5 razloga za Novakovu dominaciju u 2014.

Jedna Gren slem titula i još dva finala, tri titule iz Masters 1000 serije plus osvojen završni turnir i trofeji iz Serije 500 u Dubaiju i Pekingu. To je učinak u sezoni kojim bi 99% tenisera bilo potpuno zadovoljno. Ne i Novak Đoković, koji će u 2014. godini ponovo jurišati na prvo mesto i na što više Gren slem titula. Evo pet razloga zašto će Novak dominirati naredne sezone, ali i upitnika koji stoji nad tom prognozom.

Pošaljite komentar
  1. jos jedan od razloga je sto Nadal brani Boga oca od bodova...
     (N, 6. januar 2014 04:06)

    # Link komentara

  2. Hoce sigurno! Koliko ce imati uspeha na GS videcemo jer taj segment jedino mora da popravi u odnosu na proslu sezonu. Mislim da ce na tome najvise raditi i da ce se rezultati pokazati! Napred Nole!!!
    (Vlada, 3. decembar 2013 14:31)

    # Link komentara

  3. (Veljko Marinkovic, 21. novembar 2013 19:58)

    Novak je veliki donator sa svojom fondacijom kada je u pitanju obrazovanje dece, skole, vrtici obdanista. Sve su to ustanove koje slave Velikog Sveca Svetog Savu, zar ne?? Pa kakve to onda ima veze sa tvojom tvrdnjom da je Novak svoj prvi GS osvojio na Svetog Savu i svoj poslednji GS na Svetog Savu i da vise nikada nece osvojiti ni jedan GS?? A Novak svojim doniranjem prakticno velica Svetog Savu?? Mislis da Sveci vracaju na takav nacin, losim?? Bravo na razmisljanju, onda svi mi NIKADA ne treba da velicamo niti jednog Sveca, nemojte ljudi da slavite slave JER CE NAM SE VRATITI LOSE?? Nemoj druze da razmisljas vise, bez uvrede..pametniji si kada ne razmisljas!
    (c7-5, 2. decembar 2013 16:30)

    # Link komentara

  4. U 2014. želim Novaku dobro zdravlje a od trofeja da najzad osvoji Masters u Sinsinatiju ili Rolan Garos! Želim mu da oba trofeja koja mu nedostaju osvoji baš u predstojećoj 2014., no osvojen jedan predstavljaće uspešnu sezone po mom skromnom mišljenju! A kad ih u skorije vreme oba osvoji može da razmišlja i o povlačenju!! Sve najbolje Novače!!
    (alejandro, 30. novembar 2013 21:10)

    # Link komentara

  5. Englezi imaju izraz za ovakav članak - wishful thinking.
    (Arsen, 30. novembar 2013 11:17)

    # Link komentara

  6. Vrlo je mala razlika između Nadala i Đokovića da bi iz tog podatka moglo ma šta ozbiljno da se zaključi. Rafael sigurno neće ni da brani oko 600 – 800 poena koje je osvojio na prvim manjim turnirima koje je igrao posle odustva. Praktično, ako to odbijemo, oni startuju sa istih pozicija. Jedino AO pravi razliku, ali takvu da na bilo kom mastersu bilo kad plasman može da se preokrene.
    Uostalom, to je i najmanje bitno. Samopouzdanje se stiče dobrom igrom i pobedama, ne stajanjem na prvoj poziciji.
    (Necman, 24. novembar 2013 12:41)

    # Link komentara

  7. (Pozdrav iz Toronta)
    nisi bas u pravu.
    Nole je fizicki najspremniji teniser na touru, po tome je i ispred Nadala.
    Ono sto se desilo nakon US opena 2011. je pre svega zasicenje, covek je do tog trenutka imao samo dva poraza, a cak 5 mastersa i 3 slema.
    Osim toga, Federer se tu oko US opena vracao u formu i pazljivo je birao turnire kako bi fizicki vrhunac forme dostigao na WB i olimpijadi. Cak i da je Nole bio bolji u zavrsnici 2011. Federer bi bio prvi nakon US opena 2012 kada je razlika izmedju njih dvojice bila na maksimumu (to je trenutak kada je pocela da se topi)
    Drugo, ove godine nakon tog iskrenuca zgloba Nole je razbio Nadala u MCu, cime i jeste trebao da stekne mentalni edge nad Nadalom. Sa tom pobedom je imao 3 pobede nad njim u finalima sljakastih mastersa, po jedan na svakom od njih. Plan je dalje bio da tom triu konacno i doda RG. Mogao je da dobije, u nekim trenucima nije ni imao srece, ali je Nadal ipak zasluzeno iscupao tu pobedu. Nakon toga je usledio poraz u finalu WBa od Marija. Tesko se moze reci da je ranije ispadanje u madridu i rimu moglo da utice na rezultat WBa i da je Noletovo samopouzdanje bilo naruseno. Kako nije bilo naruseno protiv DelPa u polufinalu, i kako mu takva pobeda nije dala dodatno samopouzdanje.
    Na americkoj turneji je dolazio do zavrsnica, pa je opet izgubio finale US opena.
    Jednostavno, Nole je prepustao prvo mesto u tim trenucima boljim teniserima, pa se vracao jer je uspevao da ih nadigra.Tako ce opet biti.
    (Bojan, 24. novembar 2013 00:02)

    # Link komentara

  8. udri nole jaci si od brus li!
    (ica, 23. novembar 2013 16:49)

    # Link komentara

  9. Evo par razloga za dva prekida Novakove dominacije, koji se desili krajem 2012 (Federer) i 2013 (Nadal).

    1. razlog: povreda u Davis Cup mecu protiv Argentine 2011. Ostatak godine Novak je odigrao daleko ispod svog nivoa, sto je omogucilo Federeru da krajem 2011 skupi toliko bodova da privremeno dodje na prvo mesto krajem 2012.

    2. razlog: povreda u Devis Cup mecu protiv USA 2013. Nekoliko sledecih meseci Novak je manje trenirao i odigrao daleko ispod svog nivoa, redjajuci poraze u ranijim fazama turnira, posebno u sezoni sljake (Madrid, Rim), a to se sigurno odrazilo i na samopouzdanje u zavrsnicama RG, VM i US opena.

    Da nije imao ta dva peha (posebno onaj prilicno nepromisljen protiv Argentine), Novak bi ostao prvi u kontinuitetu od Vimbldona 2011 do sada.

    I pored gore navedenog, Novak verovatno moze da bude srecan sto ga povrede nisu jos vise odvajale od terena, pogledajte recimo Nadala i Del Potra.
    (Pozdrav iz Toronta, 22. novembar 2013 19:36)

    # Link komentara

  10. @statističar

    Slatko ste me nasmijali, bravo za komentar. Vidim da ga ne razumiju baš, ali nije važno.

    Berdihove i Momfisove smetnje su vrh!

    Pozdrav
    (Jova, 22. novembar 2013 19:08)

    # Link komentara

  11. Moja prognoza za narednu godinu je da ce Nole u potpunosti izdominirati, uzece 3 slema, medju kojima ce konacno biti RG, preostali ce uzeti Mari ili JMDP ili Nadal (navijacki ubacujem Federera).

    Sasa je u potpunosti u pravu kada kaze da sledece godine ima manjka konkurencije. To je bio slucaj i ove godine, ali je tu rupu iskoristio Nadal, a Nole se psihicki sabrao tek nakon poraza u finalu us opena. Ukoliko nastavi tempom iz zavrsnice ove sezone, nece ga niko moci zaustaviti.
    Inace, tenisu fali mlade kvalitetne krvi. Jednostavno i nakon 10 godina vladavine Federera, Nadala i Novaka ne nazire se niko mladji, top 10 je nikada stariji.
    (Bojan, 22. novembar 2013 16:55)

    # Link komentara

  12. @(Mitar, 22. novembar 2013 11:23)

    Mitre, zivimo u blagosloveno vreme Interneta!

    Znaci, jedino sto treba da uradis je da u svom pretrazivacu ukucas npr. "tennis kick serve" i dobices milijardu odgovora na tvoje pitanje: tekstualna objasnjenja, video klipove kako se on izvodi, i ostalo.

    Jednostavno da jednostavnije biti ne moze. Zar ne?
    (Gajetano, 22. novembar 2013 16:31)

    # Link komentara

  13. Da li neko moze da mi objasni sta znaci taj ,,kik'' servis? Tj. kakva je to vrsta udarca?
    (Mitar, 22. novembar 2013 11:23)

    # Link komentara

  14. (trofeji, 20. novembar 2013 17:54)

    Bravo za komentar! Apsolutno si u pravu! Kakva crna Novakova dominacija! Nikad on i nije dominirao. Novak je bio lažni broj 1, a još i psuje i nije gospodin ko npr Ivaniševič. Prevara Novak je i bio tako dugo No1 samo zahvaljujući spletu okolnosti: star, onemoćali i povredama opterećen Federer, povređeni Nadal, nekonstantni i na kraju povređeni Marej, Conga promenio reket, Berdih promenio i skratio gaće, Monfis nikako da pronađe frizuru, Dimitrova smuvala Marija, Kolšrajber nema trenera, Šećer Čilića suspendovali itd, itd, ima toga još koliko hoćeš. To su činjenice! Uz sve to i ja bih, da sam imao pare za avion i hotele, uzimao titule i bio No1, garant! Srećom vratio se najveći španski sin, kralj šljake i princ betona (od ove godine) grande toro Rafael Nadal, čeka se veličanstveni Marej, a još kad se Federer vrati iz Soko Banje (znate ono - Soko Banja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad), stvari će konačno doći na svoje mesto. A onda će najzad ovi ostrašćeni Đokovićevci da smire navijačke strasti i shvate surovu realnost, a ja ću konačno moći mirno da spavam. Živi bili pa videli!
    (statističar, 22. novembar 2013 04:39)

    # Link komentara

  15. (Werewolf, 21. novembar 2013 14:02)

    Nemas ti pojima o tenisu. Nosioci na IW i MI igraju isto meceva kao na bilo kom drugom masters turniru - 5.
    (nadal najveci nIKADA, 22. novembar 2013 03:22)

