1. Imali smo godinama ligu od 10 klubova pa su opet samo Zvezda i Partizan osvajali titule. Jednu je osvojio Obilic ali svi znamo na koji nacin i ko je rukovodio Obilicem. Treba smeniti T.Karadzica i kompletnu garnituru, privatizovati klubove i povecati broj klubova koji ispadaju iz lige.
    (Pedja Zvezdas, 3. septembar 2013 10:16)

    Pretpostavljam da si bas mlad kada "krivis" i razdvajas nacin na koji je Obilic osvojio titulu, od nacina na koji to rade zvezda i partizan. Ta dva tima su direktno odgovorna za skandalozno stanje u nasem fudbalu. Moze to nekome da smeta i da ne bude po volji, ali cinjenice idu u prilog toj tvrdnji. T. Karadzic je i sam proizvod tog sistema. Sistema urusenih i crvljivih vrednosti, gde je istina zapravo laz ponovljena dovoljno puno puta... Pogledajte strukture vlasti u sezonama kada su "veciti"(ne znam samo odakle im pravo na taj naziv, 1945. nije bila toliko davno...) osvajali titule. Ali o ovome bi se moglo naklapati do prekosutra.

    Tri savezne lige (Super, Prva i Druga, ili kako god da se zovu) sa, redom, 10, 12 i 12 klubova, gde bi najniza od te tri bila neka vrsta cistilista. Uslov za igranje u svakoj od liga je infrastruktura. Ispadanje 30% lige na kraju sezone(1 mesto vodi u baraz ostala u nizi rang). Rigoroznije kazne za nesavesno poslovanje klubova i dugove prema igracima. A sto se tice Beograda, nisam iz istog, nisam cak ni ljubitelj istog, ali smatram da ako na terenu zasluzis igranje u visem rangu, onda i treba tamo da ides.
    (rabba, 4. septembar 2013 19:26)

    # Link komentara

  2. NACIONALNA LIGA KAKVA GOD DA SE NAPRAVI JE SMRT ZA PROFESIONALNI FUDBAL! Srbija je malo tržište, siromašno, sa očajnom infrastrukturom. Ako ne mogu Holanđani sa 17 milona stanovnika,, sa tri puta većim BDP-om nego što je naš, sa kolonijama, sa najboljim fudbalskim školama u svetu, sa abnormalnom tradicijom I fudbalskom strašću, ako oni ne mogu da naprave ozbiljnu ligu, odakle nam ideja da ćemo to ikad moći mi!? Ne treba da se zanosimo glupostima. Samo veliko tržište može da donese rezultat I profit. Najveći novac je u TV pravima. I reklamiranja na televiziji pred ogromnim auditorijumom. Zato je potrebna ZATVORENA PROFESIONALNA LIGA sa 20 klubova, od kojih svaki mora da ima minimum MILION navijača! Pa, koliko treba da se ide široko, toliko nek se ide- Od Zvezde i Partizana, Paoka,Arisa, Aeka, Levskog, CSKA, Dinama, Hajduka, Steaue, Rapida, Dinama Bukurešt, Slavije, Sparte, Legije Varšave, Leh Poznanja, Slaska, Austrije Beč... Liga treba da bude apsolutno samostalna, dakle bez ikakvog uplitanja bilo kakvih saveza, jer savezi su amaterske institucije, a liga treba da bude ful profesionalna, po ugledu na američka takmičenja. Ukupno tržište mora biti minimum 100 miliona ljudi. Uefa neće moći da ucenjuje jer ne pruža ništa. LŠ donosi retkima po 6 utakmica godišnje. Jel to dovoljno? Ovakva liga bi jako brzo ušla među najjače, ako ne bi postala I najjača liga u Evropi!
    (mpk, 3. septembar 2013 22:34)

    # Link komentara

  3. Zasto niko ne spomene primer Francuske gde je zabranjeno da Pariz ima vise od jednog kluba u eliti.
    (ue, 3. septembar 2013 13:48)
    Iskreno ne znam da postoji to pravilo, samo želim reći (ili dodati tvom komentaru) da je tamo negde osamdesetih godina u prvu ligu ušao drugi Pariski klub ,,Pariz rasing'' i da je bila opšta euforija u Parizu, a to je bilo vreme kad je Bordo bio neprikosnoveni vladar francuskog prvenstva i naravno PSG sa Sušićem. Suština tvog i mog komentara je sledeći: grad od oko 15 miliona stanovnika euforično proslavlja ulazak drugog tima u prvu ligu a mi smo nezadovoljni zato što grad od 2 miliona ima ''samo'' 6 klubova u prvu ligu!? Slažem se samo da je potrebno više fudbalskih centara kako bi liga dobila na kvalitetu, na taj način jača rivalstvo među klubovima i sigurno se smanjuje nameštanje utakmica.
    (Ljubitelj fudbala, 3. septembar 2013 17:57)

    # Link komentara

  4. Zasto niko ne spomene primer Francuske gde je zabranjeno da Pariz ima vise od jednog kluba u eliti.
    (ue, 3. septembar 2013 13:48)

    # Link komentara

  5. danas svi znaju da igraju fudbal samo mi ne znamo da trcimo
    Austrija iz Beca je u dve utakmice pretrcala 14 km vise nego Zagreb
    to je u evropi danas jedan igrac vise

    zasto vi mislite je ispljuvao sve Hrvatske trenere i zeli da dovodi Magata posvaku cenu ?
    pa zato sto bi Mitrovic sa prosecnim trcanjem od 14km po utakmici vredeo najmanje 15 miliona a Markovic 25
    (2KA, 3. septembar 2013 13:12)

    # Link komentara

  6. Jedini spas je osnivanje nove profesionalne lige,po vlasnickoj strukturi slicne Premier ligi. Prve godine bi klubovi bili odredjeni dekretom (da bi se revitalizovali fudbalski centri) i idealan broj u prvom rangu takmicenja bio bi 12 (Crvena Zvezda, Partizan, Vojvodina, Jagodina, Sloboda Uzice, Radnicki Nis, Radnicki Kragujevac, Novi Pazar, Napredak Krusevac, Spartak Subotica, Metalac GM, Borac Cacak).Trokruzni sistem bi doneo 33 utakmice i u kupu bi se u svakoj fazi igrala samo po jedna utakmica.Tako ne bi doslo do devalvacije derbija,posto bi veciti mogli da se sastanu maksimalno 4 puta tokom godine.Treba uvesti Super Kup,koji bi se igrao svake godine u npr.Banjaluci ili Australiji/USA.Tim takmicenjem bi se ekipe bolje pripremile za Evropu.Vazno je da se nadje jak sponzor za takmicenje i da se potpise unosan ugovor za tv prava,od kojih Zvezda i Partizan ,prvih 3-5 godina ne bi nista dobili ,Vojvodina i Jagodina neki mali procenat ,a ostali klubovi bi podelili vecinu novca.Iz Prve lige bi ispadao jedan klub direktno i jedan u barazu.Ukoliko bi lokalni privrednici ulozili novac,slicno kao u Madjarskoj,za 3 godine bi smo imali jaku ligu ,decentralizovanu ,sa jako dobrom posetom.
    (burger, 3. septembar 2013 12:47)

    # Link komentara

  7. Суштина смањења лиге и јесте деградација тзв. Вечитог дербија..У садашњем систему то је углавном утакмица која одлучује првенство, док остали клубови статирају..Са смањењем лиге концетрише се квалитет па би се у некој будућности могло догодити да неки други дерби одлучује о титули..Швајцарска има десет клубова, а свима је јасно где су они у односу на нас иако су до јуче били фудбалске незналице..Код нас се проблеми обично решавају од краја, а овде је реч о постављању система који би могао да се исплати, не само када је реч о броју клубова..Мора се одвојити Прва лига од ФСС, поставити јасни критеријуми које клубови морају да испуне да би се такмичили и строго придржавање..овај циркус који гледамо са регистрацијом играча, добијањем лиценци, јавашлуком на трибинама одавно не личи на фудбалско такмичење..
    (pera, 2. septembar 2013 15:59)
    Imali smo godinama ligu od 10 klubova pa su opet samo Zvezda i Partizan osvajali titule. Jednu je osvojio Obilic ali svi znamo na koji nacin i ko je rukovodio Obilicem. Treba smeniti T.Karadzica i kompletnu garnituru, privatizovati klubove i povecati broj klubova koji ispadaju iz lige.
    (Pedja Zvezdas, 3. septembar 2013 10:16)

    # Link komentara

  8. Zar nije i Fk Milicionar iz Bg-a, i igrao je prvu saveznu ligu!? Jeste čini mi se, krajem 90ih...
    (Vuko, 3. septembar 2013 03:01)

    # Link komentara

  9. partizan, zvezda, ofk beograd vojvodina, spartak, banat smederevo, macva, radnicki kg radnicki nis, jagodina, borac cacak, napredak, sloga kraljevo, novi pazar, timok, metalac gornji mladi radnik pozarevac, dubocica leskovac i buducnost valjevo.
    (nikola, 3. septembar 2013 02:15)

    # Link komentara

  10. Beograd bi i trebao da ima 5,6 kluba u ligi. Grad ima preko 2 mil. stanovnika koliko ostali gradovi zajedno nemaju toliko stanovnika
    (Bojan, 2. septembar 2013 17:42)

    Berlin ima 10 milina stanovnika (ostatak Nemacke oko 70 miliona,sto otprilike srazmerno rasporedu stanovnistva kao BG-ostatak Srbije) i Berlin ima jednog jedinog prvoligasa-Hertu,a nekada ni nju.Pariz takodje,Rim dva,Varsava,... I sta cemo sada sa tom tvojom preraspodelom klubova po broju stanovnika radi poboljsanja kvaliteta?
    (Slobodni Klikeri, 3. septembar 2013 00:27)

    # Link komentara

  11. Madjarska liga ima bolji marketin ,bolje stadione,vise para i najtrofejniji klub sa najmanje navijaca na svetu(MTK):),ali nije fudbalski jaca od nase tako da je pitanje da li oni imaju bas bolju ligu od nas.Mi smo na amaterskom nivou i nas fudbal ima tendenciju pada. Dok ne dodju pare nasa liga ce biti ovakva,a fudbal ce propadati dok nam filozofija bude defanzivna. Ko ce da gleda meceve sa 1 golom? Na zalost ponasanje drzave pomaze otimacini od klubova,a to gospoda u nasim klubovima koriste.
    Da ne duzim,nema tu nikakve rekonstrukcije dok su postojeci ljudi u nasim klubovima,dok 4-5 klubova drze politicke partije,dok nema privatizacije,bar delimicne...sve drugo je mlacenje prazne slame!
    (fkr1958, 2. septembar 2013 23:14)

