Rekonstrukcija, epizoda 2: Ligaški sistem

U prvom delu našeg serijala Rekonstrukcija srpskog fudbala sagledali smo probleme koje izaziva prevelika koncentracija fudbala u metropoli jedne zemlje i utvrdili da širom jugoistoka našeg kontinenta, od Alpa do sirijske granice, traje proces decentralizacije fudbala, u kojem Srbija već prilično zaostaje.

Pošaljite komentar
  1. Nisam obratio pažnju da li se propratila Allsvenskan (Švedska 1. liga). Isto kao i Norveška ima 16 timova i igra se po dvokružnom sistemu od proleća do jeseni. Prvenstvo je neizvesno i gotovo uvek se prvak odlučuje u poslednja 3 kola. Zbog kalendara takmičenja i velikog odliva igrača (pošto je liga "poluprofesionalna" i plate igrača su do oko 5000€ mesečno - što stoji u nekim javnim podacima, dok detalje ugovora pojedinaca stvarno ne znam).
    Permanentno se ulaže u razvoj infrastrukture. U skorije vreme su izgrađeni moderni stadioni: Friends Arena (50.100 mesta), Tele2 Arena (30.000), Swedbank Stadion (24.000), kao i nekoliko manjih.
    Zanimljivo je da i timovi iz nižih rangova imaju sasvim pristojne uslove, odlične terene (dobar deo je veštačka trava, pogotovu severnije), reflektore na stadionima/igralištima...
    Razmatra se da u narednim godinama možda pređu i na kontinentalni sistem takmičenja kao Danska. Klubovi koji nisu iz najveća tri grada (Stockholm, Malmö i Göteborg), često su u borbi za titulu u ligi i/ili kupu. Najbolji primeri za to su IF Elfsborg i Helsingborgs IF.
    Država jeste prostrana, ali sa nešto preko 9 miliona stanovnika, tako da bi taj sistem mogao i u Srbiji da se primeni i uz permanentan razvoj klubova da se kroz nekoliko sezona stigne do cilja.
    (Nestaško, 23. septembar 2013 23:50)

    # Link komentara

  2. nije u pitanju broj klubova nego njihov kvalitet,mi nemamo vise od 10-12 klubova koji imaju neki ekonomski potencijal,10 klubova je malo a sa 12 moglo bi da se igra trokruzno ali ne kao sto je bilo da poslednje kolo igra 1. i 12. vec treba da igraju 1. i 2. posle 22.kola. Bas cekam temu o danskoj ligi jer sam bas gledao njihov sajt sa stadionima kakvi treba da budu i nasi,ne preveliki od 10000 mesta,samo 2-3 preko 20000 i to stadioni bez atletske staze a ne ovi nasi sa atletskom stazom gde atletike gotovo da nema,pa nece na ovim stadionima da treniraju sigurno bacaci kladiva,koplja,kugle.Jedini normalne stadione imaju NP,ugaseni Hajduk,Vozdovac,Napredak Krusevac i Smederevo i Metalac GM u drugoj ligi.Zatim mogli bi da primene francuski model o broju klubova u prvoj ligi samo da se ogranici na 4 kluba iz Bg-a a ne na 2,zatim prenositi i druge utakmice sirom srbije a ne samo Zvezdu i Partizan,kaznjavati sve obesti huligana oduzimanjem bodova njihovom "voljenom" klubu,izbaciti sve klubove koji nemaju infrastrukturne uslove za igru,u Skotskoj cini mi se Hibernijan ili neki drugi klub je 3 godine uzastopno bio prvi ali tek je trece godine dobio licencu da igra prvu ligu jer je tada ispunio uslove a kod nas Donji Srem igra na livadi utakmice i iz FSS- mu to dozvoljavaju,zatim OFK,Rad,Javor ako nemaju uslove kao sto ih sada nemaju treba da ih izbace u nizi rang.
    (ja, 12. septembar 2013 18:26)

    # Link komentara

  3. 10 timova, 4-kruzno, 36 utakmica. Zadnja 2 ispadaju u drugu ligi, treci i cetvrti otpozadi idu u baraz (1 utakmica u gostima!). Obavezno ogranicenje uvesti, maksimalno 3 BG-Kluba odn. 3 kluba iz jednog grada!!! Odgovarajuca infrastuktura/stadion. Ko ne ispunjava neke minimalno odredjene standarte nema sta da trazi u elitnoj ligi. 5 stranaca na terenu dozvoliti. I kup treba isto reformisati, da se "veciti" tek u finalu mogu sastati i superligasi moraju da gostuju klubovima iz nizih rangova. Samo jedna utakmica, bez revansa u polufinalu i finale svake godine u nekom drugom gradu.
    (đole, 11. septembar 2013 23:40)

    # Link komentara

  4. Ključno pitanje je da li hoćemo da naši klubovi budu konkurentni sa klubovima iz najjačih liga? Ako hoćemo, onda da vidimo koliko klubova ima taj potencijal i kako će se finanstirati? Ja kažem kapacitet imaju samo Zvezda i Partizan, a finansiranje se može obezbediti samo kroz veliku regionalnu profesionalnu ligu. Imate li neki drugi predlog?
    (mpk, 11. septembar 2013 12:45)

    # Link komentara

  5. Smanjenje lige na 10 klubova sa neogranicenim brojem stranaca? Znaci bice 9 klubova iz Beograda sa po deset igraca iz Papua nove Gvineje. Ok, svidja mi se.
    (Hm, 11. septembar 2013 08:56)

