100. Tur d’Frans: Ko će naslediti Viginsa na tronu?

Prvi put u istoriji Korzika će biti domaćin neke etape trke „Tur d’Frans“, i to prologa 100, jubilarnog izdanja, koje startuje u subotu i trajaće sve do 21. jula i cilja na Jelisejskim poljima u Parizu. Još od objavljivanja ovogodišnje rute bilo je jasno da će ona pogodovati specijalistima za planinske etape, kao i da Britanac Bredli Vigins ima male šanse za odbranu titule. Od tada, Vigins se zbog povrede povukao sa „Tura“, a sve vreme se postavlja pitanje ko će ga naslediti na tronu. Pretendenata ima mnogo, a sigurno je da će ljubitelji biciklizma uživati u naredne tri nedelje...

Jelena Trajković
Pošaljite komentar
  1. Da sam ja na prošlom Turu bio član SKY-a i da sam Bredli Vigins, NE BIH NIPOŠTO DOZVOLIO da Kris Frum bude iza mene po prioritetu u ekipi! Što se mene tiče, prošlogodišnji Tur osvojio je Frum i ne znam kom ludaku u SKY-u je palo na pamet da forsira tog Viginsa, koji je očigledno neki eksperiment - izvukli su ga sa hronometra da bi dokazali (kome pa to i čega radi?) da mogu da naprave etapnog vozača - "na štakama". Frum je sad već mogao da korača drugi korak ka legendi na Turu, jer uz onako jak SKY i ovako jak SKY ove godine, ne znam ko može ispred njega. Frum je čak i na hronometru bio bolji od svih, osim Viginsa, a Viginsa je u brdskim i planinskim etapama maltene nosio u zubima, dok su ostalima ispadali jezici vozeći za njim! Ali Kris Frum je pokazao da ima karakter - da poštuje timski rad i sigurno će za to biti nagrađen. Oni koji na ovom Turu rade za njega znaju šta je uradio za tim prošle godine i kidaće za njega! Frumu će, moguće je, ovo biti tek prvi po redu osvojeni Tur, dakle biće toga još - ukoliko ga neki strateg u SKY-u opet ne skloni silom u stranu. Da su podržavali Fruma prošle godine, možda bi uspeli da zadrže i Kavendiša, jer Frum je jednostavno vozač koji je najbolji - može sam da se izvuče, on je i taj koji izvlači druge - onako se previše snaga trošilo na Viginsa koji je zaista silno limitiran.

    Čekamo i Kontadora, ali bez jakog tima pojedinac ne može da osvojiti Tur, a SKY i Frum su jednostavno najjača kombinacija ove godine - samo ako voze bez greške!
    (Frum (sigurno); Kavendiš (sigurno); Valverde (nadam se), 1. jul 2013 00:20)

    # Link komentara

  2. Bice zanimljivo ove godine i jedva cekam da gledam borbu izmedju Kontadora i Fruma u brdima. Mislim da Endi nema nikakve sanse protiv njih dvojce, jer on bez svog bate je vozac malo iznad proseka. Setimo se prosle godine kako je par dana pred pocetak trke navodno odustao zbog povrede, a posle desetak dana, Frenka suspendovali zbog dopinga. A prosle godine Wigins nikada ne bi uzeo titulu da nije imao Fruma da ga vuce u brdima. Frum je trebao da uradi isto kao Kontador 2007god. da pokaze ko je broj 1 u timu. kada je Astana napravila vrhunski tim, sa Levijem, Amstrongom i ostalim vrhunskim vozacima.
    (jah, 29. jun 2013 18:58)

    # Link komentara

  3. Steta sto se hronometri smanjuju, to mi je omiljeni deo svakog tura.
     (trololololo, 29. jun 2013 16:33)

    # Link komentara

  4. Valverde moj favorit kao i uvek,mislim da je vreme :)
    (djoka, 29. jun 2013 14:08)

    # Link komentara

  5. Od kada je moj ljubimac Aleksandar Vinokurov otisao u penziju, vise nemam favorita.Legenda zlato na Olimpijadi u Londonu sa 39 godina, vala i zasluzio je. Sada bih navijao za mog prijatelja Roberta Kiserlovskog, iz Radiosleka, sa cijim sam ocem osamdesetih orao drumove SFRJ, ali nazalost nije u postavi za Tour. U svakom slucaju" srecno momci" !
    (Bivsi biciklista, 29. jun 2013 13:26)

