Tema: ENDESA dokaz da srpska košarka slabi

Srbija odavno više nije ‘zemlja košarke’ barem što se tiče vrhunskih evropskih igrača, a dokaz za to je i španska ENDESA liga. Nekada su Đorđević, Bodiroga, Tomašević, Savić i Gurović bili samo predvodnici naše kolonije u najjačoj ligi Evrope, a u sezoni koja počinje 12. oktobra Srbija će imati samo pet predstavnika.

AG, JT, SO
Pošaljite komentar
  1. Tomasevic ne govori istinu.To je cesta demagogija partizanovog lobija ali cinjenice su nesto drugacije.Gomila nasih igraca su otisli odavde kao vec oformljeni sa 21,22,23 godine.To vise nisu mladi igraci.A nisu uspeli.Da ne nabrajamo sad koji su, nisu uspeli iz samo jednog razloga-jer nisu dovoljno kvalitetni.Nije cak ni do slabe ABA lige u kojoj su igrali (koja naravno nije nivo ex ju lige ali je opet odmah iza prve 3,4 najjache lige evrope).Los rad u mladjim kategorijama, losa struka u zemlji, losa kosarkaska organizacija i losa politika klubova su razlozi sto smo za manje od 10 godina spali sa najvishe nba igracha iz inostranstva na to da cak vishe nemamo ni nosioce po najjachim evropskim klubovima.
    (realnost, 8. oktobar 2013 17:33)

    # Link komentara

  2. Meni je smešno kada se kaže da je srpska košarka slaba, jer to nije više "velika" Jugoslavija. To bi bilo u redu, da je ta država bila neravnopravna protiv zemalja većih od sebe. Ta država je pobeđivala reprezentacije država mnogo većih od nje. Takođe, SiCG je dva puta bila svetski prvak, tri puta evropski prvak i jednom finalista OI. Srbija danas gubi od reprezentacija manjih od sebe - Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Mogu se dati i dve napomene - danas je mnogo veće tržište kvalitetnih liga s jedne strane, a s druge strane mi nemamo igrače koji osvajaju titule evropskih prvaka u klupskoj konkurenciji. Zašto je tako? Spominju se Đorđević i Bodiroga. Zna se koju slobodu u igri su imali ovi igrači u svojim klubovima, a koju slobodu imaju igrači posle njih. Ni Lončar i Berić nisu bili na nivou dva Saleta, a bili su nosioci igre Partizana. O kasnijim Partizanovim igračima ne treba trošiti reči. Naši igrači koji pre seniorskog staža odlaze u inostranstvo nemaju slobodu i prostor u igri koju su imali Bodiroga i Stojaković. Već je Jarić bio bekap igrač, podrška Majersu i Đinobiliju. Gurović nije bio vodeći evropski igrač,isto je bio igrač koji može eventualno da iznenadi, što se desilo 2002. na SP. Danas je situacija teška, naši najbolji klubovi zavise od stranaca, a ostali klubovi žive od danas do sutra. Tu nema ni ozbiljnog kontinuiteta igračkog kadra, kao ni stručnog rada. Zanimljiv tim je Mega V., videćemo koliko će imati strpljenja i uspeha u stvaranju ozbiljnih igrača.
    (ištvan, 8. oktobar 2013 15:03)

    # Link komentara

  3. Postali smo manja drzava, to je cinjenica. Mada i kao takvi smo postigli najvise od svih u poslednjih 18 godina. 5 zlatnih medalja, olimpijsko i evropsko srebro, i jedna evropska bronza.

    E sad, zamislite da se recimo na sledecem sampionatu pojavi reprezentacija Katalonije...Pitanje koliko bi bili konkurentni. Mi uvek poredimo rezultate bivse YU sa danasnjim. Pa hajde onda da sastavimo imaginarnu reprezentaciju pa da vidimo koliko je to daleko od najjacih.

    PG Teodosic/Dragic/Udrih
    SG Bogdanovic/Nedovic
    SF Teletovic/Lucic/Saric/Djedovic
    PF Vucevic/Tomic/Antic
    C Pekovic/Krstic/Lorbek

    PETORKA Teodosic, Dragic, Teletovic, Vucevic, Pekovic.
    Mozete sastaviti sta god zelite. Selektor bi stvarno bio na mukama da odabere 12 igraca.
    Da li realno postoji neka evropska repreyentacija koja se ne bi plasila ovog tima. Ne postoji. Mozemo da sastavimo tim od 9-10 NBA igraca i da pozovemo najbolje evropske igerace, Tea, Krleta, Bogdanovica...
    Jednostavno i dalje smo jaki samo smo se rasparcali... I kao takvi svako takmicenje neka reprezentacija sa teritorije bivse YU udje u polufinale. Srbija 2010,2009..Makedonija 2011, Slovenija 2009, Hrvatska 2013...
    (Novosadjanin., 8. oktobar 2013 14:21)

    # Link komentara

  4. Kada je toliko dobar taj Huskic zasto ga nije bilo na EP,a 92 je godiste,da nije i on mozda odbio poziv selektora.
    (Misko, 8. oktobar 2013 12:56)

