Srpski rukomet: Euforija će proći, a šta posle?

Srpske rukometašice osvojile su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu. Društvene mreže od četvrtfinala do finala bile su preplavljene komentarima o Andrei Lekić, Dragani Cvijić i ostatku tima, a u Areni je u meču za zlato postavljen i novi rekord – 19.467 gledalaca. Slično kao i rukometaši pre nepune dve godine, naše devojke razgalile su naciju i učinile da rukomet ponovo bude u centru pažnje javnosti.

Pošaljite komentar
  1. Kao u filmu "ona je igrala samo jedno leto" ili tako nekako,videćemo koliko smo jaki kad ne budemo igrali kod kuće ili još bolje kad su prvenstva koja odlučuju o Olimpijskim igrama,to jest na kraju ciklusa,a ne na početku,kad se prave ekipe za naredne 4 godine,a kod nas obrnuto ,odjednom se najavljuju odlasci,samo da ne bude da se igralo zbog penzija,uzmite Olimpijsku medalju,
    (meljo..., 30. decembar 2013 00:26)

    # Link komentara

  2. kiel,lowen,hamburg,magdeburg,barcelona,ciudad real,vesprem,kielce,zaporožje,montepelier,skandinavci,celje pa svi oni niti ne igraju u dvoranama koje mogu da prime 10ooo ljudi, a kamo da su pune.Za pariz nisam siguran, a Zagreb igra u velikoj areni,ali kojoj gornji dio hale ni ne otvaraju,a popularan je i uspešan sport u hrvatskoj
    Nemci nemaju nikakvih reprezentativnih uspjeha godinama, a istina je da ulažu najviše, ali npr još uvek im klubovi imaju manje budžete nego košarkaški bayern ili alba,koji u evropi nisu u prvih 15 po budžetu!
    Nowicki je u njemačkoj uz nogometaše glavna zvijezda, rukometaši su čak i u nemačkoj u drugom planu, premda u rukomet ulažu više od konkurenata.
    Ali ono najvažnije šta mislim da kažem, baš zato šta su u rukometu potrebna manja ulaganja mi tu imamo s našom siromašnom ekonomijom ogromne šanse za uspeh naravno uz velebnu tradiciju koju posedujemo( primer vaterpola i odbojke) .Ali mi izgleda želimo da se tučemo s bogatunima u bogatim sportovima,umesto da s malim ulaganjima ,uz planski pristup carujemo u ovom prelepom sportu
    (kuma lija, 27. decembar 2013 14:23)

    # Link komentara

  3. @Dvoranski polo

    U jednu ruku si u pravu, ali je bitno da znamo zašto je tako. Dva sporta su u potpuno različitoj poziciji, jedan je neprikosnoveni broj dva na svetu, a drugi nikad nije bio prihvaćen svuda, a sada gubi ključne oslonce kolapsom u Španiji. Zato oni koji vode takmičenja imaju dijametralno suprotne strategije.

    EHF je rešio da učvrsti poziciju rukometa oslanjanjem na tačke u kojima su jaki (contingency). Rukometom u potpunosti vladaju Nemci, koji su na imali 14 polufinalista i 4 titule u prethodnih 7 godina, a završni turniri se igraju u Kelnu. Van Nemačke rukomet je jak brend još samo u Poljskoj i Skandinaviji, uz Hrvatsku. Čak i kada su Španci imali najjaču ligu, nije mogla ni da priđe ACB.

