
    (Иван, 8. maj 2015 17:46)

    # Link komentara

  2. nadal je bazirao svoju igru na defanzivi i besomučnom vraćanju loptice tj. do greške protivničkog igrača a šljaka tome ide na ruku. tako je mogao da igra zbog izuzetne snage koje je imao, međutim to ima svoje posledice, istrošio se. nasuprot njemu novak je napredovao na svakom polju a najviše na samopouzdanju.
    (biće teško, biće 3:0, 29. april 2015 00:29)

    # Link komentara

  3. Iskreno verujem da su Novakove sanse da izbaci Rafu vece u ranijoj fazi turnira, sto turnir vise odmice, on ce dobijati na samopouzdanju, tako da je mogucnost da se susretnu vec u cetvrtfinalu verovatno dobra vest za Novakov tabor.
    (Stivan, 27. april 2015 11:53)

    # Link komentara

  4. @ray

    Kiša je pomogla Nadalu u smislu prekida kada je bilo gotovo izvesno da meč odlazi u 5. set. U tom trenutku je momentum bio potpuno na Novakovoj strani, a Španac nije imao nikakvih rešenja jer je ostao bez bekhenda, a zatim i bez forhenda. Sutradan je bio potpuno novi meč, a Novak emocionalno ispražnjen nije imao mentalnu snagu da nastavi gde je stao prethodnog dana.
    Naravno da vlažna podloga "upija" spin, pa loptice manje odskaču, a kada su vlažne, teže su i za prolaz i za četkanje, pa je Rafina prednost u sposobnosti generisanja teških spinova time bila potpuno neutralisana. Napomenuh da je čak i Toni Nadal izjavio da se već pomirio sa izvesnošću da će njegov sinovac izgubiti to finale.

    Što se povraćanja tiče 2014. tiče, sve je moguće, ali je bilo očigledno da vremenski uslovi nisu prijali ni gledaocima, a kamoli teniserima.

    Svakom neutralnom i poštenom posmatraču je očigledno da je Rafa u mnogim svojim pobedama nad Novakom imao dosta sportske sreće na svojoj strani. Ima je i danas, jer sreća prati hrabre i uporne, one koji veruju da mogu, a Rafa Nadal sve to zasigurno jeste. Razlika je u Novaku koji danas ne obraća pažnju na te momente i nastavlja da igra isto kao da se ništa nije desilo, iako je Španac 4-5 puta pogodio liniju u poenu, iako je 2 puta udario ramom, dokačio nec i slično. Sada je i Novak dovoljno hrabar, uporan i veruje da može. Zato i on ima svoju sportsku sreću.
    Razlika je uglavnom u glavi, a malo i u tenisu.

    Pozdrav,
    (Dylan Dog, 26. april 2015 15:02)

    # Link komentara

  5. @Dylan Dog
    Sve je tacno,izuzev da je kisa pomogla Nadalu te 2012. U stvari mu je odmogla. Teske, natopljene loptice manje "upijaju" spin od "fluffy" normalnih loptica, te tu gubi osnovnu prednost svoje igre. Tek kad je kisa pocela Novak je uzeo set, do tad je gubio 2-0.
    Ovo za povracajne je bila prava sreca za Nadala, jer je 2014. bio u losoj formi. Jedino sto mislim da to povracanje nije uopste zbog toplote (na AO je mnogo toplije i vlaznije, i duze meceve je igrao pa mu se to nije desavalo), vec ili neko trovanje hranom ili prehlada (poznato je da se sportisti posle meceva kupaju u ledenoj vodi kako bi sto brze okrepili misice,ali po nekad ta taktika ne urodi plodom, to se pricalo i za SF Wimbledona 2012. kad je izgubio protiv Feda-prehlada).
    2014 RG je Nadalu najsrecnije osvojen GS po meni, skripeo je na celoj sezoni sljake. Van sljake nije uradio nista, a mislim da nece ni u buducnosti, jer je u ociglednoj silaznoj putanji, povrede i stil igre pocinju da ga sustizu.
    (ray, 25. april 2015 22:10)

    # Link komentara

  6. Pa cekajte jel Fed zavrsio karieru ? Stara njuska prevejana. Najbolji igrac svih vremena.... pa samo polako... sa Nadalom i Novakom.
    (CoolG, 25. april 2015 21:47)

    # Link komentara

  7. @Zoran
    Hvala, Zorane, na komplimentu i lepim rečima.
    I ne, ja naravno nisam g. Ozmo. G-din Ozmo ostavlja komentare pod svojim imenom.

    Pozdrav!
    (Dylan Dog, 24. april 2015 11:46)

    # Link komentara

  8. (Dylan Dog, 24. april 2015 03:12)
    Baš sam se zapitao šta se dešava sa DD, ali posle ovakve analize mi je sasvim jasno. Najiskrenije čestitke na analizi, a imam utisak da bi čak i sam g-din Ozmo čestitao samo da komentar ne kasni (ako se i sam g-din Ozmo ne krije iza tog nick-a). Još jednom DD hvala na ovakvoj analizi i svesti o tome, da stvari da bi se komentarisale, moramo biti, pre svega, jako dobro informisani i elokventni, spremni da vidimo jednu te istu stvar iz više uglova, onda ostrašćeni sportom i navijanjem, a tek na kraju pomalo maštoviti.
    Dobro zdravlje, puno sreće i dosta mašte, našem Novaku I Vama
    (Zoran, 24. april 2015 10:17)

    # Link komentara

  9. (deo 1/3)

    Nadal (p)ostaje enigma za teniski svet.

    Tek što je počeo prvu čistu godinu na ATP turu (bez da igra čelindžere - 2004), odmah je na mastersu u Majamiju skinuo skalp tada već čvrsto ustoličenom kralju tenisa Rodžeru Federeru.
    Sledeće (2005) godine je 1-1 i tada osvaja 11 (!) turnira od početka pa do skoro samog kraja sezone (februar-druga polovina oktobra).
    2006. čisti Federera na šljaci, napada na travi, a 1-1 je na hardu. Međutim, sve što je osvojio je u periodu od kraja februara do početka juna, dakle u periodu od oko 4 meseca.
    2007. osvaja 6 titula od početka marta do polovine jula (nešto više od 4 meseca).
    2008. osvaja čak 8 titula, od treće dekade aprila do prve dekade avgusta (opet nešto više od 4 meseca). Poslednji turnir su OI u Pekingu.
    2009. osvaja 5 titula, uključujući AO, u periodu od treće dekade januara do kraja aprila (nešto manje od 4 meseca). Čuveno polufinale sa Đokovićem u Madridu ga je koštalo i Madrida i RG-a. Do kraja godine nije uzeo ništa, a Novak ga je pobedio čak 3 puta zaredom. Od tada ga je Federer dobio tek 3(!) puta i to 2 puna na WTF-u i 2012 u Majamiju; skor 10-3!
    2010. osvaja 7 titula (čak 3 GS-a), u periodu od druge dekade aprila do početka oktobra (nešto preko 5 meseci, ali ako se uzme u obzir da je poslednji turnir u Tokiju zamalo mogao da izgubi od Troickog (9-7 u tajbrejku 3. seta) poslednji turnir bi mu bio USO krajem avgusta, što bi bilo nešto preko, pogađate, 4 meseca!
    (Dylan Dog, 24. april 2015 03:13)

    # Link komentara

  10. (deo 2/3)

    2011. osvaja svega 3 turnira od druge dekade aprila do kraja maja (nešto manje od 2 meseca). Međutim, da nije bilo Đokovića, uzeo bi 9 turnira u periodu od nešto preko 5 meseci).
    2012. Uzima svoja 4 turnira na šljaci za nešto preko 2 meseca i uzima pauzu od 7 meseci.
    2013. uzima čak 10 titula (2 GS-a) za nešto preko 4(!?!) meseca.
    2014. Uzima 4 turnira od početka godine do kraja juna (nešto manje od 6 meseci, ali su prva 2 turnira bili Doha i Rio). Pauzira 3 meseca i od RG 2014. osvaja tek 1 turnir, u Buenos Airesu 2015.

