Beker uz Novaka – pravo rešenje ili ne?

Sredina decembra obično je doba kada vesti iz tenisa nema ni za lek, a novinari, javnost i navijači uspavano čekaju januar i prve turnire pred Australijan open. Tako je prolazilo i jutro 18. decembra, mirno i sporo, a onda nas je dočekala bomba – Boris Beker novi je trener Novaka Đokovića. Bio je to šok za sve, čak i za pojedine ljude bliske Đokoviću i inače jako dobro obaveštene strane novinare, a društvene mreže su očas posla ‘eksplodirale’.

Pošaljite komentar
  1. Boris je pun pogodak. On ce najbolje pomoci Novaku da materijalizuje izvanredne udarce sa osnovne linije, pravovremenim izlaskom na mrezu i sigurno poboljsati njegov volej koji je ruku na srce bio njegova slaba tacka.
    Miroslav N. Skopje
    (Miroslav Nikolovski, 30. decembar 2013 22:59)

    # Link komentara

  2. BEKER JE IZ VREMENA VOLEJ IGRE I BRZIH POENA A TO BI NOVAKU MOGLO DA KORISTI U SKRACENJU MECEVA NA VELIKIM TURNIRIMA I MISLIM DA JE TO JEDINI SEGMENT IGRE GDJE MU BEKER MOZE POMOCI I AKO TO USPIJE MOGLI BI SMO DOCEKATI (KONACNO)KOMPLETIRANJE GREN SLEMA JA SE TOME NADAM I ZELIM MU TO OD SRCA POSTO PRATIM SVE NJEGOVE MECEVE U GODINI
    (MILOMIR, 22. decembar 2013 21:44)

    # Link komentara

  3. RIZIK
    Ako mu je bila potrebna promena onda je najveći rizik što je uzeo Borisa. Ukoliko Boris nastavi po "plani i programu" dosadasnjem mislim da neće toliko uticati. A ako hoće da daje neki lični pečat, pitanje šta će biti. Kakav je Becker na to liči. Ne može to toliko da se odvoji privatno od poslovnog u profesionalnom sportu. U broj radnih sati ulazi sve i spavanje i trening, ishrana, odmor, psihička priprema,a ne samo po par satina mečevima i treninzima.
    Biatn je primer Lendla. On je rodjenza tu poziciju,jer je ima baš takav prilaz. Kad je neko gledao Gvardiolu kao igrača,mogao je da pretpostavi da ima elemenata za vrhunskog trenera. To je slučaj Lendla. Becker je vise slican u tom smislu Maradoni.
    Novak je i dalje odlican, a broj GS u 12.i 13.pa ljudi po tri GS da uzme u istoj godini više puta samo je uspevalo Federeru..konkurencija medju 4, 5 najboljiih je prevelika. Roland Garros je izgubio na poen, Wimbledon je protiv odlicnog Murray-a sa preteskim mecom protiv Del Potroa u 1/2finalu. US Open,opet zbog sitnog pada u trecem setu. Nadal je na Wimb.u prvom kolu ispao.. Niko nije masina za pobedjivanje i bezgresnost.
    Zelimo mu srecu naravnoi bicemo i više nego zadovoljni uspesima kao do sada
    (bokieg, 22. decembar 2013 11:43)

    # Link komentara

  4. Често промјена и на горе буде боља од никакве промјене. Мислим да је право вријеме за промјене и да то Наш Ноле јако добро зна.
    Желим му сву срећу и унапријед се радујем новим узбуђењима.
     (Радован Гајица, 22. decembar 2013 06:55)

    # Link komentara

  5. Mnogo se brige vode oko Bekerovog privatnog zivota i da li cese pored svojih navika posvetiti u dovoljnoj meri Djokovicu. Bekera medjutim poznajemo i pamtimo kao tenisku masinu i kao broja 1, samim tim ne bi Beker ni prihvatio tako odgovoran poziv, a da ne zeli da se dokaze u novoj ulozi, a samim tim ovo mu je nova uloga da se bori u svetskom vrhu. Mislim da cese posvetiti u potpunosti Djokovicu, a samim tim "obaveze" ce biti zanemarene. Pravi izbor Djojovica!
    (Miki, 22. decembar 2013 03:09)

    # Link komentara

  6. BEKER JE JEDINI LOGIČAN IZBOR , ne znam zašto su svi toliko iznenađeni! Mnogo je komentara na nivou čistog dilentatizma.
    Prvo i osnovno, Novaku su već 26 i ulazi u 27. godinu. Drugo, tenis je sve suroviji i pretrpan kalendarski zbog čega se mnogo igrača na turu pobunilo. Jednom rečju bitno je sledeće: 1. Novak više ne sme da muči svoj organizam i igra preduge poene i mečeve od po 4-5h, a to znači ofanzivnija igra i skraćivanje poena; 2. Nadal je već platio cenu rasturivši svoja koklena zbog dugih poena i mnogo klizanja po terenu. Dugo je odsustvovao i jedva se vratio. Novak ne želi da iskusi isto i da kliza i pravi špage po terenu, a time rizikuje povredu. Svaka takva povreda u ovim godinama mogla bi da znači oproštaj od svetskog vrha i novih Slemova.
    PREMA TOME,BEKER JE JEDINI LOGIČAN IZBOR ! Novak u tenisu zna sve, njemu trener i psiholog posebno nisu potrebni, jedini problem je volej igra koja je nesigurna, sa lošim tajmingom izlaska na mrežu i zbog čega ne zarađuje lake poene. Sa servom koja je sve bolja i onim što mu i na tom planu BB može doneti, Novak može vrlo brzo postati nepobediv čak i za Nadala i Mareja. Željno isčekujem epilog nove saradnje i verujem u nju.
    (Lazar, 21. decembar 2013 22:41)

    # Link komentara

  7. @Sasa Soskic

    Da,da,hvali mu sigurno.
    (Paralelepiped, 21. decembar 2013 20:00)

    # Link komentara

  8. Ja ne znam sta ce njemu Beker ?!
    (Nikola 92, 21. decembar 2013 18:11)

    # Link komentara

  9. Što da ne. Mislim da je Nole zreo za neke promene-svako bi se zasitio svakodnevne rutine koja se samo "seli" iz grada u grad. Ova promena će sve prodrmati i sigurno Noletu doneti nove "izazove" i izvući iz njega možda još neke neznane kvalitete. U svakom slučaju promena je sasvim ok i preduzeta na vreme. Samo je jedan život a kamoli ovakva karijera. Samo napred i sve najbolje.
    (Biserka, 21. decembar 2013 15:30)

    # Link komentara

  10. Adidas je jedini root cause ove saradnje. Od voleja nema nista kao ni od preuzimanja odgovornosti. Bonus dobitak je sto ce Noleta sada voleti vise i na zapadnim turnirima. Ukoliko padne jos neki ugovor tipa SAP ili Mercedes bice para a kad ima para svi su srecni iliti uspesni.
     (Floyd, 21. decembar 2013 02:19)

    # Link komentara

  11. Bojim se da ova saradnja nece doneti zeljene rezultate...ali verujem u Novaka koji je rodjeni SAMPION te da ce prekinuti na vreme da ne bi prosao kao sa Todom Martinom.U svakom slucaju Noletu zelim mnogo srece u saradnji i nestrpljivo cekam da pocnu turniri!
    (joka, 20. decembar 2013 22:20)

    # Link komentara

  12. Ja nisam Novakov navijac, ali moram reci da je ovaj aranzman suludan. Ako neko od nekoga ima sta da nauci onda to ima Becker od Novaka, pogotovo u sferi sportskog ponasanja, pristojnosti, mentalne stabilnosti, zdravog zivota, vjernosti djevojci, neludovanju, sto je sve njegovu karijeru dovelo do mjesta na kojem se nalazi.

    Becker je svoje zadnje dijete napravio u pijanom stanju sa ruskom manekenkom, u nocnom klubu nakon poraza u prvom kolu Wimbledona '96. Tenisko znanje i iskustvo nije dovoljno da bi se bio dobar trener. Jos je bitnija mentalna stabilnost, licna stabilnost i zrelost, koji covjeku daju kredibilitet, a Becker je na nivou tinejdzera.

    U tom domenu je Novak sto godina ispred Beckera, a ne samo ispred njega, nego ispred 90% svih ostalih profesionalnih sportista.
    (Sasha, 20. decembar 2013 22:00)

    # Link komentara

  13. BB je tu da bi nervirao Edberga i Lendla kao u proslosti....imaju kompleks od njega...i pomalo da ga savjetuje..to malo sto mu hvali...dobar izbor
    (sasa soskic, 20. decembar 2013 21:37)

    # Link komentara

  14. Novaku ne treba trener!
    (Moler, 20. decembar 2013 19:45)

    # Link komentara

  15. Da ne pametujem mnogo jer je Nole dokazao do sada da zna sta radi. Sa srecom u novoj saradnji i nadamo se jos uspesima :):):):)
    (Vladimir Srdanovic, 20. decembar 2013 18:04)

    # Link komentara

  16. Nole je morao da trazi resenje jer Vajda zeli da se posveti porodici tj cerki verujem velikoj teniserki u buducnosti.U uzrastu je kada joj treba ozbiljniji trener a Vajda je najbilje moguce resenje,otac i trener medju prvih pet u svetu.Nole je dakle morao da trazi resenje koje nece biti trajno ukoliko nema vise titula,napretka pogotovo na mrezi.Pravo je resenje jer je doslo do promena u stabu,a Beker je veliko ime u svetu tenisa.Batalite vise price iz privatnog zivota.Prosto samo treba pogledati mladost koju je proveo putujuci po svetu sa turnira na turnir.Tu je prosla mladost,a danas kao penzioner moze da radi sta hoce jer ostvario se kao sportista upisao se u istoriju tenisa,ostvario svoje snove.Sto se tice napretka u Noletovoj igri a meri se desetinom procenata Beker moze da deluje savetodavno,jer bolje se uocavaju greske gledajuci ocima profesionalca.Ne vidim nista lose ili bilo sta sto bi Noleta sputavalo saradnjom sa Bekerom.Nole je pametan momaj i sigurno nece tolerisati ni sekundu poraze na turnirima,naravno ako proceni da je trener odgovoran.
    (Melenci, 20. decembar 2013 16:15)

