U susret NBA draftu: Da li znate šta je tankovanje?

Tankovanje je, posebno u poslednjih nekoliko sezona, možda i najkontroverznija tema NBA lige. Pre svega, hajde da razjasnimo šta znači termin tankovanje u ovom slučaju. To praktično znači da će određeni NBA tim namerno igrati loše tokom sezone kako bi imao veće šanse da na narednom draftu dobije visokog pika.

Pošaljite komentar
  1. Da li stvarno neko misli da neko kalkuliše sa ovim??? Ne tankuje se po mom mišljenu. Nnema logike elementarne za tim. Gubiš utakmice namerno da bi možda dobio nekog potencijalnog igrača koji će za 5 godina biti jedan od najboljih, ali je pitanje da li će taj ostati u toj ekipi tada.. Neko je pomenuo San Antonio i Duncan-a. Robinson celu sezonu nije igrao tada zbog povrede i to je uzrokovalo njihov očajan skor. Ne, oni su rekl, super ajde da gubimo sve ima tamojedan klinac pa će on da nam donese 5 nba titula. Ljudi.. i tako svi..
    (Bogoljub, 27. jun 2014 13:55)

    # Link komentara

  2. NBA je obicno cirkusko takmicenje sa pravilima koje su u skladu cirkusa.
    (Beton liga, 27. jun 2014 02:08)

    # Link komentara

  3. pogledajte koga je draftirao zadnjih godina Cleveland i gdje su sada? Ove godine opet prvi biraju, nevjerojatno

    Ekipa koja isključivo traži što viši pick zaslužuje da im se dogodi Oden, Thabeet, Miličić, Brown, Bennet i ostali
    (pa onda ajmo jovo na novo, 5. jun 2014 17:07)

    # Link komentara

  4. Kakva je to liga kad klub me može ispasti iz nje??? Šta je poenta gledamja takve???
    (Pera zdera, 26. april 2014 13:29)

    # Link komentara

  5. (garge, 21. april 2014 18:57)
    Od svih timova ti Filadelfiju koja je jedna od najuspesnijih fransiza i koja je u zadnjih 10 dodina 2 ili 3 puta propustila doigravanje.Sta cemo sa Clippersima koji su do pre 3 godine bili sinonim za luzersku ekipu?Minesotom koja ne moze da primirise playoffu a imala je 5 pikova u top 10?(Brewer,Mayo,Flynn,W.Johnson,Williams)Sacramento koji se ne sastavlja od Divac,Webber generacije?Sta su Cavsi uradili a koliko su dobrih pikova pokupili?Wizardsi sa pistoljima konacno u playoffu ali Phila koja sem Evana Turnera i Iggija nije imala top 10 pika u zadnji 10 godina,MCW je bio 11.Neko je prepoznao da se oko MCW-a moze praviti ekipa,doveli su Noela,imace pare za neke dobre igrace i dobrog pika sto znaci borbu za playoff u narednih par godina.Ako Phila i Bucksi tankuju kako nazvati deseto mesto ekipe u sastavu Irving,Waiters,Deng,Thompson,Varejao sa klupom na kojoj su Jack,Gee,Bennet(koji bi bio 10,10 igrac kod svakog drugog trenera)?
    (spree15, 24. april 2014 16:13)

    # Link komentara

  6. Pa da ispadaju poslednjih 5-6 ekipa, video bih da li ima tankovanja. Glupa NBA.
    (milan, 23. april 2014 16:15)

    # Link komentara

  7. "Generalno, u poslednjih pet draftova slobodno se može reći da je prvi pik na svakom postao zvezda."