    # Link komentara

  16. objašnjenje

    hvala na tacnom objasnjenju. Tako sam i mislio ali ipak sam dobio i vaše očigledno stručno mišljenje. Hvala.
     (RGNS, 22. novembar 2013 00:30)

    # Link komentara

  17. Sledece godine najveci konkurent Djokovicu ce biti Cilic sa Ivanisevicevom servom.
    Sve skeptikere pozivam da se jave za godinu dana.
    (Goran & Ruvejda Trkulja, 21. novembar 2013 22:54)

    # Link komentara

  18. Sve je lepo receno i lepo izanalizirano.Ostaje da vidimo sta ce se dogoditi.
    Prvo,mislim da je Nadal svesno posle US opena smanjio gas.Nije imao razloga previse da zapinje i reskira mozda neku povredu.I onako ce posle Melburna imati bar 2000 poena vise od Djokovica.
    A trenutno u odsudstvu Mareja je jedini igrac koji moze da pobedi ovakvog Noleta!
    Drugo ja verujem u ravnotezu koja vlada u celom univerzumu,pa tako i na nasoj planeti.
    Vecita borba plusa i minusa,dobra i zla...Ravnoteza kaze da je na kraju sve 0.Jer da nije tako svet verovatno ne bi postojao.
    E,sada zasto ovo pricam?
    Iz prostog razloga> DJokovic je svoj prvi gren slem trofej osvojio u Auastraliji 27.I.2008.godine na dan kada pravoslavni vernici slave Svetog Savu.Svoj sesti gren slem trofej osvojio je,gle cuda,opet 27.I.2013.godine na dan Svetog Save.
    Izmedju ova dva puta osvojio je 4 gren slem trofeja.Krug je zatvoren.
    Veliki Svetac mu je dao prvi i poslednji gren slem trofej.Mislim da Nole vise nece osvojiti ni jedan.Voleo bih da puno gresim.ali.....
    U ovom periodu igrao je jos 6 finala koje nije uspeo da osvoji.
    To znaci da je u periodu od 6 godina igrao prosecno 2 velika finala i prosecno uzimao 1.To je 6 godina na vrhunskom nivou!!Pored toga jos puno mastersa i jedan Dejvis kup,uz jos jedno finale,Olimpijske medalje!!...
    Mislim da ce karijera poceti od sada da mu ide silaznom linijom,u vidu osvojenih trofeja.
    To je neko moje razmisljanje(subjektivno)i voleo bih da je pogresno.
    (Veljko Marinkovic, 21. novembar 2013 19:58)

    # Link komentara

  19. @RGNS
    Evo odgovoricu ti na ovo pitanje umesto Sase.
    Ne postoji tacno odredjena kolicina bodova koja garantuje odlazak na zavrsni masters.
    U pitanju je matematicka racunica.
    Taj broj bodova varira zavisno od trenutka u kome se odreduje.
    Jednostavno u datom trenutku gleda se broj bodova nekog tenisera.
    Ako od tog trenutka teniser ne osvoji ni jedan jedini bod do kraja godine, a ipak ima dovoljno bodova da godinu sigurno zavrsi medju prvih 8, tada se kaze da je taj teniser obezbedio plasman na zavrsni turnir.

    U pitanju su teorijski maksimumi i minimumi bodova.
    Konkretno teorijski maksimum:
    Istih 8 tenisera ulazi u zavrsice svih turnira.
    Njih osmorica zajedno na kraju godine mogu da sakupe oko 65000 bodova.
    Ako bi ravnomerno sakupljali te bodove svaki bi imao oko 8100 bodova na kraju godine.

    Znaci na pocetku godine je tih 8100 bodova broj bodova koji im garantuje plasman na zavrsni turnir.
    Kako godina odmice tako se i ta granica za broj bodova smanjuje.
    U Junu je mozda 6000, u Avgustu 5000, u Septembru 4000 bodova...

    Prvi razlog je sto ne igraju zavrsnice svih turnira uvek isti teniseri, a drugi razlog je sto ne raporedjuju ravnomerno te bodove.

    Poslednjih 5-6 godina je oko 3200 bodova bilo dovoljno da se teniser nadje medju prvih 8, ali teorijski se moze desiti da vam ni 8000 ne bude garancija za odlazak na ZT.
    Opet teorijski se moze desiti da i sa jedva 1000 bodova odete na ZT.
    (objasnjenje, 21. novembar 2013 18:57)

    # Link komentara

  20. Nole ocukaj Rafu u 2014.god.i pokazi mu ko je ko u danasnjem tenisu.
    (dragan radovanovic, 21. novembar 2013 16:50)

    # Link komentara

  21. @borkes

    Za Sangaj je stvarno nebuloza,ali u Parizu retko kad igra vise od 6 Top 10 igraca,ova godina je bila izuzetak.
    Ipak,postoje 2 Mastersa koja su bitnija od drugih,a to su Majami i Indijan Vels.To su jedina 2 Mastersa koja imaju zreb od 128 mesta,kao i Gren Slem turniri.128 mesta u zrebu,ali 96 tenisera,jer su nosioci(njih 32,isto kao i na Gren Slemu,na ostalim mastersima je 8 ili 16 nosilaca)slobodni u prvoj rundi.
    Bilo da si kvalifikant,bilo da si nosilac,igras jedan mec(jedno kolo)vise nego na ostalim Masters turnirima.Samim tim je svakako teze osvojiti ove nego ostale Masterse,i svakako se titule na njima vrednuju kao znacajnije od titula na drugim Masters turnirima.
    Ne zovu ove turnire dzabe 5.Gren Slem.
    (Werewolf, 21. novembar 2013 14:02)

    # Link komentara

  22. @goran
    Nadalov procenat uspesnost osvajanja GS titula je dosta dobar zahvaljujuci pre svega RG gde nema pravu konkurenciju. Novak je ove godine bio blizu da to prekine. Dok nole na betonu ima jaku konkurenciju u mareju,delpu,federeru i nadalu. Nije njemu problem da se plasira u polifinala,zato ih i igra skoro na svakom turniru zato sto nema prave protivnike do tada, nekada naidje na delpa u cetvrtfinalu a uglavnom je to berdih,vavrinka koji su nedovoljno dobri za njega.
    (stexy, 21. novembar 2013 13:16)

    # Link komentara

  23. Sve što je napisano stoji . Ipak , treba imati u vidu da Rafa ima duplo više poena od trećeplasiranog igrača , što znači da sa Novakom će moći da se sastane samo u finalima . Novak je u pobedničkom nizu koji ne može realno još dugo da traje , neko drugi će ući u seriju . Dakle , Rafa , ukoliko Nole ne uđe u finale , ima po meni strepnju samo od Del Potra , što znači da Rafa itekako ima šansi da brani 1. mesto sve do leta , a možda i do kraja godine .
    (milwood, 21. novembar 2013 11:09)

    # Link komentara

  24. @RGNS
    Nema minimalne količine bodova, tj. neke tačno određene granice, zavisi od rezultata ostalih tenisera.

    @Baston PG
    Ja ću se saglasiti sa vama, Australijan open je i moj omiljeni Gren slem turnir. Bio je i pre Novakovih uspeha u Melburnu. Dolazi odmah posle pauze, kada smo svi najželjniji vrhunskog tenisa, a i zato što sam još kao klinac sa drugarom ostajao celu noć (jednom nismo spavali 28 sati). Žreb je još daleko, može svašta da se desi.
    Ne bih se saglasio sa konstatacijom da ga je Del Potro na Vimbldonu „iscedio“. Setite se AO 2012, polufinale sa Marijem pet sati, onda finale sa Nadalom skoko šest.

    Hvala svima na sugestijama, pohvalama i kritikama!
    (Saša Ozmo, 21. novembar 2013 10:49)

    # Link komentara

  25. Analiza Sase Ozme je ovaj put sasvim korektna,s tim da se nije uslo u srz Novakovih losijih izdanja u bitnim trenucima od otprilike polovine 2012 do polovine 2013.Djokovic se i svesno i nesvesno opustio nakon niza pobeda nad Nadalom i napokon,njegove povrede.Vise puta smo citali izjave o zelji za zivotom i novom dozivljajima,njegovim raznim aktivnostima van tenisa.Tenis vise nije bio na mestu u njegovom zivotu na kojem je bio.Dugo,i nista manje znacajno su privatni problemi koji bi svakog uzdrmali.Nole je izgubio veoma bliske osobe,dedu,kasnije i trenera Jelenu Gencic,a otac je u odredjenom periodu po samim Novakovim recima bio zivotno ugrozen.Zapravo je fantasticno kako je Nole na sve to pozitivno odreagovao,i prosao sa minimalnim posledicama po njegov tenis.Gledajuci iz ugla svega spomenutog,delimican pad samopouzdanja je najmanje sto je moglo da mu se desi.Danas ,opet vidimo pravo stanje stvari,Djokovica u punoj snazi i dominacija kojoj se kraj ne vidi ukoliko ne bude ne daj boze povreda ili novih privatnih problema.Nole je dokazao da je jedinstvena pojava u sveskom tenisu,i dragulj koji Srbija osim njega u sportu nije iznedrila.U 2014. godini nema razloga ne biti najveci optimista,i ne verovati u ostvarenje njegovog sna- 4 GS titule.
    (dejavu, 21. novembar 2013 09:04)

