Ko je zapravo stranac u srpskoj košarci?

Ko su tačno stranci u srpskoj košarci pitanje je na koje u ovom trenutku niko nema siguran odgovor. Košarkaški savez Srbije skoro godinu dana ima jednu definiciju stranaca, a tek nedavno se pojavila informacija da je član Pravilnika diskriminatoran, pa tako i neustavan, što je utvrdilo Ministarstvo omladine i sporta. Vladajuće telo srpske košarke najavilo je žalbu, Ministarstvo da će pokušati da se nađe rešenje, ali to ne garantuje brzo razjašnjenje pravila, već naprotiv...

JT, AG, SV
Pošaljite komentar
  1. Odluku da je odredba neustavna doneo je sportski inspektor Ministarstva omladine i sporta...

    Ustavnost bilo kog pravnog akta jedini je ovlašćen da ocenjuje ustavni sud, tako da inspektor svoju odluku može da okači....
    (Nebojsa, 10. oktobar 2013 21:25)

    # Link komentara

  2. (cika moki, 9. oktobar 2013 15:55)

    Razlicita su misljenja, ali opet smatram da oko nekih stvari ne vredi raspravljati, pogotovo oko ove teme gde preovladava ostrascenost prema voljenom klubu. Procitaj ispod sta su napisali Dule i Strahinja, da se ne ponavljam. Mene zanima da li stvarno verujes u suprotno?!
    (bob, 10. oktobar 2013 08:25)

    # Link komentara

  3. Baš me zanima kako to u KSS misle da nastave sa diskriminisanjem igrača koji imaju srpski pasoš? To je toliko neustavno da je nepotrebno i objašnjavati. Ono što treba razmotriti je kako ta mera uopšte utiče na "boljitak" naše košarke. Postoji li igrač koji će postati reprezentativac zahvaljujući toj meri? Najbolji naši igrači igraju u inostranstvu, znači njima to ništa ne znači. Mladi talentovani igrači iz košarkaških centara Srbije treba da u jednom trenutku dobiju šansu da igraju na najvišem nivou. Tek onda mogu da očekuju da budu pozvani u reprezetaciju, naravno ako dokažu kvalitet. E sad, ukoliko naše velike klubove "oslabimo" za strance ne postoji šansa da uopšte ne igraju na najvišem nivou. Partizan bez Vestermana, Lovernja, Bertransa i ostalih nema šanse ni u ABA ligi da ne pričam o Evropi. I gde je onda tu interes reprezentacije? Zar nije bolje da u konkurenciji sa stranim igračima u Partizanu, Zvezdi, Radničkom neki mladi igrač izbori mesto u prvom timu. Takav igrač može biti reprezentativni potencijal. Naši stranci nisu uopšte toliko kvalitetni da to predstavlja za budućeg reprezentativca Srbije problem. Koliko ja vidim u našim timovima u svakom trenutku ima 5-6 naših igrača pa je očigledno da postoji prostor da se dobije reprezentativac. Francuska kao prvak Evrope ima Lovernja koji je tamo deveti igrač. Lošiji od njega ne treba ni Partizanu ni Srbiji. Očigledno neko u KSS smatra da je to kvalitet koji nam je potreban. Zato nam tako i ide.
    (Neznalica, 10. oktobar 2013 07:52)

    # Link komentara

  4. Po Tomaševiću, valjda je 100% Srbin onaj koji je spreman da se bori kao lav ne bi li završio barem na širem spisku za seniorsku reprezentaciju, ali šta vredi...Inače, ne razumem kako neko uopšte može da nastupa za reprezentaciju bilo koje zemlje koju ne oseća kao svoju. Pa, nije to klub. Jednom Đorđeviću nije bilo ispod časti da kao sedamnaestogodišnjak ode na takmičenje kao zamena, ali ovi današnji klinci u paketu sa svojim alavim menadžerima i histeričnim roditeljima su čudo. Izgubio se pravi odnos prema nacionalnom dresu i mislim da to podstiče KSS da deluje u ovom pravcu.
    (Ana, 10. oktobar 2013 03:35)