    # Link komentara

  17. Mislim da je jasno da je moralo doci do ovoga i da je ovo iznudjeno resenje jer je jos od Fibaka mirisalo na promene.One su iznudjene kada se zna da je Vajda non-stop sa Novakom vec sedam godina,da mu je zena teze bolesna,da mu cerke igraju tenis,starija vec ima 18 godina.Samo zamislite da covek nije vise od dva-tri meseca bio sa porodicom godisnje.Verujem da bi mnogo ranije doslo do prekida saradnje(od strane Vajde)da nemaju takav odnos kakav imaju.Verujem u to da bi Novak pojacao strucni stab ali nikada ne bi otpustio Vajdu da nije takva situacija kakva jeste.Novak je formiran kako igracki tako i kao osoba i ne verujem da postoji opasnost od toga da BB moze da unazadi njegovu igru.Kao prvo Novak ce u njemu dobiti"jaka ledja' van terena,dovoljno je arogantan i bez dlake na jeziku da se suprotstavi raznim igricama Tonija i ostalih,dosta medijske paznje i pritiska moze da preusmeri na sebe i rastereti Novaka.Novak je previse dobar i "fin",volela bih da mu BB prenese vise sportske drskosti i bezobrazluka,da ga nauci da dokrajci protivnika bez opustanja kao sto je on radio.Sto se tice same igre verujem na osnovu izbora trenera da ce se ici na jos agresivniju igru,skracivanje poena,usavrsavanje igre na mrezi sto je potrebno da bi duze trajao i bio bez povreda.Mnogi ovde spominju smec,Novak ne promasuje kad pusti loptu da padne,jedino kad je ne pusti onda promasi ali ne zaboravite da to ima veze sa perifernim vidom a on nosi sociva.U svakom slucaju bili zivi pa videli sta ce biti
    (stefi, 20. decembar 2013 13:53)

    # Link komentara

  18. Evo sta ja mislim (poslednji komentar na linku), predug je za copy&paste. izvinjavam se sto je na engleskom.


    [link]
    (noleisthebest, 20. decembar 2013 13:38)

    # Link komentara

  19. Mislim da je dobro za obojicu. Za Novaka jer će veliki deo obaveza da prebazi na Bekera, pre svega mislim da medijske nastupe i slične obaveze kojih mi nismo svesni a Novak ih ima previše - zbog njih i ne može da bude toliko u tenisu koliko bi bilo potrebno da bi bio i ostao prvi.
    Iskustvo igrača koji - kako i Saša kaže u odličnoj analizi - imao jednu od najkonstantnijih igri u tenisu, i osobu koja ima sličan unutarnji, emotivni osećaj kao Novak - zbog koga je Novak i osetio bliskost i potrebu da ga zove, razgovara i na kraju mu ponudi trenersku funkciju.
    To jeste bila komunikacija koja nije bila javna i za koju je malo ko znao pa se zbog toga sada svi iznenađuju, ali ponavljam - oni su slični i kompatibili upravo u tom aspektu - srca (opet Sašina konstatacija i izraz, a ja takođe primećujem istu stvar).

    Za Bekera će biti dobro jer će biti opet u vrhu medijske pažnje, jer će morati da se uozbilji i vrati u profesionalizam i posvećenost tenisu, ali i posvećenost Novaku Đokoviću - smatram da će to odrediti kvalitet i dužinu njihove saradnje.

    Na kraju, sviđa mi se ideja da Nemac radi za Srbina. Jednog u timu Novak već ima i to je dosad bilo više nego odlično. Posebno što Beker i nije klasičan "Nemac", već "nešto vrlo slično" nama Srbima - želim reći da objedinjuje ono što je najbolje u karakteristikama dva naroda.
    (Mirko, 20. decembar 2013 12:33)

    # Link komentara

  20. Kao neko kao bivsi sportista i sada profesionalni igrac pokera, osecam se pozvanim da dam svoje misljenje. Zaradjujem lepo, non stop putujem i mogu da "radim" sa bilo kojeg kraja planete...nemam ni dana trenerskog iskustva, ali kad radim sa prijateljima, ukazujem im na greske, popravljam im performans i dajem zlata vredne savete, medjutim, nisam u stanju da ih pripremam u kontinuitetu, jer u sustini zivim ekstremno napete situacije, od euforije do ocaja, sto rezultira ogromnim frustracijama u privatnom zivotu. Slicno kao i Beker, imam skoro identicne probleme u porodici i u drustvu. Voleo bih da gresim, ali mislim da ce te svoje licne frustracije preneti i na Novaka, jer njemu treba neki robot, tipa Lendl ili Sampras. Nisam za!
    (Metohijski vuk, 20. decembar 2013 11:24)

    # Link komentara

  21. Verujte u Djokovicev izbor.
    Zasto?
    Zato, sto je ,jos tamo negde 2000,njegova porodica jureci sponzore(bez obzira na podmetanje klipova u tockove tom tada 13-god.decaku)donela odluku da sama kako zna I ume krene u neizvesnost uspeha stavivsi sve na kocku.Ljubav I vera su im I dali snage za jednu takvu tesku odluku.Ponudu za promenu drzavljanstva su iz istog razloga odbili I nastavili SAMI dalje.Sada kada su vecinu svojih snova dosanjali javljamo se mi sa procenama sta je za Novaka najbolje.Mi koji smo uspesni I u svemu dokazani.Kakav cinizam.U to,bozije dete,nista nismo ulozili a dobili uzasno mnogo.Velku radost,bezgranicnu srecu,ponos,.Doziveli to da se prezime DJOKOVIC(ne bas lako)vrlo tecno izgovara na raznim jezicima sirom sveta.Kako bi se to danas reklo Srbija je u njemu dobila svoj najveci BREND.Uzivajte u bajci koju nam je porodica Djokovic I sam NOVAK darivao I zelite da ona sto duze traje.
    (Boban Nikolic, 20. decembar 2013 10:58)

    # Link komentara

  22. Mene ova saradnja uopšte nije iznenadila ,a spojilo ih je to što i jedan i drugi sve čine da budu u žiži javnosti 24 sata.Da li će funkcionisati tandem nekadašnji teniser koji nema trenerskog iskustava i sadašnji vrhunski teniser vidjeće se vrlo brzo na turnirima.
    (možda očekivano, 20. decembar 2013 10:46)

    # Link komentara

  23. Ovo je za Novaka nepotreban potez,
    jedino ce ovde Beker imati koristi
    uz vec formiranog i popularnog tenisera.

    Beker nije trener sa iskustvom i to sto ce Novaku pricati, on vec zna!

    Videcemo vec.
    (Vladimir, 20. decembar 2013 10:20)

    # Link komentara

  24. Odličan potez. Mene od sutra trenira Pit Sampras.
    (Rafa Nadal, 20. decembar 2013 08:53)

    # Link komentara

  25. Jedva čekam da vidim!
     (Saša RS, 19. decembar 2013 23:32)

    # Link komentara

  26. Све почиње од претпоставке да Вајда не би могао у догледно време да прати Новака на већини турнира из разних разлога. Уколико је она тачна, онда је ово добар потез, можда и најбољи који је могао да се донесе.

    Јер, с једне стране, Новак је вероватно једини играч којем тренер и није потребан: играчки, његове мане су једва видљиве, ако их уопште има, познат је као најкомплетнији тенисер; психолошки, у најбољој је форми, победио је у последња 24 меча све из врха. Не треба му ни стратег, ни психолог. Но, дугорочно гледано, њему је потребан сапутник, не неко ко ће га не знам колико научити, него неко ко ће, боравећи уз њега, преузимати на себе део притиска који прати Ђоковића. Бекер има харизму којом ће ту дужност добро обављати, остављајући Нолету простор да ради онако како најбоље уме - у тишини.

    Све преко тога је бонус, а то је: могућност да га Бекер научи нешто о сервису, волеју, скраћивању поена и мотивацији. Међутим, ништа од тога не деси, неће бити катастрофа, и зато је ово потез врло ниског ризика. Проблематичнији би, по мени, био неки тренер који би желео да изиграва учитеља. Немац то неће радити, и ту и видим његов интерес у свему овоме: он је дошао да буде ученик, а не учитељ! Ако жели да се посвети озбиљније тренерском послу, Новак је најбољи избор за њега као почетника, јер је с Нолетом тренутно вероватноћа некаквог тренерског дебакла најмања. После ће Бекер, већ мало уходан, лакше водити друге играче.

    Све у свему, ово је обострана услуга тј. корист.
    (Иван, 19. decembar 2013 22:47)

    # Link komentara

  27. bice veoma uspesna a nole ce sa njim osvoiti sve turnire
    (dusan, 19. decembar 2013 20:51)

    # Link komentara

  28. Pametan izbor za Novaka tezi savrsenstvu i zeli da napravi korak vise u svetu tenisa . Boris Beker i Novak Djokovic tandem snova.
     (frankejnstajn, 19. decembar 2013 20:35)

    # Link komentara

  29. Ja bih se bas iskreno obradovao da je vratio dr Igora Cetojevica u tim. To bi vec bilo nesto! Ovako, mogao je da angazuje i Bobu Zivojinovica. Ne vidim razliku, osim sto bi Boba bio jeftiniji jer je zivotno situiran (Brena obezbedila).

    Meni se cini da je ovo neki marketinski trik. Jer realno Novaku trener vise i nije potreban, pogotovu ne ovaj sarlatan. Fibak je tu da uradi fajn stim kad zatreba, pa videli smo da je Novak postao prakticno nepobediv od kad je njega angazovao za savetnika. Novaku najvise treba dobar psiholog i dobar sparing partner. Ali ko sam ja da sudim?

