Novak Đoković – o osobinama velikana

“Ne mogu da igram, ne vredi“, rekao je gledajući ka svojoj loži Novak Đoković u trećem gemu trećeg seta finala sa Rodžerom Federerom u Indijan Velsu. Izgubio je taj gem, ali posle je ne samo igrao, nego i potpuno nadigrao velikog suparnika i došao do jubilarne, 50. titule u karijeri (6:3, 6:7, 6:2). Novak je u Kaliforniji pokazao nekoliko osobina koje ga između ostalog čine najbolji teniserom sveta, u borbi za titulu, ali i u ranijim mečevima.

Saša Ozmo
Pošaljite komentar
  1. Pravo je zadovoljstvo citati tekstove uvazenog g.Sase Ozma,ali isto tako i komentatora kao sto su Predo,znanje-imanje,Dylan Dog i jos nekolicini njih.
    Ja se slabo razumem u tenis,pratim ga od 2005,jer su retke prilike mi bile da gledam neki mec uz pomoc obicne antene.Inace su kosarka,fudbal,biciklizam sportovi sa kojima sam mnogo vise upoznat i koji imaju jako dug staz pracenja kod mene (kosarku pratim od 1992)
    Ovima sto vredjaju gore navedene komentatore,neka je na cast i obraz...ako ga uopste imaju,jer najlakse je vredjati.

    S postovanjem
    (dominus, 25. mart 2015 14:59)

    # Link komentara

  2. Očigledno je da jedino tekstovi g. Ozma u rubrici "Teme" imaju onakve komentare kakve bi trebalo da imaju i ostale vesti iz sveta tenisa. Ovde jedva da ima navijačkih i ostrašćenih komentara od par redova, a takođe i malo trolova. Većina komentatora se trudila da smislenim tekstovima i uljudnom komunikacijom da svoj puni doprinos kvalitetu komentara, uključujući i samog g. Ozma, kome odajem najiskrenije priznaje zbog pisanja vrlo kvalitetnih analiza.

    Ne bih baš podelio mišljenje @Preda i upoređivao g. Ozma sa Bodom i Tinjorom, koji znaju da budu neobjektivni, navijački nastrojeni, pa i nekorektni. Sa druge strane su Višković i njegov kolega Pralica gotovo besprekorni (šteta što ne idu u paketu sa full HD snimkom). TV komentatori sa ostalih televizija dobrano kaskaju za njima (uz izuzetak Boškovića) ali se trude i uče, dok su gospoda sa Eurosporta prava bruka, koji ne znaju čak ni kad treba da pričaju, a kada da ćute. O poznavanju tenisa i simultanom prevodu (čitaj: nagađanju) sa engleskog da ne govorim.

    Takođe koristim priliku da još jednom apelujem na sve dobronamerne komentatore da se uzdrže od svake polemike sa trolovima jer ih tako "hrane" i služe njihovoj svrsi. Jedini lek je potpuno ignorisanje, bez analiziranja i ocenjivanja njihovih besmislenih i zlonamernih rukotvorina.

    I na kraju želim da se najlepše zahvalim svima koji su odvojili vreme zarad čitanja mojih komentara, a posebno onima koji su se latili tastature i uputili mi reči pohvale.

    Uzdravlje!
    (Dylan Dog, 25. mart 2015 12:34)

    # Link komentara

  3. Nadam se da ce mu se sve vratiti u vidu godisnjeg slema, bar jednog i preko 30 mastersa i zlatom u Riu. I TO BI BILO TO. A da je bilo malo vise drskosti, odlucnosti, hrabrosti, fousiranosti, samopouzdanja a manje straha od poraza, nepotrebnog respekta, odsutnosti BIO BI SIGURNO PO SKORO SVIM PARAMETRIMA NAJBOLJI SVIH VREMENA i nikad ga niko ne bi dostigao.

    Porazi koji su trebali, morali da budu pobede i sad bi vec bio najveci ikada. Ili kad je po Sasi Ozmu Novakova glava bila slaba strana:

    2011. od RF u 1/2 RG, u finalu bi sigurno deklasirao RN.
    2012. od Mareja u finalu USO- e ovo me boli strasno
    2013. od RN u 1/2 RG vec dobijen mec(finale sa Feerom formalnost)
    od Mareja u finalu Vimvldona
    od RN u finalu USO
    2014. od RN u finalu RG
    od Nisikorija u 1/2 USO. Dakle 7 GS, od kojih bar 5 morao da osvoji. Ako dodamo jos bar 2 od 5 finala Sinsinatija, i jos 1,2 mastersa(amerika) Nole bi sad imao 13-15 GS, 25 Mastersa i pozitivan skor sa RN i RF. Dakle nabolji u istoriji bi bio vec, a tako je malo nedostajalo. Samo da je ucinio nesto da nema onaj ukrsteni pogled, one grimase na terenu, gledanje u nebo, strah od greske , ziherasenje. Ja nikad nisam video poraz Novaka a da izgleda na terenu kao u ovom finalu sa RF na primer. Zanemarimo onaj lezerniji pristup kao u Dubajiu, takvih poraza ima 4-5. Ma stici se ih i pretici ON :)))
    (Dr House, 25. mart 2015 08:53)

    # Link komentara

  4. Jedan »starosjedioc« vraća pozdrav. Izraz je vjerovatno pravilniji ali meni se nekako više sviđa »starogardaš«. Možda zato što smo, davno prije 2011, vodili bitke za Novaka, i to ne samo na ovim stranicama. Moji sugrađani su me godinama zadirkivali, pošto sam uvjek tvrdila da je Novak za mene najbolji. Bio treći ili četvrti na listi, bjedio ili gubio, ništa me nije moglo pokolebati. Osvjedočeni navijači Federera ili Nadala mi posle svakog trofeja čestitaju ( da, meni ) kao i ja njima kad je na mene red. Ponedeljak posle bitnog turnira ima ustaljen redoslijed: jutarnja kavica i razgovor o netom odigranom finalu. Zanimljivo, niko ( ako nije »naš« - u naše ubrajam i srpske zetove, ti su još vatreniji - ) ne navija za Novaka. Priznaju mu kvalitet, donekle mu se i dive ali ne navijaju. Dovoljno su pošteni da to i priznaju. Zanimljiva grupa smo. Jedni navijaju za Nadala zbog borbenosti, drugi za Federera zbog ljepote igre ( samo da ne bi za Novaka ) ali nema veze. Ja navijam za sve njih.

    Mogu da zamislim kako izgleda debata među istomišljenicima, posle osvojene titule protiv ljutih rivala.

    PS:voljela bih da se jave i ostali starogardaši. Nismo svi na broju.

    Pozdrav
    (Jova, 24. mart 2015 22:36)

    # Link komentara

  5. @Predo
    Federer je sinoc igrao najgori tenis u svojoj karijeri.
    Nikada tako lose nije servirao.
    A ovo sto igra danas ne moze se porediti sa njegovim najboljim danima.
    Nisi gledao pa ne znas. Novak onom Federeru od pre 7-8 godina ne bi ni 5 gemova uzeo. Nadalu takodje.
    Novak samo koristi cinjenicu da je Federer star a Nadal povredjen.
    (j, 23. mart 2015 15:50)
    Ovo je jedan od najsmešnijih komentara koji se stalno ponavlja od jednog te istog lika, sa različitim nikom. Stvarno me oduševljava njegov entuzijazam u zasmejavanju naroda i pokušaju da se samozadovoljava.
    (robin hud, 24. mart 2015 19:04)

    # Link komentara

  6. @Dott

    Da, da, napisah i u odgovoru “ne računajući poslednji poen pre dve duple greške“. Mislim da je Federer prebacio momentum na svoju stranu brejkom, ali da je Novak uspostavio ravnotežu kada je pri rezultatu 5:4 za Rodžera preokrenuo od 0:30.

    Hvala na lepim rečima, nisam ni razumeo nikako drugačije nego kao razmenu mišljenja, koja je uvek dobrodošla :)
    Pozdrav i vama i svima ostalima, sve najbolje,

    Saša Ozmo
    (Saša Ozmo, 24. mart 2015 17:44)

    # Link komentara

  7. @Sasa Ozmo

    Govorite o taj-brejku drugog seta pri rezultatu 5:4 za Noleta pretpostavljam. Vidite, poen pre tog bilo je 5:3 za Noleta, Rodzer je servirao i taj poen dobio igrajuci izuzetno poletno i inspirativno, seticete se tad je izveo vrlo lep bekend drop sot - [link] (videti na 6:27 minutu klipa). Moje vidjenje uz duzno postovanje Vaseg je zaista da je u tom trenutku momentum bio na strani Rodzera, jer inace zasto bi Novak rizikovao drugi servis da nije tako, bio bi to krajnje nerazuman i amaterski potez s njegove strane, da je dominantan u razmenama a rizikuje drugi servis.
    @Sasa Ozmo, moje obracanje vama tumacite kao moju volju za diskusijom i nikako drugacije, postujem vas rad i jako volim citati sve sto pisete, dokaz tome je eto i ovo zapazanje za koje sam samo imao drugacije misljenje i nista vise. Udostojili ste me vaseg odgovora, zahvalan sam i jos jednom veliki pozdrav vama.
    (Dott, 24. mart 2015 13:15)

    # Link komentara

  8. Prvo da se zahvalim na pohvalama. I ja volim pročitati dobre, smislene i argumentovane komentare, bez obzira da li se slažem sa njima.
    Obično ne reagujem na suprotna mišljenja, ali ovaj put želim da samo pružim čitaocima argumente.
    Prvo u vezi Novakove spremnosti za Dubai. Novak realno nije imao teške protivnike u Dubaiu, a svi znamo da ni najspremniji Berdih danas ne može da dobije ništa sem časnog poraza. Novak se nije dobro kretao, skraćivao je poene, što nije njegova igra, oslanjao se više nego ikad na servis. On je ranije dobijao u Dubaiu i Federera na istom terenu, ali ovaj put je bio na početku priprema, a vrhunac na tvrdoj podlozi je trebao da dođe u Majamiju.
    Kada govorim o publici u IW, naravno da ne govorim o svima, pa ni navijačima Federera, koji poznaju teniski bonton, nego o bogatim snobovima iz Los Anđelesa i Holivuda, a bilo ih je podosta. Takvi su uvek na finalu nekog događaja, premijeri nekog filma ili predstave, nikad na nekom manje važnom događaju.
    I na kraju ono što napisa "j" u vezi Federerovog kvaliteta sada i nekada i toga da Novak tuče Federera zato što je star, a Nadala zato što je povređen. Ako ste imali matematiku u školi, onda pogledajte da je Novak prvi put pobedio Federera kada je imao 19 godina, a Fed bio neprikosnoven. Dobio je Novaka u prva četiri meča, a sve posle je bilo ravnopravno u Rodžerovim najboljim godinama. Ne da sam gledao Federera od početka ovog milenija, nego imam snimke. I navijao sam u to doba za Safina.
    (Predo, 24. mart 2015 11:48)