    Bilo kako da bilo, može se uočiti gotovo matematički precizna pravilnost da Nadal tempira formu za 4-5 meseci u godini i "šiftuje" je kalendarski od januara do septembra, u zavisnosti od toga koji turnir pikira da osvoji (AO, USO ili OI). Taj period vrhunske forme je prebacivao 2014, 2010. i 2005. - jedine godine koju je u visokom ritmu odigrao od početka do samog kraja!
    Karakteristično je da kada nije u formi, gubi i od nižerangiranih tenisera. Zašto? Zato što nema snage, pa skraćuje poene i igra preagresivno, praveći za njega nekarakteristično veliki broj neiznuđenih grešaka.
    (Dylan Dog, 24. april 2015 03:12)

    # Link komentara

  11. (deo 3/3)

    Zašto igra dobro na RG-u? Zato što uvek tempira pik forme za taj turnir, a teren na stadionu "Filip Šatrije" je najveći od svih na šljaci, tako da kada je u punoj formi, Rafa stiže većinu lopti koje padaju u ničijoj zemlji po najoštrijim uglovima, a koje bi na drugim terenima bile vineri. Drugo, kada je na svom maksimumu, niko osim zdravog Novaka ne može da mu fizički parira.
    2012. Novak nije imao sreće zbog kiše, a onda je bio mentalno nespreman narednog dana (čak je i Toni mislio da su izgubljeni). 2013. je imao taj nesrećni nec, a onda je pao i fizički i mentalno. 2014. je dobro počeo, a onda nije izdržao vrućinu i počeo da povraća. Rafa je iskoristio tu situaciju i uspeo da zatvori meč, pre no što on padne fizički. Dakle, ni tada sportska sreća nije bila na Novakovoj strani.
    Ovim ne želim da umanjim vrednost Nadalovih pobeda, već da naglasim koliko je oba puta Novak bio blizu i zbog kojih je razloga izgubio mečeve koji su vrlo lako mogli da odu na drugu stranu, kao i onaj čuveni u SF Madrida 2009.

    Zašto je sve to tako - vreme će sigurno pokazati. Iskreno se nadam da je gore elaborirana pravilnost tek puka slučajnost i da su sve spekulacije neosnovane. Nadal je veliki šampion i bez njega ni Novak ne bi bio ovo što jeste. Zato nemojmo žuriti za izvlačenjem raznoraznih zaključaka.

    Nama ostaje da Novaku poželimo puno zdravlja i obilje sportske sreće u nastavku sezone 2015!
    Uzdravlje!
    (Dylan Dog, 24. april 2015 03:10)

    # Link komentara

  12. Можда спадам у ретке који мисле да ће како сезона шљаке буде одмицала Новак од Рафе бити све бољи! Гледајући данас Надала против Фоњинија, заличио ми је на мушку верзију Серене Вилијамс: напумпан је до максимума, задњица му је због таквих бутина огромна за човека који жели се ослања на покретљивост. Серена има моћније ударце од осталих тенисерки и она тај физички недостатак компензује силином удараца којима диктира поен у смеру који њој одговара, али Рафа нема баш ту врсту снаге. Он да побеђује оне најбоае стојећи 3-4 метра од основне линије и стижући оданде све живо - више не може. Преспор је за тако нешто. Данас је пробао да игра ближе, но Фабио га је онда "бушио" како је желео. Са овако напумпаним телом Надал може једино да проба стил Вилијамсове, али онда практично мора стално да гађа линије, а видели смо данас како то изгледа. Или да смрша, али онда збогом топ-спину.

    Ђоковић је био чак и дарежљив према Надалу у Монтекарлу. Није био довољно опуштен, превише је респектовао Шпанца, што је и логично, ако се зна Рафин скор на шљаци. Следећи пут ће Новак бити смиренији од почетка. У овом моменту, уосталом, извесније је да до окршаја између Нолета и Рафе не дође, него да дође. Треба проћи Фоњинија, Бердиха, Нишикорија, Вавринку, све играче с којима ће овакав Рафа тешко изаћи на крај.
    (Иван, 23. april 2015 18:49)

    # Link komentara

  13. Kamerman je pobedio na prvoj slici, pravi pogled ka Parizu.
    (smrdibuba, 23. april 2015 16:18)

    # Link komentara

  14. Nadal neće odbraniti titulu,a da pri tom,na ovaj ili onaj način, neće ni doći do susreta sa Novakom.Šta će Nole uraditi,to je već druga priča.Nekako je suviše predvidivo da se sve riješi u srazu njih dvojice,pa još 126-orica igrača su tu.Eto,ubijeđen sam u takav rasplet.
    (Zmaj od Šipova, 23. april 2015 14:48)

    # Link komentara

  15. Jeste, 5:5 su zadnjih 5 sezona, samo sto je 3:0 za Nadala na Garrosu. Toliko o tih 5:5 i znacaju za susret u Parizu.
    (drago, 23. april 2015 12:37)

    # Link komentara

  16. @doktor a po cemu ce to biti daleko???Nole bi trebalo da osvoji bar jos 3 gs ako ne i 5-6 a i da ne osvoji vise nista pogledaj koliko je mastersa osvojio gren slemova.ne znam cemu toliko omalovazavanje decka koji dominira svetskim tenisom.ti verovatno ni u svojoj ulici nisi najbolji ,sumnjam u stvari da uopste znas da drzis reket
    eto tako
    (inb, 23. april 2015 12:22)

    # Link komentara

  17. Imam jak utisak da previše značaja dajemo Rolan Garosu, generalno, i da time zapravo odmažemo i Đokoviću.
    Naravno, jasmo mi je šta taj trofej znači i inače, šra znači Novaku, šta znači osvajanje sva četiri trofeja, ali ipak... Smatram da je Novak mogao da osvoji RG i ranije, teško sam preboleo poraz u onom polufinalu, ali zapravo mislim da je Novak više "podbacio" na US Openu koji je osvojio samo jednom. Ipak, "samo". Tu bi trebalo da je dominantan, ali ne, doživljavao je poraze koji ni meni nisu bili toliko bolni, ali su ga sukratili za bar dva GS trofeja. Šteta.
    Nije RG sve i svja, ima još toga u fokusu.
    (Nije samo RG, 23. april 2015 11:00)

    # Link komentara

  18. @Adam

    Aspekti koje ste naveli i mene ponekad iznerviraju. Gledano iz uze perspektive to ponekad izgleda tako. Srecom, Novak razmislja takticki i strateski na mnogo sirem planu, tako da ovi sporadicni slucajevi (poeni) imaju siri smisao. Emo mog vidjenja:

    1. Mentalna stabilnost: sve to stoji, ali samo kada je Novak ustao na levu nogu. Kada je u punom fokusu nista ne moze da ga omete, a povremeni izlivi besa sluze kao praznjenje negativne energije posle kojih Novak obicno zaigra bolje.
    2. Fleksibilnost (igra na mrezi): to je stara Novakova boljka, ali je sa Bekerom poprilicno napredovao u tom segmentu: popravio je tehniku, ali pre svega odabir momenta kada treba izaci na mrezu. Tu je postao skoro nepogresiv.
    3. Inteligencija i trvdoglavost: Novak ima arsenal da se sa svakim ravnopravno nosi sa bilo koje strane. Uljuljka protivnika namestajuci mu na njegov omiljeni udarac, a onda tras - promena strane i tempa u sledecem udarcu obicno resavaju poen.
    4. Anticipacija: Ovde bi kredit dao njegovim protivnicima, pre svega Mareju i Nadalu. Tesko je sve videti kada trcis i gledas u loptu, a narocito je tesko ispravno izvesti udarac kada se odluka promeni u zadnji cas.
    5. Drop sot: Mocno oruzje na sljaci! Ako se dobro izvede lopta se prakticno ukopa. To Novak obicno radi kada je protivnik u defanzivi par metara iza osnovne linije, i to jako dobro.