    Pozdrav,
    (Gajetano, 19. decembar 2013 20:00)

    # Link komentara

  30. Evo jedno od glavnih razloga njegovog angazovanja:
    Becker - McEnroe 8-2
    Becker - Lendl 10 -11
    Becker - Connors 6 - 0
    Becker - Wilander 7 - 3
    Becker - Edberg 25 - 10
    Becker - Noah 4 - 2
    Becker - Agassi 4 - 10
    Ovaj head to head je stvarno neverovatan, prosto tesko je poverovati da nije imo koj grad sleim vise pored takvih velikana! Sa Agasijem nemoze previse da se racuna jer on je tad bio pred kraj karijere a Agasi u uspono, sto znaci samo Lednle imo jednu pobedu vise od njega!!!
    Definitivno Nole nije blesav sto je njega uzeo, sto znaci da Bekerov glavni zadatak ce da bude da udje bolje u duelima sa direktnim konkurentima sto se stvarno u poslednje dve godine uspostavilo da Nole ne ulazi bas najbolje.To znaci da Beker zna kako uci u bitnim duelima kad ima motivaciju. Ocigledno je gubio cesce od slabijih ranigiranih tenisera. Al to je perfektni kontrast izmedju njh dvojce jer Nole u poslednjih 3 godine nije imo vise od 5 kikseva, a Beker slabiji sa donjim rangiranim teniserima a bolji sa direktnim konkurentima.I naravno kontrast njih u stilu igre gde Beker izraziti napadac, dok Nole umereni gde cega da izradi svoju poziciju prvobitno..
    Sve u sve posle ovoga vide se da ima dosta logike, ocigledno da Vajda vise nema imaginacije da unapredi bolje njegovu igru. I on je jedan od vecih krivaca prosle godine sto Nole igrao slabije, jer kako sme da dozvoli da on kao glavni trener nole tek kreno da trenira nedelju dana pred Montreal, i naravno ima jos dosta takvih primera...
    (Stefano, 19. decembar 2013 19:40)

    # Link komentara

  31. Jedan od razloga je to sto hoce da unapredi ritern,servis i voleje
     (100% tacno, 19. decembar 2013 18:49)

    # Link komentara

  32. Mozda ovo i nije losa kombinacija. Beker je, kao i Srbi, bahat, nadmen, arogantan....agresivan. Problem je, Djokovic nije (na srecu ili nesrecu ?) prototip klasicnog Srbina. On je miran, skroman, povucen...cak i kada "besni" na terenu ne izgleda autenticno i uverljivo. Tesko je dati neku pametnu prognozu o ishodu ove veze sa Bekerom. Licno im ne dajem neku sansu za uspeh. Beker je odavno, kako fizicki tako i dusevno, izvan tenisa. Zadnjih 10-15 god. interesuju ga samo zene, alkohol i poker. U Nemackoj je vec odavno postao vic figura zbog svojih eskapada. Ne zaboravimo da na mestu selektora nemacke teniske reprezentacije nije ostao ni pola godine jer su ga igraci bojkotovali i nisu hteli sa njim da rade. Mislim da Djokovic nije sebi napravio neku uslugu odlucivsi se za Bekera. To ce ga kostati milione dolara, a servis je mogao i neko drugi da ga nauci. Za mnogo manje para. Nemacku disciplinu i zagrizenost Djokovic posedujei bez Bekera.Beker ne moze Djokovicu da posreduje nemacke vrline jer je u sustini (po nacinu zivota, ponasanju) veci Srbin nego sto je to Djokovic. Ne znam, cudna kombinacija su. Nema to buducnost.
    (Nikola, strucnjak za tenis, 19. decembar 2013 18:39)

    # Link komentara

  33. Ah da, ono sto je zapanjujuce je to da ste primetili i uzeli kao opciju, dabi mozda Becker preuzeo pritisak (kao recimo Vujosevic sto radi sa partizanom) medija i time sacuvao Novaka od vanteniskih aktivnosti i desavanja, tj obaveza. A Beckeru je to itekako falilo i vidi se da mu fali. Dalje, mislim da ima tu mnogo toga pozitivnog. Nemacka je velika nacija i kao ona, privukla bi mozda neke sponzore a ujedno i auditorijum slusalaca, gledalaca i mozda cisto da se ime Djokovic cuje i do najmanjeg sela u tako velikoj drzavi i mnogobrojnoj naciji. A to je itekako bitno. Naravno, sve ovo pada u vodu ako uspesi izostanu. Ali kao sto je i sam gospodin Sasa rekao, Novak je veoma pametan decko i zasigurno je deset puta odmerio pa tek onda presekao kada je od toliko strucnjaka doveo bas Beckera. Meni je jedini zal sto je jedan veliki gospodin i znalac odnosno profeionalac svog posla ostao van novakovog kadra. A to je gospodin Cetojevic koji bi verujem, itekako mogao na psiholoskom planu da uradi mnogo toga jos. A gospodin Cetojevic ima veoma usku vezu sa kineskom medicinom koja je Novaku veoma poznata i bliska, pa verujem da bi mu itekako pomoglo da prenese jos veci deo znanja koje poseduje... a to bi se odrazilo.. itekako.. na svim aspektima... bas je velika zal za tim. Smem li da vas pitam gospodine Sasa, sta Vi mislite o tome o gospodinu Cetojevicu? Unapred zahvalan.
    (Frfljavi, 19. decembar 2013 18:36)

    # Link komentara

  34. Gospodine Sasa, ono sto je meni fascinantno kod Vas, nije ta sposobnost da napisete tako lep i slatkoreciv tekst, niti sto cete napraviti krajnje profesionalnu a iznad svega objektivnu analizu koja nikada nije bila upitna kome drzite palceve i na cijoj vam je strani pristrastnost... niti svo to znanje koje posedujete u tenisu... vec ono stoVas zaista izdvaja od svih Vas, a eto, B92 ima tu priliku da kaze da Vas poseduje u njegov portofolio je, da bilo koju tenisku vest, rebus, pitanje, novost, nedoumicu, poraz, uspeh ili bilo sta sto se desava sa tenisom a iznad svega sa Novakom, vi se uhvatite "pera" i "plajvaza" i postavite to javno a ujedno sa zeljom da procaskate sa nama obicnim citaocima i gledaocima koji po svemu sudeci su vama od velike i bitne vaznosti. A to se itekako respektuje i uvazava. Verujem da i sami primecujete i osecate koje postovanje uzivate kod svih nas. Ja Vam skoro nikada nisam postavio pitanje, osim jednom niti cu sada. Vec sam samo hteo da Vam uputim ovaj tekst koji itekako treba da dodje do vas ociju i usiju a da bi Vas potstakao za bolji rad i jos vecu pristnost sa tenisom i nama obicnim...navijacima Novaka i ostale srpske perjacnice. I jako mi je drago sto, zelite da cujete nase misljenje o dozvoljavate da Vas pitamo i procaskamo o onome sto i Vas ujedno muci :) Svaka, svaka cast. Sto se ovoga samog tice, nisam pametan. Kao i mnogo pametniji od Mene ( Pilic, Obradovic.. etc) koji takodje nisu mogli da se izjasne. Videcemo!
    (Frfljavi, 19. decembar 2013 18:28)

    # Link komentara

  35. Novak se opet postarao da nam teniski »mrtav« decembar malo oboji. Zanimljiva odluka, s svih strana osvijetljen članak a i kvalitetni komentari.

    U principu nemam nekog stava a i kako reče I.B. sve je već rečeno.

    Dodala bih ( ponovila većinu ovdje napisanog ) da sam, kao i do sada kad je Novak u pitanju, popriličan optimista. Palo mi je u oči da je Beker većinu stvari u životu »uprskao«, većinu ali ne sve. Tenis nije. Ustvari mi izgleda da je to jedna od rijetkih stvari u kojima je do sada bio uspiješan. Ne vidim zašto bi se to promijenilo a i trenirat će najboljeg tenisera današnjice. Motiva i te kako ima a kao što znamo motiv je najveći životni stimulator. Nekonvecionalan je, slobodnog duha, ne obazire se pretjerano na mišljenja drugih i u životu slijedi svoje užitke, ne trudeći se svima dopasti ( sušta suprotnost Novaku ), a da mu popularnost nešto i nije pala. Mogao bi biti od koristi.

    Pozdrav svima
    (Jova, 19. decembar 2013 18:17)

    # Link komentara

  36. treci deo...
    4) Bekerova licnost i uticaj: realno gledano, Beker je veca zvezda od Novaka u svetu tenisa i uopste generalno gledano. To je mac sa dve ostrice, jer ce Beker davati puno izjava, on voli paznju medija i videcemo kako ce se tu njih dvojica snaci. Ipak, ono sta ja mislim da je da 4-ti razlog Bekerovog angazovanja od strane Djokera jeste to da Novak imam jako, jako mali ugled u medjunarodnom svetu samo zato sto dolazi iz nama voljene Srbije. Sa Bekerom to sve dobija potpuno drugaciju dimenziju i samim time Novak ce dobijati mnogo mnogo vise paznje, bice prilike za dobre sponzorske ugovore, prodor na nemacko trziste itd. Jeste da Beker ima odredjene problem kuci, medjutim (ovde zivim, stoga i znam) on je i dalje Bog u Nemackoj i veoma je omiljen kod naroda. Novak ce sa njime usavrsiti i Nemacki sto je jako bitno za njega jer ocigledno ima planove da posle teniske karijere pravi karijeru u diplomatije, UN i slicno..

    Sve u svemu JAKO HRABAR potez naseg ljubimca, siguran sam da ce 2014 biti nasa godina!