    A Entoni Benet ove sezone?
    (nikola, 22. april 2014 23:31)

    # Link komentara

  8. NastyB Ne poricem da su nevidjene legende, ali njima Ajverson da se pokloni, to je vec preterivanje, a i to nije tvoje licno misljenje koliko vidim, vec si video tu anketu i sad teraj tako. Samo cu ti reci ovo Ajverson je visok 183cm i uspeo je da odvede Filu u finale, gde su izgubili protv Kobe i Shaq Lejkersa, u ptvoj utakmici postigao je 48 poena i sta sad zato sto on nema prsten treba da se pokloni, on je u rangu sa obojicom. Ne lupajte vise. The Answe je jedna od najvecih legendi NBA.
    (NoName, 22. april 2014 19:13)

    # Link komentara

  9. Bez obzira na sve nedostatke, ovakav nacin izbora je najmanje los. Ne postoji monopol jednog tima na najbolje igrace, kao sto je u fudbalu. Tankovanje se u vecini slucajeva ne isplati. Retko se desavalo da jedan tim krene u borbu za titulu sa prvim pikom. Klivlend je dva puta imao prvog pika, pa opet nisu u plej ofu. Draft je lutrija. Pa kobi Brajant je dosao u ligu sa 16 pozicije.
    (Zorz, 22. april 2014 18:31)

    # Link komentara

  10. Tankovanje se desava samo kada tim rasproda igrace (Boston ove godine - i to je vise "rebuilding"). Svi su optuzivali Phoenix a oni umalo udjose u playoff. Lottery system u draftu ne garantuje da ce najgori tim izvuci prvi pick. Drugo, niko nije lud da celu sezonu gubi (previse para je u igri).
    (Dusan US, 22. april 2014 17:54)

    # Link komentara

  11. dovoljni je reci allen iverson
    (warrior, 21. april 2014 21:35)

    Ajverson je tek treći značajan igrač Siksersa posle Džulijusa Irvinga, poznatijeg kao Doktor Džej, i Vilta Čemberlena. Ovoj dvojici Ajverson može samo da se pokloni. Pogledaj ovo: [link]
    (NastyB, 22. april 2014 13:59)

    # Link komentara

  12. @Boro
    Predlog je ok, ali je mana ovog sistema i dalje prisutna. Ako računaš tri godine, tek tada bi bilo tankovanja jer ako neko tankuje kao Milvoki ove godine (15 pobeda samo), vući će odlične pikove tri godine jer će se to "dominantno" tankovanje vući i naredne dve godine uprkos solidnim rezultatima.
    ...
    Zamisli samo situaciju sa Filom ove godine, imaju MCW, Noela (koji nije igrao) i Džabari Parkera. Sledeće godine doguraju na granicu plejofa, ali ponovo vuku top3 pika jer su ove sezone strašno tankovali.
    ...
    A sve zbog ne baš sportskog poteza i žrtvovanja samo jedne sezone što profitabilnost franšize ne ugrožava.
    (Jim Beam, 21. april 2014 23:39)

    Kako bi to tacno izgledalo u realnosti treba detaljnije osmisliti, kako tacno odredjivati poziciju na draftu u odnosu na plasman u protekle tri godine. Ali, sustina vrednovanja tri, a ne jedne godine, je upravo u tome da Milvokiju tankovanje samo ove godine ne da ne bi donelo tako dobru poziciju na draftu u neredne tri godine, vec ni u ovoj!

    Posebno je indikativan primer Filadelfije, koja je prethodnih sezona bila solidan tim (pretprosle, cini mi se, i u plej ofu?). Njima tek ne bi preterano znacilo tankovanje u ovoj sezoni, jer bi im prethodne dve znacajno "podigle prosek". S druge strane, kao su ipak relativno solidan tim i ove sezone, mogucnost povlastica osvajanjem 9. ili 10. mesta (sto na Istoku ove sezone i ne bi bilo tako nedostizno) bi bio dodatan stimulans da se potrude (ali sa ovim se i ti slazes :-).
    (Boro, 22. april 2014 13:50)

    # Link komentara

  13. Ovaj na poslednjoj slici mi lici na Panteliju ili njegovog mladjeg brata! :-)
    (Serdjo, 22. april 2014 13:44)

    # Link komentara

  14. Sto ste se svi uhvatili Milicica??? Pa i on da je dobio minute i paznju kao LeBrun, Vejd, Melo i Bos verovatno bi bio na njihovom nivou. Maler je bio sto je on otisao u sampionsku ekipu sa trenerom koji ne forsira ruki igrace. I LeBron danas ne bi bio to sto jeste da je u Detroitu zavrsio.
    (JAAAAAAAAA, 22. april 2014 11:28)

