1. Fudbal u Srbiji propada vec 30 god. Smrtni udarac mu je zadat 2005 god. osnivanjem "skole" fudbala pri FSS, gde neki ljudi sa zvanjem kuvar,konobar,pekar i sl. bivaju ,odlukom svemocnih iz FSS ,proglaseni za mislioce i "profesore" fudbala, gde za 5000 eura i dva vikenda na Zlatiboru bivse fudbalere proglasavaju za "profi" trenere a da ih pri tom ni slovo T nisu naucili nesto o trenerskom pozivu.Iste godine su dekretom "svemocnih" iz FSS ponistili vise od 1000 diploma trenerima koji su trenersko i pravo strucno zvanje i znanje stekli na fakultetima za fizicku kulturu i iskljucili ih iz fudbala.Tako proizvedeni "profi" treneri su nam selektori,treneri u prvoj , drugoj i srpskoj ligi.Sta fudbal i mi oko njega mozemo ocekivati od trenera sa ZNANJEM kuvara,konobara i pekara i ZVANJEM "profi" trenera ??? Kao sto se iz prilozenog od te pogubne po fudbal 2005 god. pa do danas vidi - nista. Spas naseg fudbala ,bar u trenerskom ,vrlo bitnom delu,je vratiti proterane strucne ljude u fudbal i skolovanje trenera poveriti fakultetima osposobljenim za to.
    (fudbal, sta to bese,, 4. septembar 2013 23:56)

    # Link komentara

  2. Ne smem ni zamisliti situaciju ako ne pobedimo hrvate!!!
    (Novica, 3. septembar 2013 14:10)

    # Link komentara

  3. Ja se javljam oko jedne stvari vezane za nasu prvu ligu ili super ligu kako god, mnogi ce reci da je to totalno nebitna stvar ali ja se ne bi slozio. Mislim da joj pored same fudbalske atraktivnosti fale jos neke stvari kao sto su stadioni ili (smesno ce zvucati) dizajn grba i dresova. Za stadione su potrebne vece kolicine novca tako da tu i mogu da razumem da pojedini stadioni lice na poljanu ili da neki koji su konacno sredjeni (Nis, Novi Pazar, Uzice itd.) nemaju odradjeno natkrivanje tribina vec je opet ostavljeno da ubrzano probada i da zimi ili kada je kisa opet bude 50 navijaca na tribinama... Ali dobro opet kazem za to su potrebna malo ozbiljnija sredstva. Ali zato mi nije jasno zasto same ekipe na terenu izgledaju kao da su kupile najobicnije jednobojne majce i sorceve na pijaci. Nije mi jasno da ekipa kao sto je Radnicki Nis nije ulozila u to da im se rekonstruise i modernizuje grb koji trenutno izgleda kao da ga je neko dete crtalo, da nemaju neki dres koji lici na nesto a ne da je obicna crvena majca. Uzeo sam kao primer Nis jer imaju ozbiljnu armiju navijaca a u tu grupu svakako spadaju i Napredak, Radnicki Kragujevac itd. A svakako bi pohvalio Slobodu Uzice i Novi Pazar. Mislim da je poznato svima da se u ozbiljnim ligama prodajom dresova isplacuju milionski transferi pa zasto onda to ne bi odradili i mi... Ako su grbove mogli da menjaju mnogo veci klubovi od nasih ne znam zasto ne bi mogli i mi. Pozdrav. :)
    (Whitesnake, 3. septembar 2013 12:09)

    # Link komentara

  4. Kakvu mi reprezentaciju imamo, pa to je strasno...
    startnih 11:
    Stojkovic
    Ivanovic, Nastasic, Subotic, Kolarov
    Matic, Ljaljic, Djuricic, Tadic i Lazar
    Mitrovic

    A prosek godina je tek fascinantan...
    (Strasno, 3. septembar 2013 10:08)

    # Link komentara

  5. Dragi moji fudbalski prijatelji, drago mi je da nas je ovoliko i da svako ima nesto da kaže. Po meni treba da se ulaže u rad sa mladjim kategorijama, na visokom nivou i na tome treba da se gradi srpski fudbal. Pogledajte samo kakvo je stanje u skolama fudbala i omladinskom pogonu "večitih". nema poželjnijeg mesta nego biti u Partizanu i Zvezdi a u suštini, i što je najveci paradoks, nema bednijeg rada sa decom nego što je tamo. uslovi, treneri, guranje maminih i tatinih sinova, guranje isključivo dece kod koje, na bilo koji način imaš neki interes (preko menadzera sa kojim se deliš, preko roditelja koji ce zaludjen fudbalskim uspehom svog deteta da gura pare u dzep, preko neke "više sile" kojoj ne smes ni da se spuprotstaviš). da li nekome poželeti da tamo trenira? nema tu zdravog odnosa. sve je zagadjeno spolja, iznutra, u svakom pogledu. Jezivo! Uložiti svu silu u promociju i pomoc malim klubovima, neka deca imaju šansu da kvalitetno treniraju i u svom gradu, pa kad odu na gostovanje u beograd da pokažu da i Partizan i Zvezda mogu da se pobede, i da im to bude cilj. Oceniti rad trenera, pomoci im. odvojiti deo budzeta FSS za usavrsavanje trenera u nižim rangovima. Izgraditi stabilne temelje našeg fudbala a ne graditi zlatne krovove koji stoje na staklenim nogama. Pogledajte Vojvodinu u poslednjih nekoliko godina, sta sve je uradjeno i uredjeno, ogromna skola fudbala, perfektni uslovi za rad, fud.akademija, atmosfera.Ko ce da vlada ligom za 5 godina ako se večiti ne zamisle?
    (Fudbal Srcem, 2. septembar 2013 22:12)

    # Link komentara

  6. DOSTA CIRKUSA!!!
    (zoki, 2. septembar 2013 21:48)

    # Link komentara

  7. Molio bih da se ljudima objasne neke stvari o vremenu u kojem zive i zakonima da ne bi pricali gluposti i za te gluposti imali siroku podrsku,jer glupost uvek lepo zvuci. Pre svega mislim na famu o zabrani prodaje igraca. Shvatite vec jednom da je to sada NEMOGUCE,jer po zakonu i USTAVU i drzave Srbije i svih drugih drzava,zajednica,unija...trziste radne snage (a to su i sportisti) je slobodno i posle 18 godina svako moze da ide i da bira kako mu se svidja. Vreme se promenilo,nema sluzenja vojske,nema ucenjivanja drzave za pasos tek posle vojnog roka,nema vojnih vezbi i nema zabrane izlazaka van pre bilo kog doba. Shvatite to. Cak i da se na silu uvede zabrana prodaje igraca, beda u Srbiji je tolika da bi ti momci svi do jednog emigrirali,pobegli iz drzave i igrali gde bi igrali,a onda bi ih izgubili i za reprezentaciju. I Dzaja i Seki su mogli da emigriraju da bi igrali u Realu ili Juventusu (kao sto je uradilo pola madjarske reprezentacije),ali nisu hteli jer im je tada i ovde bilo dobro. A i ne bi mogli da se vrate u zemlju da vide familiju,bili bi uhapseni.
    Resenje problema odlaska dece van treba traziti na drugoj strani i na druge nacine u skladu sa zakonom i ustavom drzave. I ne glupirajte se vise postovani pojedini komentatori.
    (Slobodni Klikeri, 2. septembar 2013 21:36)