    # Link komentara

  6. Ne znam zbog čega se ovde gnušate smanjenja lige na 10 timova, jer bi to donelo osim povećanja broja utakmica i neizvesniju ligu. Mislim da je ono što su uradili Hrvati sa Ligom 10 pun pogodak, jer je svako kolo derbi, sve je više publike na tribinama, i svaka utakmica se prenosi na tv. U takvoj ligi bi Zvezda i Partizan sigurno gubili više bodova na strani i tako bi se dobilo na neizvesnosti.
    Superkup obavezno, početkom jula i da se igra npr.u Banja Luci, Beču, Melburnu... Eno, Francuzi superkupove igraju po Gabonu i Burkini Faso i tim njihovim kolonijama...
    (Omladinac, 10. septembar 2013 23:18)

    # Link komentara

  7. Možda nije loš ni belgijski sistem.
    Dakle posle 30 kola prvih 6 ekipa formira play of. Igra se dvokružno svako sa svakim, što će reći još 10 kola.
    (ms1989, 10. septembar 2013 18:58)

    # Link komentara

  8. 95 posto stvari u srpskom fudbalu radi se zbog Zvezde i Partizana. Mislim da je do prosirenja lige na 16 klubova doslo zbog prezasicenja derbijima. Kada se derbi u nekim sezonama igrao i po 6 puta (ako se racuna kup) na kraju bi na te utakmice dolazilo ne vise od 15000 ljudi. Ovako je situacija bolja, ali je kvalitet razvodnjen. Najbolje bi bilo, ako je moguce, napraviti sistem sa manje klubova, a da se bar potencijalno ne duplira broj derbija. …
    Slazem se de treba da se omoguci da dodje veci broj stranaca. Ono ogranicenje doneto je kad je u Zvezdi bilo 8-10 stranaca, a malo manje u Partizanu, dok je u ostalim klubovima bio u proseku po jedan. Ipak opet samo zbog Zvezde i Partizana stvorena je atmosfera kako stranci koce razvoj domacih igraca.
    (Kocha, 10. septembar 2013 14:32)

    # Link komentara

  9. Kiparski model je najbolji.
    Kipar je drasticno napredovao od kada su poceli da primenjuju novu organizaciju lige.
    (Nenad, 10. septembar 2013 11:51)

    # Link komentara

  10. Po mom misljenju smanjenje lige na 10 do 14 klubova je ubijanje fudbala. I u takvom sistemu se stvaraju ekipe koje po 10 godina niti idu u evropu niti ispadaju. Primer je pokojni Hajduk iz kule koji je uvek tu a ima 200 gledalaca po utakmici. Takve ekipe nisu nikom zanimljive. Resenje je ograničiti Beogradske ekipe na 4, eventualno 5, u ligi sa 16, mozda cak i 18 klubova. Doneti zakon po kome bi gradovi unutrasnjosti morali da ulazu u klub iz svog grada! Da firme iz npr. Nisa moraju odredjeni deo poreza da salju na racun kluba! Primer svemu ovome je to da ja necu u G. Milanovcu dva puta da gledam Cukaricki ili Bsk, nego ekipe iz Zrenjanina, Sapca, Zajacara... itd. pozz
    (liliputanac, 10. septembar 2013 08:34)

    # Link komentara

  11. САВО МИЛОШЕВИЋ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ФСС-а !!!
    (hypatija, 10. septembar 2013 08:16)

    # Link komentara

  12. Novinar je iskusno propustio da pomene Češku, koja je približne veličine nama, a liga im ima isto koliko i naša: 16 klubova. To je najfudbalskiji sistem, igra se kod kuće i u gostima, a osim Zvezde i Partizana, i "stabilnih" superligaša poput Vojvodine, Ofke, Rada i Spartaka u sistemu sa 10 timova, igralo bi samo 4 tima iz ostatka Srbije, što nikako ne doprinosi razvitku fudbala. A u ostalom, nijedna ozbiljna evropska liga nema manje od 16 klubova. Pa mi možemo ili da se ugledamo na Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Kipar i sl, čiji su timovi trenutno bolji od nas, ne zato što su dobri, nego zato što smo mi očajni, ili možemo da se ugledamo na evropske lige zemalja približne veličine na koje se vredi ugledati, npr. Holandija, Belgija ili Češka... Ako se ugledamo na Rumune, Bugare, Hrvate i sl, onda ne treba da se čudimo ako nam i rezultati budu slični njihovim!!
    (a, 10. septembar 2013 07:36)

    # Link komentara

  13. Mislim da je greska autora teksta sto odredjuje broj klubova u ligama po broju stanovnika.Bivsi SSSR je imao ligu od 18-20 klubova (ne znam tacno) i imao je preko 200 miliona stanovnika,a SFRJ je imala 20 miliona i imala ligu od 18 klubova,6. ili 7. u Evropi. Holandija ima XY puta manje stanovnika i od Engleske,Nemacke,Spanije,a dala je 3 prvaka Evrope i ima ligu od 16-18 klubova itd.
    Misljenja sam da nije stvar u broju stnovnika,vec koliko ima ozbiljnih fudbalskih centara tj. kvaliteta i tradicije. Jer ako gledamo po brojevima,ako je Rusija 37x veca od SRB ili BIH i ima ligu od 16 klubova to onda znaci 16:37 sto je manje od pola kluba u ligi,ako cemo samo u brojeve kako kaze autor,zar ne? Srbija realno ima vise fudbalskih centara sa odredjenom tradicijom nego Rusija,a da ne pominjem BH ili CG (BG,NS,ZR,SU,NI,CA,KV,UE,JA,KS,KG...) i to je fakat. Pre par godina bio sam u Ceskoj,ne znam koliko prva hokej liga ima clanova,ali tamo bukvalno svako selo ima zimsku dvoranu sa po 1-3 000 mesta. Siguran sam da imaju isti ili slican broj klubova u hokeju kao i Rusija. Misljenja sam da liga treba da bude 14-16 klubova. Za 16 onda 3 ispadaju (mozda 4. u baraz)i maks 5 iz BGa,ako igra 14 onda 2 ispadaju,treci u baraz i maks.4 iz BGa. I da nam liga postane PRO tj. da se svaki plasman OZBILJNO novcano nagradjuje-prvaku 500 000E,a ostali da podele milion po plasmanu.I opet da ponovim,bez bodova za 0-0,ne bi li mozda poboljsali igru i oslobodili se filozifije 5 defanzivnih veznih u 11.
    (Slobodni Klikeri, 10. septembar 2013 04:40)