    Sa druge strane, ULEB u basketu hoće da širi brend na celu Evropu, jer neka od glavnih tržišta na kontinentu nisu još bliska košarci (expansion). Od poslednjih 8 F4 turnira polovina je igrana van košarkaškog heartlanda, u Londonu, Parizu, Berlinu i Pragu. Od ta 4 grada samo Berlin ima pristojan tim, koji povremeno vidi Evroligu. Iz debakla londonskog F4 ULEB može mnogo da nauči, ali se ne može na osnovu toga praviti poređenje dva sporta.
    (gunar, 27. decembar 2013 11:53)

    # Link komentara

  4. @kuma lija
    Prijatelju,konstatiranje činjenica nikako nije napuhavanje stvari.Ako brojke uvećavaju na službenim stranicama EHF-a,onda sam ih uvećao i ja,jer samo prenosim ono što sam pročitao.Čisto sumnjam da će rukomet ikada biti popularniji od košarke u Španjolskoj,Italiji,ili ako hoćeš,u Srbiji ili Hrvatskoj,ali je neoboriva činjenica da zadnjih par godina F4 Eurolige nema rasprodana ni finala,a polufinala se često igraju pred polupraznim dvoranama,dok se s druge strane F4 rukometne lige prvaka igra pred doslovce krcatim dvoranama.Nadalje,barem pet klubova u regularnom dijelu ima prosjeke veće od 10000,što je nedostižno i za Olympiacos i PAO,da ne pričam o Sieni,Armaniju ili Prokomu.Pozdrav,i iskrene želje da reprezentativni i klupski rukomet u Srbiji dođe,ili se vrati,na grane koje ovaj atraktivni sport i zaslužuje!
    (Dvoranski polo, 27. decembar 2013 11:11)

    # Link komentara

  5. Prvo se sa leđa klubova mora skinuti sudijska (kompromitovana) organizacija kako bi se mogao videti stvaran rad u malim sredinama. I ono malo sredstava koje klubovi obezbede, 90% ide za sudije, a onda za ostale troskove. Igracima ne ostaje nista, ni za opremu. Kako onda ocekivati bilo kakav pomak. A bez igraca nema ni rukometa, zar ne ? Ovo je iz licnog i dugogodisnjeg iskustva u rukometnom radu.
    (sumarko, 26. decembar 2013 20:47)

    # Link komentara

  6. dvoranski polo
    malo si previše napuhao stvar, rukometna liga prvaka ima nekolio puta manju posećenost od košarkaške, duplo manji broj utakmica i interesovanja sponzora, niskom cijenom tv-prenosa, a najplaćeniji rukometaš svijeta ne može ući među prvih 100 najplaćenijih košarkaša, i nije mi drago da je tako, ali su to činjenice
    (kuma lija, 26. decembar 2013 18:58)

    # Link komentara

  7. U ovom tekstu se više govori o muškom nego o ženskom rukometu. Ne govori se o potencijalu reprezentacije, o stanju u ženskom klupskom rukometu u Srbiji. Ne govori se o susednim zemljama koje uglavnom imaju timove u Ligi Šampiona. Ko njih sponzoriše? Koliko se uloži, a koliko zaradi? Budućnost je državni projekat Crne Gore, Podravka ima solidnog sponzora, ali nema vrhuske rezultate u LŠ. Krim ima vrhunske rezultate u kontinuitetu. Makedonija takođe ima klubove u LŠ. '90-ih smo mogli da imamo i kvalitne ženske timove, do pre par godina bilo ih je po nekoliko u Evropi, i bilo je solidnih rezultata. Ko sad može i želi da finansira neki ženski klub? Pa u ženskoj odbojci imamo sjajan klub koji je dao pregršt vrhunskih igračica, i igrao LŠ, a on funkcioniše na stipendijama. Ša da očekuju rukometašice koje i ne dolaze do LŠ. Opet, nema ni “popularizacije” ženskog rukometa. Ne prenose se utakmice u evropskim takmičenjima, npr. ove godine Jagodina – Viborg, a ima još naših timova u Evropi. Veći deo naših sportova je u “ilegali”, Javni servis ih ignoriše. Nekada je bilo izveštaja iz svih trofejnih sportova, a sada jedva se i fudbal “isprati”. Postoje rukometni sajtovi, EHF daje rezultate svih svojih takmičenja, postoje i satelitski kanali, ali treba i platiti sve te pretplate.
    (miki, 26. decembar 2013 14:22)