    # Link komentara

  15. Jako bitna stvar uz tankovanje je i čišćenje seleri kepa, a te dve stvari obično idu ruku pod ruku, jednostavno ljudi namerno naprave lošu ekipu koja neće morati da namerno gubi utakmice. Tako ekipa pored visokog pika na draftu oslobađa prostor za skupog slobodnog agenta i može da uzme u trejdu igrača sa visokim pa čak i maksimalnim ugovorom. Ako pogode u izboru to može doneti plej-of jako brzo.
    Drugo ne bih se složio da je tankovanje najbolji i najlakši način da se dođe do zvezde, jer draft je ipak, kako mu i samo ime kaže, ipak lutrija. Prvo niko ne garantuje najlošijoj ekipi da će dobiti jednog od prva dva pika, a drugo ko grantuje da izabrani igrač neće biti promašaj poput Miličića i Bredlija ili večito povređen kao Oden. Da ne pominjem kompletan draft 2006-te gde je paradoksalno najbolje prošao Boston koji je trejdom između pet ekipa dobio Rondoa (birao ga Feniks kao 21-og pika), ostale osim Oldridža i Geja ne vredi ni spominjati.
    Naravno ekipa ako promaši pika može opet naredne sezone ići na tankovanje, pa opet, pa tako sve dok ne pogode, ali svaka takva sezona donosi gubitke, pad prodaje ulaznica, suvenira, sve manji i manji marketinški potencijal, a ako se baš rastegne lako može doći do prodaje i/ili preseljenja franšize.
    (dzukac, 22. april 2014 10:20)

    # Link komentara

  16. " Generalno, u poslednjih pet draftova slobodno se može reći da je prvi pik na svakom postao zvezda."
    Odgovor - Benet!
    (Slaviša, 22. april 2014 03:03)

    # Link komentara

  17. Apsolutno nema garancije da ce draft doneti Lebrona ako tankujes mozda dobijes Beneta ili Milicica a trejdovao si zvezde ili potencijalne lidere ekipe da bi bio losa ekipa i olaksao platni promet.Za ovaj draft je mozda cak i bilo pametno tankovati ali ekipe koje tankuju obicno nastave da gube i sledecih sezona dok ekipe ne poprimi kompletno gubitnicku kulturu.Gubitnicka kultura te kosta navijaca i slobodnih agenata i TV prenosa i naravno na kraju i onaj draftovan igrac se iskvari ili stasava u losoj sredini i gleda da pobegne glavom bez obzira odatle.I da ostane kako privuci dobre igrace da upotpune taj sastav oko te jedne ili dve zvezde koje si draftovao.
    (Dragutin, 22. april 2014 01:02)

    # Link komentara

  18. Tankovanje postoji, to razumem ali kao navijač to najoštrije osudjujem. NBA liga nema nikakvog smisla ako će se timovi utrkivati ko će više izgubiti a ionako je čista komercijala u toku sezone, jedino plej of je prava košarka.
    Nek promene sistem jer je više nego očigledno da su ovo uradili Lejkersi, Džezeri, Baksi, Siksersi, Seltiksi...
    (spars, 22. april 2014 00:40)

    # Link komentara

  19. @warrior

    nije dovoljno reci allan iverson jer on nije ni iz bliza najbolji igrac koji je igrao u filadelfiji za 76erse (naglasavam za 76erse, jer su bas warriorsi nekada bili tim iz filadelfije). ocigledno nisi svestan kakve su velicine igrale za 76erse. rekao bih da su najznacajniji timovi u istoriji NBA redom: Lakersi, Seltiksi, Bulsi, 76ersi, Niksi, Pistonsi, Sparsi...
    (napredna statistika, 22. april 2014 00:10)

    # Link komentara

  20. Jeste da je to jedini nacin ali timovi bi trebali da daju svoj maksimum.Uzmimo za primer Boston koji je prodao sve zivo sto moze,ali opet oni malci igraju i umeju da iznenade i velike.Zato se sada kasa Seltiksa puni pa bi mozda uz neki dobar trejd i solidan pik na draftu(mozda neki nas,vasa micic ili bogdan bog.)mogli da dobiju 2 zvezde uz green-a i tog sto ga trejduju i jednu zvezdu u usponu i urade nesto ozbiljnije na istoku.Po meni tako treba da se igra.
    (subaheatfan, 21. april 2014 23:44)