    # Link komentara

  14. Ne vidim zašto svi potenciraju na borbi za opstanak? Tačnije - znam. Nažalost kod nas se i pre početka, tj. 10 godina unapred zna ko će uzeti titulu!? To je problem!!! Najveći!!! Što ovi ostali da igraju kada je katastrofa biblijskih razmera kada "večiti" ne osvoje bar 90% bodova.
    Smatram da je potrebno da se početak, samim tim i kraj sezone pomeri za mesec dana sve dok u "Evropu" krećemo 01.07. Skraćenje zimske pauze nije moguće jer kod nas zime i zimski uslovi ne dozvoljavaju fudbal u februaru ili čak januaru. Ko od vas ide na stadion u decembru na +5? 100 ljudi po utakmici? Kod nas publike nema ni po ovom divnom vremenu. Leti uvesti time out u utakmice za osveženje i generalno omogućiti takav odmor.
    Takođe žašto ne uvesti nešto revolucionarno u takmičenje - tipa ukinuti ofsajd pre određene linije (npr. kaznenog prostora) čime će se povećati atraktivnost usled većeg prostora za igru. I uvesti ograničenje za vreme provedeno u zoni u kojoj važi ofsajd...
    Takođe, da svaki pogodak u gostima donosi bod plus bodovi za konačan rezultat - teoretski se povećava želja za golom, samim tim i utakmice će biti gledljivije i marketinški atraktivnije.
    Što se sistema takmičenja tiče ovaj je najbolji - UBEDLJIVO. Možda da još koji bude kandidat za ispadanje kroz baraž (i to 10 - 14 play-out - jedan ili dva u krajnji baraž) iz super lige i iz prve lige (3 - 6 play-off jedan ili dva u krajnji baraž).
    Sve ostalo će doći iz zanimljivijeg i neizvesnijeg takmičenja.
    (komentar, 9. septembar 2013 23:09)

    # Link komentara

  15. Na moju veliku zalost, pogledajte broj stanovnika. Borca', Banovo Brdo, Mladenovac, Obrenovac..Poslednja dva mesta su oko 40 km od Bgd I vode se iz drugih razloga kao beogradske opstine, Borcu odvaja reka a verovatno ima stanovnika kao....Taj fenomen je prisutan u svim srednjeevropskim drzavama.Neka se klubovi privatizuju pa neka se izbore za visi rang. Iskustvo iz Austrije govori da je cetvorokruzna liga sa deset timova obicno dosadna.
    (ofk, 9. septembar 2013 22:57)

    # Link komentara

  16. znam da ce mnogi prokomentarisati da nije mnogo vazno, kako nam takmicenja ili lige nose nazive ali moram istaci da smo mi jedina republika bivse sfrj koja svoje treceligasko takmicenje naziva srpskom ligom ! to je ostalo jos iz onog vremena kada se prva liga nazivala I saveznom ligom,pa II liga i na kraju su bile trece lige kpje su nosile nazive po republikama...i tu se vidi kako smo samo "lutali" .
    (sacchi, 9. septembar 2013 22:17)

    # Link komentara

  17. Izvinite ali 4 puta derbi je glupoat kao sto se videlo nema vise cara a jos sastanu se u kupu i eto gluposti 16 ok ali treba nekako vise utakmica...
    (Zeljko, 9. septembar 2013 21:55)

    # Link komentara

  18. Pošto vidim da autor teksta podseća mlađe da su englezi prvi imali 3 boda za pobedu, ja bi ga podsetio da smo mi imali prvu a i prvu b ligu, sa po 10 ekipa kole su igrale po 36 mečeva godišnje. Rezultat nikakav, posećenost 0, kvalitet 0, derbi razvodnjen jer se igra 4 puta godišnje plus 2 u kupu. Imali smo i trokružni sistem i mislim da je ovaj trenutni dao najozbiljnije rezultate. Mnogi su rekli već, dobili smo Užice, Niš, Kragujevac posle mnogo godina. Ono sto je problem ove lige je sto se igra 3 za 3, sto Partizan u najvećoj meri i Zvezda igraju neke "prijateljske" utakmice, sto su sudije u centru pažnje. Rešite te stvari plus nekog ozbiljnog medija da to isprati ( ne može to biti arena koju "hvata" 10 posto domaćinstava u Srbiji) i biće to dosta bolje.
    (dule, 9. septembar 2013 21:38)

    # Link komentara

  19. @NS Znam ja ko i kako odredjuje broj klubova u evropi, nisam bas toliko glup, nego sam mislio da se igra baraz izmedju nasih klubova ko ce uzeti to jedno mesto u evropi (prvi ide u ligu sampiona, drugi i pobednik kupa u ligu evrope, a umesto sto danas treci ide u ligu evrope, tu bi 3,4,5. i 6. igrali baraz fakticki za to trece mesto u ligi). Taj baraz vec igraju holandjani.
    (nikola1992, 9. septembar 2013 21:09)

    # Link komentara

  20. *nikola1992
    Ne odredjuje Liga koliko ce slati svojih klubova u Evro kupove, nego UEFA na osnovu petogodisnjih rezultata klubova te lige u evropskim utakmicama.

