Analiza SP, vol. 2: Bivši i budući prvaci

Svetsko prvenstvo u Brazilu stiglo je do prelomne tačke, za titulu se bori još samo četvrtina timova. U prvom delu analize osvrnuli smo se na osnovne tendencije tokom šampionata, probleme sa suđenjem, stavili akcenat na trag koji su ostavili susedi, sramni kamerunski nastup i brutalni prekid španske dominacije.

Pošaljite komentar
  1. "U istoj fazi oprostila se i preostala balkanska selekcija – Švajcarska" ahahahaha, care!
    (zeljko, 5. jul 2014 21:13)

    # Link komentara

  2. bravo za tekst, uzivancija za citanje natenane :) jedino mi se cini da je argentina dosta potcenjena u analizi i predvidjanjima, ali to je vec stvar licnog gledista. po mom misljenju, argentina je igrala suvise oprezno, mada mozda i sto im fali neko ko ume da razigra tim (desetka klasik)... ovako, samo napadaci zrelo kombinuju medjusobno, fali im podrska veznog reda pa moraju da se suvise povlace nazad. i da, levi bek im stagnira, cesto zakaze da pruzi podrsku.
     (neutralni felsh, 5. jul 2014 01:24)

    # Link komentara

  3. odličan tekst.
    moje predviđanje: Nemačka - Kolumbija i Belgija - Holandija, finale Nemačka - Holandija, šampion Holandija.
     (ranGo_Unchained, 4. jul 2014 20:56)

    # Link komentara

  4. sta znaci vol.?
    (bravo, 3. jul 2014 23:19)

    vol. skraceno: volim fudbal
    (fudbaler, 4. jul 2014 15:39)

    # Link komentara

  5. @ja da ali na kraju prvog pol. im nije dosudjen penal koji bi tacno prelomio utakmicu...
    (fix, 4. jul 2014 14:36)

    # Link komentara

  6. Mada ce Kostarika verovatno ispasti, ja bi zabranio mojim igracima da tako razmisljaju da sam trener na nacin koji je opisan u tekstu. Prvo mi njih da prodjemo pa posle neka svako misli sta hoce
    (Banat, 4. jul 2014 14:30)

    # Link komentara

  7. Polufinale Brazil-Francuska, Argentina-Holandija. Brazil prolazi kao domacin, iako nije mnogo pokazao. Mislim da Francuska moze da odigra disciplinovano i snazno protiv Nemacke i da dobije sa 1:0. Argentina prolazi, jer ima Mesija, a Belgija izuzev utakmice sa SAD nije pokazala mnogo i iako cenim mnoge igrace Belgije, mislim da je fama da ce ta reprezentacija napraviti ista ikada. Sto se tice Kostarike, dosta je trajalo i ovo bi trebalo da je najlaksi par za prognoziranje.
    (Zika, 4. jul 2014 11:48)

    # Link komentara

  8. ANALIZA- DOBRA / PROGNOZA KATASTROFA
    Finale Njemacka-Belgija?? I to u po Brazila? Pa druze sam si rekao da nikad jos nisu 3 Evropske Repke usli u polufinale a ti dajes prognozu da ce finale biti evropsko.....hmm.. Mozda Njemacka prodje Francuze (na penale vjerovatno) ali nema sanse da odu u finale, Njemacka jos nije igrala sa ekipom iz Juzne Amerike....tek tu ce da vidi kakav se fudbal tamo igra...dakle prvi finalista je pobjednik meca Brazil-Kolumbija. Sto se drugog tima tice koji ce u finale, mislim da je tu jasno da ce Holandija igrati u finalu. Ne vidim ko ih moze zaustaviti...Onaj Roben igra u formi zivota, i kad Holandiju ne ide, on je tu da jednom akcijom iscupa pobjedu. Osim toga su holandjani savrseno fizick spremni, imaju daleko najboljega trenera i ogromno samopouzdanje, takodje smatram da imaju daleko najlakseg protivnika u cetvrtfinalu, tako da ce iskusni Van Gaal znati kako da sacuva svoj tim...Pozdrav svima
    (Nes, 4. jul 2014 09:52)

    # Link komentara

  9. Svetski kup je odavno smorio sa svojim sudjenjem. Pobedice onaj koji najvise podmiti sudije. Ovo takmicenje vise lici na Evroviziju (i po kvalitetu, a i po izgledu takmicara), nego na sportsko takmicenje.
    (milos, 4. jul 2014 09:44)

    # Link komentara

  10. Sjajan tekst.
    Slazem se sa detaljima analize, a kao uvertira za danasnju utakmicu kolumbije, preporucujem dokumentarac (ima ga na youtube-u) The Two Escobars.
    Poz svim pravim ljubiteljima fudbala i zelim jos dosta uzivanja u spektaklu koji traje...
    (olfrud, 4. jul 2014 08:36)