    # Link komentara

  5. I jos nesto da dodam. Pozivanje na ustav i diskriminaciju je besmisleno, jer se ovaj pravilnik odnosi na klubove, a ne deskriminise ni jednog kosarkasa. Za "krsenje prava igraca" obratite se njima samima i onima po cijim pravilima je zabranjeno da oni igraju za Srbiju, a ne KSS, koji te njihove odluke i pravila samo prihvata.
    (my way, 9. oktobar 2013 22:20)

    # Link komentara

  6. Sahovski velemajstor i doktor ekonomskih nauka Alisa Maric nazad u fotelju, Vanja Udovicic nazad u bazen po medalje i sto pre obnova jedinstvenog domaceg prvenstva u kosarci. Potpuna podrska Dejanu Tomasevicu u ovom slucaju, dosta je vise unistavanja srpske kosarke.
    (my way, 9. oktobar 2013 21:06)

    # Link komentara

  7. "... rođeni Sarajlija, koji je odrastao u Beogradu, bio stranac u redovima Radničkog jer igra za reprezentaciju Slovenije. "

    I, šta je problem? Niko ne pita otkuda Sarajlija koji je odrastao u Bg u reprezentaciji Slovenije, rekao Blic fa nije sve slučajno, zar ne? Zašto bi on bio domaći igrač?

    Diskriminacija? Možda ovdašnje dece koja ne mogu da igraju za druge zemlje, nego su zaista domaći.
     (Ringišpil, 9. oktobar 2013 19:29)

    # Link komentara

  8. @Pinball Wizzard T
    Bravo, svaka čast. Tržište se otvorilo za naše igrače i naši talenti bez problema odlaze u druge zemlje. Druga stvar iako Srbija nije punopravan član EU, već samo kandidat, pojedine zemlje daju igračima sa državljanstvom Srbije status kao da su iz EU odnosno mogu tamo da igraju kao domaći igrači i dolazimo do toga da su kvalitetni domaći igrači preskupi za naše timove. Kao rešenje KSS donosi ''košarkaško državljanstvo'' koje je em protivzakonito, em će napuniti domaće klubove mediokritetima od kojih neće imati koristi ni oni ni reprezentacija.
    A ova stvar sa državljanstvom je kristalno jasna, čovek koji ima dvojno državljanstvo Srbije i recimo Ugande može u Srbiji da radi, školuje se i leči kao i svaki drugi državljanin Srbije, bez obzira da li je bio reprezentativac Ugande ili ne. Može da bude poslanik ili ministar, čak i da se kandiduje za predsednika Srbije i eventualno pobedi. Samo ako pitate mudrace iz KSS ne može da nastupa u kupu i prvenstvu Srbije kao domaći igrač, jer oni su iznad svega i njihova je mudrost neupitna...
    (dzukac, 9. oktobar 2013 17:06)

    # Link komentara

  9. O kakvoj diskriminaciji se govori u tekstu? Ovi igrači primaju platu i imaju status u klubu kao i domaći. Savez je potpuno u pravu što se žalio na ovu odluku Ministarstva sporta. Šta mi imamo od toga što je neki košarkaš srpskog porekla, ima srpsko državljanstvo, kad nema pravo nastupa za srpsku reprezentaciju. Valjda je bolje dati prednost igraču koji je potencijalni reprezentativac Srbije, nego bosanskog, slovenačkog, crnogorskog reprezentativca smatrati domaćim igračem. Šta je sledeće, štancovanje pasoša svim Amerikancima, pa da nemamo stranaca uopšte. Ovde se radi o ''košarkaškom'' pasošu, to sa diskriminacijom nema veze.
    (bb, 9. oktobar 2013 16:50)