    # Link komentara

  5. Ista ta endesa liga je nula u odnosu na neke prethodne sezone i vec su proglasili da mirne duse barsa i real vec sad mogu da odigraju finale playoff-a. Ne kazem da kvalitet ne postoji i dalje, ali razlika izmedju barse, reala i ostalih ce, ako ovako nastave, biti ista kao i u fudbalu
     (mojo, 8. oktobar 2013 11:37)

    # Link komentara

  6. " Jos je tamo u Spaniji nasih igraca,neko je pomenuo Huskica,92god,212cm,ima ih u Huventudu,Realu i jos par klubova.Otisli su ove godine,a imaju 17-18god.Prvotimac je za sada pored nabrojanih samo Huskic,za ostale ce se tek cuti.Tamo se radi sa mladima dobro.
    (TRT, 8. oktobar 2013 03:30) "

    Nema ih u Realu niti u Huventudu jednostavno je ti klinci ne igraju za Srbiju.
    Andrej Magdevski (Real, plej, 190, 1996 godiste) je izgubio status domaceg igraca odlukom da zaigra za Makedoniju iako godinu dana pre toga bio na pripremama nase U16 repke.
    Luka Doncic (Real, plej/bek, 192, 1999 godiste) je velika nada slovenske kosarke.
    Lazar Mutic (Real, krilo, 197? 1999 godiste) iz Banja Luka je morao potpisati obaveznicu da ce igrati za BiH kako bi mu KSBIH odobrio transfer u Realu.
    Nenad Dimitrijevic (Huventud, plej, 177, 1998 godiste) je velika nada makedonske kosarke.
    Nikola Maric (Huventud, krilo, 198, 1998 godiste) isti slucaj kao Mutic
    Doncic
    (Gordan, 8. oktobar 2013 10:20)

    # Link komentara

  7. Najpre liga mora da bude na nivou,znaci napravite domacu ligu,privatizujte klubove,treba nacu sponzore,deca koja krenu na basket moraju da imaju neku sigurnost i uslove za napredak.
     (Ex Sns., 8. oktobar 2013 09:31)

    # Link komentara

  8. Imali smo mnogo veću zemlju, najjaču ligu u Evropi iz koje mladi igrači nisu prerano odlazili, klubovi su bili finansijski stabilniji itd, ali jednostavno se rodila generacija neverovatno talentovanih igrača, koje danas nema nijedna zemlja na svetu (izuzev SAD).
    Sada nemamo tako jaku ligu u kojoj igrači mogu da statsaju, ali mislim da ipak treba proći vreme dok se ne pojavi novi Đorđević, Bodiroga, Danilović, Petrović, Kukoč. Jednostavo to je generacija koja se retko rađa. I bez obzira na sve, vrhunski talenat uvek ispliva. Pa Bodiroga i Stojaković su kao tinejdžeri otišli sa ovih prostora, pa im nije smetalo da postanu vrhunski igrači. Dražen Petrović bi postao veliki igrač, pa makar ga sa 15 godina poslali u Zimbabve.
    Ali i pored činjenice da nemamo taj kvalitet, kada bi se sastavila ex Yu reprezentacija, opet bi bila najjača u Evropi. Teodosić, Dragić, Bogdanović (i naš i hrvatski), Nedović, Bjelica, Nahbar, Teletović, Krstić, Peković i mnogi drugi. Ja ne vidim reprezentaciju koja bi mogla da nam se suprotstavi, a mi pričamo o oseci talenata na ovim prostorima.
    Lepo bi bilo da imamo jaču ligu, da igrači ne odlaze prerano, ali poenta je da ukoliko se opet rodi onakva generacija sa kraja 80-ih, naći će put do vrha bez obzira na sve.
    (Đorđe, 8. oktobar 2013 09:17)

    # Link komentara

  9. Ali postoji jedna zemlja preko Atlantika koja ima najveci bazen kosarkasa na svetu i usluge koriste vec mnoge evropske zemlje koje nisu u stanju popuniti sva mesta u reprezentaciji kvalitetnim igracima.
    (AlCapone, 8. oktobar 2013 09:13)

    # Link komentara

  10. samo polako.. bjelica keselj krle teo i nadolazeci bogdanovic nedovic lucic opet imamo i imacemo momke vrhunske kosarkase..ovo jeste i uvek ce biti zemlja kosarke..
     (., 8. oktobar 2013 08:24)

    # Link komentara

  11. Osnovni problem je sto ovde igraci nemaju prostora za individualni napredak.Nemaju hale za individualan napredak,ranije si mogao po 6 sati da ostajes u hali,da treniras,gde sad mozes i jedan slobodan termin da nadjes.A i drugi prioriteti su se pojavili,od smart telefona popunjenih aplikacijama koje samo oduZimaju vreme.Danas svaki Eveoligaski tim,pored hale za utakmice ima i pomocnu salu za individulani rad,bar 3-4 trenera ciji zadatak i jeste da individualno rade s igracima.Sve to kosta,ocigledno je da smo suvise površno osmislili plan i program razvitka mladjih selekcija,dok su deugi pravilno ulagali.Zamislite jedna Vojvodina za 12 godina potrosi 36 miliona evra,i niko ne odgovara,a pritom niti au izbacili igraca niti su sagradili hali.Kad budu ulazili ljudi ne iz licnog interesa vec oz zelje da pomognu mladima mozda se nesto i promeni.
    (Novi Sad, 8. oktobar 2013 08:21)