    Moj predlog je staviti starosnu granicu na igrace koji mogu da napuste domacu ligu i odu u inostranstvo. Recimo 23-24 godine. Za pocetak.
    (NS, 9. septembar 2013 20:46)

    # Link komentara

  21. @ (Zii, 09. septembar 2013 17:43)
    Pazi, najbolji komentar koji sam procitao, ali ubedljivo. Prica o 10 klubova je, za mene, glupost i ne znam zasto je autor toliko potencira i pri tom zaboravlja da navede negativne strane tog sistema. Elem, zelimo da se borimo protiv Beogradizacije fudbala a smanjenje lige bi dovelo do nestajanja, kakvog takvog, ali prvoligaskog fudbala iz vecine gradova u kojima se sada igra, jer uz Zvezdu, Partizan, imate OFK, Rad, koji ce uvek ili gotovo uvek biti tu, sada se pojavljuju i krajnje ozbiljni Vozdovac i Cukaricki koji su u vrhu tabele, mozda nece biti na kraju ali nece ni ispasti, pojavice se opet neki Bsk ili tako nesto i sta ostaje drugima?! Drugo, mislim da se tim ubija institucija vecitog derbija, a on to jeste, 4 u prvenstvu, mozda jos jedan u kupu, pa to prosto prestaje da bude zanimljivo. Imam utisak da bi to dovelo i do smanjenja broja navijaca, i stvarno ne vidim da se to Zvezda i Partizan bas prosetaju u Jagodini, Kragujevcu, Krusevcu ili Novom Sadu, nas fudbal jeste u ogromnim problemima ali ne mislim da je sistem takmicenja razlog ili jedan od mnogobrojnih razloga.
    (PeroTreger, 9. septembar 2013 20:07)

    # Link komentara

  22. Deset ekipa po cetiri meca ili dvanaest ekipa po tri su sistemi koji bi nama doneli napredak .
    (Banezi, 9. septembar 2013 19:02)

    # Link komentara

  23. Ma da. Koren svih problema naseg fudbala je u broju klubova u ligi. Kako da ne. Ni to koliko ih je iz Beograda nema apsolutno nikakve veze. Problem se nalazi u samom funkcionisanju fudbalskih klubova, u FSS-u, sudijskoj organizaciji i najvise u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji. Da su nam klubovi na zdravim nogama(da se finansiraju od sponzorstva dakle od reklama i od ulaznica a ne od pranja para kriminalaca i zelja lokalnih mocnika da se pokazu u svom selu), da u FSS-u i sudijskoj organizaciji nema favorizovanja i da imamo makar prosecno razvijenu ekonomiju brzo bi se doslo do izdvajanja boljih od gorih, pa ma koliko velika ili mala liga bila. Tada ni ne bi moglo da se desi da klub sa prosecno 200 domacih navijaca prezivi vise od dve sezone u najvisem rangu.
    (mr.key, 9. septembar 2013 18:51)

    # Link komentara

  24. Ono sto ubija nasu ligu su menadzeri i ostale lopuze, ali ubija je delimicno i ta da kazem izvesnost. Mi moramo da uvedemo da od 16 klubova ispada 4, 3 direktno, jedan kroz baraz, gde bi npr igrali 13. i 12. i porazeni od ta 2 sa najboljim iz baraza 4,5,6 i 7. iz druge lige. Moramo da uvedemo da vise klubova strepi za opstanak i da se sto vise klubova bori za evropu. Evropu resiti kao holandjani, sampion ide u ls, drugi i pobednik kupa u le, a 3,4,5,6 (ako neki od tih bude osvajac kupova, onda jos jedan klub) da se bore kroz neki baraz za le. Tako bi skoro svi klubovi bili u nekoj borbi, dosta bi ih strepelo za opstanak, a i dosta se borilo za evropu. A ne kao sad da vec od 20. kola, pola klubova ne igra uopste, vec poklanja bodove, pa da dodjemo u situaciju da klub ima vise pobeda u poslednja tri kola nego u 27 prethodnih utakmica. A i vidim da je popularno napadati beograd, a ne znam odakle razlog za tako nesto. Hteli mi to da priznamo ili ne, ali nasi najbolji klubovi su zvezda i partizan. OFK i rad cine fabriku talenata i ta dva kluba cine okosnicu reprezentacije koja je osvojila ep. Cuka je u usponu, daleko najstabilniji klub sto se tice finansija, imaju sjajne uslove, a i sve vecu postu. Vozdovac je takodje dobio sjajan stadion i pokazuju da nisu za potcenjivanje. A i trenutno od 4 prva kluba na tabeli, 3 su beogradska (doduse, rad je poslednji).
    (nikola1992, 9. septembar 2013 18:51)