    # Link komentara

  26. "Problemi na mentalnom planu sa kojima Novak očevidno ulazi u takve duele najčešće se ogledaju u stegnutoj igri na početku i gubitku prvog seta.
    Posle se Đoković konsoliduje, uspeva da preokrene (Mari na AO 2013) ili izgubi u neizvesnom meču (Nadal na Rolan Garosu 2012. i 2013, Mari na US openu 2012, Federer na Vimbldonu 2012), ali u većini tih mečeva postojala je opasnost da se dogodi nešto slično ovogodišnjem vimbldonskom finalu – Mari je savladao Đokovića sa 3:0, po setovima 6:4, 7:5, 6:4."
    Ovaj deo teksta najbolje oslikava puno toga kada je rec o zavrsnici GS-a,kako Nole pocinje u finalima,na pocetku prvog seta.Bas stegnuto.Ovo finale zavrsnog Mastersa u Londonu i taj pocetak protiv Rafe do 3:0 treba da mu bude reper i najbolji primer,odskocna daska kako se pocinje protiv najvecih rivala u polufinalima i finalima Slamova.Nema sta da ceka da postepeno dize igru-odmah u napad,po poen.Da ga zaradis.Pa,pogledajte,sve ove meceve sto je tesno izgubio prosle i ove sezone,koliko bi sada,u ovom trenutku imao GS titula da ih je dobio-10 minimum.Svi smo se sada raspisali jer zelimo Novaku najbolje,zelimo i taj Calendar Year Grand Slam,Roland Garros...Zelimo SVE.Sa druge strane,ne trebamo decka stavljati u stege,bacati mu krst nasih nadanja na pleca kao Isusu pred put na raspece.I odlaziti toliko unapred s ocekivanjima.Kad god smo nesto puno ocekivali unapred-NISTA od "velikih predvidjanja i ocekivanja" u sezoni,najvise na tom RG-u se nije desilo.Idemo postepeno s njim,mec po mec.
    (Nenad, 21. novembar 2013 08:31)

    # Link komentara

  27. U svakom komentaru,dodacu nesto sto sam zeleo da napisem u prethodnim,ali sam limitiran ili sam u prvi mah to ispustio,zaboravio.Ne zamerite mi,desava se svako siguran sam :-)Komentar III DEO:
    Novak mora u polufinalima i finalima GS-a da ima mnogo veci procenat realizacije break lopti.Kad dodje u poziciju da ima 0:40 ili 15:40 mene licno tada uhvati najveci strah.Onda znam da ce protivnik pustiti ruku kod servisa,odrizikovati mnogo vise,a Nole,i kad udje u rally,tada napravi nekako jeftine greske.A to narocito bude jos izrazenije kod drugog servisa protivnka.Ritern greska.Pogledajte mec protiv Nadala na US Openu i onih 0:40 u trecem setu na 4:4,gde imate ocigledan,najsveziji primer-imao je prilike,usao u rally i napravio jeftinu gresku.Dakle,problem je realizacija break lopti u zavrsnicama GS-a protiv najvecih rivala.Novak ih nekako lako stvori,ali mu treba puno prilika da ih realizuje.Ili ih i ne realizuje.Protiv Nadala,Murraya,Rogera i Delpa,kada imas jednu jedinu break loptu u gemu,i uspes da udjes riternom na snazan prvi servis u rally,to se prosto mora iskoristiti."Greh" je jeftino dati poen nekom pocetnickom greskom.Posle bude as i servis viner i pros'o voz.Mora se biti strpljiviji,sacekati malo plicu loptu,krenuti u napad i iznuditi,naterati protivnika na gresku.Jer on je pod pritiskom,gubi gem i set,mec.I tada pusta ruku,igra hrabrije i odlucnije nego pre.U tim trenucima vazno je ostati strpljiv i biti u poenu dok se ne stvori minimalna sansa za napad,pa na mrezu.
    (Nenad, 21. novembar 2013 08:13)

    # Link komentara

  28. Trava - tu Rafa tek nema šta da traži. Zaključak se, onda, nameće sam po sebi
    (Sale, 20. novembar 2013 22:29)

    Wimbledon:
    Rafa 2 GS, Novak 1

    Duplo bolji Rafa.
    Ima šta da traži, tražiće, a možda i dobiti.

    Isto se pričalo i za beton, pa je , koliko znam, Rafa imao baš lepu "berbu" protekle godine.

    Pozdrav.
    (Enciklopedija, 21. novembar 2013 07:32)

    # Link komentara

  29. Odlicna analiza,mada mislim da je termin dominacija,kad su ti konkurenti Nadal i Marej,malo prejak.Djokovicu su isto tako punili glavu,pa ga nigde nije bilo na Olimpijskim.Rad rad i samo rad,manje kreveljenja i glumljenja dezurnog klovna.U svakom slucaju srecan sam sto zivim u eri tenisa sa toliko dobrih tenisera.
     (Bojan, 21. novembar 2013 07:22)

    # Link komentara

  30. objektivno, sledeca sezona ce doneti neka objasnjenja, napr. da li ce novak osvojiti epitet "najbolji id najboljih" i tako te stvari, samo napred novace buducnost mora biti sjajna
     (srđan, 20. novembar 2013 23:54)

    # Link komentara

  31. @ ganikus
    Po kom osnovu su Šanagaj i Pariz manje bitni mastersi od bilo kojeg ostalog? U Parizu su ove godine u QF igrali prvih 8 nosilaca što ja ne pamtim. Godina traje 365 dana i svaki turnir je bitan.
    Ja sam i pre nego što je to i sam Novak izjavio ovde pisao da on od sada (pa nadalje i ubuduće) treba da se koncentriše da osvoji što više GS titula i ako je moguće Grand, pa zašto ne i Golden Slam. Popunjavanje kojekakvih statističkih parametara treba ostaviti onima koje to interesuje. Novak je već sada među legendama ovog sporta i to on i sam dobro zna. Ok, nije najbolji ali nijedna rasprava o najboljem neće proći a da se ne pomene Novakovo ime. Nisam pristalica teorija zavere ali se iskreno nadam da su svi ostali ostvarili ono što su morali pa je sad red da Novak ostvari ono što realno može. Samo da ga posluži zdravlje a sve ostale uslove ima. Jedino što bi ja, kao potpuni laik i vatreni navijač, voleo, je da malo više igra FH po paraleli. Mislim da taj udarac ne koristi ni izdaleka dovoljno.
    Idemo dalje.
    (borkes, 20. novembar 2013 23:49)

    # Link komentara

  32. Vožd.
    (sasa, 20. novembar 2013 22:43)

    # Link komentara

  33. Dominirao, ne dominirao, osvajao trofeje ili ne, meni Novak najbolji!

    Želja mi je da u sezoni koja je pred nama ostane zdrav, slobodan, vedar, čvrsto na zemlji, svoj. Da ima povjerenje u svoju igru i ne poklanja previše, posebno ne direktnim rivalima. Oni uzimaju i sami.

    Pozdrav svima
    (Jova, 20. novembar 2013 22:34)

    # Link komentara

  34. Nijedan od 5 razloga za dominaciju naredne godine ne stoji sasvim, odnosno delimično su manjkavi. Svi objektivni, bez obzira na navijačke strasti (osim ostrašćenih koji se ne računaju) priznaće da je ovo Nadalova godina. U dva najvažnija meča (polufinale RG pre finala i finale USO) Nadal je pobedio. Tri mastersa 1.000 na betonu i dva na šljaci, naravno dva slema. Nadal je obeležio ovu sezonu. Novak je eksplodirao nakon USO, ali Nadal je pao. Šangaj i Pariz su manje bitni mastersi od IV, Rodžers kupa i Sinsinatija, a tu je šljaka: Madrid i Rim. Novak je osvojio London, ali on je manje bitan - tako kaže Ozmo! Novak i Nadal se izdvajaju, a ko će dominirati videćemo kad obojica budu u top formi. I kakav Del Potro. Jedno Marej može da bude konkurencija - ne Nadalu, Novaku da. Već posle AO i RG, stvari će biti jasnije.
    (Ganikus, 20. novembar 2013 20:57)

    Sa poslednjom rečenicom mogu da se složim, sa ostalim ne. Tačno je da je Rafa pao na kraju sezone ali je isto tako dačno da je Novak bio daleko od svog maksimuma posle Monte Karla. Dešavalo mu se da ispadne u drugom kolu pojedinih turnira što je, priznaćeš, daleko ispod Novakovih gornjih granica. Mislim da je Novak u dosta iznad Rafe kad je igra na betonu u pitanju sve i da je RAfa u top formi. Pod uslovom da i Novak bude na gornjoj granici svojih mogućnosti. Na šljaci je situacija obrnuta. Trava - tu Rafa tek nema šta da traži. Zaključak se, onda, nameće sam po sebi
    (Sale, 20. novembar 2013 22:29)

    # Link komentara

  35. Vezano za broj osvojenih GS titula nakon plasmana Novaka u zavrsnice GS turnira, netacno je tvrditi da je taj procenat nizak zbog jake konkurencije, s obzirom da bi se jaka konkurencija morala odraziti i na njegov broj plasmana u polufinala, koji je medjutim fantastican jer vec sada ima samo dva polufinala manje od Samprasa koji je doskora bio rekorder po broju GS titula. Dakle, Novak i u ovako jakoj konkurenciji dominira do polufinala, ali ta dominacija prestaje u polufinalima i finalima. Nadal igra tenis u istoj eri kao i Novak ali je sa istim brojem polufinala osvojio cak 7 GS titula vise. Pogledajte Vilandera, igrao je u izuzetno jakoj konkurenciji a sa samo 11 polufinala je osvojio 7 GS titula. Novak ima potencijal za mnogo vise, nacin kako melje protivnike kada je u formi je fantastican, ulazi u neverovatne serije pobeda koje Nadal nikada nije imao, sve to pokazuje da je Novak igrac za mnogo vise titula na GS turnirima. Sada je vreme da Novak to pokaze.
    (Goran, 20. novembar 2013 22:08)

    # Link komentara

  36. Po meni Novak igra na nivou iz 2011-te,uz to je popravio igru na mrezi,a od USO pa do kraja sezone odigrao je takicki vrlo zrelo,zrelije nego ikad.Pogotovo prve setove sa Nadalom i Federerom.Delpu svaka cast,on za sada moze samo popunjavati znacajno okrnjenu,vise bih rekao "ostecenu" veliku cetvorku(sto zbog godina,sto zbog povreda),pa smo u finisu imali prakticno dvojac bez premca(kormilara).

    Gde Novak mora ozbiljno da poradi?

    Vratiti igru u t.b-u na nivou iz 2008godine.