    # Link komentara

  8. 1. Treba proterati raznorazne menađere i da klubovi budu ti koji će biti "vlasnici" igrača, jer ih stvaraju i uvećavaju im vrednost!
    2. Smanjiti ligu na 8 ili 10 klubova, čime smanjujete broj filijala i imate više kvalitetnih utakmica. Recimo, Zvezda i Partizan bi imali 4 medj.meča i time bi značajno uticali na svoj plasman, jer bi delili 12 bodova i ko u tim derbijima bude bolji, verovatno bi bio ispred onog drugog!
     (Aleksandar, 2. septembar 2013 19:52)

    # Link komentara

  9. Imacemo za dve godine reprezentaciju kao sto je Belgija ima danas, to tvrdim samo ako nastave da budu normalni!Uz nekog selektora koji je skloniji kompromisima, uz dopunu selekcije bicemo jaci nego 1997, zivi bili pa videli! A klupski fudbal...Hm, za razliku od pre 5 ili 10 godina nemas tramvaj ligu, imas hteli - ne hteli vruca gostovanja u Uzicu,NS,Krusevcu,Kragujevcu,Nisu,Novom Pazaru,Ivanjici,Jagodini...Kvalitet je nizak ali barem imas taj pomak. Jedan ili dva solidna rezultata nasih klubova koji uvek mogu da se dese (kao sto mogu i da se ne dese) i odmah cemo pasti u euforiju. Zivi bili pa videli, nije sve tako crno
    (radenko, 2. septembar 2013 18:45)

    # Link komentara

  10. Problema u našem fudbalu je toliko da čovek ne može ni sve da ih nabroji,ali ključni su:
    1.MALO TRŽIŠTE
    Ako analiziiramo 5 trenutno najjačih liga u Evropi videćemo da za jedno kvalitetno takmičenje treba tržište od minimum 25-30 milona ljudi(SFRJ liga),a idealno 60 i više miliona (Premijer liga,Bundes liga)-i to iz više razloga-finansijska kosrist tj prihodi od ulaznica i tv prava;mali fond igrača,mali fond sponzora it,it.
    REŠENJE-LIGA SA RUMUNIMA I BUGARIMA npr,I TO prva i druga!
    2.KORUPCIJA U OMLADINSKIM ŠKOLAMA,UTICAJ MENADŽERA i PRITISAK RODITELJA
    Ako ovo ne sredimo fudbal u Srbiji ne da neće napedovati već će se potpuno ugasiti.Neko je već govorio o zabrani uticaja roditelja na izbor mladog igrača,mislim da taj problem postoji u američkom fudbalu,i da oni imaju mehanizam zaštite.
    REŠENJE -ZAKONOM OKARAKERISATI MENADŽERSKI I RODITELSJKI PRITISAK što na klubove,trenere a tako i mlade fudbalere,ili obavezati savez da do 18godine napraviKOMISIJU čiji glas veta može stopirati odlazak fudbalera iz zemlje.
    3.SUDIJSKA ORGANIZACIJA
    Pošto nam klubovi redovno dobijaju crvene kartone u evropskim takmičenjima,i protiv njih se sviraju penali za svaki kontakt-ZAHTEVATI OD SUDIJSKE ORGANIZACIJE da pomnije prati moderne tokove i jasno definiše
    upute za domaće arbitre-kako bi imali približan kriterijum suđenja kao u Evropi.
    Mislim da je komentar koji je dao Željko o oporezivanju klubova koji prodaju mlade igrače odličan!
    (crise de nerfs, 2. septembar 2013 17:02)

    # Link komentara

  11. Mora prvo Tole da ode pa sve ostalo.
     (Slavnic, 2. septembar 2013 14:59)

    # Link komentara

  12. Samo jaki Zvezda i Partizan mogu vratiti srpski profesionalni i reprezentativni fudbal na staze uspjeha. Sistem je bio, da najbolji mladi igraci iz Srbije ( Makedonije, Crne Gore, Bih) dolaze u Zvezdu i Partizan, tamo postignu uspjeh i fudbalski se dodatno usavrse, pa se zatim za dobre pare prodaju u inostranstvo. Sada je taj sistem urusen, jer inostrani klubovi vise nemaju potrebu da imaju posrednika u Zvezdi ili Partizanu, vec mogu angazovati preko velikih menadzera sa gomilom prljavog novca, nekakve domace likove koji ce da udju u manje klubove po Srbiji, i da tako za male pare i sto mladje, dovode citavu armiju mladih igraca odavde. 99% tih igraca, naravno, da nista ne napravi, ali se u kvantitetu trazi tih 1% tipa Nastasic, Matic, Djuricic, koji visestruko isplate citavu investiciju. Tako da, zapravo su te gomile malih i uspjesnih klubova o kojima niko ne zna kako se finansiraju, i koji se posle mnogo transfera ugase na svakih par godina sa gomilom dugovanja na racun drzave, su najveci su sistemski problem srpskog fudbala. Zvezda i Partizan su samo vrh ledenog brijega, jer su na vrhu piramide nekadasnje proizvodnje i prodaje igraca i predstavljanja Srbije u svijetu, ali je uneredjen citav srednji nivo koji je pravio poluproizvode, a koji su zatim finalizovani u Zvezdi i Partizanu.Bajke su da ce nekakvi obor knezovi po manjim mjestima uzdici fudbal, i da ih Zvezda i Partizan guse, jer vrhunski fudbal je sport velikih gradova, a brendiranje nekog kluba traje decenijama .
    (novak, 2. septembar 2013 13:45)

    # Link komentara

  13. 1. Nekakvim zakonskim aktom proterati sva rukovodstva, od FSS-a pa do klubova posto nemaju podrsku navijaca. Izbor novog rukovodstva biraju registrovani navijaci,nesto kao poput stranackih izbora.

    2. Uvesti red na tribinama.

    3. Osnivanje regionalne lige, veca koncentracija kvaliteta,napetije i neizvesnije utakmice dace zanimljivije prvenstvo i bolje rezultate za evropu.
    (Marko, 2. septembar 2013 13:41)

    # Link komentara

  14. Svaka cast! Svi zalimo zbog ovakvog stanja, ali vi cete prvi dati inicijativu kako i sta da se uradi! I u pravu ste - mozda to i jeste posao novinara. Ali treba i vlast da slusa i pomogne. Srecno!
    (Sava, 2. septembar 2013 13:22)

    # Link komentara

  15. Slazem se sa svima koji misle da nam treba privatizacija klubova i kompletno preuredjenje sudijske orgaqnizacije i Fss-a. A smatram i da zbog nedostatka kvalitetnix klubova treba igrati ligu od 10 klubova u 4 kruga, ili neka ostane ovaj broj klubova, ali prvih 6 da igraju pley of za titulu i mesta u evropi, a zadnjih 6 da igraju pley out za ispadanje, na taj nacin bi pravi kvalitet dosao do izrazaja i time bi i ti takozvani burazerski odnosi u direktnim okrsajima pali u vodu...niko nece uloziti novac u male klubove ako veliki i dalje budu favorizovani, a svoj kvalitet i kvalitet lige iz koje dolaze, dokazu vec u prvim utakmicama u Evropi, to nam je najjasniji pokazatelj....
    (Jakuza, 2. septembar 2013 13:01)

    # Link komentara

  16. - Prosirenje Ligu na 18 ili 20 klubova ili smanjiti na 10 (Primer: austrijska liga)
    - Privatizacija
    - Takmicenje za "B-Tim"
    - Zabrana prodavanje fudbalera ispod 21.god.
    - Poboljsanje infrastrukturu
    - Superkup