    # Link komentara

  9. Što se tiče Dubai-a ja mislim da je Novak došao više nego spreman s obzirom na oklnosti (osvojen AO i samim tim napravljen malo duži oporavak). Međutim u finalu ga je čekao neistrošeni Fed i pri tom neverovatnih 0-7 na brejk lopte. Ne verujem da se iko od nas seća meča na kojem Novak nije iskoristio ni jednu brejk loptu.
    Ova sjajna pobeda u IW nam je više manje pokazala smer u kojem bi se mogla kretati ova sezona. Da je kojim slučajem ovo bilo SF i da je Federer prošao u finalu bi izgubio sigurno od bilo koga iz top 10. Jedan fizički zahtevan meč bez dana pauze ostavlja vidan trag na Rodžeru što je i normalno s obzirom na njegove godine (setite se Londona) a protiv Novaka (Rafe, Andya) dovoljna su i dva seta u visokom ritmu pa da dođe do fizičkog pada.
    Endiju je Novak "ušao" u glavu i trebaće mu 200% i psihe i fizike da bi ga pobedio. Ne isključujem mogućnost da Endi batali celu sezonu i da sve karte baci na pripremu za 1 GS npr Wimbledon ne bi li upisao koju recku.
    Nadal je upropašćen fizički i za njega je više nego sigurno da će sav napor uložiti da odbrani RG ali siguran sam da će i Novak najveći fokus imati na isti turnir.
    Stan se čini mi se zadovoljio osvojenom Australijom i ne verujem da on može dva puta dovesti formu na takav nivo,
    Među ostatkom karavana, s dužnim poštovanjem, ne vidim nekoga ko bi mogao ugroziti spremnog Novaka.
    Naravno sve ovo dolazi u obzir ako Novaka mimoiđu povrede i ako bude maximalno spreman.
    Pu, pu, pu!
    Idemo dalje.
    (borkes, 24. mart 2015 10:23)

    # Link komentara

  10. @robinhud

    U prvom delu meča, kada je Novak dominirao, po mom mišljenju je mnogo važniji bio prvi servis (16-16 u jednom trenutku), što sam i istakao. I Federer je posle rekao da je Novak dobro servirao, ali da je imao utisak da mu je dao previše besplatnih poena na prvi servis.

    Spomenuo sam Novakove duboke bekhend dijagonale kao razlog zašto je sada kontrolisao razmene, kao i napade u Rodžerov forhend u trećem setu (možda niste pročitali ceo tekst).

    Naglasio sam i sportsku inteligenciju koja je bila očigledna u ovom meču kroz “sposobnost prilagođavanja i razmišljanja u trenutku“.

    @Dott

    Mislim da Vas sâm ovaj meč demantuje – ne računajući poslednji poen pre dve uzastopne duple greške, Novak je i u tom periodu meča kontrolisao najveći deo razmena sa osnovne linije (samo koji poen pre toga izvanredno je lobovao Federera). Ne mogu da se saglasim da je momentum bio na Rodžerovoj strani u situaciji kada vodiš 5:4 i imaš dva svoja servisa kojima možeš da rešiš meč.

    U pravu ste kada kažete da teniser nekada to čini iz trenutne nesigurnosti, samo mislim da to sada nije bio slučaj.

    Generalno, a to je samo moj utisak sa kojim naravno niko ne mora da bude saglasan, mislim da Novaku taj agresivni drugi servis (koji najčešće ide u forhend rivala) nije bio baš najpouzdanije oružje tokom karijere.

    Hvala svima na sugestijama, pohvalama i kritikama i veliki pozdrav svim komentatorima, naročito “starosedeocima“ :)

    Saša Ozmo
    (Saša Ozmo, 24. mart 2015 10:22)

    # Link komentara

  11. Не знам да ли је неко писао о овоме, тек ћу да прочитам коментаре.
    Да ли сте приметили да су на мечевима са Изнером, Марејем и Федерером сви они претрчали више од Нолета?Он је игру тамос-вамос толико усавршио да је то страшно.Шета противнике са једне на другу страну, а да притом када није сигуран да лоптицу може квалитетно да врати, он не јури за њом.Савршенство!
    Поздрав!
    (МДГПСУ, 24. mart 2015 08:38)

    # Link komentara

  12. Što se tiče Dubai-a ja mislim da je Novak došao više nego spreman s obzirom na oklnosti (osvojen AO i samim tim napravljen malo duži oporavak). Međutim u finalu ga je čekao neistrošeni Fed i pri tom neverovatnih 0-7 na brejk lopte. Ne verujem da se iko od nas seća meča na kojem Novak nije iskoristio ni jednu brejk loptu.
    Ova sjajna pobeda u IW nam je više manje pokazala smer u kojem bi se mogla kretati ova sezona. Da je kojim slučajem ovo bilo SF i da je Federer prošao u finalu bi izgubio sigurno od bilo koga iz top 10. Jedan fizički zahtevan meč bez dana pauze ostavlja vidan trag na Rodžeru što je i normalno s obzirom na njegove godine (setite se Londona) a protiv Novaka (Rafe, Andya) dovoljna su i dva seta u visokom ritmu pa da dođe do fizičkog pada.
    Endiju je Novak "ušao" u glavu i trebaće mu 200% i psihe i fizike da bi ga pobedio. Ne isključujem mogućnost da Endi batali celu sezonu i da sve karte baci na pripremu za 1 GS npr Wimbledon ne bi li upisao koju recku.
    Nadal je upropašćen fizički i za njega je više nego sigurno da će sav napor uložiti da odbrani RG ali siguran sam da će i Novak najveći fokus imati na isti turnir.
    Stan se čini mi se zadovoljio osvojenom Australijom i ne verujem da on može dva puta dovesti formu na takav nivo,
    Među ostatkom karavana, s dužnim poštovanjem, ne vidim nekoga ko bi mogao ugroziti spremnog Novaka.
    Naravno sve ovo dolazi u obzir ako Novaka mimoiđu povrede i ako bude maximalno spreman.
    Pu, pu, pu!
    Idemo dalje.
    (borkes, 24. mart 2015 04:24)

    # Link komentara

  13. Pozdrav svima. Meni je najimpresivnija statistika posle meča bila da je Novak imao brzi prvi servis od Feda i da je Fed pretrčao više od Noleta tokom meča.
    (nesa, 24. mart 2015 03:29)

    # Link komentara

  14. (Mirko)
    Novak se prilagodjava podlogama bez vecih problema, ali te nijanse uticu i na svaciju igru. Upravo delic sekunde koji se ima vise za namestanje na udarac u IW u odnosu na Dubai moze da znaci razliku izmedju kontranapada i vracanja balona po sredini terena koji Federer iskoristi samo da bi zavrsio poen. Tako da, moj utisak je da bi Federer ovaj isti duel od juce u dubaiju opet dobio.
    Sto se tice Noletovog pada u drugom setu, pa Federer je nakon sto je bio brejknut bio prilicno blizu brejka u jos jednom gemu i nekako je taj gubitak Noletovog servisa visio u vazduhu. Nista Novak tu njemu nije poklonio, nego se Federer izborio za sansu u TBu. Kada kazes da se umorio zbog dugih razmena udaraca, pa zar to nije posledica dobrog protivnika, da te dovede to trenutka da malo klones fizicki. Duple servis greske su uglavnom dolazile nakon iscrpljujucih razmena.
    Isto tako je Federer ostao bez snage u trecem setu nakon sto je vratio brejk. Pogledaj njegovo kretanje i videces da kasni vec u polasku i samim tim ne stize da se namesti na kvalitetan udarac. To ne oduzima nista od Novakove pobede, da je Federer igrao protiv nekog drugog juce ne bi morao toliko da pokriva teren i u treci set bi usao daleko odmorniji.
    Nema potrebe omalovazavati bilo koga opaskama kako se neko tu nije pitao ni za sta u nekim trenucima i da je samo pad u ovom ili onom trenutku izazvao tesan rezultat. Oni su vrhunski teniseri i obojica se pitaju a bolji pobedi. Juce je to bio nole, u dubaiju fed.
    (Bojan, 24. mart 2015 01:00)

    # Link komentara

  15. To sto je rekao, to govori samo o tome koliko je mogao imati do sada slemova vise, samim tim Nadal i ostali manje, u poslednjih nekoliko godina decko je imao 'ladno poslednja tri Pariza, mrzi me da nabrajam pojedinacno svaki slem i Njujork i London koji je ... itd. neka je pola uzeo od toga imao bi 11, 12, 13 slemova, Nadal barem dva manje Pariza i Njujork. VELIKA STETA ZA TAKAV KVALITET. Ja mu zelim da igra i u 33 kao ovaj Svajcarac i naravno da delje, ako ne prekine pre toga. Tuga sta je sve propustio da osvoji: zasto? Pa, upravo to sto je rekao, Ne vredi, pa uzme masters, moras da se boris do kraja i sve dodje na svoje, a znamo koliko je izgubio titula na svoju servu npr. 4:4 ... Samo kidaj i imas cetiri slema ove godine i nedostajuci masters, pre toga odbrani Majami i uzmi bodove u Monte Karlu - naravno nadoknadi ono polufinale sto ce reci pehar u ruke!!
    (nebitno, 24. mart 2015 00:05)

    # Link komentara

  16. Novak Đoković - najbolji igrač u istoriji badmintona!
    (Ljubiša, 23. mart 2015 23:28)

    # Link komentara

  17. Razmislite koliko ste objektivni kada potcenjujete Noletove dosadasnje gren slem pobede, on je osvojio 8 titula u konkurenciji dvojice, među pet najboljih tenisera u istoriji ove igre. Saberite broj gren slem titula Noleta, Rafe i Rodžera pa nađite u istoriji trojku koja ima toliko pobeda a da su igrali u isto vreme. Svaka čast ovim velikanima a Noletu najbolje čestitke za osvojeno ali i za svaku sledeću titulu jer on je svojom igrom, ponašanjem, ušao u legendu pa ostaje samo pitanje koliko će se još na toj lestvici podići. Neka ga posluži zdravlje a snage i motiva da pobeđuje najbolje, verujem imaće još nekoliko godina
    (Vlado, 23. mart 2015 22:41)

    # Link komentara

  18. Nadam se da je ova titula još jedna najava da će Novak ove sezone dominirati svetskim tenisom i osvojiti još jedan Gren slem.
    (SHS, 23. mart 2015 21:42)

    # Link komentara

  19. @Veljko Marinkovic

    Razlog zbog kog Novak ima padove se jasan: kada imate tako neverovatno visok nivo i takvu superiornost na jednoj strani, što je neka vrsta extrema, na drugoj mora da se pokaže neka slabost. To je prosto kao dan i noć,toplo i hladno,blizu i daleko.. To je balans u prirodi.