    # Link komentara

  12. Trenutna liga od 16 klubova podrazumeva 16 jedanaestorki (176 igraca). Liga od 10 klubova bi zahtevala 110 igraca, sto bi dovelo do grupisanja kvaliteta i poboljsanja lige za 30%. Ili 12 klubova maksimalno.
    Druga stvar je uvodjenje NBA sistema po gradovima, gde ne bi moglo da se ispadne, pa ako neko hoce da ulozi pare, neka uloze u te klubove. To je zbog navijaca, jer je sramota da imamo 300 navijaca po mecu. Dakle, osim Zvezde i Partizana, obavezno Nis, Kragujevac, Novi Sad, Krusevac, Cacak, Subotica, Uzice, Pazar, Jagodina. Za BG klubove mozda kvota od 3 ili 4 kluba (BG i cini trecinu stanovnika Srbije), pa bi time imali sansu OFK, Cuka, Rad, Vozdovac, BSK, Bezanija...pored Zvezde i Partizana).
    (aleks, 2. septembar 2013 23:00)

    # Link komentara

  13. A da pocnemo od srpskog kluba osnovanog 1913. godine -Sportski klub Velika Srbija koji je kasnije preimenovan u SK Jugoslavija a tokom drugog sv. rata zbog zabrane nemackih okupatora nosio naziv SK 1913, kome se posle 1945 godine gubi svaki trag dolaskom "oslobodilaca" u Beograd. Inace taj klub je imao crveno-bele dresove a sediste kluba je bilo u ulici Ljutice Bogdana. 6.avgusts 2013 godine je bila stogodisnjica od osnivanja tog, jednog od najstarijih srpskig klubova na ovim prostorima, koja je prosla na zalost skroz neopazena u srpskoj sportskoj javnosti. I dalje smo u sopstvenom blatu dok ne saznamo ko smo i sta smo.
    (Homo politicus, 2. septembar 2013 22:01)

    # Link komentara

  14. bravo fizicko u skolama u prvi plan, ide nova revolucija od coveka postacemo majmuni
    (ssss, 2. septembar 2013 21:34)

    # Link komentara

  15. Bilo bi interesantno da Vasa redakcija pronadje slucaj Spanije i uspona fudbala tamo u vreme vladavine Franciska Franka.Naime,on je bio veliki navijac Reala i klub je nizao titule redom...Slicno se desavalo i u susednom Salazarovom Portugalu gde je dominirala njemu omiljena Benfika.Lici na nasu situaciju sa Partizanom poslednjih godina...Da ne duzim pricu,resio sam diktator da to malo bolje izvidi izbliza...Ustanovio je naravno,da je cela liga namestana godinama i to u korist njegovog voljenog kluba ali ne samo njegovog jer su razni njegovi poltroni vodili klubove i po potrebi stelovali rezultate.Epilog je bio da je Franko uveo moratorijum na fudbal za seniorski uzrast,mogli su da igraju samo omladinci svoja takmicenja.To je trajalo godinu dana dok se klubovi nisu opametili i poceli da igraju po pravilima. Bio je to jedinstven slucaj u istoriji fudbala,tzv.presedan.Zbog toga je kasnije FIFA i uvela pravilo da politika i Vlada nijedne zemlje ne sme da se mesa u poslove i imenovanja u nacionalnim savezima.U protivnom se zemlja izbacuje iz clanstva sto ovi nasi funkcioneri obilato zloupotrebljavaju.
    (Aleksandar, 2. septembar 2013 21:30)

    # Link komentara

  16. O cemu pricate vi? Beograd ima preko 1.2 miliona stanovnika, cela Srbija oko 7.2.. uzmite u obzir to da svi mladi, kako studenti tako fudbaleri gledaju da nadju smestaj u Beogradu jer tu ima najvise para. Nije kriv predsednik Cukarickog sto predsednik FK Radnik iz Surdulice nema novaca da pogura klub u elitu i sto Surdulica nema kvalitetne fudbalere kao Beograd. Da necete mozda da FSS bira fudbalere za seoske klubove iz gradova koji nemaju prostora za zivot kao Beograd. Krusevac, Kragujevac, Uzice, Novi Sad, Nis, Subotica, Jagodina, Novi Pazar, Ivanjica.. U cemu je problem? Kakva Beogradizacija? Koji to grad ima iole ozbiljniji fudbalski klub? Smederevo? Cacak? Zrenjanin? Sabac? Pozarevac? U svim tim 'manjim' gradovima, ozbiljnost kluba je tolika da igraci posle utakmice iznesu 2 gajbe piva na teren da slave pobedu od 1-0. Je l' to profesionalizam? Ili je mozda stadion problem? A ako jeste, zar Smederevo nema jedan od lepsih stadiona u Srbiji, ali dzaba sve to kada nema ko da igra fudbal tu. Ostavite vi Beograd na miru jer da nije njega ova liga bi bila parodija.
    (Marko Cakarevic, 2. septembar 2013 14:00)
    Да ли си ти свестан шта си реко?
    (Provincijalac, 2. septembar 2013 21:28)

    # Link komentara

  17. @ Clark_Kent_Bgd mislim da nisi upoznat u sistem fudbala u Brazilu. Pobednici federalnih drzava (Brazil je federacija) ne igraju medjusobno za prvaka. U Brazilu postoji federalni nacionalni sampionat Seria A (kao i kod nas), zatim Kup Brazila (ciji pobednik ima pravo ucesca u Kopa Libertadores) i pojedinacne lige svake od federalnih drzava. Osvajanje drzavnog prvenstva nema nikakve veze sa igranjem u Seriji A npr Flamengo moze da osvoji prvenstvo drzave Rio (koji se igra po kup sistemu o okviru jedne federalne drzave) ali u isto vreme moze da ispadne u Seriju B ili Seriju C.

    Moje misljenje je da je kvalitet fudbala bi ona najvecem nivou kada smo imali ligu od 12 timova gde se liga delila na plej of i plej aut. U onih 6 timova za plej of niko nikome nije hteo da prodaje bodove. Imali smo situaciju da Vosa bije Zvezdu 2 puta a Bezanija i Partizana i Zvezdu. E sad sa druge strane slazem se da se obezvredjuje derbi jer sa 3-4 derbija dolazi do zasicenja. Sa druge strane mnogo se paznje posvecuje samom derbiju jre recimo kada se on igra u vestima jedva da mozete i da vidite golove, preglede pa cak i same rezultate sa drugih utakmica. Taj sistem se dobro pokazao kod Svajcaraca i u novije vreme kod Austrijanaca ali recimo Skotska vec dugo ima isto 12 timova ali tamo do kraha Rendzersa ostali timovi skoro da nisu ni postojali (poslednju titulu a da nije Seltik ili Rendzers je uzeo Aberdin davne 1985e godine).
    (kajmak1, 2. septembar 2013 21:28)

    # Link komentara

  18. propast srpskog fudbala je poceo onog momenta kada su se otvorile gomile skola fudbala aklubovi zaboravili na njih to jest ako ja imam sina koji je u perspektivi mesi ili ronaldo a nemam novca da ga ispratim onda on nece postati fudbaler a ako imam bumbara a imam novcada ga ispratim bice fudbaler a sto klub liga i reprezentacija nemaju koristi koga je briga svi ce sada reci kako smo prvaci evrope u mladjim kategorijama ali nas u klupskom i reprezentativnom fudbalu u evropi nema nigde sto se trenera tice oni su na nivou 90-tih godina i uce taktici i igri igrace koji se vise u evropi ne igra nigde sto znaci da bez trenera i igraca mozemo da skracujemo ili povecavamo ligu koliko hocemo ne vredi sto se beograda tice normalno je da gusi ostale delove srbije jer je ona visoko centralizovana i sav novac ide u beograd i kada se on namiri sta je ostalo ide ostatku srbije tj kada bi se bilo koja dva kluba iz srbije forsirala i ubacivao novac kao u zvezdu i partizan verujem da bi i oni davali iste rezultate kao i ta dva beogradska kluba kako neko ovde nabroja londoske klubove neka ne za boravi da je engleska visoko razvijena drzava i da je mnogo manje centralizovana drzava od srbije a da london ima gotovo isto stanovnika kao i cela srbija pa samim tim ima jos i malo prvoligasa samo 5 i da je tamo neshvatljivo da zivis u jednom gradu a volis klub iz drugog u londonu je ne shvatljivo da zivis u celziju a navijas za fulam iako su to dva susedna kvarta
    (ne vredi bez igraca, 2. septembar 2013 21:27)

    # Link komentara

  19. Grčka liga nam je po mentalitetu i tradiciji daleko bliža nego Mađarska.Iz Beograda u Super ligi treba da ostanu samo Partizan,Zvezda,OFK Beograd i Rad,a ostali klubovi treba da budu iz ostatka Srbije...
    (yumatu, 2. septembar 2013 21:01)

    # Link komentara

  20. pod brojem 1.uvesti 1.ligu ali i sve naredne sa po 10 klubova i 36 kola po uzoru na škotsku ili švajcarsku ligu.četvorokružni sistem bi garantovao mnogo veću regularnost,a usput bi se smanjio broj minornih klubova u društvu najboljih.iz liga bi direktno ispadao poslednji,a predposlednji bi igrao baraž.vidim da neki predlažu da se iz 2.lige ne ispada.notorna glupost!ne treba dodeljivati nikakve licence i slične budalaštine nego treba uvažavati samo uspeh na zelenom terenu.ako beogradski klubovi na terenu izbore učešće onda ne bi smelo da im se administrativnim putem isto brani.evo sinoć na brdu na utakmici čuka-vojvodina 5000 ljudi.reflektori ko na marakani.atmosfera dostojna prve lige, za razliku od mečeva u onoj štali u ivanjici ili onoj močvari u borči.i stvarno ne vidim ništa pozitivno u našem fudbalu za vreme toletove vladavine.to što je broj klubova u 1.ligi povećao na 16 je za svaku osudu.samo je povećao broj partizanovih filijala,metalac,javor,bsk.a šta se desilo sa nekad velikim centrima zrenjaninom,čačkom,lučanima?ništa dobro nije uradio karadžić.iza njega je ostala fudbalska pustoš.
    (slobinator, 2. septembar 2013 20:42)

    # Link komentara

  21. U svim tim 'manjim' gradovima, ozbiljnost kluba je tolika da igraci posle utakmice iznesu 2 gajbe piva na teren da slave pobedu od 1-0. Je l' to profesionalizam? Ili je mozda stadion problem? A ako jeste, zar Smederevo nema jedan od lepsih stadiona u Srbiji, ali dzaba sve to kada nema ko da igra fudbal tu. Ostavite vi Beograd na miru jer da nije njega ova liga bi bila parodija.
    (Marko Cakarevic)