    Voleo bih da cujem misljenje u vezi ovih stvari i od Sase Ozma, Dylana Doga, Prede, znanje-imanje...

    Pozdrav,
    (Gajetano, 23. april 2015 10:29)

    # Link komentara

  19. Ocekujem Nole-Nadal okrsaj na RG, iako iznenadjenja nisu iskljucena.
    Ne bih pricao o mogucoj formi Noleta i Rafe. Bice oni spremni koliko treba. Drugi faktori odlucuju o ishodu. Naprimer:

    1. Noletova cuvena mentalna stabilnost: Nisam video sportistu koji je mentalno labilniji od Noleta. Da,dobro ste procitali. Jeste da Nole ume da se cupa iz neverovatnih situacija, ali ni jedan teniser kao on ne ume da pukne jer neko iz publike nesto vikne, jer su vremenski uslovi nepovoljni, jer je ustao na levu nogu.
    2. Noletova cuvena fleksibilnost: samo 50% tacno. Jeste najfleksibilniji na osnovnoj liniji, ali je "najdrveniji" na mrezi. A ako ste primetili, sve se vise izlazi na mrezu na terenima na sljaci.
    3. Noletova inteligencija naspram koje stoji Noletova tvrdoglavost da pokusava da probusi Nadalov forhend i onda na taj forhend odigra 50 udaraca u razmeni i ako mu 4/5 terena zvrji prazno.
    4. Noletova senzibilnost koju na jedan zaprepascujuci nacin odlikuje potpuno odsustvo vizuelne anticipacije polozaja protivnika na terenu.
    5. Drop sot iskljucivo iz bekhenda koji salje lopticu 5 m iznad mreze, koju Rafa stize i vraca po dijagonali dok Nole sve to posmatra kao da sedi u fotelji pored tv-a.

    Ne kritikujem ja Noleta. Obozavam ga blesavog, samo sto me strasno nervira kada pocne da igra hladno-vruce. Ako odvali Rafu i to u finalu RG, prestacu da gledam tenis. Stavicu tacku. Imam pravo na to posle 10 godina nespavanja, nerviranja, analiziranja i samoispitivanja. :)))
    (Adam, 23. april 2015 08:48)

    # Link komentara

  20. Već nekoliko godina isto - Nadal gubi RG, ali nikako da se to desi. I da ove godine ne osvoji, a to uradi Đoković nema tu ništa posebno, prosto učiniće ono što je prvi učinio Agasi. Imaće sve slemove, ali ako opet Nadal osvoji RG, to je 10. slem, to je za istoriju mada je i ovih 9 neverovatno. Ja bih sačekao RG, ali bilo šta da se desi, Đoković će biti daleko od dva velikana - Federera i Nadala. Oni su odavno ispisali tenisku isrtoriju, zato, ohladite malo.
    (Doktor, 22. april 2015 23:50)

    # Link komentara

  21. Ja se ponekad prosto zapitam, da li to konkurencija ne valja ili je Nole predominantan
    (Aleksa, 22. april 2015 23:02)

    # Link komentara

  22. Ja navijam za Novaka njegova igra je najblaze receno neverovatnaa ali obozavam Federera i Nadala.Jednostavno svaki od njih ima to nesto da ne mozete da ga ne gledate i ne navijate.Ne znam zasto ljudi masovno vole da se raduju ako se Federer povredi ili Nadal izgubi.Ja nisam pratio nijedan sport do 2012 godine.A onda brat pocne da mi prica o nekoj masini koja je tada drala sve sto se moglo odrati 2011.Jedan dan u januaru kaze meni brat da gleda finale nekog tamo AO 2012.On se covek lomio ispred televizora navijao plakao urlao ma sve.I onda jednom kaze brat: E bre napravi brejk u petom Nadal nije mi dobro gledam vec 6 sati!! Dolazi covek posle 20 minuta i urla kao nikad do tada.Novak preokrenuo i pobedio Rafaela Nadal posle 6 sati lavovske borbe. I tako je pocelo on me je uveo u tenis i objasnio da kad Novak ima dan i kada mu se igra protivnik napravi brejk ako na svoj servis osvoji gem,da postoji jedan turnir Vimbldon i tamo je jedan kralj Federer, da kad Nadal udari forhend spin moze da ti izbije reket iz ruke.Dakle meni sva tri lava zivotna inspiracija i od svakog mozete puno nauciti sto iz igre sto iz psihe sto iz privatnog zivota. Sto se tice ove godine Novak izgleda toliko mocno kao da ima neka aura oko njega neko pozitivna energija. Na RG ocekujem Nadal Novak. Niko im nece stati na put.Mislim da bi bilo dobro da novak preskoci Rim i onda max attack na RG da grize svaki mec svaki set svaki gem svaki poen.Do sada je Novak bio dobar ali sada osecam dok ga gledam da je ZREO!
    (THE WOLF OF WALL STREET, 22. april 2015 21:18)

    # Link komentara

  23. @cole
    Obratite pažnju na coletov komentar!
    (Serdjo, 22. april 2015 20:57)

    # Link komentara

  24. Ne bih izvlacio nikakve zakljucke iz MC. Najbitniji momenat je bio pobeda nad Berdychom, toliko je bilo mucenje za gledati, da mogu misliti kako je bilo na terenu. To se dobro mora upamtiti i promeniti kompletan pristup, prema ostalim protivnicima, jer Rafa ga moze zapasti u polufinalu, a moguce je da se to desi i u cetvrtfinalu. Kako onda igrati i pripremiti eventualno polufinale i finale, zadrzati svezinu, explosivnost, lucidnost itd. To mora biti prioritet njegovog tima.
    Rafi nista neverujem, izasao je Noletu na trening, stajao daleko iza linije i trenirao moguce situacije u kojima ce se naci. Po sest gemova u oba seta igrao je egal, a u sedmom gemu oba seta mec je prelomljen, bez da se sekirao mnogo.
    Psiholoska priprema za predstojeca takmicenja je sledeca: Igraju se dva GS, jedan u Madridu i Rimu a drugi u Parizu. Prvi nema nikakve veze sa drugim i obratno. Svu koncentraciju na ono sto tek dolazi, jer nijedan turnir nije manje vazan.
    Nervira me kad ga dizu u nebesa jer je uzeo tri mastersa i jedan GS, jer Rafa to uradi u maju svake godine i onda je to kao normalno, kralj sljake... Kad Rodja zaredja 2011, Shangaj, Basel, Bercy, London, onda je to njegovo Velicanstvo. Hocu da kazem, naviknite se na to, moze Nole i bolje od toga.
    (Brejk u petom, 22. april 2015 20:56)

    # Link komentara

  25. Vidim da i Saša čita komentare, neke misli iz njih se provlače kroz tekst, a možda i slučajno.
    Pogled ka Parizu je naravno uvek uperen a predviđanja su uvek rizična.
    Ko mnogo pretpostavlja uvek kasnije ima mnogo problema.
    Ukoliko Nadal ovakav, koji je suzio svoj tur na dva meseca zemlje osvoji ove godine RG to će biti najveći njegov podvig i najnezasluženiji trofej od svih 10 koje bude imao.
    Ukoliko Novak ostane ovakav do tada i ne osvoji RG to će biti njegov najveći neuspeh u karijeri.
    Sve u svemu to je samo sport i zabava živi bili pa videli.
    Lično bih voleo meč Nadal vs Novak u četvrt ili polufinalu na Leglanu.
    Novaku je sada samo pamet potrebna i mirna ruka.
    On mora smaknuti Nadala i odatle, to će biti samo predjelo.
    Glavno jelo su sva 4 komada i korak u besmrtnost.
    (robin hud, 22. april 2015 20:41)