    Pozdrav svima
    (El General, 19. decembar 2013 18:15)

    # Link komentara

  37. drugi deo ..
    3) Vajda: mi smo naravno svi navikli na Vajdu i on je nekako postao deo nasih zivota , uostalom kao i Djoker. Ipak od sredine 2012 videlo se da Novak ne napreduje u gore navedenim segmentima. U tom smislu, Novak je ranije jos probao sa Martinom, pa sa Fibekom ... ali nije zelo da stavi Marijana u inferioran polozaj.. Ipak, sport je surov i Noki je odlucio da uzme Bekera kao stalnog trenera jer od Vajde i ne moze vise da nauci. Njih dvojica su kao braca, Novak je resio da ga ostavi na payroll-u i time pokazao svoju velicinu. Siguran sam da ce Vajda, ukoliko dobije priliku uskoro da trenira full-time nekog drugog igraca dobiti odresene ruke i nece imati ni ovaj minimum obaveza prema Novaku. Hvala Vajdi za sve, ali Novak ima predispozicije da bude najbolji u istoriji i u tom smislu promene su neophodne.
    (El General, 19. decembar 2013 18:13)

    # Link komentara

  38. Pre svega hocu da napisem da me davno jedna vest nije tako iznenadila, pa cak mogu da kazem i propisno sokirala. Moram priznati da je Nole ovo jako dobro sacuvao od javnosti, nije bilo nikakvih indicija da ce se Beker pridruziti njegovom timu. Ipak, tom timu je bilo neophodno osvezenje, a da li je Boom Boom Becker resenje, vreme ce pokazati. Moji utisci su sledeci:
    1) Beker: u igracko-taktickom smilsu Novak moze itekako da napreduje sa njime. Nole je fantastican igrac koji je skoro sigurno najkompletniji igrac u istoriji ovog sporta. Ipak, ima i neke slabosti kao sto je smec na mrezi, volej igra i servis koji uprkos odredjenim pomacinma u 2H 2013 zasluzuje vise paznje. U ova tri segmenta ja vidim mogu doprinos Bekera i gotovo sam siguran da se ovim Novak vodio prilikom odluke. Nole ima OGROMNU ZELJU da igra sto vise volej-servis (pogotovo na Vimbldonu) i on to zeli da unapredi sto pre. Takodje, ukoliko ovo usavrsi moci ce da igra znatno krace poene i to ce mu direktno produziti karijeru.
    2) Nole: nas Noki je mentalno najjaci igrac na planeti (uz Nadala, tu se negde obojica), ima prelep backhand, dobar forhend, savrsenu kretnju, pravovremene izlaske na mrezu koji uglavnom ne realizuje kako treba zbog losije volej tehnike koju ce Boris da unapredi. Takticki Novak je izuzetan, vrlo je posvecen igri i analizi protivnicke igre, stoga u ovom delu ja ne vidim veliki doprinos Bekera. Novak zna da mora da unapredi volej, servis i smec i zato je Beker dobio posao.
    (El General, 19. decembar 2013 18:12)

    # Link komentara

  39. Svabo i Srbin partneri!!?? Eeeeej pa to nemoze a da ne upali.Kakav potez Noleta.Disciplina rad i psihomomenat Svabe a nas talenat rezultat 4 GS 2014.Cela Nemacka trubi i o BB i Dzokeru.Ovo je pocetak novog odnosa na relaciji Beograd Berlin.
     (mirko kojotovski, 19. decembar 2013 17:54)

    # Link komentara

  40. Posle Novakog poraza u finalu Wimbledona na humanitarnoj večeri ,koju je organizovao Novak,Becker je mu je rekao da je sve ovo lepo ,ali da želi da ga vidi kako pobeđuje u finalima GS.
    Odmah nakon te izjave sam pisao kako možda i bi bilo loše da mu baš on bude trener!Znači ,za mene ,odluka je sjajna.Zašto ?
    Sa Beckerom Novak dobija AUTORITET.Sa Vajdom je odnos isuviše prijateljski gde Novak ima slobodu u svakom smislu te reči .Sa Beckerom će njihov odnos dobiti novi karakter,a to je PEDAGOŠKI.
     (petar, 19. decembar 2013 17:38)

    # Link komentara

  41. Novak će, i da ne osvoji više ni jedan trofej, što je nemoguće, biti upamćen, a sa Bekerom, to zna samo on, kao što je rekao Pilić, verovatno će dobiti još nešto što, do sada, nije imao...
    (Žile sa Zvezdare, 19. decembar 2013 17:32)

    # Link komentara

  42. On ne change pas une Equipe qui Gagne-Ne menjamo Ekipu koja Pobedjuje.Verovatno No1e najbolje zna sta RADI?...Uvek uz tebe Nole!!!...iako si mi skratio zivot za nekoliko godina:-D)))))
    (Laslo, 19. decembar 2013 17:30)

    # Link komentara

  43. Mišljenja sam, da saradnja Beker – Đoković, neće dugo trajati, kao i da ne može doneti mnogo toga dobrog. Kaže se: suprotnosti se privlače, ali ovaj dvojac je previše različit, u svakom pogledu. Mekenro je, ako je trebalo izabrati slavno ime,a zbog marketinga, bio bolje rešenje: temperamentan, lucidan... i sličan Noletu. Takve dve energije, sjedinjene u jednu, pravile bi čudo. Ovako... poprilično sam sumnjičava, naročito, zbog onog : S kim si - onakav si!
    Kada je Vajda u pitanju, krajnje sam subjektivna – obožavam ga – pa je možda to razlog, ovakvog viđenja nove saradnje.
    Svaka promena, istovremeno nosi: i dobro i loše – čak je i promena na gore dobra, jer se iz nje uči šta ne treba raditi. Sve u svemu, sezona samo što nije počela, pa će nam uskoro, sve biti mnogo jasnije.
    Noletu želim mnogo uspeha u predstojećoj sezoni i da se ni na tren, ne pokaje i upita sebe: šta mi je ovo trebalo??!!!
    (Sneža, 19. decembar 2013 17:24)

    # Link komentara

  44. Samo da nije Vilander.
    (Sale, 19. decembar 2013 17:23)

    # Link komentara

  45. Bolje da je uzeo Ivaniševića jer je on karijeru izgradio na servisima (imao je jače od Bekerovih) i volejima (za nijansu slabiji od Samprasovih). A uz to su isti mentalitet, govore isti jezik, Ivanišević je bolji motivator i animator, ima trenerskog iskustva (vodio Dejvis kap selekciju Hrvatske, trenirao je Čilića ...)
     (Hoću 150 pluseva, 19. decembar 2013 17:12)

    # Link komentara

  46. Vrlo "zanimljiva" Novakova odluka. Praksa će pokazati koliko je ona dobra. Kao i stav većine ovde navedenih stručnjaka, i ja sam vrlo rezervisan. Bojim se da se ova odluka ne pokaže kao pogrešna - a to bi onda moglo imati dosta neugodne posledeice po Noleta - bar u 2014. god. ili u njenom jednom delu. Simptomatično je da ovu odluku u svom dobro poznatom "podrepaškom" stilu podržava bezrezervno jedino naš "stručnjak" Obradović.
    (VLADIMIR, 19. decembar 2013 16:58)

    # Link komentara

  47. Meni prosto nekakav osecaj kaze da ce se oni veoma dobro slagati i da je ovo odlicna vest.
    (Bg, 19. decembar 2013 16:57)

    # Link komentara

  48. Naklapanje,što bi rekli,skribomanija!Odavno sam načisto,da Novak zna šta
    radi.Očekuje korisne savete od Bekera za neke situacije i držaće ga, ako bude vajde.Ako ne,pustiće ga kao i onog Fibaka,Vemića,dr-a akupunkturistu
    a ostaće - Vajda...
    (oxydant, 19. decembar 2013 16:54)

    # Link komentara

  49. Lendl je bio poznat po tome sto uporno trenira, a BB po boemskoj naravi. Mislim da bi Djokovicu kao vrednom i upornom bolje prijao Lendl.
    (T., 19. decembar 2013 16:47)

    # Link komentara

  50. Novak najbolje zna sta radi, uvek je znao. Nije sam doneo tu odluku,ima sa kim da se posavetuje. Kod Novaka je sve idealno,bice i ova saradnja. Boris je pre svega harizmaticni laf koji je sada sigurno najpopularniji trener. Strahovit spoj,marketinska bomba..od sada ko napada Noleta,napada i Bekera..cucemo uskoro Vilandera i Bekera.
     (jackpot, 19. decembar 2013 16:43)

    # Link komentara

  51. odrastao sam uz borisa beckera...secam se kad je bio igrac skoro da nikad niste culi neki skandal ili lose vesti o njemu..kad je igrao,bio je "traumpaar" sa barbarom sve je bilo ok..nakon karijere ga nisam vise tolko pratio,par puta kad na televiziji igra poker( i to odlicno) i to je to.sta becker moze da pokaze novaku? pre svega servis...a onda drskost,mirnocu u kritickim situacijama,nemacku arogantnost.becker je legenda wimbeldona i siguran sam da ce novaku pokazati tu i tamo kako doci lakse do triumpfa u engleskoj.naucio je novak..trazio je tada od toda martina da mu poboljsa servis ali kako kad je tod kao igrac bio sve..samo ne svetska klasa.tu je razlika ...boris je legenda tenisa,morao je novak da reagira nakon sto je andy murrey uzeo lendla za trenera,marketinski je djole napravio najbolji posao od svih..

    pozz
    (Vladimir_natal_Petkovic, 19. decembar 2013 16:28)

    # Link komentara

  52. Videcemo. Ja ne mislim da je Novak hteo da menja trenera. Verovatno Vajda ne moze vise da putuje. Becker je bio number 1 na svetu, Ali to su neka prosla vremena. Ako mu malo popravi volej I slajs, niko mu nece ni prici. Dosta toga treba da se sklopi. Videcemo koliku zelju ima Becker a Isto tako kako se slazu posle prvog turnira. Ne verujem da se se bilo sta promeniti. Novak je Novak. Savrsen igrac!!!!
    (David Pantovic, 19. decembar 2013 16:19)