    # Link komentara

  10. Meni je zanimljivo da inspektor određuje da li je nešto protiv ustavno?
    (advokat, 9. oktobar 2013 16:32)

    # Link komentara

  11. mislim da pojedini vrlo lako upotrebljavaju uvrede, tipa "svasta trpi tastatura". mozda poseduju neku visu pamet, ali se ona realno ne primecuje. elem, ovde moze samo da se prica o ljudskim pravima i sl., ali nikako o ostecivanju nase kosarke. stranci u svakom sl mogu da igraju aba i evropske lige. jedini uticaj ovoga je bio da je vojvodina skoro prosla umesto radnickog, ali je na kraju novac odlucio. "bogati" klubovi koji se oslanjaju na strance imaju ogromnu pomoc drzave i na kraju svakako pobede. treba stititi reprezentaciju, jer smo mala zemlja i nemamo toliko talentovanih igraca da mozemo da ih zapostavljamo
    (cika moki, 9. oktobar 2013 15:55)

    # Link komentara

  12. Volim ljubitelje košarke koji su zaboravili zašto smo tu gde smo. Zar nam je toliko kratko pamćenje da se ne sećamo odluke našeg saveza da se prikloni FIBA i samim tim i da se klubovi priklone FIBA umesto ULEB. Tada je jedan od glavnih protagonista te ideje bio upravo Danilović!
    Partizan je tada izlobirao kod svih preostalih klubova tu ideju, a protiv su bili samo FMP, Borac. Zvezda nije ni učestvovala u samoj raspravi jer je bila pred gašenjem u tom trenutku.
    Nakon toga se ULEB okreće Jadranskoj ligi i tada se već znalo da će u budućnosti jedino ta liga biti merodavna. Partizan je shvatio svoju grešku i stajanje na gubitničku stranu, ali nisu to priznali već su osuli paljbu po drugim klubovima iako su direktni krivci (rukovodioci kluba naravno) za takvo stanje.
    Osim toga Partizan nema A licencu jer nema sređene papire, jer ne posluje transparentno i jer organizaciono stoji veoma loše! Glavno pitanje je ko menadžeriše igračima iz Partizana i uzima provizije na štetu kluba, ko je šurovao sa vlašću i bežao od plaćanja poreza (pritom ni za reprogram nisu hteli da se prijave računajući da će im se dug brisati kao dug prema Meridijan banci) i zašto klub idalje duguje silan novac za obeštećenja i plate (primer je Tepić i dug Vojvodini od 150 ili 200 hiljada eura već 7 godina ako ne grešim za dužinu dugovanja). Tu treba tražiti krivicu za celokupno stanje i za nedobijanje A licence kao i za igranje ABA lige. Isto tako ovo pravilo je glupost i ne ide u prilog nikome!
    (Komentator, 9. oktobar 2013 15:48)

    # Link komentara

  13. Znam ja ko je kriv, Partizan je kriv...
     (kobaz1987, 9. oktobar 2013 15:38)

    # Link komentara

  14. Ovo pravilo postoji samo kod nas, a opet nam je reprezentacija u kanalu, a španci imaju stranaca onoliko pa opet kidaju! Nego pogledajte vi koliko kvalitetnih igrača je izbacio klub koji "dominira", za dvanaest godina tri ipo igrača Krstić, Lučić Bogdanović i raspali Novica. Dok je nama Jurasa, Vojinovića i ostalih kumovskih veza u našoj košarci biće nam ovako!
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sva crnogorce vratiti kući pod hitno, 9. oktobar 2013 14:05)
    Ali zato igrači ponikli u CZ činili okosnicu reprezentacije svih ovih godina. Ma idi...
    (Dorcol brate, Srbija!, 9. oktobar 2013 15:37)

    # Link komentara

  15. Dovoljno je da KSS promeni formulaciju u npr: dozvoljeno je registrovanje 4 igraca koji ne mogu da igraju za reprezentaciju Srbije po propisima FIBA i gotovo, nikakva diskriminacija nije ovde u pitanju i ne ogranicava se pravo na rad.
    (sasha, 9. oktobar 2013 15:25)