    # Link komentara

  26. A postoji i varijanta da se i Nole i Rafa oproste od turnira prije finala, navijam za Noleta,ovo spominjem samo kao zanimljivost.Mislim da to niko još nije uzeo u obzir,već se samo analiziraju varijante Rafa ili Novak, a nije da je nemoguće da finale igraju neka druga dva igrača što bi bio baš potpun šok pošto to, kao što rekoh, čini mi se niko još nije spomenuo ni kao mogućnost, a nije puno vremena prošlo od finala US Opena.Dakle, oprez!
    (DCI Barnaby, 22. april 2015 19:48)

    # Link komentara

  27. Sale,sjajna analiza.Posebno mi se dopada deo u kome si naglasio da je Nadal i prosle i 2013-te imao "padove" pred Roland Garros i skromne izjave iz njegovog staba pred Pariz.I sta se dogodilo?Titula-osma,pa deveta.Tp se samo uklapa u jednu lepu recenicu koju je izrekao moj profesor istorije-"ko istoriju ne zna-istorija mu se vraca." Sto znaci da sam ja misljenja da ce Rafa,vec do Mastersa u Rimu biti u skoro vrhunskoj formi.A na Roland Garrosu na vrhuncu.Kao i prethodnih godina.I da ce Novaku biti jednako tesko kao i prethodnih sezona da ga pobedi u Parizu.Definitivno,ukoliko dodje do tog meca,Novak ce morati da "propisa" krv na terenu ukoliko zeli da pobedi Nadala i uzme mu tri seta.Kao Noletov navijac,ja sam siguran u to i imam predosecaj da ce biti tako.Nadal je i sada igrao dobro u pojedinim trenucima,dobro je poceo mec.Sta li ce biti kada udje u formu?Pakleno tesko za Novaka,jer ce i on morati biti na mnogo visem nivou nego sada u Knezevini.To je zdrava konkurencija,jer jedan drugog teraju da budu bolji iz dana u dan.Voleo bih da sada ode u Madrid i opegal ga pred njegovom publikom.Vidim da neki zagovaraju teoriju da ne treba da ide tamo...Ja pitam takve-kako je 2011-te otisao i utisao celu "Caja Mahicu" ?Njega su pre dve godine isprovociali bugarski imigranti,a ne Spanci.Uostalom,pa logicno je da publika bude protiv Novaka tamo..Ne razumem sta ocekujete u sred Spanije?Da navijaju protiv Rafe? :-)
    (N, 22. april 2015 19:43)

    # Link komentara

  28. Svi znamo da Rafa,kroz citavu karijeru,dobija meceve na snagu i maksimalnu fizicku spremu.On,jednostavno,satire protivnike tempom,a kako je godinama drzao tu fizicku prednost,o tome ce se tek cuti.Sada,kada je fizicki malo slabiji,gubi meceve i od manje poznatih igraca.
    Novak je,u svim elementima igre,bolji od Rafe,a kada je bio jos i fizicki maksimalno spreman,dobijao je Rafu n asvakoj podlozi.
    Dakle,samo maksimalno fizicki spreman Novak moze dobiti Rafu.
    Vidjeli smo kako Nole igra kad je odmoran,na AO je igrao meceve i po 5-6 sati,a vidjeli smo kako se muci sa Berdichom u Monte Carlu kada se,od prethodnih turnira,sustigao od umora.
    Zakljucak,Nole treba doci na RG odmoran i Rafa nece imati nikakvih sansi.Pa,neka Nole vidi sta ce sa Rimom,jer od kraja Rima do pocetka RG je samo 7 dana.
    (danix, 22. april 2015 19:09)

    # Link komentara

  29. Mislim da meč u MK ništa ne govori, jer pre toga nisu igrali skoro godinu dana, a onda su nervozno počeli meč i jedan i drugi.
    Možda u Madridu i u Rimu ako budu igrali znaćemo bolje kako stoje stvari između njih kad je u pitanju šljaka.
    Neko kaže da bi trebao da preskoči, za promenu, bar jedan Masters pre RG.
    Ne znam koliko je pametno ne igrati Madrid ili Rim pre Pariza, jer nema boljeg treninga od pravog meča. Ali opet, Novak već sada ima mnogo mečeva u nogama od početka sezone.
    Što se tiče Nadala, prošle godine je izgubio Finale u Rimu, pa je osvojio RG.
    Znači ništa nam ne znači njegova igra i forma pre RG, jer on tamo igra uvek dobro, i mnogo je jak na tri seta kad se igra na šljaci.
    Đoković je taj koji ''nešto'' mora da promeni na RG, ako misli da pobedi Nadala.
    Mislim da do RG treba da nabije toliko samopouzdanja da ni jednog trena ne sumnja da će ga neko pobediti, i pored pritiska koji će sigurno imati.
    Sve je u glavi.
    (Bg, 22. april 2015 18:36)

    # Link komentara

  30. Kao prvo,izjave Nadala,doduse retke,i Tonija,svakodnevne,su se na glavu popele svima!Nije Nadal,npr. onaj Dzumhur iz BIH,nego covek koji pre svakog turnira na sljaci uvek vazi za glavnog favorita!
    Zasto to sada rade,neuobicajeno napadno?
    Interesantna je izjava Rafe nakon MK-U drugom setu(!)nisam vise imao snage,pa sam poceo da skracujem poene,a tada je nemoguce igrati protiv Novaka!Rafa nema snage u drugom setu!
    Sada je u Barceloni,Masters 500..Sta ce on uopste tamo,to samo on i Toni znaju..Da skupi snagu,ili da izgubi i ono malo sto ima?
    Ceka ga Madrid,gde brani 1000 poena kao pobednik 2014-e,Nole brani NULU!
    Pa Rim,gde Nole brani 1000,Rafa 600.
    Pa RG,gde je Nole izgubio od Rafe u finalu...
    Ako Nadal izjavljuje da nema snage u drugom setu,sta ce biti do RG?Bez sumnje,on na papiru uvek vazi kao favorit,ali je pitanje zreba i kada ce se sastati sa Novakom..
    Niko,interesantno,ni u razmatranje za pobednika na narednim turnirima ne uzima Federera..Ponizenje za njega...Ja mislim da on,kao lesinar,vreba iza coska,ceka mec Nole-Rafa,svaki poen koji Nole izgubi ide njemu u prilog,e ne bi li maksimalno smanjio razliku od 5500 poena!
    Tako ce biti i u Madridu,i u Rimu...
    Zreb ce biti presudan,i da li ce ATP i Organizatori turnira,znajuci odnos snaga,dozvoliti da se Rafa i Nole susretnu na ovim turnirima pre finala,videcemo..
    Oni,naravno,gledaju samo novac,a to ovoj dvojici ide u prilog...Rokiju,ovaj put ne ide nista...
    (dr, 22. april 2015 18:29)

    # Link komentara

  31. Čemu uopšte rasprava o Rolan Garosu kada su izmedju još 3 jaka turnira na šljaci? Nemamo nikakve elemente za procenu snaga. Nadal je odigrao odlično u finalu MK a dobro je startovao i Barselonu. Sigurno je da će biti još bolji u Madridu i Rimu, pa po čemu onda Novak mora da osvoji RG protiv tako jakog protivnika? Vrlo je nekorektno stavljati Novaku teret na pleća moranja da osvoji neki turnir kao što je to radjeno u prošlosti sa Rolan Garosom.
    (jack, 22. april 2015 18:12)

    # Link komentara

  32. Novak je u MC protiv Rafe primenio taktiku koju koristi i protiv Stena, a to su ravne lopte, bez mnogo spina.
    Inače, slažem se da će veoma bitni biti vremenski uslovi.Dugoročna prognoza za Pariz trenutno postoji do 05. juna i temp. je oko 20 stepeni, što je odlično.Naravno,meteorolozi promaše i kratkoročnu, a kamoli dugoročnu.☺
    Takodje, mislim da je Nole trebao da odigra i jedan manji turnir na šljaci, a ne samo masterse.
    (Pedja, 22. april 2015 18:06)

    # Link komentara

  33. Može Novak dominirati i igrati maestralno, može i Nadal izgubiti sve mečeve do RG ali mene neka strepnja prožima a jedna misao ne da mira. Logično razmišljajući, ko su Novaku najozbiljniji rivali u nastavku ove godine?. Nadal, prvenstveno a onda Federer i Mari. Ako Nadal na RG ne pobjedi ili izgubi prije finala i počne da tone, s kim će Novak igrati? A teniska publika razmažena i navikla na velika rivalstva, koja nam mogu pružiti samo članovi velike četvorke. I tako će biti dok se ne povuku.