    # Link komentara

  11. Ima tu tacnih stvari, ali :
    - Sam autor priznaje da nije gledao sve utakmice Engleske, i njegova procjena je po samim tim pogresna. Ja sam gledao sve tri utakmice Engleza i mogu da kazem da su pruzili najbolji fudbal u grupi. Protiv Italije su primili 2 jeftina gola, stvorili su duplo vise sansi, napadali neprestano. Kad Italija vodi tesko se vratiti, ali to dva puta uraditi je prakticno nemoguce. U duelu sa Urugvajom su bili daleko bolji, promasivali su zicere a i od sudije su osteceni (Godin je morao dobiti drugi zuti u 30 min za samaranje). Urugvaj iz dve prilike je postigao dva gola. Zadnja utakmica je bila neznacajna, ali opet su Englezi najbolje odigrali protiv Kosta-Rike i jedini su im oni uzeli bod. Od Engleza sam ocekivao dosadan fudbal i prolaz u drugu fazu, a oni su pruzili atraktivnu igru (naj atraktivniju u zadnjih 15 god) i ispadanje na zadnjem mestu. Sterling, Baines, Sturidge i onaj mali iz Evertona su pokazali da ce biti nosioci ovog tima a Engleska, sa malo vise sportske i sudijske srece bi lagano prosla dalje.

    - Koji je to problem sa identitetom kod Svajcarskih i Francuskih igraca ? Iako su mnogi drugog porekla, pruzaju maksmum u dresu drzavnog tima i to je ono sto se od njih zahteva. Mozda je bolje kako nase velikosrpske zvezde (Stankovic, Vidic,...) se identificiraju sa nacijom i grizu na terenu (ironicno naravno).

    - Divno videti Cileance kako se mali brane na kornerima Brazila ? Pa jedini gol su i primili iz kornera majstore.
    (Dins, 4. jul 2014 02:19)

    # Link komentara

  12. Holandjanima je poklonjen penal protiv Meksika,vise puta sam gledao snimak.Holandija je zasluzila da ispadne.
    (Ja, 4. jul 2014 01:23)

    # Link komentara

  13. Izuzetan tekst, sve cestitke. Zao mi je samo sto autor nije dao malo dublju analizu sta se moze ocekivati iz utakmice Nemacka - Francuska, osim uzbudjenja, sto znamo i sami kada su dve takve ekipe u pitanju. Nekako u mecu Argentina - Belgija mnogi daju prednost Argentini dok on daje Belgiji i objasnjava zasto. Sa druge strane u prethodno pomenutom mecu daje prednost Nemcima dok je mnogi daju Francuzima a argumenti su tradicija i to sto ih generalno smatraju favoritima, nekako dosta se ovih dana polemise o prikazanoj igri Nemaca, mnogi su ocekivali vise i mnogi kritikuju taktiku selektora smatrajuci da ima prostora za bolja resenja. Nije mi namera da kritikujem medjutim analiza prikazane igre gotovo svih ucesnika na turniru toliko ih tacno, precizno i jasno opisuje da otklanja sve nedoumice i polemike o njihovoj igri, pa sam eto zeleo koju rec vise u tom stilu i da procitam o njima, jer se i o njima dosta polemise a on im prognozira osvajanje titule.
    (Bane, 4. jul 2014 01:20)

    # Link komentara

  14. Moje misljenje je da je ovo sjajan tekst, ali da ste Francusku za nijansu potcenili iako je igraala sa slabijim rivalima do sada. Mislim da ce Francuska eliminisati Nemacku, koja se nije proslavila za sada.
    Holandija je sjajna, ali uvek nekako zastane pred kraj. Ko zna mozda je doslo vreme da fantasticna Belgija osvoji. Argentina je svoje odigrala po meni na ovom SP, mislim daa ce ih belgijanci oduvati, osim ako Mesi ne bude igrao fantasticnu partiju uz nekoliko drugih raspolozenih saigraca, sto ce se tesko desiti, pa jedva su Svajcarsku eliminisali
    Moja prognoza je da u polufinale idu: Brazil, Francuska, Holandija i Belgija. Finale Brazil-Belgija. U finalu je sve moguce
    (Ledeni, 4. jul 2014 01:07)

    # Link komentara

  15. Jel to isti autor teksta koji je pisao o Premier ligi, pa je prognozirao Chelsea, MUTD, MCity na prva tri mesta ( ne sećam se redosleda), Tottenham cetvrti, a Arsenal i Liverpool 5ti i 6-ti, slatko sam se nasmejao tada kao i sada, drzi se pisanja, mani se prognoze, pozz
    (nebojsa, 4. jul 2014 00:44)