    # Link komentara

  53. Marketing.evo ovde u njemackoj samo se govori o bekeru kako ce da Bude Trener da Pomogne novaku da Bude broj 1 ...
    (Boris s, 19. decembar 2013 16:16)

    # Link komentara

  54. Agresivni Nemac, lozana, mislim da ce dobar biti za bodrenje. Ovo ostalo mislim da nema Novak sta vise da uci, sve zna...
    (Ernesto, 19. decembar 2013 16:15)

    # Link komentara

  55. @oto
    Ma nemoj, a kakav odnos ima sa Samprasom npr?
    Ako je vec hteo trenera koji mu zaista moze pomoci, trebao je da uzme Bjorna Borga, taj covek ima fantastican osecaj za tenis, analitcki je mozda i najbolji. Ako je problem u psihi onda bolje da angazuje psihologa kao sto to mnogi sportisti rade.
    (toto, 19. decembar 2013 16:10)

    # Link komentara

  56. Ovo je odlicna odluka. Prvo, Novak moze uvek da mu da otkaz. Drugo, Novaku treba promena. Nemojmo se zavaravati. Od marta prosle godine Marej je osvojio 2 grand slema i Olimpijske igre, Nadal tri grand slema a Novak samo jedan grand slem. 2011. Novak je osvojio 3 grand slema i ove i prosle godine na vrhuncu karijere samo jedan. Ne zavaravajmo se mastersima. Novak je imao neuspesnu godinu, i ovi i proslu. Tacka. Cele 2012. i 2013. je osvojio samo 2 grand slema a 2011. cak 3. To je mnogo za 99.9% tenisera na planeti ali malo za Novaka Djokovica. Mora da napravi radikalan rez. Potreban mu je covek koji ce ga vratiti na pobednicki kolosek sada u ovom trenutku. To je Beker. Beker i Novak nece i ne moraju dugo saradjivati. Novaku treba samo jos jedna jedina velika godina u karijeri, ali godina gde ce biti nepobediv kao nekada. Sad ili nikad. Ili ce pustiti Nadala da bude najbolji svih vremena ili ce krenuti u poteru za njim. Ako ove godine ne smanji razliku, nece ga nikad stici. A verujem da je ako ne bolji, a ono teniser iste klase.
    (Goran, 19. decembar 2013 16:05)

    # Link komentara

  57. Beker od ranije nije važan on se treba i mora posmatrati danas. Beker provocira kako javnost tako i svoju okolinu, njegovi vicevi nisu uvek za smejanje a u Nemačkoj je zbog njegovog stila života "pukao". Mislim da će Đoković delimično morati Bekera da uozbilji inače neće ta simbioza dugo trajati.
    (milan, 19. decembar 2013 15:59)

    # Link komentara

  58. mislim da je deplasirano da mi ovde prisutni (kao i doticni novinar) kao obicni smrtnici palamudimo o ovom potezu. Mi mozemo samo da pozdravimo takav potez. Ovu odluku je doneo najbolji teniser danasnjice i to je za mene dovoljno. Odluku nije doneo preko noci vec nakon dosta vecanja i premisljanja uz konsultaciju Vajde. Znaju oni sta rade, mada je Novak i inace besprekoran. To je kao kada bismo diskutovali da li je hirurg usio ranu adekvatnim savom.
     (Nolespi, 19. decembar 2013 15:44)

    # Link komentara

  59. Obrni okreni biće ludnica.
     (guja, 19. decembar 2013 15:35)

    # Link komentara

  60. Ipak iza svega stoji finansijska pozadina, Novak zna sta radi, tenis se igra do 30, a posle?
    (Deki, 19. decembar 2013 15:33)

    # Link komentara

  61. Sta ce Beker doneti Djokovicu?
    Dovoljno ce biti i da mu samo prenese delic psiholoske stabilnosti koji je imao u odnosu na svoje najblize i najvece protivnike, jer Bekerove brojke tu govore same za sebe:
    - sa najvecim rivalom Stefanom Edbergom ima skor 25:10 (bolji skor nego Rafa sa Federerom)
    - u istoriji tenisa ima treci najbolji skor ikada protiv top 10 igraca.
    A pri tome se radi o coveku koji je uzeo "samo" 6 slemova i bio samo 12 nedelja na prvom mestu ATP rang liste!
    to je ono sto Djokovicu sada nedostaje, osecaj superuiornosti u odnosu na rivale u finalima najvecih turnira, a cemu najbolje govori jedna Bekerova izjava iz igrackih dana:
    "Peti set u tenisu nema veze sa tenisom, vec sa nervima!"
    Ta psihicka stabilnost u kljucnim momnetima, protiv najboljih, trenutno nedostaje Djokovicu, a Beker izgleda kao pravi izbor da ga podseti kako se to radi.
    (oto, 19. decembar 2013 15:25)

    # Link komentara

  62. Boris ili ne, ja ne mogu da docekam Melburn:-)
    (II, 19. decembar 2013 15:17)

    # Link komentara

  63. Jeca Genčić mu je bila teniska mama
    Marjan Vajda na tour-u mu je sve i otac i brat i drug i sve.
    sve najbolje Nole, ali neka Vajda bude blizu, ako ne rezervisi Samprasa jos odmah
     (Dejan, 19. decembar 2013 15:03)

    # Link komentara

  64. Neko napisa da je Becker najbolji volej-igrac svih vremena, pa samo da kazem da to nikako ne moze biti pored Stefana Edberga i Johna McEnroea. Moguce je da se moze boriti za trecu poziciju sa jos nekoliko igraca. No ne cudi me da ljudi koji su prvi put pogledali teniski mec kad se pojavio Novak, pricaju to sto pricaju!
    (Srpski-zet, 19. decembar 2013 14:55)

    # Link komentara

  65. Riskantan potez Novaka Djokovica! Medjutim, neka je...zar mnogi udarci u tenisu nisu veoma riskantni, jesu, i predstavljaju uvek osnovni put do pobede. Jedino bi me zabrinulo ako je ta odluka Novaku nametnuta, ko zna od koga i zasto, onda bih bio minimalan optimista. Boris ne verujem da moze da ometa svojim glupostima posto Novak ima jake potencijale zavitlavanja s tim sto je mnogo ozbiljniji od Borisa, po prirodi. Voleo bih da Boris zapravo bude PR menadzer sa ponekim bistrim savetom tehnicko-taktickog karaktera, ne verujem da moze da bude pravi trener, mislim da on za to nema nerve. Videcemo, bice dobro ako Boris ne bude "isao na zivce" Novaku, u trenucima kada stvari "skripe" na terenu, tada je Novak prilicno nezgodan i zapravo veoma zahtevan (tada ni sam ne zna koja mu je podrska potrebna, ali jasno daje do znanja da je treba). Videcemo, Boris je mozda dovoljno senzibilan da "pogodi" sta Novaku u datom trentku treba....to moze da bude ponekada i samo pogled, gest, jedna rec, ko zna sta....videcemo. Zanimiljivo je, kao sto vec svi vidimo!
    (Posmatrač, 19. decembar 2013 14:49)

    # Link komentara

  66. Novak je izuzetno pametan momak. Svi u ovom potezu traže igračke razloge. Po meni takvih sportskih razloga za ovakvu odluku gotovo i da nema. Ja mislim da se ovde radi, pre svega, o izvanrednom poslovnom potezu. Pogledajte ukupna primanja tenisera u prošloj godini. Federer je ubedljivo prvi iako je imao izrazito lošu tenisku sezonu, ali ne i finansijsku. Nisu to male razlike u odnosu na Novaka koji je igrački bio gotovo perfektan - u pitanju je oko 50 miliona evra. Verujem da bi detaljnija analiza pokazala da taj novac R.F. inkasirao prevashodno od evropskih sponzora. Novaku, dakle, nedostaje glamuroznija slika "evropskog uspešnog momka" što vodi do zaštitnog lica prestižnih evropskih i svetskih poslovnih imperija. Taj zvezdani prah sa Borisom Bekerom pored njega, imaće sasvim drugi, mnogo intenzivniji odsjaj. Nekada nestašni, uspešni i slavni dečko svetskog tenisa trebalo bi da Noletu da taj neophodni evropski imidž. Sumnjam da će Novaku smetati Borisovi "izleti" u medije. Naprotiv. Kada je reč o igri, mislim da ni tu Novak neće biti "u minusu" sa Bekerom. Koliko znam kao trener do sada nije imao neke rezultate, ali ... kao ličnost ima na pretek onoga što Novaku treba još samo koji gram više, a to je "sportska drskost" i "instikt terminatora". On nema problema sa motivacijom, ali kada kod protivnika oseti nemoć iz nekih (ja mislim viteških) razloga njegovo pogonsko gorivo slabi. Takvu šansu teško će iskoristiti igrač izvan top 10, ali hoće Nadal, Marej, Del Potro ...
    (Kokan Prvi, 19. decembar 2013 14:43)