    Nadal je u MK pokazao naznake izlaska iz mini krize pa su karte za RG prodate u roku par dana. Ne budimo naivni, sve će se uraditi da bi se Nadalu omogućio put do finala. Pitanje je samo koliko će se Novak onemogućavati. Zatim Nadal odmara a štafetnu palicu preuzimaju Federer i Mari. USO je još daleko ali prošle godine su malo previše »zabrojali« da možda i neće biti zainteresovani da se mješaju.

    Bojim se da su zakulisne igre već počele. Izjave, predviđanja i sav cirkus koji ide uz to. Novak je navikao, ne sumnjam da će se truditi ali i on je samo čovjek. Sreća te ima prave ljude oko sebe, stabilan odnos u porodici i najvažnije: igru. Sazrio je a i navikao na borbu prsa u prsa, sam protiv svih. Ako mu vremenske prilike budu naklonjene i sreća malo pogleda našoj i njegovoj sreći neće biti kraja.

    Samo da je zdrav i voljan igrati i nadigravati se. Zato ga podržimo, sada i ubuduće, pa i ako se stvari ne budu kretale u željenom pravcu. Zaslužio je, najmanje to.

    Pozdrav svima
    (Jova, 22. april 2015 17:53)

    # Link komentara

  34. JEDAN JE NADAL SVI OSTALI SU NJEGOVA BLEDA KOPIJA.
    (dejan, 22. april 2015 17:46)

    # Link komentara

  35. Rafail Nadull igra u Barsi. To je dobro, da se jos umori. Znaci 2 nedelje MK i Barsa, pa odmor 1 nedelju, pa 2 nedelje Madrid i Rim, pa nedelju dana odmora, pa 2 nedelje RG...

    Da, najbolje u polufinalu da se sretnu.
    (sovereign, 22. april 2015 17:44)

    # Link komentara

  36. Njihov poslednji meč u Monte Karlu dosta podseća na okršaj iz 2013. Tada je, čini mi se, Rafa čak i slabije igrao (ili je Đoković bio ubedljiviji?) ali sada je u slabijoj formi nego 2013 i pravio je nekoliko velikih grešaka.

    Za sada je još rano govoriti o Garosu, ne znamo ni koji će nosilac Rafa biti, čak mislim da mu više odgovara da bude četvrti nosilac nego treći, tada bi postojala veća verovatnoća da prvi ide na trećeg, dakle Novak na Marija u polufinalu, a drugi na četvrtog, Federer na Nadala.
    U toj kombinaciji, Rafa bi profitirao, jer uvek je moguće da Federer ispadne pre tog meča.

    Ali pre svega, Rafa još nema oštrinu i konstantnost koje dolaze sa pobedama ali vidi se da već mnogo bolje izgleda nego na početku sezone.
    (Mairon, 22. april 2015 17:37)

    # Link komentara

  37. Hahaha 2006. Predaja!
    (Jumko, 22. april 2015 17:36)

    # Link komentara

  38. @srđan

    Sve si već odgovorio.
    (Veljac, 22. april 2015 17:29)

    # Link komentara

  39. Svi su primetili da je u poslednjih 10 meceva rezultat 5-5, znaci Nole ga je dostigao na sljaci. Medjutim, od Nadalovih pet pobeda tri su na RG. Uzrok tome moze biti u fizickoj spremi, snazi (igra se na tri dobijena seta, ocigledno u ta tri meca Nadal je dobio poslednji set), ali mislim da su odlucili psiholoski momenti. Svest da Nadal ima devet trofeja sa RG i da ga Nole nikada nije tu pobedio bila je obojici u mislima, i to je Spancu donosio prevagu. Takodje, Djokovic je od RG 2012 do RG 2014 igrao u sest grand slam finala, ali osvojio samo AO 2013. To nikako ne zvuci dobro, ali stvari su se, srecom, promenili u Noletovu korist - osvojio je poslednja dva GS, sredio zivot - brak, dete, doveo Bekera, pun je stabilnosti, samopouzdanja, dok Rafa oseca da mu vrh izmice i ocajnicki se drzi za jedini preostali deo svog kraljevstva. Sve u svemu bice tesko, psiha ce odluciti, a ako Nole pobedi, verujem da ce to ponoviti bar jos par puta u naredne tri-cetiri godine, dok Nadalu preti ozbiljan pad.
    Zanimljivo ce biti videti i finale Barcelone, ako dodje do ocekivanog susreta Nisikorija (prvi nosilac!) i Nadala. Gledao sam njihov (poslednji) duel u Madridu prosle godine, Japanac je odigrao neverovatan set i po, vodio 6-2 i valjda 3-0, a onda se povredio - los rezultat u tom mecu mogao bi dodatno da uzdrma Rafu (i ohrabri rivale).
    (Pera, 22. april 2015 17:23)

    # Link komentara

  40. novak je svoje ciljeve ispunio 1gs godisnje i to je to. servis nikakav, nigde agresivnosti kao 2011. pogledajte novaka 2011 da je onako igrao ove ostale 3,4 god imao bio jos 4,5 gs. sta mu se desilo posle 2011 ostace misterija. bice cupavo ali valjda ce nekako da dobije rafu.
    (sale plazma, 22. april 2015 17:13)

    # Link komentara

  41. Sve sto Rafa i Toni izjavljuju u poslednjih nekoliko nedelja je jedan galimatijas, ili u prevodu: "Nejasan i nerazumljiv govor, reci bez smisla." Ocigledno da je Nadalov tabor uhvatila panika! Smatrao sam da je Rafa ravnopravan kandidat Novaku za ovogodisnji RG, znate ono: "Podloga i istorija favorizuju Nadala, a forma i dinamika Novaka", ali ovaj ocajnicki pokusaj da se Novak destabilizije mi uliva nadu da im je Novak zaista uterao strah u kosti. Oni shvataju sta se zapravo dogadja mnogo bolje od nas!

    Sve izgleda kao da Novak moze da ponovi, pa cak i nadmasi svoju najbolju sezonu. Te 2011. Novak je izvrsio 'blitzkrieg' i iskoristio momenat. U periodu 2012-2014 je sveukupno gledano takodje bio najbolji, ali ostaje utisak da je mogao i trebao osvojiti vise Gren slemova. Ove godine ima sansu da sve to debelo naplati, za sada dominira, osvaja sve sto vredi, ne vidim da ga neko ove sezone moze dobiti u 5 setova, ALI OPREZ! Iako Nadal deluje sporije i slabije nego ikad, sa manje samopouzdanja, salje krace lopte, stoji daleko iza osnovne linije, itd., sasvim sam siguran da ce do RG znacajno podici intenzitet svoje igre i misicnu masu. Bice on spreman, nema brige, RG mu je poslednje uporiste, a tada tesko da iko sem Novaka moze da se nosi sa njim.