    # Link komentara

  21. @Boro
    Predlog je ok, ali je mana ovog sistema i dalje prisutna. Ako računaš tri godine, tek tada bi bilo tankovanja jer ako neko tankuje kao Milvoki ove godine (15 pobeda samo), vući će odlične pikove tri godine jer će se to "dominantno" tankovanje vući i naredne dve godine uprkos solidnim rezultatima. Proces izgradnje tima je ipak duži proces i ne očekuje se preporod odmah, već je potrebno 2-3 sezone da taj klinac sa drafta sazri. A potencijalno bi dovelo do toga da taj što tankuje bude svaki put glavni favorit za titulu kroz 4-5 godina.
    Zamisli samo situaciju sa Filom ove godine, imaju MCW, Noela (koji nije igrao) i Džabari Parkera. Sledeće godine doguraju na granicu plejofa, ali ponovo vuku top3 pika jer su ove sezone strašno tankovali. Onda dovedu dva vrhunska slobodna agenta jer imaju u budžetu prostora koliko hoćeš i eto ti dominantnog tima. A sve zbog ne baš sportskog poteza i žrtvovanja samo jedne sezone što profitabilnost franšize ne ugrožava. A da treba nagraditi 9. i 10. tim lige, to svakako potpisujem.
    (Jim Beam, 21. april 2014 23:39)

    # Link komentara

  22. Dovoljno je pogledati cene ulaznica po gradovima, i biće svima jasno zašto neke ekipe to rade. Njuroške ekipe i one iz LA zarađivaće najviše, pa makar imale sve poraze u sezoni. Zato mogu da se bahate u probijaju seleri kep. Ostali se nadaju da će da ubodu zvezdu na draftu i privole još nekoliko kvalitetnih igrača da ih okupe oko te zvezde. Oklahoma se posle Durenta i Vestbruka vraća na skupljanje tima sa drafta.
    (Stanimir Branimir, 21. april 2014 23:20)

    # Link komentara

  23. A onda se pojavi neki Darko Milicic i tim mora da zrtvuje jos jednu sezonu u tankovanju..
    (buki, 21. april 2014 23:09)

    # Link komentara

  24. @nastyb lol tek sada vidim, a spenser hous je vec 3 meseca u klivlendu. da nisi ti pobrkao malo loncice?
    (opanak, 21. april 2014 18:59) NastyB, izvini, ali ti uopste nisi u toku, evan tarner je vec 2 meseca u Indijani...za ostalo se manje vise slazem
    (opanak, 21. april 2014 18:58)

    A odakle je Tarner došao u Indijanu i odakle je Spenser Hous došao u Klivlend??? I kada?? I jedan i drugi su bili u Filadelfiji do januara, čini mi se, i trejd ove dvojice, koji su bili najbolji igrači tima (nisu ODLIČNI igrači, nego su bili najbolji u toj ekipi) može da se svede pod "tankovanje". Zato sam to napisao, ne zato što ne znam gde su, niti sam pobrkao lončiće. Obojica su počeli sezonu u Filadelfiji, obojici je ovo poslednja godina ugovora, a pošto nisu hteli da produže saradnju sa njima, trejdovali su ih, kako bi bilo šta ućarili. A to, po meni, nije tankovanje, već sasvim razuman potez.
    (NastyB, 21. april 2014 23:00)

    # Link komentara

  25. Kako je sve ovo veoma sportski! Namerno gube, a koliko se ovde galame digne na Noletovu povredu ili na kladionice ako bude neki čudan rezultat.
    (david, 21. april 2014 22:42)

    # Link komentara

  26. Problem je bio što su previše tankovali što im se obilo o glavu pa je franšiza zbog nedostatka interesovanja publike i neprofitabilnosti premeštena u Oklahomu.
    (Jim Beam, 21. april 2014 19:38)

    Ovo bi mogao da bude putokaz ka rešenju problema. Već sam pitao ovo u komentaru ne neku vest pre par sedmica/meseci:

    Zašto se rangiranje na vrši na osnovu plasmana u poslednje, recimo tri godine? Tada bi samo timovi koji konstantno imaju loše rezultate dobili najbolji izbor. Kako je biti konstantno loš (a ne samo tokom jedne sezone) ipak neprofitabilno, timovi bi se, verujem, mnogo ređe odlučivali za tankovanje.