    Izvinjavam se ako ima gramatikalnih gresaka. Zivim u becu..tako da nisam ucio srpski jezik kako treba :-)
    (Zeljko Bec, 2. septembar 2013 13:00)

    # Link komentara

  17. Kao i u svakom drugom segmentu života, mora se prvo udariti na kriminal u fudbalu, pre svega kvazi navijače! Kad normalni, inteligentni ljudi počnu dolaziti na stadione i rodi se prava kritika društva onda će morati da se radi kako treba. Najlakše je krasti i nameštati kad te prate ljudi kojima i nije do lepog fudbala, nego do tuča i divljanja po gradu! Bio sam na utakmici Donji Srem - Zvezda u NS prošlog leta prvi put...pre toga sam gledao kako gomila pijanih idiota u bujici i pod pratnjom žandarma urla od stanice, bulevarom, pa sve do stadiona...kupiio sam kartu za istok sa bratom, kontam neutralno je, međutim nešto nije bilo ok sa tribinama i pola tih ludaka završi na istoku...ljudi moji koja je to gomila idiota, prava masa bez mozga, jedan urla iznad njih i tera ih da i oni urlaju...ako nisi raspoložen za to, prebiju te ko vola u kupusu, što je jedan stariji gospodin i iskusio. Pošto ja volim da gledam fudbal u miru i nekad mi se omakne da aplaudiram i protivničkom igraču kad napravi dobar potez, automatski nisam kvalifikovan za stadion, samim tim ni da pratim našu ligu, jedino mi žao reprezentacija kad igra.
    (mad, 2. septembar 2013 12:59)

    # Link komentara

  18. Svaka cast za tekst i pre svega za pozitivni duh i konstruktivni pristup problemu,nesto sto totalno fali u nasem mentalitetu..
     (Marko, 2. septembar 2013 12:59)

    # Link komentara

  19. americki MLS.
    proucite kako funkcionise ova liga koja je jedva 17 godina stara. krenili su od totalne nule. ni interesa publike ni stadiona ni reprezentacije. danas im reprezentacija redovno prolazi grupnu fazu svetskih prvenstava, imaju oko 15 novih stadiona sa prosecnom posetom od skoro 18000.
    nas fudbal po nekim parametrima skoro na nivou americkog iz 1996. moze se dosta nauciti. mogao bih satima da pisem o nacinu funkcionisanja i principima. ali sve jebvec dostupno na internetu.
     (srdan, 2. septembar 2013 12:54)

    # Link komentara

  20. @olimpijac

    U potpunosti si u pravu. Mnogo je fudbalskog neznanja među novinarima ovde, malo ljudi se razume u taktiku i sistem igre. A upravo tu, u taktičkoj postavci trenera leži razlika između pobede i poraza, a ne u raznim nefudbalskim stvarima, navodnim nameštanjima, teorijama zavere, itd.
    (qwe, 2. septembar 2013 12:48)

    # Link komentara

  21. bravo!
    problem jeste u sistemu. tole je zasluzio smenu, ali on nije sustinski drugacije radio od prethodnika na celu fss-a. postoje samo dve sustinske razlike izmedju njega i njegovih prethodnika:
    1. tole je partizanovac
    2. u trenutku kada je dosao na celo fss-a, iako u zrelim godinama, iza sebe nije imao nikakvu znacajnu karijeru u fudbalskom svetu (ni kao igrac, ni kao trener, ni kao funkcioner)
    stvarno je vreme da zvezdasi i partizanovci prestanu da budu zluradi i da pocnu da razmisljaju o stanju u fudbalu, a ne da satisfakciju pronalaze u mukama onog drugog. ako se ovako nastavi, i savez i dva najveca kluba ce biti privatizovani (sto formalno, sto prakticno), a znamo kako idu privatizacije u srbiji. mnogi se nadaju sto skorijoj privatizaciji, bez obzira po kojem modelu. iako reforma jeste neophodna, ja samo ne mogu da izbijem iz glave, kako su prosle ostale velike firme koje su u srbiji privatizovane. gotovo sve su propale, a imovina rasporodata u bescenje. bojim se da se iza svega ovoga sa nasa dva najveca kluba krije upravo ovakav scenario.
    osim toga, sto se tice sudjenja - pojava da sudije posle zvezdinih i partizanovih utakmica budu suspendovane i kaznjavane je toliko ucestala, da je sudijska organizacija svakako izgubila svaki legitimitet. da li je regularno prvenstvo u kojem se svake sezone neregularnim (defakto rezultat ostaje, ali se sudije suspenduju jer su direktno uticali na rezultat) proglase i po nekoliko utakmica dva glavna konkurenta za titulu.
    (d, 2. septembar 2013 12:47)

    # Link komentara

  22. Mnogo toga nedostaje srpskom fudbalu, ali osnovni problem je bahatost, negativna selekcija i alavost, kao i u ostalim segmentima društva. Imamo talentovane igrače, pa "nije šteta" ako neko od njih propadne. Doći će neki novi ili će se kupiti inostrani igrač. Žalimo se što nemamo centarfore u reprezentaciji. Pa šta će nam kad smo imali Klea, Ađurua i Dijaru. Nemamo organizatore igre, pa imali smo Moreiru i Kadua. I onda su Miha i Tole najveći krivci. Zvezda ima novac i mesto u timu za strance, a nema da stipendira svoje talente. Budimo realni, domaći kvalitetan igrač ne pada s neba, već se stvara nekoliko godina. Ne mogu ni svi da postanu igrači u Zvezdi i Partizanu. Ali "večiti rivali" nemaju sem Vojvodine ozbiljne klubove koji u kontinuitetu mogu i žele da im pariraju. Napredak u igri timova pa i individualno igrača bi mogao doći ako se stvori neka regionalna liga ili kup ( u prolećnom delu), makar i sa Crnogorcima, Makedoncima i Bugarima ako to žele njihovi najbolji klubovi i savezi. Zanositi se da bi se mogla napraviti neka opšta čistka u FSS i klubovima koja bi dovela neke poštene ljude u naš fudbal nema realne osnove. Imali smo 5.oktobar 2000 i koga nam je doveo - ljubitelje stranih donacija, NVO koje finansira vlast i "vojvode" od raznih banaka. O privatizaciji da i ne pričam, i koji su njeni dometi - opšta pljačka privrednih resursa.
    (fool for a lifetime, 2. septembar 2013 12:42)

    # Link komentara

  23. Predlog bez glave i repa:

    Superliga sa jasno određenim glavnim sponzorom sa najvećim udelom uliva novca, plus 3-5 manjih sponzora, ali opet dovoljno vekih za dobru kolicinu novca. Taj novac da služi za tačno poznat sistem zarade i raspodelu nagrada klubovima koji se takmice u najvisem rangu, tj. u odnosu na plasman ili sam ulazak u Superligu. Možda i neka ekstra zarada onima koji se plasiraju u istu iz nižeg ranga, za bolji početak.

    Ostatak 10-20 malih sponzora sa udelom koji bi zadovoljio potrebe funkcionisanja Superlige.

    Superliga standard" koji bi morao biti infrastrukturne prirode, stadion bez sve četiri tribine i reflektora ne može se takmičiti u istom. Za početak, a potom povećavati standard na primer pritiskom na klubove za izgradnju krova nad tribinama, itd..