    A sad punom snagom na Madrid i Rim, da se odrzi ritam i ojaca aura nepobedivosti, a konkurencija jos vise obeshrabri. Period totalne dominacije valja maksimalno iskoristiti... Dok traje...

    Pozdrav,
    (Gajetano, 22. april 2015 16:54)

    # Link komentara

  42. Izdvojio bih 5 važnih faktora koji mogu da utiču:
    - da ne bude vrućina u ključnom meču, to je presudilo prošle godine, Novak je od 2.seta disao na škrge
    - bolje je da se sastanu prije finala, pritisak je manji
    - ako Nadal ne osvoji nijedan pripremni turnir nema šta da traži na RG, nisko samopouzdanje bi mu presudilo u prva 3,4 kola
    - ne treba zanemariti da i neki igrač sa strane može iznenaditi (sjetimo se Soderlinga, Sepija, Conge iz prošlosti)
    - Novakovo samopouzdanje i iskustvo je jače nego ikad. Mislim da će ovo presuditi i da je konačno vrijeme da Novak uzme, ZREO JE ZA RG!
    Srećno momčino!
    (serginho, 22. april 2015 16:46)

    # Link komentara

  43. Lepa analiza a i u komentarima je vec skoro sve receno. Po mom misljenju duel Djokovic - Nadal kad god da bude odlucice pobednika RG. Mozda je cak bolje da bude u cetvrtfinalu jer ce Nadal imati dodatni pritisak rane eliminacije.

    Sto se poredjenja 2011. i 2015. tice ja naprotiv mislim da je Nole ove godine i bolji nego 2011. 2011. je on eksplodirao i fizicki i psihicki i bio prilicna enigma za sve protivnike. Sada je vec u situaciji da njegovu igru svi vec dobro poznaju, ali on i dalje osvaja bitne meceve. A tri ili vise masters turnira za redom na razlicitim podlogama, to je po meni rekord koji ce dugo ostati na snazi.
    (markoni, 22. april 2015 16:38)

    # Link komentara

  44. @batman
    Svaka cast na komentaru...pogodio su pravo u centar!!!
    Poslednje dvije godine(2013, 2014) temperature u Parizu su bile neuobicajeno visoke na dan meca, sto jako godi Nadalu i jako smeta Novaku.
    2013-e peti set je zavrsen 9:7 za Nadala, a teren je bio potpuno suv i Novak je trazio da se isprska vodom, ali Nadal nije htio(sto je potreban uslov da se to izvede u toku seta).
    Prosle godine, temperatura je bila jos veca i Novak se sve losije osjecao kako je mec odmicao.Sto je najgore, to je bio jedini topao dan na cijelom turniru.
    2012-e, Novak je preokrenuo mec poslije prvog pljuska, ali je drugi pljusak odlozio mec za sledeci dan, pa se Nadal izvukao.
    Pomenuo bih i nehumane uslove na US Openu prosle godine kada je tempetatura bila preko 35 c na Artur Ashu, sto je iskoristio Nishikori.Inace bi ga Kei dobio "malo morgen", sto se vidjelo u nastavku sezone.
    Sve u svemu, ako ove godine,na dan meca u Parizu ne bude preko 25 c, Nadal je "obrao bostan"-zapampite sta sam vam rekao!!!
    (Ivan Nk, 22. april 2015 16:27)

    # Link komentara

  45. Ovaj naredni Roland Garros je za obojicu veoma bitan. Ako ga Nadal ne osvoji, on je ovu sezonu najverovatnije zavrsio tj. male su mu sanse da osvoji bilo koji masters ili GS turnir do kraja sezone. Novak ako izgubi opet vraca onu dilemu kod javnosti da li je medju najboljima svih vremena i da li je ravnopravan sa Nadalom i Federerom. Novak je naravno u prednosti pred Nadalom jer je idalje najveci favorit na svim turnirima do kraja sezone dok Nadal moze slobodno da okaci reket o klin do sledece sezone na sljaci. Elem, Novaj ima sve na svojoj strani da pobedi Nadala jedino je pitanje kako ce njegova glava da se ponasa. I mislim da je to jedino bitno posto ce Nadal verovatno da ide na sve ili nista.
    (Deki, 22. april 2015 16:24)

    # Link komentara

  46. Lep tekst. Ipak, svaka prognoza pada u vodu. Nezahvalno je prognozirati, jer na RG svaka statistika, trenutna forma i sl. je u drugim planu. Dolazi do izrazaja najvise glava. Nole nije pokazivao do sada sve sto je umeo protiv Rafe na Satrijeu. To je cinjenica. To je mesto gde je najvise stegnut. Ser Aleks Ferguson ima zanimljivu izjavu a to je ''play the game, not the ocassion''. Lakse reci nego uciniti, ali ja sam uverena da ako Nole uspe da to sprovede u delo, sanse su mu sjajne. Mora da zna da nicija nije do zore gorela. Nece ni Rafina, na kraju krajeva nece ni Noletova. Samo sto Nole jos ima prilicno dugacak fitilj i vreme je da se ubiru plodovi.
    (charlotte sometimes, 22. april 2015 16:11)

    # Link komentara

  47. Ovako, Nole ce biti blagi favorit, Rafa deluje malo usporeno, nije to vise onaj igrac koji melje sve pred sobom. Ja ne bih izostavio ni Endija, mislim da on moze da ucini nesto vise, svestan je da vreme prolazi i da mora da napreduje i osvaja vece turnire.
    (Bacic, 22. april 2015 15:56)

    # Link komentara

  48. U 6:28 minuta prikazali ste ukupno 17 poena. 10 Novakovih i 7 Nadalovih.
    Rezultat po setovima je 12 : 6. Duplo više gemova osvojio je Novak.
    Kako je onda moguće da je od 10 osvojenih poena (u Prilogu) Novak osvojio 6 prelepih poena, 4 poena na Nadal ove grube-neiznudjene greške. Nadal je u Prilogu osvojio 7 prelepih poena.
    Iz Priloga ispada da je Nadal igrao lepši tenis, a da je Novak dobio meč zahvaljujući Nadalovih grubim greškama
    Zasto je to tako montirano u Prilogu ?
    (srdjan, 22. april 2015 15:40)

    # Link komentara

  49. Mislim da je i bolje da se sastanu pre finala. Cetvrtfinale ili polufinale bi bilo idealno. Psiholoski pritisak bi bio sasvim drugaciji. Nole bi bio dosta rastereceniji jer se ne bi igralo finale a mislim da bi i Nadal upravo zbog te cinjenice izgubio. Ako primetite Nadal obicno gubi upravo u tom delu turnira dok finala gubi vrlo retko. Tako da je moj zakljucak da Noletu itekako odgovara da se sastanu pre finala.
    (vlada, 22. april 2015 15:33)

    # Link komentara

  50. @(ја, 22. april 2015 14:24)
    dao sam ti minus jer se ne slazem sa tobom, ali pohvaljujem trud na pisanju smislenog, normalnog, pravog komentara. dosta je bilo ovih nalozenih klinaca i sa jedne i sa druge strane. svaka cast za komentar.
    (rade, 22. april 2015 15:32)

    # Link komentara

  51. Jos jedan odlican tekst od Sase.bravo. ipak osvrnuo bih se na jedan detalj koji mislim da ljudi ne znaju. Filip satrije najveci stadion na svetu na sljaci na kome je nadal 9 puta osvojio titulu je karakteristican i ide na ruku nadalu zbog njegove defanzive i prelaska posle toga u ofanzivu.
    naime teren je duzi 1-2 metra i siri 1 m u stranu sto bas pomaze nadalu i omogucuje mu da duze ostane u poenu.
    pricao je o tome prosle godine viskovic :) no , ipak mislim da su se kockice poklopile da Nole osvoji ove godine RG ;)
    (nole, 22. april 2015 15:22)