    Uz to, da bi se povećala kompetitivnost tokom regularnog dela sezone, možda ne bi bilo loše da se 9. i 10. timu (prva dva ispod timova koji su prošli u plej of) isto tako daju neke beneficije u pogledu izbora igrača u sledećoj sezoni (i ova ideja je, u ovom ili onom obliku, predložena onomad kada sam postavio gornje pitanje; odatle sam je i pokupio ;-).
    (Boro, 21. april 2014 21:35)

    # Link komentara

  27. dovoljni je reci allen iverson
    (warrior, 21. april 2014 21:35)

    # Link komentara

  28. Jim Beam, brate sve si rekao. Moja poruka vam je da je Filadelfija stvorena 1946. i da zajedno sa jos 10 ekipa cini jezgro danasnje NBA, da se premesti u Sijetl, video sam da neki mamlazi to predlazu i na starijim vestima, to su oni koji prate nba od kada igra Leflop James. Kazem da je taj predlog imbecilan i da je to je to fransiza koja je iznedrila legendi koliko i Boston i LAL.
    (76erPhillaInHeart, 21. april 2014 21:04)

    # Link komentara

  29. stavite da prvi ispod crte za plejof dobija prvog pika pa tako na dole I eto resenja..
    (malisa, 21. april 2014 19:48)

    # Link komentara

  30. Veliki razlog zbog "tankovanja" ove godine je taj sto je najavljen draft na nivuo 2003.
    (go chicago, 21. april 2014 19:47)

    # Link komentara

  31. Banezi, pa ne znam da li znas ali i Detroit je osvojio titulu 2004? To ima itekako veze sa tvojim izlaganjem, u kome si ti hteo na prvom mestu da izneses kako je veliki broj razlicitih timova osvojio prsten i da ti se zbog toga svidja NBA draft. Ali prvo i prvo, ovo je bila sala, a ti ne znam sta pokusavas da postignes odgovarajuci na retoricko pitanje, na koje sam mislio da svi znaju odogovor i da ce shvatiti poentu. Ali eto pojavio si se ti.
    (NoName, 21. april 2014 19:46)

    # Link komentara

  32. @garge
    Ovo je jedina godina kada Filadelfija tankuje, prošlu godinu je jurila plejof do poslednjeg kola. Godinu dana pre toga ušli su u plejof i izbacili najbolji tim lige - Čikago (doduše bez Rouza). Ako neko treba da osuđuje Filadelfiju, to su njihovi navijači, mada su i oni svesni da je ovo prolazna faza. To je franšiza koja je dala neverovatan broj vrhunskih igrača, verovatno je u top5 najznačajnija timova u istoriji NBA uprkos ne prevelikom broju titula. A paradoks je da ih osuđuješ zbog višegodišnjeg tankovanja (uprkos tome što je samo ove sezone to u pitanju) i tražiš da ekipa pređe u Sijetl, tim koji je godina tankovao kako bi napravio vrhunski tim. Problem je bio što su previše tankovali što im se obilo o glavu pa je franšiza zbog nedostatka interesovanja publike i neprofitabilnosti premeštena u Oklahomu.
    (Jim Beam, 21. april 2014 19:38)

    # Link komentara

  33. Tankovanje je po meni skroz OK, ali to nije jedini način pravljenja sjajne ekipe. Uzeću Hjuston za primer: Rakete su izgubile prvu zvezdu, Jaa Minga, 2011/12, pa su i pored toga napravili izuzetan tim, bez tankovanja, pošto su se konstantno borili za PO. Uzeli su najbolje moguće "visoke" pikove (Parsonsa i Patersona), i počeli da grade tim po njima. Trejdom Martina su dobili višak seleri kepa, doveli su tada jeftinog Hardena, i sklopili tim + doveli Dvajta prošlog leta. Da može bez tankovanja - može, ali da je teško, izuzetno - jeste.
    (Luka Zvezdaš, 21. april 2014 19:38)