    Za početak..
    (standard, 2. septembar 2013 12:41)

    # Link komentara

  24. dobar tekst, ali ja sumnjam u oporavak naseg fudbala, prvo, privatizacija dobro zvuci, ali u nasoj zemlji nismo mogli ni fabrike i preduzeca da uspesno i transparentno privatizujemo, a zamislite koliko bi tek muljanja bilo sa zvezdom i partizanom, drugo navijaci, ali ne oni pravi nego krimosi i huligani, pa ocigledno je da ne postoji volja da se ovaj problem resi, trece, u klubovima su mahom sve neki sumnjivi ljudi, djuric, covic, buturovici, terzic, u savezu tole, za druge ne znam, i onda ispada da bi sve trebalo ukloniti i posmenjivati, a to nije bas izvodljivo, a reprezentacija nam trpi zbog menadzera, ega i nesposobnisti trenera, a kad je doslo vec do toga, nek nam i propadne fudbal
     (maki, 2. septembar 2013 12:39)

    # Link komentara

  25. Kao da će smena Karadžića nešto drastično da donese.. Tako nije valjao Mubarak pa ga smeniše, nije valjao Sloba pa ga u Hag oteraše, nije valjao Gadafi pa ga ubiše a narod isto živi... sve je u samoj "operativi" tj. narodu a u ovom slučaju fuZbalerima da se pokažu i dokažu. Uprava može samo da aminuje! Kada imamo kvazifuZbalere takav će nam i ukupan fudbal biti.
    (VladaBg, 2. septembar 2013 12:24)

    # Link komentara

  26. Polazeci od toga da je buduci FSS nekorumpiran i van uticaja "navijaca", imam sledeci predlog:
    mladi igraci (npr. do 24 godine) JSL ne bi trebali da napuste JSL. U suprotnom sledi neka vrsta kazne za klub ako proda igraca (npr. 4/5 od transfer iznosa ide FSS-u). Sa parama sakupljenih od transfera FSS je duzan da odrzava stadione, ulaze u infrastrukturu (npr. kopacke za siromasne talente), ulaze u obrazovanje trenera itd.
    Da bi se zaobisle pravne barijere (npr. odstete klubova ili igraca) predlazem da se sve to uradi na osnovi jednog dobrovoljnog, pravno obavezujuceg, kodeksa.

    Nije moj predlog nov (mislim da u SFRJ igraci nisu smeli da napustaju zemlju do 27 god.), ali bi
    - povecao konkurentnost unutar JSL (igraci bi smeli menjati klubove unutar JSL), sto bi ojacalo srpski fudbal u celini,
    - stabilizovao igrace, tako da tek se 24 godina kao kompletni igraci idu u evropske klubove (ako tada to jos budu zeleli) i
    - vratio gledaoce na stadione.

    Sta kazete za taj predlog ? Imam ih jos, samo bi zeleo da cujem da li je interesantan ili ne. Otvoren sam i za kritike, preporuke itd.

    Hvala !
    (Zeljko, 2. septembar 2013 12:13)

    # Link komentara

  27. Zabrana prodaje igraca u inostranstvo pre 22 godine.
     (pivr, 2. septembar 2013 12:10)

    # Link komentara

  28. Dokle god u upravi razlicitih klubove ima politicara nista se nece promjeniti.prica se o rekonstrukciji a niko se nepita kako gosp. stojic moze da bude i manager svim igracima njegovog kluba i da bude presednik.
    da se htjelo privatizovati klubovi u srbiji to bi se uradilo davnih dana medjutim ima ljudi koji trenutno kako je sada jako fino zaradjuju i uzimaju provizije za razlicite igrace.treba da se usvoji zakon po kome svaki omladinac nekog kluba nema pravo na agenta itd.da bude u 100% vlasnistvu tog kluba ciji je igrac.FSS je krov srpskog fudbala,al ja samo vidim da se oni svi bave reprezentacijom a niko ligom,kao za to je savez superligasa zaduzen,to nema nigdje u evropi.jedini spas je privatizacija.da dodje gazda i on ce ona gledati da ima profita,stim da se za svaki milion koji ulaze odbija od poreza.tako je u engleskoj,vlasnici tamo nebacaju pare tek tako,nego fino im se odbije od poreza to ulozeno.premijer liga je najbolji primjer kako treba da se radi.
    (Neso, 2. septembar 2013 11:57)

    # Link komentara

  29. Zanimljiv tekst. Evo ovako ja vidim promene:
    - zakon o sportu(privatizacija klubova), koja bi realno trajala godinu dana najmanje
    - edukacija trenera, ne kod nas vec u inostranstvu jer je nacin vecine danasnjih trenera arhaican, primer saradnje FK Vojvodine sa Benfikom cini mi se. Medjutim ovo treba da radi i savez ne samo klubovi
    - doneti akt kojim se propagira atraktivan fudbal kako bi i neko dosao da gleda utakmice osim uze porodice, primer Belgijskog i Holandskog saveza gde klubovi moraju da igraju sa tri napadaca
    - uvesti civilnu kontrolu u nezavisnom sudijskom organu, maksimalno zastiti sudije kako bi mogli nepristrasno i bez straha da vode utakmice
    - brutalno se obracunati sa huliganima i zabranjivati istim pristup svim sportskim manifestacijama
    - promeniti clan gde klubovi mogu da imaju odredjen broj stranaca, zelim da gledam dobre igrace a ne nase poluamatere koji trce manje od mene
    - kalendar takmicenja je ocajan, ozbiljne promene mozda cak i tri kruga utakmica jer sadasnjim postoji pauza od DVA MESECA u polusezoni!
    - popularizacija same igre preko saveza ili klubova organizovanjem razlicitih akcija sa aktuelnim igracima poput engleza primera radi pa i ucesce istih na dobrotvornim priredbama
    - edukacija samih igraca (fer plej, kultura ponasanja prema sudijama i navijacima...)
    - saradnja sa pre svega savezima u okruzenju ali i celoj evropi
    - uvesti nauku u fudbal, sto zbog potrebe fizicke spreme, mentalne, tehnickih potreba kluba, ishrane igraca(pogledati kako se to radi u Ajaxu, Barsi, Arsenalu...)
    Ovo bi svaki fudbalski strucnjak trebao da zna i sprovede, za pocetak dosta je. Pozdrav svim ljubiteljima fudbala.
     (blablaphone, 2. septembar 2013 11:57)

    # Link komentara

  30. Privatizacija.
    Posle nekog vremena(kada se ispune uslovi)vratiti pravilo da igrači pre određene starosti ne smeju da napuste domaću ligu. Nekada je to pravilo važilo za igrače ispod 26 čini mi se,nek sad bar bude 22 godine.
    I ovo je dosta ali se i ovo neće nikad ispuniti jer se neće promeniti sistem.
     (AHTUNG DIHTUNG, 2. septembar 2013 11:55)