    # Link komentara

  16. Kakve sve gluposti mogu da se procitaju ovde, strasno. Mene interesuje da li vecina koja se slaze sa ovim pravilom koristi mozak uopste? Pa ovome znaci da svi koji ne igraju za reprezentaciju nisu Srbi?! Takodje znaci da Kuzmanovic koji je igrao za mladu reprezentaciju Svajcarske nije Srbin, da Subotic koji je igrao za mladu USA nije Srbin, pa kako onda igraju za nas ako nisu Srbi, po kosarkaskom pravilu oni ne bi mogli da igraju za nasu reprezentaciju, jel tad vise ne bi bili Srbi?
    Totalna glupost, mada kad se tako nesto desi i ja ne mogu da verujem da je takva glupost uopste moguca, setim se gde zivim i sve mi je jasno, nazalost...
    (dule, 9. oktobar 2013 15:14)

    # Link komentara

  17. Najveca je zabluda da ce ogranicavanje broja stranaca navodno poboljsati kvalitet nase kosarke i slicne nebuloze.Kvalitetni domaci igraci ce sami isplivati ako kvalitet zaista i imaju,a imati zdravu konkurenciju je samo prednost.Unistavaju se domaci klubovi planski na ovaj nacin,jer su prinudjeni da se prilagodjavaju pravilima i u fudbalu i u kosarci.Ja nesto ne vidim da je to pravilo uticalo na kvalitet igraca odavde,naprotiv.Imamo oseku kvaliteta i to vidi svako normalan.Jedan Apoel sa Kipra je dosao do cetvrtfinala LS pre dve godine uz gomilu stranih igraca koji nisu bili uopste preskupi.Imali su samo dva fudbalera sa Kipra,ja mislim da Kiprani nisu bili u fazonu "zastite domaceg" zato su i uspeli
    (Strahinja, 9. oktobar 2013 15:11)

    # Link komentara

  18. Sve dok ne shvatite kljucni problem, srz svega raspravljacete se ovde i necete biti u pravi ni oni koji podrzavaju odluku KSSa ni oni koji je spore. Nije problem u ogranicenju stranaca nego u radu sa mladima u zemlji srbiji, u menadzerima i deci kojima se napuni glava da su super extra mega giga zvezde a jos nisu ni za prvu srpsku ligu. Primeri Andjusica, Miljenovica, Besovica a ima ih jos, je taj sto nisu hteli da rade treniraju i napreduju i kada dodje vreme pokazu sta znaju nego su odmah hteli sve zagarantovano i da se svi njima dodvoravaju. Miljenovic otisao u Radnicki igrao manje nego u Partizanu, Anjusic u Virtus i evo ostaje bez angazmana, za Besovica se vise i ne zna nista. Njih su razni menadzeri i mame i tate ubedili da su mega giga zvezde umesto da su ih terali da rade i treniraju i da se dokazu znajem na terenu, tu je srz problema. Drugi deo problema je sto jedan Micic koji nema ni jednu evroligasku utakmicu a kamoli sezonu kosta kao neki veoma iskusni evroligaski igraci, tu su opet krivi menadzeri. I mozda i najveci problem od svih je sto nema sistema selekcije i treniranja mladih od najmladjih uzrasta pa sve ka starijima, deca nemaju dobre kosarkaske osnove. I pogledajte prvu ligu ne zna se precednik ne znaju se pravila jednom recju ne zna se skoro nista, znaci prvo dobar sistem rada i organizacija pa mozemo da pricamo o broju stranaca!
    (PinballWizard.T, 9. oktobar 2013 15:05)

    # Link komentara

  19. Upravo je u toku još jedna afera u kosarkasom savezu. Presednik Sudijske komisije Srbije Branko Jovanovic je na neustavan nacin izbacio sudiju Dimića sa I B lige u niži stepen takmičenja, jer je , navodno, prestar. Da je reč o "manifestaciji sile" jasno je , jer sudija Dimić ima još desetak godina pravo da sudi do starosne granice. Koliko dobro komisija radi vidi se i po proteziranju sudija za zvanje medjunarodnog sudije. Naime, ove godine Fiba nije prihvatila predlozenog kandidata.
    (branko silni, 9. oktobar 2013 14:57)