    # Link komentara

  34. Tako je i Željko tankovao onomad u EL protiv partizana, pa ga natankaše kasnije :D . . . . . .
    (mikson82, 21. april 2014 19:18)

    # Link komentara

  35. kolilko se secam cikago je ima nesto manje od 1% da dobije pravo da bira prvi i izabrali Drosa tako da treba imati i (ne)srece
    (drmr, 21. april 2014 19:12)

    # Link komentara

  36. NBA na ovom principu funkcionise 50 godina i niko se ne buni, sta visefunkcionise odlicno,i jedan je od najpoznatijih brendova na svetu.Ovo su samo marketinske price trenutnog komesara.Naravno da postoji "tankovanje" uvek je i bilo prisutno, setimo se samo San Antonia krajem devedesetih,kad su cele sezone "igrali igru za Dankana",za koga se znalo da je vec mega zvezda na unirvezitetu, pa Cavsi za Lebrona, pa Bulsi sa cuvenim trejdom za Jordana.Nekome se poklope kockice da ubodu pravu stvar sa drafta i da sloze tim za titulu, opet neki timovi godinama dobijaju "visoke pikove" pa nista. Neki timovi imaju novac, uvek su u vrhu,pa putem trejdova i probijanjem salary cap-a, naprave sampionski tim bez visokih pozicija na draftu, sve je to fame of the game.
    (Milan Kovacevic, 21. april 2014 19:04)

    # Link komentara

  37. @nastyb lol tek sada vidim, a spenser hous je vec 3 meseca u klivlendu. da nisi ti pobrkao malo loncice?
    (opanak, 21. april 2014 18:59)

    # Link komentara

  38. nisam bas siguran da je sve navedeno u tekstu tacno. "Bogati" Lakersi i NY ni da primirisu zavrsnici.. prvo draft lutrija ide u stilu zadnji tim dobije 14 kuglica, predzadnji 13 itd. u lutriji ucestvuju svi timovi koji nisu u plej of-u i desava se cesto da zadnji tim ne dobije prvi pik...svi timovi su super bogati. Paul Allen, dugo drugi covjek Microsofta i vlasnik Portlanda, moze u paketu da kupi i vlasnike Lejkersa i Niksa. Porodica Buss (Lejkersi) su pri dnu finansijske ljestvice ostalih vlasnika NBA timova. Najplaceniji igraci uglavnom igraju u "malim" timovima". Lebron je odradio 7 godina u klivlendu (dva ugovora) i napravio gresku sto je preko tv objavio odlazak. Digla se frka i sad svi kao papagaji ponavljaju kako igraci biraju timove, a Lebron igra za manje para u gradu koji je manji npr od Atlante. U medjuvremenu D.Howard odlazi iz LA-ja u "mali" Hjuston sto niko ne primjecuje.
    (bers0003, 21. april 2014 18:59)

    # Link komentara

  39. NastyB, izvini, ali ti uopste nisi u toku, evan tarner je vec 2 meseca u Indijani...za ostalo se manje vise slazem
    (opanak, 21. april 2014 18:58)

    # Link komentara

  40. I sta je recimo Klivlend dobio sa toliko visoko plasiranih pikova? Nista! Imaju Irvinga, Vejtersa, Beneta, Tompsona, svi u prvih 10 pikova bili, a ne mogu godinama u plejof da udju. Dakle, nije resenje ni u trci za dobrim pikovima na draftu. Bas me zanima kako ce to odjednom Filadelfija da postane jaka ako uzmu nekog od top 3 pika. MCW i Jang su kao garant dobrih rezultata? Kako da ne. MCW je solidan igrac ali nikako superstar sa onoliko prosecnim sutem, i organizacijom napada, a Jang jos manje od toga. Oni ce i narednih godina biti na dnu. NBA mora ustupiti Sijetlu Filadelfijino mesto jer Filadelfija degradira NBA zadnjih nekoliko godina a i ubuduce ce jer nisu ozbiljan tim. Ova sezona je bila gledljiva do Nove Godine, posle toga je bilo jasno da i definitivno mnogo timova namerno tankuje i pracenje NBA je izgubilo na drazi ( i zbog brojnih povreda ).
    (garge, 21. april 2014 18:57)