    Ebiga, mi nemamo splavove... Kod nas Nisava isuvise mala!
    (Balkanski, 2. septembar 2013 20:30)

    # Link komentara

  22. Ima dosta komentara sa tvrdnjom da smo videli ligu sa 10tak klubova i da nije bila dobra. Samo niko nije naveo kako je to merio - po igračima, dometima u evro utakmicama, rangu reprezentacije?
    Neko je pomenuo da klubovi nisu mogli da se ustale, što je zapravo pozitivna stvar, jer koliko ja vidim, ustaliti se znači bolje trgovati bodovima.
    Mala liga na jesen i kup/ liga sa Rumunima i Bugarima na proleće i pošteno sudjenje.
    (od juče, 2. septembar 2013 20:25)

    # Link komentara

  23. Ja bih isto voleo da se ugledamo na argentince.Oni imaju 2 sampionata po ''sezoni'',jesenji i prolecni,tako bi takmicenje bilo neizvesniji,a i bio bi veci broj titula koj moze da se osvoji.Na kraju bi se kao i kod njih igralo superfinale koje bi odlucilo ko ide npr. u ligu sampiona.

    takodje treba smanjiti broj klubova.
    (aca, 2. septembar 2013 20:12)

    # Link komentara

  24. Odličan članak!
    (student, 2. septembar 2013 20:01)

    # Link komentara

  25. prva liga 20 klubova,druga da se deli na jug,sever,zapad,istok I Beograd I da imaju isto po 20 klubova ,I da svakom regionu pripada po cetiri mesta u prvoj ligi. klubovi da budu privatni a stadioni drzavni I da se placa najam ,mogu I da otkupe klubovi Ali onda Sami placaju.
    (m.n, 2. septembar 2013 19:40)

    # Link komentara

  26. Kvalitetna fudbalska liga u Srbiji ne moze da se razvije zato sto skoro cela Srbija navija za dva kluba Zvezdu ili Partizan.Jedino resenje za spas naseg fudbala je oformiti bivsu ligu SFRJ i vratiti veliku cetvorku.
    (nikola, 2. septembar 2013 19:33)

    # Link komentara

  27. Poceli su bas siroko,nadam se da ce uhvatiti sve ovim serijalom.


    Ono sto je moj predlog,za ovu prvu pricu o sistemu takmicenja je da se poveca broj klubova koji ispadaju na minumum 4! Sto se tice broja klubova,ja ne vidim da je 16 previse,ne bi mi znacajniji kvalitet dobili sa 10 klubova...


    Dakle,u ligi sa 16,ispadanje samo 2 kluba je skandalozno.Ja ne znam ima li to idje.10 klubova igra za sredinu! U takvoj situaciji,namjestanje i bezvoljno igranje u poslednjim kolima se samo po sebi namece.Dakle,minimum 4 (2 direktno,ili tri direktno,ostatak kroz baraz),a moglo bi se ici jos radikalnije.


    Takodje,povecati broj utakmica i nekako smanjiti jebenu pauzu od cetvrt godine u toku zime.Jos jedna kocnica ozbiljnoj ligi.Dakle,broj utakmica povecati kroz kup.Dva meca u svakoj fazi,cak i u finalu.Sa produzecima i penalima.Plus superkup,takodje na dva meca.


    Ovako,vecina klubova igraju 31-34 utakmica po sezoni,jednom nedeljno, ispanut neces osim ako bas nisi prelos,e zato su nam igraci babetine bez kondicije i bez motiva.
    Измени поруку
    (forumas, 2. septembar 2013 19:29)

    # Link komentara

  28. Ligu ne treba smanjivati. Treba ostaviti 16 klubova. problem je transparentnost kapitala u klubovima. Zato u JSL imamo gomilu fudbalskih klubova iz BG-a koji vode u najmanju ruku sumnjivi likovi. Da ne pominjem da je stadion Cukarickog neuslovan za bilo koju ozbiljniju ligu. FSS treba da forsira klubove iz provincije, kroz gradnju infrastrukture. Jedini klubovi iz Beograda sem vecitih, a koji imaju tradiciju i stvaraju igrace su Rad i OFK. Sve ostalo treba odstraniti iz profesionalnih krugova. Kome je u interesu da JSL igra klub iz prestonice koji ima 150 navijaca. Zabranio bih javnim preduzecima da budu sponzori fudbalskih klubova, narocito CZ i Partizana i da im drzava oprasta dugove. Ako je mogao Rendzers u stecaj moze i Zvezda. Ne mogu isti ljudi sedeti u upravi Metalca i Partizana. Ne moze ministar policije hapsiti predsednike svih klubova koji su konkurentni klubu kojem je on bio predsednik. Ne moze jedan prvoligas na utakmicu protiv Zvezde i Partizana istrcati bez 2 a kamoli 5 najboljih igraca bez opravdanog razloga. I ne mogu se kupovati igraci od drugog prvoligasa ako je sezona pocela. Poslednji dan prelaznog roka je prvi dan pocetka lige. Nijedan klub ne moze da ima vise od 25 licenciranih igraca, niti moze da ne lincencira igraca kojeg je kupio. Nema kupovine na veresiju. Pare na ruke. I nema kupovine surnaest igraca pa slanje na kaljenje. Jos mnogo toga, ali za pocetak ovoliko.
    (Branislav, 2. septembar 2013 19:18)

    # Link komentara

  29. 1. Privatizovati klubove. Vlasnik bi momentalno izbacio politicare, menadzere i ostale parazite iz kluba jer nece da baca svoje pare. Unapredio bi sigurno klub jer niko nije lud da radi na svoju stetu. Jedina stvar koju država treba da uradi je da ubaci stavku da svrha stadiona ne može da se menja (da ne bi prodao zemljište za tržni centar i pobegao) i da ne može da proda klub za manje od 10 godina (da ne bi dosao samo da opere pare i pobegne).

    2. Da FSS kaze: uslovi za Super ligu su stadion od 10.000 sedećih mesta, pokrivene tribine i reflektori. MORA da se misli o komforu gledalaca. Ova stavka bi automatski blokirala instant klubove za pranje novca bez navijača i svrhe (uglavnom iz BG predgradja). Van Beograda klubovi imaju mnogo više publike i nikome se ne bi isplatilo da pravi novi stadion u BG od 10.000 koji bi bio prazan. Niš, Pirot, Kragujevac, Užice, Subotica, Jagodina, Kruševac, Smederevo itd već imaju tolike stadione i onome ko hoće da ulaže u fudbal bilo bi mnogo isplativije samo da to sredi.

    Treća i najvažnija stvar je regularna liga. To je već dublje pitanje i potreban je pošten predsednik saveza koji bi udario disciplinu i imao nultu toleranciju. To nije Tole.

    4. Nulta tolerancija za ispade navijača i doživotne zabrane za te ljude.

    5. Da se popravi kvalitet fudbala. Najbrže rešenje bi bila liga SFRJ ali da bi se to desilo treba prvo prethodno nabrojano kako bi se klubovi organizaciono podigli na mnogo viši nivo.
    (S reci na dela, 2. septembar 2013 19:16)

    # Link komentara

  30. Ma šta se svi pravimo ludi rešenje se zna ali država neće ništa da uradi. Klubovi moraju da se privatizuju. Tada bi novi vlasnik izbacio momentalno političare, menadžere i ostale parazite iz kluba jer nije lud da baca svoje pare. Ako se neko plaši da bi mogao da uništi Zvezdu i partizan, zašto bi?? Ako je njegovo koji bi interes imao da uništi to što je njegovo? Jedina stvar koju država treba da uradi je da ubaci stavku da svrha stadiona ne može da se menja (da ne bi prodao zemljište za tržni centar i pobegao) i da ne može da proda klub za manje od 10 godina (da ne bi dosao samo da opere pare i pobegne). Druga vrlo bitna stvar koju mora FSS da uradi je da kaže: uslovi za Super ligu su stadion od 10.000 sedećih mesta, pokrivene tribine i reflektori. Ova stavka bi automatski blokirala klubove bez navijača i svrhe poput Bežanije, Voždovca itd. Van Beograda klubovi imaju mnogo više publike i nikome se ne bi isplatilo da pravi novi stadion u BG od 10.000 koji bi bio prazan. Niš, Pirot, Kragujevac, Užice, Subotica, Jagodina, Kruševac, Smederevo itd već imaju tolike stadione i onome ko hoće da ulaže u fudbal bilo bi mnogo isplativije da tu ulaže pare nego u male bg klubove sa 100 navijača. Tako se na lep način širi fudbal po gradovima koji zaista i vole fudbal i mogu da skupe 10.000 i gde klubovi zaista i postoje zbog fudbala. Znate li koliko je teže da se namesti utakmica pred 10.000 ljudi koji žive za taj grad i klub nego pred 100 navijača ofk-a. Treća i najvažnija stvar je regularna liga. To je već dublje pitanje i potreban je pošten predsednik saveza koji bi udario disciplinu i imao nultu toleranciju. To Tole nije. Četvrta, nulta tolerancija za ispade navijača i doživotne zabrane za te ljude. Peta da se popravi kvalitet fudbala. Najbrže rešenje bi bilo liga SFRJ ali da bi se to desilo treba prvo prethodno nabrojano kako bi se klubovi organizaciono podigli na mnogo viši nivo.
    (Gubi se Tole ODMAH!, 2. septembar 2013 18:57)

    # Link komentara

  31. Mi smo bar, računajući i bivšu SFRJ isprobali skoro sve "sisteme takmičenja", od čuvenih kvalifikacija i četiri grupe druge lige, do jedinstvene druge lige, a sa prvom ligom, u svim varijantama od 10 do 18 klubova (bilo je i 19 jednom) a i 20 sa dve grupe "A" i "B". Mislim da je Karadžić dosta učinio na razvoju "centara" van Beograda, ali realnost je drugačija. Ceo sistem UEFA takmičenja je poput NBA lige, prilagođen samo najvećim evropskim klubovima. Dok naši klubovi "ratuju" za neki "prolaz" u grupnu fazu u Evropi, tzv. veliki evropski klubovi se pojačavaju i pripremaju. Sve se svodi, ne na novac, već na količinu novca, a mi smo tu nemoćni. Naše 41. mesto na svetu je "uspeh" u odnosu na 95. po BDP ili iza stotog prema nekim drugim pokazateljima. Prema UEFA pravilima mi nemamo nikakve šanse da "uvedemo" pravilo o zadržavanju mladih fudbalera. Tu ni rukovodstva klubova, a ni Karadžić ne mogu ništa. Svaki naš iole mlađi igrač, koji se istakne u našoj ligi jednu sezonu, drugu "sačeka" u bogatijem klubu iz bogatije zemlje.Kako da Partizan, Zvezda, Vojvodina, Jagodina itd. "prođu" malo dalje u Evropi, kada ne mogu dve kvalifikacione utakmice da odigraju u istom sastavu? Nemoguće! Možda je broj klubova od 16 dobar, pre bi se mogao ravnomernije "koncentrisati" kvalitet kod samih domaćih klubova. Da se ne dozvoli da Partizan i Zvezda "preuzimaju" najbolje iz drugih "centara" u Srbiji. Time se "kvantitetom" ujednačava "kvalitet". Za veće promene, "pare" i privatizacija.
    (Rokatanski, 2. septembar 2013 18:55)