    # Link komentara

  31. 1.Reforma sudijske organizacije,menjanje sudija(ako je potrebno dovodjenje stranih sudija).Menjanje odredjenih pravila tj. dopustanje jace kontakt igre.
    2.Reforma trenera,zabrana igranja srpskog sistema sa 5 zadnjih veznih.U mladjim kategorijama iskljucivo forsirati 4-3-3,4-2-4 ili 3-4-3.
    3.Ogranicavanje pristupa menadzerima,tj. smanjiti njihovu ulogu samo na pregovaracki nivo,u slucaju mesanja na selektovanje igraca(naravno uz dokaze) automatski odrediti zakonski zapisanu novcanu ili zatvorsku kaznu.
    4.Onemogucavanje guranja igraca od strane roditelja pomocu finansijskih ili naturalnih dobara,uvesti i za njih novcanu i/ili zatvorsku kaznu,uz sankcionisanje trenera i ljudi iz kluba koji su dali pristanak na to uz zabranu dozivotnim bavljenjem profesionalnim fudbalom.
    5.Ohrabrivati lokalno stanovnistvo da navija za lokalne klubove a ne za klubove iz drugog grada.
    6.Zabraniti ljudima iz vecitih da putem saopstenja pale svoje pristalice pomocu metode "mi smo posteni oni su lopovi".
    7.Ograniciti mogucnost ulazenja u dugovanja klubova na odredjenu finansijsku cifru,da poslovanja i finansije budu dostupna svima na uvid,u slucaju odbijanja toga zatvorska kazna i dozivotna zabrana bavljenja fudbalom.
    8.Direktna zatvorska kazna(bez sudjenja) za sve izgrednike na fudbalskim terenima.
    9.Zabraniti drzavno finansiranje klubova,omoguciti laksi ulazak privatnog kapitala tj. preuzimanje klubova od strane privatnih lica uz garanciju da su te finansije stecene legalnim putem.
    (Sumadinac91, 2. septembar 2013 11:54)

    # Link komentara

  32. odlican tekst, konacno da novinari priznaju da ima i njihove odgovornosti, sve je to lepo, ali sta cemo sa lokalnim novinarima npr.u Nisu ili Krusevcu, dzaba pritisak na visem nivou kada na lokalnom nivou gazde i treneri nemaju nikakav pritisak, evo npr.posle utakmice Napreda Zvezda, novinari postavljaju pitanja, tipa "kako si, sta radis"o samoj igri nista, npr.zvezdina odbrana je igrala dosta visoko, Onjilo daje dubinu napadu,tj.neda protivnickoj odbrani da izadje, sredina dobra, dobra ideja igre ali ima manu, Martinovic mnogo spor, ubaci se lopta iza njegovih ledja u prostor i puca cela ideja, evo u KG nije igrao i Zvezda je bila jos jaca, ili da se pita trener Napretka zasto kao prosle godine ne igra totalni presing na polovini rivala, zasto igra sa dva zadnja vezna itd...sve sto se navodi u tekstu jeste problem, ali po meni najveci problem je rad sa mladjim kategorijama...sve je ovo lepo za novije stadione, ali dzaba sve to ako klubovi nemaju niti uslove za rad, niti strucan rad sa decom...kod nas se vrsi selekcija na pogresan nacin, igra se mnogo sporo,deca se uopste ne selektiraju po brzinskim sposobnostima...npr.kada Nemci 2000.te nisu prosli grupu na EP, napravili su program rada skola fudbala, a glavna ideja je bila brzina, i bez lopte, i sa loptom, brzina prijema i predaje, jer sve u fudbalu moze da se nauci ali brzina ne moze...a sada ko je gazda kluba meni i nije bitno dok sve funkcionise kao npr.u Napretku, zvanicno nije privatizovan, a sustinski jeste
     (olimpijac, 2. septembar 2013 11:44)

    # Link komentara

  33. Da istaknem da su klupski i reprezentativni fudbal potpuno dve odvojene teme, i kada se prica ucinku rada saveza to mora da se posmatra potpuno odvojeno. Ipak vezuje ih jedna stvar, negativan uticaj menadzera.
    Za reprezentaciju. Opsti je konsenzuns da Mihajlovic lose radi svoj posao, i da je reprezentacija postala taoc njegovog ega, a neki ce reci i njegove veze sa Faljijem Ramadanijem. Za ovo prvo postoji resenje, smaknimo Mihajlovica. Mnogo je veci problem ova druga stvar, uticaj ljudi sa sumnjivim biografijama na fudbal. Ipak, to ne utice previse na reprezentaciju jer se na kraju uvek uz par domacih koji treba da se prodaju(u skorije vreme primeri mali Mijailovic iz Zvezde i Scepovic iz Partizana) pozovu najbolji igraci. Osim sad kod Mihajlovica, koji zbog svog ega ili nezadovoljstva pevanjem ne zove odredjene igrace. Veliki faktor u rezultatima reprezentacije jeste i kvalitet samih igraca. Ako cemo da gledamo situaciju realno, Hrvatska i Belgija su kvalitetom igraca ispred nas. Osim odbrane, u svim delovima terena im igraju igraci veceg renomea i kvaliteta nego kod nas. Azar i Benteke ili Modric i Mandzukic su klasu iznad bilo koja nasa dva ofanzivna igraca, i ovi porazi od njih iako se mogu izbeci nisu nerealna stvar. Znaci, sto se reprezentacije najneophodnije je smeniti Mihajlovica u ovom trenutku.
    (Rade, 2. septembar 2013 11:43)

    # Link komentara

  34. Sto se tice klupskog fudbala, mislim da je jedino resenje privatizacija, ali pod strogim uslovima, mora da se donese u klub odredjeni novac, ne sme da se prodaje nikakva imovina kluba(recimo da se pravi soping centar umesto marakane).. Sta imamo sad. Uzmimo Partizan, u poslednje tri godine otisli su Matija Nastasic (otisao sa 18 godina), Stefan Savic (20), Aleksandar Mitrovic(18), Lazar Markovic(19) pre njih Ivan Obradovic(20), Stevan Jovetic(18), Adem Ljajic(17)... Svi zajedno za oko 40 miliona funti. Sada samo Nastasic i Jovetic vrede toliko, ako ne i vise. Medjutim, garnitura koja upravlja klubom nema interes da gleda dugorocno jer je poznato da na to ko ce kontrolisati fudbalske klubove o mnogome utice politicka situacija u zemlji, sto smo videli poslednji put u turbulencijama u Zvezdi od dolaska SNS na vlast. Tako da sad covek koji moze da proda igraca za 5 miliona i da se ugradi od transfera ne zna da li ce biti na toj poziciji za 3 godine kada tog istog igraca bude mogao da proda za 15 miliona i onda reaguje brzo. Kad bi klub bio privatan, onda bi imao stabilnost, pa bi mogao da saceka igraca. To je jedan problem, koji sada muci FK Partizan. Sa druge strane brda postoji drugi problem. Dolaskom Vucica na vlast dosao je i novac. Sada kada je dosao novac, treba taj novac potrositi a da zavrsi u pravim dzepovima. I to se moze spreciti privatizacijom, nece privatni vlasnik dati da mu se grabe ljudi oko para kluba.
    (Rade, 2. septembar 2013 11:42)

    # Link komentara

  35. Da, i pridruzujem se ovde iznetoj ideji da se organizuje emisija o srpskom fudbalu. I to ne jedna, vec vise njih, serijal, ali sa pravim gostima. Pustite vise Curkovica, bata Djoru, Duleta Savica i ostale dugogodisnje prodavace magle. Zovite samo mlade ljude iz fudbala: Dekija Stankovica, Mrkelu, Savu, Krstajica, Pantelica, Petrica, Kezmana, Mirkovica, obavezno Pedju Mijatovica... Ima ih jos. Takvi ljudi nam trebaju, koji su u ovo vreme igrali u velikim klubovima, koji poznaju organizaciju, ljude, koji su modernih razmisljanja, puni ideja. I koji imaju para, pa nece ovde doci da trguju sa menadzerima i usicare jos ponesto.
     (veliki strumf, 2. septembar 2013 11:40)

    # Link komentara

  36. Stanje je takvo da nikakva rekonstukcija ne dolazi u obzir - sve srušiti i na novo sagraditi, uz poštovanje normalnih, u svetu priznatih, kriterijuma. Bojim se da, s obrzirom na opšte stanje u Srbiji, čega je fudbal samo neodvojivi deo, da je to sizifiv posao.
    (SIN LOVCA NA MEDVEDE, 2. septembar 2013 11:39)