    # Link komentara

  41. tankovanje nije lose ako imas osnovu za pravljenje dobrog tima ali npr. milvoki i ako dobije 1 pika tesko da ce napraviti nesto u sledecoj sezoni jer im je tim ocajan dok fila ima osnovu sa jangom i karter - vilijamsom i oni mogu nesto uraditi sledece sezone
    (LaBomba, 21. april 2014 18:54)

    # Link komentara

  42. Sta sa Detroitom predvodjenim gorostasom Milicicem? Nikakve veze sa mojim izlaganjem.
    (Banezi, 21. april 2014 18:46)

    # Link komentara

  43. Ja kad pijem kazem da tankujem! To je pravo znacenje, a ne ovi NBA fazoni! Aj ziveli!
    (MilosK, 21. april 2014 18:37)

    # Link komentara

  44. Banezi, a Detroit predvodjen nasim gorostasom Milicicem?
    (NoName, 21. april 2014 18:30)

    # Link komentara

  45. Pa ovako je San Antonio dobio Tima Dankana...mislim da je imao tada nikad losiji skor, a jos je Admiral bio povredjen i namerno su gubili ali isplatilo im se :)
    (hihohi, 21. april 2014 18:20)

    # Link komentara

  46. Toga ima i u NFL-u koliko hoces.Pre 3 godine Coltsi su namerno gubili utakmice da bi imali prvog pika jer su hteli da trejduju Peytona a na draftu ih je cekao Andrew Luck kao QB fransize.Ove godine je to uradio Hjuston itd.I kad smo vec kod drafta priblizava se draft za NFL pocetkom maja pa bar to ispratite kad vec niste free agency trade.
    (Jeff Fisher, 21. april 2014 18:18)

    # Link komentara

  47. Pa nije samo što će na draftu dobiti buduću zvezdu, već je i dobiti jeftino. Da bi potpisao nekog all star igrača moraš da mu daš preko 15 miliona godišnje. Prvog pika dobiješ za 5 miliona godišnje, a što je lošiji pik manje novca. I dobijete ga na pet godina. Entoni Dejvis ima 20p 10s ove sezone, a plata mu je 5 miliona. Znači nije samo jedini način za neke klubove da dovedete superstara, već i ubedljivo najjeftiniji. Drugo, ne tankuju samo slabiji timovi, nego i velikani. Stiv Neš je ove sezone odigrao samo 10 utakmica zbog povrede, a da su želeli da pokušaju da igraju plejof imao bi barem 40-50ak utakmica uprkos povredi. Boston je isto kalkulisao, nije ih toliko interesovao plejof. To je neko pritajno tankovanje, a efekti će se videti u narednim godinama. U suštini, sistem je takav da čini ligu izjednačenom. U Evropi, Real i Barsa kupuju sve što valja i imate situaciju da grupno imaju 4-5 poraza zajedno u ligi. To svakako čini ligu besmislenijom nego tankovanje u NBA. Ako je tankovanje cena koju liga plaća da bi bila interesantna i da ne bi bilo velikih razlika, onda vredi platiti tu cenu.
    (Jim Beam, 21. april 2014 18:18)

    # Link komentara

  48. Takmicarska draz u nba ligi ne postoji jer ne postoji ispadanje. Na pola prvenstva vec se zna deset ekipa koje ce se boriti za plej of dok trecina lige zna u tom trenutku da nece igrati plej of. Inace sistem drafta je ok jer se retko desava da jedna do dve ekipe dominiraju. U poslednjih deset godina titule su osvajali Sparsi, Majami, Boston, Lejkersi i Dalas. U ostalim prvenstvima se dve ekipe bore za titulu, maksimalno tri. Jedini problem je to tankovanje ali to ne radi mnogo timova a i rizicno je :-)
    (Banezi, 21. april 2014 18:15)

    # Link komentara

  49. ovaj njihov u nba je najbolji moguci sistem u svetskom sportu. ..da postoji ,,tankovanje,, ali to je jedina negativna pojava ...od 2000. god do danas promenilo se dosta sampiona nba lige , takmicenje je sve samo ne dosadno , posebno play off
    (zvezda, 21. april 2014 18:14)