    Ali najbitnije je da taj pad traje kratko,da ne dovede u pitanje pobedu.Uglavnom tako i bude kod Novaka, ali poslednjih godina se dešavalo i drugačije,pa je gubio u finalima koje je trebao da dobije. Angažovao je i Bekera, delom i da reši taj problem i rezultati su vidljivi.
    Rano je imao i mnogo veće probleme, ali ih je vremenom uglavnom rešio.
    Opet da kažem,problema će uvek morati da bude,ako bude nastavio ovako vrhunski da igra,ali će se smanjivati dok god imao fizičke snage i motivacije da igra.
    Pomoći će mu i to da svoje pojedinačne kvalitete ne stavlja na prvo mesto,da ne očekuje sve od riterna ili servisa,da se ne uzda samo u jedan udarac ili jednu vrstu podloge, ali kako je on najkompletniji teniser ikada i sve te stvari uspešno kombinuje, računam da će i to sve bolje raditi.
    Život uvek donosi iskušenja, ali za sada Novaku se ne vidi skoro kraj niti pad, ali da ne baksuziramo.. ;) Turnir po turnir, pa ćemo videti. Srećni smo što ćemo ga gledati još sigurno par godina,jer sumnjam da ćemo takvog sportistu imati ikada više.
    (Mirko, 23. mart 2015 21:37)

    # Link komentara

  20. Moram da napišem par impresija o komentaru Saše Ozima a nadam se da će te ih objaviti. Komentar ti je mnogo više "novinarski" nego "stručan". Previše objašnjavaš tok meča nego njegovu suštinu. Nisi pogodio srž Novakove pobede i nisi uspeo da razjasniš šta se dešavalo između redova. Trebalo je da izvršiš bolje upoređivanje njihovih ranijih mečeva i razloge tadašnjeg Novakovog gubitka i sadašnje pobede. Nisi recimo napisao šta je značio drugi servis Novaka i zašto je Roger uvek tu uzimao pregršt poena a sada to nije uspeo. Nisi primetio ni Novakov napad na Rogerov forhend, što je bilo vrlo pametno od Novaka i opasno iznenadilo Federera. Novak je u ovom meču ustvari potvrdio svoju superiornu inteligenciju i taktiku "blic krig". Pozdrav. Ovo nije kritika, ja sam laik, tenis mi je druga ljubav.
    (robin hud, 23. mart 2015 21:28)

    # Link komentara

  21. 50 nijansi NOLE

    [link]
    (milan, 23. mart 2015 20:19)

    # Link komentara

  22. Predo, 23. mart 2015 14:14)
    ...sto se tice opaske da je nole bio nespreman za dubai, smesno je pricati o tome. pogazio je covek sve protivnike do finala, malo se mucio sa berdihom ali ga je federer nadigrao u finalu. kao sto je novak sada nadigrao federera. i da, rekao bih da je brzina podloge prilicno bitna u ovakvim mecevima gde nijanse odlucuju. federerov servis je manje efikasan na ovoj podlozi i u dubaiju bi mu doneo vise laksih poena, te bi mu samim tim ostalo vise snage za duel. jer je realno federwr u trecem setu vise stao nego sto je nole poceo agresivnije da igra.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bojan, 23. mart 2015 16:41)

    Ako mogu da se ubacim - Novak je bio spreman za Dubai ali ne i najspremniji - što je neophodno da bi se pobedio Federer protiv koga uvek mora da igra gotovo maximalno.
    Podloga jeste bitna,ali su nijanse u pitanju jer je Novak definitivno najkompletniji teniser današnjice i ikada i prilagodi se svakoj podlozi i osvaja sve turnire bez obzira na podlogu.
    Ne slažem sa konstatacijom na kraju: Nije Federer stao u trećem, nego je Novak je na kraju 2.seta stao tj. umorio se zbog razmene duge udaraca a morao je i da servira i greškama omogućio Fedu da se vrati, da nije toga meč bi se brzo završio. Kad se u pauzi odmorio,Novak je prosto oduvao Federera. A bez tog pada na kraju 2.seta Federer se nije mnogo pitao u celom meču i Novakova pobeda uopšte nije dolazila u pitanje.
    (Mirko, 23. mart 2015 19:56)

    # Link komentara

  23. Hvala Saša na analizi meča. Zanimljivo, i mene je 3.set podsjetio na poslednji set finala US 2011 kao i na zadnje setove polufinala i finala ove godine na AO. Tada je Novak zbog lakše povrede leđa a ove godine u Australiji i sinoć zbog nedostatka svježine izabrao zanimljivu taktiku: pametno servirati, ukopati se na osnovnoj liniji, pogađati ćoškove i što više šetati protivnika. Izgleda jednostavno ali treba biti kadar to sprovesti u djelo a ne griješiti.

    Federer je u trećem setu trčao više negu u oba prethodna, čini mi se. I ispromašivao se, što zbog umora ( vraćeni brejk za 2:1 u trećem je iscrpio Novaka, ali ni Federer se nije odmarao u hladu ), što zbog loptica koje su s Novakovog reketa letjele kirurški precizno, čisto, uvijek iznova. Nisam čula Novakovu poruku Vajdi, Federer je ( i da ju je čuo ) nije razumio a u samoj igri se nije osjećalo da je Novak imalo umoran. Naprotiv, izgledalo je da može igrati do sutra.

    I da, slomljen reket. Slovenački komentator je ( pravilno ) predvidio da u Novakovom slučaju to nije znak slabosti nego, naprotiv, buđenja.

    Pišemo eseje a istina je, ustvari, sasvim jednostavna: Novaku se igralo. Vidjelo se to na početku meča. A kad je tako ( da se po ne znam koji put ponovim ) nema mu ravnog. Može on griješiti, ne iskorištavati šanse, vraćati protivnika u igru, ma može sve, samo ne izgubiti.

    Pozdrav svima
    (Jova, 23. mart 2015 19:53)

    # Link komentara

  24. Bravo Saša!
    Evo mojih impresija..
    Novak je projektovao i spoveo taktiku besprekorno.Nisam mogao da verujem kad je pisalo da mu je procenat prvog servisa u prvom setu ili pred kraj seta bio 100% - mislim da to nikad do sad nije viđeno.
    Federer je imao fantastično brzo kretanje za svoje godine,ubitačno jake i precizne udarce,povremeno fantastična rešenja.
    Pratio sam Novakovu kretnju i na momente to je izgledalo neviđeno,takva elastičnost,fleksibilnost,vraćanje i generalno ritern niko nikada nije imao.
    Federer je igrao najbolji tenis u svom životu,bez sumnje.
    Sve u svemu,ovo je bio meč najboljih trenisera u ovom momentu a verovatno i od kad se igra tenis, a iz njega je Novak izašao kao pobedinik i to ni jednog trenutka nije dolazilo u pitanje.
    (Mirko, 23. mart 2015 19:32)

    # Link komentara

  25. Da li ste primetili gomilu Mexikanaca u crvenim majcima sa slovima Rođinog imena. Od kad Mexinaci navijaju za Rođu. da ne poveruješ. Sve mi se čini da si imali dnevnicu za Nadala koju su morali da odrate u finalu za Rođu.
    (šetač, 23. mart 2015 19:18)

    # Link komentara

  26. Obzirom na agresivnu taktiku normalno je da je Rodžer više grešio, jer je ceo meč igrao na vrlo uskoj margini do greške. Samo on može da igra na takav način i da dobija mečeve. Međutim, protiv Novaka koji igra svoj A tenis - nema rešenja. Čim vidite da teniser mora da osvaja poene praveći vanserijske poteze - taj je na korak do poraza jer se ne može biti čarobnjak tokom celog meča.
    Novak može da pobeđuje Rafu koliko hoće, ali će poštovanje u svetskim razmerama dobiti tek ako skine sa zida najveću ikonu svetskog tenisa - Rodžera Federera, koji u poslednje vreme sve više afirmativno govori o Novaku:
    “He’s tough, as we know,” Federer said of Djokovic. “He barely misses. He moves great. He makes you go for the extra shot. This is one of the great hardcourt players we have seen, you know, in tennis. “Sometimes I wonder if everybody’s willing to improve as much as Novak did. It’s been interesting to see him figure his game out, and I’m happy I can still hang with him. I must be quite honest, because he’s in his absolute prime right now, and I enjoy the challenge of him. I hope he enjoys my challenge.”