    # Link komentara

  37. Moramo promeniti struku u svim mladjim kategorijama fudbalskih klubova. Igraci ispod 18 godina moraju potpisati ugovor sa maticnim klubom prvo pa tek onda mogu da imaju menadzera. Decu uciti da se fudbal igra za gol vise a ne za gol manje. Tek kada sredimo stvari od kolevke mozemo da raspravljamo o ozbiljnom i profesionalnom fudbalu!!!
    (filipinho, 2. septembar 2013 11:39)

    # Link komentara

  38. Predlazem da za ovo napravite poseban deo na sajtu kao sto ste to uradili sa Eurobasketom ili US Openom. Bice lakse naci sve to i mnogo preglednije, a verujem da ce i zainteresovanost za taj deo sajta biti velika. Pozdrav.
    (Sima, 2. septembar 2013 11:35)

    # Link komentara

  39. Srbija je relativno mala zemlja,ali uvek sa megalomanskim prohtevima pa tako isto i kada je fudbal u pitanju. Osnovni Problem ili ti uzrok svih problema koji postoje u srpskom fubalu je ligasko takmicenje. Naime Srbija nema potencijal da ima prvu ligu o kojoj bi bilo vise od deset timova. Smanjenem prve lige na deset klubova povecava se kvalitet prve a samim tim i druge lige ujedno i celokupnog fudbalskog takmicenja sto bi zapravo trebao i biti cilj. U ovakvoj ligi klubovi bi u toku prvenstva imali cetiri medzusobna susreta, borba za sampionsku titulu, opstanak u ligi i mesta koja vode bila bi mnogo zesca, maltene ne svi bi bili konkurenti za sva mesta. Sve ovo neminovno povecava kvalitet, najbolji primer je Svajcrska Liga, zemlja velicine Srbije u kojoj je Fudbal Sport broj dva lili cak tri postize zavidne rezultate u fubalu, klujc uspeha je smanjenje lige i samim tim takmicenje ukipea pribliznog kvalitetea
    (dokon_um, 2. septembar 2013 11:30)

    # Link komentara

  40. Najveci problem srpskog fudbala je bolesno rivalstvo Crvene zvezde i Partizana. To koci bilo kakve promene na bolje. Sve ostalo su samo posledice.
    Oni drze medije, svi novinari se dele na jedne ili druge i ne smeju da ih otvoreno kritikuju jer to nije dobro po zdravlje, oni se bore za drzavni budzet, oni se bore za fotelje u organima lige, sudijske organizacije i saveza a narod prica o nekom fudbalu, titulama...
    Kad izadju u Evropu cude se kako ih ne miluju sudije kao u prvenstvu pa ih svaka boranija otrese.
    Ljudi, to je bolest koja izjeda nas fudbal! Personalne promene nece doneti nista makar andjeli i sveci dosli u fotelje, sistem ne valja.
    Onda dobijemo Djenovu, gde placenici jednog kluba odradjuju posao svojih gazda koji su nezadovoljni sto nema prodaje njihovih igraca kroz reprezentaciju, a onda predsednik saveza iz drugog bolesnog tabora postavi selektora koji je brljca, ali je iz suprotnog tabora, pa misli tako da umiri placenike i ostrascenike drugih klupskih boja kad je reprezentacija u pitanju. To su samo dve price a ima ih milion za vise od dve decenije najbolesnijeg rivalstva.
    I sve je naravno trulo.
    Pozivam B92 da nadje termin i napravi seriju okruglih stolova o fudbalu, makar na svom Info kanalu, preporucujem da dovodite sto vise ljudi van Partizana i Crvene zvezde, dakle, onih koji nemaju nikakve veze sa njima jer Srbiji su potrebni objektivnija slika problema i resenje.
    (FC Work, 2. septembar 2013 11:30)

    # Link komentara

  41. Konacno! Napokon ste se setili. Ali, za razliku od drugih - bar ste se setili, iako je ne 5 do 12, ne 12 i 5, vec ce uskoro jedan sat posle ponoci. Nadam se da ce tekstovi biti jaki i argumentovani, a ne mlaki.
     (veliki strumf, 2. septembar 2013 11:28)

    # Link komentara

  42. Ovo nije moj omkljeni sport..akada smo mi to ostvarili zapazene rezultate sa reprezentacijom pa da kazemo eee tad je bilo to? Da smo upola osvojili kao kosarkasi ili vaterpolisti gde bi nam bio kraj hvalospevima! Corava posla, interes je cudo!!!
     (Pop, 2. septembar 2013 11:14)

    # Link komentara

  43. Poenta je da se izbaci iz glava sistem koji je vladao tolike godine. Nije samo fudbal u pitanju. Imamo primer danas baš na ovom sajtu da će vlasnik zbog birokratije i nemogućnosti normalnog poslovanja prodaje fabriku džinsa. Svet ide dalje, a mi se bakćemo da li će paketi da se otvaraju na carini, i da li je dozvoljeno (legalno) zarađivati novac prodajom preko interneta.

    Pa majka mu stara, ako je jedan engleski tim (Sautempton) doveo školovanog ekonomistu koji nema igračkih veza sa fudbalom da mu bude direktor i to se pokazalo uspešnim, nemojmo onda mi da se pravimo Englezima većim i od samih Engleza.

    Srećno, i nadajmo se da zarad boljitka našeg fudbala ovi tekstovi koji slede neće otići u vetar...
    (Ime i prezime, 2. septembar 2013 11:12)

    # Link komentara

  44. Prepisite sistem od Nemaca, verovatno su ljudi sve to razvili do savrsenstva. I klubove,i ligu, i rad sa mladima sto dovodi do jake reprezentacije.
    (Alexandar, 2. septembar 2013 11:09)

    # Link komentara

  45. Svojevremeno sam za jedan portal napisao tekst o načinu izbora rukovodstva FSS. Smatram da je koren problema u tome. [link] Ako ne želite da kačite linkove za konkurentske portale, ukratko: Fudbalski savez Srbije ima svoj rukovodeći organ, a u pitanju skupština FSS. Kako kaže član 38 statuta FSS, „Skupština Fudbalskog saveza Srbije broji 80 članova i čine je predstavnici po strukturi i broju: FS Vojvodine (8), FS Kosova i Metohije (1), FS regiona Istočne Srbije (10), FS regiona Zapadne Srbije (12), FS Beograda (3), Super lige (12), Prve lige "Srbija" (13), srpskih liga (12), Organizacija fudbalskih sudija (3), Organizacija fudbalskih trenera (3), futsala (1), ženskog fudbala (1), bazičnog fudbala (1).” Ta skupština bira predsednika i izvršni odbor FSS. Isti statut nam govori u članu 24 i da član FSS može postati “pravno lice iz oblasti fudbala ili stručna-strukovna organizacija”. Dakle, uticaj na delovanje FSS mogu imati isključivo pravna lica iz oblasti fudbala, iliti, u 90% slučajeva, klubovi. A u rukovodstvima klubova sede moćni i bogati ljudi, kojima ti klubovi većinom služe za ostvarivanje svojih interesa. Dakle, u FSS se moraju uvesti neke metode kontrole, jer rukovođenje fudbalom u Srbiji nije samo stvar fudbalskih klubova i interesa njihovih rukovodilaca, nego i šire javnosti, koja se trenutno u donošenju odluka FSS ama baš ništa ne pita.
    (zzzzz, 2. septembar 2013 11:09)