    # Link komentara

  25. Promena broja klubova nikako! Probali smo sve moguće sisteme i ovaj sa 16 klubova i dvokružnim sistemom je bez premca najbolji. Ne znam zašto si toliko zapeo sa tim smanjenjem lige i zašto pričaš da nije došlo do decentralizacije. Pa sada u Super Ligi imamo Niš, Kragujevac, Novi Sad, Suboticu, Užice, Jagodinu, Kruševac, Novi Pazar, do prošle godine Smederevo, sledeće godine, nadam se, Čačak. To je bilo nezamislivo do pre 2-3 godine. Kad bi se liga smanjila na 10 ili 12 klubova skoro ni jedan od ovih centara ne bi ostao u njoj osim Novog Sada.
    Dakle, sistem takmičenja je dobar, ali je ograničenje broja stranaca na 3 bilo poslednji ekser u sanduk srpskog fudbala...
    Drugo, ljudi u Srbiji ne kapiraju da su imidž i prezentacija sve. Treba uraditi žestoku kampanju za promociju Jelen Super Lige, umesto što se potenciraju sporne sudijske odluke treba potencirati lepe poteze, treba ulagati u infrastrukturu, treba medijski što bolje propratiti i na što vizuelno privlačniji način predstavljati domaću ligu. Napredak je očigledan sa ArenomSport, ali još je to daleko od potrebnog nivoa.
    Takođe, treba sprovesti jaku kampanju da se navija za lokalne timove, a ne da Večiti igraju po celoj Srbiji na "domaćem terenu".
    Naravno, neophodna je privatizacija ili bar jasno definisanje vlasničkih odnosa, jer sa trenutnim stanjem "svačije-ničije" svako krade koliko stigne, a niko ništa ne ulaže...
    (Zii, 9. septembar 2013 17:43)

    # Link komentara

  26. + da se razumemo,
    svaki igrač će pre otići u neki OFK Beograd,Rad ili Voždovac,pre nego u u Ivanjicu ili Novi Pazar.
    Kao i to,da li klubovi tipa Fulam,privlače igrače zbog tradicije,navijača ili lokacije?
    E u tome je sličnost Beograda i Londona,a ne u tome kolika je razlika u životnom standardu glavnog grada Velike Britanije i Srbije.

    (Nadam se da će redakcija odobriti moj komentar.Hvala)
    (akrobata, 9. septembar 2013 17:17)
    Pricaj pricaj nemas pojma uopste lokacija ne igra ulogu vec finansije zato je Jagodina ispred Kragujevca,Kraljeva ili Cacka.Ja kazem jedino regionalna liga sa bracom Grcima,Bugarima i Turcima.
    (balkan league, 9. septembar 2013 17:37)

    # Link komentara

  27. "Ne mogu da verujemšta čitam i koliko ljudi kratko vide. Upoređuju LONDON i Beograd ej "

    Razlika između Londona i ostatka Engleske je jednaka razlici između Beograda i ostatka Srbije. U tome je poenta. Kao i u tome,da nije razlog lošeg kvaliteta fudbala ukupan broj klubova iz Beograda,već poprilična ne efikasnost sadašnjeg sistema takmičenja,gde 4 tima dobiju idu u Evropu,2 ispada ...a 10 timova ne dobija ništa
    nema tu draži.

    + da se razumemo,
    svaki igrač će pre otići u neki OFK Beograd,Rad ili Voždovac,pre nego u u Ivanjicu ili Novi Pazar.
    Kao i to,da li klubovi tipa Fulam,privlače igrače zbog tradicije,navijača ili lokacije?
    E u tome je sličnost Beograda i Londona,a ne u tome kolika je razlika u životnom standardu glavnog grada Velike Britanije i Srbije.

    (Nadam se da će redakcija odobriti moj komentar.Hvala)
    (akrobata, 9. septembar 2013 17:17)

    # Link komentara

  28. Ne mogu da verujemšta čitam i koliko ljudi kratko vide. Upoređuju LONDON i Beograd ej ! Ljudi taj London ima više ljudi nego svih Srba na zemlji zajedno. Da ne pričamo o ekonomiji. U Beogradu se ništa ne proizvodi (pogledajte listu najvećih izvoznika)već su tu predstavništva firmi, strane banke koje služe da izvuku pare iz zemlje ...

    U jednoj FRANCUSKOJ ima ograničenje od najviše 2 kluba iz glavnog grada, a u ovoj našoj siromašnoj i napaćenoj zemlji ne može da se uvede ...

    Stvar je prosta mala bara puna lokalnih krokodila koje treba nahraniti i zato ima doliko klubova iz BG-a u prvoj ligi iako im na stadione dolazi jedva par stotina ljudi ...
    (KG, 9. septembar 2013 16:08)

    # Link komentara

  29. Resenje: 14 timova po trokruznom sistemu, 39 kola (manja zimska pauza), 2 tima ispadaju, 1 ide u baraz. Dozvoliti pet stranaca na terenu i jedan na klupi. Uvesti Superkup krajem juna koji ce igrati 4 tima koji ucestvuju u Evropi Uvesti vece poreske olaksice za sponzore.
    (Dejan, 9. septembar 2013 15:04)

    # Link komentara

  30. (bane, 9. septembar 2013 11:50)

    Bravo za komentar. Riba smrdi od glave. Dzaba nama promena sistema takmicenja i broja klubova, kada po tim klubovima vrsljaju sumnjivi tipusi, kvazi-menadzeri i partijski kadrovi. Onda kada svrha klubova u Srbiji bude bila sportski rezultat i napredak kluba, formiranje igraca, a ne preprodaja istih i pranje para, onda mozemo da pricamo o oragnizaciji takmicenja i infrastrukturi.
    (Radojica, 9. septembar 2013 14:19)

    # Link komentara

  31. liga moze i treba da ima 16 timova, kako neko rece, zadnja 3 ispadaju( jedan kroz baraz), izbaciti razne menadzere, ili ici na 10 klubova ( od toga 7 iz beograda ) i tako da unistimo fudbal za sva vremena...
    (ja, 9. septembar 2013 14:06)