    # Link komentara

  32. 10 ili 12 klubova u najjačoj ligi i ili četverokružni sistem ili play off i play out. A igra ko zasluži na terenu i KO IMA INFRASTRUKTURU! Gledanost sigurno veća utakmica u večernjim terminima, jači klubovi znače veći rivalitet... A druga isto profesionalna i manja da onaj ko uđe ne bude za popravljanje gol razlike.
    (Jaaaaaa, 2. septembar 2013 18:52)

    # Link komentara

  33. Sve to stoji da oni ulažu u fudbal, ali im se i ne vraća baš. Jedino im je reprezentacija napredovala kolko-tolko. U petak igraju odlučujući meč u Bukureštu. Inače klupski fudbal, po meni, čak i slabiji nego u Srbiji. Ovo vam pišem, jer ovde živim i znam kakvo je stanje. Gledalaca sve manje na stadionima, jer su uveli obaveznu registraciju svim navijačima (navijačke karte), posetiocima fudbalskih utakmica. Time žele da imaju potpunu kontrolu nad građanima. Navijači se tome strogo protive i ističu da toga nije bilo ni u najtamnijim vremenima komunizma. Gledanost je sve manja. Ne cvetaju ni ovde ruže, kako se u pojedinim delovima ovog teksta može pročitati. Veliki pozdrav i svaka čast na trudu da se ovakav tekst napiše i makar malo približi ljubiteljima sporta u Srbiji. CZ_Bpest
    (CZ_Bpest, 2. septembar 2013 18:32)

    # Link komentara

  34. Bravo za clanak!! Konacno neka zdrava i kreativna inicijativa... Mislim da bi bilo lose da se smanjuje broj klubova u super ligi, 16 klubova je idealan za Srbiju! Po meni je najveci problem sponzorisanje, treba da se oformi nova privatna liga sa dosadasnjom strukturom klubova i da bude u vlasnistvu neke banke npr, po uzoru na premijer ligu u engleskoj... To je samo jedan od primaera, najbitnije je da liga dobro prihoduje, naravno isti recept i za klubove, P R I V A T I Z A C I J A!
    (Dusan iz NS, 2. septembar 2013 18:25)

    # Link komentara

  35. Vidim da u komentarima ima nekih zanimljivih predloga,ali i bezveze.
    Dobar deo komentatora ovde je mladje generacije i prati fudbal od skoro,ne zna ili ne pamti da se 90ih i kasnije pokusavalo sa ligom od 10-12 klubova,cetvorokruzno,pa se ispadalo na polusezoni iz grupe A u B,pa i trokruzni sistem,pa neko prebacivanje bodova,sabiranje,oduzimanje,bla bla,pa je onda liga deljena po sistemu gde od 1-6 igraju za titulu (kod nas ni 3. ne igra za titulu),a od 6-12 za opstanak.I razne druge kombinacije koje su totalno unistile fudbal u Srbiji. A varijanta 1-6 i 6-12 je donela totalno unistenje posete na stadionima od 6-12,a CZ i Partizan su se nasli u situaciji da po 4x ugraju sa Zemunom i Zeleznikom i izmedju sebe (sto je postalo dosadno i smanjilo posetu na derbijima),a Vosa i OFK-a da drugi deo sezone uopste ne igraju sa CZ i Partizanom,sto ih je unistilo.
    Svi skraceni sistemi su isprobani i nisu doneli nikakve rezultate,naprotiv. Sistem od 16 klubova kao sada pokazao se (sto sam i pretpostavljao ranije)kao najbolji. Eventualno mogu da pristanem na 14 klubova i to je najnize dokle treba ici. S tim sto ako ima 16 onda ograniciti 5 iz BGa,a ako ima 14 onda 4,ko hoce da ulaze neka izadje iz BGa i neka ide u CA,KV,Pirot,ZR,SO,SD,GM i neka tamo ulaze i pravi stadione na krovu,na planini,ni nebu ni na zemlji,garant ce imati posetu 5000+ svaki mec,provincija voli fudbal i imaju rivalitete.A nama fale rivaliteti. I da se uvede pravilo za 0-0 nema bodova,radi spasa igre.
    (Slobodni Klikeri, 2. septembar 2013 17:57)

    # Link komentara

  36. Cela liga biće Beogradska zona još malo,ići će GSP-om na gostovanja
    (Force, 2. septembar 2013 17:50)

    # Link komentara

  37. Za spas srpskog fudbala, postoje samo dva rešenja ili decentralizacija, tj. stvoriti ligu iskljucivo od centara ili stvaranje nove lige SFRJ lige. Da bi nasa liga uspela potrebno je da svi ti klubovi budu mnogo ozbiljniji u svom radu, a ne da budu hit jedne ili dve sezone, kao što smo imali mnogo slucajeva do sada. Mnogi stadioni su poslednjih godina poprilicno renovirani, osvetljeni. Ali ne možete očekivati da bude publike na stadionima kada poslednjih 20 godina samo dva kluba osvajaju titulu. Znači, sve se unapred zna, treba naći načina zadržati igrače bar do 25-26 godine, mora mnogo vise da se radi sa igračima, ovi današnji ne znaju ni da trči, ni da razmišljaju, nemaju profesionalni odnos prema svom poslu. Mnogo, mnogo je stvari oko kojih treba da se radi, a to ne može da se postigne za jednu sezonu, potrebno je mnogo sezona da bi se postigao uspeh. A pre svega mora da bude liga bez nameštanja, povlašćenih i tome slično. Meni nije jasno zašto na primer Zvezda i Partizan ne mogu da se sastanu i prvom kolu kupa Srbije ili u prvom kolu prvenstva. Treba svi da budu jednaki i onaj prvi i onaj poslednji...I još mnogo toga!
    (Maybe Baby, 2. septembar 2013 17:50)

    # Link komentara

  38. Moje misljenje: Treba ostaviti 16 timova koji ce igrati Superligu. Napraviti Prvu A i Prvu B ligu koje ce biti geografski podeljene radi smanjenja troskova. Uvesti da ispadaju 15. i 16. iz Superlige a da 13. i 14. igraju baraz sa drugim iz Prve A i Prve B. Uvesti Superkup koji ce igrati 4 tima koja ucestvuju u Evropi i koji ce se odrzati negde pocetkom Jula po kup sistemu. I naravno biti stroziji prema pojedinim klubovima kada je infrastruktura u pitanju. Ako nemas 300 000 evra za reflektore onda ne treba ni da igras Superligu.
    (Dejan, 2. septembar 2013 17:47)

    # Link komentara

  39. Beograd bi i trebao da ima 5,6 kluba u ligi. Grad ima preko 2 mil. stanovnika koliko ostali gradovi zajedno nemaju toliko stanovnika
    (Bojan, 2. septembar 2013 17:42)

    # Link komentara

  40. Manite fudbal, ulazite u kosarku. Kosarka, kosarka i samo kosarka. Tu su i vaterpolo, atletika, gimnastika, odbojka, ostali vodeni sportovi,... Ali pogurajte kosarku svim silama, probleme u fudbalu resavajte polako i strpljivo, ne moze preko noci.
    (Sinisa, 2. septembar 2013 17:40)

    # Link komentara

  41. Svajcarski sistem bi nam najvise odgovarao, 10 klubova po cetiri serije 36 utakmica. Igrati po cetiri puta sa kvalitetnim timom znaci puno. Naravno uz privatizaciju klubova
    (Bojan, 2. septembar 2013 17:32)

    # Link komentara

  42. Srpski fudbal ne moze da ide gore nego samo dole dokle god sportski mediji bombarduju naciju sa CZ i PFC. Evropski prenosi za BG blizance idu i iz najvece zabiti, dok ove godine nije obezbedjen prenos meca Bursa-Vojvodina. Na jedvite jade je izdejstvovan prenos meca play-offa!!! Evro mecevi Vojvodine su na RTV, a ne na RTS. Zar mislite da Nislijama, Kragujevcanima i ostalim gradjanima Srbije nije interesantno pogledati mec Vojvodine u Evropi? Uostalom zasto CZ i PFC idu na RTS, a ostali klubovi nek se emituju na lokalnim TV stanicama. Pogledajte Arenin prenos JSL. Svaki vikend prenose iskljucivo CZ i PFC, pa jel to normalno? Kako ostali klubovi da i nadju sponzore i da ostvare neki markentinski napredak, kad su u totalnoj medijskoj blokadi. Svaki medij apsolutno tendenciozno naginje BG blizancima. Novi stadion u Nisu ni u desetom delu nije medijski propracen kao onaj u Vozdovcu. Svi mediji pricaju o "cudu" sa Cukarice i njihovoj liderskoj poziciji, a oni dele isti broj bodova sa Niskim Radnickim koga mediji ne spominju!!! itd itd E kad se ti medijski okovi u Srbiji razbiju, onda mozemo da pricamo o fudbalskoj decentralizaciji, do tad cemo na vestima slusati "prvi Partizan je povecao razliku nad petoplasiranom zvezdom", bez pominjanja drugog, treceg i cetvrtog... (ovo je ziva istina, na jednim vestima u sezoni 08/09, ja licno slusao)
    (Joki, 2. septembar 2013 17:25)

    # Link komentara

  43. Zasto se u vom tekstu spominje Indjija u negativnom kontekstu? Ona nije usla u Super ligu uz pomoc politike, vec zado sto je spojila talentovanu generaciju lokalnih fudbalera sa jos par iskusnijih pojedinaca iz okoline, a spala je vec posle jedne godine zgog nedostatka finansijskih sredstava i nedovoljnog broja sponzora.
    (milos, 2. septembar 2013 17:16)