    # Link komentara

  20. Pravilo je na mestu! Kakve mi koristi imamo od toga što se neko izjašnjava ko Srbin, a igra za tamo neke selekcije? Da bude stvar gora za selekcije čiji navijači pevaju "Srbe na vrbe".. Ako njima to skandiranje ne smeta slobodno mogu da se izjasne i da nisu Srbi, apsolutno nam nisu neophodni..
    (Johnny, 9. oktobar 2013 13:18)

    Svasta trpi tastatura...po toj logici, kakve mi koristi od tebe imamo sto se izjasnjavas kao Srbin kad ne znas da igras kosarku?! Nikakve, onda nisi Srbin.
    Svi koji su rodjeni kao Srbi, bilo gde i bilo kada, a koji imaju srpski pasos moraju da se tretiraju kao SRBI, tj domaci igraci. Sve ostalo su nebulozna TUMACENJA KSS-a. A ta prica da se ovom odlukom ide na zastitu domacih igraca i stvaranje reprezentativaca...hahahahahaha... zar jos ima nekoga da veruje u ovo kao glavni faktor na kvalitet drzavnog tima...
    (bob, 9. oktobar 2013 14:24)

    # Link komentara

  21. Ovo pravilo postoji samo kod nas, a opet nam je reprezentacija u kanalu, a španci imaju stranaca onoliko pa opet kidaju! Nego pogledajte vi koliko kvalitetnih igrača je izbacio klub koji "dominira", za dvanaest godina tri ipo igrača Krstić, Lučić Bogdanović i raspali Novica. Dok je nama Jurasa, Vojinovića i ostalih kumovskih veza u našoj košarci biće nam ovako!
     (Sva crnogorce vratiti kući pod hitno, 9. oktobar 2013 14:05)

    # Link komentara

  22. Kad su pobegli u ABA ligu, naterali Partiyan. Onda izmislili bodovanje, jer su oni vec nakupili bodova, Partizan ih stigao i prestigao i obezbedio u ndeogled, onda ukinuli bodovanje, Partizan se opet snasao, pa izmislili Pravilo samo za finaliste i spasli tako COvica, na racun Igokee, godinu pre toga, preskocili Radnicki, pa sad stranci...
    I sad kao sve je po volji Partizana, pa im to smeta .
    Ne vredi rodjaci, sta god izmislite, Partizanu odgovara odgovara, uzalid krecite.
    (Kilavom. sve smeta, 9. oktobar 2013 14:02)

    # Link komentara

  23. Ako može FIFA, vala možemo i mi!
    (Miki, 9. oktobar 2013 13:57)

    # Link komentara

  24. Ko stekne srpsko državljanstvo automatski steče i sva prava. Takođe za rad u Srbiji se ne vodi kao stranac - tako bi trebalo biti i u sportu. To da igra za drugu reprezentaciju (nema kvalitet za našu, igrao već kao senior za drugu ili čak neće da se odozove pozivu Srbije) nema nikakve veze - nije za pohvalu ali i nije relevantno.
    (GoranS, 9. oktobar 2013 13:48)

    # Link komentara

  25. Jedno pitanje:rodjeni ste u Srbiji,roditelji su Vam rodjeni u Srbiji,dedovi su Vam rodjeni u Srbiji,igrate kosarku i recimo zbog neke povrede ili nekog drugogo razloga nikako ne mozete da zaigrate za reprezentaciju.Odete recimo u Finsku da igrate kosarku,uzmete njihovo drzavljanstvo i igrate za reprezentaciju Finske.Posle toga se vratite u Srbiju i igrate za neki nas klub i da li ste po ovom pravilu stranac?Po meni da ali takodje po meni ovo nema blage veze sa mozgom.
    (Mirko, 9. oktobar 2013 13:44)