    # Link komentara

  50. Moje lično mišljenje je da NBA ima najbolji sistem raspoređivanja mladih igrača, bez obzira na "tankovanje". Pomenuli su Filadelfiju ove sezone, samo se pitam šta bi neko uradio na njihovom mestu - nemaju nijednu zvezdu, Evanu Tarneru ističe ugovor i tražiće više nego što vredi, Spenser Hous, takođe, imaju, verovatno, najboljeg rukija Majkl Karter Vilijamsa, odličnog Nerlensa Noela (kad se oporavi od povrede), veliki budžet do Seleri kepa (jedino Tadeuš Jang ima ugovor od 6-7 miliona godišnje, što je smešno za NBA) i sa nekim od prva tri pika i nekim dobrim igračem, to će biti respektabilan tim za budućnost. A sa timom koji imaju nisu ni mogli bolje, bez obzira hteli da "tankuju" ili ne.
    Uostalom, u NBA se trejduju i pikovi, tako da ako je Filadelfija istrejdovala svoj pik za ovu sezonu, od tankovanja će imati korist vlasnik tog pika, a ne Siksersi.
    Pa, pre dve-tri sezone Nju Džersi je imao i gori rezultat od Filadelfije, Klivlend u prvoj sezoni Kajri Irvinga (po odlasku LBJ-a), imali su, takođe, užasno loš rezultat. Ove su se žestoko zeznuli sa Benetom. A i Milvoki je gori od Filadelfije ove sezone. A kad tako loši timovi "tankuju" to nije čudno. Čudno bi bilo da, recimo, Majami krene da gubi zbog što boljeg prvog pika...
    Ono što valja ne treba popravljati.
    (NastyB, 21. april 2014 18:13)

    # Link komentara

  51. Jedno od resenj bi bilo da prvih deset pikova dobiju samo ekipe koje udju u plejof. Pa da vidis kako bi onda skocio kvalitet kosarke u regularnom delu. Plus bi bilo mnogo zanimljivije, i vise igraca bi dobijalo priliku da se dokaze zbog vielikih napora. Ovako liga gubi smisao kad skoro 10-15 ekipa ve c pre pocetka odustane od sezone.
    (djes ba poso, 21. april 2014 18:06)

    # Link komentara

  52. Tankuj samo,dok ne presisa karburator... Posle ni kozne gace ne pomazu.
    (GuyFawkes, 21. april 2014 17:58)

    # Link komentara

  53. Zrtvovati celu sezonu zbog jednog POTENCIJALNO odlicnog igraca? Nelogicno, bar po meni...
    (mrsimud, 21. april 2014 17:54)

    # Link komentara

  54. Sistem to podrzava i tu nema mnogo price. Ako vec znate da ste daleko od plej- ofa zasto ne biste iskoristili priliku? Tankovanje je krajnje racionalno ponasanje, nazalost. Sistem je sa jedne strane dobar jer ne postoji garancija da ce na primer aktuelni sampion uopste uci u plej of, kao i sto proslogodisnji najlosiji tim ne mozete otpisati. Sa druge strane, tankovanje je krajnje nefer prema navijacima. Recju, tankovanje je nuspojava i to ozbiljna jednog dobrog sistema.
    (*Evrofiličar, 21. april 2014 17:54)

    # Link komentara

  55. pa kad im je takav sistem, sve je regularno, i ja bih to radio. ako im se ne svidja, nek menjaju sistem.
    (rango unchained, 21. april 2014 17:51)

    # Link komentara

  56. Tankovanja ima sigurno ali ne kod svih ekipa, vec kod onih koji znaju da ce tesko do play off-a pa se odlucuju da gube neke utakmice, a kod onih slabih timova nema tankovanja jer su isuvise lose ekipe, kod njih trudili se da izgube ili ne oni gube sigurno, primer Milvoki Buks, krs od ekipe ...
    (Kinsey bezi sa casova ljubavi ...., 21. april 2014 17:51)

    # Link komentara

  57. Pa nisu timovi krivi sto je takav sistem. nema drugog nacina da se dobije vrhunski igrac u NBA ligi...
    (das, 21. april 2014 16:39)

    # Link komentara