    # Link komentara

  12. Meni je draze sto ih gledam , makar i u ABA ligi , nego li u spanskoj . Sta imamo ako igraju po celom svetu rasuti ?
    Fudbaleri igraju u najboljim klubovima evrope , ali kao reprezentacija ne mogu ni da se uporede sa ostalim zemljama .
    (istina, 8. oktobar 2013 08:21)

    # Link komentara

  13. dve stvari tu ima:
    1. primetno - bolji igrači su PREŠLI u Tursku (Bjelica, Savan...) tu je bolja $$$, i Rusija je ispred ENDES-e čiju slavu sad nose (samo!!) Barsa i Real;
    2. kod nas nije problem tranzicija iz juniorskog pogona u seniore, već rad sa mladima - em što im se ne daje šansa kao nekad (80-ih), em što uspesi juniorskih repki počivaju na vrhunskoj taktici/ šemama odbrane itd. dakle suvoj-teoriji koja ubija i volju i maštu (slobodu igre) kod juniora.

    decu treba pustiti DA SE IGRAJU (nadigravaju), a taktika i teorija (nadgradnja) će doći... kada budu imali 19, 20, 21-u.

    Velika pohvala za Megu, i izbor igrača!!! no, to je 'pola posla' (davanje šanse), ostaje nam nada da nisu svi (u Megi) "šablonski-robotenko" igrači, već da ima tamo i koji kreativni vragolan (kao Teo, kao Đorđević, kao Moka, kao Vlade, kao...)
    (basket majstor NS, 8. oktobar 2013 08:16)

    # Link komentara

  14. ima vise razloga prvi placanje skola kosarke koja uglavnom kosta oko 5000 din sto odmah smanjuje selekciju jer se talenti biraju izmedju onih koji imaju da plate a ne od onih koji su talentovani a ionako je pad nataliteta drugi razlog a vezan je sa prvim je to sto zbog losije selekcije mora da se umesto tehnike i suta radi uglavnom na snagu kondiciju i teretanu pa tako imamo dominantne igrace u mladjim kategorijama u evropi jer tamo niko ne tera maloletnike da idu u teretanu i da trenira 5 do 6 sati dnevno a kad dodju do prvog tima onda dodje do izrazaja pravi kosarkaski talenat .pobrkalo se sve u srbiji pomesalo se privatno i drzavno skole izdaju termine za treninge deci umesto da im se naredi da besplatno daju deci za treninge svih dvoranskih sportova da se odredi klub u svakom mestu koji ce da radi sa decom a da trenere placa drzava tako bi sport napredovao a ovako bicemo sve gori u svakom sportu jer ovo vazi za sve sportove
    (mrb, 8. oktobar 2013 08:04)

    # Link komentara

  15. Tamo gde Dule Vujosevic vedri i oblaci, to sigurno nije neka normalna liga.
    (Lakmus papir, 8. oktobar 2013 07:38)

    # Link komentara

  16. Mislim da sam kompetentan, da kazem koju na ovu temu, zato što mi je dete
    igralo kosarkau, ija licno sam imao neka očekivanja. Ako vam je dete ispod 2 metra, a niste neki buznismen, ili političar, teško da vam dete može šta uraditi. Igralo mi je dete i protiv Partizana, smešno je bilo gledati dete koje ime je igralo pleja, u odnosu na dete koje je ušlo poslednjih 5 minuta.
    E ako vam je dete preko 2 metra, tu je konkurencija znatno manja, postoji šasa da vam dete uspe.
    (zoran, 8. oktobar 2013 07:24)

    # Link komentara

  17. Razlog svemu tome moze biti i drugi recimo da su i oni napredovali u kvalitetu.
    (milan, 8. oktobar 2013 07:12)

    # Link komentara

  18. Bodiroga je igrao u inostranstvu kao devetnaestogodisnjak cinimi se a mozda nije imao ni toliko.Igrao je u Trstu,tako da nije tacno da sazrevaju samo ovde a propadaju u inostranstvu jer odlaze kao vrlo mladi.Kod nas vise nema dobrih trenera sa kojima bi radili i napredovali.
     (BgHQ, 8. oktobar 2013 06:58)

    # Link komentara

  19. Kakav je to dokaz??? Pa dokaz moze da bude i dok nisu poceli igraci ici u NBA, da je Evropska kosarka bila jaca!!!
    (aco, 8. oktobar 2013 05:29)

    # Link komentara

  20. e kada se setim samo sta je Dule Vujosevic radio tim spancima...pa ni dva sabonisa zajedno sa o' nelom nisu mogli da ga zaustave pod kosem... to su bila vremena.
     (jamajka, 8. oktobar 2013 04:29)

    # Link komentara

  21. Jos je tamo u Spaniji nasih igraca,neko je pomenuo Huskica,92god,212cm,ima ih u Huventudu,Realu i jos par klubova.Otisli su ove godine,a imaju 17-18god.Prvotimac je za sada pored nabrojanih samo Huskic,za ostale ce se tek cuti.Tamo se radi sa mladima dobro.
     (TRT, 8. oktobar 2013 03:30)