    # Link komentara

  8. Sada će rukometašice dobiti penzije od oko 1000 evra mesečno doživotno. Ako ih je bilo 20 u reprezentaciji sa trenerima to je oko 240000 evra godišnje. Kad to pomnožimo sa očekivanim životnim vekom, sledećih oko 40 godina, to ispada da će nas ova srebrna medalja koštati oko 10 miliona evra. Zar nije bolje taj novac uložiti u mlade nade rukometa ali i ostalih sportova?
    (KoleM, 26. decembar 2013 09:07)

    Ako onaj ko dodje i dovede Srbiju do samog svetskog vrha nije vredan toga da bude nagradjen, pa o cemu onda pricas, prijatelju? Zasto onda da se ulaze u mlade i cega su oni nada ako uspeh nije vazan? Zasto uopste raspravljamo o ovoj temi? Neverovatna je nasa sposobnost da ono najvrednije i najbolje sto imamo u bilo kojoj sferi drustva vucemo na dno. A za mlade, popularizaciju sporta i buduce medalje, vise vredi ovo srebro nego ne znam ni ja koliki milioni i to godisnje, a ne za pola veka i mnogo duze, koliko ce ove rukometasice primati penziju.
    Sto se tice buducnosti, generacija Jovane Risovic je veoma talentovana. Devojcice su igrale 2011. polufinale evropskog, a 2012. svetskog prvenstva i o njima treba voditi racuna. Tamara Georgijev, Marija Obradovic, Sandra Filipovic i najbolji pivot svetskog prvenstva prosle godine Natalija Vasic su neka od imena.
    (my way, 26. decembar 2013 14:20)

    # Link komentara

  9. U potpunosti se slazem sa tobom...
    Niko osim ovih devojaka nije zasluzan za ovu medalju
    Savez ocajan, trener nula, podrska nikakva...
    Setite se samo koliko je ljudi bilo prosle godine po grupama u Areni??? Po 200/300 ljudi... SRAMOTAAAAAAA
    A sto e tice odlaska nasih igraca i igracica da igraju za druge reprezentacije tu tek ne mogu a ostanem nem. Pored Bulatovic, DJokic, Sterbika i ostalih sad se po rukometnim krugovima vrti prica da Sladjana Pop-Lazic pregovara sa Francuskim i Crnogorskim savezom da igra za njih posto je nas cenjeni selektor lagano precrtao sa spiska iako e dobro zna da je ona u Reprezentaciji od pionirskih kategorija do danas odigrala preko 100 meceva, i taman kad je u zenitu karijere sa generacijom sa kojom se poznaje od malih nogu, morale su da igrau neke selektorove miljenice koje nisu zabelezile ni po minut na celom sampionatu ali u zasluzile penziju i sve pocasti koje idu uz medalju.
    Ako se i to desi onda svi iz saveza treba da podnesu ostavke posto nasoj Reprezentaciji ne treba najbolji pivot Francuske lige.
    (Draza, 26. decembar 2013 13:59)

    # Link komentara

  10. "Srpski rukomet: Euforija će proći, a šta posle?"
    Ništa, Crna Gora i Budućnost će opet biti najbolje.
    (Danilo, 26. decembar 2013 13:40)