    Uzdravlje!
    (Dylan Dog, 23. mart 2015 19:05)

    # Link komentara

  27. Саша пише лепо,погађа у срж проблема,али мало претерује у заклључцима.Новак јесте тренутно најбољи,али не бих употррбљевао неке тешке изразе,у његову корист! Не бих се сложио да се овде ради о доминацији.Не добија Ђоковић мечеве тако лако.У Дубаију је рецимо изгубио,против Мареја се у Мелбурну мучио три сета,јуче за мало од готовог да направи вересију..У Дохи је изгубио од Карловића.Дакле,није реално рећи да доминира.Да је најконстантнији- јесте.Да од свих играча узме највише важних турнира-узме! Да има ударце и игру са којима би можда могао да доминира- има! Међутим,ту постоји један проблемчић који му то не дозвољава.Није у стању да одигра цео меч у истом ритму,поготово оне на три добијена сета.И не знам зашто му се то стално понавља.То би требао да буде одраз мањка самопоуздања(вероватно),али зар не би требао да буде пун њега после освојених великих титула и као владајући број 1.Значи,он у себи носи неки црв сумње,који га стално кочи и спутава да покаже своје најбоље.Због тога је после 2011. освојио само 4 грен слема.Или има проблема са кондицијом,па му не одговара формат грен слема где се игра на три добијена сета.Јер у истом том периоду је освојио доста турнира из мастерс серије где такође играју сви најбољи играчи.Много је питања,а мало је одговора.Желим му само пуно здравља,јер је оно предуслов за сваки успех у животу,а поготово у спортуж
    (Veljko Marinkovic, 23. mart 2015 19:02)

    # Link komentara

  28. 1. U ovom meču pobedio je tenis, lob, pasing, beckhend(dijagonala i paralela), servis, znači Novak je sve udarce izvodio bolje od Rogera.
    2. Od početka pa do kraja meča se znalo ko će pobediti, Roger nije vodio ni jednog momenta, to su znali svi na stadionu.
    3. Većina komentatora na ovoj strani ne shvataju sport, jer se njime nisu nikad praktično bavili, pa im se komentari mogu objaviti u humorističkoj rubrici.
    4. Tačno je da Novak imao fizički pad na kraju drugog seta(ne psihološki) posle jedne izuzetno teške razmene udaraca. Da je Roger morao da servira posle toga verovatno bi i on izgubio 2 set.
    5. Meč je najviše odlučila dubina Novakovih udaraca, posle kojih Roger nije mogao da napada i igra svoj bumtras tenis koji sa pravim RF nema nikakve veze.
    (robin hud, 23. mart 2015 18:49)

    # Link komentara

  29. @Pogled
    Lupas druskane, lupas iz neznanja.
    Covek gleda u konfete koje su u tom trenutku pocele da lete na sve strane. Leci komplekse.
    (au, 23. mart 2015 18:44)

    # Link komentara

  30. "Fedex u Miamiju nece ni doci do Novaka,umorice se nakon cetiri kola,a onda ce mu trebati pauza od najmanje mjesec dana.Tako je bilo i prosle godine,odigra tri turnira,pa pauza,pa opet tako,njemu su 34 godine,covjek jeste mlad,ali za vrhunski sport je pri kraju karijere.
    Dakle,ako Nole bude zdrav,sto podrazumijevamo,ova godina bi mu mogla biti jedna od najboljih.
    Srecno Nole."
    (danix, 23. mart 2015 18:02)

    Federer je odavno odustao od Majamija, za tvoju informaciju.
    (BratBugarin, 23. mart 2015 18:33)

    # Link komentara

  31. Bravo Sasa,kao i uvijek odlicna analiza meca.
    U subotu sam ovdje pisao da je Fedex pred kraj meca sa Milosem pokazao znake umora i da ce ga Novak sigurno dobiti,ako ni na sta drugo,ono na fiziku,jer,godine cine svoje.
    Dobio sam 25 pluseva i 50 minusa,a @ Ivana mi odrza predavanje da je Fedex igrao samo onoliko koliko mu je bilo potrebno za pobjedu.
    I to se pokazalo tacnim juce u trecem setu,Novak je Fedexa umorio dugim razmjenama i preciznim udarcima po uglovima i linijama.
    Za buduce meceve sa Fedexom Novak treba igrati upravo kao juce.
    Da je Nole bio i tehnicki superiorniji dokazuje prvi set kada su oba igraca bili maksimalno fizicki spremni.
    Medjutim,treba reci da je Nole drugi set poklonio,a ne izgubio,i to je bila cista sreca za Fedexa.
    Fedex u Miamiju nece ni doci do Novaka,umorice se nakon cetiri kola,a onda ce mu trebati pauza od najmanje mjesec dana.Tako je bilo i prosle godine,odigra tri turnira,pa pauza,pa opet tako,njemu su 34 godine,covjek jeste mlad,ali za vrhunski sport je pri kraju karijere.
    Dakle,ako Nole bude zdrav,sto podrazumijevamo,ova godina bi mu mogla biti jedna od najboljih.
    Srecno Nole.
    (danix, 23. mart 2015 18:02)

    # Link komentara

  32. Tako je nesto slicno rekao i 2011, cini mi se u Majamiju, a onda je socinio rnjaluk da se prica i pripoveda za vjeki vjekov.
    (as, 23. mart 2015 17:55)

    # Link komentara

  33. Eh, kad bi prosecan srbin imao 30% vrlina novaka mi bismo bili norveska, ovako nam malo teze ide.
    (keza, 23. mart 2015 17:51)

    # Link komentara

  34. @Predo

    Karte za Indian Wells, pogotovo za donji deo stadiona (30-40 redova) se uglavnom prodaju u paketu. Za takozvane 'premium courtside box' (prva dva reda) i 'courtside box' (sledecih 8-12 redova) karte se uglavnom prodaju u paketu, na pretplatu skoro godinu dana unapred. Za sledecu godinu paketi ce se pojaviti u prodaji za koju nedelju. Pravo prve kupovine imaju proslogodisnji pretplatnici i znacajan deo sedista je u 'vlasnistvu' istih ljudi 10+ godina.
    To su uglavnom zreli ljudi, potpuno ili polu-penzionisani, uglavnom stariji od 50 godina koji mogu da priuste paket koji kosta $2,500+/sedistu i da provedu celu martovsku nedelju u pustinji. Federer je za njih vremeplov koji ih vraca u vreme kad su bili u naponu snage i podrska Federeru nadjacava patriotska osecanja (pogledaj recimo mec Federer-Sok od prosle srede).
    I Djokovic ima navijace koji nisu etnicki vezani za njega. Ove godine je na mecu Djokovic - Izner bilo dosta Djokovicevih navijaca koji su engleski govorili bez akcenta, i to u prvim redovima stadiona. Verovatno su neki od njih navijali za Federera u nedelju.

    U svakom slucaju zvati ljude koji sede u prvim redovima IW stadiona teniskim neznalicama je nepotrebno i na osnovu licnog iskustva pogresno.
    (Bojan, 23. mart 2015 17:32)

    # Link komentara

  35. Odlican text, kao i sto mozemo uvek da ocekujemo od Sashe.

    Uzivanje je bilo gledati onakvo nadmetanje. Vrhunski tennis u svakom segmentu. Kako li je tek gledati ih uzivo!

    Volim da posle turnira procitam ovakvu objektivnu analizu, a onda i da preporucim ono sto napisu Predo i Dylan Dog...

    I o jednom i o drugom igracu je sve skoro receno. Juce sam, za vreme meca komentarisala s kolegom, koji je Svajcarac, zasto Federer nikada ne tapse kada Novak napravi neki senzacionalan potez, a nije da nema takvih situacija. Njegov stav je bio jednostavan: ne cini to nikada i ni za druge igrace. Bilo mi smesno :-)

    Bravo i hvala za priliku da uzivamo i ponosimo se!
    (paka, 23. mart 2015 17:18)

    # Link komentara

  36. "Na stranu što mu je, barem po mom skromnom mišljenju, taj agresivni drugi servis doneo više štete nego koristi tokom karijere, takav stav, takvo samopouzdanje i takav način razmišljanja karakteristični su za teniske velikane."

    @Sasa Ozmo moje postovanje, ne bih se slozio sa misljenjem koje si izneo u odlomku teksta gore navedenom. Gotovo nikad nije pogresna odluka kad se teniser odluci za taj korak i taj rizik od duple greske koji on nosi. Teniser to cini iz trenutne nesigurnosti i nemoci da parira protivniku u razmenama, pa koliko god nama to na oko delovalo kao neosnovano, njegova trenutna nesigurnost ce ga i dovesti do toga da izgubi poen, dok pojacanim drugim servisom ukoliko ga ubaci dobija mogucnost za direktnim poenom ili da protivnik slabo riternira pa eventualno dobije mogucnost za lakim vinerom.
    U ovom mecu Novak je to cinio najvise u trenutcima kada je momentum bio potpuno na strani Rodzera i kad je zaista bio ekstremno agresivan, dok je Nole bio vidno u energetskom padu. Tada Rodzer stvarno nije gresio, bio je jako dominantan u razmenama i leteo po terenu. Znaci nije se mogao oslanjati na mogusnost da pogresi pa da ide na sigurno ubacivanje drugog servisa, a u tim trenutcima nije bio u stanju preuzeti inicijativu, pa je njegovo resenje za jacim drugim servisom bilo krajnje logicno pa i u tim jako bitnim poenima za ishod seta.
    Ukoliko se ne slazes sa mojim misljenjem, voleo bih procitati tvoju argumentaciju. Veliki pozdrav tebi Sasa i posetiocima.
    (Dott, 23. mart 2015 17:02)

    # Link komentara

  37. "...negde mora da nadomesti."