    # Link komentara

  44. Vidi zaba da se konj potkiva,...
    Sustinski problem u Srpskom fudbalu NIJE organizacija lige. Zamajavanje tim tehnickim detaljem je trazenje dlake u jajetu. Sustinski problem u fudbalu kopira sustinski problem celog drustva: korupcija. Korupcija sledi iz prevelike moci i previse detaljne kontrole od strane birokrata. A ovaj clanak je cak ni ne pominje direktno (pominje neke detalje koji direktno iznicu iz korupcije, ali nikad ne pokusava da je podvuce ili resi)...
    Prvi korak mora biti smanjene moci birokratije. Niko ne bi smeo biti na celu FSS vise od godinu dana. Godinu dana i dovidjenja. Nema vracanja. Nema odlaska na drugu poziciju u FSS. To bi bio najveci udarac na korupciju. Drugi znacajan deo bi bilo sredjivanje sudskog sistema uz pomoc razvijenih sistema (Nemacka, Italija, Engleska, Francuska,...) - slati nase sudije na nivou na kome mogu da rade tamo a ovde dovesti slucajno izabrane arbitre iz tih zemalja, bar za jednu sezonu ako ne 3-5 sezona. Tako prvo obuciti nase sudije a drugo smanjiti korupciju u tom delu igre.
    Glavno resenje je smanjivanje korupcije. Sve ostalo je od daleko, daleko manjeg znacaja.
    (dusanmal, 2. septembar 2013 16:52)

    # Link komentara

  45. @"neko iz mase"-zašto mislis da FK Rad ne zaslužuje prvu ligu. Rad je svojim znojem, a ne politikom i kriminalom zaslužio to mesto! Rad je uz jedno posustajanje, član elite od 1988 godine!!! Napred Rad!!!
    (CP6uH-UF(ujko;), 2. septembar 2013 16:46)

    # Link komentara

  46. problem je sto se nikakvi zakoni i propisi kod nas ne postuju, jer drzava prakticno ne postoji. da imam vremena snimio bih dokumentarni film "1000 nacina da pobedis sistem" ili tako nesto. ono sto bih u tom filmu zeleo da kazem je da u srbiji svako sa 1000 evra u dzepu moze da izigra bilo koji zakon ili pravilo. u to sam potpuno siguran. i kako u takvom okruzenju organizovati fer takmicenje i poslovanje u najprofitabilnijem sprotu? kod nas je tezak divlji zapad, a fudbal je samo ogledalo drustva. dok se drustvo ne sredi, pocev od toga da se zna sta je cije i da mora da se odgovara kada se prekrsi zakon, nema nista od naseg fudbala.
    (d, 2. septembar 2013 16:44)

    # Link komentara

  47. Пример паралеле са Мађарском је добро представљен, али мислим да је Румунија још бољи пример. Баталили су ''дечје болести'' са вечитим првацима из престонице, па смо тако гледали Клуж, Униреу и Оцелул у Лиги шампиона, а број различитих румунских клубова који је у овом веку играо у Европи је двоцифрен. Инфраструктура коју имају је мисаона именица за све земље бивше Југославије, као и поменуту Мађарску, а круна рада је та да је престоница добила национални стадион и организацију финала Лиге Европе, вероватно ће у догледно време да дочекају и Суперкуп Европе, пошто се више не игра традиционално у Монтекарлу.

    Чињеница је да је неопходна лига са јаким центрима који стварају култ свог клуба, јер, реално, ниједан клуб није напредовао тако што је највећи број утакмица у гостима у једној сезони играо са већинском подршком навијача на својој страни. Да ли би Барселона, Реал, Манчестер, Ливерпул, Бајерн итд. били то што јесу да су на гостовањима имали 80 публике на својој страни?
    (Владимир, 2. septembar 2013 16:42)

    # Link komentara

  48. ja bih smanjio ligu na 10 klubova. cetverokruzni sistem. ako se devalvira derbi, nema veze. cilj je da svaki vikend bude fudbalski praznik a ne samo dva puta godisnje. sa cescim igranjem derbija splasnule bi i nenormalne navijacke tenzije.
    kao sto je nekada postojala zabrana da fudbaler napusti zemlju pre 28. ja bih sad uveo suprotno pravilo da fudbaler ne moze da igra prvu ligu posle 24 god. starosti. sa iznimkom 2-3 igraca po klubu. time bih stimulisao omladinske pogone i prednost dao klubovima sa jakim mladjim selekcijama. prvi profesionalni ugovor bi bio standardan 4 godine na fixnu sumu novca i to za celu ligu. pri prodaji fudbalera, 60% ide u klub, 40% se deli ostatku lige. sponzor na dresu je 100% klubski prihod, sve ostale sponzore, tv prava i marketing je vlasnistvo lige i ravnopravno se deli.
    za pocetak.....
    (srdan, 2. septembar 2013 16:41)

    # Link komentara

  49. Skratiti "zimsku pauzu" , zabraniti delovanje menadzerima ( ako ne potpuno onda bar do 21.godine npr. ) ,ako je ikako moguce,naci jaceg sponzora koji bi nagradjivao za svako mesto srazmerno,osim za one koji ispadaju...itd,itd...ima tu jos dosta stvari koje bi moglea se urade,ali ovo su one koje mi prve padose na pamet ;)
    (zlocko, 2. septembar 2013 16:38)

    # Link komentara

  50. nastavak...Ok,sad ce neko pominjati kvalitet i ovo i ono ali ne kazem ja da te klubove treba postaviti tu na lepe oci nego ulagati u njih,malo forsirati. Svaka cast tom Cukarickom ali i kada bi se u Timok ulozilo a hvala Bogu izgleda se neko setio da ulozi i on bi bio kao sad Cukaricki. A da ne pricam o tamnoj strani te cuke i to sto mi se ne svidja a to je da su oni u poslednjîh 20god padali ustajali bukvalno se ugasili i to za mene nije kvalitet vec nestabilan klub i klub za perace para koji dodju uloze kao pokupe kajmak odu i klub ostane opeljesen.
    (rill83, 2. septembar 2013 16:31)

    # Link komentara

  51. Ja mislim da je liga od 10 timova pravo resenje za nas fudbal. Jedino mi je malo glupo sto ce se recimo veciti derbi igrati najmanje 4 puta u jednoj sezoni, sto je po mom misljenju mnogo. E sad, prednost je sto ce svi kvalitetniji igraci biti skocentrisani u tih 10 timova i liga ce biti jaca.

    1. Partizan
    2. C.Zvezda
    3. Vojvodina
    4. Spartak
    5. Jagodina
    6. Radnicki Nis
    7. Radnicki Kragujevac
    8. Sloboda
    9. N. Pazar
    10. Napredak

    Zamislite kakvog bi "klanja" bilo u ovakvoj ligi?
    (Dominatori, 2. septembar 2013 14:09)
    Spartak za celu sezonu se skupi gledalaca koliko Čuka i Voždovac za jednu utakmicu!Kakva jagodin, Napredak i ostala boranija...Fali još jedan tim iz NS-a, Senta, jedan tim sa područja Kikinde i Zrenjanina.
    (Sima, 2. septembar 2013 16:28)

    # Link komentara

  52. realno, gledajuci kvalitet tole super lige, mogli bi opusteno da spojimo i prvu sa super ligom posto igracki nisu mnogo slabiji. Infrastruktura je problem. E sad, iz beograda sam, ali volim kad se igra dobar fudbal van beograda. Ponosan sam na pune tribine u nisu i kragujevcu. Voleo bih da vidim i borac iz cacka tu... i ko god moze da napuni tribine. Na kraju krajeva, fudbal se igra zbog nas (navijaca). Svaka cast vozdovcu itd, ali ako nemas navijace, dzaba ti stadion. Problem vezan za srbiju je ... to sto su gradovi osim bg i ns relativno slabi finansijski, i sto mladi gledaju da pobegnu za bg ako im se ukaze prilika. Sto se mene tice, voleo bih sto vise utakmica, nista zimski odmor. To moze biti samo dobro za nas fudbal. Do 24 klubova, uslov da imaju publiku. Na zalost, klubovi u bg imaju vecu prodju, igraci radije zive tu, i ozbiljnije se radi (ofk, rad, cz, partizan), vozdovac mi je nekako meh za sad, videcemo a cukaricki ima solidnog staza ... ma... gde god ima navijaca, moze u prvu ligu.
    (Zeleni Zub, 2. septembar 2013 16:27)

    # Link komentara

  53. nastavak.... Moj predlog je da super liga broji 10 najvise 12 klubova. Da bude dvokruzni sistem i posle dvokruznog sistema da se igra plej of i plej aut ili ti prvih 6 za titului plasman za evropu a poslednjih 6 za opstanak. Dva ispadaju treci igra baraz. Pa da vidimo ko bi igrao opusteno i rasipao bodove. Plej of i plej aut ne bi bili potrebni tj dovoljan je dvokruzni sistem (kada kazem dvokruzni mislim na to da 12 klubova odigra 22kola pa opet jos 22 to bi mu bilo i kao cetvorokruzni) ali i da imamo neku regionalnu ligu. Takodje,bilo bi dobro kada bi se termin prvenstva nekako korigovao,pomerio da ne igramo zimi a igramo leti da se ne brukamo uwkvalifikacijama sa fizickiom pripremom i neuigranoscu.

    SANJAM OVAKVU LIGU:
    1.Zvezda
    2.Partizan
    3.Vojvodina
    4.Radnicki KG
    5.Radnicki NIS
    6.Sloboda UE
    7.Spartak SU
    8.Napredak KS
    9.Smederevo
    10.Jagodina
    11.Novi Pazar
    12.Borac CA,Sloga KV,Timok... ili Banat ZR.

    A druga liga,recimo:
    Rad
    Ofk
    Hajduk
    Metalac
    Loznica
    Macva SA
    Mladost LU
    Javor
    Leskovac
    Valjevo
    Obrenovac
    Novi Sad
    (rille83, 2. septembar 2013 16:26)

    # Link komentara

  54. Slusam neke price po gradu,od ljudi koji se bave politikom,kazu da je ova vlast odlucna u tome da sredi stanje u srpskom fudbalu da se iskoreni korupcija i kriminal. Kazu da ce resiti problem Zvezde i Partizana kao najkriticnije tacke a onda i ostale klubove a tako sto ce verovali ili ne "privatizovati" i Zvezdu i Partizan a onda ce biti lako to uraditi i sa ostalim klubovima. Navodno ce privatnicima,biznismenima,investitorima biti olaksano u nekim pogledima (porez) sve da bi i ako bi ulagali u sport,klubove. I to ce biti veoma brzo!
    Pohvale autoru ovog teksta. Samo nastavi ovako i s ovom problematikom. Valjda ce neko ovo sto pises videti i primeniti. Imam jedan predlog,nadam se da ces ga iskoristiti. Dok pises o ovoj temi a kolko sam ukapirao pisaces o ovome svakodnevno ili nedeljno i svaka nova tema tj tekst ce biti neki novi predlozi za resavanje problema,mislim da je tako? E onda ne bi bilo lose da u svakoj temi stavis anketu da mi,mi obicni ljudi ali sigurno strucniji od onih sto nam vode fudbal,glasamo sta je to i koji sistem,model najbolji za srprki fudbal. Evo npr za ovaj tekst bi mogla ici anketa kolko klubova je najbolje da se takmici u super ligu ili kolko beogradskih da li ograniciti broj beogradskih... itd. I tako za svaku temu adekvatna anketa i mislim da bi na kraju,kada zavrsis sa ovom odlicnom idejom,akcijom,dobio vrhunske i prave rezultate sta i kako treba ili na kraju krajeva znali bi sta ljubitelji fudbala u Srbiji zele.
    (rille83, 2. septembar 2013 16:18)

    # Link komentara

  55. Samo jedna rečenica iz teksta dovoljno ilustruje razliku izmešu Srbije i Mađarske i objašnjava zašto kod nas nikad neće biti bolje (u svakoj sferi društvenog života pa i fudbalu).
    Tamo je premijer priznao da je lagao u kampanji i za to je kažnjen od strane birača. Kod nas su svi političari lagali. Nekima je dokazano i ako su pokušali da iskrive činjenice a neki su čak i priznali da su lagali u političke svrhe. I niko nikada nije snosio nikakve posledice.