    Posebno mora da poradi na realizaciju brejk prilika,na ekzekuciju.Jest da ih stvara "olako","u gomili",ali ih i "olako" u izobilju gubi,pa je ukupan procenat ekzekucije u odnosu na njegov nivo zaista slab.Znam da ce mnogi reci da to ne zavisi samo od njega,zavisi i od protivnika pogotovo sa ubitacnim servisima,ali molim vas kako tumaciti vrlo,vrlo ceste brejk prilike 15:40,pogotovo 0:40,gde po meni mora da igra vrlo strpljivo taj ocekivani poen,makar "samo" na gresku protivnika.Da ne bude ono "Uzalud,vam trud sviraci"...Ili jos gore u sledecem gemu "evo kako se to radi"...

    Djokovic ima najjaci,najkompletniji strucni stab.

    U sledecoj godini Nadal ce grcevito braniti stecenu poziciju,ali i najverovatnije ipak pasti s trona.Posle oporavka Mareja bice malo druga prica,a nebih zapostavio cak ni Federera,pa ce biti dovoljno "trouglova".Dodamo li Delpa i Tsongu bice jako zanimljivo.

    Pozdrav!
    (Dermendziev, 20. novembar 2013 22:07)

    # Link komentara

  37. Pitanje za Sašu koje nema veze sa temom ali me interesuje.
    Koja je to mimimalna količina bodova koja se osvoji i posle toga se kaze da je obezbedjen plasman na završni turnir. 3000, 4000 ili više. Hvala.
     (RGNS, 20. novembar 2013 21:35)

    # Link komentara

  38. U večini navedenog za sledeču godinu, u analizi SO se ne slažem, jedino oko mentalnog sklopa Novaka je potpuno u pravu. Tko će biti najuspešniji teniser 2014 je jako teško predvideti, jer jih ima ali to sigurno nije Đoković.
    Njegova nočna mora RG je velika blokada za celu narednu godinu.
    (ne ide više sa istom backhand diagonalom, 20. novembar 2013 21:33)

    # Link komentara

  39. (slavonska kuna, 20. novembar 2013 19:46)
    To ti i kazem. Tu njegovu "nekostantnost" objesi macku o rijep. On je vec 6 godina top 2, 3 ili 4. Federera u punoj snazi je terorisao jos od malih nogu, sa Noletom je egal, jedino mu Rafa ne lezi. Istina da je imao velikih padova, ali uporedi njegov servis iz proslih godina sa ovim danas. Vinere je poceo da puca ko lud i za ono sto se Rafa i Novak polome da stignu on vraca iz mesta i samo te seta "vamos-tamos". Kad zabelezis toliko napretka u igri, jasno je da postajes stena i na psiholoskom planu.
    Ne kazem da Nole nije napredovao, sad ima strasan servis i na mrezi igra ko nikad, popravio je periferni vid i shvatio da smec nemora da zapne ko bizon, jer je dovoljno i da ga plasira srednjom snagom u polje.
    U svakom slucaju sacekajmo da se vrati, pa cemo videti na cemu smo.
    (Metohijski vuk, 20. novembar 2013 21:24)

    # Link komentara

  40. Ili Sasa i ja imamo identicne poglede, ili je pomno pratio moje komentare ovde. Naime, mnogo puta sam pisao (jos pre AO 2011), da je kod Noleta odlucujuce samopouzdanje. Ako su njegove izjave u stilu: Dosao sam po titulu! e tada mu niko nista ne moze. Vec se po govoru tela kada izlazi na teren u finalu moze videti da li ce pobediti, jer Noleta moze da pobedi samo njegova glava. Svi protivnici imaju slabiji arsenal od njega. Drugo, nedavno sam pisao da od kada je Vemic otisao a dosao Fibah - Nole na mrezi izgleda kao Federer. Skoro je nepogresiv i na voleju i na smecu, sto je unapredjenje za bar 80%. Servis mu je postao takodje kao Fedov - ne previse jak ali izuzetno precizan (uz brojne varijacije koje je uvek imao), sto mu donosi masu lakih poena bez igre. Da je imao tu servu u finalu W zbrisao bi Mareja. A Nole je tada pretrpeo brdo brejkova jer je igrao bez serve. Konacno, u odlucujucim poenima primenjuje stari Rogerov recept (zbog koga ovog nikad nisam voleo) a to je strpljenje, prebacivanje i cekanje na gresku. Vidi se da ima dobar tim koji je uocio te stvari, a Nole ih primenjuje. Sve ovo su naizgled sitnice, ali one u vrhunskom tenisu gde odlucuje jedan poen - donose titule!
     (veliki strumf, 20. novembar 2013 21:23)

    # Link komentara

  41. (Ganikus, 20. novembar 2013 20:57)

    molim nekoga da mi da oficijelnu listu masters 1000 turnira po vaznosti.
    zelje i navijacke strasti su jedno a realnost nesto sasvim drugo.
    Realnost je da svi masters turniri nose 1000 bodova.
    Kome se to ne svidja, njegov problem.
    (pfc, 20. novembar 2013 21:23)

    # Link komentara

  42. Nijedan od 5 razloga za dominaciju naredne godine ne stoji sasvim, odnosno delimično su manjkavi. Svi objektivni, bez obzira na navijačke strasti (osim ostrašćenih koji se ne računaju) priznaće da je ovo Nadalova godina. U dva najvažnija meča (polufinale RG pre finala i finale USO) Nadal je pobedio. Tri mastersa 1.000 na betonu i dva na šljaci, naravno dva slema. Nadal je obeležio ovu sezonu. Novak je eksplodirao nakon USO, ali Nadal je pao. Šangaj i Pariz su manje bitni mastersi od IV, Rodžers kupa i Sinsinatija, a tu je šljaka: Madrid i Rim. Novak je osvojio London, ali on je manje bitan - tako kaže Ozmo! Novak i Nadal se izdvajaju, a ko će dominirati videćemo kad obojica budu u top formi. I kakav Del Potro. Jedno Marej može da bude konkurencija - ne Nadalu, Novaku da. Već posle AO i RG, stvari će biti jasnije.
    (Ganikus, 20. novembar 2013 20:57)

    # Link komentara

  43. samo da osvoji taj prokleti roland garos!
    (seljo, 20. novembar 2013 20:31)

    # Link komentara

  44. Navijacke strasti treba ostaviti po strani i biti realan. Stalno se prica o dominaciji, boljim danima, a na kraju corak. Zato manje price i najava i bice gs trofeja. Njegov zaostatak u odnosu na Nadala i Federera u broju osvojenih gren slemova je ogroman.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (trofeji, 20. novembar 2013 17:54)

    Kad spomenu navijacke strasti i realnost, idi na tennis.com pa tamo pametuj malo Fed fanovima. Sad sam tamo njih citao. Ovi Novakovi su za njih mala deca, i pojam realnosti. Kazu ljubitelji peRFektnog da Fed 2014. ima najvise sansi za GS na Garosu. Ma komedija! Kazu da je vreme da Rafa kiksne kad tad na Garosu i onda Fed sigurno uzima RG (inace pred svaki turnir u 2013. su najavljivali Rogrovu titulu, bez blama). Iz celog sveta ljudi im se smeju, navode Conginih i Novakovih 3:0 na Satrijeu, ali ne vredi, ko ce njima sta objasniti. Mozda ti? Probaj, ovde ti dobro ide.
    (global, 20. novembar 2013 20:09)

    # Link komentara

  45. (Metohijski vuk, 20. novembar 2013 18:16)

    Nema tu nikakve ludačke situacije pa Novak pobedi. Marej pati od nekonstantnosti, kako u mecu, tako i u sezoni. Sa druge strane upitno je i da Marej ima igru za Novaka. Osim ako mislis da je 'vracam do besvesti i molim boga da mi ne dođe žuta minuta', ta igra.
    (slavonska kuna, 20. novembar 2013 19:46)

    # Link komentara

  46. (Jela, 20. novembar 2013 18:16)
    Ima smisla, mada čuda se retko događaju dvaput.
    (ognjen, 20. novembar 2013 19:30)

    # Link komentara

  47. (trofeji, 20. novembar 2013 17:54)

    E, a najjaci su mi ovi Hrvati koji se tese da je 2011. bila "splet okolnosti".
    (7 tacni za redom, 20. novembar 2013 18:51)

    # Link komentara

  48. (trofeji, 20. novembar 2013 17:54)

    Star Federer, povredjeni Nadal, bla, bla...
    (truc, truc..., 20. novembar 2013 18:43)

    # Link komentara

  49. @Goran
    Tacno je da Novak ima nesto slabiju uspesnost u finalima gren slemova, ali nije tu problem u njegovoj psihickoj nestabilnosti.
    Pogledaj Novakova finala pa ce ti stvri biti jasnije.
    Od tih 6 finala 3 je izgubio od Nadala, 2 od Mareja i jedno od Federera.
    Takodje je i titule osvajao protiv Mareja - dve i protiv Nadala - tri.

    Nadal ima uspesnost u GS finalima 13:5, ali on je u finalima imao za protivnike i : Soderlinga, Berdiha, Ferera, Puertu.
    Ostala finala je igrao protiv Federera i Novaka i u tim finalima ima skor od 9:5.
    Da je i ta 4 finala igrao protiv nekog iz prve cetvorke verovatno bi i Nadal imao skor od 9:9 slicno Djokovicu.
    Nemouce je dobiti sva GS finala protiv glavnih konkurenata.
    Nema tu nikakve psiholoske nestabilnosti u GS finalima.
    Novak u tim finalima sa Rafom ima 3:3, sa Marejem ima 2:2 i sa Federerom 0:1, sto je po meni i vise nego dobro.
    Federer u GS finalima sa Nadalom ima skor 2:6.
    Isto tako Marej u GS finalima sa Federerom ima 0:3.
    Kod njih bi mogli govoriti o psiholoskoj nestabilnosti, a ne kod Djokovica.