    # Link komentara

  22. Vlade Djurovic: postoje krajevi koji ne daju visoke igrace kao sto su juzna i istocna Srbija?!
    Koja klasicna Crnogorsko- Hercegovacka klanska izjava!
    Dileja.
     (Alex, 8. oktobar 2013 02:16)

    # Link komentara

  23. SCG bi uzela evropsku medalju, uvek.
     (ET, 8. oktobar 2013 02:10)

    # Link komentara

  24. Vrhunski igrači ne postaju vrhunski sazrevanjem već ozbiljnim radom i to od njihove 13-14 pa do 17-18 godine i kada su sa tih 17-18 vrhunski individualci potrebno im je samo još iskustvo koje jedino može da se stekne kroz kvalitetne utakmice da bi od vrhunskih individualaca postali i vrhunski timski igrači. To da li karijeru grade u zemlji ili inostranstvu nema nikakve veze. I Danilović i Bodiroga su sa 17 godina bili vrhunski individualci a kasnije izrasli u vrhunske igrače u svakom smislu iako jedan u zemlji u inostranstvu. Poenta je u tome da ih je obojicu u mlađim selekcijama neko ozbiljno učio i naučio ali i fizički spremio i da su obojica kasnije igrali jake lige.

    Da li je bolje da mlad i talentovan igrač sazreva u domaćoj ili stranoj ligi?

    Bolje je da sazreva u jačoj.
    (Pollux, 8. oktobar 2013 01:51)

    # Link komentara

  25. @dzo

    Nemas pojma Dzo, da moze, KKP bi kupio 3-4 igraca Mege, ali, jeftinije je platiti stranca nego mladog domaceg igraca. Zahvaliti na tome menadzerima. Slicno se ponasao i FMP.
    (Pozdrav, 8. oktobar 2013 01:42)

    # Link komentara

  26. A šta se radi na tome da se stvaraju mladi talenti,ništa.Mi imamo talente ali ih upropaštavamo,jer tatini sinovi moraju da igraju i ako ne znaju da potrče.

    Isto tako veliki problem prave Partizan i Zvezda,dovode decu 13-14 godina iz unutrašnjosti potpisuju sa njima ugovore placaju ih mesečno,i dovedu takvih 10 igrača i neko ne može da se razvije kako treba.

    Pre smo imali nekoliko košarkaških centara,Kragujevac,Vršac,Čačak,sada je sve to popucalo.

    Deca sa 13-14 godina iz unutrašnjosti ili dolaze u Beograd ili ih roditelji šalju u inostranstvo.
     (Marko, 8. oktobar 2013 01:19)

    # Link komentara

  27. Paradoksalno zvuci ali problem Srpske kosarke je los kvalitet kosarke u Hrvatskoj i Sloveniji tako da ABA liga nema dovoljan kvalitet. Nije isto kada se neki igrac Partizana ili Zvezde razvija igranjem protiv Drazena Petrovica iz nekadasnje Cibone ili Kukoca i Radje iz nekadasnje Jugoplastike i igranjem protiv danasnje Cibone ili Splita. Danas nema dovoljno derbija za Srpske timove koji igraju u ABA ligi. Veliki igrac se postaje samo na velikim utakmicama. Danas je Cibona lak plen cak i za Radnicki u Zagrebu a Split godinama ne predstavlja nista. Drugi problem je pogubna strategija kupovine stranaca. Svaki nas mladi igrac kada bi imao toliko minutazu kao svaki stranac u Partizanu ili Zvezdi postao bi za nekoliko godina isto toliko dobar.
    (Goran, 8. oktobar 2013 01:13)

    # Link komentara

  28. a mozda i mi sami imamo nesto bolju ligu nego za vreme slobe i inflacije
     (iyoda, 8. oktobar 2013 00:43)

    # Link komentara

  29. ako ovako gledamo stvari bolji pokazatelj stanja naše košarke je koliko igrača imamo u euroligaskim ekipama...ovakva analiza i nije bas na mestu,budući da ima naših igrača u nekim veoma važnim evropskim klubovima.
     (miki, 8. oktobar 2013 00:41)

    # Link komentara

  30. Nemojmo preterivati! To nije merilo, i kada smo bili prvaci sveta i evrop mozda su samo dva igraca igrala u Spaniji...Nije vazna liga, vazni su igraci i njihove uloge u velikim timovima... Radmanovic nikada nista nije znacio reprezentaciji jer je igrao u najjacoj ligi... Vremena se menjaju, Turska i ruska liga postaju sve jace, tako da je i normalan odlazak najboljih u te klubove...
    (bojan, 8. oktobar 2013 00:26)

    # Link komentara

  31. A sto da ne idu, kad u zvezdi i partizanu glavne uloge imaju polovni crnci ili perspektivni francuzi, slovenci.. da se razumemo, navijam za CZ ali ne podržavam ovakav odnos prema nasoj kosarci ni promil..
    Jos manje poštujem partizan zbog neprestanog stvaranja stranih kosarkasa.
    Ove sezone navijam za mega vizuru, svaka cast milojevicu na izbor ekipe i na hrabrosti da igra aba ligu sa SRPSKIM mladim kosarkasima.
    (dzo, 7. oktobar 2013 23:53)