    # Link komentara

  46. Ok je ovo sve, ali ne slazem se sa dve stvari, prvo ne mislim da je fudbal pao toliko nisko da ne moze dalje, ja se secam kada je bilo gore stanje u fudbalu, i to ne tako davno, ali izgleda da je kod nas pamcenje proizvoljna kategorija. Drugo, prvi i osnovni problem je drzava, ako je fudbal pao nisko, to samo znaci da je drzava pala mnogo nisko i da ne moze da se izbori sa problemima u sportu, i zivotu, naravno. Drzava mora da bude stit i brana sportskih radnika, a toga nema. U svakom slucaju, apsolutno se slazem, potreban nam je potpuno novi sistem u fudbalu, a i sportu uopste. Ako vec pravite neku akciju, vidite da to bude iskreno i posteno prestavljanje stvari.
    (Marko, 2. septembar 2013 11:08)

    # Link komentara

  47. Trebalo bi poceti od fizickog vaspitanja u vrticima i osnovnim skolama. Program se, i ako je dobar ne sporvodi, uglavnom zbog katastrofalnih uslova rada. Profesori su istrani iz mlad]ih razreda kada su najpotrebniji deci zbog novca. Izostaje ralizacija skolkih sekcija koje su ranije bila baza za talentovanu decu i selekciju, ne samo u fudbali već i ostale sportove. Zaboravilo se na vaspitnu ulogu fizickog vaspitanja, koja može imati veliki uticaj na sprecavanje nasilja i kulturu ponašanja naših sportista na terenu. Mislim da u ovom slucaju treba podjednako poceti "i od glave i od repa", od rekonstrukcije Fss i od rada sa mlađim kategorijama i nastave fizičkog vaspitanj. I zapad i istok (Rusija) shvataju koliko je značajno fikzičko vaspitanje iz koga i sport crpi ono najbolje...i to sve interaktivno zajedno sa rekeracijom čini ono što se zove fizička kultura jednog naroda...... Pozdrav, mr Miroslav Markovic, savetnik koordinator za fizičko vaspitanje, Beograd
    (Miroslav, 2. septembar 2013 11:06)

    # Link komentara

  48. -Privatizacija klubova, ali postena i transparetna, a ne da klubove pokupuju neki investicioni fondovi sa egzoticnih ostrva.
    -Ciscenje naseg fudbala od menadzera, tu pre svega mislim na Zahlavija i Ramadanija, u neka mozda malo srecnija fudbalska vremena za igrace iz Srbije bila su zaduzena samo tri svetski poznata menadzera(stojic, vekic, stojadinovic), danas ih ima verovatno nekoliko destina puta vise, i to od kada je fifa prebacila izdavanje licenci za menadzere na nacionalne saveze.
    -temelja rekonstrukcija stadiona, jer ruina ostaje ruina i kada joj stavite reflektore
    -promena delegatskog nacina glasanja
    -ista pravila za sve ko ne placa poreaz salje se u zonsko takmicenje, ako su Skoti u cetvrtu ligu poslalai Renders zasto mi ne bismo Partizan i Zvezdu ako ne postuju pravila?
    (Igor vr, 2. septembar 2013 11:04)

    # Link komentara

  49. Privatizacija moze da bude dobra stvar, ali nam niko ne garantuje da ce buduci vlasnici raditi za dobrobit kluba. Sigurno da ce raditi za svoju dobrobit, ali to automatski ne znaci i da ce samom klubu biti bolje. Postoji mnogno legalnih nacina da se novac ispumpava iz kluba, kao i uostalom iz svakog privrednog drustva. Jednostavno smo suvise malo trziste da bi ovde dolazili bogati stranci, koji se izivljavaju kao sto je to slucaj sa vodecim evropskim ligama. Za Zvezdu i Partizan se ne bojim, a sta cemo sa svim ostalim klubovim? Drzava treba da pomogne svima, ali ne finansijski. Da im daje nas novac, a klubovi da to dele kroz, za nase pojmove enormne plate. Pa zamislimo koliko godina treba da radi jedan sudija, oficir, inzenjer... za te pare koje dobije fudbaler. Ako uspeju klubovi sami da zarede te pare, neki im daju platu koliko hoce, ali ako ne mogu nek ne traze od drzave. Drzava moze da im pomogne da saznaju kako posluje jedan klub, isto je i kod svih javnih preduzeca. nema subvencija, osim ako se daju za proizvodnju, i kroz obrt kapitala ce se ubrzo vrati drzavi. ovde su ljudi odrasli u socijalizmu i nemaju od detinjstava usadjenu preduzimljivost, zato je teska tranzicija, ljudi su navikli da slusaju i izvrsavaju sta im se kaze. tesko sami smisljamo nacina. kao kad bi lava iz zoo vrta pustio u svanu da lovi
    (bojan, 2. septembar 2013 11:03)

    # Link komentara

  50. Nov, temeljit i primenljiv zakon o sportu i privatizacija svih klubova, kao neophodna mera za ozdravljenje. Ukoliko je privatizacija neostvariva, pokusati sledece(samo jako tesko):
    Krivicna odgovornost za i najmanji pokusaj mesetarenja, a kamoli stvarne manipulacije novcem i sudijama.
    Mladim igracima staviti ogranicenja u starosnoj granici prilikom napustanja kluba, osim u slucaju iskljucive basnoslovne novcane ponude(tipa 20 miliona evra), od kojih bi svaki klub normalno funcionisao.
    Pri svemu ovome, da se vodje navijackih grupa pitaju samo oko koreografije, da se ne uplicu i ne budu clanovi uprave klubova, ne maltretiraju igrace tokom i posle zavrsetka utakmica.
    P.S. Navijacke vodje da kupe makar jednu ulaznicu(masu njom pred svima) i time pokazu koliko vole svoj klub. :)
    (Backspace, 2. septembar 2013 11:03)

    # Link komentara

  51. Da li ce i posle toleta doci tole?
    (NS, 2. septembar 2013 11:00)

    # Link komentara

  52. Ako se neko odluči da napiše ovakav tekst morao bi najpre sam sa sobom da odluči da li će pisati realno i istinito ili onako proizvoljno i iz ugla kakav njemu navijački odgovara. Odmah na početku teksta obmana i neistina kad ste napisali "rat saopštenja". Ako ćemo pisati istinu onda treba naglasiti koja je strana započela obraćanje javnosti saopštenjem i koliko ih je izdala u različitim formama, klupskim i ličnim. Da je Partizan ignorisao objavu prvog saopštenja Crvene Zvezde, vi bi sad napisali da je Zvezda saopštenjem toliko pogodila večitog rivala da ovaj nije smeo ček ni da uzvrati ili nije imao argumente da opovrgne istinu koja je hrabro objavljena iz Ljutice Bogdana.
    Novinari budite ljudi iako ste novinari.
    (Lazar, 2. septembar 2013 11:00)

    # Link komentara

  53. Zakon o sportu - da samo kvalificirani ljudi mogu raditi , postoji veliki broj trenera koji misle da znaju o sportu zato što su u jednom kratkom periodu života nešta trenirali, bez prave škole. To se mora promeniti danas bez nauke nema ništa. Mihajlović je najbolji primer. Na svakoj utakmici je napraviotaktičke greške- pr. protiv Belgije u Beogradu stavlja niske štopere ( a Subotić mu na klupi) a u napadu Belgije Benteke, visoka lopta i gol, Belgijanci su nas dobili na visoke lopte što je apsurd, protiv Hrvata - to uopće ne treba komentirati.... treba nam educirana struka i iskusni treneri a ne da reprezentacija služi za učenje
    (....................., 2. septembar 2013 10:54)