    # Link komentara

  16. Jes da je Sheki tamo kod njih proveo 11 godina,ali sa sportske strane..posle Krojfa;klajverta;van Bastena,Persija i totalnog fudbala koji gaje vekovima, navijam za Letece Holandeze!
    (NJarko, 4. jul 2014 00:04)

    # Link komentara

  17. Kao i prvi deo odlican tekst a sutra nas ceka poslastica Francuzi protiv Svaba, jedino bolje od toga je Svabe protiv Engleza, tu je zaista nemoguce prognozirati pobednika vrlo verovatno jos jedna X (neresena) utakmica! I naravno brazil-Kolumbija nikada nisam gledao ovakav brazil igraju nekako kilavo i nadam se da ce ispasti sutra, navijamo za Kolumbiju samo da sudije budu na nivou!
     (Kol, 3. jul 2014 23:39)

    # Link komentara

  18. sta znaci vol.?
     (bravo, 3. jul 2014 23:19)

    # Link komentara

  19. Govoreci o Svajcarskoj, autor rece : "Problem je identitet, jer u selekciji imaju državljane još više zemalja nego Francuska."

    1. Svajcarski igraci su neophodno drzavljani Svajcarske, bilo to putem naturalizacije ili ne.

    2. Sto se tice Francuske reprezentacijz, svi igraci su rodjeni u Francuskoj izuzev 2 (Evra i Mavuba) ciji roditelji su se uselili kada su oni bili jos deca.
    (srba, 3. jul 2014 23:14)

    # Link komentara

  20. Suarez after 9 matches: "Return of the Vampire (King Diamond).
    [link]
    (Magnumopus, 3. jul 2014 22:59)

    # Link komentara

  21. Francuska, Brazil, Argentina i Holandija.
    (Mai, 3. jul 2014 22:42)

    # Link komentara

  22. apsolutno se sla#em sa autorom oko redosleda prva 4
    (kop, 3. jul 2014 22:38)

    # Link komentara

  23. Ako mene pitate u polufinale idu Holandija, Francuska, Belgija i voleo bih Kolumbija. Finale Holandija-Francuska, Holandija sampion. A i red bi bio, zasluzili su.
    (Skywalker, 3. jul 2014 22:20)

    # Link komentara

  24. Francuska osvaja! Pozdrav iz djavolske Belgije
    (Zzz, 3. jul 2014 22:14)

    # Link komentara

  25. Ovaj tekst je vrh sportskog novinarstva! Pre svega hrabar tekst, a ono sto mene posebno impresionira je autorova brutalna kvalifikacija ucinka timova na ovom SP, bez ikakve namere da se bilo kome podilazi. Taj i taj pripada tu, i tacka. To je jako tesko i rizicno ako vrhunski ne poznajete tematiku, i obicno izaziva burne reakcije manje upucenih komentatora. Meni se posebno dopao deo o Grckoj selekciji, apsolutno se slazem. O Grcima (sa pravom) postoji odredjeni sterotip, ali ovaj put su delimicno izasli iz tog sablona i zasluzili da igraju cetvtfinale. Kao sto takodje mislim da je Keylor Navas golman koji je ubedljivo najvise uticao na rezultate svog tima. Na ovom prvenstvu golmani briljiraju, ali ovaj covek je bukvalno izneo ekipu na svojim ledjima do cetvrtfinala. Nazalost, tu ce im biti kraj.

    Pozdrav, pre svega za najbolje pero srpskog sportskog novinarstva Vladimira Novakovica (uz Sasu Ozma, ali fudbal je mnogo teze analizirati i komentarisati od npr. tenisa)
    (Gajetano, 3. jul 2014 22:06)

    # Link komentara

  26. Ako mene pitate u polufinale ce ici Brazil, Francuska, Argentina i Holandija. Turnir osvajaju Holandija ili Brazil. Mislim da Brazil osvaja!

    Nijemci će pući to je sigurno!
     (Srbin iz bosne, 3. jul 2014 21:59)

    # Link komentara

  27. Colombia! Colombia! Colombia!
    (Colombia!, 3. jul 2014 21:34)

    # Link komentara

  28. Vlado, care !
    (ultragbgd, 3. jul 2014 21:32)

    # Link komentara

  29. Po meni, Holandjani imaju otvoren put do finala i trebalo bi to da iskoriste. Do sada su napravili 3 preokreta i pokazali da su veoma jaki na mentalnom planu. Igraju protiv Kosta Rike koja je igrala iscrpljujucu utakmicu sa Grckom, a dalji protivnici su im reprezentacije koje su takodje igrale produzetke.
    (Frad, 3. jul 2014 21:13)

    # Link komentara

  30. Bravo Vladimire! Sjajan tekst! Ti zaradis svaki dinar plate koju dobijas. Samo nastavi ovako!
    (Zmaj, 3. jul 2014 21:09)

    # Link komentara