    # Link komentara

  32. Ali je pored toga srpska kosarka u ekspanziji npr. u BiH. Pored Igokee koja se borila za titulu prvaka ABA-lige prosle godine, treci tim u Bosni, odmah iza nje i Sirokog je "Mladost" iz grada u kojem sam i ja rodjen. I Mogao bih da potvrdim da u mom kraju svake godine izraste strasno mnogo talentovanih i visokih klinaca, ali koji ipak bez ozbiljnije organizacije, sredstava i ulaganja za napredak isto tako jos brze propadaju. Jedan od izuzetaka je npr. ovaj decko koji nastupa za rezervni tim Unikahe, koji se od ove sezone bori u drugoj spanskoj ligi:

    [link]

    i obratite paznju npr. na njega za sezonu-dvije, siguran sam da postaje i standardni prvotimac tima iz Malage.

    Npr. mislim da bi KSS sa Bodirogom na celu trebao da ulozi i u ovaj zapadni dio R.Srpske kao sto je on licno to ucinio u Trebinju, otvorivsi ljetni kosarkaski kamp za razvoj mladih talenata i omogucio i onim manje platezno-sposobnim ali talentovanim klincima da ucestvuju u njemu.

    Eto toliko.
    (Mrkonjican, 7. oktobar 2013 23:51)

    # Link komentara

  33. Ali zato kad se razigraju Vesterman, Dalo, Kinsi, Bertrans, Lovernj ima da puca srpska kosarka od kvaliteta. Sva sreca pa nisu dovedeni da se uce nego da pomognu mladim igracima. Ups cekaj...
    (Sta nije tacno?, 7. oktobar 2013 23:40)

    # Link komentara

  34. Nije mi jasno u kom kontekstu je spomenut Bodiroga kada je on sa 19 godina otisao u Italiju.
    (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dule, 7. oktobar 2013 21:25)
    I ja se to pitam.Kosarka u Srbiji dise na skrge vec odavnoooo.Duda je od 2009 vratio malo vere u boljitak a o povratku na staze stare(SFRJ,SRJ)slave nema govora.Od 1995-2001 nosioci igre su bili ili omladina SFRJ(Divac,Djordjevic,Paspalj,Savic...)ili odbegla deca(16-18 godina) u inostranstvo(Stojakovic,Bodiroga,Gurovic,Jaric.Od 2002 krece rezultatski sunovrat koji je direktna posledica neplanskog rada tojest nerada i maznjavanja love na brzinu.Covic i njegov projekat FMP su grobari srpske kosarke bey obzira sto se on kiti perjem za osvojene medalje dok je bio predsednik KSJ
    (Hajduk Stanko, 7. oktobar 2013 23:39)

    # Link komentara

  35. NBA je dokaz svega u kosarci!
    (da se ne lazemo, 7. oktobar 2013 23:36)

    # Link komentara

  36. a zbog cega niko ne spominje Dejana Todorovica koji je u ekipi sa Stimcem? Istina da ima i BIH pasos ali ima zelju da nosi dres Srbije. Momak je 1994.godiste i itekako je vrijedan spomena.
     (sava, 7. oktobar 2013 23:29)

    # Link komentara

  37. Jel igrao neko novi NBA2K14, jel ima Partizana u igrici?
     (ML, 7. oktobar 2013 23:21)

    # Link komentara

  38. Top 5 trenera rade u inostrastvu, pola Grcke reprezentacije je napravio Zeljko a drugu polovinu Duda (ne umanjujem kvalitet Grka). Kondicioni treneri, skauti, fizikalni terapeuti itd sve je otislo trbuhom za kruhom. Ako je Srbija (bivsa juga) bila fabrika vrhuskih igraca onda je ta fabrika ostala bez masina za finalizaciju produkta, drugim recima imamo poluprodukat, cesto i nepreradjenu sirovinu.
    Poznajem par vrhuskih klinaca koji nisu dobijali sanse u svojim klubovima, po njihovim recima "mora da te neko gura". Pravo je cudo da smo dobili jednog Tea, niski igraci skoro da nemaju sansu da odigraju za veliki klub lakse im je da kupe NBA skart koji plate ko pola tima.
    Sve u svemu zachin C.
    (Bivsi Bivsi, 7. oktobar 2013 23:18)

    # Link komentara

  39. Decko Spanija jacu ekipu od bivse juge duplo. Braca Gasol su ol star igraci cela juga nema ni jednog na ol staru utakmici trenutno imala je Divca i Stojakovica pre 10 godina. Problem nase kosarke je skupa clanarina za treniranje zato manje talenata imamo.Ove koje imamo nedobijaju pravu priliku Ristic nije ni igrao u zvezdi u subotu a Bosnjak je dao preko 10p a Ristic veci talenat i po draft ekspertu jedini nas medju prvi 10 u 95 godistu i toje jedan od problema nase kosarke.
    (ZECA, 7. oktobar 2013 23:12)