    # Link komentara

  11. Odličan je tekst,samo se potkrala jedna pogrešna procjena-rukomet već dugo nije sport malih gradova.Devedesetih su dva najjača kluba u Europi bila Barcelona i Zagreb(3 milijuna i skoro milijun),najbolji klub 21 vijeka Kiel sigurno nije mali grad sa skoro 300 tisuća stanovnika,a ponajbolji klubovi zadnje dvije godine dolaze iz Hamburga i Pariza.Rukomet je u strašnoj ekspanziji,u ogromnim i klupsko-reprezentativno relevantnim zemljama poput Njemačke i Francuske je po popularnosti već pretekao košarku,a liga prvaka rukometaša je po popunjenosti,ali i po apsolutnoj brojci,gledanija od košarkaške eurolige.Zato nema naricanja za onim što je nekada bilo,jer ni Zagreb,kao apsolutno najjači brand iz bivše države,sa nemalim godišnjim proračunom od 3 milijuna eura, više ne može uspješno pratiti bogatije klubove.Srbija treba uložiti u repke,poticati igrače da što ranije odlaze van i tamo sazrijevaju,pa će od toga profitirati na reprezentativnom planu,klupski je ta priča i za vas,i za nas završena,i nema te škole ili selekcije koja će to promijeniti dok se ne nađe neki baja koji će biti spreman u npr.Metaloplastiku upucati desetak milijuna nečega godišnje..
    (dvoranski polo, 26. decembar 2013 13:28)

    # Link komentara

  12. @Herzegovina Trebinje
    Srbija nije jedini domaćin nekog reprezentativnog rukometnog takmičenja. Isto tako, rukometašice su 2008. i 2010. bile u grupama sa domaćinima turnira, što je bio i jedan od razloga tadašnjih eliminacija. Slovenija je kao domaćin postala prvak Evrope, Makedonke su nas pomoću sudija eliminisale npr. Niko ne brani BIH da se prijavi za domaćina nekog prvenstva. Imate vi nekoliko rukometnih centara - Banja Luka, Doboj, zapadna Hercegovina ... Eto i Hrvatska je bila domaćin u muškoj i ženskoj konkurenciji, i imala solidne rezultate. Doduše, u Hrvatskoj se neuporedivo više ulaže, i stručnost je na vrhunskom nivou, pa ima i vrhunskih rezultata u kontinuitetu. Reprezentacija Srbije nije "kanta za punjenje svima", imamo mi odlične pojedince i solidan tim, u obe konkurencije. Ne bi domaću teren pomogao da uđemo u finale ili prve četiri da nemamo kvalitet. Tu već odlučuju nijanse i iskustvo. Ipak, za neki kontinuiran uspeh potrebni su i jaki domaći timovi, a toga nažalost nema. I BIH ima solidnu reprezentaciju, a dok ne postane vrhunska možeš da navijaš za hrvatsku ili crnogorsku reprezentaciju koja je u blizini Требиња и источне Херцеговине.
    (Вуковар Срем, 26. decembar 2013 13:25)

    # Link komentara

  13. Неко је у овој еуфорији поменуо медаљу у Рују. Ти су заборавили само једну ситницу: треба стићи до Рија а до тада је још једно СП и једно, можда чак и два ЕП и квалификације за ОИ, ако се до њих дође. Теже је проћи кроз све ово него у Рију освојити медаљу. Хоће ли успети? Е то је тема. Какво год стање било у бази, колико год да нема новца, колико год постојали сви проблеми који су овде поменути, увек постоји по 20-сетак момака и девојака од којих се може саставити квалитетна репрезентација која је у стању да стигне и до светских медаља. А ЗАШТО ТЕ ЕКИПЕ НИСУ У СТАЊУ ДА ДОБРО ИГРАЈУ У КОНТИНУИТЕТУ? То не значи да на сваком великом такмичењу освајају медаље али је невероватно да носиоци медаље играју онако лоше као рукометаши на ОИ, на потоњем СП, да се кроз иглене уши пласирају на предстојеће ЕП , да ове исте девојке убедљиво губе квалификациону утакмицу од једне Словеније, додуше, месец-два пре освајања медаље. Зашто је ово овако? То је озбиљно, пре свега стручно питање. Мислим да разлог није у недостатку мотивације код самих спортиста, мислим да суштински проблем није ни у новцу, али неки проблем очигледно постоји. Хоће ли се неко позабавити овим питањем. Како нпр. одбојкаши који живе у истом окружењу већ годинама успешно решавају проблем континуитета? На крају, веома заслужниа личност за обе ове медаље зове се Дубравка(?) Јовичић – психолог, што је признао и селектор Бошковић. Јако ме занима да ли је она била присутна и на оним такмичењима кад су екипе играле лоше.
    (branko, 26. decembar 2013 13:19)