    # Link komentara

  52. Novak je kralj
    (baja mrzovici pljevlja, 22. april 2015 15:04)

    # Link komentara

  53. Samo da ne bude prevelike vrucine na RG i eto Novaka na najvisem postolju. U Monte Kralu se vidjelo da Novak sjajno igra pri normalnim temp. uslovima jer je kvalitet Novaka u odnosu na Rafu neupitan. Prosle godine je izgubio RG I UO samo zbog nenormalnih visokih temperatura sa velikom vlaznosti.
    (batman, 22. april 2015 15:01)

    # Link komentara

  54. Pro komentarima nema dileme - Nole ili Rafa, e sad da li ce tako i biti. Da se razumemo, za Djokovica navijam do koske, ali vrlo lako moze da se desi da, recimo, u polufpolufinalu odigraju ubistven mec u pet setova, e u toj varianti nikako ne bi smeo da se otpise Federer, mozda i neko cetvrti. U svakom slucaju, srecno Noble i ako Bog da da osvojis i Rolangaros.
    (cole, 22. april 2015 14:45)

    # Link komentara

  55. ... novak ulazi u nekoliko godina dominacije tenisom - kakvu su u drugim sportovima iskazali jedino majkl dzordan, maradona i sergej bupka...
    (siporex, 22. april 2015 14:34)

    # Link komentara

  56. Мислим да ће (као и прошле године) Гарос одлучити Новакова психолошка "спрема". Чини ми се да у прошлогодишњем финалу једино Ђоковић није видео да је Надал "готов", а то је ипак пукотина у самопоуздању.
    И што неко написа, од 2011-е егал су на шљаци (ја бих рекао и да је Ђоковић бољи), али Надал добија мечеве на Гаросу, само се не бих сложио да је то последица игре у три сета, већ последица димензија Шатријеа. Да се играло не Ленглану, добио би Ђоковић (у ово сам 99% сигуран, мада немам начина да докажем, иако је ШББКББ).
    Надам се да се ове године црв сумње неће појавити код Новака.
    А што се тиче 4 слема ове године, мислим да се то сигурно неће десити. Јер ако Новак освоји Гарос, ценим да на Вимблдону испада отприлике у четвртфиналу (ако не и раније).
    (ја, 22. april 2015 14:24)

    # Link komentara

  57. Nadal ima dovoljno vremena da se spremi ... Barcelona, Madrid, Rim, i jos 5-6 meceva na RG do susreta sa Novakom ...

    Opet Madrid je dosta brza podloga - ni to nije pravi pokazatelj koliko je Novak bolji...

    Rim i Monte carlo imaju dosta krace terene od Filip Satrijea, linijske sudije nece morat da mu se sklanjaju kao u M.Carlu ...

    Niko ne zna kakvi vremenski uslovi mogu da se ocekuju na Satrijeu - vjetar, velika vlaznost i sunce odgovaraju Rafi - tu Novak gotovo i da nema sanse ... Dan bez vjetra, svjez vazduh i bez mnogo sunca - to su vec uslovi za Novaka ...

    I ne zaboravimo - igra se na 3 dobijena seta - Nadal tu vec moze da prilagodi drugaciju taktiku, da od pocetka krene sa visokim spinovima i dugim poenima jer zna da vrijeme radi za njega, i ima prostora da se popravi, da mijenja taktike itd - kao npr prosle godine ...

    O motivisanosti Nadala na RG i ostalim turnirima to je ocigledno - razlika je ogromna ...

    Navijam za Nola ali laku pobjedu moze da zaboravi - to ce opet da ode u 5 setova, vjerujte mi ...
    (llopez, 22. april 2015 14:22)

    # Link komentara

  58. Novak i Nadal su odigrali 43 meca do sada....Nole ce sad napuniti 28,a Nadal 29 godina...Pretpostavimo da ce igrati na najvisem nivou otprilike do 33-ce godine,u tom periodu moguce da ce se sastati jos jedno 20-tak puta,sto znaci da bi broj njihovih odigranih duela mogao biti NEVJEROVATAN,63 medjusobna duela....Mislim da bi njhov rivalitet mogao biti proglasen za najveci u istoriji sporta.
    (lik, 22. april 2015 14:19)

    # Link komentara

  59. Da,rezultat je 5-5 na sljaci od 2011!Ali vracamo se na famozni mec od nekoliko sati u pf. Madridu 2009,kada je nole shvatio da moze protiv Nadala i na sljaci da se nosi i od tada se sve promenilo,nikad vise nije nadigran na sljaci (osim MC 2012) kao do tada.
    Godine koje dolaze samo ce debelo potvrdjivati ovu moju tvrdnju i da ce skor pa cak i na sljaci biti uveliko na strani Noleta.Neki ce to koristiti pa govoriti da Nadal vise nije ono sto je bio,ali su stvari u danasnjem tenisu pocele da se odvijaju u smeru potpune dominacije jednog coveka i mislim da je Henman u pravu i da ce mnogi to, pa cak i Nadalovi fanovi vrlo brzo uvideti!
    (dragan markovic, 22. april 2015 14:11)

    # Link komentara

  60. Ne bih se slozio sa komentarima da Novak igra losije nego 2011. Novakova igra danas je mnogo raznovrsnija nego ranije i mnogo manje zavisi od toga kako udje u mec. Cak i ako ne igra na najvisem nivou on pobedjuje jer ne zavisi samo od jednog ili dva udarca. Mozda je izgubio malo na agresivnosti iz 2011, ne mozete igrati isto sa skoro 28 godina i sa 23-24 godine ali igra pametnije. Medjutim, glavna stvar je da je igra Nadala, Federera i Mareja dosta pala iz razlicitih razloga (povrede, godine) i Novak je danas dominantniji nego ikada ranije sto pokazuje i ATP lista. Samim tim ima daleko vece sanse nego ikada pre da osvoji Rolan Garos.
    (Goran, 22. april 2015 14:04)

    # Link komentara

  61. Sve je ovo Ozmo lepo rekao, osim da je Novakova pobeda u MC najubedljivija na sljaci protiv Nadala!
    Najubedljivija igra, vise nego dominacija Novakova nad Nadalom desila se prosle godine u finalu Rima, a ubedljiva pobeda je bila i 2011. takodje u Rimu(najbrza podloga na sljaci)!
    Novak SIGURNO osvaja RG, i po igri, a i po verovatnoci da mu se mora vratiti, jer ga je 2013. imao, secamo se svi petog seta 4:2 i neca prokletog, i ne samo 2013.
    Zasluzio je Novak RG jer igra sljaku dobro, vec godinama unazad.
    A Federer ga ne moze dobiti na RG, osim ako ne bude odigrao mec zivota na sljaci kao 2011. kada je servirao nestvarno i igrao isto tako !
    (Beobrad, 22. april 2015 14:04)

    # Link komentara

  62. Mislim da nam Djokovic iz turnira u turnir dokazuje da uspesno uci na svojim greskama iz proslosti. Ako tako nastavi, a nema razloga da tako ne bude, verujem da ce naci nacin da osvoji RG vec ove godine. Jednostavno, predobar je igrac da ne bi to ostvario. I mislim da ce Rafa biti na vrhunskom nivou, ili bi bar ja to voleo, da posle neko ne kaze kako ga je Nole dobio jer nije bio fit.
    Madrid i Rim su u odnosu na Garos nebitni. Mogu biti bitni samo kao podloga za samopouzdanje. Sta god da se desi na njima, Nole to treba da ignorise i da tretira samo kao jedan od koraka ka glvnom cilju, a to je RG.
    Srecno, majstore!!
    Dobio ili ne, za meni si vec sada najveci!!!
    (Zoran, 22. april 2015 14:00)