    Svakako da ce Djokovic dominirati i naredne godine.
    Najveca pretnja ce mu biti Nadal na sljaci, a Marej i eventualno Del Potro na betonu i travi.
    Glavni razlog zasto ce Novak dominirati je taj sto je podjednako dobar na svim podlogama, dok svi ostali osciliraju od podloge do podloge.
    (realno, 20. novembar 2013 18:38)

    # Link komentara

  50. Prisustvujemo istorijskim trenucima u tenisu,tenis nikada nije bio ovako jak!Ja ne znam sta da ocekujem,ali ne treba otpisivati Mareja,otpisivali smo Nadala na pocetku sezonu,pa smo vidjeli sta se desilo.Ja ocekujem Marejenu eksploziju u sljedecoj godini. :D
    (Jela, 20. novembar 2013 18:16)

    # Link komentara

  51. Sto se tice Rafe, mislim da je Novak u blagoj prednosti, sto se videlo mnogo puta, bilo da pobedjuje ili da gubi, uvek je znao da udje u seriju i da ga jednostavno unistava. Nekad bi mu to bilo dovoljno za pobedu, ponekad ne. Najbolji primer je finale RG 2012 i osam uzastopnih gemova koje je prekinula kisa. Slicno je bilo na USO i takvih primera je pregrst. Sto se tice Delpa, Berdycha, Conge ili Vavrinke, oni su tu i cekaju svoju sansu, oni ce vrebati da mu zagorcaju sa nekom ranom eliminacijom na GS, ali to isto ceka Nadala i Rodju.
    Ja licno, najvecu opasnost vidim u Murayu i treba videti u kakvom ce stanju biti. Ovde to niko ne primecuje ili ne zeli da vidi, ali Novak nema igru za njega. Svi ti njegovi razorni udarci zavrsavaju na Andijevom reketu i nekad mi se cini da on tako moze do sutra, sve dok Nole ne unervozi i pogresi. Potom se desi nesto cudno, neka ludacka situacija i Djokovic pobedi, sto je i sam Murray opisao. To znaci da je njegov tim itekako svestan toga i da oni jako ozbiljno rade na tome. Uostalom rezultat su dva GS. Zakljucak: eventualni kamen spoticanja i najveca opasnost nije Rafa, vec Andy i ovi sto vrebaju.
    (Metohijski vuk, 20. novembar 2013 18:16)

    # Link komentara

  52. @neko Covek nista nije slagao. O Noletovoj dominaciji se prica godinama, realno on osim Australije od GS nije osvojio nista u poslednje dve sezone. Njegov dug boravak na prvom mestu je vise splet okolnosti nego dominacija. Star i povredama opterecen Federer, povredjeni Nadal, nekonstantni i na kraju povredjen Marej, i nedostatak konkurencije. Od 6 gs trofeja Nole je 4 uzeo u Australiji. Navijacke strasti treba ostaviti po strani i biti realan. Stalno se prica o dominaciji, boljim danima, a na kraju corak. Zato manje price i najava i bice gs trofeja. Njegov zaostatak u odnosu na Nadala i Federera u broju osvojenih gren slemova je ogroman.
     (trofeji, 20. novembar 2013 17:54)

    # Link komentara

  53. (Krekinjo)


    Koliko taj tvoj veliki sampion Murray ima slamova, nedelja na no1?
    (milance, 20. novembar 2013 17:43)

    # Link komentara

  54. Daj ljudi sta vam je pustite Novaka,tako pricate vec dvije godine o nekoj dominaciji a ono corak,Samo bednu Australiju osvaja,nema tu nikave dominacije,nego Novak zivi u doba velikih sampiona Nadala,Mareja..cemu svedoce i brojni porazi u finalima GS
    (Krekinjo, 20. novembar 2013 13:40)

    Ovako prica neko ko o tenisu nema pojma.
    Finala GS:
    Novak - Rafa, 3-3
    Novak - Mari, 2-2
    Dobri moj @Krekinjo, sta je tesko proveriti atp statistiku?
    (neko, 20. novembar 2013 17:38)

    # Link komentara

  55. Fantasticna analiza i skoro sve pomenuto,osim mozda zenidbe,jer je to naravno ogroman trenutak u zivotu i vidjecemo kako ce se ponasati poslije toga.Ipak nije samo masina i on je covjek kao i svi ostali.
    Ono sto ja hocu reci i volio bi to cujem i od vas jeste da je zaista sljedeca godina(po mom misljenju posljednja gdje Nole moze da se nada 4GS.Zasto,zato sto nikada necu oprostiti ove protekle 3 godine,11,12,13, gdje je jednostavno imao u rukama sve trofeje,dakle dvije kalendarske i ja sam bio ubjedjen da ce uzeti medjutim desilo se najgore(najgore sa pozicije koju bi Nole trebao da napada a to je TOP 5 svih vremena) on je osvojio "samo" 2 GS u svoje dvije ubjedljivo najbolje godine karijere(igracke,bioloske sa godinama i spremnost)...ja mislim da je to nesto sto ga definitivno izbacuje iz trke za 13-14 GS titula...Ja sam toliko razocaran i ljut jer znam da jeste bio najbolji ali da se prosto nesto desilo i desavalo da poklekne u finalima,jer podsjeticu vas-RG 11(mozda ga i ne bi osvojio,ali je igrao pakleno), RG 12(osvojio bi ga 100%) WI 12(neshvatljivo izgubio samopouzdanje na terenu),US 12 i US 13(dva moja neprezaljena turnira-plakao sam i bio nervozan 7 dana kasnije-prosto NIJE SMIO dozvoliti da izgubi te meceve,jer je sa pobjedama na ta dva turnira pokazao da je najbolji betonas uz Federera,ovako mrsavi 1US-a igraci MNOOOOGOOOO BOLJI) i naravno RG13(neprezaljen ce ostati do kraja,jer da je osvojio vezao bi GoldenSlem 100000%).
    Sad je 2014 zadnja sansa,JA VJERUJEM!
    (da, 20. novembar 2013 17:27)

    # Link komentara

  56. Sede Svajcarac, Spanac, Srbin i Hrvat i pricaju o tenisu.
    Svajcarac rece: ”Federer je najveci ikada!”
    Odjednom se u sobi pojavi plavi slon, na kome pise - RAFAEL NADAL, 22-10.
    Svi se iznenade, Svajcarac se pravi da ga ne vidi.
    Spanac nastavi: ”Nadal je najbolji teniser svih vremena!”
    Iznenada se stvori crveni slon na kome pise - NOVAK DJOKOVIC, SEDAM ZA REDOM.
    Spanac se pravi da ga nema.
    ”Novak je najbolji teniser u istoriji!”, rece najzad lakonski Srbin.
    Udjose u sobu dva roze slona! Na jednom pise - ROGER FEDERER, a na drugom - RAFAEL NADAL.
    ”Ajd’ vodite ove cirkuske zivotinje tamo gde im je i mesto, da se deca dive, pa da nastavimo ozbiljan razgovor!”, mirno rece Srbin.
    (sta radi Hrvat, dodajte sami, 20. novembar 2013 17:23)

    # Link komentara

  57. Nas Novak se ispucao na kraju sezone tako da sad pauza negativno ce utice na njega a bojim se da i neka negova povreda oko sredinu sezone je neizbezna.
    Zivi bili pa videli i cujemo se dogodine.
    (Fedex, 20. novembar 2013 13:16)



    Ovaj hrvatski trol je komedija. Neko mu nedavno rece da ne vredi da glumi Srbina, jer se iz aviona vidi po konstrukciji recenica da je Hrvat. Pa pogledajte sad ovaj nevest i do suza smesan pokusaj da to ïspravi.
    (smejurija, 20. novembar 2013 17:10)

    # Link komentara

  58. Kljucnu razliku u bodovima je napravilo to finale US opena gde je Novak izgubio dobijen treci set usled nedostatka samopouzdanja, ali i jos jedna bitna stvar koju mnogi zaboravljaju. Nadal je zbog povrede odigrao nekoliko turnira iz serije 250 kao i Akapulko koji nikada ne igra i tu je nakupio oko 1000 bodova koje ne verujem da ce braniti sledece godine. Ako to iskombinujemo sa Novakovim samopouzdanjem koje je sada ogromno i cinjenicom da uprkos tome sto nadal ima prostora da skupi bodove na AO i Wimbledonu Novak ima nekoliko jakih turnira gde je ispadao nerealno rano, siguran sam da ce vrlo brzo pravi broj 1 zasesti na celo liste. Idemo Nole!
    (Drenja, 20. novembar 2013 17:06)

    # Link komentara

  59. Novak je toliko unapredio svoju igru da, kada igra na svom standardnom nivou, ostatak teniske elite moze eventualno da mu uzme set, ali mec nikako. Verzija Novaka koju smo gledali u zadnjih par meseci znacajno je bolja od one iz 2011. Zasto kazem da je Novak danas bolji igrac? Te 2011-te Novak je bio vrhunski 'offensive baseliner', na kraju 2013-te Novak je vrhunski 'all-court player', sto je visi tip igraca sa vise opcija i oruzja na raspolaganju. Ali, izuzev zadnjih par meseci, Novakova unapredjena igra nije i adekvatno propracena osvojenim titulama. Sta je uzrok?

    Mislim da je razlika izmedju Novaka pre i posle USO 2013 pre svega u FIZICKOM I MENTALNOM INTENZITETU igre. Po zavrsetku famozne 2011. Novak je usao u nekakav kalkulantski, ekonomicni mod, naslucujem zbog toga ne bi li produzio svoj teniski vek. To je bilo i vise nego dovoljno za vecinu igraca i meceva, ali se taj mod po inerciji (instiktivno) ukljucivao i kada to nije trebalo, u onim najvaznijim mecevima. Primera radi, protiv Nadala na RG 2012, RG 2013, USO 2013 i Mareja USO 2012, pocinjao bi mec sa pola gasa i gubio 1. set, da bi se potom budio. Za meceve tog nivoa i intenziteta to je (uglavnom) prekasno.

    Novakov uzlet 2013. poklapa se sa pojavom gospodina Fibaka, a 2011. sa pojavom misterioznog doktora I.C. Ne izvodim zakljucak, samo iznosim cinjenice.