    # Link komentara

  67. Strategija,tehnika,fizicka spremnost...to je super!Ali Nole sve to poseduje u izobilju,i ako se zbog toga odlucio za Bekera,mislim da je pogresan izbor.Medjutim ako je izabrao B.B.zbog medijskog efekta,kako trenutnog,tako na duze staze,podrazumeva se i manja angazovanost Noleta,a ipak konstantna i atraktivna prisutnost,pun pogodak!Cini mi se da je i Novaku i B.B.potrebna promena,sto je opet dobar izbor.Kad pomislim na B.B.,prva slika je uvek B.B.na sljaci.Davno je bilo,ali mi se cini da je najimpresivnije meceve odigrao na toj podlozi,i pored toga sto nikada nije osvojio R.G.Gledajuci s tog aspekta,cini mi se da je saradnja B.B. i Novaka,dobro izanalizirana,jer neverujem da na planeti postoji savez koji moze vise da zeli osvajanje R.G.?Novaku vise nije potreban klasicni trener(Vajda je uradio posao koji niko drugi ne bi mogao),potreban mu je neko ko moze da razume kakav je osecaj kad mu stalno izmice R.G..Boljeg sparin partnera za sljaku nije mogao da nadje(osim Nadala,ali…).Novak ulazi u novu fazu sazrevanja,te ne verujem da ce mu trenersko neiskustvo B.B. pokvariti planove,avanturizm i « neozbiljnost »B.B. ce brzo splasnuti kad se prihvati ozbiljnog posla,jer kad je bio u vrhuncu karijere trenirao je i po 12 sati,brzo ce se u njemu probuditi nemacka disciplina.U kombinaciji sa srpskim inatom… ?Mozda ce uspeh izostati na startu,ali jednom kad se pronadje dobitna kombinacija...U svakom slucaju Vajda nikad ne spava!Posle TNT i Bluz bradersa,ovo je najubojitija kombinacija!!!
    (REKETNI STIT, 19. decembar 2013 14:34)

    # Link komentara

  68. Tacno,Beker je u privatnom zivotu takav.Ali,kao profesionalac nije dozvolio da to utice na njegove sportske domete.Bio je svetski broj 1,osvojio 6 GS i to sve govori.Kada se sve oduzme i sabere,mislim da ovo nije lose.Jedan takav svetski as sigurno moze dati mnogo korisnih saveta.Mozda je i pozitivno sto je Beker takav po karakteru.Noletu treba inicijalna kapisla na RG,Vimbldonu i US openu,pogotovo u finalnim mecevima.Ako moze jedan Federer da uzme za trenera Edberga,takodje bivseg broja 1,zasto ne bi mogao i Nole.Niko nije savrsen i svako moze dobiti korisne instrukcije od prethodnih velikana tenisa.Bice interesantno 2014-te.Ja ipak verujem da ovo mora doneti rezultate kao i da je Novak dobro razmislio u sta se upusta.Zelimo mu srecu i da ova "pokerska" kombinacija uspe.Uostalom: ko ne rizikuje - taj i ne dobija!Sa srecom Nole!!
    (PAJA, 19. decembar 2013 14:31)

    # Link komentara

  69. Komentar od juce:

    Boze koliko laika ima ovde, za tenis i zivot uopste.
    "Dobitna kombinacija se ne menja" - da li zaista neko moze da pomisli u sadasnjem svetu sporta/biznisa/industrije/proizvodnje/tehnologije da ljudi ne treba da se unapredjuju i napreduju??? Stalno i bez prestanka!

    Naravno da Novak mora da radi na sebi i da napreduje. Sta je kljuc Noletovog uspeha od US Opena na ovamo?
    1- Potpuni zaokret sto se samopouzdanja tice (opet igra kao pre- kratke dijagonale, backhand paralela, bolji servis, duboki udarci)
    2- Znatno bolja igra na mrezi (kojom je nadvladao Nadala i unistio ostale suparnike-u 2.delu sezone naravno)

    Za jos bolju igru na mrezi i smatch udarce koji su mu generalno ocajni (a tu jedino ima prostora za napredak) nije potreban najbolji trener na svetu, vec igrac koji je bio najbolji na mrezi u istoriji tenisa - a to je Boris Becker.
    Malo stelovanje je potrebno, minimalno korigovanje instinkta za tu odluku kako izgraditi poen na mrezi i kako napasti i u kojoj sekundi, i minimalno dograditi tehniku voleja (kontakt sa loptom pri voleju mora da izvrsi delic sekunde ranije kako bi bio 0.5-1.0 cm na vecoj visini-time dobija ugao na dole, snagu voleja i veci prostor levo/desno). Nije to neka nauka, ali najbolji volley player svih vremena ce to vrlo lako unaprediti kod naseg Sampiona.
    Sledece godine - ocekujmo Auzzie &US Open, Wimbledon DEFINITIVNO i ako se Bog smiluje i da mu malo srece - RG takodje

    (Alex Dj, 18. decembar 2013 20:00)
    (Alex Dj, 19. decembar 2013 14:24)

    # Link komentara

  70. pravo resenje .... jedino sto nedostaje novaku je malo nemacke discipline i bice opet i zvanicno br1. sto se mene tice on je i sada bolji od nadala...
     (larry, 19. decembar 2013 14:22)

    # Link komentara

  71. Već izvesno vreme svakom poznavacu tenisa, sasvim je jasno da je Novak prerastao Vajdu (čiji je odnos u poslednje vreme više familijaran nego trenerski) . Mislim da je odluka da angažuje Bekera sasvim na mestu, barem mi se čini kao dobra ideja, a koliko i kako će to u praksi funksionisati ostaje da vidimo. Očigledno je potrebno sveže krvi i to upravo u najbitnijim trenucima na najvećim turnirima, kada Novak ne tako retko pogledom traži podršku iz lože. Tu vrstu autoriteta i sigurnosti Endi je dobio u Lendlu i to je glavni razlog njegovog uspeha na GS. O Bekerovoj igri na mreži glupo je i govoriti, a to je upravo segment u Noletovoj ugri gde može najviše napredovati...
     (Arthammer, 19. decembar 2013 14:19)

    # Link komentara

  72. Pitanje je sta zeli Nole od Bekera?
    Ne verujem da ce biti nekih tehnickih promena u igri(licno bih voleo da vidim Novaka da igra sa manje spina>pogotovo forhend).
    Po meni najvise Beker moze da mu pomogne na psiholoskom planu, u finalima gren-slemova.Po meni gubio je meceve i ako je tada bio u boljoj formi i igracki nadmocniji od svojih rivala.
    Sto se tice voleja,serve,smeca Nole je dostigao po meni maksimum.
    Ovanzivna igra tesko da moze da se nauci do perfekcije.Sa tim genima se radjas,sa osecajem za napad,a Nole jednostavno to nema.
    Bekerova igra je bila jednostavna,predvidiva,ali opet tako mocna.Na najbolji moguci nacin je koristio svoje prednosti,a neutralisao mane.
    Voleo bih u tom smeru da se krece Noletova igra.Da koristi ono sto mu je Bog dao.Precizni udarci sa osnovne linije,sa obe strane terena.Ali ne prebacivanje u nedogled i trosenje dragocene energije,vec zavrsetak poena u par udaraca.
    Mislim da ce teniska velicina jedne legende kakav je Beker doneti Djokovicu neophodnu sigurnost,mirnocu,veru u sebe,koju je izgubio zadnje 2 godine!
    (Veljko Marinkovic, 19. decembar 2013 14:15)

    # Link komentara

  73. Ne vidim Bekerov doprinos, Novakovoj igri,gledao sam ga svojevremeno, sećam se njegove srčanosti ali bilo je kompletnijih i kompetentnijih bivših igrača za ovo mesto ...
    Servis ...
    I igra na mreži, odnosno voleji...
    što svi ponavljaju ...
    Ali ako se setite njegove fantastične godine, primetićete da je postao mnogo manje agresivan, a mnogo više defanzivan igrač ... Ratzlozi ... To on zna ...
    Mislim da je ipak Novakova najveća mana njegov "POSAO" van terena ...
    Humanitarni rad, komunikacija na koju je navikao novinare, razne druge akcije ...
    To traži jednaku koncentraciju i energiju ... a to možda može na turnirima Masters serije ali na GS -ovima nikako ne ide.
    (Dejan, 19. decembar 2013 14:10)

    # Link komentara

  74. Noletova pomalo cudna i neočekivana odluka,pogotovu kada se ima u vidu činjenica da Beker,čini mi, se nikome nije bio trener pa mu je ovo debi.
    Predpostavljam da se radi o Noletovoj želji da unapredi servis-volej igru u kojoj je Boris bio majstor.
    Kada poredimo duo Mary-Lendl i Nole-Becker ima jedna zajednička paralela:
    Lendl kao igrač nikada nije osvojio Vimbldon već je to učinio kao Marejev trener.
    Beker kao igrač nikada nije osvojio Roland Garos.Nadamo se da će uspeti da ga osvoji kao Noletov trener.
    U životu često "slatko-slana" kombinacija zna da bude i dobitna.
    U svakom slučaju zaželimo im ouno uspeha obojici.
    (Tex Wiler, 19. decembar 2013 14:04)

    # Link komentara

  75. Marketing i samo marketing.... malo egzotičnosti u Noletovom imidžu i privlačenje reflektora (čitaj novih sponzora)... a usput možda i malo poboljša volej igru ( pokupi neku foru iz Texas Holdem-a, da igra sa Rafom i Ronaldom I )...
    (Just me, 19. decembar 2013 14:01)

    # Link komentara

  76. Dva moja omiljena igrača zajedno. Biće to početak jedne lepe saradnje, siguran sam. Sve najbolje, legende!
    (Ramone, 19. decembar 2013 14:01)

    # Link komentara

  77. I Rafa igra poker?? KAKVE BRE ljudi ima to veze sa znanjem i sa tenisom?? Sacekajmo pa ce sve biti jasno na terenu..
    (c7-5, 19. decembar 2013 13:58)

    # Link komentara

  78. @ Neznalica, 19. decembar 2013 12:46
    A ko je Mile?
    (Ludi Milojko, 19. decembar 2013 13:55)

    # Link komentara

  79. Pitanje je šta Beker može popraviti u igri Novaka Đokovića. Osim voleja donekle... Iskustvo govori dve stvari: prvo, Novakovi voleji u 2013. nisu bili baš najbolji, naročito štop-voleji i drop-voleji (naravno, nisu bili loši, ali jesu bili slabiji od ostalih segmenata u njegovoj igri); drugo, kada ga je servis služio, sa velikom lakoćom bi dobijao svakog protivnika, ali je bilo i loših servis serija, čega je Novak sigurno svestan.
    Novak nema šta revolucionarno da menja ili uvodi u svojoj igri. Beker mu tu malo šta može pomoći, osim nekog saveta usput. Čini mi se da će sam Novak biti od veće pomoći svom novom mentoru Borisu (finansije, poker i večiti manjak novca za kockanje...).
    Problemi koje je imao Novak nisu strašni i svakom se dešavaju, a rešavaju se pojačanim treningom u domenu problematike.
    Mišljenja sam da u tehničkom smislu Boris neće doneti ništa novo, ali može biti "upotrebljiv" u marketinškom i savetodavnom smislu.
    Najveća dobit koji Novak može imati sa njim, čini mi se, može biti u domenu nečega čega je Novak uvek gladan, a to je jedna posebna energija koju gaji, a čini mi se da je Boris upravo nosilac jedne takve pozitive.