    # Link komentara

  63. nema tu neke posebne filozofije

    - ako ne bude previše vruće već uslovi kao u monte karlu biće to lagana pobeda za novaka

    - ukoliko bude vruće i sparno (kao recimo prošle godine u finalu rg kad se novak ispovraćao na terenu između dva poena ili kao na uso u meču sa nišikorijem) nadal će biti u prednosti
    (johnny, 22. april 2015 14:00)

    # Link komentara

  64. Mislim da Nole nije uopšte u formi. Dobija mečeve na iskustvo, inteligenciju koja podrazumeva da odlično čitanje protivnika i njegove igre na terenu pa vrlo lako prelazi na plan B i na to da igra dozirano agresivno (zato ima malo neiznuđenih grešaka a dobija mečeve jer bez agresivne igre nema titula). Svaka čast Rođi i Nadalu, ali sada je Noletovih „pet minuta“, što govori broj osvojenih titula od 2011 do danas i kako su ih rasporedili između sebe, drugi ne osvajaju gotov ništa od velikih turnira.
    Nole najbolje zna šta mu valja činiti i ima sjajan tim. Mislim da mu treba da se osveži i pametno odigra pripremne turnire pred RG. Rođa sve dao da ga zaustavi 2011 u polufinalu RG tako će sada i Rafa učiniti sve uzme RG jer zna da jedino taj GS može da osvoji. Rafino telo je umorno i potrošeno, ima igru za šljaku i fokus samo na nju, ostalo otaljava.
    (šetač, 22. april 2015 13:47)

    # Link komentara

  65. Ko je gledao mec polufinala MC-a i statistiku video je da je Rafa sa 6 osvojenih gemova , po vinerima i neiznudjenim greskama , bio skoro izjednacen sa Djokovicem . To znaci da su po igri bili tu negde , ali je presudilo samopouzdanje ( Rafa gubi dobijen gem od 40-0 , servira vise duplih servis gresaka ). Jos nesto , u mecu protiv Ferera kao da sam gledao Rafinu 3. verziju , imajuci u vidu kvalitet forhenda i malu dubinu udaraca .
    Sve u svemu , ima razloga za optimizam da ce Rafa i ove sezone izaci sa titulom kralja kao i proteklih 10 .
    (milwood, 22. april 2015 13:36)

    # Link komentara

  66. Svi mi volimo Novaka,ali realnoste je da Novak finala,velike meceve osim protiv Rafe ne igra u najvecoj brzini,da ima previse oscijalacija.Po rezultatima se moze ova god porediti sa 2011,ali po igri realno ni priblizno.Samo sto sad Novak nema onakvog Rafu i Feder.Novak igra realno mnogo defanzivnija,previse pasivno nekad,na zadnja 2 turnira ni servis ga nije sluzio.Realno stanje je da je Novak toliko ispred svih da on osvaja sa solidnom igrom turnire,kao zadnja 2,ne racunajuci odlican mec protiv Rafe.Najveci Noakov problem za najvece turnire i jake meceve ce biti brejk lopte,ima los ucinak na njih u zadnjig god dana..Brine sto je na brejk loptama previse pasivan,ne pamtim da je napao na nekoj brejk lopti,samo ceka gresku protivnika..Protiv Rafe ce biti kljucna agresivnost koju ima protiv njega i najveci problem je izlazak na mrezi.Nesigurnost je ogromna na mrezi,tajming,poci u pravo vreme.Novak nekad dobijeni poen izgubi,zato sto nema grabrosti na spori i visoki slajs da krene na mrezi i zakuca tu loptu,a onda ona padne duboko u polju i poen se gradi ispocetka..
    (Vuk, 22. april 2015 13:30)

    # Link komentara

  67. Od 2011 je rezultat 5:5 na zemlji. Znaci ovo je 5 godina da Djokovic igra egal sa nadalom na zemlji. Nije to malo. Pre 2011, dok Nole nije sazreo, je Nadal bio puno bolji. Od 2011 je Nadal svakako i dalje najbolji (zbog RG), ali mu Nole stoji uz bok, sto statistika i pokazuje. Recimo da je Nadal bolji u igri na 3 a Djokovic u igri na 2 dobijena seta. Svaka cast Nolu.
    (Homer, 22. april 2015 13:27)

    # Link komentara

  68. vamos rafaaa!
    (realnost, 22. april 2015 13:25)

    # Link komentara

  69. Dakle prvih 9 meceva na sljaci - sve je Rafa dobio (set razlika 21:2) a od tada tj.od 2011. 10 meceva i 5:5 u pobedama. Taman 6:5 za Noleta nakon Garosa :)
    (velikoslovog, 22. april 2015 13:17)

    # Link komentara

  70. Bit ce zanimljiv RG,pogotovo ako Nadal bude nastavio sa napretkom,a hoce garant..al mislim da ako dodje do tog meca novak dobija,on ima tu backhand parelelu koju niko nema(osim mozda nishikoria) i opcenito backhand,federer to nema i zato gubi protiv nadalovih visokih spinova i zbog toga sto igra jednorucni backhand(mislim da je jedino 11 puta nadal izgubi protiv igraca sa jednorucnim backhandom,10 roger i 1 stan)..znaci sve ovisi od zrijeba,federer moze izbaciti novaka,kao sto je bilo 2011,a nadal moze federera,doduse novak moze obojicu,a ostali mislim da nemaju sanse,osim mozda nishikoria ako bude zdrav i na 100%(al to je kod njega ravno cudu,stalno je po bolnicama :)) i mozda eventualno ovog berycha,koji igra svoju najbolju sezonu i dokazao je da moze biti tvrd orah..sprema se nesto spektakularno na RG,ubijedjen sam
    (fedex, 22. april 2015 13:16)

    # Link komentara

  71. Novak osvaja RG kad vam ja kazem.
    (Mats Wilander, 22. april 2015 13:15)

    # Link komentara

  72. Osvaja Nadal, to je njegov turnir.
    (pera, 22. april 2015 13:10)

    # Link komentara

  73. U prvih 9 susreta na sljaci je bilo 9-0 za Nadala, a od tada je 5-5. Ovaj komentar se inace totalno podudara sa misljenjem Stiva Tignora iz tennis.com: Nole je u formi i pun samopouzdanja, favorit je, ali Nadal ima pedigre i pokazao je vise puta da moze da prevazidje rezultate pred RG i tamo podigne formu i tuce Noleta. Jedino sto mi deluje relativno sigurno je da ce mec Nadal-Djokovic, u kojoj god rundi bio, odluciti pobednika RG.
    (Ivan M, 22. april 2015 13:09)

    # Link komentara

  74. Volio bi da Novak osvoji Madrid,ali da malo prikoci u Rimu,cisto da ne ode u Pariz kao nepobjediv igrac,jer sjetimo se sta se desilo 2011,Novak je dobio preko 40 mecava u nizu,i onda je izgubio polufinale od Federera...Mozda bi ovoga puta bilo bolje da bude nekog kiksa prije RG...Nadamo se svi da je doslo vrijeme da Nole osvoji RG,ali bice jako tesko pored Nadala,znamo svi da ce on dostici svoj najveci nivo igre upravo na RG.
    (simke, 22. april 2015 13:09)

    # Link komentara

  75. Od 2011 odnos na sljaci je 5:5!
    (divad, 22. april 2015 13:05)

    # Link komentara

  76. Време је за 5-15 Мадрид, 6-15 Рим и 7-15 Ролан Гарос.
    (Рајко Четник, 22. april 2015 13:02)

    # Link komentara

  77. nastavi niz od 2012-e, i dobićeš pobednika RG.
    (ZLOBEX, 22. april 2015 12:37)

    # Link komentara