    Nije ti trebao ovaj kroatizam. Nadoknaditi, Saša, nadoknaditi!
    (BratBugarin, 23. mart 2015 16:58)

    # Link komentara

  38. Ponovicu jos jednom:NAJUSIJANIJA GLAVA JE POSTALA NAJHLADNOKRVNIJA GLAVA NA CELOM TURU!To mora dati rezultate,nepostoji teniser koji bi vratio set posle izgubljenog od Rodzera,nepostoji sem NOVAKA!
    (zvezdas!, 23. mart 2015 16:57)

    # Link komentara

  39. .. jednostavno novak mora kad ima protivnika na kolenima da odigra nekoliko britalnih poena i na taj nacin protivnika psiholoski ponizi - i onda nema vise povratka - to nadal stalno radi kad mu se pruzi prilika - novak je malo previse human po ptom pitanju - a to mu ne valja
    (siporex, 23. mart 2015 16:50)

    # Link komentara

  40. Novak je stvarno bio bolji tokom većeg dela meča, a u trećem je prosto samleo Federera. U trećem setu bilo je 2-2 i sam završetak 5 gema, kad sam se vratio da gledam posle 5 minuta Novak je slavio pobedu. Moramo biti ponosni kako se Novak nosi sa nekulturnom publikom, tačno je da većina svugde navija za Federera jer je on oličenje zapadnog (snobovskog) sveta, jedino možda u Italiji Novak ima više navijača. Svaka čast obojici, ali sad je Novak pokazao da je bolji, neka Rodžer osvaja turnire ATP 500, a Novak grend slemove i masterse!
    (Boban, 23. mart 2015 16:50)

    # Link komentara

  41. Hvala, Nole!
    (Aleksandra, 23. mart 2015 16:48)

    # Link komentara

  42. (Predo, 23. mart 2015 14:14)
    jako je nefer reci da je nole bio nespreman za dubai a nije pobegao sa bojnog polja.
    federer je predao mec bez igre zbog problema sa ledjima. a ti problemi nisu novi i videli su se u meci sa vavrinkom u finisu treceg seta. da, to nije lep nacin za doci do trofeja, ali besmisleno je govoriti o nekom bezanju kada je federer i sa mnogo losijom formom od one koju je pokazivao na tom turniru izlazio na megdan i rafi i noletu i davao sve od sebe.
    sto se tice opaske da je nole bio nespreman za dubai, smesno je pricati o tome. pogazio je covek sve protivnike do finala, malo se mucio sa berdihom ali ga je federer nadigrao u finalu. kao sto je novak sada nadigrao federera. i da, rekao bih da je brzina podloge prilicno bitna u ovakvim mecevima gde nijanse odlucuju. federerov servis je manje efikasan na ovoj podlozi i u dubaiju bi mu doneo vise laksih poena, te bi mu samim tim ostalo vise snage za duel. jer je realno federwr u trecem setu vise stao nego sto je nole poceo agresivnije da igra.
    (bojan, 23. mart 2015 16:41)

    # Link komentara

  43. (Pogled, 23. mart 2015 13:33)
    i ti od slike sa novakom koji drzi trofej analiziras gde federer gleda i donosis na osnovu toga zakljucke o njegovom karakteru i proglasavas ga malom osobom, stvarno.
    prvi, apsolutno je plitko proucavati bilo ciji karakter na osnovu izjava na konferencijama za novinare i izvucenim recenicama iz konteksta kako bi se doglaedijska prasina.
    drugo, slika apsolutno nista ne govori do onoga sta ti zelis da vidis u njoj. da je gledao u novaka, pisao bi ovde kako zajedljivo gleda trofej i da mu se vidi zloba u ocima.
    (bojan, 23. mart 2015 16:34)

    # Link komentara

  44. Milina je citati tekstove Sase Ozma i posetilaca kao sto su Dylan Dog, Predo, Gajetano,... Milina je bila i gledati tenis dva velikana i slusati objektivne komentatore sa britanskog Sky Sport-a. Odusevljenja i za Novakovu gotovo savrsenu igru u prvih sat i po igre i odusevljenje sto se Federer time nije demoralisao, vec je i dalje pokusavao i nakon skoro duplog brejka Novaka uspeo da napravi brejk u drugom setu, koji nije dosao samo zbog Novakove duple servis greske, vec je pre toga odigrao nekoliko fenomenalnih poena, kad je Novak uradio skoro sve bez greske. Za skoro sve "neiznudjene"greske oba igraca moglo bi se da su iznudjene zbog kvaliteta igre protivnika. Ipak, 2 nekarakteristicne duple greske Novaka u tajbreku nakon skoro savrsenog serviranje su bile previse, ali meni je tada izgledalo ponovice se Wimbledon, a i komentatori su govorili da nekorektnost publike mozda samo doprinese da Novak odigra treci set jos jacim intenzitetom bas zbog toga i bili su u pravu. Jedino sam se zabrinula kad je izgubio 3. gem u 3. setu, jer se toliko borio i spasao toliko brejk lopti, a na kraju ipak izgubio. Ono sto je mene odusevilo kod Novaka kao coveka je da nakon toga dok je sve jos bilo jako neizvesno, Novak tapse Federeru na odlican drop sot i ulazi u svoje stanje totalne smirenosti. Tad sam pomislila ako ima mentalnu snagu za to ima snage i da igra do pobede i jako me je obradovalo sto je upravo tako i bilo. Bravo za obojicu, ali ovo je ipak Noletov veliki trijumf.
    (LI, 23. mart 2015 16:09)

    # Link komentara

  45. Federer je poslednjih 6 meseci poceo da igra izuzetno ofanzivno a ono sto cudi, je da to, nije dovelo do uvecanog broja gresaka. Bekend mu je postao pouzdaniji a forhendom lako iz jednog udarca svaku situaciju na terenu preokrece u svoju korist, dominira i deluje zastrasujuce dobro. U kratkim razmenama lako zavrsava poene, dok je u duzim razmenama mnogo konstantniji nego ranije. Siguaran sam da Nadal ne bi vise mogao da ga pobedjuje onako lako kako je to ranije cinio, drljanjem po bekendu ceo mec. Steta je sto dugo nisu igrali jedan protiv drugog.
    Dakle, zaista izgleda da Fed igra svoj najbolji tenis u zivotu.
    Pobedio je Novaka na prethodna dva meca ubedljivo, lako, potpuno ga iznenadivsi agresivnim pristupom, ne dozvolivsi razvijanje poena i za takav pristup gotovo bez gresaka.
    Zanimalo me je kako ce Novak odgovoriti na promenjenog Federera i odgovor je bio impresivan. Nole je juce u prvom i do krize u drugom setu bio fenomenalan. Pokazao je da i za Federera u najboljem izdanju ima igru. Fed je juce bio odlican u sjajnom izdanju a Nole ga je pocistio u prvom setu. Ipak u drugom Rodzer je uspeo da izbegne ozbiljan poraz, iskoristio je Noletov krizni period.
    Treci set je ipak pokazao da 34godine ipak ostavljaju trag i Nole taj set dobio rutinski igrajuci cvrsto i docekavsi Federerov energetski pad.
    Po meni ovo je Novakova izuzetno vazna pobeda,koja postavlja vrlo cvrst temelj Novakove dominacije u narednih nekoliko godina.
    Ostaje da vidimo sta moze Rafa...
    (Nenad PVO, 23. mart 2015 16:06)

    # Link komentara

  46. Ogrado doma mog. Sjajan text.
    (Jomba, 23. mart 2015 15:52)

    # Link komentara

  47. @Predo
    Federer je sinoc igrao najgori tenis u svojoj karijeri.
    Nikada tako lose nije servirao.
    A ovo sto igra danas ne moze se porediti sa njegovim najboljim danima.
    Nisi gledao pa ne znas. Novak onom Federeru od pre 7-8 godina ne bi ni 5 gemova uzeo. Nadalu takodje.
    Novak samo koristi cinjenicu da je Federer star a Nadal povredjen.
    (j, 23. mart 2015 15:50)

    # Link komentara

  48. Ma daj bre, covek koji u prelomnok trenutku napravi dve duple servis greske zaredom je mentalno slab. Jednostavno, Federer je igrao ocajan mec, imao 50% ubacenog servisa, to je jedini razlog za Novakovu pobedu. Sama cinjenica da je Novak poceo da kuka i prica kako "ne vredi" dovoljno pokazuje da mu je rival poklonio pobedu.
    Dosta vise te price o "mentalnoj gromadi"! Ta gromada je 2 finala RG izgubila duplim servis greskama na mec lopti, a sada je poceo i po dve zaredom da pravi.
    (ccc, 23. mart 2015 15:48)

    # Link komentara

  49. WEATHER, Jumko, Beljo - hvala vam sto postojite i hranite nas normalne motivacijom da nastavimo da guramo dalje na svim poljima, a pre svega Novaka, jer ste vi osnovna pokretacka snaga, hvala jos jednom "ljudi", "srbi", arijevci, najbolji, velicanstveni, savrseni.. izvinite
    (lukaimba, 23. mart 2015 15:39)

    # Link komentara

  50. Najvece mi je zadovoljstvo,posle ovakvog uspeha Noleta,pročitati tekst u kojem Saša Ozmo uvek pokaže svoj neverovatan talenat. Stvarno svaka čast,svaki tekst je na mestu i veoma zanimljiv.I naravno BRAVO NOLE!!! Toliko.
    (Nenad Glođović, 23. mart 2015 15:26)

    # Link komentara

  51. Sinoc smo uživali u tenisu dvojice najboljih tenisera sadašnjice a moguce i svih vremena. Nadam se da ce ovo rivalstvo potrajati još bar nekoliko godina.
    (DrMrakic, 23. mart 2015 15:12)

    # Link komentara

  52. Noletu je deset pute teže nego Rafi i Rođi jer dolazi iz ovog balkanskog blata. Mora da igra protiv publike i protivnika na svim turnirima osim u Aziji. Zamislite sebe pred 15.000 ljudi koji su svi protiv tebe, a tim sam samcat i imaš samo par prijateljskih pogleda od ljudi i boksa. Nole je gospodski odgovorio, dobio meč i rekao "and thank you for supporting tennis" Pametan dečko. Podržavate samo moje protivnike, meni aplaudirate na duple greške a kad odigram muk, kad uzmem turnir izmišljate sve i svašta a moji protivnici su džentlemi ne nogu da se da izađu na teren jer zaboga ne mogu da pobede pa pobegnu.
    (šetač, 23. mart 2015 14:42)

    # Link komentara

  53. Ne mogu da verujem da sam dosao u fazu da od navijaca Novakovog koji je plakao posle finala Ao 2012, dozvolim sebi da mi je svejedno da li ce pobediti ili izgubiti. Pobediti zbog njega, a izgubiti zbog ovih neverovatnih ljudi na ovom forumu punih mrznje i zlobe, koji tada pate... I sam ponekad pisem komentare samo njih da iznerviram, a ne mislim tako... Verovatno nisam normalan, ali tako se osecam. Od kada sam instalirao b92 aplikaciju samo se nerviram citajuci gluposti i mrznju. A citati moram, jbg, internet zavisnost:) A bas bih voleo da smo normalni, sve zajedno samnom... Ali smo narod za posmatranje definitivno!
    (Lazari, 23. mart 2015 14:28)