    Srećno obojici.
    (Komentator, 19. decembar 2013 13:55)

    # Link komentara

  80. To ja mislim niko ne zna,videcemo kroz par turnira,al svakako za prave rezultate treba sacekati posle wimbldona..To je svakako mac sa 2 ostrice,ili ce se pokazati kao pun pogodak ili ne.....We will see....
    (Jack 10`, 19. decembar 2013 13:53)

    # Link komentara

  81. U analizi je sve receno. U zivotu se + i - privlace. Beker i Novak su potpuno razlicite licnosti i ostaje samo da se vidi kakav uticaj ima Beker na Novakovu igru. Mozemo da nagadjamo ali ce vreme sve pokazati. Novak je izgradjen teniser i sumnjam da ce se tu nesto menjati u igri. Moze samo da se dopunjuje i podize na visi nivo. Unapredjuju pojedini segmenti u igri a Beker sigurno ima sta da prenese. Ovo je motiv i za Bekera da svetu pokaze da moze i kao trener da prenese svoje savete iako nikada nije ranije radio taj posao. Jedino se postavlja pitanje da li ce Novak traziti od Bekera da povuce " rucnu " kada su u pitanju Bekerove izjave npr. pre meca ili posle meca. Nadam se uljudnoj reakciji i ponasanju Bekera prilikom davanja izjava jer je kontraverzna licnost. Moze da donese stetu Novakovom liku jer je totalna suprotnost od Novaka i Vajde koji je tih i mirna licnost. U svakom slucaju treba sacekati i sve ce mo videti. Polako i bez zurbe, teniski teren ce sve govoriti u ime Novaka i Bekera...
    (fortissimo, 19. decembar 2013 13:51)

    # Link komentara

  82. Imam utisak da nece Beker mnogo menjati Noletovu igru. Popravice ono sto moze da se popravi, dakle igra na mrezi, smec, jos malo servis itd. Ja i dalje mislim da Novak dosta moze da popravi igru na travi i nesto brzem betonu (npr. u periodu od Juna-Septembra tj. od pocetka sezone na travi pa sve do kraja US Opena, Novak ima 0-5 protiv Mareja), ali se nadam da nece menjati ono sto ne mora da se menja. Mislim da je Novaku cilj da bude agresivniji i da produzi karijeru.
     (velikoslovog, 19. decembar 2013 13:41)

    # Link komentara

  83. novak je igrac koji voli slavu. i bolje igra kad ima podrsku publike. s neke strane ovo je mozda i medijski potez. novak ce definitivno sada biti "atraktivniji" igrac za publiku kada ima u svom timu jednog borisa bekera.
    nadam se i da ce mu saradnja sa borisom doneti boljitak u igri,a narocito servis volej igri i izlascima na mrezu.
    ne treba mozda zanemariti ni to da ce protivnici sada na novaka gledati mozda sa jos vecim strahopostovanjem,kad ima takvog coveka u svom timu. ni to nije sasvim zanemarljivo.
    I naravno,mozemo mi samo da spekulisemo sta i kako,ali Novak kao izrazito pametan lik valjda zna sta radi. A 2014 ce pokazati da li je ovo dobar potez.
    Smatram da ce uspeh u narednoj godini zavisiti pre svega od rivalstva djokovic-nadal. i da je nadal,ako ne jedina, onda svakako ubedljivo najveca prepreka. ako bude pobedjivao nadala,niko mu nista nece moci. a tu se vec ne pita trener. tu se pita forma,zelja,srce novaka djokovica! ako djokovic bude posvecen i bude trenirao-kao rambo,kako je najavio,verujem u njega i njegove pobede,pa ma ko ga trenirao!
     (cofi008, 19. decembar 2013 13:39)

    # Link komentara

  84. Ja mislim da Novak ne moze da bude losiji vec samo bolji. Dostigao je jedan visok nivo kvaliteta i Beker moze samo one slabije segmente igra da mu unapredi (naravno igru na mrezi).
    A drugi razlog je motivacija, sto zbog toga sto je Beker bio vrhunski igrac celicnih nerava i zna kako se i sam Novak oseca u pojednim situacijma pa moze da mu pomogne da lakse prevazidje te krize, sto zbog cinjenica da kad pogleda u svoj boks i vidi jednog Bekera, koji mu je jedan od idola, automatski ga tera da se vise bori.
    Takodje, mislim da ce se Beker lako ukolpiti u citav tim, jer se vidi da su vi dobri momca, komunikativni, uvek spremni na salu, a sve je lakse i lepse kad se radi punom parom ali ipak nekako opusteno, nego kad imas utisak da si u vojnom kampu.
    Nek im je sa srecom.
    (Lokalac, 19. decembar 2013 13:37)

    # Link komentara

  85. Od Marijana očigledno više nije bilo vajde...
    (edgecrusher, 19. decembar 2013 13:35)

    # Link komentara

  86. moje misljenje je da bi Kurijer bio najbolje rjesenje za noleta...covjek je enciklopedija tenisa, izuzetni poznavalac materije i na psiholoskom planu...igracki je bio slican noletu sa aspekta fizicke spreme, a igrao je u jos jednoj tlatnoj eri tenisa, kada su sampras i agasi bili neprikosnoveni, i dobijao ih u velikim mecevima, a to je ono sto noletu treba...a sto se tice vajde, mislim da je covjek morao da ide, ne vjerujem da je neko zasicenje, ili neki losi odnosi!
    iskreno, "lud" potez, ali ako upali to sto su njih dvojica zamislili, bice svega :)))
     (trt, 19. decembar 2013 13:34)

    # Link komentara

  87. Alo ljudi. Novak nije na pocetku karijere da bi sada neko trebalo da ga uci. Novak je izgradjen teniser. Treba mu covek dobar sparing partner da treninge sprovede onako kako misli da treba.Ima dobrog kondicionog trenere i fizioterapeuta.Pokusao je sa Fibakom ali ocigledno ne ide ili nije to sto on zeli. Znaci Becker ce biti gotovo na svim turnirima. razlika izmedju Lenlla iMareja je u tome sto Marej jos nije savrsen teniser(barem nije bio) i Lendl mu je dosta pomogao da se barem priblizi vrhunskim igracima.U Novakovoj igri se nista nece menjati jer je Novak igrac koji na samom terenu pravi taktiku za protivnika a gotovo sve protivnike poznaje
    (Nole,ole, 19. decembar 2013 13:27)

    # Link komentara

  88. Beker je veliki majstor i poznavalac ove igre.Pored izuzetne singl karijere bio je i odlican dubl igrac!
    Bio je veliki sampion i sigurno je da moze da pomogne Nolu.
    (Veljko Marinkovic, 19. decembar 2013 13:14)

    # Link komentara

  89. Ovo je do sada sigurno najkontroverznije partnerstvo u svetskom tenisu.Spadam medju one kojima nije najjasnije zašto baš Beker za podvlačim glavnog trenera koji odmenjuje jednog Vajdu koji je stvorio veoma blizak odnos sa Novakom i koji je objektivno glavni stub Novakovih uspeha u stručnom štabu.Već posle par turnira biti jasno ima li ovakav spoj smisla ili ne.Ali,odabir trenutka ovog,realno neizvesnog eksperimenta,je takodje čudan.On nije došao u trenutku najvećih problema Djokovića,kao letos,već onda kada se Nole vratio na svoje i sada,kada se očekuje da istim ritmom nastavi.Sve upućuje na to da je reć o iznudjenoj situaciji.Činjenica je ipak da ni Martin ni Vemić kao tihe osobe nisu bili dobra dopuna stručnom štabu,pa se sada pokušava sa suštom suprotnošću u liku bivšeg nemačkog tenisera.S obzirom da je harmonija u najbližem Noletovom okruženju jedan od ključnih faktora uspeha,videćemo kako će se ova dva burna temperamenta uklopiti.Treba ipak podsetiti da je Beker bio pozitivac koga je publika obožavala,i koji će možda umeti da apsorbuje na zdrav način onu Noletovu destruktivnu energiju kad mu ne ide i kad je u stanju da se izdire na publiku,i opsuje kompletan stručni štab sve sa porodicom.Taj trenutak će biti ključan za uspešnost njihove saradnje,jer realno Djoković,da bi bio prvi i ne mora da igra bolje nego sto je to radio 2011. ili od kineske turneje ove godine.A ako usput sa njim popravi i poznate slabije strane u igri...puna kapa.
    (dejavu, 19. decembar 2013 13:10)

