Ana Joković za B92: Da i košarkašice napune Arenu

Godina iza nas je bila jedna od najuspešnijih u istoriji ženske košarke. Seniorke su posle 22 godine igrale polufinale Evropskog prvenstva, posle 12 godina se plasirale na Svetsko prvenstvo i automatski na EP 2015. godine u Mađarskoj i Rumuniji.

Bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu osvojile su devojke uzrasta do 18 godina i najavila borbu za trofej i na sledećem prvenstvu.

O velikim uspesima ženske košarke u prethodnoj godini, ali i problemima klupske za B92 je pričala Ana Joković, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije zadužena za razvoj ove grane srpskog sporta.

A. Kovačević
Pošaljite komentar
  1. Zaboravio sam da stavim na spisak krilnog centra Jovanu Rad koja ce ici sigurno na SP.
    (Milos, 30. decembar 2013 21:33)

    # Link komentara

  2. Pa na centru su nam igrale Ines Ajanovic i Ivanka Matic koje su sad vec u godinama i ne bi trebalo da igraju.Takodje i sa Baltickom nisam zadovoljan tj.mislim da nije za reprezentaciju.
    Tu moramo da ubacimo nove snage.Krnjin je vec u reprezentaciji.Nadam se da ce biti i Ajdukovic Tijana.I ako se odazove Ivana Matovic mi vec imamo dobru centarsku linuju.Ako se ne odazove ona nadam se da ce zvati Stankovic jer bolje ona sa 18 godina nego Ivanka Matic sa 35.
    Natasa Kovacevic bi igrala verovatno i za U 20 i bila na spisku seniorki.
    Ja da sam na mestu Marino ovakvu ekipu bih poveo na SP za seniorke:

    Davovic,Radocaj
    Jovanovic,Butulija,Mandic(Topuzovic)
    A.Dabovic,Crvendakic(Knezevic iz Spartaka)
    Milovanovic,Sonja Petrovic
    Matovic,Krnjin,Ajdukovic
    (Milos, 30. decembar 2013 19:57)

    # Link komentara

  3. @(Milos, 30. decembar 2013 13:32)
    Nisi u pravu da je U20 reprezentacija oslabljena neigranjem Natase Kovacevic, jer bi ona definitivno bila u seniorskoj u koju selis Topuzovic i Crvendakic, a one ce verovatno obe igrati i ovako u U20 ekipi, jedna sigurno. Sto se tice centara, pored 2 devojke koje si spomenuo, Dragane Stankovic, Sare Krnjic i jos nekih ne vidim problem.
    (my way, 30. decembar 2013 15:30)

    # Link komentara

  4. Ukoliko na spisku za SP budu i Sonja Petrovic i Matovic mozemo da udjemo u polufinale SP.Sve nase devojke su trenutno u dobroj formi sto moze da raduje,a devojke iz U 19 dobijaju minutazu u Zvezdi,Koracu i ZKK Sapcu.
    Moracemo da podmladimo centarsku liniju jer Ajanovic i Matic vise nisu za reprezentaciju.Treba ubaciti tu nove snage Tinu Jovanovic iz Zvezde ili Ajdukovic Tijanu.
    Takodje ne bi bilo iznenadjenje da i Aleksandra Crvendakic 1996.godiste najbolji igrac nase lige bude na spisku za SP,kao i Topuzovic krilo Radivoj Koraca.

    Sto se tice odnosa prema devojkama iz R.Srpske nazalost samo Jovana Vidakovic i Stankovic igraju za Srbiju.Stankovic je pre igrala za BIH,ali je tu nas savez dobro reagovao,dok je Jovana Vidakovic uvek igrala za Srbiju i tu se nije postavljalo nikakvo pitanje.

    U 20 reprezentacija je oslabljena neigranjem Natase Kovacevic,ali uz Stanacev,Vidakovic,Mandic,Topuzovic,Stankovic,Vucevic i Olgom Stepanovic iz Sapca i Piper iz Vojvodine umesto Natase mogu da se ukljuce u borbu za medalju.Sa Natasom bi mogli da uzmu i zlato.

    Nadam se da ce neki nas klub sledece godine da igra makar Evrokup.Trenutno je Korac nas najbolji klub,ali Zvezda je dovela Tinu Jovanovic i Ivanku Matovic i uz Crvendakic i Stanacev mogu do titule prvaka.
    (Milos, 30. decembar 2013 13:32)

    # Link komentara

  5. "Moram da istaknem i da je košarkašicama malo nedostajalo da osvoje medalju u Francuskoj. Moram da naglasim da Turska, Španija i Francuska imaju strankinje u svojim redovima i mi sada u tom segmentu ne možemo da pariramo njima. Ali ide smena generacija u svim tim reprezentacijama i jednim kvalitetnim radom i mi možemo da se umešamo u borbu za medalju na EP 2015, i da će u nekoj doglednoj budućnosti Beograd biti domaćin EP, možda 2017. ili 2019, pa da i mi napunimo Arenu, što da ne"

    Možemo da se umešamo u borbu za medalju na EP 2015 jedino ako se odazvou sve najbolje igračice (Ivana Matović, Sonja Petrović)

    Da sve nije kako treba, pokazuje odnos prema igračica iz Republike Srpske koje su potpuno zapostavljene. Tako su, blago rečeno, oslabljene sve naše selekcije. Na prime 4 devojaka iz RS su mogle ravnopravno konkurisati za mesto u U20 selekciju timu da se vreme pokazalo zainteresovanost da one igraju za nas (Marica Gajić koja će ubuduće igrati za Sloveniju, Nikolina Milić trenutno najperspektivniji centar Srbije, Nikolina Džebo i Miljana Džombeta prava konkurencija za Aleksandru Stanaev)

    Sto se tiće naturalizovane igračice, KSS nije hteo da čuje za Danielu Tarailo iz SAD, koja je srpskog porekla i koja je prošle sezone bila jedna od najbolja trojkašica druge divizije NCAA lige. Prosek od 15.3 poena (41 % za tri poena), 4.8 skokova i 2 asistencije
    [link]
    (serbianhoops, 29. decembar 2013 22:01)

    # Link komentara