    # Link komentara

  14. Prvo, ovo sto kaze Jovanovic treba uraditi pod hitno. Mi smo nacija talentovana za sportove koji se igraju rukama, nazalost svih ljubitelja fudbala. Godinama smo dominirali u odbojci, vaterpolu, kosarci. Ukoliko ima uslova, a uz malo volje mogu se stvoriti, deci treba uvesti te sportove u skole, uz angazovanje ljudi koji imaju znanje. Sto se srpskih rukometasica tice one su sjajan tim i medalju mogu da osvoje bilo gde. Podsetnik za ove koji ne prate rukomet, da je Dragana Cvijic propustila nekoliko takmicenja, ukljucujuci i evropsko u Beogradu prosle godine zbog teske povrede. Sa njom ovo je drugi tim. Cvijic je uz Loke najbolji pivot na svetu. Srbija ima dva beka svetske klase, Andreu Lekic koja je klasa za sebe, i sjajnu Damnjanovic, a tu je i Jelena Zivkovic koja je medju najboljim mladim rukometasicama sveta, i odlicne golmane. Problem su krila, ali imamo mladih talentovanih igracica. Svaka pobeda na prvenstvu je cista kao suza, cak je sudjenje bilo protiv nasih devojaka u mecevima sa Norveskom i Brazilom. Norvezanke za 60 minuta nisu dobile nijedno iskljucenje iako su demonstrirale dobro znanje sumo rvanja.
     (rukomet, 26. decembar 2013 13:01)

    # Link komentara

  15. dali u srbiji uopšte postoji mini rukomet za decu od 7-12 godina?
    igra se s spužvenim ali kompaktnim loptama, 4 igrača u polju, i zabranjeno je igrati zonu( jer je deci to predosadno i prestatično) već samo presing.
    na taj način je deci zanimljivije igrati, jer npr jednom brzom i živom detetu je dosadno stajati na krilu statično i čekati da mu netko drugi sve servira i kreira te beži u druge sportove.
    mini rukomet je već davno (15 tak godina) trend i masovnost po rukometnim zemljama, a kod nas nisam čula da postoji!?
    (kuma lija, 26. decembar 2013 12:32)

    # Link komentara

  16. Ako hoćeš do izvora (uspeha) moraš plivati uzvodno.
    Stara Vikinška izreka.
    (Rade, 26. decembar 2013 12:13)

    # Link komentara

  17. Ко год добронамјерно укаже на неки проблем, надајући се да ће допринијети рјешавању истог, одмах се дочека на нож, пљувачком и омаловажавањем. Јел ја мање волим Србију ако кажем да проблем постоји или затворим очи и тврдим да тече мед и млијеко. Ево, ја навијам за Србију, надам се да ће се низ медаља наставити, али неће уколико се суштинске ствари не промјене. Резултати мушкараца на ЕП-у и сад жена на СП-у су више резултат сретних околности, домаћег терена и о-рук рјешења него системског рада. Мушкарци прије сребра нису освојили одличије више од 10 година, жене исто тако. Да се разумијемо, ове дјевојке су више него ЗАСЛУЖЕНО освојиле медаљу, и то је само ЊИХОВА заслуга. Али се морамо сјетити да те исте дјевојке нису имале 2 комплета дресова прије пар година. Нема система. Како се десило да неке наше репрезентативке (Булатовић, Ђокић, Миленковић...) играју за друге репрезентације? Нема система. Резултати тенисера(ки), пливача, атлетичара(ки), кајакаша, веслача(ица), стерлаца су само резултат њиховог личног рада, преданости послу, упорности и наравно квалитета. Ти резултати су само ЊИХОВИ. Надам се да ће добронамјерна, конструктивна критика допринијети промјени стања и бар донекле олакшати услове и помоћи да постижу још боље резултате.
    (Stinga, 26. decembar 2013 12:07)