    # Link komentara

  90. Prvi utisak - iznenađenje, jer ima uhodan tim. Pod dva - razumljivo, jer ako ne možete promeniti ženu ili devojku, morate nešto, kola, nameštaj ili trenera. Najvažnija stvar - Beker ga ceni i voli. Bio je različit tip igrača i to je upravo dobro. Nema on šta Novaka da nauči o defanzivi, ali još uvek ima mnogo o servisu i voleju. Najveći problem - dvije jake ličnosti i dva jaka ega. Zato je Vajda u rezervi, ako stvari pođu kao u slučaju Toda Martina, ali Tod nije imao tu Bekerovu ljudsku stranu. Najveća dobit - Medijska, a onda i finansijska. Beker je mnogo interesantniji medijima od Vajde, pa će mnogo intervjua obaviti on i tako rasteretiti Novaka. Ova saradnja će privući nove sponzore. U kratkom roku će ovo sigurno dati veliki efekat i 2,3 osvojena Grand Slama u 2014-oj bi zacementirala ovu saradnju. U tom slučaju Vajda bi lagano prešao na novi posao. On je svakako izuzetno profitirao kao trener svetskog broja 1. Neuspeh u 2014-oj vodio bi neminovnom razlazu Bekera i Đokovića. Samo, nisu Novaka treneri doveli do onoga što jest, mada je imao dobre trenere, već njegova upornost i inteligencija i tu je Beker samo da pomogne, što on sa svojim mentalitetom može. Novaku ne treba ledena faca, poput Lendlove, u loži, već neko sličnog mentaliteta, a to Beker jest. Samo je pitanje ko će da popusti kad dođe do konflikta, a to je Vajda znao i morao. Ipak, mislim da je ovo dobra stvar.
    (Predo, 19. decembar 2013 13:07)

    # Link komentara

  91. Sjajna ideja! Tenis je pre svega zabava, show-business, i Novaku treba neko takav u njegovom uglu. Sve kamera će sada da idu samo na njih, i uz dobar tenis koji Nole nece zaboraviti, biće više nego zabavno!!! To je jedino što je važno! Bravo Beker, bravo Nole, pravi šmekeri, šmekerska odluka!
    (Zika, 19. decembar 2013 13:04)

    # Link komentara

  92. To ce biti ta inicijalna kapsla, zbog koje ce Novak Djokovic u novoj sezoni biti nepobjediv!
    (kazujosi funaki, 19. decembar 2013 13:04)

    # Link komentara

  93. Novak je prošle sezone osvojio sedam trofeja, igrao je u tri finala Gren slem turnira i godinu je završio sa 24 vezane pobede. Kada čovek posle takve godine oseti da može više i da mu je potrebna promena, to govori samo jedno – Đoković je gladan novih trofeja i ambiciozan je kao prvog dana. A to i jeste najvažnije u celoj priči jer, na kraju krajeva, na terenu može biti samo jedan – Novak

    Sam si sve rekao....
    (Her Zivota, 19. decembar 2013 13:04)

    # Link komentara

  94. Beker je zeljan senzacija, lepih zena, gluposti, odavno je izvan aktivnog tenisa. Bojim se da nije dobro.
    (ivan ivanji, 19. decembar 2013 13:03)

    # Link komentara

  95. ma koliko god rekli da "Nole zna dobro sta radi", ovo meni ne izgleda pametno...
    - Afere prate Bekera vec 10 godina (utaja poreza, cerka, sinovi, bivsa zena, itd)
    - bilo gde da ide krsi zakon i pravila te zemlje
    - nista njemu nije vazno ako on sam nije u centru paznje
    - ko da je brat blizanac Lotar Mateusu, a evo gledajte gde je Mateusova karijera kao trener dospela... (njegov karakter je takav)
    - osim Vajde, ima tu i drugih trenera koji bi mogli da podnesu ostavke u slucaju da ne podnesu Bekera (pogotovo kondicijonalni trener Gebhard Gritsch)
    - Beker nije propustio nijedan pokerski turnir, tako da me bas zanima da li se odrekao pokerskih turnira i kockanja.. ili mozda ako se desi da neki ATP turnir bude organizpvan u isto vreme kao Pokerski turnir, tu ce Beker da bira koristeci ECI PECI PEC...

    Lendl i Edberg su gospoda, tako da njihovo uporedjivanje sa Bekerom je bezveze
    (Robi, 19. decembar 2013 12:54)

    # Link komentara

  96. Ja sam se bas nedavno zapitao zasto ne angazuje Bekera. Covek je najbolje volej igrac svih vremena. Sta je radio na Vimbldonu je prosto neverovatno, carolija. Ja mislim da ovo bas moze pomoci Novaku da prevazidje neke rupe u igri kojih ima.
    (Markiz, 19. decembar 2013 12:53)

    # Link komentara

  97. Video Nole da od politicara nema nista,pa resio da nas uvede u EU sam na svoju ruku :)) !! Salu na stranu, vladavina ce se nastaviti i to jako brzo !!!
    (Nemanja savic, 19. decembar 2013 12:52)

    # Link komentara

  98. Nisam siguran da je to dobitna kombinacija,ali nisam siguran i da nije,mislim da je razlog toga da je Nole uzeo Bekera za trenera isključivo povezan igrom na mreži,jer Nole ako želi da traje još 6-8 godina mora manje da se troši u igri sa osnovne linije.Mislim da ukoliko saradnja sa Bekerom neće dati rezultate da će 2015 glavnu ulogu opet preuzeti Vajda,ovo je neka vrsta ruleta,pa da vidimo,može ispasti odlično ali i jako loše,mada ja mislim da je Nole dovoljno iskusan da zna šta treba da radi na terenu i kako da dođe do njegove top igre,ukoliko mu Beker pomogne u tome da bude na mreži još bolji,posebno sa smečevima,biće super,jedva čekam AO da vidim prve rezultate njihovog rada,a ujedno mi je i žao što Vajda više neće biti prvi trener,navikli smo se na njega,zavoleli i vrlo je simpatičan čovek.
    (Mrki, 19. decembar 2013 12:48)

    # Link komentara

  99. Pravi potez,da bi ostao i dalje u vrhu morao je da napravi neku promenu, a to će da se vidi u njegovoj igri; Imaćemo novog Noleta.
    (Goran, 19. decembar 2013 12:47)

    # Link komentara

  100. Uloga trenera nije presudna. Miletu bi Beker mogao da znači kao savetnik kada dodju na red finala najvećih turnira. Nemac ima iskustva u takvim mečevima i sigurno je u stanju da pruži koristan savet.
     (Neznalica, 19. decembar 2013 12:46)

    # Link komentara

  101. Laik sam o tenisu,volim sport i pratim skoro sve a o ovom potezu Djokovica cu samo citirati legendu Batu Stojkovica,kad kaze"nemacka medicina je najbolja medicina"sto znaci ako Nole upije i malo te Nemacke discipline,rada i reda...mislim da ce biti dobro...p.s.manje slikanja,vise treninga...
     (gremlin, 19. decembar 2013 12:44)

    # Link komentara

  102. Bice to sve kako treba ne brinite nista,ja vam garantujem!Nastavljamo niz pobeda i bice duzi nego 2011!Nole Sampione Srbija je uz tebe!
     (vlada, 19. decembar 2013 12:42)

    # Link komentara

  103. Dobro po Borisa da plati kockarske dugove i alimentacije, a lose po Novaka!
    (Bijela, 19. decembar 2013 12:35)

    # Link komentara

  104. Djokovic mora da zna, mora da ima ideju zasto je bekera angazovao. dovoljno
     (paki, 19. decembar 2013 12:31)

    # Link komentara

  105. nisam iz " branse " , ali iz onoga sto procitam u noovinama o Borisu Bekeru cudi me odluka da on bude glavni trener . prate ga stalno neke afere , u Svajcarskoj ga juri sud zbog nekih neplacenih kazni za parkiranje , stalno neke afere s decom i zenama sumnjivog morala i nisam cuo da je ikada bio trener nekom ozbiljnijem igracu . nekako taj profil mi ne ide sa profilom teniskog trenera , koji po meni treba da ima autoritet . plus sto se navukao na kocku opasno i izgubio silnu lovu dok je sponzorisao ove iz online pokera ...
    (moje ime, 19. decembar 2013 12:29)

    # Link komentara

  106. vrlo me je iznenadio ovaj Novakov potez. Boris jeste bio prvi na svetu, jeste osvojio 6 GS, ali je daleko od uravnotežene ličnosti, na šta je do sada Novak prevashodno bio navikao. mislim da ova saradnja neće biti dugog daha i da će to Novaku samo biti otežavajuća okolnost.
    Boris je željan slave, potreban mu je i novac. sve što je do sada u životu radio bilo je prilično diskutabilno (naravno sve sem tennisa) jer on kao da ne zna gde glavom udara: afera s porezom, afera s vanbračnom ćerkom, loš odnos s Barbarom i dva sina, opet medijska ženidba...njemu je uvek bilo važno da bude u centru pažnje, ostalo je nebitno, a sposobost procene posledica uopšte nema. reklamira pocker! ma, bravo, još malo kao Bora Čorba kladionicu!
    ponavljam: vrlo iznenađujući potez!
    (paka, 19. decembar 2013 12:27)

    # Link komentara

  107. Dobra stvar je što je NOle imao loše iskustvo sa Martinom, pa verovatno neće napraviti istu grešku dva puta.
    (krle, 19. decembar 2013 12:26)

    # Link komentara

  108. Federer je dobio sada i svog "Beckera",koji se zove ni malo ne poznati Stefan Edberg,inace nekada veliki konkurent isto Beckeru.
    (malo ljudi poznaje stil ATP i sponosrkih lobi taktike, 19. decembar 2013 12:25)

    # Link komentara

  109. izgleda da Vajda vise nije mogao zbog porodicnih obaveza po celu godinu da bude s Novakom.Ovo je dobar potez,jer Beker je bio agresivan igrac!
    (doktor, 19. decembar 2013 12:19)

    # Link komentara

  110. Ne igraju na terenu ni Vajda ni Beker.Novak ce se vratiti na mesto broj jedan,ko god bio trener.Zasto je doneta ovakva odluka mene kao navijaca ne interesuje.Znam da nam je Novak priredio nezaboravne trenutke,da smo gledali nevidjene teniske spektakle zahvaljujuci njemu.
    Pozivam i ostale se stave tamo gde im je kao navijacima mesto.A uloga svakog navijaca je da daje podrsku Novaku,jer nicim nije pokazao da je ne zasluzuje.
    (slobodan, 19. decembar 2013 12:18)

    # Link komentara

  111. Boom boom xD
    (Ovich, 19. decembar 2013 12:15)

    # Link komentara