    # Link komentara

  32. Resenje je regionalna liga. Verovatno ce mnogi sada poceti da kukaju kako je to neizvodljivo zbog xyz razloga, ali kada bi funkcioneri klubova i politicari prestali da kukaju i mlate praznu slamu vrlo lako bi se napravila takva liga. Dzabe nama reorganizacija lige i saveza kada su sanse da neka druga ekipa osim Zvezde i Partizana uzme prvenstvo nikakve u narednih 50 godina.
    (Neil Lennon, 9. septembar 2013 14:04)

    # Link komentara

  33. Jedino logicno za nas 10 timova 4-kruzno kao u Hrvatskoj i Svajcarskoj. Ispadaju 2 ekipe. Bez baraža.
    (Miki, 9. septembar 2013 13:27)

    # Link komentara

  34. Ma nista nama netreba. Samo izbaciti kojekakve menadzere i uvesti red , rad i postenje i eto lige. Mozemo menjati sta god hocemo ali dok god mafija vlada rezultata nece biti osim transfera u osrednje klubove !!!
    (Damjan, 9. septembar 2013 13:23)

    # Link komentara

  35. Ja sam rekao zatvorena regionalna liga sto je Vladan Lukic poceo da radi pre nego sto su ga sklonili + sto je usao bio u odnose sa Olimpijakosom Solun,Atina,Nikozija,Istanbul,Izmir,Bursa,Sofija moze i jos neko mada su ovo sve veliki gradovi ,a i drzave su velike.Bez exYu lige jer bi bio isti cirkus kao dosada.Znaci Turci da imaju 5-6 timova,Grci 4,Kipar Apoel,mi Zvezdu,Partizan,Vojvodinu.14 timova mislim da je to dosta i da bi bila jaka liga i veoma gledana u svetu ostali timovi po Srbiji bi sluzili kao filijala za jake klubove ekonomski bi ojacali zamislite da svake sezone Fenerbahce,Besiktas,Oly ili Galata kupi dva igraca iz Srbije sta bi to znacilo klubu i igracu npr. Radnickom iz Nisa.Mada moglo bi se organizovati i za te slabije timove liga na exYu prostorima ili sa Bugarima posto je blizu.
    (samo je ovo resenje, 9. septembar 2013 13:18)

    # Link komentara

  36. Napraviti prve tri lige po 12 ili 10 klubova(i vratiti normalne nazive - Prva liga, Druga liga, Treca liga, a ne ovako da nam se fakticki Druga liga zove Prva liga!?). S tim sto bi se u svakom rangu vise morali ispunjavati veci uslovi. Tako da u elitnom takmicenju mogu igrati samo oni koji ispunjavaju sve uslove koje trazi UEFA. Tako klubovi ne bi dosli u situaciju da bukvalno preko noci, iz Srpske lige udju u Super ligu a da nemaju ni stadion. I naravno play off/ play out, za ulazak ili opstanak to je uvek interesantno.
    (sive celije moc, 9. septembar 2013 13:14)

    # Link komentara

  37. U Engleskoj je trenutno 6 timova iz Londona u Premijer ligi. Nije problem odakle su klubovi,problem je u tome što liga ima 16 timova,a od toga samo 2 tima ispada iz iste. Taj broj bi morao da se poveća na 4
    (3 direktno i 1 u doigravanje)
    i ako bi se liga smanjila na 12,dvokružno
    + play off i play out
    (6 + 6) još jedan krug
    dobili bi tonu zanimljivih utakmica ,jer tako svaka utakmica postaje bitna.
    Drugačije bi klub razmišljao,jer ako se nađe u play out-u
    postoje velika verovatnoća da će i ispasti,jer bi tamo samo dva tima našla opstanak.
    Dok u play off-u /ako se Vojvodina konačno uozbilji bi dobili tri tima koja se bore za titulu
    + još 3 tima koja bi se borila za ulazak u Evropu
    i eto za početak nekog solidnog plana, jer najveći problem kod nas je to nameštanje 3 za 3 ,
    plus neki timovi koji puštaju "blizance",a ne koliko timova je iz Beograda;)
    (akrobata, 9. septembar 2013 12:25)

    # Link komentara

  38. Vlado dodaj Madjare i Grke.
    (milan, 9. septembar 2013 12:24)

    # Link komentara

  39. smanjivanje lige nikako u ovom trenutku imamo 6 klubova iz beograda sto oko trecine lige ako se liga smanji na 10 bice ih opet bar 5 sto ce u tom slucaju biti pola lige. Liga mora da se poveca na 18 sto je cetiri utakmice u sezoni vise automatski mesec dana manja pauza u prvenstvu broj stranac isto tako treba da se poveca ako su nasi mladi igraci dobri igrace ako nisu nece a ne ovako igra i umisli da je zvezda i posle kad dodje otreznjenje vec je kasno, u vecoj konkurenciji sa dobrim strancima kao sto su bili kleo, kamara, oumaru, kastijo, gaj kadu, moreira i nasi mladi igraci bice bolji
    (goc21, 9. septembar 2013 12:21)

    # Link komentara

  40. Pa kako da ostane Mitorvic u Partizanu za 1000e mesecno,kako? Mozda bi momak i ostao da ima bar 5 hiljada a zasluzio je.Pa igraci po Zapadnoj Srbiji uzimaju po 10 000e za polusezonu u trecoj i cetvrtoj ligi.U drugoj ligi ima itekako kvalitetnih igraca,ali sto bi on igrao u OFK za 15 000 dinara mesecno kad moze u drugoj ligi uzeti 1000-2000 e mesecno. Infrastruktura se popravila ali hoce li se neko od ovih modernih neimara setiti da skloni vise prokletu atletsku stazu sa nasih stadiona.Liga sa 10 ekipa,36 kola je jedini spas.
    (el Tigre, 9. septembar 2013 12:12)