    # Link komentara

  6. Froom i Contador definitivno favoriti, navijamo za Evansa i Purita, Valverde mozda moze da iznenadi, bice zanimljivo videti Rolana, Pinoa, Peroa, Garderena. Borba za zelenu ce biti vrhunska ali navijamo za Sagana,tackastu ce verovatno neki Francuz uzeti
    (milivoje vatrogasac, 29. jun 2013 12:59)

    # Link komentara

  7. Endi Šlek, Leopard Trek!
     (Dragan, 29. jun 2013 12:56)

    # Link komentara

  8. Frum . . .
     (rella, 29. jun 2013 12:47)

    # Link komentara

  9. Pozdrav svima sa Korzike. Mi upravo cekamo prolaz prve etape prema Bastiji. Vreme je za sampanjac, nema se vise sta cekati. :)
    (Slobo, 29. jun 2013 12:22)

    # Link komentara

  10. Realno Frum ima mnogo jači tim iza sebe,ima tim koji je i limitiranog Viginsa doveo do pobede na Turu. Kada kažem limitiranog,mislim na to da je skoro pa čisti hronometraš. Tako da je Frum u velikoj prednosti,ali nadam se da će Alberto uspeti da izvuče maksimum i stići do nove titule na turu. Sve u svemu,očekuje nas spektakl.
     (ja, 29. jun 2013 11:59)

    # Link komentara

  11. Spektakl!Pobedjuje Kontador.
    (miroslav, 29. jun 2013 11:27)

    # Link komentara

  12. Pre početka ja bih opet pomenuo doping i organizatore i to organizatore kao nesvesne podstrehivače dopinga. Tur de frans je jedna od najtežih sportski događaja uopšte i voziti svaki dan u proseku po 180km je nadljudski napor. Pri normalnim uslovima organizmu treba 48h da se oporavi od ovoakvog napora. Kako oni uspevaju da regenerišu telo praktično za jednu noć i spreme se za narednu trku? Tu stupaju razni šejkovi, energetske štangle i 1000 i drugih čudesa a mnogi pribegavaju i doping sredstvima. A treba napomenuti da za sve supstance postoji gornja dozvoljena granica tako da je doping dozvoljen samo u malim količinama inače ova trka nebi mogla da se izveze. Dakle treba smanjiti broj etapa ili praviti češće pauze da bi trka bili iole humana. Ovako to je sistemsko uništavanje organizma.
    (Marko, 29. jun 2013 11:20)

    # Link komentara

  13. cini mi se da ce ovo biti jedna od najjacih trka u poslednjih par godina. voze svi bolji takmicari, svi su u relativno dobroj formi. po meni mislim da za nijansu vece sanse ima frum, mada kad pomislim na ostala imena... meni je posebno zanimljiva borba za tackastu majcu, mislim da ce je osvojiti slek. sta vi mislite?
     (somi, 29. jun 2013 11:18)

    # Link komentara

  14. Vamos Contador, vamos Sagan!
    (Тенк, 29. jun 2013 11:08)

    # Link komentara

  15. GO ANDY!!
    viva la tour!
    (radioshackleopardtrek, 29. jun 2013 10:57)

    # Link komentara

  16. Proslogodisnji tur je trebao da osvoji Kris Frum, a ne znam zasto je morao da osvoji Vigins jer on nije vozac za TDF on je hronometras vrsni i nista vise. Moj favorit je Slek i mislim da se dobro spremio.
     (Endi, 29. jun 2013 10:52)

    # Link komentara

  17. Ja se nadam trijumfu Andy-a, velika je steta sto nije ucestvovao prosle godine...neka on bude to 'iznenadjenje'! Pozdrav za sve ljubitelje Tour-a i redakciju b92.
     (georgius, 29. jun 2013 10:46)

    # Link komentara

  18. Biće ovo dosta težak Tur.Frum i Kontador su prvi favoriti.Endi Šlek nema nikakvih šansi,čovek je na nivou forme iz svojih juniorskih dana.Ostala velika imena poput Valverdea i Rodrigeza jurišaću eventualno na neku etapnu pobedu.Evans je borac,ali je isto tako i prošao svoj zenit.Iznenađenje može biti Frumov vodonoša Riči Port;pobedio je Pariz-NIca i u fenomenalnoj je formi.Rolan i Tibo Pino će biti u top deset.Hejsedal je čitave sezone u kontra ritmu,Tomas de Gent je daleko od onog izdnja sa prošlogodišnjeg Đira,Van den Bruk je bio očajan do sada.
    Za zelenu majicu Kev ili Sagan.Kev ako preživi sva ova brda ima veće šanse,Sagan je univerzalniji,ali nema Kevovu eksplozivnost.
    (fausto, 29. jun 2013 10:42)

    # Link komentara