    # Link komentara

  26. Vidim branioci srpskog nacionalnog interesa promijenili plocu. Nista novo, uvijek je onako kako njima odgovara. Kukaju za reprezentacijom, Miljenovicem, Andjusicem..........Kao, propadaju nam talenti, a onda se bore da status stranca nema neko ko ne moze da igra za reprezentaciju Srbije. Recite mi, molim vas, kakva je razlika, u tom smislu, izmedju Capina i Vestermana ili Savovica i Lovernja? Nikakva. Ni jedani ni drugi ne mogu da igraju za reprezentaciju Srbije i zauzimaju mjesto nekom nasem, nazovi, talentu. Mozda pravilo, u pravnom smislu, ima odredjene nedostatke, ali ako pricamo o onome zbog cega je doneseno, onda je sasvim na mjestu.
    (Dejan BL, 9. oktobar 2013 13:43)

    # Link komentara

  27. Zasto uopste raspravljati o ovom pitanju kada je to sve mozda kratkorocno resenje. Ako budemo morali da postujemo zakone EU svi Francuzi, Englezi, Grci itd ce nam morati biti domaci igraci, pa tako i srpski igraci sa stranim pasosem, a mi mozemo da donosimo raznorazna pravila svaki dan tek da se nesto radi.
    (Kojotovsky, 9. oktobar 2013 13:42)

    # Link komentara

  28. Pravilo je na mestu! Kakve mi koristi imamo od toga što se neko izjašnjava ko Srbin, a igra za tamo neke selekcije? Da bude stvar gora za selekcije čiji navijači pevaju "Srbe na vrbe".. Ako njima to skandiranje ne smeta slobodno mogu da se izjasne i da nisu Srbi, apsolutno nam nisu neophodni..
    (Johnny, 9. oktobar 2013 13:18)

    # Link komentara

  29. Toliko o tome ko je imao najvise stranaca u ligi. Sad vam je Partizan kriv zato sto nije imao problem.
    (sofronije, 9. oktobar 2013 13:17)

    # Link komentara

  30. Морам мало додати (више као добар пример) за поменутог Варду. Варда је заиста као клинац поникао у Партизану, али је и играо за млађе узрасте Србије и освајао медаље (ЕП 1996 У-18 бронза, и ЕП 1998 У-22 злато), сигурно би играо и за сениоре, свакако је постојала жеља, али на његову несрећу у то време имали смо увек барем 6-7 реално доста бољих центара, и није било шансе да заигра, зато је 2010-11 (у 32 год.) играо за земљу у којој је рођен, БиХ, и то је то. Сличних примера има још доста.
    Ово питање је доста добро решено у Шпанији и ту су сви играчи рецимо са наших простора "домаћи" играчи (lic. EUR), док се Амери воде као страни играчи (lic. EXT). Супротно, у Немачкој која страшно много улаже у кошарку задњих година ово питање је јако либерално уређено, у свакој екипи игра 6-8 Амера (+2,3 играча из ист.Европе), лига им постаје све јача, имаће и резултата у Евро-куповима, али мислим да ће то у биудућности донети слабе вајде за немачку кошарку.
    За разлику од Немачке наше клубове мучи беспарица, проблем са "вишком" странаца имају само 3 клуба и то не увек, остали клубови ни у домену фантастике не могу себи приуштити нити једног странца (како год их бројали) а камоли 5.
    Можда размислити и да се смањи број "правих" странаца на 3 или 2, а по мени сваки играч рођен (или одрастао) у Србији и сваки Србин рођен било где (наравно под условом да има и српски пасош, и да Србију доживљава својом земљом) у лиги Србије не може бити страни играч.
    (Divos, 9. oktobar 2013 12:57)

    # Link komentara

  31. Leo,zofri,bertans(prica srpski)su veci srbi nego pola ovih koji sejos hvale sto ih selektor zove u drzavni tim a oni to odbijaju
    (dobar komsija, 9. oktobar 2013 12:51)

    # Link komentara

  32. (Maxa, 9. oktobar 2013 11:49)
    (Spartan, 9. oktobar 2013 12:06)

    Ali prosto se uvek odusevim citajuci komentare navijaca kloniranog tima koji ne znaju vise gde udaraju, i sta god da se pomene partizan im je kriv za sve.