    # Link komentara

  41. sve je to mlacenje prazne slame.. sistem i broj ucesnika je nebitan.. srbija moze da ima i 36 timova u ligi ako ce se u njima raditi kako treba i ako nece biti poligon za partijske kadrove.. o kakvom sistemu pricamo kada je javna tajna da se SPS sponzorise od raznih transfera igraca partizana? o cemu pricamo ljudi? ovo ograncenje sa strancima je takodje samo uvedeno, da bi se prodavali tatini sinovi sa jakim menadzerima koji ih guraju u sastave.. riba smrdi od glave.. nece nama svanuti dok nas vode razne kokeze, djurici, partije sede po klubovima.. samo nam fali poslednji ekser u vidu privatizacije koju ce sprovesti dragi nam potpresednik..
    (bane, 9. septembar 2013 11:50)

    # Link komentara

  42. Podrzavam pisanje o domacem fdbalu i samo napred.
    Moram da se ne slozim sa nekim stvarima, pomenuto je da su velike cene domacih klubova za druge domace klubove.
    Tu se prvenstveno misli na cuvene gigante koji se zale na to, a da li oni nekome posteno isplacuju igrace? Oni zele da im igraci dolaze besplatno i ne vole uopste da plate igrace, i to je problem.
    Problem je takodje ustrojstvo naseg fudbala kao amaterskog, te i kad stvore profit klubovi, on brzo nestane u dzepovima onih koji ih vode, i to je onda po zakonu, jer po zakonu FK-ovi ne smeju da prave profit!
    Moze li tema o tome?! To je kljucno, tokovi novca u klubovima.
    Format lige koji je nama potreban je iskljucivo dvokruzni sa 16 klubova.
    Doci ce jednom u ligu i Proleter Zrenjanin i Macva Sabac, Timok, i drugi gradski klubovi koji mogu imati dobru poste tipa Dubocica, Sloga, Dinamo VR, Radnicki PI, Radnicki SO, Loznica, Dinamo PA...
    To je nama potrebno, fudbal koji se igra sirom Srbije i klubovi koji su profesionalni, liga od 12 (imali smo takve lige ako niste mali pa se ne secate, i sa 10, katastrofa od dosade) to ne bi omogucavala a sistem amaterizma i lopovluka koji trenutno postoji nas zakiva na dno Evrope.
    Opet ce se neki javiti kao samo blizanci trebaju igrati iz BG-a Super ligu... Za blizance navija cela Srbija.
    Bg ima cetvrtinu stanovnika i 60% novca zemlje je koncentrisano u njemu, i kao sto vi imate svoje gradske klubove, tako i Beogradjani imaju pravo da navijaju za Rad ili OFK Beograd.
    (Zakon o sportu promeniti i sprovesti jos juce, 9. septembar 2013 11:36)

    # Link komentara

  43. Treba da se poveca broj stranaca, broj kola i, ako vam je bas stalo do timova koji nisu iz Beograda i nemaju kvalitet, povecati broj timova u ligi. Pauza od preko 2 meseca tokom zime nikome ne koristi.
    (otkacheni, 9. septembar 2013 11:31)

    # Link komentara

  44. Meni je kao navijacu dvokruzni sistem najbolji. Nekako je fudbalski, igras kod kuce i na strani sa svakim. Takodje, ne bih se slozio da ovaj sistem od 16 klubova nine doneo dobro. Naprotiv! Danas su tu Kragujevac, Nis, Novi Pazar, Uzice...Na ovim stadionima je odlicna posecenost. Sto se tice sistema takmicenja to je jedna od najboljih stvari u nasem fudbalu. Smanjila se i druga liga na 16, uvedeni barazi,uskoro ce nadam se i Superkup. Ne treba da "hejtujemo" sve sto je nase.
    (Gledalac, 9. septembar 2013 11:30)

    # Link komentara

  45. Svi danas igraju fudbal samo smo mi zaboravili da trcimo.
    A kad vi novinari pocnete vec jednom da obelodanite koliku je nasa reprezentacija pretrcala u kvalifikacijama i najglupijem navijacu ce biti jasno da nasa reprezentacija igra svaku utakmicu u drugom poluvremenu sa jednim igracem manje a o nasim klubovima i da ne pricamo.
    Desetkovanje nije resenje ali je pravi korak za strucne promene kako kod igraca tako i kod trenera.
    (2KA, 9. septembar 2013 11:29)

    # Link komentara

  46. Super je davati ovakve uporedne analize sistema kod nas i u susednim i slicnom zemljama. Kad zavrsite sa fudbalom, mogli biste isto to uraditi za, recimo, sudstvo, bankarstvo, skolstvo, zdravstvo, posedovanje zemljista, otvaranje novog biznisa, itd. Moze covek puno da nauci iz iskustava drugih, a ne samo da naklapa kako nista ne valja i kako bi sta trebalo da bude bez realne reference.
    (vlade, 9. septembar 2013 11:29)

    # Link komentara

  47. Meni se članak sviđa i čekam sledeći.
    Jer nije bitna forma, već suština...
    (student, 9. septembar 2013 11:25)