    Uostalom, kad me neko pita nešto na temu promena u Srbiji i na kraju, "šta treba, da se promeni narod?" - ja odgovaram DA. Narod treba da se promeni, pa će i sve ostalo da se menja.
    (Shonke, 2. septembar 2013 16:16)

    # Link komentara

  56. Dodeliti 20 licenci za profesionalnu ligu, prva i druga liga sa po 10 klubova. Napraviti trecu razvojnu ligu (polu-profesionalnu) sa 16-20 klubova. Ispod toga ameterske lige po regionima (Beograd, Vojvodina, Zapadna Srbija i Istocna Srbija) i plej off na kraju prvenstva za amaterskog prvaka Srbije.

    Iz prve lige ispadaju poslednje dve a njihova mesta zauzimaju prve dve iz druge lige.
    Iz druge lige nema ispadanja.

    20 profesionalnih klubova u prvoj i drugoj ligi moraju da ispunjavaju uslove za licencu. Klubovi u razvojnoj ligi su oni koji imaju uslove da u periodu od 3-5 godina steknu profi licencu.
    Ukoliko neki profi klub izgubi licencu menja ga klub iz razvojne lige koji ju je stekao. Ukoliko vise klubova procveta u razvojnoj ligi i stekne profi licencu onda se prosiruju, prvo druga liga pa onda prva.

    E sada sta profi licenca podrazumeva u zemlji gde je ekonomija katastrofa je stvar kompromisa. Finansije, infrastruktura, marketinski potencijal, broj navijaca, poseta na stadionu, zastupljenost klubova iz gradova koji su regionalni centri itd.
    Najvaznije je ograniciti broj klubova iz BG-a. Od 20 profi klubova 4 licence za Beograd je sasvim dovoljno. U razvojnoj ligi jos 2-4 za Beograd. Sem Zvezde i Partizana niti jedan klub iz BG-a u perspektivi od 15-20 godina nece imati vise od 2.000-3.000 navijaca na utakmici, vecina i imaju od 200-500 a takav klub moze da bude samo i jedino amaterski klub. Ko ima pare neka ulaze u klub iz grada od 50.000 pa navise stanovnika.
    (Mikica, 2. septembar 2013 16:00)

    # Link komentara

  57. Суштина смањења лиге и јесте деградација тзв. Вечитог дербија..У садашњем систему то је углавном утакмица која одлучује првенство, док остали клубови статирају..Са смањењем лиге концетрише се квалитет па би се у некој будућности могло догодити да неки други дерби одлучује о титули..Швајцарска има десет клубова, а свима је јасно где су они у односу на нас иако су до јуче били фудбалске незналице..Код нас се проблеми обично решавају од краја, а овде је реч о постављању система који би могао да се исплати, не само када је реч о броју клубова..Мора се одвојити Прва лига од ФСС, поставити јасни критеријуми које клубови морају да испуне да би се такмичили и строго придржавање..овај циркус који гледамо са регистрацијом играча, добијањем лиценци, јавашлуком на трибинама одавно не личи на фудбалско такмичење..
    (pera, 2. septembar 2013 15:59)

    # Link komentara

  58. @ (indijanac, 2. septembar 2013 13:39)

    Dopada mi se tvoj predlog. Vec kad nije realna regionalna liga onda neka tako bude. Samo mi to ne odlucujemo nego "strucnjaci".
    (dzeks, 2. septembar 2013 15:51)

    # Link komentara

  59. Srbija je u prvih 5 zemalja u evropi po broju fudbalskih klubova. Zbog toga ne mozemo kopirati sistem takmicenja sa 8-10 klubova u najvisem rangu takmicenja kao neke druge zemlje. 16 klubova u najvisem rangu takmicenja uopste nije daleko od idealnog. Mnogo veci problem je velika pauza izmedju dva dela sezone. Pauza od 3 meseca je potpuno suluda i nije ni cudo sto nasi igraci nikada ne mogu da budu u idealnoj kondiciji jer nemaju kontinuitet igara. Sto se tice kvaliteta timova u najvisem rangu takmicenja, ne bi se nista promenilo sve i da imamo 8 timova u prvoj ligi, jer to ne zavisi od broja timova, vec od rada u samim klubovima i ulaganja lokalnih zajednica u iste. Tu dolazimo i do drugog problema. Svi iz unutrasnjosti uglavnom krive Beograd i klubove iz Beograda za "beogradizaciju" lige, sto je samo po sebi nebulozno. U najvisem rangu takmicenja moraju da igraju najbolji timovi, pa makar to podrazumevalo i 0 ili 16 timova iz Beograda. Za to sto nema vise dobrih timova iz unutrasnjosti mogu da budu krivi iskljucivo mesetari po upravama klubova i lokalnim opstinama. Kada bi manji gradovi poceli sami da ulazu u lokalne klubove, a manje da kradu iz istih, mozda bi se neki od tih klubova i digao iz prasine. To bi samo po sebi i znacilo decentralizaciju fudbalske Srbije, jer Beograd ne moze da finansira svih 200 klubova, kao sto moze neka lokalna zajednica da ulozi u 1 ili 2. Kad to shvate ljudi iz unutrasnjosti onda ce verovatno i titule odlaziti cesce van Beograda.
    (Podrska za akciju, 2. septembar 2013 15:29)

    # Link komentara

  60. Idealan sistem za naše uslove je upravo onaj koji imamo. Autor teksta kaže da "buđenje" centara nije dalo željene rezultate. Pojavili (probudili) su se "samo" Jagodina, Užice, Kragujevac, Niš, Subotica, Kruševac, Novi Pazar...MALO LI JE!!?? Treba da se opet uvede sistem gde pola lige ispada (sredinom 90-tih, bile su dve grupe po 10 ekipa iz kojih je ispadalo po 4), i na taj način ne omogućimo klubovima sa slabijim sredstvima da se STABILIZUJU u najvišem rangu. Lige od 10 klubova mogu da izdrže zemlje kao što je Švajcarska, Austrija pa i Škotska, gde su manje-više svi krajevi podjednako razvijeni, i gde je privreda mnogo jača nego kod nas. Nama treba ovakav sistem (16 klubova), gde će svaki novi-stari superligaš imati mogućnost da iako ne može da se bori u startu za Evropu ili titulu, ne mora odmah prve godine da ispadne i na taj način pođe putem kojim je pošao Zemun, ili ranje Proleter iz Zrenjanina. U našim uslovima je Bogom dan sistem gde se može par godina i "odmoriti" u sredini tabele. Inače, ako se smanji broj superligaša, to će se, najviše odraziti na klubove iz unutrašnjosti, a ne na beogradske klubove, koji imaju kud i kamo stabilnije finansije (beogradski tajkuni) i manje troškove takmičenja. Upravo su godine kad smo imali 10-12 timova u najvišem rangu izbacile gradove kao što je Niš, Kruševac, Zrenjanin iz glavnih fudbalskih tokova. Ali, svakih par godina se pojave spasioci koji pronalaze "spasonosno rešenje" u vidu smanjenja lige, kao da to nismo već probali(?!).
    (Mane, 2. septembar 2013 15:28)

    # Link komentara

  61. Londonski najpopularniji sport je nogomet, te u gradu djeluje 13 profesionalnih klubova (The Football League clubs), uključujući pet u Premier ligi: Arsenal, Chelsea, Fulham, Tottenham Hotspur i West Ham United...kolevka fudbala Engleska, ima 5 klubova iz glavnog grada, i to tamo niko ne zove londonizacija...koliko para toliko i muzike rodjaci..pozz iz provincije
    (jamezdin, 2. septembar 2013 15:17)

    # Link komentara

  62. Ako je model ulaska politike ono sto zagovaras, pa to već imamo, na primitivan i necivilizovan način. Mađarska nije pravi model i ne može se porediti. Jedno je ako vladar, kao kroz istoriju Lorenco de Midiči ili Jozef II, prosvećeno nameću rešenja, čini mi se da je to blizu mađarskom slučaju,a drugo je banditizam i ponoćni skupovi što odgovara našem modelu. s druge strane, slabo se sećaš devedesetih ako porediš Jagodinu s Obiliće. Neporedivo! Verujte, znam šta pričam... ne postoji klub koji se može porediti s Obilićem tog vremena. I što je još tužnije, svi pričaju o Obiliću tg vremena, ali niko nikada nije rekao kako je to zaista grozno i odvratno izgledalo. Nijedan igrač, sudija, klupski funkcioner...pretnje, ucene, prebijanje...
    (radovan, 2. septembar 2013 15:13)

    # Link komentara

  63. Može se npr. urediti da FSS proda licencu za organizatora takmičenja (privatnu firmu), na recimo 5-10 godina (izračuna se interes koji se može napraviti u poslovanju, pa shodno tome se odredi i period), a ne da takmičenje organizuje, kao do sad Zajednica prvoligaša.

    Privatna firma bi imala interes da takmičenje bude regularno, da sudđenje bude fer i pošteno, a ubirala bi prihode od TV prava, neke procente od transfera igrača, kao i kotizacije klubova i sponzorstava (grubo navedeno).

    Kao što je privatno preduzeće Sidro napravilo ABA ligu, npr.

    Kada bih znao d amogu dobiti podršku i zaštitu države (od mafije, menadžera i sl.) ja bih bio zainteresovan da moje preduzeće, akcionarsko društvo, vodi jedno takvo takmičenje. Imao bih ideja kako ono da se razvije. Akcionari bi mogli biti i klubovi u nekom procentu, kao i druga pravna lica, ali bi kontrolni udeo imao manji broj ljudi i firmi.