    Jedan jedini normalni argument dajte zasto je ovo pravilo pisano da bi odgovaralo partizanu?
    Drugo ovo pravilo vazi zadnjih 20ak godina, tako da je svaki tim pre pocetka prvenstva znao sta sme a sta ne.
    Bolje malo proucite na osnovu kog to pisanog dokumenta, akta, ustava ili cega god tvorevina kakva je fmpczbgd sme i moze da postoji, kako je u opste i mogla da postane i gde se dedose milionski dugovi, nego sto za sve sto procitate nadjete da je neka partizanova zavera
    (vladablok9a, 9. oktobar 2013 12:50)

    # Link komentara

  33. Морам мало додати (више као добар пример) за поменутог Варду. Варда је заиста као клинац поникао у Партизану, али је и играо за млађе узрасте Србије и освајао медаље (ЕП 1996 У-18 бронза, и ЕП 1998 У-22 злато), сигурно би играо и за сениоре, свакако је постојала жеља, али на његову несрећу у то време имали смо увек барем 6-7 реално доста бољих центара, и није било шансе да заигра, зато је 2010-11 (у 32 год.) играо за земљу у којој је рођен, БиХ, и то је то. Сличних примера има још доста.
    Ово питање је доста добро решено у Шпанији и ту су сви играчи рецимо са наших простора "домаћи" играчи (lic. EUR), док се Амери воде као страни играчи (lic. EXT). Супротно, у Немачкој која страшно много улаже у кошарку задњих година ово питање је јако либерално уређено, у свакој екипи игра 6-8 Амера (+2,3 играча из ист.Европе), лига им постаје све јача, имаће и резултата у Евро-куповима, али мислим да ће то у биудућности донети слабе вајде за немачку кошарку.
    За разлику од Немачке наше клубове мучи беспарица, проблем са "вишком" странаца имају само 3 клуба и то не увек, остали клубови ни у домену фантастике не могу себи приуштити нити једног странца (како год их бројали) а камоли 5.
    Можда размислити и да се смањи број "правих" странаца на 3 или 2, а по мени сваки играч рођен (или одрастао) у Србији и сваки Србин рођен било где (наравно под условом да има и српски пасош, и да Србију доживљава својом земљом) у лиги Србије не може бити страни играч.
    (Divos, 9. oktobar 2013 12:44)

    # Link komentara

  34. Na rukovodeća mesta se postavljaju školovani ljudi, a ne penzionisani sportisti koji nisu u većini slučajeva ni srednju školu završili.
    Pogledajte NBA, najorganizovaniju ligu na svetu, tamo u upravi nisu Leri Bird i Čarls Barkli iako su bili majstori svog zanata. Jednostavo, košarkaši igraju igru, a školovani ljudi regulišu sve detalje, i nema problema.
     (nnn, 9. oktobar 2013 12:33)

    # Link komentara

  35. ti "stranci" ugrozavaju nasu kosarku, a ovi domaci sto nece da igraju za reprezentaciju oni su dobri , njima je sve dopusteno, mi nemamo sistem prenosa generacija , sve selekcije imaju zapazene rezultate u evropi i u svijetu ali bas sve ali od tih igraca 20% ima sanse da zaigra za A selekciju i u tome je problem KSS neka oni brinu o toj djeci pa se necemo mi brinuti za strance ako nasi klinci imaju kvalitet..
    (ogi, 9. oktobar 2013 12:33)

    # Link komentara

  36. Mislim da bi svi iz EU (i regiona) trebalo da se vode kao domaci igraci i u kosarci i u fudbalu, ako smo vec all in da udjemo u tu uniju. Ovo jeste vid diskriminacije, ali pozitivne, jer ide naruku srpskih igraca, potencijalnih reprezentativaca, ne ide u korist igraca potencijalnih reprezentativaca konkurenata kao CG, BiH etc. Isti ovi sto kukaju na pravila ne mogu da razumeju sto je uspeh biti 7. na EP. Zadnja vremena, bato!
    (Labud, 9. oktobar 2013 12:28)

    # Link komentara

  37. KSS je servis KK Partizan i donosi samo pravila koja idu na ruku Partizanu. Tu praksu je uveo Dusan Duda Ivkovic.
    (Maxa, 9. oktobar 2013 11:49)
    ---…--
    Ma idi.....
    (Veljo, ista ste vi banda, i ti i Dinkić!, 9. oktobar 2013 12:28)