    # Link komentara

  18. nadam se da nece biti kao u muskom rukometu
    i da se nece ponoviti OI 2012
     (jjkk, 26. decembar 2013 11:30)

    # Link komentara

  19. Svaka država koja organizira natjecanje dobiva medalju , nepisano pravilo , radi publike,zahvale zbog odrzavanja turnira i sl . I to je u redu , ali nemojte misliti da bi vam muški ili cure osvojile medalju i negdje drugdje da je bilo natjecanje ( iako nemam ništa protiv da bi se ponovilo) . Ovo što priča Jovanovic ,potpuno je u pravu , malo neka dodje u HR ,malo pogleda i prepise ,zašto ne ,nije sramota u pitanju je recept za svjetskog ili olimpijskog pobjednika
    (Novica Drazetic, 26. decembar 2013 11:03)

    # Link komentara

  20. postovanje za analizu! P.s.vidim da je krenula pljuvacina sa komentarim-SRP(B)SKA POSLA!
     (Znam po nesto!, 26. decembar 2013 10:43)

    # Link komentara

  21. dalje....idemo po jos medaljala,,mi smo sportska nacija..
    da su nam fudbaleri bar pola od ovih devojaka,,,
    napred srbija
    (spanac84, 26. decembar 2013 10:37)

    # Link komentara

  22. Isto kao i muski rukomet. Kuci uz publiku i pomoc sudija do finala, a onda... Kanta za punjenje svima
    (Herzegovina Trebinje, 26. decembar 2013 10:30)

    # Link komentara

  23. Najbolje bi bilo pored sportskih penzija celim timovima zajedno sa sportskim trenerima da mucni narod placa i porez za sale, svi ti sportisti nek treniraju, uzivaju, idu na pecenja sa politicarima a na kraju karijere za svakoga po mesto u vladi.

    Svaka cast devojkama, vidi se da nisu iskvarene ali nisu ni kapaciteti da ne dozvole uvlacenje u te vode. Pored svega sto nemamo najmanje nam fali da drzava podize jos klubova na ovaj mrtvi budzet. Nek idu u inostranstvo nek igraju a oni koji hoce da treniraju snaci ce se. Vidite kako je gro igraca iz NBA treniralo od malih nogu po kojekakvim livadama, tek posle dodju uslovi.
    (sdf, 26. decembar 2013 10:27)

    # Link komentara

  24. Nece biti nista,zasto?Pa jel se promenilo nesto kod muskaraca,nije!Spanija nas razbila na SP-u sa 11 golova a u kvalifikacijama za EP nismo uspeli ni jednom da pobedimo rukometnu velesilu Austriju.
    (Serdar, 26. decembar 2013 09:49)

    # Link komentara

  25. Mislim da je zaista ključna priča sa školama i školskim sportom. 90tih sam išao u OŠ Filip Višnjić na Karaburmi. Učili smo rukomet na časovima fizičkog, za ocenu se trčala kontra, igrao se školski turnir, u školi je bio "regrutni centar" za ŽRK Polet. Izašlo je odatle nekoliko rukometaša i rukometašica... Realno je da je lova problem, ali nemojte mi reći da su 60tih, 70tih ljudi trenirali zbog para. Mislim da se i druženje, zabava, takmičenje, moraju vratiti kao motivi u sport.
    (Mirko, 26. decembar 2013 09:29)

    # Link komentara

  26. Sada će rukometašice dobiti penzije od oko 1000 evra mesečno doživotno. Ako ih je bilo 20 u reprezentaciji sa trenerima to je oko 240000 evra godišnje. Kad to pomnožimo sa očekivanim životnim vekom, sledećih oko 40 godina, to ispada da će nas ova srebrna medalja koštati oko 10 miliona evra. Zar nije bolje taj novac uložiti u mlade nade rukometa ali i ostalih sportova?
    (KoleM, 26. decembar 2013 09:07)

    # Link komentara