    # Link komentara

  40. Pustite Špansku ligu,koliko je naših igrača igralo važnu ulogu u naša tri predstavnika u ABA ligi.Ne samo što ne pravimo košarkaše za NBA i vrhunske Evropske ekipe,već su nam glavni igrači u najjačim klubovima stranci.Malo je vrhunskih košarkaša poteklo u Zvezdi ili Partizanu,uglavnom su košarkašku karijeru počinjali u manjim klubovima(Borac,Sloga,Spartak...).Sada je,u svim klubovima koji su stvarali kvalitetne igrače,agonija i jedva opstaju.A ako ti klubovi ne stvararaju igrače onda klubovi koji imaju para(Partizan,od prošle godine Zvezda i Radnički)igrače nabavljaju u inostranstvu.Za taj problem je kriv KSS,jer je žrtvovao našu košarku i sve klubove zarad jednog kluba koji dominira poslednjih godina.Zato prvo treba pomoći malim kubovim,jer su oni decenijama bili motor naše košarke.
     (klokot, 7. oktobar 2013 23:07)

    # Link komentara

  41. Kakva drzava... takav i sport...
    (Zlacani Loznica, 7. oktobar 2013 22:56)

    # Link komentara

  42. Ali smatram da kao FIBA licencirani trener sa 17 godina trenerskog iskustva imam pravo da kazem koju rec.Razlog propadanja nase kosarke lezi u sledecim stvarima:Nestrucan rad u klubovima;enormno skupe clanarine u klubovima;nepostojanje zelje i volje u savezu da se prilagodimo savremenim trendovima svetske kosarke jer mi imamo "nasu" "jugoslovensku" skolu kosarke;kod nas su igraci "lucidni" itd...;trenerska organizacija je izvrnuta naopako i samo dva trenerska lobija Hercegovacki i Crnogorski postavljaju svoje trenere i obezbedjuju svojim trenerima posao u inostranstvu;treneri reprezentacija se odredjuju po kumovsko-rodjackim vezama;kosarkaski kampovi su mesta za laku zaradu novca a ne mesta gde igraci trebaju da bruse svoj talenat;naravno,i kljucni razlog:nema puno nasih trenera u inostranstvu i oni vise nemaju ugled koji su nekada imali,tako da sa sobom i ne povlace nase igrace i bruse ih i daju im prostora da steknu neophodno iskustvo....
    Spas lezi u tome da moramo da osavremenimo rad sa maldjim kategorijama,da savez oformi Kosarkasku Akademiju koja ce imati za cilj da obezbedi posao trenerima koji imaju zvanje,volju da steknu vrhunsko znanje usavrse se ali i imaju posao od koga mogu da zive i da igraci koji se procene kao talentovani imaju uslova da se usavrse.Oformiti u21 ligu koja ce imati zadatak da omoguci prostor mladim i talentovanim igracima.Da bi se to desilo,drzava mora da stane iza celog projekta!
    (milisav, 7. oktobar 2013 22:42)

    # Link komentara

  43. Sazrevaju igrači ovde samo je selekcija loša.Trenira onaj ko ima para I igra onaj ko ima para.Mogao bi da se povede I razgovor o Trenerima koji na lovorikama nekadašnje slaV misle da su "nešto".Naročito je to prisutno u mlađim selekcijama,od kojih sve I počinje,gde Svako izigrava trenera,a roditelji plaćaju I svi cute pogotovu KSS,samo da kaplje.
    (justin, 7. oktobar 2013 22:26)

    # Link komentara

  44. Lučić otišao za ozbiljan novac? Tri godine njegove plate + obeštećenje partizanu je milion evra sve zajedno... Ko je slušao Miška Ražnatovića pre par meseci na SOS-u čuo je da se zadnjih godina u Evropi napravi svega 5-6 transfera uz obeštećenje i da cifre nisu ni približno visoke kao pre...
    (ljubitelj, 7. oktobar 2013 22:21)

    # Link komentara

  45. Што каже Кома у "1 на 1": "Пази ове младе генерације ал' су сурове, само интерес". Проблем је у томе што играчи дођу из беде од државе, дохвате се мало новца и кола и задовоље се тиме, иако би могли да напредују још више. Талента има, што доказују резултати млађих селекција, али на прелазу у сениоре се играчи погубе и нема их нигде, већина њих тезгари по Румунији.
    (Гале, 7. oktobar 2013 22:18)

    # Link komentara

  46. Kada su pomenuti zarili i palili Evropom Italijanska liga je bila najjaca a ne Spanska.
     (apostoll79, 7. oktobar 2013 22:16)

    # Link komentara

  47. Zaista se svasta moze procitati u komentarima.
    U kom kontekstu se pominje Bodiroga???
    Covek je igrao i za Real i za Barcelonu, valjda zbog toga.
    Ako igranje igraca u najjacoj evropskoj ligi nije pokazatelj kvaliteta nase kosarke onda ne znam sta je!
    Za NBA odavno ne mozemo da proizvedemo igraca, logicno je da je ACB liga neki reper.
    Pokusali smo da "uvalimo" Tepica u Panathinaikos pa nije proslo. Macvan je pokusao u Maccabiju, videli smo rezultat.
    Marjanovic je "protutnjao" kroz CSKA i Zalgiris.
    Novica je izgurao 3 godine u Realu ali daleko je to bilo od nekog blistavog izdanje.
    To su bili proizvodi nase lige koje smo direktno plasirali u najvece evropske timove. Sta se dogodilo?
    Vraceni su na doradu, svi.
    I sad se neko nadje da kaze kako imamo igrace, samo nam fali STA? Sta nam to fali?
    Fakat je da vrsimo losu selekciju i dobijamo igrace koji ne mogu da igraju modernu kosarku.
    Fizicki limitirani, sa uglavnom losom individualnom tehnikom ne mogu da budu dominantni ni u Azovmasu a ne u
    Realu i Barceloni.
    (MikiP, 7. oktobar 2013 22:13)