    Prvo bih resetovao ligu, odredio klubove koji su članovi elitnog takmičenja na osnovu rezultata iz prethodnih 10 godina, infrastrukture, geografskog položaja (u ABA ligi ne mogu igrati više od dva kluba iz istog grada npr.), te finansijska situacija (finansijska staabilnost, sponzorski ugovori, garancije banaka, biznis plan za razvoj kluba i povećanje gledalaca i sl.).

    Klubovima koji ne ispunjavaju infrastrukturne uslove bih omogućio da nedostatke otklone u narednih godinu ili dve, ali bi se na to obavezali ugovorom bankarskom garancijom, i u sličaju neispunjenja plaćali bi penale.
    (NekoIzMase, 2. septembar 2013 15:12)

    # Link komentara

  64. Jedna jako bitna stvar.
    Treba uvesti u pravilnik clan neki o takozvanom "domacem transferu"
    Predlog:
    1. Ne mozete kupiti igraca iz domaceg kluba kad pocne prvenstvo
    2. Morate platiti odmah i bez mogucnosti "dodjem ti procenat kad ga prodam"
    3. I obavezno da postoji klauzula FSSa za taj domaci transfer, tj. ako igrac prelazi u Partizan ili Zvezdu, klub koji ga kupuje mora da izdvoji odredjenu minimalnu svotu za "domaceg igraca", primera radi, 200-300 000 evra...koja se uplacuje odmah, plus cena igraca.
    Tako ce se indirektno spreciti da klubovi van Beograda u sred sezone pojacavaju vecite, postaju nekonkurentni i da ih veciti kupuju za male pare na kilo kako im se ko svidi, uz neke sumnjive procente od naredne prodaje.
    Sad recimo trener Jagodine, mora ispocetka da uigrava nove igrace, jer je ostao bez 2 prvotimca posle 2og kola...prakticno je bacio pripreme u vodu i sve sto je stvarao pred sezonu, Javor, OFK i Rad isto..
    Od te osnove kad se krene, za par sezona, dobijamo jake i konkurentne klubove koji nece podilaziti zahtevima vecitih, dovoditi se u vezu da su "prijateljski klubovi" vecitih, vec ce i oni jurisati na tron i liga ce dobiti na znacaju, pa ce dolaziti i sponzori, publika ce biti u vecem broju, ljudi ce sve vise podrzavati lokalni klub od vecitih...Partizan i Zvezda se nece osecati kao kod kuce na gostovanjima (i to bih uveo, samo 10-20% karata od kapaciteta stadiona ide gostujucoj ekipi).
    (Kako drugacije, 2. septembar 2013 15:01)

    # Link komentara

  65. Imali smo već te mini-lige od 10-12 klubova i one su se pokazale kao potpun promašaj.
    Brojni su argumenti protiv smanjenja lige, a možda je najvažniji degradacija večitog derbija.
    Već smo imali sezone u kojima je bilo 4,5,6 derbija, što je rezultovalo da najvažnija utakmica sezone u Srbiji bude obezvređena ovom inflacijom. Na kraju nikoga nije bilo briga za Derbi, koji u sadašnjem sistemu izaziva ogromno interesovanje.
    (Nemanja ★, 2. septembar 2013 15:01)

    # Link komentara

  66. Milion ljudi milion razlicitih sistema takmicenja,decentralizacija ali pod kojim uslovima? Ne vidim niti jedan razlog zasto ne bi prvenstvo bilo igrano kao u Brazilu,podeliti na regione i zatim u drugom delu sezone odigrati dvokruzni sistem,naravno svaki region daje odredjeni broj klubova...Kad smo vec isprobali sve moguce sisteme zasto ne pokusati i taj juznoamericki,mislim da je brazilska liga vise nego zanimljiva iz godine u godinu sve kvalitetnija ali opet to je samo moje skromno misljenje...Sve u svemu,mislite o tome
    (Clark_Kent_Bgd, 2. septembar 2013 14:57)

    # Link komentara

  67. (nastavak)
    Hajduk je imao dug iz prošli vremena, za koji nije bilo sluha od gradskih čelnika, da se otpiše ili napravi neki modalitet, dok je u slučaju Smedereva, njegova propast vezana za povlačenje US Steel-a iz Srbije, gde je propast glupa najmanje loša stvar, ako se imaju u vidu radnici koji su ostali bez posla.

    Isto tako, mislim da je loše što je ovoliko beogradskih klubova dobilo priliku da igra u Superligi, a ne mislim da je broj klubova u Superligi prevelik. Za početak, mislim da Čukarički, Voždovac, BSK Borča i jedan od Rada i OFK Beograda ne treba da bdu članovi elitnog takmičenja. Dakle, 4 kluba manje, i prostor za klubove iz unutrašnjosti. Trebalo bi investirati u klubove iz sada nezastupljenih delova Srbije, kao npr. Vranje, Leskovac, Bor, Zaječar, Negotin, Šabac, Valjevo, Loznica, Bečej, Zrenjanin, Vršac. U drugoj fazi, uprave klubova iz unutrašnjosti bi morale više raditi na marketingu. Danas Partizan i Zvezda imaju jake baze navijača u mnogim gradovima odkale dolaze superligaši. To je proces, jer je teško već odrasle navijačebeogradskih klubova motivisati da sada navijaju za druge klubove. Treba osmisliti projekat, da navijanje za lokalne klubove postane hit, da se ljudi na stadione odlaze sa prijateljima i decom, prodaja godišnje karte simboličnog novčanog iznosa, a koja će omogućiti i gledanje utakmica protiv Zezvde i Partizana (sad je praksa da se klubovi naoštre i za te utakmice podignu cene, a ostale bude ulaz besplatan). itd.
    (NekoIzMase, 2. septembar 2013 14:51)

    # Link komentara

  68. Fin tekst. Malo mi je zasmetalo nipodaštavanje dostignuća u Karadžićevoj eri, pa mi se učinilo da je 'obojen'. Ipak, studioznost u drugom delu mi je ulila nadu da ipak nije tako.

    Elem, ne slažem se da je samo Jagodina postala stabilna. Sloboda i Spartak su u tom rangu, kao i Javor. U Superligi trenutno, pored navedenih klubova igraju Napredak, Radnički Niš i Radnički Kragujevac. Tu je i Novi Pazar, koji ima sve predispozicije da postane stabilan, ali moraju pronaći način da odvoje političke i naconalističke grupe navijača. Zašto ti klubovi nisu stabilni? Mislim da tu nije krivica na Karadžiću, već na upravama tih klubova i lokalnih samouprava. Takođe, Karadžić je zaslužan što je više od pola stadiona danas pokriveno reflektorima. Sada je moguće prenositi utakmice u više različitih termina tokom vikenda, a to će povećati zainteresovanost sponzora da se reklamiraju na stadionima, dresovima klubova i sl. To je sve proces, ali se pokrenulo sa mrtve tačke u poslednjih nekoliko godina.

    Ipak, kao loše stvari su propadanje klubova kao što su Hajduk Kula i Smederevo. Zbog prvog mi i nije žao (mada kad vidim sliku stadiona, koji je uživo ruina, osetim neku tugu što će taj objekat još više propasti), ali mi je žao Smedereva. za oba ova slučaja, krivac nije Karadžić, već dešavanja u lokalnim samoupravama (nastavak u drugom komentaru, ako ga bojave)
    (NekoIzMase, 2. septembar 2013 14:47)

    # Link komentara

  69. Jedna od dobrih stvari koje je Tomislav Karadzic napravio jeste sto je uveo u Superligu veliki broj klubova iz unutrasnjosti. Treba biti fer i podsetiti se kada su to Radnicki Nis, Radnicki Kragujevac, Spartak Subotica, Sloboda Uzice, Jagodina igrali u superligi. Jos su tu i Napredak Krusevac i Borac Cacak koji se uvek bore za prvoligaski zivot... Nazalost Smederevo je propalo ali to se mora posmatrati kroz prizmu ekonomije. Ceo fudbal je postao zavisan od ekonomije, i kod nas i u svetu. Mozete presipati iz supljeg u prazno ali na kraju uvek ce novac diktirati gde se igra dobar fudbal. Lokalna samouprava moze donekle da izvuce stvar ali to ne moze trajati dugo. Beograd je grad sa najvise stanovnika i sa najvise novca, a poslednjih godina se taj jaz sa ostatkom Srbije produbljuje... Madjarska jeste interesantan primer ali treba prvo 'ubiti' Zvezdu kao Ferencvaros da bi se razvodnjio kvalitet u Bgdu...
    (Milos, 2. septembar 2013 14:40)

    # Link komentara

  70. Svako ko se zalaže za ligu manju od 14 klubova nikako nije za fudbalski posao. Pa nećemo badminton igrati, imamo dovoljno velike gradove i državi za ligu od 14 do 16 klubova. Treba nam privatizacija i ulaganje sponzora, shvatanje biznismena i velikih kompanija da sport, tj. fudbal sluzi za zdravlje i promociju kluba, grada i njihovih kompanija.

    Smatram da je liga od 16 ili 14 klubova najrealnija za našu državu. Ali svakako bi druga liga morala biti smanjena na 14, ali nikako veća ili manja. Dok, podela treče i veličina istih mora biti do 12 i nikako više, ali za ulazak da se bore prvoplasrani ili po dva prvoplasirana iz svake grupe međusobno. Ta koncentracija i vrlo težak ulazak u drugu ligu dovodio bi SAMO do povećanja kvaliteta, naboja, htenja.
    Sam ulazak u Superligu i ispadanje je idealno kako sada jeste, sa 14. mestom u baražu, s tim što se za to mesto u baražu u 2. ligi mora doći kroz play off od 3. do 6. mesta.