    Pozdrav,
    (Gajetano, 20. novembar 2013 16:21)

    # Link komentara

  60. (Werewolf, 20. novembar 2013 11:56)

    Dobar i realan komentar, za nekoga ko ne shvata da je Zemlja okrugla, i da ako neko pise komentar u 04:00 ne znaci da ga pise nocu.
    (casovna zona, 20. novembar 2013 16:12)

    # Link komentara

  61. Sasa je odlicno primetio da je najveci problem sa Novakovim rezultatima (ako ih uopste ima) nedovoljan broj GS tituta nakon plasmana u zavrsnicu. Novak je 12 puta dolazio do finala a ima 6 tituta. To je 50% uspesnosti a svi veliki igraci osim Lendla imaju ovaj procenat iznad 50% (Federer, Nadal, Sampras, Borg, Konors, Agasi, Mekinro, Vilander, Edberg, Beker). To je uostalom definicija velikog igraca. Kada dodje u finale GS turnira, veliki igrac cesce pobedjuje nego sto sto gubi. Novak je medjutim jednako cesto pobedijivao i gubio u finalima GS turnira. Jos je veci problem sa realizacijom plasmana u polufinale. Ne postoji ni jedan veliki igrac osim Lendla koji je potrosio 21 polufinale za 6 GS titula. Sampras ima samo 2 GS polufinala vise a osvojio je 8 titula vise. Nadal ima isti broj GS polufinala kao Novak a osvojio je 7 titula vise. Sa cetvrtfinalima je situacija mozda jos losija. Nadal ima cak i manje cetvrtfinala od Novaka. U iducoj godini smatram da ce se Novak vratiti na mesto broj 1 koje mu pripada i da ce podici procenat realizacije u finalima na iznad 50%.
    (Goran, 20. novembar 2013 14:08)

    ali jesi li primetio da bas ti veliki igraci kojih si nabrojao su bili djokovicevi rivali u bastim finala grend-slemova, a u ostalom i vec to sto je uradio samo po sebi je fantasticno
    (Hejteri, 20. novembar 2013 15:46)

    # Link komentara

  62. Jedno je sigurno, Nole vs Rafa, od prilike 11 finala sledece godine (taman da stignu do 50 medjusobnih duela). 7:4 za Noleta ;)
    Ostali mogu samo poneku mrvicu (ATP 250) da saberu.
    (Vladan, 20. novembar 2013 15:21)

    # Link komentara

  63. Mogu samo reći da će ga Nadal izdominirati bez ikakvih problema i da će vjerovatno osvojiti 3 grand slama. Zašto? Jer je bolji igrač.
    (jednostavna istina, 20. novembar 2013 15:10)

    # Link komentara

  64. mislim da mnogi ne vide da je Nadal morao da osvoji 2 GS i 5 mastera, da bi prestigao Noleta, a cak i to je dovoljno za samo 700 prednosti. I jeste, Nole je popravio igru na mrezi, sto je veliki plus, i mislim da nisam jedini kada kazem da Nole sigurno vraca broj 1 u sledecej godini... Od rusedskog(komentataor za mnoge tenis meceve), Bekera, Vilandera, svi to isto kazu... Jer se i jasno videlo ove sezone... Nadal mora da igra iznad svojih mogucnosti da bi ga dobio, sto je i bio slucaj ove godine,,, Sve ispod toga, i jasno se vidi ... Noletova pobeda u londonu je jasan prikaz kako stvari stoje,i sta da ocekujemo od njega.. A inace mislim da mu je najbolji potez otpustanje Memica iz tima, i angozovanje onog poljaka, jer od USO, Novak i nema protivnika... I siguran sam da ce tako i nastaviti u 2014...
    Ali i na kraju krajeva, sve i da nikad vise nikog ne dobije, i dalje je Nole kralj, i ubedljivo njabolji Srpski sportista svih vremena, i stvarno, da li je "realno" traziti bilo sta vise od tog... ?? Pre sam se tako nervirao gledajuci njegove meceve, ali sad, samo sedim i aplaudiram majstoru, jer svaka pobeda je fenemolna, ali i u svakom porazu vidis da taj covek daje sve od sebe... sta jos mozemo i traziti... ? I ma koliko ga mi voleli, ili kritikovali, ne verujem da ga iko moze vise vise voleti, ili kritikovati, od njega samog... Taj covek( a ko god je procitao njegovu knjigu, zna o cemu pisem) jede, pije, spava i zivi tenis.. Maksimalna posvecenost , neverovatna disciplina...
    (sasa, 20. novembar 2013 14:38)

    # Link komentara

  65. Kvalitetna analiza, kao i obično.
    Nema se tu šta dodati posebno, osim da sada svi vrhunski teniseri idu na "resetovanje", analizu urađenog i rad na elementima koji mogu podići njihovu igru. Da li je moguće i dalje pomerati savremeni tenis koji je već danas po mnogo čemu usavršen i neprepoznatljiv u poređenju sa tom igrom pre samo deceniju!? Verujem da jeste. Ti momci su i dalje gladni titula i uspeha, radiće još žešće i ne sumnjam da ćemo gledati još jednu fantastičnu tenisku sezonu.
    Ipak, osnovni preduslov je da su teniseri zdravi i fizički potpuno spremni za ogromne psihofizičke napore. Ukoliko to bude slučaj, moje skromno mišljenje je da će se za većinu titula i bodova pitati Nole i Rafa, da će verovatno doći do više smena na čelu ATP liste i da će na kraju kalendarske 2014. ponovo razlika između njih dvojice biti relativno mala i lako dostižna. Ko će završiti kao prvi zavisiće pre svega od rezultata na najvećim GS turnirima, a njih će osvajati onaj sa trenutno "jačom" glavom i sa dodatno unapređenim elementima igre.
    Za očekivati je i da se poneko iz drugog ešalona umeša i osvoji ponešto važno. I drugi napreduju, nemoguće je da dvojica potpuno i svuda zasene ostale. Ali u načelu dvojica se najviše pitaju za sve.
    Nama (publici celog sveta) ostaje da uživamo bez obzira na navijačke afinitete. Ovakav tenis i ovakva konkurencija teško da će se skoro ponoviti i zato treba navijati za ove momke da potraju što duže...
    (Alfa, 20. novembar 2013 14:26)

    # Link komentara

  66. Ništa, apsolutno ništa drugo nije odlučilo pobjedu u Londonu nad Nadalom osim servis. Čak mislim da je Novak slabije igrao sa osnovne linije. imao je mnogo grešaka. Međutim onaj as sa 131 miljom na sat kod izjednačena u zadnjem gemu sve govori. nije tačana analiza Sase da u kontinuitetu nema prve servise preko 200 na sat, jer ogromna većina ravnih prvih servisa je bila između 124 i 128 milja a na kraju i 131 milju!
    Volio bih da g Saša još jednom pogleda snimak i da prati brzinu prvih, ravnih servisa Novaka. To je ono što Novak nikada nije imao a sada ima .
    (sasa.r, 20. novembar 2013 14:24)

    # Link komentara

  67. Sasa je odlicno primetio da je najveci problem sa Novakovim rezultatima (ako ih uopste ima) nedovoljan broj GS tituta nakon plasmana u zavrsnicu. Novak je 12 puta dolazio do finala a ima 6 tituta. To je 50% uspesnosti a svi veliki igraci osim Lendla imaju ovaj procenat iznad 50% (Federer, Nadal, Sampras, Borg, Konors, Agasi, Mekinro, Vilander, Edberg, Beker). To je uostalom definicija velikog igraca. Kada dodje u finale GS turnira, veliki igrac cesce pobedjuje nego sto sto gubi. Novak je medjutim jednako cesto pobedijivao i gubio u finalima GS turnira. Jos je veci problem sa realizacijom plasmana u polufinale. Ne postoji ni jedan veliki igrac osim Lendla koji je potrosio 21 polufinale za 6 GS titula. Sampras ima samo 2 GS polufinala vise a osvojio je 8 titula vise. Nadal ima isti broj GS polufinala kao Novak a osvojio je 7 titula vise. Sa cetvrtfinalima je situacija mozda jos losija. Nadal ima cak i manje cetvrtfinala od Novaka. U iducoj godini smatram da ce se Novak vratiti na mesto broj 1 koje mu pripada i da ce podici procenat realizacije u finalima na iznad 50%.
    (Goran, 20. novembar 2013 14:08)

    # Link komentara

  68. novak bi trebao da igra i da ne misli o rolan garosu pa sta bude bude jer vec dve godine razmislja o njemu i sinsinatiju pa nista samo polako sve ostalo ce doci na svoje.nole sampion
    (Lazar, 20. novembar 2013 14:04)

    # Link komentara

  69. Gospodine Ozmo, znam da se mnogi sa mnom neće složiti ali za mene je Autralian open možda najljepši grend slem turnir. Prvo u tako višenacionalnoj zemlji svaki igrač ima svoje navijače, drugo publika dobro shvata tenis i treće svi dolaze odmorni na ovaj turnir. Za osvajanje gren slema normalno je da je potrebno samopouzdanje, a Novak je više puta pokazao da ga ima. Uostalom Mekinro je rekao da je Novak najbolji igrač kada igra svoj najbolji tenis. U Ausstraliji ĆE MNOGO ZAVISITI OD ŽRIJEBA! Zamislite situaciju Raonić U 1/8, Del Potro u 1/4, odmorni Marej u 1/2 finalu i nikad umorni Nadal u finalu. Ako bi Novak igrao pulufinale u četvrtak kao u protekle dvije godine to bi bilo sjajno za njega (finale je u nedelju). Umor na Vimldonu se pokazao kobnim za njega više od samopouzdanje jer ga je Del Potro u polufinalu "iscijedio". Problem "glave" bio je prisutniji u finalu US OPENA i manje u 1/2 finalu RG (OBA MEČA SA NADALOM, ali Novak nas je navikao da ih može riješiti. Recimo kako je bilo njegovim protivncima u zadnjih 40-ak dana? 12 pobjeda za Novaka protiv igrača iz top 10.
    Na kraju cijenio bih vaš odgovor na ovu moju dugačku priču.
    (Baston PG, 20. novembar 2013 13:51)

    # Link komentara

  70. Daj ljudi sta vam je pustite Novaka,tako pricate vec dvije godine o nekoj dominaciji a ono corak,Samo bednu Australiju osvaja,nema tu nikave dominacije,nego Novak zivi u doba velikih sampiona Nadala,Mareja..cemu svedoce i brojni porazi u finalima GS
    (Krekinjo, 20. novembar 2013 13:40)