    # Link komentara

  48. Spanija je u krizi, nije samo do nasih kosarkasa. Jeste njihova liga najjaca, ali nije kao sto je bila pre par godina.
    (FullHouse, 7. oktobar 2013 22:11)

    # Link komentara

  49. Zelio bi da dam odgovor na pitanje ko bi mogao od nasih biti nosioc u nekom od jacih klubova ACB- Savanovic definitivno.On je to i bio u Kahasolu kod trenera Plaze.Ko je pratio te njegove igre protiv reala ,barse video je koliko je dominantan igrac ..uostalom i danas je rec o jednoj od najboljih cetvorku evrope!

    I drugo-zaboravili ste Luku Bogdanovica koji je unazad nekoliko sezona glavni igrac ( ili drugi glavni ) u svom timu .Zasto nije u reprezentaciji bilo mesta za takvu cetvorku svih ovih godina a posebno na ovom EP -pitajte Dudu.

    Slazem se sa autorom uz Teodosica,Krstica ,Bjelicu i Savanovica mi ocajnicki zelimo starog Novicu ,jakog Nedovica ,Lucica ..
    (Poznavalac, 7. oktobar 2013 22:07)

    # Link komentara

  50. Правити у кошарци поређења са неким прошлим временима рецимо 90-им или пак 70-им и није баш смислено, јесте згодно да подебљамо неко властито нихилистичко мишљење, али и не баш разумно. Пре, 70-их имали сте у Европи буквално 4 нације које су играле озбиљно кошарку, 90-их још 5-6, а данас већ 15-ак земаља које јако много улажу у кошарку, а наредних година појавиће се још неке.
    Не мислим да је ситуација тако лоша, али све у Србији, клубове, кошаркашке раднике и играче, мучи иста мука, беспарица. И поред тога постоји још увек јако добар рад са млађим категоријама, има и резултата, сваке године са ЕП и СП у млађим узрастима по неколико медаља. На жалост, произведемо у сваком год. много више играча него што то клубови могу да испрате, зато клинци са 18-20 (а некад чак и са 16), премлади и често изманипулисани од похлепних менађера одлазе у бели свет, Румунију, Аустрију, Казахстан и где све не, у правилу стагнирају а не ретко и пропадају.
    Ендеса лига је заиста најбоља у Европи, јако захтевна и одлична за развој играча, у тој лиги има ипак више српских играча него што стоји у чланку, рецимо у екипи Лагун Аро Хускић Горан (21,210) који је директно из српске 2.лиге (Обреновца) отишао у АЦБ, и потврда мојих напред написаних речи. У току сезоне још неки Срби ће прећи у АЦБ, тако то иде у кошарци.
    Било би јако добро да имамо више клубова са стабилним финансијама и да играчи остају у нашој лиги до 23,24 године, где би ипак имали бољи развој, на жалост у овом моменту то није реално
    (Divos, 7. oktobar 2013 22:05)

    # Link komentara

  51. Problemi drustva su se preslikali na sport i onda i on trpi.
    Da li najtalentovanije siromasno dete moze negde danas da trenira besplatno kosarku kao u staroj Jugoslaviji i da napreduje do profesionalnog ugovora? Ne moze.
    Time smo se u startu odrekli nekih novih vrhunskih asova za kojima svi ceznemo jer u kolektivnim sportovima najveci asovi dolaze iz siromastva, oni grizu posle i stalno se dokazuju, a danas imamo selektovanu decu bogatasa, zato i ima toliko otkaza reprezentaciji od tih realno mediokriteta, radi se o deci sa srebrnim kasikama koja su od rodjenja otudjeni od mase vrsnjaka, i njihovo ponasanje je zapravo ocekivano.

    Cak i nasi relativno dobri igraci ne rade na sebi, slabo individualno rade i ne napreduju, pa nikad ne postanu veliki igraci.
    Dakle sta god da spomenemo ne valja u kosarci i nezdravo je pa je i rezultat los, a zapravo se radi o tome da se problem drustvene divljine i neuredjenosti preneo na kosarku i u njoj beremo to cvece zla.
    (Nijedan pojedinac nece resiti ovaj problem, 7. oktobar 2013 22:05)

    # Link komentara

  52. To može biti samo plus, jer nam Španci uništavaju igrače/talente. Nadam se, da nam ne unište (ili gore, ukradu) onog malog iz Barcelone.
    (GoranS, 7. oktobar 2013 22:02)

    # Link komentara

  53. Tačnu dijagnozu o padu srpske košarke postavio je g-din R. Žeravica. Ko razume košarku shvatiće.
     (bobo mk, 7. oktobar 2013 22:00)

    # Link komentara

  54. Danas sam prolazeci kroz grad prosao pored 4 kosarkaska igralista, kosevi su tamo, mrezice su tamo, samo nema nikoga ko bi se tu igrao. U moje vreme imali smo 3 kosa u gradu a na partiju basketa nekad si u redu morao cekati i po sat vremena, pa ako izgubis sve ispocetka.