    # Link komentara

  54. Evo videcete i ove godine igrace polufinala i finala na ostala 3 GS ali nece osvojiti. RG ce uzeti Rafa Vimbl. federere ili marej a US open ima vise kand. (NS, 23. mart 2015 13:36) Nema sta vrhunski si poznavalac tenisa. Kazes Nadal i Roger su dominantni zato sto su osvajali po 3 GS godisnje vise puta?! E pa vise puta je uspeo sam Federer i to cela 3 puta je osvajao 3 GS u godini. Nadal i Novak su jedne sezone osvoji 3 GS titule. Znas li ti kolilo je tesko osvojiti 1 GS titulu u danasnjem tenisu? Novak ako uzme jos jednu titulu do kraja godine ja cu biti prezadovoljan! Ima kapacitet da ponovi 2011 godinu i opet uzme 3 titule. Jedan Federe u najvecoj dominaciji nije uspeo da osvoji 4 GS titule u nizu kada je konkurencija bila mnogo slabija i imao mladjanog Rafu za protivnika samo na RG. Novak je najveca sila u tenisu danas, ima da takve rekorde postavi da narednih 50 godina niko to nece moci stici.
    (Ratko, 23. mart 2015 14:28)

    # Link komentara

  55. Oduvek sam gotivio Novaka ali od juce sam poceo da ga obozavam... definitivno je pokazao sebi, pristrasnoj publici, ostovanim kolegama i celom svetu ko je ćale.
    (zigot, 23. mart 2015 14:26)

    # Link komentara

  56. Secam se perioda kada se djokovic nije nagledao finala, kada su igrali jedan Roddick, Delpo, pa zdrav Nadal, i Murray. Svi ovi su slali djokovica kuci u ranim fazama takmicenja. GDE su onda bili Vavrinka, Cilic, Nisikori ko?! Igrom slucaja ovi teniseri manje vise ne igraju, pa djokovic koristi vakum, a teniseri koji su godinama bili u senci odjednom osvajaju GS ...pa sad kao nesto postavlja novi nivo igre..velika riba u malom jezeru.
    (Dobra stara vremena, 23. mart 2015 14:26)

    # Link komentara

  57. Svaka cast za Noleta, pokazao je da je velemajstor ove igre. I svi koji su ga pljuvali posle poraza u Dubaiju, da se lepo izvine, kakvi su to, nazovi navijaci koji drze hvalospeve kada Nole pobedi, a onda ga ti isti kada izgubi kritikuju na sva usta.
    (mister x, 23. mart 2015 14:21)

    # Link komentara

  58. Da li je moguce da ovakva glupost od coveka koji se potpisao sa @pogled dobije pozitivno misljenje javnog mnjenja!? Strasno! Federer nikad dostojanstvenije nije prihvatio poraz od Novaka, pruzio mu ruku i posle slikanja, osmeh mu nije silazio sa lica non stop, i onda se nadje neki analiticar i objasnjava njegov pogled na ceremoniji... Majko mila!
    (Lazari, 23. mart 2015 14:18)

    # Link komentara

  59. @jumko
    Pricas o konkurenciji, licno sam od svih najvise voleo Safina, ali ne mozes reci da je bio velika pretnja. Kada mu se igralo bio je nepobediv, ali njemu tenis nije bio najvaznija stvar na svetu. otkazao je, cini mi se, US Open jer je isao da se penje na Himalaje. Tako da tesko mozemo reci da je bio strah i trepet, Nalbandijan mi je posle njega dugo bio omiljen, ali jednostavno imao je mentalnu barijeru na velikim turnirima. Steta, jer kada je bio fokusiran igrao je lep tenis.
    Oni sto im je bilo zajednicko svima do dolaska Nadala, a kasnije i Novaka, protiv Federara su vec u svlacionici gubili meceve.
    (Stop cenzuri komentara !!, 23. mart 2015 14:18)

    # Link komentara

  60. Još jednom da podvučem da mi je drago što na ovim prostorima postoje sportski komentatori poput Viškovića i analitičari poput Ozme, čiji tekstovi ponekad ne zaostaju za tekstovima Bode i Tinjora sa tennis.com. Naravno da mi je žao i onih, koji na ovakav divan tekst ostavljaju zlobne komentare i neprekidno ponavljaju gluposti, ali zamislite kako bi bio dosadan svet kada bi svi bili obrazovani, inteligentni i tolerantni. Da se vratimo meču:
    Vrhunski tenis gledam od doba Džimija Konorsa i mogu vam reći da Federer igra najbolji tenis u svojoj karijeri. Kako je Novak napredovao u nekim segmentima, on je napredovao u drugim. Možda su se godine primetile tek u trećem setu, a ja sam na trenutak pomislio da ima više snage od Novaka, ali i njega je potrošio furiozan kraj drugog seta.
    Nije samo u pitanju podloga u odnosu na Dubai. Novak nije bio spreman u Dubaiu, ali nije hteo pobeći sa bojnog polja kao Federer u Londonu. Ovde je leteo po terenu i smanjivao ga za Federera. Samo zbog straha i nervoze ga je ispustio u drugom setu. Malo je tu bilo uticaja publike. Novak je na to navikao i ne obraća baš toliko pažnje koliko se misli.
    I još o publici. Neosporno je da Federer ima veliku podršku ovde nako što mediji prave ikonu od njega zadnjih 12, 13 godina, ali je i istina da u prvim redovima Indian Welsa sede bogati snobovi, koji o tenisu ili bilo kojem drugom sportu nemaju pojma. Njima je važno biti viđen na važnom događaju koji izaziva pažnju javnosti. Neki i ne znaju ko je Novak.
    (Predo, 23. mart 2015 14:14)

    # Link komentara

  61. Ok. ako se svi vrtimo oko te famozne fedove 34 god., ja prognoziram Noletu za jos tih 7 godina najmanje 8 GS i top 3 u istoriji tenisa za vjek vjekova. Sto se tice konkurencije tu je stvar prilicno jasna. Od pocetka Novakove igre na turu, tu su Rafa i Roger u manje- vise top snazi. Ne bih mogao da kazem za ostalu dvojicu, pogotovu Feda, da je kroz celu karijeru imao takvu konkurenciju. Sa druge strane, glupo je porediti karijere Novaka i Feda (trenutno). Fed je najbolji svih vremena, ali je trenutno Novak mnogo bolji igrac
    (Tozovac, 23. mart 2015 14:06)

    # Link komentara

  62. Nopvak jeste naj bolji teniser zadnje 4 godine, ali nije dominantan teniser kako se prica i pise. Dominantan teniser osvaja 2 do 3 Gs po sezoni sto je Nole radio 2011 kao i Rafa i federer i neki drugi e to je dominacija. Novak od 2012 igra sva polufinala i finala i neoscilira i zato drzi BR1 inace ima mnogo poraza za vrhunskog tenisera na finalima GS 8 pobeda i 7 poraza sto je losije od Rafe i Federera. Evo videcete i ove godine igrace polufinala i finala na ostala 3 GS ali nece osvojiti. RG ce uzeti Rafa Vimbl. federere ili marej a US open ima vise kand.
    (NS, 23. mart 2015 13:36)
    # Link komentara
    Preporučujem (+1)
    Ne preporučujem (-4)
    Šta je ovo

    Izgleda da su Rg Wimbi i US open vec odigrani....a mene ludaka ja jos cekam te turnire u 2015...
    (Milan, 23. mart 2015 14:02)

    # Link komentara

  63. @Weather, Beljo:

    Kakve li vi prazne živote živite kada priželjkujete ne pobedu drugog tenisera, već pre svega poraz Novaka Đokovića... Toliko mržnje, toliko zavisti...

    Inače, Novaku možete samo da pljunete pod prozor. On je svoje mesto u istoriji tenisa već obezbedio kao jedan od najboljih koji je ikada igrao ovu igru. Prema broju (i "težini") titula i vremenu provedenom na prvom mestu, Nole je već sada u TOP 10 svih vremena (a prema mnogim parametrima u TOP 5), tako da šta god i koliko god vi, i takvi kao vi, pljuvali - džaba vam. Možete samo da crknete od zavisti.
    (Adam Jensen, 23. mart 2015 14:02)

    # Link komentara

  64. ZA WEATHER, pa sta treba da radi, da im da set fore. Shvati oni su trenutno tu gde jesu a on je najbolji medju njima i to je to
    (nenad, 23. mart 2015 14:01)

    # Link komentara

  65. Privilegija i navijati za ovakvog COVEKA.
    (Milan Nis, 23. mart 2015 13:59)

    # Link komentara

  66. Sasa kao i uvek tacno i knjiskim jezikom objasnjen jedan teniski mec kakav je jucerasnji bio.I ja sam primetio to Novakovo ponasanje kada ga je neka letargija i prosto nemoc uhvatila.Srecom to je samo bio los period.Ali sam primetio de je Rodzer bio jako nervozan,pogotovo u drugom setu kadaje Novak imao sansu za dupli brejk.Federer je tada pauze izmedju servisa sveo na par sekundi,uopste nije trazio koncetraciju nego je izgledalo kao da hoce da se izvuce na "silu,galamu i buku"u prevodu totalnu agresiju.Bio sam skeptican krajem,tj zavrsetkom drugog seta misleci da Nole nece moci da se regenerise.Medjutim setio sam se proslogodisnjeg Vimbldona i to mi je dalo nadu da ce naci i iskopati novu snagu,sto je na kraju i ucinio.Veliki sampion.To su prokomentarisali i na Skysportu sinoc...Novak izgleda nepobedivo,i on je taj na koga mozete uvek racunati da ce da se vrati u mec,i da vas pojede.
    (winetou, 23. mart 2015 13:38)
    To sam i ja primetio ali nije to njegova nepobedivost kako ti kazes nego samo dozira ima turnira kao Australija 2011 cini mi se gde je igrao od starta najbolje i najbrze sto ume.Cini mi se da mu je servis dosta bolji i ono izlazenje na mrezu.Sto se Federera tica pokusao je na brzinu nesto ali nije on taj tip da se tu trazi zato je i izgubio treci jer je ovaj digao svoj nivo igre ,a ovaj bio nervozan i jedva cekao kraj.
    [link]
    (xx, 23. mart 2015 13:58)

    # Link komentara

  67. Meč za istoriju ,vrhunski tenis ... i naravno Nole kralj svetskog tenisa.
    (Nebojša NIŠ, 23. mart 2015 13:58)

    # Link komentara

  68. @(WEATHER, 23. mart 2015 12:41)
    "Dočekati će tebe Rafica u svojoj utvrdi",mislim da se tu krije odgovor na neka pitanja u vezi tebe.Nije da se nisi potrudio,ali loše se kamufliraš.
    (DCI Barnaby, 23. mart 2015 13:51)

    # Link komentara

  69. "Publika je bila potpuno na Federerovoj strani..."