    # Link komentara

  71. Dodacu jos nesto posto sam limitiran brojem karaktera.Za Novaka mozda i nije lose da ima u toku GS-a jedan tezi mec pre finala i osvajanja titule.Jedino sto bih voleo je da se to desi u ranijoj fazi turnira,od osmine finala ili u 1/4 finalu,i da ne bude toliko dramaticno.To samopouzdanje je najbolje,ali i najteze konstantno drzati na visokoj lestvici,jer vas svi,pa i vi sami sebe,unapred vide kao pobednika u mecevima rane faze GS-a.U Novakovom slucaju do polufinala i finala.Ali ako se lagano prosetate do finala,bez izgubljenog seta,bez trzavica, i u tom finalu vam to samopouzdanje zatreba u bitnim trenucima kada se lomi mec,da li cete pustiti ruku kao npr. protiv Federera na US Openu 2011-e na 15-40 i mec lopte za Rogera?Zato sto niste imali ozbiljniji i pravi test u toku turnira,vec u samom finalu.A veliko pitanje je zasto Novak u polufinalu i finalu GS-a,protiv Federera,Nadala i Murraya,kada je u skoro izgubljenoj situaciji,tek tada pusta ruku i igra na toj "gornjoj lestvici samopouzdanja"?Zar nije bolje odmah,od prvog poena,igrati tako kao kad nemate sta da izgubite,kad ste prakticno izgubljeni pa vas to oslobodi,i odmah staviti protivniku do znanja:"Ja sam HIGH,ne plasim se nijednog tvog udarca,apsolutno nicega!"Bas kao na pocetku meca sa Rafom sada u Londonu.E,tako Nole treba zapoceti meceve u polufinalima i finalima GS-a.Ne postepeno,vec odmah im staviti do znanja po sta je Nole dosao i da im sledi ono neminovno.I drzati to samopozdanje i nakon 1:0 i 2:0 u setovima.
    (Nenad, 20. novembar 2013 13:34)

    # Link komentara

  72. Kazu da nije vazno koliko puta padnes, nego koliko puta ustanes...
    Novak je uzleteo rano, jos 2007 godine, osvaja AO 2008., i onda slede 2 mukotrpne godine, bez vecih rezultata, vreme sumnje, promene servisa, gubitka vaznih meceva.
    Osvaja DC krajem 2010. i onda dolazi uragan 2011, najbolja sezona u istoriji tenisa posle one Lejverove 1969... Postao je velikan, ali da bi se upisao u besmrtne, fali onaj trofej "musketara" sa pariske sljake... i upravo zudnja za njim, i dva nesretna poraza od Nadala zadnje dve godine su mu ostatak sezone ubogaljili, gubi na Wimbledonu, olimpijadi, finalima US Opena...
    Dugo ga je opterecivao teret No.1, tesko je nositi krunu. Tek kad je skinuo, postao je opet gladan, svaki mec gine, melje protivnike.

    2014. mu je presudna, ima zalet sa kraja 2013. godine... Po mom sudu sve mora da fokusira na Roland Garros, tu se spoplitao zadnje dve godine. Iz prasine Pariza izrastaju teniski bogovi, a nasem Novaku je sudjeno da bude ne Olimpu.

    Srecno momce, bicemo tu i ako ne ide... a ti daj sve od sebe, pa da opet slavimo na trgu, krajem maja ;)
    (Dzontra, 20. novembar 2013 13:31)

    # Link komentara

  73. Uglavnom saglasan sa autorom analize medjutim:Da li je 2010 godina mogla da nagovesti onakvu furioznu 2011 koju je Novak poceo sa 3 mesta ATP liste(Nadal-12450,Federe-9145,Novak-6240)Znaci bez pocetnog zamajca je napravljen neverovatan skok.Ni finale 2010 sa FR.koje smo dobili je uz veliku igru Novaka i Troickog dosta srecno dobijeno.Francuzi su igrali bez Conge a Gi Forze je u odlucujuci 5 mec umesto Simona ubacio Ljodru.No pobedi se ne gleda u zube.Statisticki gledano Novak 2010 zavrsava sa 304 as servisa,282 duplih gresaka,procentom prvog servisa 71%,drugog 52% sto mu je najlosija statistika u karijeri i ispod proseka u periodu od januara 2006.g.do danas.Te godine u njenom vecem delu saradjuje i sa Tod Martinom koji je insistirao na servis volej igri pa mi nismo ni bili u prilici da vidimo ni servis ni volej.Prvi servis je bio neprecizan a drugi zbog insistiranja na takvoj igri nesiguran.Na srecu ta saradnja je zavrsena i Novak se vratio igri koja ga je i dovela do pred sami vrh.Prelomni trenutak se desio u pauzi pred sezonu 2011 kako sam Novak kaze:Morao sam da sebi pokazem da mogu i dalje a ne da ostanem i dalje treci.Znaci on je RESIO da tako bude.Sada je pred slicnom odlukom.Konkurencija, ne kao svojevremeno pocetkom ovog milenijuma,sve jaca:Nadal,Marej,Del Potro,klinci zeljni da dokazu da mogu:Raonic,Grigorov,Tomic i prekaljeni borci vec dugo u vrhu:Federer,Berdih,Conga,Vavrinka.Argumenti za takvu Novakovu resenost zapravo leze u cinjenici da je svakako SAZREO.
    (Boban Nikolic, 20. novembar 2013 13:18)

    # Link komentara

  74. 2014ta ce biti u znaku Federera. Nije on jos za staro gvozje. Ako povrati bar 80% forme od ranije zavrsava prvi.
    Nisu mu dorasli jos ni Novak ni Nadal. Setite se njegovih partija od ranije i nacin na koji je meleo protivnike i reci su suvisni.

    Sto se tice drugog mesta u prednost je Nadal radi toga sto je sanirao povredu imao odlican prvi deo sezone odmorio se i sad uzima zalet za prolece.

    Nas Novak se ispucao na kraju sezone tako da sad pauza negativno ce utice na njega a bojim se da i neka negova povreda oko sredinu sezone je neizbezna.

    Zivi bili pa videli i cujemo se dogodine.
    (Fedex, 20. novembar 2013 13:16)

    # Link komentara

  75. Mislim da je konacno,nakon 45 godina i Roda Lavera,doslo vreme da se 2014-e ponovi i po mom misljenju,u danasnjem savremenom tenisu za razliku od Laverovog vremena,obori taj rekord-Calendar Year Grand Slam.Novak ima kapacitet za to,u najboljim godinama je za tako nesto.I vec je prosle,a pogotovo ove sezone propustio veliku,ogromnu priliku da nam to priredi.Za mene ce biti interesantan povratak Murraya nakon operacije ledja.Vec na egzibiciji u Abu Dhabiju ce se videti neki prvi obrisi,ako definitivno bude igrao,a prijavio je ucesce.Mislim,skoro da i ne sumnjam,da ce on u Melbourne doci fizicki spreman,ali ono sto je zaista nepredvidivo i u cemu se slazem sa Ozmom je taj mentalni aspekt,upravo to sto je spomenuto u analizi-zasicenje nakon osvajanja "big Britain dream"- Wimbledona.Pitanje je da li ga je cinjenica da je taj pritisak nacije skinuo sa sebe-"izduvala"..?Opet,imam predosecaj da je Andy gladan pobeda i da ce,vodjen tim osecajem nakon ove pauze lagano doci do zavrsnice na AO.U poslednje 4 godine,3 puta je dolazio do finala.Jasno je da mu Australija prija.Novaku zelim da ga posluzi dobro zdravlje i zaobidju povrede,da sam izgradjuje i dobija priliku da redovno pobedjuje Rafu na najvecim turnirima,u najvaznijim mecevima.Upravo suprotno od onoga ono sto je njemu Rafa radio ove sezone.Da bise to desilo,bitno je da Novak napravi dobar raspored pred GS-ove naredne sezone,da na iste stigne fit i top pripremljen u svakom mogucem smislu.Sjajno mu ide kada je u poziciji lovca.
    (Nenad, 20. novembar 2013 13:09)

    # Link komentara

  76. Nole prevashodno treba da misli na zdravlje, i da revidira broj turnira kao i da ne igra za reprez. Previse igra i bojim se da ne zavrsi sa nekom ozbiljnijom povredom posto je njegov stil sa klizanjem na betonu ubistvo za telo. E sad 2012 i 2013 kada je bio na vrhuncu nije uspeo uslovno nistan osim Australije da uzme i to je velika steta, Sada sledi stagnacija u narednim godinama sto je i normalno tako da sumnjam da moze da veze 2 ili 3 Gren Slema.......... te price uzece kao sva 4 za redom i ostalo su smesne to je nemoguce u ovakvoj konkurenciji. Ko misli da ce sa Rafom lako ici bojim se da nema pojma i da se ne razume u tenis...... To ce biti vrhunski mecevbi i ako Nole bude u njima ima od prilike izjednacen skor to ce biti ravno cudu......... Vidimo se na kraju 2014 da vidimo ko je u pravu.......
    (NS, 20. novembar 2013 13:01)

    # Link komentara

  77. Moje misljenje je da je Novak Djokovic Kralj i da ce biti ubedljivo najbolji sledece godine!!!IDDEEMOOO!!!
    (shomy, 20. novembar 2013 13:00)

    # Link komentara

  78. Ne mogu da se lozim sa tim da je DelPo glavni pratioc prve dvojice ... 2014 ce po meni proci u znaku 3 igraca - Djokovica, Nadala i Mareja ... Marej je uvjek bio u vrhu, covek ima 7 GS finala, i pravi je maratonac za GS meceve, Delpo uvjek mucio u 3 seta ... Marej je imao blokadu dok nije osvojio Olimpijske, posle toga i Us Open, na Wimbldonu je cistio sve redom - njegova blokada je po meni proslost ... Pogotovo se vise ne boji Djokovica, sa Nadalom je poslednji put igrao finale u Tokiju i ponizio ga i samo je pitanje vremena kad ce ga dobiti u nekom vaznom mecu ...
    (llopez, 20. novembar 2013 12:58)

    # Link komentara

  79. Poštovani Saša,

    Mislim da su i ostali u vrhu vredni Vaše analize.
    Makar u kontekstu pominjanja kao objektivnih aktera koji mogu uticati na realizaciju Novakovog uspeha.