    Mislim da je ovo mnogo veci problem od dezurnih krivaca (ABA Liga, Sukobi vecitih i sl).
    (Dinke, 7. oktobar 2013 21:59)

    # Link komentara

  55. Ne kontam zasto svi prave istu gresku,
    rani odlazak igraca nema nikakve veze sa njihovim neuspehom...
    pa zar je Bodiroga otisao kao zreo igrac?
    Niko nije ni znao da momak postoji...
    Jednostavno, ako je pupoljak, procvetaće!
    (John, 7. oktobar 2013 21:50)

    # Link komentara

  56. Ne, nego Endesa slabi. Pogledajte Tursku!
    (Komsa, 7. oktobar 2013 21:50)

    # Link komentara

  57. Ne trebaju nama dokazi za to da nam je košarka oslabila, to znamo i sami. Treba nam da se oslobodimo ovih što su je doveli na ovaj nivo, a svi znamo i zašto.
    (pare bre, 7. oktobar 2013 21:42)

    # Link komentara

  58. tekst je u redu, ali to sto imamo 4 igraca u spaniji zapravo ne oslikava ni deo cele price koliko podatak da tamo gde se igra najbolja kosarka nemamo nijednog (radmanovica i milicica svakako ne mogu da racunam)
    i ne samo to, nego od milicica do nedovica nismo imali nijednog igraca koji je privukao paznju na draftu. neki su dominirali ko klinci, kao macvan, pa ih sad nema nigde. i tako ce biti na dalje...
    bolje pisite o tome kako partizan nosi francuski plej, a mi u repki nemamo pleja od kad se sasha i sasha penzionisali (teodosicu svaka cast,daleko je on djordjevicevog napada i obradoviceve odbrane)...
    (dulen, 7. oktobar 2013 21:40)

    # Link komentara

  59. To je dokaz da su pare u drugim državama i njihovim ligama ;)
    (kapital, 7. oktobar 2013 21:40)

    # Link komentara

  60. zemlje bivse juge imaju oko 24 mil stanovnika i da je u jednu ekipu stavit bracu Blazic,Erazema Lorbeka, Bogdanovica, Sarica,Tomica, Teletovica, Djedovica, Teodosica, Krstica, Nedovica, Pekovica,.....recite mi da to nije individualno kvalitetnija ekipa od spanjolske koja je po broju stanovnika daleko iznad
     (ako nikako onda posteno, 7. oktobar 2013 21:39)

    # Link komentara

  61. Nije mi jasno u kom kontekstu je spomenut Bodiroga kada je on sa 19 godina otisao u Italiju.
     (dule, 7. oktobar 2013 21:25)

    # Link komentara

  62. Od proslosti se ne zivi
    (Ironimo, 7. oktobar 2013 21:25)

    # Link komentara

  63. To nije dokaz. To je špekulacija. Srpska košarka su rezultati srspkih timova i reprezentacije, a ne koliko igrača igra u španskoj lizi.
    (draganbb, 7. oktobar 2013 21:24)

    # Link komentara

  64. slabi na svetskom nivou jer je svuda (košarka) u stagnaciji, međutim situacija uopšte nije loša za nas jer su stasali neki novi klinci i sa prtavim vođstvom, ja se uopšte ne plašim.
    (ono, 7. oktobar 2013 21:20)

    # Link komentara

  65. Uopste ovo nije pokazatelj da je nasa kosarka propala...pa valjda nasi najbolji igraci bi treebalo da igraju u NASOJ ligi.Jeste da ne mogu spanska i nasa liga da se mere (najvise zbog novca) ali mi je drago da cujem da imamo 2 predstavnika u ligi sampiona i da Partizan pravi odlicne kazem odlicne (sobzirom na budzet) rezultate u Evropi....Hvala
    (Igor, 7. oktobar 2013 21:12)

    # Link komentara

  66. Igraca imamo, trenera imamo, ali postenja kod ljudi koji vode sport nema i to je ono sto nas koci.
    (U vrhu smo!, 7. oktobar 2013 20:59)

    # Link komentara

  67. Organizujte skolska i univerzitetska takmicenja, prvo na nivou gradova i regiona a krajem skolske godine i "play off" pobednika regiona. Em sto ce klinci bolje provoditi slobodno vreme em sto ce vam baza postati mnogo sira a i brate bilo bi lepo za roditelje da gledaju decu kako igraju basket.
    (Bora, 7. oktobar 2013 20:58)

    # Link komentara

  68. Ko gura,koji menadžer,ovog Ivana Paunića? Dečko sa košarkom nema veze.
    (MARE, 7. oktobar 2013 20:56)

    # Link komentara

  69. Paunic u Partizan!
    (Veljko, 7. oktobar 2013 20:53)

    # Link komentara

  70. Eh kada se samo setim 90ih godina smo gledali i priznavali samo ove koji su najbolji u Realu i Barseloni a sada smo postali osrednji u Ukrajini i Rusiji.
    (ACB, 7. oktobar 2013 20:49)

    # Link komentara