    ... ali zato - na kraju meca Novak pobednicki podize ruke sto je znak da na tribinama pocne masovni kolektivni felacio - NEPROCENJIVO!!!
    (navijac, 23. mart 2015 13:50)

    # Link komentara

  70. I pored ove pobede Novaka ništa ne menja činjenicu da je Novak psihički slab. Iako svi urliču kako je mentalno najači, jasno je da je to navijačko slepilo pojedinaca.
    Dupla servis greška kad je servirao za meč nije odlika psihički jakog tenisera. Ajde i jedna dupla, ali dupla - dupla!?
    Isto tako, kao i ovde kada je mlatio glavom kako ne može da igra, i u Dubaiu je to radio, videlo se da se predao na kraju.
    I Nadal i Federer nisu psihički bogovi, ali su jači od Novaka u tom segmentu, mnogo su manje emotivni na terenu, mnogo manje na njih utiču emocije i strah.
    Može Novak da pobedi sve do kraja sezone, i dalje će biti po meni psihički i mentalno jako slab, nepredvidiv, ali i pored toga on je toliko jak, žilav i talentovan za tenis da uspeva da dobije i kad tone, isto tako uspeva da potone i kada ima dobijen meč.
    Ovaj put je prevagnulo na bolju stranu.
    (Petar, 23. mart 2015 13:42)

    # Link komentara

  71. nema sta, rođen je da bude svetski šampion . sazreo je i kao čovek i kao igrač. sada bih najviše voleo da osvoji roland garos.
    (stefan, 23. mart 2015 13:42)

    # Link komentara

  72. Dakle i na ovom tekstu ima zluradih komentara hrvata i dela ovdašnjih jugoslovena.Ah košmarna noć za njih i naše jutro sa osmehom je neprocenjiv osećaj koji nam je pružio Novak.Zato hvala ti Nole Srbine.
    (Srbin za Srbe, 23. mart 2015 13:41)

    # Link komentara

  73. Sasa kao i uvek tacno i knjiskim jezikom objasnjen jedan teniski mec kakav je jucerasnji bio.I ja sam primetio to Novakovo ponasanje kada ga je neka letargija i prosto nemoc uhvatila.Srecom to je samo bio los period.Ali sam primetio de je Rodzer bio jako nervozan,pogotovo u drugom setu kadaje Novak imao sansu za dupli brejk.Federer je tada pauze izmedju servisa sveo na par sekundi,uopste nije trazio koncetraciju nego je izgledalo kao da hoce da se izvuce na "silu,galamu i buku"u prevodu totalnu agresiju.Bio sam skeptican krajem,tj zavrsetkom drugog seta misleci da Nole nece moci da se regenerise.Medjutim setio sam se proslogodisnjeg Vimbldona i to mi je dalo nadu da ce naci i iskopati novu snagu,sto je na kraju i ucinio.Veliki sampion.To su prokomentarisali i na Skysportu sinoc...Novak izgleda nepobedivo,i on je taj na koga mozete uvek racunati da ce da se vrati u mec,i da vas pojede.
    (winetou, 23. mart 2015 13:38)

    # Link komentara

  74. Nole je toliko skroman da nije ni svestan svoje veličine.
    Njegove velike pobede su jedini lek za naše velike poraze.

    Neka te uvek prati srteća Junače! Hvala ti za sve što si učinio za nas!
    (NoleFan, 23. mart 2015 13:37)

    # Link komentara

  75. Nopvak jeste naj bolji teniser zadnje 4 godine, ali nije dominantan teniser kako se prica i pise. Dominantan teniser osvaja 2 do 3 Gs po sezoni sto je Nole radio 2011 kao i Rafa i federer i neki drugi e to je dominacija. Novak od 2012 igra sva polufinala i finala i neoscilira i zato drzi BR1 inace ima mnogo poraza za vrhunskog tenisera na finalima GS 8 pobeda i 7 poraza sto je losije od Rafe i Federera. Evo videcete i ove godine igrace polufinala i finala na ostala 3 GS ali nece osvojiti. RG ce uzeti Rafa Vimbl. federere ili marej a US open ima vise kand.
    (NS, 23. mart 2015 13:36)

    # Link komentara

  76. Konkurencija?Uvek je bilo,ima je i sada,i bice uvek...
    Subjektivno je misljenje kome ja kada bilo teze..Borgu ili Lendlu,Samprasu ili Konorsu,Rokiju ili Noletu?
    Pa nije Nole kriv sto Roki ima 34 godine,nije Nole povredio Nadala,niti je kriv sto zivcani Marej lose igra,da je oterao Lendla,a doveo zenu za trenera,sto je i Ferer omatorio,sto Berdih nekada igra kao sampion,nekada kao fjucers igrac!Ko im brani da spartanski zive i treniraju kao Nole?Niko...
    Nadalu su lekari pre 2 godine rekli da ce imati probleme sa kolenima,da ne zapinje protiv svakog protivnika kao ludak,da rasporedi snagu,inace mu brzo dolazi kraj karijere...To sto nece da slusa,to je njegov problem..
    Kada je Nole imao problema,tesko disao,predavao meceve,svi su se smejali i govorili-Ima li neki turnir da ga Djokovic nije predao?
    Nesto su se sada ucutali...
    (dr, 23. mart 2015 13:34)

    # Link komentara

  77. Javljam se inspirisan fotografijom koja "pokriva" tekst koja kao i uvek govori vise od hiljade reci. Pohvala za redovno dobar Sasin tekst (ne slazem se da su drugi servisi Novaku doneli vise stete nego koristi u karijeri, Sasa je sjajan novinar u razvoju ali neki put mu pomalo nedostaje "sirine i dubine" u analizama, verovatno je jos mlad). Da se vratim na fotografiju: na njoj se vidi Federer koji u drugom planu (to mu je "nepodnosljivo") kao "odsutnim" pogledom ignoracije stvarnosti i nipodastavanja boljeg od sebe (tamo nesto u daljini njemu je u tom momentu kao vaznije od toga da aktivno ucestvuje u slavljenickom trijumfu svog rivala na taj nacin dokazujuci svoju velicinu koja jeste povelika ali daleko manja od one koja se naduvala). Neiskren je kada svoju nekorektnost (prikazanu od strane mnogih zapadnih medija kao gospodstvo i ugladjenost) sakrije u "magli svojih secanja". Pogled tog nadobudog sampiona sa ove fotografije objasnjava tu maglu, ona je zapravo za rafinirane oci i dusu maskirana zavist koju ne moze da kontrolise. Ako ni zbog cega drugog taj super-igrac (ali ne i licnost) bice upamcen od strane mnogih i po svojim velikim slabostima onda ce to biti zbog nesposobnosti da ljudski pretrpi poraz od boljeg. Ima srecu da od boljeg, mladjeg i slobodnijeg rivala uci sto sam primetio i da cini. Zbog toga ga postujem sve vise ali sa zaviscu ide jako tesko. A Novak ga iskreno veoma ceni, postujuci sto je zahvaljujuci i njemu ostvario i ostvaruje svoje raskosne potencijale.
    (Pogled, 23. mart 2015 13:33)

    # Link komentara

  78. Konkurencija je pisebna prica.. sve ok... kakva god da je treba biti prvi i najbolji. Ali je smesna! Najveci konkurent Federer ejjj. Pogledajte te top 10 igrace Dimitrova Raonica Cilica Nisikorija. Ko nije tenis poceo pratiti pre 7 g zna da su Nalbandijan Safin Rodik Hjuit za njih igracine sto i rezultati potvrdjuju. A Rafa i Rodzer sigurno nisu bili slabiji tadanego sto su sada.
    (Jumko, 23. mart 2015 13:23)

    # Link komentara

  79. Sve se slazem sa imenjakom.
    (sasa jokic, 23. mart 2015 13:22)

    # Link komentara

  80. Hhhahahaha WEATHER imaš kraaaatko pamćenje
    (nikšićko, 23. mart 2015 13:21)

    # Link komentara

  81. Ne mogu ne vredi. daj jos protivnik da vidi tu moju kuknjavu pa da ga isfoliram opet da mi nesto fali a kada krene dobro sam. Ma dajte, samo ostrascenici ne vide foliranje a svi ostali vide pa se svi kao cude sto mu aplaudiraju na duplu gresku.. Kada pocne normalno da se ponasa mozda ce ga i neki voleti osim Azije i Srbije.. folerko i glumac! Zato ga ne vole a ne jer je Srbin.
    (Jumko, 23. mart 2015 13:18)

    # Link komentara

  82. WEATHER
    Profesore,kad si toliko pametan,sta se desava od 2011. godine?Feder je i tada imao 34.godine?Rafa je i tada bio povrijedjen?Del Potro,Marej i ostali.Mislim da se Djokovic dokazao i dovoljno i da je jedan od najvecih,a mozda do kraja karijere i najveci svih vremena.Daj Boze.Zasluzio je.
    (zoko macijak, 23. mart 2015 13:03)

    # Link komentara

  83. @weather
    Čekaj, Roger je imao težu konkurenciju? Safina. .Rodika. ..I tada još mladog Rafu?
    Ne lupetaj.
    (red, 23. mart 2015 13:00)

    # Link komentara

  84. Mora da naplati svoju dominaciju i sa GS titulama...Trenutno se zaista ne vidi ni naznaka da neko moze da ga pobedi na tri dobijena seta ako je fokusiran. Majami ne treba da zapinje, gotovo sam siguran da ce taj turnir odigrati pod kocnicom ali ako se stvari nameste, laksi protivnici u polufinalu i finalu, moze i to da se osvoji i onda priprema za RR!
    (Novosadjanin., 23. mart 2015 12:59)

    # Link komentara

  85. @beljo
    E,beljo. .paljba!
    (red, 23. mart 2015 12:58)

    # Link komentara

  86. Novak pravi cojek,voli pivu ispred radnje popti
    (djuro, 23. mart 2015 12:54)

    # Link komentara

  87. Novak Djokovic = Heart of a lion!!!
    (TA, 23. mart 2015 12:54)

    # Link komentara

  88. Odličan tekst,jedino se ne slažem da mu je agresivni drugi servis doneo više štete nego koristi. Da je tako ne bi sad bio tu gde jeste,na vrhu teniskog sveta. To je odlika velikih ljudi,velikih sportista. Novače hvala ti što postojiš i što me bar na momente činiš sretnim i ponosnim.
    (Dragan Šajkaš, 23. mart 2015 12:53)