    # Link komentara

  54. Korektan tekst. Smatram da je prva i osnovna stvar ne samo fudbala vec i celokupnog srpskog drustva, postovanje pravila. Kod nas postoje zakoni, postoje procedure, ali se one na volseban nacin nikada ne postuju. Moze se napraviti idealan sistem, iskopirati ono sto su uradili englezi ili nemci, ali ukoliko akteri tog sistema ne postuju pisane procedure takmicenja onda je sve to samo prazno slovo na papiru. Kao prvi zadatak novog rukovodstva FSS i drzave, mi navijaci ocekujemo da se objave nalogodavci slucaja Djenova i da se uhapse i procesuiraju od strane nasih organa. Nakon toga mozemo pricati o postenom novom sistemu za koga se zalazu najiskrenije svi akteri fudbalskog neba srbije. Bez obelodanjivanja ko je odgovoran za najvecu sramotu srpskog fudbala u poslednje 2 decenije, mozemo samo da pretpostavimo da je cela ova akcija smenjivanja rukovodstva FSS-a samo u cilju da sjasi kurta i da uzjase murta. Nakon toga napraviti sistem sa rigoroznim postovanjem pravila i zastitom sudija i vratiti integritet takmicenju koji ne sme da bude ugrozen cinjenicom da li je jedan ili drugi klub sampion i zloupotrebljavanjem medija u iste svrhe. Sto se tice reprezentacije, izbor selektora mora da bude od strane strucne komisije a ne predsednika FSS-a i pravilo za A selekciju mora da bude da su u njoj samo najbolji. Dakle ne treba da FSS bude utociste za trenere bez posla kako je danas, i za igrace kojima treba ino angazman, vec A selekcija mora da grabi najbolje sto Srbija ima. Toliko
    (Dacha, 2. septembar 2013 10:44)

    # Link komentara

  55. cemu sve ovo,kad je grobarima lepo? oni podrzavaju svog toleta,svoje sudije imaju svoje filijale i zasticeni su ko beli medvedi(kao volkov sinoc). njih ne zanima kako ce da igra reprezentacija,vec da li u njoj igra stojke,raca,fejsa,scepovici...
     (crni_redstar, 2. septembar 2013 10:39)

    # Link komentara

  56. Tacno je da odlazak Sinise i Toleta ne sme biti jedini cilj. Ali je izvanredan pocetak, i neophodna stvar da bi se stvari promenile na bolje. Mozemo da pisemo hipoteticke eseje na temu sta sve posle, ali je bolje ici korak po korak. Jer i taj prvi "koji se podrazumeva" ocigledno nije lako napraviti.
    (petar, 2. septembar 2013 10:38)

    # Link komentara

  57. samo nemojte ni slučajno da spomenete zvezdu i taj sunovrat srpskog fudbala sa sve astronomskim dugom za koji verovatno niko nije kriv...
    (udba, 2. septembar 2013 10:37)

    # Link komentara

  58. Sistem se mora promeniti to je tacno ali se moraju istraziti i sve nelegalne radnje pojedinaca (ukoliko ih je bilo i ukoliko postoje dokazi o tome) jer sam odlazak Karadzica nece sustinski resiti problem kao sto ste rekli ali ni sama promena sistema nece biti dovoljna ukoliko se ne kazne sve nelegalne radnje u nasem sportu posebno u fudbalu. Pored svih pomenutih stvari niste pomenuli problem huligana bar u ovom tekstu koji su takodje nezaobilazan faktor u resavanju problema. Najbolji primer koliko se situacija tu pogorsala je skidanje trake Scepovicu posle utakmice Partizana od strane jednog od takozvanih vodja navijaca Partizana koji se ocigledno vise ne boje nikoga i nicega. Takodje jedna od neslavnih stvari je i utakmica mlade reprezentacije protiv Engleske kada smo umalo izbaceni iz svih Evropskih takmicenja sto kako za sada stvari stoje mozda i nije tako losa ideja...
    (Novodsfjsn, 2. septembar 2013 10:35)

    # Link komentara

  59. Nakon OI 1992. euforični sportski novinar Hrvatske televizije zove tada već bolesnog Krešimira Ćosića u Grčku i Ćosić hladno kaže da je uspeh hrvatske košarke produkt rada u bivšoj državi, a da će se za nekoliko godina pokazati produkt nerada. Jugoslovenski fudbal je početkom devedesetih bio u strahovito uzlaznoj putanji i mnogi govore da bi Jugoslovenska reprezentacija bila jedan od kandidata za prvaka sveta 94' i 98', da se zemlja nije raspala. Raspadom zemlje dobili smo male, siromašne državice, kojima se drugi igraju, a u sportu su počeli da vladaju sumnjivi tipovi, željni da nešto sitno ušićare. Nikoga više nisu zanimali mladi talenti, osim ako se na njima može zaraditi. U izboru između tatinih sinova i siromašnih talenata, pobeđivali su naravno tatini sinovi, čije tate su plaćale i plaćaju trenerima da njihova deca igraju, a siromašnim talentima nema ko da kupi kopačke. Zvezda i Partizan su postali kupoprodajna preduzeća, koji smatraju uspehom kada prodaju nekog osamnaestogodišnjaka, a ne kada nešto osvoje. Taj osamnaestogodišnjak, kada uspije, ne oseća nikakvu obavezu i dužnost prema domovini i reprezentaciji i najvažnije mu je da se ne povredi kad igra za preprezentaciju. Onda je sasvim logično da na čelu FSS budu sumnjivi tipovi, koji će za selektora postavljati podobne, a ne sposobne ljude, jer svugde se može zaraditi, a na prodaji ljudi se uvek dobro zarađivalo, od robovlasničkog sistema do danas, jedino što danas postoje ugovori. Tole je produkt sistema.
    (Predo, 2. septembar 2013 10:31)

    # Link komentara

  60. Vladimire, još jedan sjajan tekst, i maestralna analiza situacije u srpskom fudbalu. Uboli ste samu suštinu time što ste napomenuli da nova personalna rešenja u ovakvom sistemu ne mogu doneti poboljšanju situacije. Dakle, neophodno je postaviti novi sistem, novu paradigmu. Moj predlog je da se napravi jedna TV emisija u kojoj ćete sa gostima detaljno analizirati situaciju, i ustanoviti sve probleme koji su zahvatili naš fudbal. Jer, da bismo krenuli u rešavanje istih, prvo moramo da ustanovimo koji su oni zapravo. Kao neko ko zaista voli ovaj sport, želim Vam puno uspeha u tome, istrajte do kraja. Pozdrav.(:
     (It's all about 18, 2. septembar 2013 10:31)

    # Link komentara

  61. Odlična inicijativa!

    Imam jedan predlog: svaki od tekstova koje izbacite ovde na portalu, odmah pošaljite i odgovornim "fudbalskim radnicima" koji bi bili adekvatni za konkretnu temu koju obrađujete.

    Ko zna, možda neko i krene da rešava stvari...
    (Predrag, 2. septembar 2013 10:26)

    # Link komentara

  62. Zakon o sportu.
    Poštena privatizacija klubova.
    Ovo su dva osnovna preduslova za ozdravljenje i povratak fudbala na put uspeha.
    (Dragan, 2. septembar 2013 10:11)

    # Link komentara