    # Link komentara

  38. Mislim da je ipak pravilo KSS u redu. Igra za reprezentaciju koja nije Srbija - znači stranac! Sa pasošima je lakše manipulisati i imati pasoše različitih zemalja. Možda nije usluga klubovima, ali reprezentaciji jeste.
    (Dragan Miladinovic, 9. oktobar 2013 12:24)

    # Link komentara

  39. Odličan tekst, svaka čast. Tomaševićeva izjava je obasnila stanje u srpskoj košarci bolje nego ikakva stručna analiza napisana na 100 strana.
    (dzukac, 9. oktobar 2013 12:22)

    # Link komentara

  40. Jedno je sigurno, zakon koji je smislio KSS je neustavan i protiv klubova. To je bilo jasno i kad se pokrenula prica pre odigravanja kupa u Kragujevcu. Radnicki je tada bio u najgoroj poziciji. Jedino su takvu odluku velicali navijaci Partizana jer je njima takav rasplet i odgovarao. Jasno se secam komentara na ovom istom sajtu. Dejan Tomasevic se pogubio u svemu tome, jednostavno je covek nedorastao za obavljanje bilo koje funkcije u kosarci. To sto on sedi ispod slika takvih velicina je bruka za sam Savez.
    (kru, 9. oktobar 2013 12:10)

    # Link komentara

  41. obrni,okreni samo jedan TIM
     (aleksandar, 9. oktobar 2013 12:07)

    # Link komentara

  42. Prvo,član Pravilnika KSS nije neustavan, to tek treba da se dokaze.A kao drugo pravilo i postoji da bi neko razmislio da li ce da igra za reprezentaciju slovenije ili neku slicnu ili ce se boriti da zaigra za reprezentaciju Srbije. Ako se ne varam velicine kao Bodiroga ili Stojakovic su isli tim putem.
    (Mix, 9. oktobar 2013 12:06)

    # Link komentara

  43. Zvezda je se zbog tog pravila odrekla Srbina Savovica,a odmah posle toga se menja pravilo. KSS radi u korist jednog kluba kk partizan i prilagodjavaju pravila njima. Time su osteceni Radnicki Kg i Zvezda a favorizovan partizan.
     (Spartan, 9. oktobar 2013 12:06)

    # Link komentara

  44. Da li je moguće da je ovakav čovek na tako važnoj funkciji u KSS? Nije bitno da li je on nekada bio dobar košarkaš, već je bitno to da on očigledno ili ništa ne razume ili namerno zamenjuje teze. Kakve, bre, veze ima "kakve su legende" donele to pravilo? Majstore, postoji nešto što se zove Ustav! Ne mogu nikakve "legende" svojim pravilnicima da ogranižavaju prava ljudi zagarantovanih ustavom. Ovo je takva sramota što Tomašević izjavljuje, da zaista nemam reči. No, nama će biti ovaka dok god se u Srbiji ljudi skrivaju iza "legendi" umesto da se drže zakona. Sramno!
    (predrag, 9. oktobar 2013 12:05)

    # Link komentara

  45. Tako je bre, ukinuti ovo pravilo pa da nasoj mladoj talentovanoj deci mesto u timu zauzmu neki polovnjaci sa pasosem BIH ili Makedonije , zarad trenutnog uspeha nekog naseg kluba ,koji ce ,umesto 7. u jadranskoj ligi zavrsiti na 4. mestu ...
    (Pezz, 9. oktobar 2013 11:57)

    # Link komentara

  46. Mene interesuje sta ce Ustavni sud ako ministarstvo moze da odlucuje sta je a sta je po Ustavu???
    (Grom, 9. oktobar 2013 11:54)

    # Link komentara

  47. KSS je servis KK Partizan i donosi samo pravila koja idu na ruku Partizanu. Tu praksu je uveo Dusan Duda Ivkovic.
    (Maxa, 9. oktobar 2013 11:49)

    # Link komentara