    # Link komentara

  89. Mozete da se slozite samnom ili ne,ali Novak Djokovic je posle Nikole Tesle najveci Srbin u nasoj i svetskoj istoriji.Bilo je velikih naucnika,pisaca,sportista ali ne verujem da je iko ikada i da ce neko u skorijoj buducnosti uraditi za Srbiju vise od Novaka i da ce u svakom trenutku naglasavati koliko voli svoju zemlju.
    (princ rima, 23. mart 2015 12:52)

    # Link komentara

  90. Kao i uvjek,prilog Sase je na mjestu i potpuno tacan,sa pravom analizom!
    Ja se nadam da ce Novak da zadrzi fokus na najboljim turnirima!Jer,budimo realni,GS i Mastersi prave velikane ove igre!Mislim da je Novak vec daleko dogurao,ali isto tako sam ubjedjen da ce u naredne 3-4 godine da zadrzi ovaj visok nivo igre i da osvoji jos dosta Mastersa ili i GS turnira!Ova godina bi mogla biti i uspjesnija od one 2011-te!Ako sezona na sljaci prodje dobro (osvoji bar Rim ili Monte Karlo i RG),mislim da ce pucati od samopouzdanja i da ce Vimbldon sigurno odbraniti!Onda dolaze Mastersi i sezona na betonu,a svi znamo da to njemu najvise odgovara,tako da cu onako malo stidljivo reci (da nesto ne ureknem),mozemo ocekivati sva cetiri GS i 9-10 Mastersa!Dakle,najvaznije je da ostane fokusiran i spreman,a poznajuci Novaka,njegovu zelju za uspjehom,njegovu predanost istom,ja u to nimalo ne sumljam!
    (Djordje, 23. mart 2015 12:52)

    # Link komentara

  91. ako cemo realno, to serviranje duplih gresaka je svojstveno velikim luzerima, ne sampionima... Ili je sampionski sto je od Nadala dva puta gubio na RG duplim greskama??? To je ona nemoc kad zelis da to odradis jednim potezom, jer ti je "dosta svega"...
    (Beljo, 23. mart 2015 12:46)

    # Link komentara

  92. Sinoc smo uživali u tenisu dvojice najboljih tenisera sadašnjice a moguce i svih vremena. Nadam se da ce ovo rivalstvo potrajati još bar nekoliko godina.
    (DrMrakic, 23. mart 2015 12:45)

    # Link komentara

  93. Roger ne moze da ga gleda ocima sto ova slika potvrdjuje.
    (Goran, 23. mart 2015 12:41)

    # Link komentara

  94. Djokovic ima srece sta igra u nikad slabijoj konkurenciji.Najveci konkurent mu je teniser koji ima 34 godine....Rafa je 3.teniser sveta a pola godine ne igra... toliko o jacini ostalih.Murray je 4.teniser,a vise nije ni senka onog Murraya pre operacije.Delpotro takodjer vise van terena.Ko ostaje? Limitirani Berdych i Raonic? Ili Cilic mozda? hahaha.Onda neki kazu zlatna era hahah i omalovazavaju Federerovu konkurenciju.Sta reci na ovo danas?No i pored polovicnog Rafe nikad nece uzeti Garros.Moze on sad osvajati,ali docekati ce tebe Rafica u svojoj utvrdi kao i zadnje 3g i onda ce da klecaju nogice....jedino se neka moli da Rafu neko ranije izbaci.
    (WEATHER, 23. mart 2015 12:41)

    # Link komentara

  95. Nole je do sada mnogo toga propustio,iz raznih razloga,osam GS titula je premalo za ovakvog igraca i onakvu igru,nakon 2011 kada je jednostavno rusio sve pred sobom tri godine je osvajao samo po jedan GS godisnje,mislim da ce ga to na zalost kostati sanse da stigne Rafu i Federera po broju GS titula...ali ko zna,sada je apsolutno doslo njegovo vrijeme,mozda mu se u iduce 3-4 godine sve to na neki nacin vrati i stvari ipak dodju na svoje mjesto...Rafa je u padu,to je evidentno a Roger ma koliko dobar bio tesko da ima sansu protiv Noleta na tri dobijena seta,tako da stvarno ne vidim sta moze sprijeciti apsolutnu Noletovu dominaciju iducih godina...realno,ostali teniseri su daleko od ove trojke,ne kazem da su losi ali ovakvi sampioni se ne radjaju cesto,a nasa je sreca da ih mozemo gledati svu trojicu u isto vrijeme,podsjeca me to na zlatno doba boksa i cuvenu trojku Ali,Frazier i Foreman...nikada Nole ne bi dosao na ovaj nivo igre da ga ova dvojica nisu "tjerala" na to,i zato uzivajmo jos nekoliko godina dok traje i budimo ponosni na naseg Noleta jer je dio teniske istorije i vec sada medju najboljim ikada.
    (manuginobili, 23. mart 2015 12:40)

    # Link komentara

  96. @Madjar.
    Ali Nole jeste vec medju legendama. On je u stvari legenda koja hoda. Mi kao navijaci mislimo da uvek treba vise, jos 3-4 grand slama, ili da juri Nadala ili Feda, ali nema razloga. Uzece jos GS to je sigurno, ali i ovako ce biti upamcen kao legenda. Samo nam se sada cini da to nije dovoljno. Vremenom ce se pamtiti da je on bio najbolji u vreme najbolljih ikada. Sta vise ocekivati od jednog naseg decaka sa skromnim pocecima, rodjenom zemljom u raspadu, i ponekad liabilnim balkanskim mentalitetom. Ovo je van svih nasih snova. Legenda does not even begin to desribe sta je Djokovic za nas.
    (Nolefan, 23. mart 2015 12:39)

    # Link komentara

  97. @Madjar, lepo je bilo procitati vas komentar.
    Zahvaljujem se.
    Veliki pozdrav iz Srbije vama i celoj Madjarskoj.
    (....,,NS BoY, 23. mart 2015 12:37)

    # Link komentara

  98. Gospodine Sasa, svaka rec vam je na mestu.Slazem se u potpunosti sa tekstom, pre meca sam napisao da Nole jednostavno mora da pobedjuje najvece ako zeli da bude medju njima. Na ovom mecu je ponovo dokazao da je trenutno najbolji na svetu kada je u potpunosti fokusiran i koncentrisan na tenis!! Kada igra "svoj" tenis, jednostavno, melje protivnika bilo ko da je sa druge strane.Mozda jos nije najbolji u istoriji ali ako ovako nastavi i uz malo srece, zaobidju ga povrede, sigurno da mu je utabana staza ka legendama ovog sporta.Srbijo, budi ponosna!!Pozdrav iz HU.
    (Madjar, 23. mart 2015 12:19)

    Свака част!
    (Бојан Илић, 23. mart 2015 12:25)

    # Link komentara

  99. Gospodine Sasa, svaka rec vam je na mestu.
    Slazem se u potpunosti sa tekstom, pre meca sam napisao da Nole jednostavno mora da pobedjuje najvece ako zeli da bude medju njima. Na ovom mecu je ponovo dokazao da je trenutno najbolji na svetu kada je u potpunosti fokusiran i koncentrisan na tenis!! Kada igra "svoj" tenis, jednostavno, melje protivnika bilo ko da je sa druge strane.
    Mozda jos nije najbolji u istoriji ali ako ovako nastavi i uz malo srece, zaobidju ga povrede, sigurno da mu je utabana staza ka legendama ovog sporta.
    Srbijo, budi ponosna!!
    Pozdrav iz HU.
    (Madjar, 23. mart 2015 12:19)

    # Link komentara

  100. Nema sta da se kaze, ili doda. Nije sto je nas, ali je zaista najkompletniji teniser ikada i ako neko moze da osvoji sva 4 GS u jednoj kalendarskoj godini to je Novak Djokovic. Za sada ima 8, ali sa ovakvom igrom moze jos najmanje 10 da osvoji. Cvrsto verujem u to, a i igra pokazuje. Cast i previlegija ga je gledati, ali zaista.
    Uz to moram da dodam da je tekst izvrstan, svaka cast!
    (Man. Utd., 23. mart 2015 12:11)

    # Link komentara

  101. Bog! :-D Ne da vlada, nego ce tek da vlada.. Budi nam zdrav ljudino, od srca sve najbolje! ;-)
    (ludinovinar, 23. mart 2015 12:06)

    # Link komentara

  102. Bravo Sasa,moram prinati da nisam `uhvatio` tu Novakovu komunikaciju sa svojim timom.
    Novak je uradio ono sto najbolje ume.
    Sto je publika nekulturnija i neobjektivnija,to njegov motiv za pobedom cini sve vecim i vecim.
    Mislim da najvise uziva,kada ih potpuno utisa,sto se i desilo krajem prvog i do sredine drugog seta.
    Ja licno najvise uzivam,kada podigne pehar,a onda se zahvali publici i pohvali ih recima-ovaj turnir bez vas ne bi bio isti.
    I ne bi!!!
    (Mare,NS, 23. mart 2015 12:01)

    # Link komentara

  103. Sta reci? Bravo Sasa.
    (Misko, 23. mart 2015 12:00)

    # Link komentara

  104. To je zato sto je No1e naucio dozirati igru ceo turnir je odigrao na 40-50% snage ne kazem da ni Federer nije dozirao ali mnogo manje i mnogo mu je vise stalo da pobedi priblizi se mestu broj jedan.Ali Nole dozirajuci uvek ima u sebi visak energije dici nivo igre kad protivnik pada e to je izraz sampiona nesto slicno kao Nemacka Brazil u fudbalu kad je bilo 7-1.Mozda Nole nema udarce kao Federer ali zna koliko moze i toliko daje.Iako se meni vise svidja kad igra pod punim gasom nego ovo.
    (moje zapazanje, 23. mart 2015 11:59)

    # Link komentara

  105. Tačno, "Novak Đoković suvereno vlada svetskim tenisom". Najbolji igrač na svetu i budući najbolji igrač svih vremena - zaslužio je da ga fascinantno očaravajuće obožavamo! I LOVE N01E!
    (RP, 23. mart 2015 11:58)

    # Link komentara