    Ne zavisi sve od njega, niti bilo kome samo od samog sebe.
    (Jednorog68, 20. novembar 2013 12:51)

    # Link komentara

  80. If Djo_form=100% then Djo_win=100%
    kraj.
     (fangio, 20. novembar 2013 12:50)

    # Link komentara

  81. Ovo su isto pisali i pocetkom 2013, pa smo vidjeli sta se desilo. Dominirao je Djokovic tek na kraju godine, kada su se umorili i porazboljevali oni koji su tokom godine osvajali sve najvaznije turnire, a na kraju je izgubio prvu poziciju od igraca koji je na pocetku sezone bio peti.
    (Trla baba lan..., 20. novembar 2013 12:43)

    # Link komentara

  82. Kao gledaocu tenisa smeta mi system Challenge-a, koji je napravljen tako da se kompjuterski podesava po zelji I najcesce na stetu Djokovica I drugih igraca, koji organizatorima nisu po zelji. Ako postoji mogucnost da se isti popravi ili kao takav ukine, bilo bi bolje. Pre trideset I vise godina kod nas su prikazivani usporeni snimci, koji su svakako bili odraz pravog stanja. I sam system bodovanja u ATP je cudan?
    Simon
    (Simo, 20. novembar 2013 12:41)

    # Link komentara

  83. Neko je rekao talenat 10%, rad 90%. E to drugo je falilo od sredine 2012. godine. Tako se stice samopouzdanje.
    Nadal je odradio ovo drugo i zasluzeno zaseo na prvo mesto.
    Kada je djavo odneo salu Novak poceo da radi...
    Ali njegov zivot, on odlucuje.
    Mada steta zbog Novakovih 10% koji su veci od Nadalovih 10. Matematicki apsurd ali razumece me ljubitelji sporta.
    (eric cartman, 20. novembar 2013 12:33)

    # Link komentara

  84. Skinuo je Nadala sa svih velikih turnira na šljaci,čak i rafinom neosvojivom Monte Karlu, ostao je samo Roland Garros,malo je falilo ove godine !!To može samo No1e,ne vidim da je baš preteško da to ostvari !!
    (max, 20. novembar 2013 12:12)

    # Link komentara

  85. Nadal će dominirati naredne tri sezone.
    (Franko Wolf, 20. novembar 2013 12:07)

    # Link komentara

  86. Ženi se...
    (***///***, 20. novembar 2013 12:06)

    # Link komentara

  87. Rafa Nadal 2014.godine pise istoriju...osvojice sva 4 grand slama.. Zapamtite ovo i cujemo se na kraju godine..
    (Srb, 20. novembar 2013 12:00)

    # Link komentara

  88. Na poslednjih 2-3 turnira je bilo ocigledno da je radio na izlascima na mrezu. Ipak se vidi da je u tom segmentu jos dosta nesiguran, sto je ustvari ohrabrujuce, jer je to jasan znak da je odlucan da popravi taj segment.

    Iskreno se nadam da ce u narednih par meseci da mu "klikne" u glavi i telu sto se toga tice i da ce biti sigurniji. Nole je prevashodno igrac s osnovne linije i to se nikada nece promeniti, pa ce uvek vecinu poena da uzima posle "lomljenja" protivnika i efektnih vinera ili gresaka s druge strane. Ipak, sama mogucnost da umesto relija Nole odluci da krene agresivno i presece poen, dodaje u njegovu "paletu" jos jedno mocno oruzje i cak efekat iznenadjenja. Bice to jako lepo za gledanje.
    (Wolfgang O., 20. novembar 2013 11:57)

    # Link komentara

  89. Najvece poboljsanje je igra na mrezi.Nisu mu bili slabi samo voleji,nego i anticipacija protivnika-zato ga je Rafa prolazio na mrezi tako lako u finalu US Opena.
    Najvaznije je da prekine sa Federerovskim razmisljanjem i opterecivanjem rekordima i istorijom.Tu mislim na prioritete u vidu posto-poto osvajanja turnira koji mu donose mesto u istoriji po 5 meseci pre nego sto ti turniri pocnu.
    Kao pred 2012,januar mesec a on vec prica o RG i Olimpijadi.Sam sebi pravi pritisak da osvoji te turnire,kao Federer ranije,cela spanska serija se napravila sad oko Novakovog osvajanja RG.A onda,kad je gubio od Rafe,zbog neuspevanja da kompletira Grend Slem je potpuno bespotrebno padao u naredna 2 meseca i ove i prosle sezone.Kao da je od WB do USO jos uvek bio glavom u Parizu,a mogao je npr. da osvoji USO prosle godine lagano protiv Mareja.Protiv Federera prosle godine na WB isto kao da je bio negde drugde glavom.
    Ako to prevazidje moze da dominira.Treba da razmislja malo vise kao Nadal-"Ciljevi za narednu sezonu su mi da budem zdrav,da budem bolji igrac i da uzivam na terenu."Nadal pred pocetak svake sezone.
    Ako se secate Nadal i jeste mnogo tise od Federera i bez fanfara usao u istoriju-odjednom je on taj koji je imao sve GS,za razliku od Feda cija je kuknjava za RG odjekivala godinama.
    Novak treba kao Rafa-ako bude razmisljao o RG kad stigne u Pariz,moze vrlo lako da osvoji sva 4 naredne godine.
    Ako ne-verovatno ce biti No.1 na kraju godine,ali ce osvojiti samo 1 GS(AO).
    (Werewolf, 20. novembar 2013 11:56)

    # Link komentara

  90. Astrologijakojafunkcionise.com/ Predikcije/ Prvi deo sezone za Novaka?, objavljeno 8.11. Tacno, Novak ce razbiti prvi deo sezone, i vec u aprilu moze da se vrati na vrh.
    (Mladen, 20. novembar 2013 11:53)

    # Link komentara

  91. Najveci razlog zasto Nole treba da bude jos bolji je mogucnost da zaseni auru Nadala i Federera (i u mastersima i u grendslemovima), zasto je u prednosti i zdravstveno i fizicki i generaciski (Federer), a u pozadini nema mladzeg koji bi mu bio pretnja. To valja iskoristiti, a mislim da je i on sam svestan toga (svestan, ali ne i prepotentan, zasto nikad nije ni bio). A mi cemo biti negova poddrska, kao i uvek.
    (Nole 2014, 20. novembar 2013 11:53)

    # Link komentara

  92. Novak jedino moze sam sebe da dobije,to se dokazalo na Wimbldonu,Rolan Garosu i Us openu...Kad igra na visokom nivou,ne postoji igrac koji ce ga dobiti.....Ako bude mentalno jak,smatram da moze osvojiti sva 4 gren slema sledece godine.
    (simke, 20. novembar 2013 11:48)

    # Link komentara

  93. Ma ne mora vise da pobedjuje. Dovoljno je to sto je Novak DJokovic!!!
    (Gile, 20. novembar 2013 11:46)

    # Link komentara

  94. a sta tek reci za nadala,najbolji ikad
    (MIKI, 20. novembar 2013 11:43)

    # Link komentara

  95. Sve sto je napisamo je tacno.Ostaje samo da vidimo kakav ce biti u finalima GS-ova.Ima igru protiv svih igraca na turu jedino da se sa sobom izbori i dominirace kao 2011.
    (Vlajko, 20. novembar 2013 11:38)

    # Link komentara

  96. Samo da ga zdravlje posluzi, povrede da ga zaobidju i idemo na ZLATNI GRAND SLAM 2014. !!! Ajmoo NOLEEEE !!!
    (Milan90, 20. novembar 2013 11:35)

    # Link komentara

  97. Čak i da postoji 50 razloga, Nadal se (ako je u formi i nepovredjen) pita.
    (Igor, 20. novembar 2013 11:33)

    # Link komentara

  98. Jednostavno, danas postoji strasna konkurencija. Nadal je vanzemaljac na sljaci i, hteli mi to da priznamo ili ne, Marej je fantastican od pocetka sezone na travi (ja bih cak rekao da je sigurno najbolji igrac na travi trenutno) do kraja USO (uostalom, u tom periodu ima 6-0 protiv Djokovica, a Nole mu je jedino u finalu USO uzeo set, tj.2) Ipak, na sporijem betonu i u dvorani, Novak je ubeeeedljivo najbolji. Meni je ova sezona bila fenomenalna, pa da je Novak samo osvojio onih poslednjih 6 poena protiv Nadala na RG-u, bilans bi bio: Novak - 2 slema, 3 mastersa, 2 atp 500, zavrsni masters > Nadal - 1 slem, 5 mastersa, 2 atp 500, 1 atp 250, a i Novak bi zavrsio kao no.1. Pazite koliko je malo falilo! Ove godine, Novak je apsolutni favorit u Australiji, sad vec zna bez sumnje da moze da tuce Nadala u Parizu, Vimbldon nije neosvojiva tvrdjava (pod uslovom da Nadal izbaci Mareja, sto je i te kako moguce) a vala vreme je da popravi skor u finalima USO (1-4). Uz to, Davis Cup tim ima dobar zreb a Novak ima 10 uzastopnih pobeda na zavrsnom mastersu. Ne bih se cudio da 2014. bude kao 2011.
    (velikoslovog, 20. novembar 2013 11:33)

    # Link komentara

  99. Nema se sta dodati ovoj analizi, finale sledeceg Gren Slema ce reci da li je Nole eliminisao tu poslednju, mentalnu prepreku.
    (Milan, 20. novembar 2013 11:27)

    # Link komentara

  100. Zavisi od Noleta sve,prvo da osvoji AO pa onda svim silama krene na RG mada biće teško protiv Rafe,pakleno teško ali ništa nije nemoguće ...
    (Rajko Mitić, 20. novembar 2013 11:21)

    # Link komentara