    # Link komentara

  48. Kakve veze ima sistem, kad ostaje glavno pitanje- KAKO ĆE SE KLUBOVI FINANSIRATI? Profesionalni klubovi se finansiraju od TV prava, sponzora, ulaznica i prodaje dresova i ostalih suvenira. Prodaja igrača je dodatni, nikako osnovni izvor prihoda. Srpska liga kakva god da se napravi ništa od pomenutih bazičnih načina finansiranja ne može da obebedi klubovima- jer je tržište previse malo I siromašno! Kakav marketinši potencijal ima FK Jagodina? Nikakav! Dakle, ona ne može da funkcioniše kao profesionalni, već samo kao amaterski klub. Jedina dva kluba sa ekonomskim potencijalom su Zvezda I Partizan, a oni mogu da ga ostvare jedino u ligi sa sličnim klubovima iz regiona- dakle samo VELIKA ZATVORENA REGIONALNA PROFESIONLNA LIGA je rešenje, dok se srpka i sve ostale lige okolnih zemalje trebaju pretvoriti u amaterske lige. Klubovi su pod pokrovteljstvom gradova, a igrači I svi zaposleni rade za prosečnu platu.
    (mpk, 9. septembar 2013 11:24)

    # Link komentara

  49. Vojvodina je jedne godine slucajno zavrsila na drugom mestu cini mi se...
    (pogresi covek, 9. septembar 2013 11:09)

    # Link komentara

  50. Poceo sam da dobijam ospice na pomen reci 'privatizacija',jer je na svakom koraku. Ali bez nje, tesko da bi i neki idealan sistem opstao i podigao ligu na mnogo veci nivo od sadasnje, koji slozicemo se veoma nizak. Svako ko je nekad trenirao fudbal u nekom klubu(pa makar bio i lokalni) zna kako oni funkcionisu. U upravi klubova sede gradonacelnici, odbornici, direktori javnih preduzeca(JP) i bez njih u klubu ni lopte ne mozes da nabavis. Jednostavno, klub je osnovala drzava(lokalna samouprava) i bez njenih predstavnika klub ne moze da zivi. Izdvajaju se 'velika' sredstva iz budzeta grada(opstine) za ovaj sport, cime on gusi ostale. Da se razumemo, ta sredstva su nedovoljna, ali opet velika za grad i dolazimo do sistema favorizovanja odredjenih klubova. Vecina ljudi koji odlucuju(vidi iznad)nemaju nikakvo prethodno iskustvo sa ovim sportom, a slozicemo se da i nisi neki struucnjaci koji pospesuju rad klubova u kojima su ukljuceni. U takve klubove(drzavne) sponozori ne zele da ulazu jer se nista ne pitaju( u fazonu:'daj pare i nista se ne pitas'). Izuzetak su 'veciti' koji politckim pritiskom dobijaju sponzore. Svedoci smo da ovako dalje ne moze, i da treba da se oformi 'okrugli sto' gde bi strucnjaci(ekonomisti i vrsni menadzeri, predstavnici vlade(raznih odbora, ministarstva za sport i omladinu...), funkcioneri klubova( bivsi igraci)i svakako sportski novinari iznasli resenje za nas fudbal, koji je nazalost na izdisaju.
    (Owl, 9. septembar 2013 11:02)

    # Link komentara

  51. Šta god samo da se igra bar 36 utakmica u sezoni. Dal je to sa 10 timova ili šta već, Al samo što više da se igra a što manja da je pauza.
    (Hipp, 9. septembar 2013 10:52)

    # Link komentara

  52. Prvi deo serijala je znatno kvalitetniji tekst.

    Što se tiče stranaca, ja jesam za liberalizaciju, ali ne smatram da će to doneti manjem odlivu igrača van zemlje. Udomiće menadžeri mnoge na Farskim ostrvima, Malti, Kipru, Azerbejdžanu, Kazahstanu i sl, i iz drugoligaških ekipa, samo će te ekipe dobit manje para.

    Licitiranje sa brojem klubova je neozbiljno. Probani su svi sistemi, i mislim da samo to lutanje i promene urušavaju kvalitet takmičenja. Ne mogu klubovi da se stabilizuju, da naprave srednjoročni plan, kada ne znaju ni koji će format takmičenja biti za dve ili tri godine. Odakle onda i motivacija da ulažu i rade planski? Isto tako, navija se u tekstu za ligu od 10 klubova, jer je to optimalno, a onda se navode primeri da Bugarska ima 16 klbova kao i mi, da manje zemlje kao Slovenija npr, ima manji broj klubova.

    Treba motivisati sponzore da ulažu u klubove van glavnog grada. Zašto BAT ne bi finansirao Radnički iz Niša, FIAT Radnički iz Kragujevca, Tigar Radnički iz Pirota, Telenor isto neki klub izvan Beograda i sl? Dobro, trenutno nemaju interes. Tu bi država, a diplomac sa Jejla bi to trebalo da zna da uradi, morala da pomogne. U smislu što bi za sponzorstvo klubova kompanijama bila umanjena poreska osnovica. Da ne računam sad, ali može se napraviti da na 3 uložena evra, umanjuje se poreska osnovica za 1 evro (srazmera može biti i drugačija, treba napraviti računicu, da država mnogo ne gubi, a da kompanije imaju koristi od sponzorisanja).
    (NekoIzMase, 9. septembar 2013 09:43)

    # Link komentara

  53. Do sada nisam reagovao na vasu neprofesionalnost, ali dosta je vec bilo.
    Slovacka "korgon" liga?
    Zar je toliki problem proveriti pravo ime?
    Liga nosi ime po glavnon sponzoru, u ovom slucaju pivo Corgoň a izgovara se Corgonj.
    Ajde da zaboravite ono Nj na kraju, nema veze, ali da se u bilo kojem slovenskom jeziku C cita kao K, to jos nisam cuo.
    (JedanJePippo, 9. septembar 2013 09:06)

    # Link komentara