    Toliko.
    (neko, 2. septembar 2013 14:39)

    # Link komentara

  71. Znate kad mozemo da poverujemo da sistem sistem i liga u nasem u fudbalu regularni?
    Onog dana kada bilo koji drugi klub osim Zvezde i Partizana bude osvojio titulu.
    Do tada je sve ovo samo prodavanje magle...
    (Kragujevac, 2. septembar 2013 14:31)

    # Link komentara

  72. Mađarska je Srbiji slična po tome što ima veliku prestonicu, građenu za mnogo veću državu od sadašnje-tko bi rekao?
    (dw, 2. septembar 2013 14:25)

    # Link komentara

  73. Dobra i objektivna analiza.kada je u pitanju NP istina je da je poseta manja nego nekih ranijih godina.Razlog je takodje politicki a mentalitetski (bolje prvi u selu nego dugi u gradu),sada se klub dozivljava kao projekat rasima Ljaica sto i jeste,tako da je prisutan bojkot druge politicke struje.Sto se tice nacina ulaska u elitu prepoznaje se prestonicki ugao gledanja jer na isti nacin je usao i vozdovac ali to nikome ne bode u oci.Sto se tice selidbe igraca Hajduka iz Kule tu je bila u pitanju agilnost nove uprave,koja je reagovala u situaciji da ponudi angazman igracima koji su preko noci ostali bez angazmana a prelazni rok se blizio kraju.
    (riki, 2. septembar 2013 14:23)

    # Link komentara

  74. Какви год да су Карићи и Мишковићи добро је што су преузели Напредак, јер бар Крушевац има публику, посећеност је била добра и кад су играли другу лигу. Чукарики је био на ивици гашења и сада је најстабилнији клуб јер га је ваљда преузео неки богаташ(нека фармацеутска компанија тако нешто)и очистио дугове. Нисам ја мрзитељ Београда, али једноставно зашто неки богаташ не преузме клуб ван БГ-а, Раднички Ниш (преузео их је СНС, али кад оду са власти распашће се они опет) или Пазар (без обзира како су ушли у лигу) они бар имају фудбалску публику која не напуни стадион само кад играју вечити, него ајмо сви у БГ и толико клубова опет трамвај лига. Исто тако, наше првенство треба да почиње раније због европских квалификација да не би стално кукали фудбалери како су физички неприпремљени, можда не би побеђивали али би бар пружили већи отпор и не би били баш толико физички инфериорни (поред неквалитета) да их је тешко гледати.
    (mica, 2. septembar 2013 14:14)

    # Link komentara

  75. Mi ne mozemo pricati ni o kakvim promenama jer ne postoje osnovni uslovi za to. Ravnopravnost i sportski motivi. U svim tim zemljama koje ste nabrojali postoji zelja (i politicara) za napretkom. Kod nas toga nema. Ovde je jednostavno previse ljudi na bitnim mestima kojima upravo ovakav haos odgovara da bi ostvarili svoje ciljeve. Od licnog bogacenja, manipulacije navijacima, ostvarivanja politickih interesa itd. Kako bi se to radilo u sredjenoj drzavi? Pa ne bi. Zasto onda ovo menjati?! Stvari ovde jednostavno funkcionisu na taj nacin i ne vidim da ce skoro nesto nesto biti drugacije. Ovo vazi za skoro sve oblasti, ne samo za sport.
    Inace, tekst i cela ova akcija su odlicni i nadam se da ce dati nekog rezultata.
    (bre, 2. septembar 2013 14:12)

    # Link komentara

  76. @"Некада је Нови Сад био фудбалски центар тамо почетком 1960тих година када су Воша и Канаринци тукли све редом. Ретко који град у СФРЈ је имао два прволигаша, а данас је то немогућа мисија за било који град због Београда и трамвај лиге...
    (канаринац, 2. septembar 2013 13:45)"

    jeste, bas je Beograd kriv...
    okanite se Beograda vise, mozda ima malo i vase krivice. Beograd vam sigurno nece resavati vase probleme, on ima svojih problema dovoljno za celu Srbiju.
    (Dusan, 2. septembar 2013 14:10)

    # Link komentara

  77. Ja mislim da je liga od 10 timova pravo resenje za nas fudbal. Jedino mi je malo glupo sto ce se recimo veciti derbi igrati najmanje 4 puta u jednoj sezoni, sto je po mom misljenju mnogo. E sad, prednost je sto ce svi kvalitetniji igraci biti skocentrisani u tih 10 timova i liga ce biti jaca.

    1. Partizan
    2. C.Zvezda
    3. Vojvodina
    4. Spartak
    5. Jagodina
    6. Radnicki Nis
    7. Radnicki Kragujevac
    8. Sloboda
    9. N. Pazar
    10. Napredak

    Zamislite kakvog bi "klanja" bilo u ovakvoj ligi?
    (Dominatori, 2. septembar 2013 14:09)

    # Link komentara

  78. Zašto su problem recimo Čukarički ili Voždovac? Pazite, ako ja, Marko Marković, imam 20 miliona eura i hoću da uložim u fudbal, izaberem lupam FK Novi Beograd, napravim sjajan stadion, uložim u igrače i udjem sportski u Superligu. Jel me treba mrzeti samo zato što sam iz Beograda ili pohvaliti što sam uložio u Srpski fudbal?
    Iskoreniti korupciju i nameštanje mečeva, animirati stanovništo da manje navijaju za Zvezdu i Partizan, već za lokalne klubove, dati SVE klubove da se privatizuju i eto ozdravljenja.
    (Hipp, 2. septembar 2013 14:02)

    # Link komentara

  79. Dobar tekst.

    Šteta što se pametni predlozi iz teksta nikad neće ostvariti...
    (Provincijalac sa severa, 2. septembar 2013 14:01)

    # Link komentara

  80. O cemu pricate vi? Beograd ima preko 1.2 miliona stanovnika, cela Srbija oko 7.2.. uzmite u obzir to da svi mladi, kako studenti tako fudbaleri gledaju da nadju smestaj u Beogradu jer tu ima najvise para. Nije kriv predsednik Cukarickog sto predsednik FK Radnik iz Surdulice nema novaca da pogura klub u elitu i sto Surdulica nema kvalitetne fudbalere kao Beograd. Da necete mozda da FSS bira fudbalere za seoske klubove iz gradova koji nemaju prostora za zivot kao Beograd. Krusevac, Kragujevac, Uzice, Novi Sad, Nis, Subotica, Jagodina, Novi Pazar, Ivanjica.. U cemu je problem? Kakva Beogradizacija? Koji to grad ima iole ozbiljniji fudbalski klub? Smederevo? Cacak? Zrenjanin? Sabac? Pozarevac? U svim tim 'manjim' gradovima, ozbiljnost kluba je tolika da igraci posle utakmice iznesu 2 gajbe piva na teren da slave pobedu od 1-0. Je l' to profesionalizam? Ili je mozda stadion problem? A ako jeste, zar Smederevo nema jedan od lepsih stadiona u Srbiji, ali dzaba sve to kada nema ko da igra fudbal tu. Ostavite vi Beograd na miru jer da nije njega ova liga bi bila parodija.
    (Marko Cakarevic, 2. septembar 2013 14:00)

    # Link komentara

  81. Čoveče, da ne pomeneš Honved a pričaš o mađarskom fudbalu, to ne mogu da shvatim!
    (Bogdan, 2. septembar 2013 14:00)

    # Link komentara

  82. Nema tu nikakve folozofije, raspustiti ligu ODMAH, politika I politicari da izadju iz fudbala odmah. Onda privatizovati klubove, pa ako nece niko da ih kupi nema ni lige ni profesionalnog fudbala, samo amaterski I svi igraju za dzabaka ... Ako ima kupaca prodati zajedno sa stadionima I dugovima, a sta ce vlasnici dalje da rade I kako da organizuju takmicenje to je njihova briga. FSS moze samo to da nadgleda, savetuje I da rukovodi reprezentacijom (kao u Engleskoj)...
    (Mirko, 2. septembar 2013 13:58)

    # Link komentara

  83. Nije ljudi tole kriv za raspad srpskog fubala, kao sto ni pre njega nisu bili krivi miljanic, bata, piksi i terzic...

    Za raspad srpskog fudbala kriva je drzava koja je dozvolila prvo, da postane mafijaska prcija, a onda da ta mafija udje u fudbal (kao i u sve ostale pore drustva)...

    Nije tole kriv sto treneri mladjih kategorija ne znaju da nauce decu da sutiraju loptu i sto ih menadzeri (sumnjivog porekla i jos sumnjivijeg morala) sa 15-16-17 godina odvode u razne spanske druge i italijanske trece lige...
    (Bob Rock, 2. septembar 2013 13:54)

    # Link komentara

  84. Možda nije tema, ali mislim da je zajednička lika SFRJ republika od 20 klubova pravo rešenje, ali je potrebna i jedinstvena druga liga od 16-20 klubova, a da se tek u drugu ulazi iz republičkih šampionata. Ovde su svi komšije, svi se znaju, svi su kumovi, pa logično da će da nameštaju i muljaju. I onda ni sponzori neće da ulažu niti publika da dolazi, i sve se svodi na muljanje da se igrači što bolje prodaju a lopovi uzmu koji dinar za sebe.
    Ne razumem stav "makar nam i liga bila najgora, ali nećemo sa njima". Zato i jesmo najsiromašniji u Evropi, sujeta nas ubija, ni sa kim nećemo da sarađujemo a sami nismo sposobni bilo šta da uradimo. Pomirimo se sa time da smo trenutno beznačajan faktor i da treba da sarađujemo sa svima koji žele još da sarađuju sa nama, jer ni Amerika ne bi bila ovo što jeste da se posle rata nije ujedinila i da sve države nisu shvatile da će bolje da žive ako su zajedno, nego odvojeno...iako i dalje postoji velika netrpeljivost u raznim državama, ali je ekonomski interes iznad svega. Jedino je nama ego najbitnije, pa makar i prosili.
    (Stanimir Branimir, 2. septembar 2013 13:51)

    # Link komentara

  85. Некада је Нови Сад био фудбалски центар тамо почетком 1960тих година када су Воша и Канаринци тукли све редом. Ретко који град у СФРЈ је имао два прволигаша, а данас је то немогућа мисија за било који град због Београда и трамвај лиге...
    (канаринац, 2. septembar 2013 13:45)

    # Link komentara

  86. treba da urade nesto slicno kao svicarci tipa 10 ekipa u prvoj ligi sistem 4 puta svako sa svakim to je 36 utakmica kao i vecina vodecih liga + da se kup igra od osmine finala sa revansima da se dobije sto vise utakmica jer ovako imamo onu apsurdnu pauzu od decembra do marta sto nema smisla nikako... a ovako bi u ligi dobili vise jakij utakmica sto bi svakako znacilo napdretku igraca i timova jer nebi bilo lakih utakmica i puno kalkulisanja tipa Zvezda mora cetiri pita da igr a sa Partizanom, vosom, jagodimom, nislijama itd i sama ta cinjenica bi porpavila kvaliitet i posecenost stadiona za bar 20% uz duzno postovanje prema svim ekpiama i super ligi sada ali vecina su kante za nabijanje i ne dovoljna atrakcija za gledaoce..
    (indijanac, 2. septembar 2013 13:39)

    # Link komentara

  87. Da li je pohvalno sto se do zadnjeg dana ne zna ko ce igrati u "najjacoj" ligi u zemlji?
    (Krang, 2. septembar 2013 13:37)

    # Link komentara

  88. Klubovi iz unutrašnjosti ionako nemaju potrebnu infrastrukturu, ne vidim u čemu je problem, ja smatram da ima i premalo klubova iz Beograda u superligi. Bolje da se na utakmice vozim kratko, gradskim prevozom, u kojem mogu da se švercujem, nego da plaćam četvorocifrene iznose za put do nekih "gradova" za koje nikad nisam ni čuo.
    (menađer, 2. septembar 2013 13:29)

    # Link komentara